:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кредитирането ускорява консолидацията на банките

Според "Райфайзен рисърч" развитието на финансовите институции изпреварва това на икономиката
Основен катализатор на банковата консолидация в България е нарастващото значение на кредитирането на малките и средните предприятия. Това е един от изводите в разпространения вчера анализ на "Райфайзен рисърч". Според него при тези условия големината на кредитната институция има все по-важно значение за нейната ефективност и рентабилност.

Според анализаторите на "Райфайзен" при консолидацията мениджърите са готови да дадат за придобиваната банка цена, която надхвърля дори нетните й активи.

Допълнителен стимул за консолидацията в банковия сектор идва и от намаляването на разликата между лихвите по кредити и депозити, което топи банковата печалба и рентабилността на институцията. Аргумент за консолидация са и по-високите капиталови изисквания, които ще започнат да действат у нас към 2007 г.

Ипотечното кредитиране остава най-динамично развиващата се част от портфейла на банките. Въпреки значителния ръст, който този вид заеми бележат у нас, България все още изостава доста зад новоприсъединилите се към ЕС държави по дял на ипотечните кредити от БВП. У нас в края на миналата година те са 2,6% от БВП. Най-висок е делът им в Хърватска - 10,3% от БВП, Унгария - 9,4%, и Чехия - 6,0%. Средното ниво за еврозоната е 34% от БВП.

Данните на анализаторите показват, че през миналата година потребителските кредити за домакинствата са стигнали около 10% от БВП, а ръстът им през годината е забавил темпа си в сравнение с 2003 г. В същото време делът им спрямо БВП на глава от населението (измерен като паритет на покупателната способност) е под 10%, докато в еврозоната той е 50%.

Анализът показва, че развитието на банковата индустрия в региона изпреварва темповете на растеж на съответните икономики. Според експертите пазарът тук все още не е достатъчно наситен с финансови продукти и услуги и това са възможностите му за разрастване. Заради силното нарастване на кредитирането банките в Югоизточна Европа са постигнали по-висок растеж, отколкото в Централна Европа.

И депозитите в банките от Югоизточна Европа са нараснали по-бързо, отколкото в институциите от Централна Европа. Според анализаторите обяснението на този факт трябва да се търси в по-високите лихвени проценти, както и в липсата на развити алтернативни на депозитите схеми за спестяване. Например в Централна Европа ръстът на депозитите се е забавил заради присъствието на взаимните фондове, които дават възможност за по-висока доходност. В България управляваните от такива схеми активи са по-малко от 1% от БВП.



ДВЕ ОТДЕЛНИ КАРЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





В анализа се съобщава, че Банк Полски, Комерцбанк и Нова люблянска банка проявяват интерес към някои български финансови институции. Посочено е, че вече са на изчерпване възможностите за придобиване на добра банка в Централна и Източна Европа. Алтернативата в този случай според експертите е да се инвестира в голяма банкова група, която вече има присъствие в региона.







Според експертите мерките на централните банки за обуздаване ръста на кредитите неминуемо ще имат отрицателно въздействие върху конкурентоспособността на съответните икономики. "Мерките ще се отразят отрицателно върху фирмените кредити, а икономиките на тези страни и тяхната конкурентоспособност зависят от от фирменото кредитиране", заявяват анализаторите. И допълват, че основната част от него са заемите за малки и средни предприятия.
765
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД