:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Стара слава

Легендарният Ненчо Палавеев дарил имането си на Копривщица

Кирил, един от наследниците на Благодетеля, казва, че богатството не е за всяка уста лъжица
Снимки: Вера Петкова
Хаджи Ненчо Дончев Палавеев (1861-1936 г.) е личността, за която всички копривщенци говорят с дълбоко уважение. Когато в Копривщица се каже "Това е от Благодетеля", се разбира, че става дума за големия български търговец и родолюбец хаджи Ненчо Палавеев. Той е притежавал огромни средства, участвал е с капитали при построяването на Суецкия канал, търгувал е с Англия, Египет, Индия, имал е невероятен дом в Кайро, но се е завърнал в разцвета на силите си в Копривщица, за да се посвети на нейното икономическо и духовно израстване. Неговите съвременници разказват, че е останал до края на живота си ерген, тъй като смятал брака за празна работа. Много арабки искали да се омъжат за снажния балканджия. Той флиртувал известно време с тях, след което влизал в близки търговски отношения с бащите им и така натрупал част от огромното си състояние. Някои от момичетата умирали мистериозно, мълвят многобройните легенди, които копривщенци с охота и с гордост разказват, когато се спомене името на Благодетеля.

----------------------------



Един от потомците на хаджи Ненчо - бившият дипломат Кирил Палавеев - твърди, че основната максима на търговеца била: "Богатството не е за всяка уста лъжица." С него, споделя 81-годишният родственик, можеш да направиш добро, но и зло, ако душата ти не е скроена широко. "Моят дядо Кирил е братовчед на Ненчо. От него знам, че хаджията бил стиснат човек, но когато ставало дума за Копривщица и за копривщенци, отварял кесията си и не се скъпял за нищо", разказва Кирил Палавеев. Той си спомня, че от братята Груйо, Кирил и Дончо разклоненията на Палавееви тръгват из цяла България. Днес у нас има около 15 семейства, които носят фамилното име.

Внучката на Кирил Габриела е студентка по българска филология и е решила да направи родословното дърво на Палавеевци. Девойката води самостоятелно предаване по телевизия "Скат"



- "От българско по-българско",



в което много скоро ще разкаже за различните членове на своята фамилия от миналото и от днес. Кирил Палавеев споделя, че всичките му роднини са патриоти, независимо къде са и с какво се занимават. Дипломатът е следвал право, а след това е завършил висша политическа школа в Москва. В периода от 1965 до 1970 г. той е бил на дипломатическа служба в Берлин. "В живота си имам много произшествия, но не ми се говори за тях. Лежал съм по политически причини и във фашистки, и в комунистически затвор", казва Кирил, който външно прилича много на хаджи Ненчо Палавеев. В Берлин той е работил заедно с Иван Даскалов, Величко Георгиев, Нако Дойнов и др. През 1979 г. Кирил пише писмо до Тодор Живков, в което изразява своето възмущение от корупцията в държавата.

Не след дълго Палавеев е хвърлен в Централния софийски затвор, където лежал цели две години. "Аз съм инат, не помолих никого за моето освобождение", спомня си Кирил. Когато съпругата му Георгица, която е от виден македонски род, отишла и попитала началника на затвора защо не пускат мъжа й, получила отговора: "Защото половин София го познава и с тези разсъждения е по-добре да е вътре, отколкото на свобода." Това обаче са минали работи и не е необходимо да се връщаме към тях, смята Кирил Палавеев.

Днес той се радва, че синът му Огнян, който е изпълнителен директор на "Унифарма", при всеки удобен случай посещава Копривщица и дори е открил в града свой братовчед, който също се казва Огнян. По-големият син на дипломата, Чавдар Палавеев, е бил съветник на първия български президент Петър Младенов, но е починал наскоро. Философ по образование, Чавдар дори пишел интересни есета за Копривщица. Той е обичал да се усамотява творчески в тишината на градчето. "Кръвта вода не става", замислено споделя Кирил.

Един от братовчедите на дипломата - Дончо Палавеев - се занимава успешно с търговия и в свободното си време ходи често в родния град на Благодетеля. Бащата на Дончо, също Дончо Палавеев (1884-1980 г.) учи в търговската гимназия в Свищов. После завършва института по винарство във Бордо, Франция. След това започва дейността си в спиртоварството. Става съдружник в "Т. Кършев и синове" и е генерален директор на Консорциума за тютюн. Дончо Палавеев изиграва активна роля в преодоляването на тютюневата криза през 30-те години на миналия век. На 27. VII. 1940 г. е избран за член на Ротари клуб като един от видните представители на българската търговска интелигенция. Съден е от Народния съд по стопански процеси. По-късно той емигрира във Франция.

Родствениците на хаджи Ненчо Дончев Палавеев смятат, че днес

Копривщица живее само със старата си слава



Според тях хаджията полага основите на една традиция - дарителството, която все още не е продължена от копривщенци. Като пример за другите Благодетеля зарязва комфортния си живот в Кайро и през 1925 година се връща в Копривщица, заемайки се усилено със строителство. Построява паметника на Априлското въстание (Костницата) в центъра на града, параклиса "Св. Архангел", постройките и гробницата при църквата "Св. Богородица", чешмата при устието, изгражда водоснабдителната мрежа, залесява един връх с иглолистни дървета и издига основното училище, носещо неговото име...

Хаджи Ненчо уважава много книжовността. Затова отпуска на Министерството на народното просвещение 6000 златни египетски лири (равняващи се на 47 кг злато) с договор в града да се поддържа "пълна гимназия". Тя се открива през 1932 година и е оборудвана от Благодетеля с всичко необходимо. За нея той наема учители, на които плаща лично.

На 31 май 1934 година видният копривщенец



основава благотворителна фондация,



която носи неговото име. Целта й е "културното и икономическо израстване на родния ми град". Фондацията набира средства от основния капитал - 5000 лв., който Палавеев внася и от всичко, което по-късно той й завещава, а също така и от лихвите на капиталите си. Тя се управлява от настоятелство, чиито членове се избират от копривщенските благотворителни дружества в София и Пловдив, от женското дружество "Благовещение", от директора на гимназията в Копривщица и др.

След кончината на хаджи Ненчо Палавеев (18. IХ. 1936 г.) фондацията осчетоводява цялото му имущество: една четвърт идеална част от бащините му две къщи, собствената му къща, намираща се в Ламбовската махала, четири яхъра в Александрия, 57 облигации от банката "Деджил унифие" в Египет, 200 облигации от Земеделската банка та Египет, 150 облигации от Националната банка на Египет. Всички тези ценни книжа се съхраняват в банка в Базел. На Копривщица са завещани и влоговете на името на Палавеев, които се намират в Българската народна банка, Българската земеделска банка-София, Популярната банка в Копривщица,



цялата му покъщнина и една касетка с ценности



Съгласно волята на дарителя фондацията има право да изразходва 3/4 части от ежегодния приход, а 1/4 остава да се капитализира. Това положение се спазва до 1946 година. След това, с разрешение на Министерството на народната просвета, което има върховна надзорна власт над фонда, започва да се изразходва не само целият годишен капитал, но и основният. На 1 януари 1943 г. в градчето е образуван строителен комитет, който започва строежа на пансион към гимназията. Негов архитект е видният творец Юрдан Юрданов. През 1949 година сградата на пансиона е окончателно завършена.

С парите на хаджи Ненчо местното копривщенско дружество "Отец Паисий" изработва бюстовете на Найден Геров, Любен Каравелов, Георги Бенковски и на други възрожденци. Последната голяма придобивка за града е строежът на младежкия културен дом. През 1980 година фондация "Хаджи Ненчо Д. Палавеев" изчерпва средствата си и преустановява своята дейност.

Днес Кирил Палавеев казва, че завещанието на Благодетеля започва с думите: "Съгласно законите на любимото ми отечество - България, установявам за мой универсален заветник родния ми град Копривщица в лицето на ефорията..." То, според него, трябва да е пред очите на всички, които смятат, че богатството е лъжица само за техните уста.
 
Зад Кирил и Георгица от ляво на дясно са снахата Надя, внуците Габриела и Кирил, синът Огнян и децата на починалия син Чавдар Палавеев - Константин и Биляна.
8671
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД