:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мирис на пари

Филчев срещу Лучано: Рунд първи!

Главният прокурор удари мощно рамо на спортните шефове в битката им срещу финансовите претенции на ДАМС. Публична тайна е, че трансферите във футбола са идеална схема за пране на пари
Президентите на спортни клубове в България и най-вече на футболните трябва да черпят главния прокурор Никола Филчев. Бившият боксьор ненадейно реши да премахне една голяма пречка пред безметежното им съществуване и атакува пред Конституционния съд кошмарния за всички спортни шефове чл. 57 "а", т. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС).

Според въпросния текст 3% от трансферната сума по продажбата на всеки състезател трябва да постъпват в бюджета на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Именно с този член председателят на ДАМС Васил Иванов заплаши в началото на април футболен клуб ЦСКА. Лучано дори намекна, че може да отнеме лиценза на "армейците", които не били внесли нито лев от всички осъществени трансфери на футболисти.

Парадоксално, но в този скандал



ЦСКА получи мощна подкрепа от кръвния си враг "Левски"



Шефът на "синята" управа и конституционен съдия Георги Марков призова армейците да не плащат нищо и посъветва всички спортни клубове да се позовават на конституцията, за да не внасят пари в ДАМС.

Според Марков въпросният чл. 57 "а", т. 2 противоречи на върховния закон на републиката. Той даде за пример факта, че през 1997 г. висшите съдии обявиха за противоконституционен чл. 61, ал. 1, т. 5 от тогавашния ЗФВС, според който 3% от приходите за хазарт трябваше да се внасят в Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта (КМФВС).

Това, което шефът на УС на ПФК "Левски" АД пропуска да спомене, е, че в същия този чл. 61, ал. 1, но в т. 2 е записано, че във фонда за подпомагане на спорта към КМФВС трябва да постъпват 7% от сумите, реализирани при трансфери на спортисти. А по тази точка Конституционният съд никога не се е произнасял. В сега действащия ЗФВС наистина липсва текст за отчисления от хазарта към ДАМС, а пък процентът на удръжка от трансфери е намален до 3.

Друг е въпросът, че самият



председател на ДАМС май не знае как трябва да използва сумите



Пред в. "7 дни спорт" Васил Иванов заявява: "Тези пари отиват за развитието на спорта. Може да ги изразходваме както за олимпийците, така и за подпомагането на детско-юношеските школи." По закон обаче тези средства могат да се използват само за финансиране на дейности с деца и юноши по съответния спорт, от който са направени трансферните вноски. Т. е. ако е направен трансфер на пингпонист в Австрия например, 3% от платената за него сума ще отидат за развитие на детско-юношеските школи по тенис на маса. А пари за всякакви други детски програми и инициативи, както и за олимпийците Лучано би следвало да харчи от други пера по бюджета на ДАМС. Съвсем отделен въпрос е защо ДАМС трябва да се явява гара разпределителна за парите за детско-юношеския спорт.

Логично е да се запитаме и защо при постановените със закон благородни цели за харченето на трансферните отчисления нито един клуб у нас не е внесъл дори лев и при 7%, и при намалената впоследствие ставка от 3%.

Първата и основна причина е, че спортните организации изпитват дълбоко недоверие относно начина за харчене на внесените от тях пари. На книга тези средства би трябвало да се връщат пак при тях, но механизмът, по който това ще става, не е съвсем ясен. А кой иска да дава пари, които после може и да не види.

От друга страна, публична тайна е, че



повечето трансфери във футбола са "кухи"



и са идеална възможност за пране на пари. Схемата е следната: обявява се публично, че футболистът "Х" преминава в друг тим срещу огромна сума. В действителност продавачът получава няколко пъти по-малко, понеже такава е уговорката между шефовете на отборите. Разликата между двете суми обаче вече са "чисти" пари, с които може да се прави законен бизнес.

Когато подобен "кух" трансфер бъде обложен с 3% отчисление за ДАМС, това удря директно по джоба шефовете на клубове и вгорчава далаверата им. Така че е разбираема негативната реакция на големите срещу заплахите на Лучано да се бори за полагащите се по закон пари на ДАМС. Затова искането на главния прокурор бе приветствано от Българския футболен съюз в лицето на шефовете му Иван Славков и Иван Вуцов, както и от Професионалната футболна лига чрез председателя Валентин Михов и секретаря Любе Спасов.

Дали наистина има нарушение на върховния закон на републиката ще реши Конституционният съд, който вече образува дело. Докладчик по него е бившият баскетболен съдия Людмил Нейков, в състава на КС е и самият Георги Марков. Така че в първия рунд между бившия боксьор Филчев и бившия шеф на федерацията по бокс Лучано предимството е на страната на първия. И спортните клубове имат основание да се надяват на благоприятна за тяхната кауза развръзка.
833
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД