:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 455
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Карго-БУМ!

Миналата година умря Дейвид Маклийн. Кой беше той? Никой от нас не го е виждал. Ала всички сме виждали 12-метровите контейнери, които кръстосват света по суша и море и без които нито търговията, нито икономиката на света щяха да са такива, каквито са.

Преди 62 години, докато чакал реда си след върволицата камиони в магазията и гледал как докерите ги разтоварват, прикачат бали и щайги към корабните скрипци, издигат ги и ги спускат в трюма, Дейвид си мислел колко ли време и труд ще се спести, ако му прехвърлят камиона, както си е - или поне онази част от камиона, в която е товарът.

Времето на контейнерния превоз назрявало от епохата на римляните, които строели пътища, транспортирали от Търново до Солун бали вълна с надпис PRO USO ROMAE, което значело "предназначено за римска употреба", а гърците мислели, че това значи "качествено" и нарекли мастиката си USO... Но Дейвид бил този, който улучи момента, и през 1955, когато имал вече не един, а стотици камиони, продал бизнеса си за $ 6 млн. (равняващи се на днешни $ 40 млн.), впуснал се да контейнеризира и през 1969 продал за $ 160 млн. своя дял от SEA-LAND - създадения от него най-голям в света контейнеропревозвач.

Съвременните контейнеровози - RO-RO и други, са дълги 300 метра, движат се със скоростта на спортен скутер, пренасят до 8000 контейнера и оперират с малочислен екипаж. През 1996, когато вече 90% от световната търговия вървяха по контейнеровози, Ню Йорк устрои тържество в чест на Маклийн, Бил Клинтън каза, че контейнеризацията е горивото на световната икономика, а Маклийн каза: хората не трябва да се охарчват, за да преместят едно нещо оттук до там.

Но това може да се промени. Опасността, която дебне летищата и въздушните лайнери, е по-малка от надвисналата над пристанищата и контейнеровозите.



Музика...



През 2001 в САЩ пристигнаха 18 млн. контейнера. В някои от тях бяха намерени наркотици и друга контрабанда.

В контейнер на италианско пристанище през октомври 2001 откриха човек от "Ал Кайда" с лаптоп, мобифон, легло и достатъчно вода и храна за дългия път до Халифакс, Канада. През април 2002 TV-CBS предаде признания на Абу Зубейда, един от главатарите на "Ал Кайда", който бе задържан в Пакистан, че терористите знаят как да направят "мръсна бомба" и как да я доставят в САЩ.

Още през 2000 проучване на транспортното министерство на САЩ установи, че терористи биха могли да пренесат компоненти за ядрена бомба в контейнер, доставен по въздух или море. Същият сценарий бе заложен през 1996 във военната игра WILD ATOM, организирана от вашингтонския CSIS (Center for Strategic and International Studies).

В тоя CSIS, като се изкачиш на балкона на патиото и тръгнеш по коридора вдясно, стигаш до стаята на човека, който отиде в Пакистан, вдигна ръка в посока към Афганистан и гласът му, подсилен от репродукторите, отекна над море от чалми:

- Там са неверниците! Аллах акбар!

Збигнев Бжежински. Беше в края на 70-те, когато ирански студенти нахлуха в посолството на САЩ в Техеран и дипломатите станаха заложници; СССР интервенира в Афганистан; президентът Джими Картър бойкотира олимпийските игри в Москва.

Създадена бе "Ай-Ай-Ес" (Inter-Intelligence-Service). Тя препоръча муджахидините да бъдат оглавени от саудитски принц (не бе дипломатично те да са под егидата на САЩ). Саудитският двор отговори, че принцовете не могат да бъдат ангажирани с такава роля, но имало един подходящ родственик - образован, набожен. Казвал се Осама бен Ладен. Заложиха на него. Бжежински и ЦРУ извършиха ужасна грешка.



...за талибани



Разните товарителници, коносаменти, застраховки, акредитиви, индикация на краен получател и други бумаги се получават в САЩ преди или след доставката и това става все повече по електронна поща. Митничарите не могат да направят физически проверка на повече от 2% от контейнерите (те са онези, които компютърният анализ на карго-документите е посочил като потенциално опасни). Разработват се по-мощни аналитични системи за прицелен (targeted) контрол с рентгеново сканиране и гайгерови броячи.

IMO (International Maritime Organization) при ООН трябва да реши трънлив въпрос: могат ли САЩ да преместят морските си граници на далечни брегове. И да проверяват контейнерите там, откъдето те тръгват. Десетина големи пристанища ще станат входни врати за Америка, измествайки по-малките, неоторизирани пристанища, освен ако те не си купят скъпия американски контрол. Поради това морските пътища ще се променят, ще пострадат безброй спедитори, мореходни дружества, сухопътни снабдителни вериги и транспортни маршрути и глобализацията ще понесе удар, който щеше да е музика за душата на Осама бен Ладен и на главорезите от "Ал Кайда"...

Ако талибаните не забраняваха музиката.
1788
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД