:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Пуснете службите да проверят кой купува остатъците от българската икономика

Те могат да помогнат да не се повтаря тъжната история с авиокомпания "Балкан". Иначе защо им плащаме заплатите?
Снимка: Борислав Николов
Снощи изтече срокът за подаване на офертите за приватизация на българския тютюнев монопол "Булгартабак". До писането на този текст официално кандидатите не бяха обявени.

Известно бе, че 10 кандидати са купили информационните меморандуми. Тези, за които може да се твърди, че са познати, са "Бритиш американ тобако", Дойчебанк и "Филип Морис". Райфайзенбанк и консултантската фирма "Артур Андерсен" са снабдили се, за да се информират, но едва ли за да участват с меморандуми.

За три от фирмите се говори, че зад тях с парите си е изгоненият от България като заплаха за националната сигурност Майкъл Чорни. За останалите три нищо не се е чувало. Ще ги научим по-късно, защото настоящото ръководство на холдинга бе пуснало пълна информационна завеса. А ако се окажат отново световни измамници и точно те спечелят. Тогава ще следват тежки и дълги дела, от които България едва ли ще спечели.

Примерите вече си ги имаме, но все не си вадим поука от тях. "Балкан", "Големите български мелници" в Бургас, "Инкомс телеком"... И още куп провалени или неуспешни приватизационни сделки.

Запитан преди дни дали НСС ще помогне с информация за кандидатите за "Булгартабак", директорът на службата ген. Иван Чобанов отговори: "Само ако ни поискат."



А какво пречеше досега такава задача да е била спусната



от правителството, за да не изпадаме отново в тъжната ситуация с купувачите на националния авиопревозвач, които сега имат претенции за милиони долари.

Десетки са предприятията, работили при мрачния социализъм, а после купени от чужди и родни гешефтари и международни измамници и после източени фирми и продадени за вторични суровини заводи. Като захарният в Лом например.

Такива приватизатори обикновено се прикриват зад добре звучащи като заглавия фирми и представят пред българските приватизиращи структури измислени доклади за финансовото си състояние и намеренията си за инвестиции.

Успехите на приватизацията у нас се изчерпват с единични примери. Иначе нямаше да отчитаме, че половин държава е разпродадена за 10 г. само за 1.7 млрд. долара.



Дивото разграбване, което прозира зад тази цифра,



можеше да бъде предотвратено. Само че новобогаташите, мутрите, политиците с костюми от 1000 в зелено нагоре щяха да са много, много по-малко. Както и крайно бедните.

Нито едно правителство досега обаче не успя да предотврати или поне ограничи това диво разграбване. А можеше да го направи с едно нещо и то е да не бяха разбивани из основи службите, които събират и работят с разузнавателна и контраразузнавателна информация.

Всяко правителство и политическа сила, дошла на власт, все ги преструктурира. И винаги една от задкулисните цели е била да работят не за държавата като цяло, за нейната сигурност, а за интересите на върхушката на партията, която в момента управлява. Ако не беше така, вероятно нямаше да има стотици обвинения,



че спецслужбите изпълняват политически поръчки,



и пропорционален брой оправдания, че това не било вярно. Основно под такива обвинения е попадала националната служба "Сигурност". И сигурно има защо. Настоящите й началници Николай Начев и Иван Драшков знаят много добре колко пъти им е заповядвано или препоръчвано да не работят срещу някого или да престанат да събират информация за този или онзи приватизатор.

Спецслужбите най-сетне трябва да се включат - ако не с оперативни разработки, поне със знанията си за този или онзи, който е заявил намерение да купува заводи, хотели, банки, застрахователни дружества, БТК и "Булгартабак". Успешната продажба на последните две е жизненоважна за закърпване на държавния бюджет.

Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов информация за потенциален купувач



не е търсена никога досега от НСС и НСБОП



Той твърди, че е предложил на президента Георги Първанов и на министър Георги Петканов при приватизационните сделки, които предстоят, да се включи с потенциала си от данни, с които разполагат, и с такива, които могат да бъдат събрани, контраразузнаването и НСБОП. Засега това предложение не е известно да е прието. Борисов обаче не е първият, който иска спецслужбите да бъдат най-сетне използвани като информационен източник при предстояща приватизация. Пръв от правителството на Сакскобургготски я лансира транспортният министър Пламен Петров. Той предложи при бъдещата приватизация на БТК да бъдат ползвани услугите на специалните служби. Това стана преди няколко месеца.



Идеята обаче увисна във въздуха



и като че ли никой не се хвана да я подкрепи.

Сега я лансира Бойко Борисов. Той вероятно вече е разбрал спецификата и полезността на събраната разузнавателна информация и колко ценна може да бъде, ако се използва правилно и навреме. Преди 2 седмици на семинар с журналисти обаче главният секретар достатъчно красноречиво подсказа, че не са се съгласили с него. Това е станало на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Първанов, който се занимаваше с проблемите и мерките за борбата с престъпността. Впрочем там Борисов не можа да прокара нито едно свое предложение. Нито за жандармерията от няколко хиляди души, която да помага за охраната на населените места и реколтата, нито за ускоряване на доставките за МВР, които по негови думи са блокирани от 2 г.

Спецслужбите са за това, за да пазят националната сигурност на страната и да предотвратяват проникването на чужди и родни недобронамерени към България интереси. Икономиката е част от националната сигурност.



Източването и ликвидирането на предприятия

не е ли против националните интереси?



НСС, НСБОП, защо не и Икономическа полиция, както и остатъците от Националната разузнавателна служба могат да станат наистина полезни за държавата и за гражданите й, които с данъците си ги издържат. Достатъчно е да се проявят политическа воля и далновидност. Това, последното, е съмнително, че ще се случи.

Политиците се страхуват от разузнавателните служби.

Години наред, от демокрацията насам, те са изтиквани във все по-глуха линия.

Защо, докато управляваше БСП, не се разследваха по същество контрабандата на цигари, спирт и други акцизни стоки? Защо, докато управляваше СДС, бяха забатачени разработките за контрабандата на захар и съмнителната приватизация на захарните заводи в Девня, за приватизацията на "Петрол" и провалената продажба на банка "Биохим", за източването на милиони долари през доверени финансови къщи. Отговорът може да бъде, че силните на деня политици са имали в момента такива интереси.

Няма гаранция, че и сега няма спецслужбите да бъдат използвани с подобно предназначение.

Може да има някаква, ако шефовете им се ползват с имунитет и мандат на несменяемост. Разбира се, и това не дава 100-процентова гаранция, защото, като се почувстват сигурни за години напред, могат да бъдат купени и принудени да служат на частни интереси.





Владимир Дончев: Идеята на Бойко Борисов звучи добре



Анелия Башева



- Г-н Дончев, как ще коментирате предложението на Бойко Борисов спецслужбите да проверяват предварително кандидат-купувачите на големи предприятия?

- Идеята звучи добре, но моето становище е, че всички въпроси, свързани със сигурността във всяка част от обществото, трябва да бъдат разписани по съответния законов ред и да намерят своето отражение в закон.

- Възможно ли е да се предприемат съответни законови промени в тази посока?

- Мога до коментирам този въпрос, след като разбера за каква проверка става дума, в каква дълбочина ще бъде, до каква степен засяга правата и интересите на проверяваните лица и доколко е в съзвучие с действащото законодателство. Не мога да говоря сега конкретно, тъй като нямам параметрите.

- Стигало ли е предложението на главния секретар на МВР до парламентарната група на НДСВ?

- Не, официално не е пристигало.
1110
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД