:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Дотътрузване до вирнатия мост

Един приятел ме покани да направя рецитал в столична галерия и докато говорехме по телефона (чуваше се зле), измърмори нещо като:

...да се дотътрузите

до сияйните фусти

на музите...

Това ми хареса, спомням си как хем се поусмихнах вътрешно, хем леко ме парна угризение заради собственото невежество - не знаех чие е. И още по-леко - малко завист. Свежо. Пък уви - чуждо.

Уточнихме това-онова с приятеля, накрая го подпитах:

- А това, за фустите и музите - кой го е казал?

- Ти, бе, ти - учуди се той. - Не помниш ли? Писал си го тука, най-отпред в една книга. - И добави - беше си пийнал тогава, затова сигурно си забравил...

Стана ми разногледо. Аз? Че добре, бравос. Свежо, свежо умеем ний! Веднага реших така да кръстя рецитала:

Има как

да се дотътрузите

до сияйните фусти на музите!

От друга страна, ме обориха скепсис и съмнения. Ако нещо се забравя толкова лесно, нито то, нито авторът му струват и лула тютюн, нали, размислих скромно и самокритично.



Що за памет, що за интуиция?



Както и да е, няма повече да ви занимавам с пословичната си скромност и своите мнемо-кахъри; замислих се за тези, които не харесват битието и напъват да рисуват върху него друго битие с каквото падне - с боя, с думи, със скандали... Имам такъв приятел - руснак, той пише и пее. Навремето лично авторът на съветския химн - Сергей Михалков, баща освен на химна и на двама знаменити режисьори - Никита Михалков и Андрей Кончаловски, го обвини в порнография и не го допусна до защита на дипломна работа в Литературния институт.

Моят приятел порнограф не е, но че се маскари с разни работи, маскари се. Казва се Вадим Степанцов, сега обладава известна скандална слава в Русия.

Пък отрицателят му Михалков почина на 96-годишна възраст преди две години. Светла му памет, лютеше се често, но то очевидно не увреждаше здравето му, имаше здрав ген. Син е на видни руски дворяни, като това хич не му попречи да напише пролетарския съветски химн. Химна толкова си го харесват в голямата страна, че го взеха после и за руски.

Спомняте си онзи Давид Черни, който ни омаскари на скулптурата си като кенеф-клекало и който има навика да боядисва танкове в розово. Помните, помните. На него това му беше и целта - да го помните. Артпровокацията е, дума да няма, могъщ пиар на отчаяни егоцентрици и често върши работа - авторът се запомня. Разбира се, понякога отнася неразбиране и неприязън, понякога глоба и попръжни, дори лек пердах или арест може да отнесе, но



бъдете сигурни - пресметнал е. Рискът си струва



В порнография упрекнаха и една руска група за улични артизяви година след смъртта на Михалков. Въпросната московска група "Война" включва 50-60 силно ексцентрични млади дарования, води ги философ. Те миналата година нарисуваха огромен фалос на Литейния мост в Санкт Петербург. Това стана точно на рождения ден на Че Гевара и бе сторено тъй, че фалосът да щръкне, когато мостът се вдигне. Направиха акцията за около 30 секунди, а фалосът се извиси над 60 метра! Като се има предвид, че мостът е срещу всесилното ФСБ, бивше КГБ, а акцията бе наречена "Х.. в ПЛЕНу у ФСБ!", не е чудно, че един от тарторите - Леонид, бе задържан по-сетне и съден за хулиганство. После за събитието направиха пощенски марки.

Та има творци, които силно се закачат с властите и масовия вкус, затова патят от време на време, макар да знаем, че те това и търсят. Примерно в Саратов организираха марш под лозунга: "Я хочу халву есть, я хочу на Путьку сесть", и прочее задявки, най-вече с милицията и началството. Но и с "Макдоналдс". Един път нахвърляли в "Макдоналдс" улични котки, за да протестират срещу експлоатацията и глобализацията в знак на солидарност с антиглобалистите.

(Веднъж бях отишъл с приятели, но без пари, до Генуа, да видя кои са антиглобалистите и защо се борят. Беше през август. Спях в чувал на една морава, между цял табор антиглобалисти, които пиеха бира, говореха за справедливост или пошмъркваха по нещо. Като по-хитър бях легнал на най-зелената тревица, а другите се търкаляха върху изсъхналата. Изведнъж в иначе безоблачната нощ ме плисна цял потоп, рипнах като ужилен, а антиглобалистите изпопадаха от кодош. Бях легнал до оросителя, който автоматично полива в 4.00 през нощта. Беше смешно, на мен не. На другия ден карабинерите застреляха едно момче анархистче, което палеше коли. Това вече не беше смешно никому. Но оттам запомних нещо - че звездите и от моравата, и от петзвезден хотел са еднакво глобални.)

Тези от група "Война" силно почитат и се кланят на бащата на московския концептуализъм Дмитрий Александрович Пригов. Беше жив класик, вече е само класик - умря малко преди Михалков. Пригов идва и в България. Аз му преведох едно стихотворение.



Пиле днес ще си сваря -

хич не съм за жалене.

И не се оплаквам, мигар

нещо съм специален?



Даже малко ме е свян -

как така стана, та

цяло пиле стана зян

зарад мен страната?



Тези люде може да правят скандали и да са егоцентрични колкото си щат, но понякога са наистина смешни, а често и талантливи. Те могат да се смеят на страшните неща, но и на себе си, което е по-трудно и по-похвално. Хитлер се позасмивал на вицове за евреи, пък Сталин - на Хрушчов, когото карал да играе гопак или да грухти като свиня.

Смехът, както се пише, е само мост - между страха и облекчението, между едно страшно Тук и едно охлабващо Там. Мостове бол, всеки си избира. Но на такива, които не могат да се посмеят на себе си, не давайте власт, страшни катили са.
20
3382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
11 Април 2011 20:07

донататрузването- единна цел на борософ гербераст
11 Април 2011 20:17
Но на такива, които не могат да се посмеят на себе си, не давайте власт, страшни катили са.

11 Април 2011 20:17
Казва се Вадим Степанцов, сега обладава известна скандална слава в Русия.
- сигурно я притежава тая слава, и сигурно ѝ се радва, щом я обладава...


Редактирано от - Правописец Храбър на 11/4/2011 г/ 21:10:14

11 Април 2011 20:27
“Дотътрузване“ ще рече „дотрътване”, ама има ноо по qki sluchai в историята>

ПЕСНЯ ИЗ ФИЛЬМА БЕЛОРУССКИЙ ВОКЗАЛ
11 Април 2011 20:51
За члена - похарчили 64 литра боя, 12 репетиции, 23 секунди девет човека го рисуват - получиха държавна премия. Но хем никой не написа названието на "инсталацията", хем те не можаха да я получат публично - бяха с подписка за ненапускане на Санкт Петербург.
И тогава Иля Глазунов запита - всеки протест изкуство ли е?
Групата мисля, че е санкт-петербургска, ляво радикална. Така е - когато някой не може да говори посредством изкуството си, натрапва се с действията.
------------------------------- ------------------------
Блогът на Генек
11 Април 2011 21:17
Това за моста и фалоса е много идейно. Адмирирам такива закачки. На една Бойкова магистрала какво ли може да се сложи? Ами ако й се нарисува пак фалос и при откриването й пътя вземе, че пропадне?

Редактирано от - mercury на 11/4/2011 г/ 21:19:21

11 Април 2011 22:52
Меркурий мили ,
Тук е реч за Питерска рапсодия , в представи на Московски литературник . И това е интересно . Както и да ги загледаш , последни мохикани ...
11 Април 2011 23:41
Ламбовски много хубаво превежда от руски, а това е много трудно.

Аз пък сега се пробвам с "Луд гидия" за детското хорче (надявам се ще се сетите как е оригиналът):

...Far away the cropping maidens
Pick the sound –
Ditch the sickles and the swap-hooks
To the ground.

Clap their hands and whirl the round
Dance so madly –
Through the crops, and golden wheat is
Trampled badly…

Noon is here, hothead lad is
Never lunching,
The more playing, the more menace
He is crunching.

Mothers, washing linen on the
River – jumping,
Washing bats forgetting, snowy
Linens dumping,

Whirling, twirling, round dance in
Frenzy, thrashing,
As the river takes away the
Linens washing…

Редактирано от - Чичо Фичо на 11/4/2011 г/ 23:42:33

11 Април 2011 23:51
Шаро и първият сняг

Spotty and the First Snow
Tsvetan Angelov

Quietly sifting, first snowy day
Lovingly pinching kids' cheeks again.
Where’s that old tree trunk out in the yard?
Everything’s covered, falling so hard.

Snow-capped, the barn is towering high,
Snow-drifted threshold, look there, oh my!
Anxiously, Spotty shakes off the snow:
"How can this be, explain to me, yo!"

Spotty's my puppy, he is so small,
Never seen winter, born in the fall.
Silly, you'l grow up and you will know,
Not to be frightened watching the snow.


Редактирано от - Чичо Фичо на 13/4/2011 г/ 18:31:40

12 Април 2011 00:02
Чичи, "ако нема рима, удари ма".
Къде беше ръгнал с политика и пилософия, оти не станеш един преводач? Освен ако не те земат за кмет на Варна, де.
12 Април 2011 02:14
Чичи - мултифункционален! Дан' бях жива да видя как ш'напиша туй: Адмирации!
ПП Това не се ли пее малко трудно "Where’s that old tree trunk out in the yard?". Броят срички съвпада, проблемът вероятно е в разминаването на ударените срички в двата езика. Но ако можете да го пеете, сигурно само така да ми се струва.
ПП2 Като дипломиран философ, да вземеш да дръпнеш една лекция /ама не много напоителна/ във форума по етични казуси, че нещо колегите на прима виста много категорични, не търпящи възражение, отговори намират за въпроси, вълнували човечеството от столетия и все още не намерили окончателните си отговори. Като направление, предполагам и това влиза в обсега на образованието ти.
За статията, или за това, което успях да асимилирам от нея - палец нагоре.
12 Април 2011 02:21
Ламбовски
А за Чичо Фичо нямам думи
12 Април 2011 02:56
Всесилно беше КГБ на СССР. ФСБ на РФ е гола вода и квас в джобовете. По една много проста причина.
12 Април 2011 07:52
За "Never seen winter, born in the fall" имаше семеен рисърч - може ли, аджеба, кученцето Шаро да е родено през есента и през зимата да е още пале. Оказа се, че може - кучешката бременост траела около 54-63 дни. Въздъхнахме спокойно.
Едно от най-лесните неща в Ню Йорк е да убедиш учители от американско училище да пеят на зимни или други концерти български песни. Има само две условия - в училището да има поне едно българче, което да пее сносно и да дадеш нотите на учителя. От там нататък децата с най-голяма радост учат песни на всякакви езици, вкючително български. Ако пък имат перевод на песента и те я пеят и на двата езика, нещата стават неустоими.
12 Април 2011 09:43
В едно свое писмо Ботев казва следующето за Левски, с когото намира подслон в една ветрена мелница накрай Букурещ: "Приятелят ми Левски е нечут характер. Когато ний се намираме в най-критическо положение, той и тогава си е тъй весел, както и кога се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два-три дена, а той пее и все весел. Вечер, дордето ще легнем, той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности!"


Тази бележка под черта на Вазов описва нашите велики двама "антиимпериалисти" по-добре от стотици страници други изследвания. Единият, такъв, какъвто е описан, а другият - способен да го оцени. Двама неотровени от осъзнаването на собственото си величие българи. Двама приятели ... Ако има отвъдно, сигурно и там са заедно и другаруват.
Приятно е човеку да живее с подобни личности!
Ама де ги днес тези ... немили, недраги.
12 Април 2011 12:33
Иване, разкажи за срещата си със Степанцов (какво да очакваш от човек, роден на 9 септември) и клуба на куртоазните маниеристи. Пусни им и едно парче на вандал рок групата Бахыт-Компот, може онова за пияната посмачкана пионерска ръководителка...
12 Април 2011 16:09
Чичо Фичо, браво! Не съм и предполагал, че така хубаво могат да се преведат тези две песнички, при което да се запази и мелодията като в оригинала.
12 Април 2011 16:16
Айде, като сме на вълна превод, да сложа и аз моите пет ст'инки с превода на най-популярната по родните автогари песньовка от края на миналия век.
Тъй де, няма с'а да дискриминираме музиката на "низините", в края на краищата- и тя има нужда от репрезентация в англоезичноговорящите кътчета на планетата.

Pirate Radka
Here comes the blond girl
with the skin-tide skirt
and she shouts loudly on the near stand mike:
Ooops-ah, Oooops-ah ( x2)

Only if I catch you
I will rip your panties,
Only if I catch you
I will rip your panties
Only if I catch you, Radke,
I will rip your panties,
Ooops-ah, ooops -ah

And here comes Radka
willing to get drunk
with bottle "Ouzo"
ready to get "pissed",
and she shouts loudly on the near stand mike:
Ooops-ah, Oooops-ah ( x2)


Only if I catch you
I will rip your panties,
Only if I catch you
I will rip your panties
Only if I catch you, Radke,
I will rip your panties,
Ooops-ah, ooops -ah

The Band is playing
with belly dance ethic.
and Radka's tits are
dangling poetic.
Gencho start shouting on the near stand mike:
Ooops-ah, ooops-ah.

Only if I catch you
I will rip your panties,
Only if I catch you
I will rip your panties
Only if I catch you, Radke,
I will rip your panties,
Ooops-ah, ooops -ah

12 Април 2011 16:18
Гнусно.


А за Фичо - поздравления и от мен!
13 Април 2011 17:06
Фичо
Прекрасно!
Човече, ти си роден преводач! Не философия, филология трябваше да завършиш
Но и без филология се справяш прекрасно!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД