:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Европейският юг е неконкурентоспособен

В един идеален свят най-вероятно пет или шест страни, може би десет, биха могли наистина да са в крак с Германия, смята Стивън Буут - анализатор на британската неправителствена организация "Оупън Юръп"
Стивън Буут
"Оупън Юръп" (Open Europe) е британска консервативна неправителствена организация, но проевропейска за местните стандарти, създадена през 2005 г. Финансира се с дарения от бизнес средите в Лондон и защитава идеите на единния свободен пазар и свободното движение на хора. През 2005 г. провежда първата си кампания за свикването на референдум за новата европейска Конституция, а през 2007 - за провеждането на референдум за Договора от Лисабон. Освен в Лондон има офис и в Брюксел. С анализатора на Open Europe Стивън Буут разговаря Мария Спасова.

-----------------------



- Наскоро имах възможност да чуя една от речите на британския премиер Дейвид Камерън за Европейския съюз и той каза, че ЕС е организация в опасност, която представлява континент в беда. Колко голяма е тази опасност и колко сериозен е този проблем в момента?

- Мисля, че ЕС е изправен пред огромни проблеми, огромни предизвикателства. Не само Великобритания вижда нещата по този начин. Канцлерът Ангела Меркел също прави изявления, че Европа е изправена пред най-лошите процеси от създаването си. Хората са прави да се притесняват, защото освен тези структурни проблеми, има и други наболели въпроси като лоша демография, застаряване на населението, големи социални помощи, които трябва да се плащат. А има и един още по-наболял проблем - кризата в еврозоната, която започна също да създава огромни политически проблеми. Виждате, че правителствата в Гърция и Италия падат, други страни провеждат предсрочни избори. Настоящата криза достигна икономическите и политическите си предели.

- Най-проблемната държава е Гърция. Как тази страна може да бъде принудена да приложи мерките, които да поддържат финансовата дисциплина?

- Виждаме, че е много трудно да се принудят страните в периферията на Европа като Гърция или Италия да осъществят реформите, които са необходими. В същото време - европейската интеграция е достигнала своя политически предел. Германия и Франция, Европейската централна банка и Европейската комисия правят промените, които харесват, но това всъщност са промени, които трябва да се случват в обществото. Това са трудни промени. В същото време идват нови правителства. Може едно правителство от технократи да замени съществуващо правителство. Това ново правителство може пак да обещава, да представя, да прави и подписва меморандуми за разбирателство и така нататък. Същественото е представянето на тези реформи на обществото и тяхното изпълнение. Мисля, че в Гърция и Италия има фундаментални проблеми, които биха попречили на всяко правителство да приложи тези реформи, защото това са дълбоки структурни проблеми. И без политическа воля на тези правителства ще им бъде много трудно действително да задействат тези реформи, защото много от необходимите реформи не са само краткосрочни, един вид повърхностни икономии и съкращения. Това са дълбоки структурни проблеми, разрешаването на които може да отнеме десетилетия. Трябва да се обърне внимание на огромните сметки за социални помощи, на преструктурирането на пенсионните системи, което променя начина на живот на тези общества. И това не е лесна задача. Изглежда, че се давим в настоящите рамки на еврозоната.

- Защо тези мерки работят на едно място - например в Ирландия - и не работят на друго като в Гърция?

- Мисля, че Ирландия и Гърция са различни страни поради няколко причини. Първата е, че икономически те са много различни модели. Ирландия винаги е била много по-отворена икономика и за страната е било много по-лесно да се приспособява към странични сътресения. Ирландците са свикнали да мигрират, ако това е необходимо. Те са по-гъвкави от Гърция в това отношение. А в Гърция имате проблема със затворените професии, имате много по-големи социални помощи, ранно пенсиониране, големи пенсионни системи. В този смисъл Ирландия следва много повече англо-саксонския модел. Мисля, че има и други области, в които реформите са приложени успешно. Но проблемите в никакъв случай не са свършили, защото все още има огромен балон на жилищния пазар, който продължава да расте. Това е огромен проблем, който стои пред банките. Като се има предвид, че правителството всъщност стои зад банките, този процес няма да може да бъде безболезнено прекратен в следващите 5-10 години. Въпреки че Ирландия е постигнала известен напредък, мисля, че все още изпитва големи икономически трудности.

Според мен проблемът в Гърция не е само икономически. В Ирландия се наблюдава приемане на реформите от страна на обществеността, без значение колко болезнени са те. Тези неща трябва да се случат и са необходими твърде много промени. Докато в Гърция има огромен проблем, който трябва да бъде разрешен, но няма консенсус за начина, по който той да бъде разрешен. И мисля, че това ще бъде едно огромно политическо, както и икономическо предизвикателство.

- Как бихте коментирали идеята на Германия да подаде жалба срещу Гърция в Европейския съд поради нарушаването на правилата на финансовата стабилност?

- Разбираемо е, че Германия иска да има по-голям контрол за страните, за които отговаря, особено във връзка с двата помощни заема, а също и за Европейската централна банка, която в крайна сметка е подкрепяна от Германия по същество. Мога да разбера защо германските политици искат гаранции, че тези пари няма да потънат в бездънна яма. Тези санкции са полезни, за да гарантира, че страните ще се придържат към условията на текущата финансова помощ. Но това по-скоро е повърхностен проблем. Истинският проблем са структурните реформи в рамките на еврозоната.

- Какво е решението според вас?

- Много е трудно да се каже. Това наистина е непредсказуемо. Хората са наясно със структурните проблеми в еврозоната. Истината е, че тези икономики всъщност се разминаха, а не се обединиха. И в тази ситуация южните страни станаха много по-неконкурентоспособни спрямо северните страни. Много пари се прехвърлят от северните страни към южните чрез банкови заеми и тези заеми трябва да бъдат изплатени сега. И това е ситуацията, в която те се намират. Трудно да се прецени как тези страни на юг могат да станат конкурентноспособни отново. И тази ситуация ще се повтаря отново за двайсети или четиридесети път до следващия бум. Германските данъкоплатци влагат парите си в германски банки и тези пари се оказват в Италия, Испания и Гърция. И отново се обръща внимание на същия проблем. Трудно е да се каже как тази ситуация може да бъде решена без потенциално отслабване на членството в еврозоната от една страна. Трябва да има много строг контрол върху банките и как парите се прехвърлят в рамките на страните от еврозоната, да има много строги правила в това отношение и много по-добра координация на икономическата политика, за да се гарантира, че има равновесие между северните и южните страни и за да не влоши ситуацията, както сега.

- Много очевидно решение е излизането от еврозоната. Как виждате рисковете от потенциалното излизане на една страна или на няколко страни от еврозоната?

- Мисля, че е много важно да се направи разграничаване между няколко неща. Неконтролируемият изход от еврозоната е нещо, което се опитва да се предотврати сега, защото то би довело до огромни последствия не само за страните от еврозоната, но също и за Великобритания, а също и за по-широката глобална икономика. САЩ са толкова ангажирани по същата причина. Но има разлика между този вид излизане точно сега и евентуално планиране на по-дългосрочен механизъм, при който държавите могат да напуснат еврозоната по един дисциплиниран начин, защото в дългосрочен план изборът е този: или еврозоната отслабва, или трябва да има много по-голяма координация по отношение на икономическата политика. Вече е ясно, че е много трудно да се координират тези 17 икономики, без значение колко много правила има. Това е въпрос на политическа воля, на свеждане на реформите до обществеността и до тяхното изпълнение.

- Колко членове на еврозоната очаквате след 5 години?

- Това е много трудно да се каже. Бих се изненадал, ако Гърция все още е там. Но мисля, че тази криза ще продължи дълго. В един идеален свят най-вероятно пет или шест страни, може би десет, биха могли наистина да са в крак с Германия. Много страни в южната част може да се борят, може да са загубили темпото по отношение на поддържането на единната валута. Важното е политиците да обърнат внимание на този избор. Той трябва да бъде ясно представен. Има риск еврозоната и Европейският съюз да станат неразделни. Необходимо е да се покаже ясно, че еврозоната и Европейският съюз могат да издържат известно разпадане на еврозоната. Ако това се осъществи както трябва, тези страни трябва да имат избор. Те не трябва да бъдат заключени в едно бъдеще, което те наистина не желаят или не могат реално да си осигурят. И в някакъв момент, това може да наложи дискусия с електората - къде вижда живота си в бъдеще, дали вижда страната си в еврозоната след 15-20 години, или могат да бъдат потърсени други възможности.
43
3186
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
12 Декември 2011 19:57
Ще уточня само, че Европа е некурентноспособна.
Затънала в бюрократизъм и ограничения, ще последва съдбата на СССР.
Освен ако не действа бързо и решително.
12 Декември 2011 21:29
Трудно да се прецени как тези страни на юг могат да станат конкурентноспособни отново.

Авторът все говори за Юг. А конкурентна ли е Великобритания? Моят отговор е НЕ.
12 Декември 2011 21:29
Трудно да се прецени как тези страни на юг могат да станат конкурентноспособни отново.

Авторът все говори за Юг. А конкурентна ли е Великобритания? Моят отговор е НЕ.
12 Декември 2011 21:29
Трудно да се прецени как тези страни на юг могат да станат конкурентноспособни отново.

Авторът все говори за Юг. А конкурентна ли е Великобритания? Моят отговор е НЕ.
12 Декември 2011 21:53
Малоумнико мили ,
Обуздавай конкуренцията , за да "сетиш" Обективния процес . Опитваш да се забършеш с Историята от близкото ни време ??? Но тя не е тоалетна хартия , Приятелю ...
12 Декември 2011 22:27
А конкурентна ли е Великобритания? Моят отговор е ДА.

Виж лихвите по Британският дълг и ще разбереш колко е конкурентноспособна.
А е конкурентноспособна по една единствена причина има собствена валута.
Ако иска може да си обезцени валутата, ако иска да е оскъпи така че да е конкурентноспособна.
Ако реши може и да печата пари, квото ти душа иска.
Ако Великобритания беше в Еврозоната нямаше да е конкурентноспособна.
Ако Гърция беше извън Еврозоната щеше да е конкурентноспособна подобно на Турция.
12 Декември 2011 22:28
Трябва да има много строг контрол върху банките и как парите се прехвърлят в рамките на страните от еврозоната, да има много строги правила в това отношение и много по-добра координация на икономическата политика, за да се гарантира, че има равновесие между северните и южните страни и за да не влоши ситуацията, както сега.

Е нали точно това се опитват да направят сега.
12 Декември 2011 22:49
Няма нужда от много приказки:
Dow -1.45%
Nasdaq -1.46%
S&P500 -1.59%
MX +1.60%
FTSE 100 -1.83%
DAX -3.36%
CAC 40 -2.61%

И това само два дни след "великата среща" с "най-великите реШения"
Великобритания е права че се отграничи от четвъртия райх.
12 Декември 2011 22:50
Извинявам се.
12 Декември 2011 22:51
Извинявам се.
12 Декември 2011 22:51
Извинявам се.
12 Декември 2011 22:52
Извинявам се.
12 Декември 2011 22:52
Как могат да се елиминират постинги вместо да се изменят?
12 Декември 2011 22:53
0
12 Декември 2011 22:56
0
12 Декември 2011 22:56
8 пъти едно и също не е ли флуд ?
12 Декември 2011 22:56
Какво става с този сайт!!!!! Върнете стария!!!!
12 Декември 2011 22:59
Нее, , ннее ссъъмм ллуудд.. ССааййттаа ее ллуудд..
12 Декември 2011 23:01
Да ви таковам в "банкерите" , вас ще турим пред стената , като виновници . После , като банкерите на Хитлер , условни присъди ще ви издадем . Хайде , холан , че и цифраджии , тръгнали да интегрират Острова към Континента . НесъОбразници по условие , а сетне , кучето ми било виновно ...
12 Декември 2011 23:06
Извинявам се много, новият (и много отвратителен сайт) ми казва че има грешка във формата и поради това не записва моето мнение. Затова са повторенията. После опитах с ИЕ, но пък там ми печата буквите двойни. Ужас!!!!! Върнете стария сайт. А програмистите които са правили новия сайт ги уволнете.
12 Декември 2011 23:12
Пък и гледам днес еврото е олекнало към долара.???
12 Декември 2011 23:13
Голямо обикаляне около проблематиката.
Значи проблема бил "структурен". И къде в структурата първо на наднационално и след гова на национално ниво е той?
Общо взето "спукъл им се балона" и почнали проблемите. И пак само "финансови" аргументи и заклинания.
А троблема не е просто структурен, а системен.

Хайде тве-три думи за "структурния" аспект.
ЕС общо взето работи задоволително като митнически и икономически съюз.
Причината е, че има политика да компенсиране на дисбалансите и връщане на "изпомпаните ресурси" от центъра към периферията.
Като обща парична политика обаче е пълен провал. Причини много, но основната е ЕЦБ. Не може да има обща валута и "незамисима" централна банка.
Защо общо взето. Защото има много проблеми които изобщо не се обсъждат.
Пример Лобиране и дисбаланси. Огромните средства за "селскостопански" и "зелени" политики. Това е проблематика, която посрай финансивите мантри се пропуска. Конкретно за България е особено актуална.
Друг пример. Бюрокрацията в Брюксел. Какво всеки ден ни занимават, че гърците имали раздута бюрокрация. Я как е в "центъра", при положение, че практически функциите и са силно ограничени от самото естество на съюза. Това не е федерална администрация. В България конкретно тя се възпроизвежда в местна. Например "двойните възнаграждения" за работещи с брюксел.
и т.н.
Файде малко и на национално ниво.
Как с две думи може да се охарактеризира британската икономика.
Брокерско-консултанска. Със силно застъпен банкерско-застрахователен елемент.
В това отшошение отсам атлантика само французите могат да ги конкурират, но при тях има и развит реален сектор.
Така че за англичаните от една страна глобализацията е като слcнцето и въздуха,
а от друга са ярък пример за структурни дисбаланси в икономиката.

Хайде стига, че ми писна.
пък и полза йок. Има още да "зреят"
12 Декември 2011 23:14
Чета заглавието и си казвам - това интервю ще бъде интересно, най сетне някой ще каже нещо сериозно. Уви познатите заучени мантри загубили всякакъв смисъл, полуистини и недомлъвки.
-
Като казва, че парите се преливали от север към юг, чрез кредити, защо не казва, че това се случва, защото преди това са извървели обратният път с отрицателният търговски баланс, а и тези кредити в повечето случаи го увеличават, тъй като са обвързани със закупуването на конкретни стоки ? Защо не погледне как функционират валутите във всяка държава, която има такава и че това е възможно само в условията на централно финансирани държавни разходи на цялата територия и безусловни субсидии от развитите към слаборазвитите зони ? Или централизация и субсидии са мръсни думи ? А защо обща валута без тези неща да не е ?
-
Какво ще стане дори, ако южните държави направят всички бюджетни разходи на нула ? Ще се реши ри някакъв проблем на еврото в сегашният му вид ? Не. Защото отрицателният външнотърговски (вътрешнообщностен) баланс ще си остане и най много южните страни да минат на натурално стопанство и размяна, защото докато има и едно евро в тези страни то в крайна сметка ще заминава за Германия.
12 Декември 2011 23:17
Пътищата са два и среден няма - или зоната на еврото се федерализира, уеднаквяват се заплати, данъци, а администрацията, отбраната, полицията, образованието, здравеопазването, пенсиите и останалите бюджетни разходи минават на пряко изплащане от централният бюджет на еврозоната, а слабите зони се субсидират, или се премахва еврото и постепенно нещата се нормализират. Защото тогава, чрез механизма на валутният курс южните страни ще преодолеят отрицателният външнотърговски баланс и ще добият шанс за развитие. Това, обаче ще е за сметка на износа на развитите страни, на техните печалбите и заплатите там.
-
Така че германците трябва да решат кое предпочитат - да субсидират неразвитите зони, или да продават по-малко и имат по ниски печалби и заплати. И двете не може.

12 Декември 2011 23:23
Брайти
МВ: "Причината е, че има политика да компенсиране на дисбалансите и връщане на "изпомпаните ресурси" от центъра към периферията."
Я поясни каква е тази политика? Туй го чуваме за първи път.
12 Декември 2011 23:41
Интересно, никой не дава статистика какъв процент от заемите от германски банки са отишли за закупуване на германски стоки?
Повтаря се едно и също, германската икономика спечелила, а другите - изгубили. Дайте да видим някакви числа за да се убедим, че това наистина е така.
Ако еврозоната ще се превърне в нещо като единна държава, в която богатите провинции ще наливат непрекъснато на бедните, не ми се вижда реалистично по-богатите държави да го възприемат.
12 Декември 2011 23:41
MB мили ,
Не стряскай публиката със системни проблеми . Тук говорим , не за Реставрация , а за Реформация , сиреч , поправяне грешките и последствията от тях , на изначалните тарикати на "прехода" . Впрочем , малоумниците сме ние , но не го казвам , щото и сами следва да го сетим ...
12 Декември 2011 23:43
Верно Ами прочети малко за програмите и фондовете на ЕС. Не си на лекция на Георги Кирков, ОО или АК
Друг е въпроса, че лобизма изкривява доста години системата.
А покрай "кризата", неадекватните политики и вторачването във "финансовия пъп" най вероятно ще се срути

Бигъл, къде съм казал реставрация. Просто нахвърлях няколко, верно "рошави мисли" на тема "структурни" проблеми. А темата е важна. Много по важна от "финансовата" в средно и дългосрочен аспект. Да се повторя вторачването във "финансовия пъп" не е случайно. Нито безобидно.

Ето пак. Програмите за регионално развитие, инфраструктура, конкурентоспособност и т.н. какво са?
Яво "мантрите" действат. Дългове и само дългове

12 Декември 2011 23:46
От кучето не чакай повече , МВ . Загубих те някъде в "пространтвото" ми . Сори ...
12 Декември 2011 23:51
МВ: "Ами прочети малко за програмите и фондовете на ЕС."
Готово. Дай ми някакъв линк на някаква програма, където да пише че безвъзмездно текат пари от Германия, Франция и т.н. към Португалия, Гърция, Ирландия. Повтарям, безвъзмездно, не като заеми. И текат само затова, че икономиките на Португалия, Гърция и т.н. са по-слабо развити от икономиките на Германия, Франция, примерно.
13 Декември 2011 03:31
"Moody's вещае кредитна криза в еврозоната"
Натисни тук
"Еврото отново надолу
13.12.2011
Неизвестности около реализацията на постигнатите договорености за по-строга бюджетна дисциплина и изграждане на фискален съюз в Европа, както и по очакваното паралелно функциониране за определен период от време на двата спасителни механизма EFSF и ESM през 2012 г., смутиха настроенията на играчи и инвеститори на валутните борси."
Натисни тук
Номерът не мина.
13 Декември 2011 09:56
Не съм убеден че на някой(дори и на Брайта па какво остава за Меркел и Саркози) въобще му е ясно какво точно става.Има струпване на прекалено много фактори на един път-от екологични, климатични, технологични, демографски, ресурсни и дъра бъра - финансовите са чак накрая и най-маловажни. Учудвам се на категоричността на хората. Обаче все ми се иска Европа да се еманципира от англо-американската опека. Лично за мене(само догатки) това си е война САЩvsФранкРайха(по определението на еднинствено свесната газета в Бг). Американците водят война за оставане на върха. Европа търси себе си.Едните залязват другите изгряват. Долар срещу Евро.
13 Декември 2011 10:42
Ето пак. Програмите за регионално развитие, инфраструктура, конкурентоспособност и т.н. какво са?

Целево финансиране на проекти главно за подобряване на инфраструктурата, а не плащания отиващи в заплати на държавните чиновници, пенсии и др. социални нужди. Тези фондове наистина създават работни места, но не отиват директно за потребление. Целта им е изравняване на икономическото развитие на държавите и подобряване на конкурентоспособността им. И да, на Ирландия й помогнаха да изгради конкурентоспособна икономика, като се абстрахираме от идиотизма на предишните две правителства, допуснали имотния балон и последвалата финансова криза.
Това, което Брайти предлага са субсидии именно за заплати, пенсии и социални плащания, идващи от богатите към бедните държави. Демек, чиновниците в Германия и Гърция да получават еднакво, независимо от възможностите на техните икономики.
Това в рамките на една нация е приемливо, но в рамките на целия ЕС е обречено на неуспех.
13 Декември 2011 12:11
Финансира се с дарения от бизнес средите в Лондон и защитава идеите на единния свободен пазар и свободното движение на хора

Значи Ситито все пак харчи парите от бейлаутите не само за бонуси, но и за лобисти Ама защо ми мирише, че британските данъкоплатци ще вземат да се изнервят, това не са търпеливи българи.
13 Декември 2011 12:14
Brightman от 23:17,
Абсолютно точно!
13 Декември 2011 13:49
Ся, тия дето плюят по Германия само да се опитат да си представят ако англо-саксите бяха докарани на 2 пъти до дъното след ПСВ и ВСВ, дали биха били това, което са в момента или щяха да живеят по дърветата.
13 Декември 2011 13:55
Пътищата са два - или край на еврото и всеки се девалвира до конкурентоспособност, или Европа става едно цяло, в което "конкурентните" региони субсидират неконкурентните, както е в националните държави. Например в САЩ всички южни щати (освен нефтения Тексас), които все реват срещу Вашингтон, са на издръжката на Вашингтон (т.е. на данъците на "конкурентните" щати като нашия). Интересно, в "конкурентните" щати хората масово гласуват за демократите и респ. за "Вашингтон".

Пречката и пред двата изхода сега носи кратко име "Германия".
13 Декември 2011 14:02
Германия не е пречка.

Ако здравият разум там при вас не надделее, чакай ново потъване във W-образна рецесия, както се случи през втората половина на 30-те години на миналия век. Тогава Америка излезе от батака благодарение на Втората световна война.

Защото Джоузеф Стиглиц написа за кризата, дет ни тръска “Made in America and spread in the world
13 Декември 2011 14:23
Ако здравият разум там при вас не надделее, чакай ново потъване във W-образна рецесия, както се случи през втората половина на 30-те години на миналия век.

По-вероятно е да надделеят здравите сили.
13 Декември 2011 14:47
Има една тънка семантична разлика между "здравия разум" и "здравите сили"
Порад това, здравите сили обикновено не притежават здрав разум.
13 Декември 2011 15:55
Германия няма сили да понесе лидерския товар. От какво и как се е случила кризата е едната страна на въпроса. Другата е как Германия ще бъде изпържена, за да й секнат мераците за заигравания с тоз и онзи и оспорване лидерската роля на САЩ в Западния свят. Не може германските политици да предават дружината за 20-30 долара по-евтин газ, а бившият германски канцлер да взема заплата от Газпром. Нека натопорят сега Германия с непосилни задължения и да видим каква политика ще води. Няма да се реши кризата, преди да се реши политическият въпрос за лидерството. За излизане от кризата САЩ са в много по-добри позиции от Европа, защото имат единно ръководство. Европа е трудно управляема. А с малко помощ отвън става и неуправляема.
Идеята ми е, че излизането от кризата ще е преплетено с въпроса за лидерската роля в следващите десетилетия.
13 Декември 2011 16:08
Не може германските политици да предават дружината за 20-30 долара по-евтин газ, а бившият германски канцлер да взема заплата от Газпром.



А фамилното богатство на фамилията Буш, натрупано основно по време на WWII, от къде дойде? От търговията с Райха.
Или в Щатите тази дребна подробност са я забравили?
13 Декември 2011 22:07


Ееех , пък аз мислех , че като влезем в Европа всичко ще е на ред, пък то -батаци , кълчища, помия и на всичко отгоре един отвъд
океана дърпа едни конци...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД