:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Лимузините на Господ

Миналата седмица сякаш се занимавахме повече с линкълна на варненския владика, отколкото със спасяването на еврото и железничарската стачка. Не знам как е при вас, но мене от мънкащия митрополит и снимките на лъскавото возило ми останаха тъга и униние, а не желание за сарказъм.

Стана ми мъчно за нас си, за нашето убожество и нищета. През призмата на църквата и взаимоотношенията й с широките маси и просвещаващите ги медии тези неща изпъкват. Нелепо, почти гротескно изглеждаше и скандалът, и интерпретациите му, и опитите за неговото преодоляване.

Висш църковник се вози в хубава нова кола. Реакция на медиите, подхваната от обществото: защо, как може, не го ли е срам? Реакция на църковника: "Колата не е моя, дадоха ми я без пари, пести бензин..." Реакция на далия колата: "Аз май ще си я прибера..." Реакция на защитници на църковника от клира: "Че защо да не се вози пък, да не е някой бездомник..." Реакция на Отеца: "Ще си подам оставката..." Заключителен резултат: Само казал, а не подал. Па и то това не става така, владичеството е пожизнено.

Нови карикатури с поп и лимузина се притурят към старите, още от Бешково време, ако се не лъжа, "Срещнаха се и не познаха се" - казваше една от тях. Представлява владика в лимузина, който се разминава с Иисус Христос на магаре. Владиката - прилича на днешните, а лимузината не прилича толкова. По-стар модел, отпреди 60-70 години...

И все пак, тук има толкова клишета и стереотипи, такова неразбиране и неадекватност, че ми иде да възкликна: "Братя и сестри, опомнете се!"



Но не се чувствам достатъчно брат, че да го направя



Иде ми да възкликна и: "Мат'ряле, мат'ряле, кога толкоз се амортизира ?" - но не се чувствам и правителствен ръководител, че да го сторя.

Въпросният скандал не е само печално свидетелство за немощта на църквата ни, но и за нашите интелектуални и духовни кризи. Ибо ние сме производното на тази църква.

Нормално е, че тя, БПЦ, особено висшият й клир, да иска повече обществен авторитет, да иска присъствие сред политическия, стопанския и културния елит на нацията. Съвсем закономерно желание, тя го е имала това присъствие и като институция се стреми да го възстанови. То значи показване до управниците, челно място пред камерите, то значи и пари, и съпътстващите знаци на видима икономическа мощ - автомобили, резиденции, но и помощи за малоимащи, болни, учащи се.

Църквата - у нас, че и навсякъде, се състои от живи хора, подвластни на суета, жажда за власт, алчност и прочее пороци. Ние не можем да искаме от отците й да са като свети Иван Рилски, т.е. можем, но ще сме глупаци, ако се сърдим, че не са. Ние също не сме образцови клонинги на Твореца, нали? Слава богу, в Църквата има и отци, които са упование и светъл пример за много страдалци миряни. За съжаление повечето клирици са недостатъчно образовани, недостатъчно харизматични, недостатъчно стойностни като водачи и морал люде, за да могат да извадят БПЦ от дремливото и подканящо сякаш за глума състояние, в което се намира.

Иначе това, че владика се е качил в хубава кола, не е никакъв грях. Стига да има с какво друго да изпъква ярко така, че возилото да не се и забелязва.

Нужно ли е да припомним какви огромни богатства притежава Ватиканът например и какви скандали избухват понякога покрай недотам чистото управление на собствените му авоари?

Колата, както се оказа, е 35 000 долара; дори като сума това е десетократно по-малко от автомобили, които карат днешните богаташи.

Лошото обаче е, и се видя ясно - владиката не изпъква с друго. Не умее да говори с журналисти, не умее да бъде симпатично-полемичен, не умее да надделее и в най-простата дискусия с благодумие и здрава логика. А се оправдава като нечленоразделен мутраджия, или се обижда като хванат да бърка в буркана с мармалад второкласник. Дори хората му, които го защитаваха, не му надминаха красноречието - какво значи "да не мерим с аршина на бездомници", изречено от църковници? Че защо да не мерим с тъкмо този аршин, бездомникът не е ли най-близо до Господа, след като е най-близо до страданието в този свят? Че не е ли и Иисус бездомник в края на земните си дни, нощуващ там, където го приютят?

Това, което с тъга забелязвам, е, че Църквата е в нещо като кадрови колапс, поне това се вижда от публичните изяви на клириците. Защо е тъй? - вероятно йерархично тя издига неподходящи хора, следвайки елементарни корупционни схеми или просто оставяйки се на инерционна леност и традиционализъм.

Един друг наш владика,



който тапетоса храм с нескопосани рисунки,



пък прояви активността да нападне Хари Потър и Мадона, папагалски следвайки най-ретроградните свои колеги католици и евангелисти по света... По същия начин преди десетина години Църквата ни пак намери за нужно и достойно да възроптае срещу филм по Никос Казандзакис в БНТ.

Наскоро посетих Семинарията, направи ми впечатление, че юношите там, уви, са привлечени главно от безплатната чорба и образование, а по стените им висят само коли и поп изпълнители. Това нормално, но което е нормално за тийнейджъри, не е нормално за владици, все пак. Тоест, че се возиш в лъскава кола, не е фатално. Но че трябва да говориш за това глупаво, а не за вярата умно, е същинският белег за упадък. И след като дори не можеш да викнеш предизвикателно като Дженис Джоплин "Боже, купи ми мерцедес бенц", сигурно не те чака светло бъдеще.

23
7015
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
12 Декември 2011 20:55
Тази статия съдържа сума ти умувания и нищо повече.Авторът няма принципно мнение по въпроса, затова го усуква по килифаревски.
12 Декември 2011 22:18
Ми то това е мисълта:
"
Църквата - у нас, че и навсякъде, се състои от живи хора, подвластни на суета, жажда за власт, алчност и прочее пороци. Ние не можем да искаме от отците й да са като свети Иван Рилски, т.е. можем, но ще сме глупаци, ако се сърдим, че не са. Ние също не сме образцови клонинги на Твореца, нали? Слава богу, в Църквата има и отци, които са упование и светъл пример за много страдалци миряни. За съжаление повечето клирици са недостатъчно образовани, недостатъчно харизматични, недостатъчно стойностни като водачи и морал люде, за да могат да извадят БПЦ от дремливото и подканящо сякаш за глума състояние, в което се намира.
Иначе това, че владика се е качил в хубава кола, не е никакъв грях. Стига да има с какво друго да изпъква ярко така, че возилото да не се и забелязва.
"
Останалото е вариации по темата. И поправка за последното изречение от цитата. "Стига возилото да подчертава качествата на владиката".
12 Декември 2011 22:47



Веднъж бях цитирал В.С.Висоцки: "В церкве-смрад и полумрак, дяки курят ладан...."

И сега се чудя, прав ли е бил?
13 Декември 2011 06:50
Нашият Кирил в сравнение с водещите си офицери от КГБ/РПЦ
си е почти християнин.
Ония носят стандартната кгб-марка "Бреге" за по 50 000 долара.
Отделно кило злато, рубини и елмази.
Отделно "бизнеса" -
Генерал-патриархът например контрабандираше яко басурманские цигарети и басумрманское виски...
13 Декември 2011 06:50
Оправете тоз SQL error,
че накрая некой кретен ще съсипе форума.
13 Декември 2011 07:54
... target=_blank id=url>Натисни тук Г-н Ламбовски, не приписвайте на Дж. Джоплин нещо, което не й е присъщо! Ето Ви песента Натисни тук, ведно със текста. Какво общо има тя със нашия клир? Да не би клирът да е неоправдан, поруган, недооценен?
13 Декември 2011 08:49
Ние, слава Богу, не сме продукт на тая църква. Защото същата, докато се формирахме като хора, беше полузабранена. Може да сме продукт на Партията или на Комсомола, но не и на църквата. Според мен сме най-вече продукт на родителите си. А църквата, откакто вече не е толкова забранена, не ще и да чуе да създава "продукти", по- и се ще да създава добавена стойност. И май това най-много си може.
13 Декември 2011 08:58
Добра и балансирана статия.Истериите и соченето с пръст беше абсолютно излишно. Има кой да съди един ден, а тогава клириците ще бъдат гледани по-строго. Май така беше по техните книги.
13 Декември 2011 10:45
Спомням си "Златният телец". Алойзий Морошек и пан Кушаковски омагьосват Адам Казимирович пак с цел кола, е малко по-друга: Опоментайся пан, опоментайся!
Докато Остап Бендер не му обяснява: Адаме те просто искат колата.
13 Декември 2011 10:58
Църквата - у нас, че и навсякъде, се състои от живи хора, подвластни на суета, жажда за власт, алчност и прочее пороци.


Горделивостта не беше ли единия от седемте смъртни гряха ?
13 Декември 2011 11:33
Вярно е, че нашите попове са повечето от(айващо прости и елемантарни хора. Трябва нещо или някой да размърда интелектуално тия хора. Ама пък вземат ли да се замислят, може да пострада догмата))
13 Декември 2011 11:37
Ако си спомним онзи стар виц..
Без лъскавите си играчки, светиня му щеше да е обикновен педе*аст, а сега е горд гей в расо!
13 Декември 2011 11:43
Иначе това, че владика се е качил в хубава кола, не е никакъв грях. ..........
Нужно ли е да припомним какви огромни богатства притежава Ватиканът например и какви скандали избухват понякога покрай недотам чистото управление на собствените му авоари?


Бойко, тук има очеваден конфликт на интереси. Отчето е харизало църковни земи /репортажа по БТВ на Генка Шикерова/ край морето.
Оттам лимузината му мирише на развалено, а не че е лъскава и скъпа. Зад лъскавите подаръци на длъжностни лица от бизнесмени обикновено се крие корупция. И в този случай е така. Това е скандалното.
Хубаво правиш сравнение с Ватикана, но ако там в такива случаи стават обществени скандали, тук нищо няма да се случи...
13 Декември 2011 12:08
...на такава "лимузина" се бил возел Барак Обама?! Да, да! За 35'000 $ цена и то франко БГ. На Обама костума му струва толкова!
13 Декември 2011 12:39
Истерията наистина беше излишна, но на мен ми стана обидно за стотинките, които пускаме в църковните касички.
Които живеят в София, сигурно са изпращали покойник на Малашевските гробища и знаят какво представлява църквата там.
То и не може да се нарече църква. По един лев от опело да беше отделян, щеше да има за катедрала.
А за истинските духовници съм съгласен, има ги. Аз лично познавам един такъв - отец Ангел. На 1 ноември му честитя празника, защото и той е народен Будител.
/Умишлено не казвам откъде е, че познайте с кого има неприятности/

13 Декември 2011 12:45
Резюме на статията на Ламбовски: Не гледай попа какво върши, а слушай какво ти говори!
13 Декември 2011 15:08
Поповете са тук на земята, а Господ е там горе.
Те са проводник на неговата воля.
Поне така е по каноните на църквата.
Господ винаги е упреквал богатия, заради липса на състрадателност към бедния.
Нещо повече, дори е прогонил търговците от храма.
Сега обаче, неговият пратеник тук на земята, дедо поп, изведнъж почва да се големее, да богатее и да се държи като велможа и народен изедник , демек чорбаджия.
Това угодно ли е Богу ?
Подозирам, че не.
13 Декември 2011 16:20
Много шум за нищо. Църквата отдавна си е изпяла песента. Народът се нуждае от по-добро образование и достатъчно психолози, не от религия.
13 Декември 2011 16:39
бе статията добра, но поповете се не впечатляват от четива, те само едно си знаят - келепира.
13 Декември 2011 18:45
Натисни тук
Помня входа на Морската точно от времето, когато пред него стърчеше Сталин, и градът се казваше така.
Дядо Кирил го свързвам именно с входа на Морската. За пръв път се изправих очи в очи със светиня му малко след като подскачахме на площада около шадравана, щото не бяхме червени.
Една "дама" с огромна черна шапка с периферия колкото плажен чадър се появи в Общината с предложение да и' се даде просранството м/у колоните на колонадата, оформяща входа на Морската. Щяла да го остъкли, облагороди и поевропейчи. Там щяла да продава на туристите чадъри, шапки и други ЕВРОПЕЙСКИ артикули. Дамата се казваше Блага Вайзе. Беше добре известна на по-старите колеги. Била от занаята, та мнозина я позаваха и в библейския смисъл. Хванала един дрът германец, забягнала с него за ГФР и следите и' се изгубили. И ей я, дочакала светли дни да се върне, да помогне на родния град.
За впечатляване на експертния съвет по архитектура и строителство г-жа Вайзе беше домъкнала със себе си и владиката. Дядо Кирил и тогава, както и сега, не можеше да говори и затова мълчеше многозначително. Седеше си на едно столче, докаран с най-тържествените одежди - със златния владишки жезъл, с короната, обсипана със скъпоценни камъни и патрахила, златовезан и обшит със ситен маргарит. Овесил потен врат под златния ланец, дебел колкото шишкавия му палец, отвреме на време светиня му поглаждаше с меката си длан огромния златен кръст, и той с разни шарени камъни обкован.
Докато г-жа Вайзе обяснява на простите български експерти, че е дошла на ползу роду да цивилизова дивите балкански субекти, поглеждаше артистично към владиката, а той мъдро кимаше в израз на одобрение. Току-що назначеният шеф на отдела гледаше влюбено Вайзе, експертите мълчаха като поразени от гръм от страх да не им лъсне комунистическото минало, а работата отиваше на даване. Хеле, престраши се един престарял и пред пенсия да се жертва и да каже, че това е един от символите на Варна, че входът на Морската е на всички картички от града откакто е построен през 1939г по проект на тогавашния гл. архитект Георги Попов. След него гракнаха и всички останали.
Вайзе изфуча като ранена в крилото харпия, дръпна владиката за патрахила и двмата сподвижници за облагородяването на Морската столица се изметоха скоропостижно.
13 Декември 2011 22:30
Райко
14 Декември 2011 09:30
Г-н Part, очевидно Вие а и доста хора не знаят,
че православната църква сме всички ние /кръстените/
и свещенниците. Църквата не са само свещенниците !
Моля това да се знае когато коментирате църковните
новини. Църквата никога не е била забранявана.
При социализма някои хора /активисти им казваха тогава/
просто се престараваха да хулят свещенниците
да им търсят и показват човешките недостатъци и
тези недостатъци да ги приписват на църквата, на
вярата и пр. Както го правите и вие сега...



19 Декември 2011 08:44
Църквата са вярващите миряни и духовници.
Близостта до Господа не се определя ни от сан, ни от количеството земни мъки, а от следването на Божиите заповеди, от покаянието и смиреността например, както и от това колко чистосърдечно се стремим към Господа Бога и сме готови за жертваме суетата и да се преборим със себе си.

По-скоро Църквата е плод на манталитета ни отколкото ние да сме плод на Църквата.

Хората масово предъвкват изобличаващи духовенството грехове за да си намерят оправдание да не се подлагат на лишенията при търсене на Божията Истина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД