:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За полиция ли да харчим или за деца`

В България пак се разиграва пиеса на абсурда – оплакваме се от застаряването на населението, страдаме, вайкаме се, търсим всякакви решения, но без неговото подмладяване
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
За съжаление, протестите на майките са редки и малобройни. И не могат да стреснат властта.
Добрите новини в България се случват по такъв абсурдно умопомрачителен начин, че човек се хваща за главата и за пореден път се чуди може ли да има такава държава. Ето я добрата: застаряването на населението най-после бе поставено официално като проблем в публичния дебат. Включете телевизора и ще чуете управниците да обясняват, че българите застаряват и поради това трябва да се вдигне пенсионната възраст; същото казват и дежурните по медии икономисти, които добавят, че са нужни и други промени в пазара на труда. Застаряването на населението е



разхождано като мечка пред хората,



за да ги поизплаши и им "налее акъл в главата". Липсва обаче задължителното обяснение, че мечката отдавна е вкъщи, но заради удобството да не се товарим с неприятности бе запряна в килера и се правехме, че я няма.

Населението наистина застарява и е прекрасно, че най-после се призна като беда, която изисква социални решения. И тук вече идваме до потреса: застаряването се схваща единствено като следствие, от което трябва да намалим пораженията. И нито дума за причината. Т.е. говорим за ужасното застаряване, но няма и идея за неговото подмладяване. Каква ти идея, и сричка липсва по въпроса, сякаш всичките "говорители" са обладани от диалектически материализъм да признават за обективно това, което собствено са написали в папките си. Прилича на пиеса на абсурда: всички се вайкат от застаряването на населението, оплакват социалната система, която без "належащи мерки" и "ампутации на гнилото месо" ще срине държавата, хващат ножа, режат,



театрално са готови и вените си да клъцнат



Но лечението на застаряването протича без думичка за неговото подмладяване. Нито глас за стимулиране на раждаемостта, за по-добри условия за отглеждане на деца, за образование и здраве. Даже застаряването не се схваща като рана, която трябва да се лекува, а просто като факт, който буди някакви последствия.

Тази липса да се разгледа в дълбочина проблема не е от невежество. Прилича на глупост, но не е, тъй като обслужва едничката идея да прокара запланираните управленски действия, наричани от ГЕРБ "най-голямата реформа", до там, докъдето управляващата партия вижда и смята, че може да се осъществи. Но да реформираш социалната система, изтърбушена от все по-старите българи, без идеи за прираст, услуги за деца и млади семейства, стимулиране на отглеждането на малчугани, е все едно да ампутираш гнило месо от един



и без това умиращ организъм



А накъдето и да се обърнем, проблемите са все демографски. Те ще се задълбочават в перспектива: увеличават се старите и болни хора, техните пенсии се поемат от намаляващите млади; сред младите се увеличава делът на неинтегрираното ромско население, което, дори да придобие образование, няма квалификация; кадърните млади бягат, оставаме с некадърни лекари, инженери, мениджъри и изследователи. Активните хора, склонни да търсят щастието си тук, намаляват, заради това няма и гражданско общество. Страда и икономиката: бихте ли инвестирали в такъв пазар?

Вече чувам някои форумни умници: "Спокойно, в Западна Европа също застарява населението, това е обективен процес, няма проблем". Прилича на снишаване, при което чакаме "батковците" да ни изтеглят калта. На глупост, незряща пред факта, че проблемите в стара Европа са и демографски. На поведението ни от периода на зрелия социализъм - зряхме, так чак ферментирахме. Отричахме нуждата от промени, а



после станахме първи перестройчици



България е длъжна да потърси демографски решения, защото бъдещето се очертава в едно все по-намаляващо и старо население, болно, със заметени етнически проблеми под килима. В по-далечна перспектива тя може да е все по-празна територия, гостоприемна за демографската експанзия от изток и от юг. За влошената ни демография има обективни фактори, които няма как и не бива да бъдат премахвани (например отварянето на границите), но в сложния и разхвърлен свят нямаме друг избор, освен да си подредим къщичката.

Българското общество не обича да се тормози с толкова далечни проблеми. ГЕРБ също не се тормози, даже ги задълбочава. Протестите на фермери и железничари заглушиха тревогата на съсловие, което няма трактори, а



и да иска, не може да стачкува - майките



Бюджетът за 2012 година предвижда увеличаване на периода (от 18 на 24 месеца), за който се гледа доходът, служещ за начисляване на майчинските през първата година. А за втората те няма да бъдат обвързани с минималната заплата, както досега, а ще останат 240 лв. Във Варна вече имаше протест на недоволни родители, които казаха, че социалната политика при тройната коалиция е била по-добра. За тях това е така, защото периодът на пресмятане на майчинските бе година, което за млади хора, често принуждавани насила да работят без договор при ниските им заплати, е доста по-благоприятно.

Кризата е обективна. Прав е Бойко Борисов да се оправдава, че е световна. Нужни са икономии, Симеон Дянков е решил, че трябва да бъдат от майките. Но едно общество, независимо дали е в криза, или не, се нуждае от дебат за какво трябва да харчи държавните пари. Трябва да набележи проблеми и да избере тези, които ще лекува приоритетно. Например: за полиция ли ще се харчат пари, или за майчински; за зърнопроизводители, или за детски градини; за университет в Лом (по Фидосова), или за училищни програми и курсове за децата; за спасяването на футболни клубове, или за масов спорт и здраве; държавна помощ за голф игрища, или за подобряването на средата за отглеждане на деца.

В България такъв дебат няма.
36
6111
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
12 Декември 2011 20:03
Не Симеон Дянков е решил да взема от майчинските, моят син израстна без майчински, защото дохода ни е бил над определения от тогавашното правителство - преди 15 години.
За автора - да не се притеснява за демографската криза, скоро 90% от ражданията ще бъдат цигански, пък най-различни изследвания показват, че циганските популации се удвояват на 20 години.
Така че няма да се налага да се отварят граници, по скоро може да се иска затваряне на граници.... Което още от сега тук-там се чува, че и прави...
12 Декември 2011 20:54
За полиция ли да харчим или за деца`


Решението е просто като тиква и е :ЗА ПОЛИЦИЯ.Тя е слънцето, въздуха, щита и меча за властта на седерастите...
12 Декември 2011 21:07
"За полиция или за деца?"
Ма няма такъв въпрос!
Като требват деца - че напрайм!
12 Декември 2011 21:46
Аберацията значи отклонение от здравия разум и аберацията е задължителна.
А у нас всички са аберирани, политиците най-много.
Затова и сме на това дередже - неизлечимо ментално болни.
12 Декември 2011 21:52
Sinco - ми правете бе! Не да дращите по форумите! Тя, раждаемостта се повишава с "араламбене" /тук трабваше да е човечето с поклона към Радичков/
12 Декември 2011 22:17
...Но едно общество, независимо дали е в криза, или не, се нуждае от дебат за какво трябва да харчи държавните пари...

Дебат ... мммм .... дебат ... К'во беше тава?
Тиквата като каже "Паре нема, предните са виновни!", Пицко вика "За к'во са ви деца, нъл пенсиите са високи", а Многодомеца не говори (поне в последно време де), а само граби от гърнето - зер той Му го крЕпи!
За тоя дебат ли си говорим?
Ако е за него - мерси от дебати!
12 Декември 2011 23:31
— "O tempora, o mores!". . . Туй може да си остане. То, дето и да го туриш, все си е на мястото. . . "Не, Ваше Царско Височество!". . . Да турим: "Да, Ваше Царско Височество!. . . Ний още вярваме в здравия смисъл на доблестния български народ и очакваме, че той няма да се раздели с человека. . ." Сега вместо "няма да се раздели" ще турим "и ще изтрие от лицето на земята", а вместо "человека" ще турим "свирепия звяр".
— Не, по-добре тури "бясното чудовище" — поправя бай Ганьо.
— Аз пък мисля да турим "Геена огненная" — каза Михал.
— Ех, че го набута! Ха-ха-ха! Че отде-накъде "Геена огненная?" По-добре да турим "мръсния кръволок" — казва Гуньо.
13 Декември 2011 02:25
Демографските характеристики на населението са важни, но далеч не включват само раждаемостта и възрастовата структура но и образователната, културната (етническата) и т.н..
-
Във всеки случай застаряването на населението няма отношение към пенсионната система и няма да има, поне дотогава, докато заетостта в трудоспособна възраст не достигне 100 %. Щото сега е наполовина. Т.е. има кой да работи, но нещата се късат другаде.
-
Концепцията на статията, обаче не се опира на реалните факти. Колкото и очевидно да изглежда, че за да има повече деца, то трябва майчинските да са по високи, детските градини безплатни и т.н., то е точно обратното. Погледнете исторически, географски и социално - кои раждат повече деца ? Бедните или богатите ? Неграмотните или образованите ?
-
Колкото по-богато и образовано става едно общество, колкото повече се вдига социалният стандарт в него, толкова раждаемостта намалява и населението застарява. Факт ! А може ли да има сериозна теза, която е в противоречие с фактите ?
13 Декември 2011 02:46
На какво се дължи това, че бедните и необразованите хора имат повече деца, а бедните и необразовани нации са млади, а не застаряващи ? Поне на две основни неща:
1. По-голямата раждаемост гарантира по-голяма вероятност повече от децата да оцелеят и достигнат детеродна възраст и родът (видът човешки) да бъде продължен. На това се дължат и ранните женитби, защото всеки ден е риск да бъде последен. По-ранната смъртност повишава относително делът на младите. Но не само относително, но и абсолютно, защото в крайна сметка раждаемостта надхвърля смъртността и това население расте. Животът при него побеждава смъртта. И се утвърждава.
-
2. Образованието в смисълът му на индоктринация, както и официалната култура, са се откъснали от биологичната логика на живота, като явление. Подменили са основната цел за продължаване и размножаване на вида, за утвърждаването му и разширяването на хабитата му, която предполага колективизъм, алтруизъм, взаимопомощ, съчувствие и солидалност, с груб материализъм, индивидуализъм и егоизъм. И докато в биологичният принцип на живота е важно оцеляването на вида, а значи и неговата многобройност, то в антибиологичният налаган от грубият материализъм е точно обратното - колкото по-малко хора, толкова повече блага за всеки от тях.
-
Нима не сте чували - не мога да си позволя да имам повече от едно дете, защото искам да наследи имотите и на четирите си прабаби ?
13 Декември 2011 03:02
Между впрочем двете стратегии са изпробвани исторически преди 15 000 години.
-
Неандерталецът, който е бил и по-умен от кроманьонеца (съвременният човек) и телесно доста по силен е загубил биологичната битка за оцеляване на вида. Защото е заложил на материалното, на "рационалното използване на ресурсите". Контролирал е раждаемостта, като с това се е надявал да бъде по сит. Живеел е индивидуалистично на откъснати семейства без особени връзки по между си, освен вероятно търговски и рационални.
-
Кроманьонецът, за разлика от неантерталеца не е ограничавал раждаемостта, живеел е колективистично и действал, като общност. Това, освен че развило езика, общуването, организацията, му позволило макар и по-глупав и физически по-слаб, но пък по-многоброен и солидарен в общността си, да превърне числеността си в сила. Така днес има човешка цивилизация на кроманьонците, а неандерталците са изчезнали.
13 Декември 2011 03:24
Че как?!Разбира се, че за полиция!То трябва да има кой да озаптява протестите, нали?Деца за какво са ни?!Вече сме решили въпроса:всички да умират по работните места и да няма пенсии, няма причини за тревога!
13 Декември 2011 03:25
Нищо от горните ми разсъждения, обаче не може да се тълкува, като оправдание на Дянков или Борисов, които са си просто едни неандерталци.
13 Декември 2011 03:31
Че как?!Разбира се, че за полиция!То трябва да има кой да озаптява протестите, нали?Деца за какво са ни?!Вече сме решили въпроса:всички да умират по работните места и да няма пенсии, няма причини за тревога!
13 Декември 2011 06:02
Разбира се че НЕ за полицията, но също така НЕ и за деца!!!
Защо?
По една и съща причина!
За ЧИЯ полиция искат да харчат > НАшИТЕ пари за ТЯХНАТА полиция.
и каква алтернатива ни се поднася:
За ЧИИ деца искат да харчат> пак НАШИТЕ пари за ТЕХНИТЕ (циганските) деца.
В единият случай храним аскера на султана, а в другият еничарите...
Това е класически случай в които ДЕМОКРАТИчНО ни се дава право да избираме между две губещи алтернативи.
Има и печеливша, но за нея никой не говори...тя не е удобна, защото при нея няма да има ОБЩИ пари за харчене.
А тя е:
Всеки да се оправя сам!
Какво като застарява населението...докато е застарявало, да се е грижело за старините си.
Ако е било достатъчно безотговорно да вярва на приказките за социално равноправие, толерантност и взаимоспомагателство, нека послужи за лош пример на следващите.
А те от своя страна да мислят за старините и болежките свързани с тях ОВРЕМЕ, а не като хлопне мандалото.
Така ще бъде скоро по цял свят, и така трябва да бъде...това е природосъобразно и богоугодно...другото е да си отглеждаме рак и да се чудим как да го нахраним, белки спре да расте...или да се надяваме, че ще е разумен за да не се самоубие, убивайки нас - от които се храни...
Е - вярвате ли си?
13 Декември 2011 06:06
Разбира се че НЕ за полицията, но също така НЕ и за деца!!!
Защо?
По една и съща причина!
За ЧИЯ полиция искат да харчат > НАшИТЕ пари за ТЯХНАТА полиция.
и каква алтернатива ни се поднася:
За ЧИИ деца искат да харчат> пак НАШИТЕ пари за ТЕХНИТЕ (циганските) деца.
В единият случай храним аскера на султана, а в другият еничарите...
Това е класически случай в които ДЕМОКРАТИчНО ни се дава право да избираме между две губещи алтернативи.
Има и печеливша, но за нея никой не говори...тя не е удобна, защото при нея няма да има ОБЩИ пари за харчене.
А тя е:
Всеки да се оправя сам!
Какво като застарява населението...докато е застарявало, да се е грижело за старините си.
Ако е било достатъчно безотговорно да вярва на приказките за социално равноправие, толерантност и взаимоспомагателство, нека послужи за лош пример на следващите.
А те от своя страна да мислят за старините и болежките свързани с тях ОВРЕМЕ, а не като хлопне мандалото.
Така ще бъде скоро по цял свят, и така трябва да бъде...това е природосъобразно и богоугодно...другото е да си отглеждаме рак и да се чудим как да го нахраним, белки спре да расте...или да се надяваме, че ще е разумен за да не се самоубие, убивайки нас - от които се храни...
13 Декември 2011 07:06
Проблемът е в курса към намаляване на данъците, поет от неолибералите Станишев и Дянков. Докато не стане ясно, че трябва да възстановим нормалното данъчно облагане, ще потъваме в третия свят. На първо време престанете да вярвате на пропагандистите, представяни като икономисти.
13 Декември 2011 08:04
За децата - да има повече полицаи...
------------------------------------------------------
Блогът на Генек
13 Декември 2011 09:38
Аз, като форумен умник, ще кажа: За противозачатъчни да се харчат парите! И да се раздават безплатно на всеки, който мисли, че "държавата" е длъжна да отглежда децата му.
13 Декември 2011 10:09
duzov: "Sinco - ми правете бе! Не да дращите по форумите!"
Ще ти отговоря с думите на един стар грубиян капитан от рзаказите на Джаръл Даръл в Кипър със семейството и други животни. Та при един разговор за децата с едно благопристойно пасторско семейство на чай, грубиянът се намесва с думите, че вече е стар да прави деца, но все още много му харесва да се опитва.
13 Декември 2011 10:11
Джералд Даръл.
13 Декември 2011 10:44
Властта толкова е загрубяла, че не трогва от детските колички. Може би количките трябва да тръгнат след тракторите...
13 Декември 2011 10:50
Ще се повторя-вдигането на възрастта за пенсиониране в Европа-може би е правилно. Наште тикви, чудейки се от къде да намерят още мангизи за папане, видели от Запад- и ето, ай да вдигаме. Да ама там хората отдавна не крият доходи, плащат си здравни и социални осигуровки в пълен размер. Хайде нашта държава да направи така, че да увеличи събираемостта и да накара бизнеса да си плаща както трябва, пък тогава ще видим дали ща вдигаме възраста за пенсия.
Циганка с 5 деца, за петте-детски, после 'нам си кви социални, после за 2-3 от тях пари от телк-/щото са регистрирани с хронични заболявания/ месечен доход над 1500лв. Живеят в коптор . Циганина кара мерцедес не по-стар от 5г.
Българка с 2 деца-получава 70 лв. детски и ок 340лв заплата, съпруга кара на тате фиестата от преди 20г.
Е! Кой е по-добре.
Къде отиват парите на социалните. Не съм против да се помага на крайно нуждаещи се, но мангалите са го превърнали в професия.... Обезщетенията за бременност и раждане се изчисляват за n години назад-не е толкова важно-те се получават от 135 до 410 ден след раждането. После до навършване на детето на 2 г. е по-важно, сегашните 240лв. са подигравка... трябва да са кокото тези за бременност и раждане - иначе не става. Познавам много хора с по едно дете, които не щат да чуят за второ-защото едвам свързват двата края. Един пакет памперси е 20лв.-отиват за около седмица, пюрета за един месец - ок. 120лв. не дай си боже майката да спре да кърми-още 10-20лв седмично за адаптирани млека, я да сметнем.....надхвърлиха 240лв. Ами ако е самотна майка??? И трябва да плаща квартира......Те ви демографска криза!
Сега се сетили. Галоши.
13 Декември 2011 11:08
Sinco - извинявай ако нещо...! Смятах те за доста по-млад и затова така реагирах. Иначе напълно съм съгласен с теб, че ни остана само удоволствието от технологията на правенето им! Но и то все по-рядко ни спохожда!
13 Декември 2011 11:27
За полиция. От друга статия се вижда, че масово се пенсионират по старост. Има един тънък момент- които деца ще стават полицаи- и за тях ще харчим, но след подбор. Така, че не се косете- видяхте соломоновското решение- и за полицаи и за деца- бъдещи полицаи.
13 Декември 2011 11:36
А накъдето и да се обърнем, проблемите са все демографски.


авторе, не се сърди само на политиците. "заслуга" за несъстоялите се дебати в това общество има и вашего брата от всички медии, който от години се плъзга по надолнището на платената и чалга-журналистика, оставяйки властта да определя актуалните теми и новини, и ползвайки бойковите бисери да си продава лесно вестниците, вместо да изпълни задачата си да информира, образова, алармира и провокира към размисъл аудиторията си.

аз лично не съм спрял да приказвам за демографската криза още от 2007-а година, когато тя още в условията на икономически бум се усети остро под формата на недостиг на всякакъв вид и клас работна ръка. това беше първия ясен сигнал, че демографската криза ще ни удря не само когато сме най-зле, а когато сме най-добре.

за всичките тия години по медиите само отвреме на време някой се сещаше да повдигне темата, но главно за да ни плаши, че циганите щели да ни претопят, което първо не е вярно, понеже и при тях текат същите процеси, и второ е далеч по-малък проблем от застаряването.
13 Декември 2011 11:41
Спокойно, в Западна Европа също застарява населението, това е обективен процес, няма проблем".


напротив, проблем е! защото те могат да борят своето застаряване привличайки чуждите младежи.

а най-бедната и изостанала страна не само в ЕС, а и в региона, при това с доста рестриктивна имиграционна политика, сама се осъжда да бъде донор на млада кръв, когато самата тя се нуждае от такава.
13 Декември 2011 11:47
късогледите и ограничени мозъци на родните безхаберни политикани и стисливи чорбаджии раждаха какви ли не идеи - от малоумните, като да се привличат юго-източно-азиатци, до по-разумни, но недоразвити, като да се насърчи имиграцията на балканци и източноевропейци, но всичко това си остана на ниво идеи и самодейност, никога не стана държавна политика.

вижте примерно какво е писал "СЕГА" още през 2007-а (линк) :

Вносът на чужденци у нас - почти неизбежен

Имигранти от бившите републики на СССР, балканските държави и Близкия изток ще компенсират изтичането на работна ръка, прогнозира ЕС

Недостигът на кадри е приоритетен проблем за работодателите, но засега социалното министерство не е склонно да облекчи режима за наемане на чужденци. Хора от държави извън ЕС се наемат само с разрешение на агенцията по заетостта, освен това чуждият персонал във фирмата не може да надвишава 10% от наетите. В резултат БСК сама започна да набира заявки от фирми за работници от Индия, Бангладеш, Филипините, Виетнам, Македония, Албания, Молдова.


13 Декември 2011 11:48
havamal Трябва да се търси начин да се подпомагат семейства с две и повече деца, в които поне единят родител работи на трудов договор. В момента законовата уредба и фактическото положение в страната дават възможност на безработните родители да получават освен детските и други видове помощи, като същевременно разполагат с цялото си време, както намерят за добре - имат възможност да подработват на парче и на черно, да пооткраднат нещичко и т.н. начини да допълват доходите си. Същевременно минимизират разходите си, като се затварят например в непристъпни гета, където трудно може да бъдат открити, за да платят сметки, такси, съдебни глоби и т.н. Един човек (родител) влязъл в подобни релси, няма как да бъде изкаран от тях - със заплата от 400-500 лева чисто ли ще го изкушиш?!? Държавната политика обаче, е насочена имено към тази група, към нея се преразпеделят огромна част от социалните разходи, а за семействата, съжителстващи в брак, с работещи родители, редовно плащащи задълженията си към фиска, не остава (почти) нищо. Те са оставени да разчитат единствено на мизерните си трудови доходи. За сравнение - срадностатистическо четиричленно семейство с двама работещи родители, да допуснем на средна заплата от 700 лева бруто (около 550 чисто), ще разполага с около 275 лева на месец на човек + 70 лева общо помощ за децата. За какво по-напред?!? Парно/отопление? Ток, вода, телефони? Транспорт? Детска градина/училище? Облекло? Получават се работещи бедни. Ми по-добре да са неработещи бедни. И става така, че тези, които работят, не се възпроизвеждат в съотношение, по-голямо от 1:1, а често и в по-ниско, а тези, които не работят, се размножават по-бурно. Увеличават се. Придобиват тежестта на политически играчи. За тях се изготвят политики, пишат се програми, предвиждат се средства и финансиране. Засилва се тежестта върху бюджета в частта и за социални разходи. Държавата става все по-голям преразпределител, товари изрядните и слугува на паразитиращите. Докато в един момент (на криза) всичко не се срине. Ние сме точно пред този момент. Но на кой му пука?
13 Декември 2011 12:52
Ако продължаваме с тая раждаемост на българите, след 30 години България ще бъде друга - не държава на Българите, а на върлуващи по провинцията имигрантски и цигански банди, където последните българи ще живеят в гета в големите градове.
.
Причините за срива датират от далечните 1945-1947 година - с т.нар индустриализация, която означава изсмукване на доходи от средната производителна класа (селяни, граждани, работници) и наливането пари за индустриализация и за апарата на тоталитарното общество - полиция, комунистически апарат, администрация, армия.
.
След промените през 1989 година+, тихият геноцид стана финансов - доходите на производителната средна класа се облага с данък между 70 и 80% - социаллен (пенсия, безработица, здраве -40%), ДОД 10%, данък имоти, коли, потребление (ДДС 20%), акциз върху горивата.
.
Причината, че България е в по-тежко състояние от другите развити страни (САЩ, Западна Европа) е отсъствието на семейно подоходно облагане.
Така докато средната класа на България плаща 70-80% данък, то богатата класа плаща 10% (данък печалба или ДОД или дивидент), а увеличаващата се долна класа - цигани, изпаднали българи, предпочели да не работят като лежат на социалната система или да имитират работна активност (полицаи, държавна, съдебна и общинска администрация, млади пенсионери полицаи или военни, фалшиви или самонаранили се инвалиди) не плащат практически нищо като данък, а предпочитат да живеят от мизерни социални подаяния (пенсии, държавни заплати, социални помощи)
13 Декември 2011 13:07
Изходът е елементарен и същевременно труден (за паразитните групи от българското общество):
- Въвеждане на прогресивно семейно облагане (имам предви не само 10% ДОД, но и осигуровъчния данък, който е между 30 и 40%) - така работещите българи с 3 деца да не плащат никакви осигуровки и семейните доходи до 2000лв на месец да са освободени от ДОД, с 2 деца да плащат 15% осигуровка и семейни доходи до 750 лева да са освободени от ДОД, с едно дете 25% осигуровки и семейните доходи до 500 лева да са освободени от ДОД.
- Програми за насърчаване на жените в детеродна възраст да напускат паразитните работи (държавна, общинска, социална, болнична и т.н. администрация, полиция и армия) - така например тези 1млрд.евро, които се планират за закупуване на една или две ескадрили изтребители, да се предложат като еднократна помощ от 30 хил лева на всяка жена, с 3-годишен стаж в държавна или общинска администрация, която напусне и роди дете.
.
Мерки за намаляване на държавните разходи:
- Премахване на ранното пенсиониране; премахване на пенсиите за инвалидност (само слепи, с ампутиран крайник или на хемодиализа да продължат автоматично да получават инвалидни пенсии, всички останали да минат на ре-сертифициране в ТЕЛК и медицински комисси на НОИ
- Съкращаване на полицията и държавната администрация наполовина (най-добър е принципът чрез лотария)
- намаляване до минимум на социалните плащания

13 Декември 2011 13:52
На поведението ни от периода на зрелия социализъм - зряхме, так чак ферментирахме.


Зряхме, зряхме и още как - колко милиона беше тогава България? На фона на недостига, на държавния дълг и пр. социалистически глупости, каква беше политиката към младите семейства?

Сега, след предприсъединителни програми, след чуждестранни инвестиции, субсидии от ЕС къде са работните места? Фотоволтаиците ли ги създават? Нека някой даде информация колко работни места са създадени от чуждестранните инвеститори, от програмите "Конкурентноспособност" и "Административен капацитет, от реализираните проекти по ПРСР, от намалените данъци и осигуровки на бизнеса, от десетките облекчения за бизнеса и пр. сапунени мехури? Само грабеж, грабеж и грабеж. А видимиите резултати са видимо обедняване на хората и още по-видимо богатство на шепа олигарси и политици, сравнимо с богатството на хора от сто-двеста годишни демокрации.
П.П. А Цв.Цв. няма проблем да си позволи 3 деца. И прави впечатление в светските хроники, че все повече от богаташите в България, а и по светаi имат повече от 2 деца. Това е информация за размишление към Брайтмана.
13 Декември 2011 14:21
Причините за срива (демографския - бел.моя) датират от далечните 1945-1947 година - с т.нар индустриализация, която означава изсмукване на доходи от средната производителна класа (селяни, граждани, работници) и наливането пари за индустриализация и за апарата на тоталитарното общество - полиция, комунистически апарат, администрация, армия.


Това звучи изключително налудничаво
13 Декември 2011 16:05
Мили Калки,
Обясни ми тогава защо във всички бивши комунистически страни в Европа (без Полша, в която Църквата беше много силна и Югославия и Албания, където нямаше голяма индустриализация) демографският сриве е много по-тежък отколкото в сходните по култура страни в Западна Европа.
13 Декември 2011 16:14
Има и среден вариант - за децата на полицаите. Но само ако са герберчета.
13 Декември 2011 18:28
и да иска, не може да стачкува - майките


Стачкуват и още как, най-опасна е тяхната стачка - просто не раждат....
13 Декември 2011 23:50
Стига с тия оправдания с парите. За деца много пари не трябват и никога не са трябвали. Доказателство са семействата на нашите прадядовци. Само да не се изложи някой, че животът в момента е по-труден, отколкото преди 80-100 години. 180 хил. българи на година са се раждали посред депресията 30-те години, и не са ги издържали нито от майчински, нито от помощи. Тезата, че хората се отказват от деца, щото държавата не им помага достатъчно, е фалшива и вредна. Тя дава оправдание на нерешителните и така им помага да направят съшата идиотска грешка като останалото стадо. Истинската причина за демографската криза, и не само в България, са твърде многото завършени емоционално, но неуспели да осъзнаят истинския си интерес на рационално ниво егоисти. Няма как да стане тия хора доброволно да си развалят живота, за който толкова са драпали, и да се "заробят" примерно с три деца. Циганите може и да са глупави и безотговорни, някогашните българи може и да са били прости и неучени, но всичко това са си направо положителни качества ако се погледне на последиците от идиотския егоизъм, с който в момента се самозатрива българският народ, и не само той.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД