:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Следи

Обирът на "Алфа банк" тъне в мистерия

Засега разследването на крупната кражба ражда само нови въпроси и не дава отговори
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
От "Алфа банк" отказват да коментират подробности около обира.
Извън прикаченото му вече клише "обирът на века" или "най-големият обир в България", за кражбата на над 21 млн. лв. от трезора на "Алфа банк" се знае твърде малко. Ето фактите на първо четене: има един заподозрян - бившият главен касиер на финансовата институция Петко Митевски, понастоящем в следствения арест, след като Софийският градския съд го освободи под гаранция, а Апелативният съд го върна зад решетките. Прокуратурата разполага със самопризнанията му, както и с подписан от него документ, в който обещава, че ще възстанови загубите на банката. Няколко души от управата на българския клон на "Алфа банк" свидетелстват срещу него. Посочва се, че той е имал достъп до трезора, следователно и възможност да изнесе парите. В комбинация със самопризнанията му, това е достатъчно за прокуратурата, за да повдигне обвинение. По време на първата мярка за неотклонение пред Софийския градски съд прокурорът по делото Пламен Георгиев заяви, че са "засегнати изключително важни държавни отношения" и "сигурността на цялата банкова система".

От тук нататък обаче се появяват все повече въпроси и твърде малко отговори. Според държавното обвинение парите са изнесени от банката в периода 2008 г.-май 2010 г. Засега от прокуратурата твърдят, че Митевски е изнасял сумите в чанта. Според адвоката му Менко Менков обаче подобно нещо не е записано в обвинителния акт, така че не се знае как точно е извършена кражбата. Схемата най-вероятно ще бъде описана на по-късен етап и се очаква тогава да има яснота каква точно е била чантата на касиера. "21 млн. лв. не знам как се изнасят с чанта. Трябва прокуратурата да каже, за да си правим извод в какви купюри са били. Никой не ходи с пачки от по 100 лв. в джобовете, масовите банкноти са 5, 10, 20 и 50 лв. Предполагам, че такива са били и в банката, защото те работят с нашите пари. Ако се опитаме да си ги представим в обем, това е нещо огромно. Аз мога да възложа на някой да ги изчисли в обем и тегло, за да видим как е станало това изнасяне", казва Менков.

Един от най-странните моменти в цялата история е подаването на сигнала към прокуратурата. Липсата на парите е установена през май 2010 г. Митевски обаче остава на работа чак до 1 юли. Формално, защото не е допускан до работното си място. По думите на Менков клиентът му е бил принуден



да седи на едно бюро в коридора



и не е правел нищо. Просто е отивал в банката в 9 сутринта и си е тръгвал в 5 след обяд, като междувременно си е уплътнявал времето с пиене на кафе. Делото за кражбата е образувано на 29 септември, т.е. повече от 4 месеца след като липсата е установена. Става дума за 21 201 403 лв. След още една година Митевски вече е арестуван и са му повдигнати обвинения. През цялото време всички мълчат. Появяват се една-две медийни публикации и толкова. В случая тезата на защитата е, че повече от година Митевски е бил на свобода, можел да прави каквото си поиска и едва ли би се поколебал да се укрие, ако притежаваше 21 млн. лв.

Не може да се говори и за съучастник, тъй като към момента бившият главен касиер е единственият задържан. Това потвърдиха и от Софийската градска прокуратура. "Към този момент не са събрани достатъчно доказателства, за да се повдигнат обвинения и на друг човек, в противен случай не бихме се колебали", казаха оттам. Така че освен недоказани медийни твърдения за мистериозен бизнесмен съучастник, който е прибирал парите, друго в тази посока няма. Друг коз на защитата е фактът, че повече от месец Митевски все пак не е уволнен, но не се знае какво се е случвало с парите в трезора по това време, тъй като на него му е забранен достъпът. Иначе казано, в този период нищо не е пречило някой да нагласи нещата така, че да изкара Митевски виновен за нещо, което не е извършил. "Аз все още не съм убеден, че тези пари са изчезнали", казва Менков.

Прокуратурата обаче има един много силен коз срещу бившия главен касиер на "Алфа банк" - самопризнанията му. С аргумента, че



невинен човек не би подписал



подобен документ доброволно. Адвокат Менков пък мълчи по въпроса дали върху клиента му е бил оказван натиск да признае престъплението. "Не мога да споделя нищо, което той ми е казал", обяснява защитникът. На въпроса защо все пак Митевски е подписал документа също няма отговор. Оказва се обаче, че той е озаглавен "установителен договор". "Такова нещо в българското право няма", казва Менков. Което автоматично означава, че защитата ще се опита да омаловажи този документ по време на процеса. Другият проблем, пред който ще се изправи държавното обвинение, е, че Митевски е направил самопризнания не по реда, предвиден от НПК, а пред управата на банката. В тази част тезата на защитата е, че не може доказателства, събрани не по съответния ред, да бъдат използвани по време на процеса. Друг момент е, че направената техническа експертиза по делото не може да установи точните дати, на които са изнесени парите. Освен за кражбата Митевски е обвинен и във фалшифициране на документи. Според прокуратурата той е превел част откраднатите пари на частна охранителна фирма чрез фалшиви приемно-предавателни протоколи. Такива документи наистина има, но според Менков датите им не съвпадат с датите, на които банката твърди, че са били изнесени парите.

На фона на всички неясноти по случая от "Алфа банк" упорито мълчат. Разпитан е бившият шеф на банката Оливие Хол, както и още няколко души от управата. След обира Хол заминава за Швейцария. От "Алфа банк" отклониха въпросите на "Сега" с коментара: "Запазваме правото си да не вземаме страна по случая".

Казусът с "Алфа банк" тепърва ще се развива във времето. Разследването все още не е приключило, така че може би няма да липсват изненади занапред. Макар че от държавното обвинение мълчат за версиите, по които работят, в едно от редките си медийни изявления по тази тема прокурор Пламен Георгиев заяви, че засега има три такива. Без повече подробности. Разбира се, на прокуратурата й предстои да отговори и на може би най-важния въпрос - къде са парите. Това засега никой не може да каже. При гледането на мярката за неотклонение на Митевски от Апелативния съд, защитата му представи извлечение от банковите му сметки. Оказа се, че бившият главен касиер и съпругата му имат общо 4 сметки. Наличността по тях - 118 долара в едната и 49 лв. в другата. Останалите са с нулево салдо. Освен това семейството има и апартамент, придобит от съпругата през 1999 г., преди брака им. По думите на Менков Митевски притежава и автомобил, който не струва "повече от 5-6 хил. лв.". От тук нататък адвокатът очаква прокуратурата да опише точната схема, по която са изнесени парите. Освен това, според Менков, клиентът му най-вероятно е бил следен със СРС-та, които до момента не са приложени по делото. Защитникът твърди още, че Митевски е имал контакти не само с българските, но и с гръцките служби за сигурност. Докато се изясни дали това е истина, бившият главен касиер на "Алфа банк" остава в ареста. "Това е напълно нормална мярка, аз го очаквах, все пак става дума за много голяма сума пари", казва Менков. Ако бъде признат за виновен, Митевски може да получи до 20 години затвор.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Засега бившият главен касиер на "Алфа банк" Петко Митевски (вдясно) е единственият обвиняем за най-големия банков обир у нас.
13
5698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
12 Декември 2011 21:20
Някой шеф на АлфаБанк да не е намесен случайно в схемата?
12 Декември 2011 21:59
По три пачки от по 100 лв. дневно за две години! И в почивните дни даже! Добре е работил човека, а охраната ...
12 Декември 2011 22:10
То щото обира на митнически склад на летището не
12 Декември 2011 22:43
Всеки ден(работен) по една чанта пари и хоп 23 милиона. Трудолюбието и мениджМЕНТА правилно са възнаградени..
13 Декември 2011 03:16
Липсата на парите е установена през май 2010 г. Митевски обаче остава на работа чак до 1 юли. Формално, защото не е допускан до работното си място. По думите на Менков клиентът му е бил принуден да седи на едно бюро в коридора и не е правел нищо. Просто е отивал в банката в 9 сутринта и си е тръгвал в 5 след обяд, като междувременно си е уплътнявал времето с пиене на кафе.

Чак пък мистерия! Толкова ли е трудно да се досети човек, че някой с не чак толкова богато въображение е прочел случайно "Златният телец" от Илья Ильф и Евгений Петрович. И след като не е могъл нищо друго по-свястно да измисли, е решил да постави Петко Митевски в известната вече роля на зиц-президента на кооперация "Рога и копита". Със задача да стои зад едно бюро, без нищо да върши, и след като го хванат, да си признае и излежи наказанието. А след това да получи хонорара, както си му е реда. Докато в това време кооперацията "Рога и копита " продължава не само да съществува, но и да процъфтява
Жокер към следствието: От всички, които са заподозряни, да бъдат отделени тези, които случайно са чели "Златният телец" и "Двадесетте стола". И след като ги задържат и стеснят по този начин кръга, да търсят сред тях човек или група от хора с качества близки до тези на великия комбинатор Остап Бендер. Елементарно Уотсън!
13 Декември 2011 10:59
Петров.
13 Декември 2011 12:06
След обира Хол заминава за Швейцария.
13 Декември 2011 14:16
Anastass,
при това да проверят кой го е чел в превод на гръцки - кръгът ще се стесни още повече!
Ясно е, че голямата пара е заминала с някой грък на почивка в още по-топли от Гърция страни. Стана сливането на Алфа с Юробанк и изведнъж хоп - случаят излиза на повърхността баш сега! Айде бе, маслините - с костилките...
Наш Петко вероятно е облажил нещо дребно, гепили са го и сега основната му функция е да хигиенизира целия подсушаващ текстил.
Танто за кукуригу.
13 Декември 2011 15:16
Forza NATO,
Не по-малко интересно ще бъде, ако бъде организиран следствен експеримент, на който Петю Митевски да демонстрира, как изнася 21 милиона кеш от банката.
Експериментът може да бъде включен в програмата на Коледните тържества, с предварителна продажба на билети. Успехът на спектакъла и публиката са гарантирани !!!
13 Декември 2011 22:23
Прокуратурата обаче има един много силен коз срещу бившия главен касиер на "Алфа банк" - самопризнанията му. С аргумента, че
невинен човек не би подписал.
Без допълнителен доказателствен материал никой съд няма да го осъди на база на самопризнанията.Ако парите не се намерят или други косвени доказателства нищо няма последва.
Защо прокуратурата не проверява версията за застрахователна измама от страна на банката .
Как се изнасят 20 милиона:
1.За колко време ?
2.В какъв номинал?
3.Кой още контролира вътрешните оборотни средства?
4.Какъв е месечният одит на банката пред БНБ?

13 Декември 2011 22:34
Експериментът може да бъде включен в програмата на Коледните тържества
Две години Коледни тържества! Ако публикта не фалира с тия билети, в края на ексеримента току са се сабрали липсващите пари от продажба на билети.
13 Декември 2011 23:04
21 милиона... Само да попитам кви са ги държали през това време:

1. главния счетоводител
2. вътрешните одитори
3. отдела по сигурност
3. външните одитори
4. банков надзор
31 Януари 2012 17:39
Само хипотеза:
В добрите години се раздават кредити на куцо, сляпо и сакато. Огромни кредити се одобряват без задължително разрешения от Гърция, като се погазват всички изисквания на гръцката майка. В схемата влизат играчи от рода на: шеф кредитиране, регионален мениджър, главен касиер, задължително и мениджър кредитиране. Кредитът се усвоява от фирма/човек, който задължително плаща 15-20% комисионна под масата, по веригата всички се наяждат. Кризата спомага за необслужването и невръщането на този кредит. За да се прикрие в краткосрочен план загубата, разбирай погазването на вътрешните правила, от "касата" се изписват едни парички, погасява се кредита и така до сумата от 21 мил. Идват гърците, правят си вътрешното разследване, уволняват всички гореописани, някой трябва да обере парсата, карат го П.Митевски да разпише "самопризнания", той сам си знае за колко пари си е сложил главата в торбата и така.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД