:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дисекция

Защо в България протестите само укрепват едноличния режим

Премиерът умело използва "позитивната заплаха", за да се задейства механизмът на страха, на който нашата нация се поддава в критични ситуации
Кръстьо Петков
Oткакто започнаха протестите, честотата на гастролите на премиера Борисов в медиите скочи неколкократно. Какъв шанс за придворните бойковеди! Сега имат изобилна храна да предъвкват темата за неговата харизма и да адмирират откровения му, неповторим (и неустоим) маниер на публично говорене. За последното може и да са прави. Защото нито един от шефовете на правителства у нас през последните 22 години не си е позволявал да кани на неформални, почти приятелски срещи недоволните, представяйки се за грижовен баща на добрите българи; после задочно да атакува и дразни своите събеседници и партньори. Ако същите приказки (за фермери милионери, безотговорни синдикати или крадливи железничари) преди време бяха изречени например от Иван Костов или Жан Виденов, начаса парламентът щеше да бъде обграден от разярени ударни отряди (справка - светкавичният демарш на таксиджиите срещу Командира; щурмът на парламента при Жан). Но на Бойко му се прощава. Дори му се възхищават на твърдостта, спонтанните реакции и безпардонния език. Добре или зле е това за държавата, закъсала тотално след несполучливия икономически преход? Добре ли е и за прогресивно обедняващите българи, повечето от които, бидейки добросъвестни електорални единици, само преди месец дадоха впечатляваща подкрепа на ГЕРБ?

Отговорът на този въпрос зависи не само от семантиката, но и от тоналността. В следващите редове ще се опитам да направя една кратка и непретенциозна социолингвистична дисекция на езиковите нюанси в няколко медийни изяви на премиера Борисов; вкл. в т.нар. култово интервю, което даде по БТВ (публикувано и в "Сега").



Гневът



Това е водещият тон в говоренето на премиера от доста време насам. Нямам предвид традиционното му негодувание срещу греховете (харчовете и корупцията) при предшественика Станишев и тройната коалиция. В случая визирам периодичния изблик на възмущение, предизвикано от минали действия или бездействия на онези, които днес се осмеляват да се опълчат срещу неговото правителство. Какво поражда благородния гняв на премиера? Виновните, които се сочат с пръст, са:

- Синдикатите, които мълчали, когато управлявали "другите"; т.е. били кротки и послушни цели две десетилетия, а сега скачат срещу него;

- Фермерите, чиито трактори блокират кръстопътища в провинцията или окупират София (те пък били изпратени и платени от алчни милионери - зърнопроизводители и търговци на едро);

- Железничарите, които били съучастници в разграбването на БДЖ, довело компанията до ръба на фалита;

- Дори Костов задочно разгневи Борисов - заради демонстративно повторно (във "Фейсбук") публикуване на своя статия от зората на демокрацията в "Работническо дело". "Костов е комунист" - провикна се лидерът на ГЕРБ (вероятно с надеждата, че върху неговия стратегически конкурент в дясното пространство ще се насочи презрението на истинските демократи).

За всеки осведомен и средно интелигентен човек е ясно обаче, че гневното словесно изригване на най-овластения политик в държавата няма фактологическа подплата.

- Общоизвестен факт е, че синдикатите не се поколебаха да стачкуват верижно през първите 8 години от прехода. Единствено те организираха най-продължителния протест срещу правителството на тройната коалиция (45-дневната учителска стачка). Имаше и недопустими паузи - 4 години при Костов; 4 при ексмонарха (чиито фаворит в правителството задълго време беше Генерала). Цели две години при управлението на ГЕРБ синдикатите демонстрираха тактика, която в Европа се нарича "концесуално преговаряне". Така че не са безгрешни...

- Що се отнася до фермерите и арендаторите, истинските акули милионери сред тях са шепа хора. Премиерът ги знае по име и едва ли е безсилен да им се противопостави. Другите - хиляди недоволни и протестиращи - не са олигарси, нито аграрна мафия, а средни и дребни земеделски производители, имали малшанса да упражняват своя занаят в условия на жестока криза. Дори да са предпочели да останат по нивите, вместо да манифестират по магистралите и площадите, не са го направили от любов към партията и правителството.

- Работниците от депата и влаковете не са откраднали и продали на скрап стотици вагони (скоро ще стане известно кои са истинските бандити!).

- Костов, този перманентен дразнител за Борисов, от неуспял и обиден кандидат за членство в БКП се превърна в агресивен антикомунист; с тази идеология не на шега се прехранваше близо две десетилетия; така че трудно може да бъде заподозрян постфактум в криптокомунизъм.



Демагогията



Посочвам тези факти не за да упрекна премиера в системно произнасяне на неистини. Разбирам неговото желание да ползва ударни фрази в любимия му жанр: монолози или дирижирани диалози в задочен медиен дебат. Верни ли са твърденията или не - няма значение. Важно е кой ги произнася, от какъв подиум и пред каква публика. Когато обвиненията излизат от устата на харизматичен лидер (отгоре на всичко и премиер!), за мнозина те звучат като истина от последна инстанция. Когато говоренето е от екрана на гледана телевизия, първичният ефект със сигурност е постигнат: словата, изразяващи възмущението на единоначалника от сполетелите го неправди, стигат до многомилионна аудитория.

Демагогията не е еманация на 100-процентово неистинно говорене; нито пък политикът демагог е смятан за професионален лъжец. От собствен опит при тоталитаризма и в посттоталитарната демокрация българите са се убедили, че политическите демагози обикновено ползват микс от истини, полуистини, безобидни или благородни лъжи. И на още нещо много важно ни учи историята: демагогията вирее там, където народните маси са политически изостанали. Така че, когато първите хора в едно правителство изопачават или подменят фактите, това може да се прави с инструментална цел. Например - да се запази спокойствието в държавата; или да се изобличат подстрекателите на бунта, скрити зад кулисите (ако има такива!).



Заплахите



Този "черен" тон се извисява в обръщенията на премиера винаги, щом усети, че натискът върху него и любимата му политическа команда стане опасен. Тогава на помощ идват конкурентните предимства, формирани в професията, и хобитата, упражнявани в миналото.

- Когато чу една обидна реплика за себе си от Ахмед Доган, Борисов не се поколеба да го покани на "близък бой" (така, както би постъпил с всеки фукльо от улична банда в славните години на своята спортна и охранителна биография).

- В случая с освиркването на стадиона в Разград отговорът беше друг: напускане на арената, показващо обида, но и презрение към свирещите (така постъпват често гордите мъже).

- Но когато близо 40 000 души скандираха "Оставка", сработи друг механизъм на поведенческа рефлексия: позитивната заплаха. И премиерът Борисов я изрече, повтори и потрети: "Ще подам оставка!". Накрая, за да стане ясно колко дълбоко е засегнат, произнесе сакралната фраза: "Не искам да съм премиер на протестиращ народ!"

Защо този вербален акт е "позитивна заплаха"? Защото в него е скрита закана, която не е далеч от реалното действие на един лидер, в чийто характер е заложен огромен импулсивен заряд. Не се знае накъде ще избие в даден момент: към агресия или към резигнация. Но по-вероятното е Борисов, чиито десетилетен възход в политиката вече е циментирал у него представата за изключителност и незаменимост, наистина да си мисли: "Поданиците ще се стреснат, ако наистина ги напусна точно сега, в тази кризисна ситуация". Очакването е, че ще сработи механизмът на страха, на който нашата нация често се поддава в критични ситуации.

Вярно е, че и днес сред българите избуява масова страхова психоза. Но освен страх сред народонаселението се шири още едно социално опасение - че в момента конкурентна и силна алтернатива на властта няма. Пореден нов месия, толкова страстно пожелаван на всеки 5-10 години, не се задава; още е пресен споменът от корупционните безобразия и високомерието при управляващите от тройната коалиция, за да се прехвърлят масовите предпочитания към някоя от съставляващите я партии.

Затова Борисов печели подкрепа, изостряйки ситуацията и езиковото общуване. Във всеки случай оръжието "позитивна заплаха" върши добра работа на честолюбивия премиер, свикнал да не бяга от директни сблъсъци. И защо да бяга? В тях досега неизменно е побеждавал, показвайки се като виртуоз на популисткото публично поведение и ненадминат майстор на медийните импровизации.

Проблем ли е това за българската политика? Строго погледнато от позициите на класическата политология - да! Защото е добре и престижно най-овластеният държавник да говори спокойно, мъдро и правилно - според каноните на конвенционалната политика. И никак не е за хвалба, че нашият премиер е втори след Берлускони по фриволно публично поведение. Само че генератор на проблема са преди всичко българите гласоподаватели и поданици. Така смята един влиятелен немски дипломат, пребивавал достатъчно дълго в България, за да вникне в нашата народопсихология. Неотдавна по "Дойче веле" въпросният политик се аргументира така: щом българите избират и търпят Борисов, значи го заслужават!

Така стигаме до диагнозата: "лингвистичен дисонанс", която най-точно характеризира днешната парадоксална ситуация у нас - колкото повече протестират синдикатите и гражданите, толкова повече укрепва едноличният режим. Проблемът обаче е в обекта - слушателите, а не в субекта - първоизточник и двигател на вербалната комуникация. Дали някой си дава сметка, че явлението възпроизвежда всекидневно културен и икономически упадък!



* Настоящото есе е част от подготвяния социологически портрет на Бойко Борисов, който ще бъде публикуван след Нова година.

Още от същия автор: http://www.kpetkov.eu

Снимка: Борислав Николов
Борисов умело използва медиите, за да притъпи недоволството на различни недоволни групи от населението.
103
5998
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
103
 Видими 
12 Декември 2011 19:44
Никак даже не е остарял Кръстьо...
12 Декември 2011 20:05
Моят портрет на Борисов е:
Бай Мангал много мрази терикати.
Бай Мангал консултира адвокати.
Бай Мангал притежава меки чувства.
Бай Мангал е за изящните изкуства.
12 Декември 2011 20:32
Еднозначно - не съм чел, не знам какво е казал поп Кръстю.
Скрий се бе ей!!
12 Декември 2011 21:01

Я Пастернака не читал, но тем не менее, не одобряю.
12 Декември 2011 21:11

Аман в тоя форум от хора, които не са чели, ама въпреки това имат мнение по всички въпроси.
12 Декември 2011 21:12
За съжаление, написаното в статията е съвсем вярно! И много тъжно!
12 Декември 2011 21:14
Статията е пълна със стандартни глупотевини измисляни с голям зор от красножопия планктон. Отговорът на въпроса "Защо ББ е на власт?" е много прост, Кръстьо. Некадърни сте, Кръстьо. Ти си некадърен и другарчетата ти са некадърни. За нищо не ставате, щом един пожарникар ви прави на маймуни. Махайте се. Скрийте се някъде и не се показвайте.
12 Декември 2011 21:14
Статията е пълна със стандартни глупотевини измисляни с голям зор от красножопия планктон. Отговорът на въпроса "Защо ББ е на власт?" е много прост, Кръстьо. Некадърни сте, Кръстьо. Ти си некадърен и другарчетата ти са некадърни. За нищо не ставате, щом един пожарникар ви прави на маймуни. Махайте се. Скрийте се някъде и не се показвайте.
12 Декември 2011 21:15
Статията е пълна със стандартни глупотевини измисляни с голям зор от красножопия планктон. Отговорът на въпроса "Защо ББ е на власт?" е много прост, Кръстьо. Некадърни сте, Кръстьо. Ти си некадърен и другарчетата ти са некадърни. За нищо не ставате, щом един пожарникар ви прави на маймуни. Махайте се. Скрийте се някъде и не се показвайте.
12 Декември 2011 21:15
Статията е пълна със стандартни глупотевини измисляни с голям зор от красножопия планктон. Отговорът на въпроса "Защо ББ е на власт?" е много прост, Кръстьо. Некадърни сте, Кръстьо. Ти си некадърен и другарчетата ти са некадърни. За нищо не ставате, щом един пожарникар ви прави на маймуни. Махайте се. Скрийте се някъде и не се показвайте.
12 Декември 2011 21:26
Наборе мили ,
Много моля , без Политология при "портретирането" . Тури я в анализа си на "Прехода" . В плен биваш , на самоубийствения Социологически опортюнизъм , който владее и диктува общия ни Застой , като Общество . Не ми требе да теоритизирам , но ти требе "безумната" Доблест на герой , пред възловите Проблеми на общото ни Развитие . Жал имам , че и днес нямаш полезното си сещане за неговото решаване ...
12 Декември 2011 21:29

Статията на Кръстьо е умна.
Толкова умна, че трябва известно време , за да се вникне в нея. Прочетете и помислете.
След това ще ви е по-лесно.
12 Декември 2011 21:37
Дон,
приятелю,
28 г. по стечение на обстоятелствата живея в кооперация на ЦУ на БПС.Врата до врата беше съветничка на Кръстю.За контрол - през два етажа-друг важен представител, пак си пиехме ракията и той е споделял.За Кръстю.
Нямам нищо против профсъюзи, не проявявам негативизъм, не се гъбаркам, не злорадствам...само едно знам от преди това - че на профсъюзния деятел ченето му тракало до 40 дена след смъртта и плашело нощните посетители на местата на вечен покой!
нищо лично.
Смирено
Old
12 Декември 2011 21:37
Нещо ми се гъбарка нета, опитвах се няколко пъти да постна- това е причината да не чета приказки, а да съдя по преки свидетели и да не искам да чувам повече.
12 Декември 2011 21:40

Не си прав.
Прочети това, което е написал. Аз самият съм бил синдикалист.
Това не е дамга, не е проклятие.
То е кауза.
12 Декември 2011 21:41
Статията на Кръстьо е умна.

Щом казваш, сигурно е така. Само че неуспял политик, чиято партия "Обединен блок на труда" печели гласове горе-долу колкото Брайтювата партия, да дава акъл за политика, според мен може да бъде приемливо само в интелектуалните среди.
12 Декември 2011 21:45
Дон,
пак казвам,
не злобея, напротив - виждаш че мнението ми ме нарежда до манерката и емакса.
Срамно е, но е така.С мнението ми получено от втора ръка.Не искам да чета повече.Чел съм и съм сравнявал.
Съжалявам, нищо лично , още повече пък - към теб.
Не приемам Кръстю, това е всичко, ОК?
12 Декември 2011 21:45

Това е встрани. По отношение на ОБТ - едва ли има човек в България с по-големи резерви към този проект от мен. А и, доколкото ми е известно, самият Кръстьо не е толкова ангажиран с него.
Но това, което днес четем от Кръстьо, е умно. И дава много поводи за размисъл. Нужно е само да не си застрелян идеологически.
12 Декември 2011 21:46
Бойко ще получи обвинителния акт с няколко вагона.
12 Декември 2011 21:49
ОК, може и да не беше за мен, но - ОК аз се опитах да гръмна идеологическото у мен през 1991 г.
Може и да не съм успял, но не желая да се нареждам сред мнозинството, пък дори, ако то ме нарича глупак най настоятелно.
Чишит, кво да го прайш?
Не съм шоп /мразя ги/ ама ...чишит бе, как да го обясня, я?
12 Декември 2011 21:51
Надявам се да се видим очи в очи и тогава да се опитам, а?
12 Декември 2011 21:54

Нещо става с нета във Варненско. Едва успявам да се включа...
12 Декември 2011 21:55
Не е с нета със сайта на газетата е.
12 Декември 2011 21:56
По отношение на ОБТ - едва ли има човек в България с по-големи резерви към този проект от мен. А и, доколкото ми е известно, самият Кръстьо не е толкова ангажиран с него.

Да не е, да не е, колко да не е - само дето е основал партията и е неин председател от основаването и. Ся, аз мога да приема някой чисто академично да е изследвал нещо и да пише статии. Ще речеш - теоретик е човекът, не го е пробвал на практика, ама ако го пробва, както ги разбира нещата, ехеййй! Да му дадат на Кругман например едновременно Фед и ЕЦБ да управлява и ще цъфнем и вържем! Ама на такъв, дето се е опитал на практика и нищо не е излязло, не хващам вяра на умностите. Ако бяха толкова умни умностите, що на практика не стават?
12 Декември 2011 21:56
Дискусията ни и тук няма да се случи ...
12 Декември 2011 21:59
Бойко ще получи място в кремълската стена.
12 Декември 2011 22:01
Аз па не мога да видя статиите, а като видя статиите, не мога да пиша под тях...зема си легна барем се наспя....
12 Декември 2011 22:09
kaily мила ,
По-смело , под душа на малките радости . Какво друго ни остава ? ...
12 Декември 2011 22:10
ОК, може и да не беше за мен, но - ОК аз се опитах да гръмна идеологическото у мен през 1991 г.


Oops! Много OK в една българска про- и анти- синдикална разправия, а?

(Под българска разбирам BG.)
12 Декември 2011 22:14
Емоционално Дорис, и в най добрите семейства се случват грешки.Иначе си права!
п.с. мда и не е антисиндикална, а анти Кръстюфффска.
12 Декември 2011 22:21
Има още доста часове до края на броя . Кучето скочи в дълбокото и си каза . Само ще добави , не подценявайте КПетков и искайте повече от него . Доколкото му е можно , трябва да го даде , защото времето "връи" и няма да търпи "патриарси" ...
12 Декември 2011 22:26
Бигле, ама аз не подценявам и Жан.Кво говоря - че аз и ФД не подценявам!
Абе Боже, с Твоя помощ, ако се напна и ББ не бих подминал леко, но да си кажа личното мнение за който и да е - че то от това ако се лишавам, от кво бе Бигле- от филията черни хляб и хайвер ли да доволствам?
12 Декември 2011 22:53
Гневът.Това е водещият тон в говоренето на премиера от доста време насам.



Има отлични хапчета за нерви и главоболие. Различни калибри.
Щото с приказките сме наясно, но действията ..трудно се издържат.
Нали плашеше, че ще си хвърли оставката и ще копа картофи в Банкя?
12 Декември 2011 22:55
Нищо друго ти не требе , Олде мили , освен да се усмихнеш . Не можеш ли , в "бюрото" ще те насторят . Кучето те обича ...
12 Декември 2011 23:03
Гневът.Това е водещият тон в говоренето на премиера от доста време насам.

хммм... като прочетох това...ми той Бойко таковата нали е без жена от доста време насам...
12 Декември 2011 23:09
Проблемът обаче е в обекта - слушателите, а не в субекта - първоизточник и двигател на вербалната комуникация.

Невербальный (то есть "без слов" метод более распространен у трударей, пивших недавно шмурдяк. Простой народ любит этот метод разоблачения и заклеймления в связи с его контактностью, натуральностью. Сам В.В. Путин много раз доказывал на татами верховенство невербального метода заклеймления перед вербальным.
12 Декември 2011 23:18
Харизмата на Бойко е вярна колкото Снежния човек.
12 Декември 2011 23:33
Васик мили , две кучки вчера отнесоха "твоя човек". Не успях да го спася . Следва конфуз със самокритимен емотикон , от който сме лишени в новата схема . Баф , непрестанната битка , на която ни задължават за хей тъй , но и без да държат сметка за социалната енергия на хората . Накратко , търпим глупостта на една млада Държава ...
12 Декември 2011 23:35
..ми той Бойко таковата..



Ако е сменил тротоара, да си признае. И на него ще му олекне.

P.S. Васик, има такова стихче : "Пить шмурдяк, дружище, аморально - Пиво пить почетно, старина, "
12 Декември 2011 23:45
Васик, Доктор, целебные свойства шмурдяка подтверждены великим пролетарским писателем Максимом Горьким в его произведении "Песня о Буревестнике", где он, ввиду своей интеллигентности, о нем не упоминает!

Но мы-то с вами знаем, что это не просто так...
12 Декември 2011 23:51
13 Декември 2011 00:02
В американската подкрепа е скрита както харизмата на този страхливец, така и липсата на политическа конкуренция на скапаната му клиентела. В статията това го няма, професорят е още по-голям пъзльо, а другото в текста е трето, четвърто и т. н.
13 Декември 2011 00:16
Васуки,
Те, хамериканците подкрепяха и Оссама Бин Ладен..и Саддам Хюсеин.
Па глей, заваллийките как свършиха...
13 Декември 2011 07:27
Хайвер с черен хляб не се яде !
Както и аморален човек да говори за морал , или
крадец за доверие !
В повечко ни идва !
13 Декември 2011 07:55
Единствените смислени стачки бяха тези на учителите и мед. сестри. Кога бяха? Май по времето на БСП. Само че кой знае защото тогава така наречените синдикати не организираха обща нац. стачка в тяхна подкрепа. Може би поради агентурното минало на Тренчев и другите мафиоти по върха там. В момента протестите са толкова смешни , че вече никой в обществото не се интересува от тях. После протестите укрепвали личния режим. Ами щото са глупави протестите. Само ненормалник може да иска да се пенсионира при възможност, че може да работи още една година. БДЖ е толкова изгнило, че се учудвам на толерантността на управляващите.
13 Декември 2011 07:56
Единствените смислени стачки бяха тези на учителите и мед. сестри. Кога бяха? Май по времето на БСП. Само че кой знае защото тогава така наречените синдикати не организираха обща нац. стачка в тяхна подкрепа. Може би поради агентурното минало на Тренчев и другите мафиоти по върха там. В момента протестите са толкова смешни , че вече никой в обществото не се интересува от тях. После протестите укрепвали личния режим. Ами щото са глупави протестите. Само ненормалник може да иска да се пенсионира при възможност, че може да работи още една година. БДЖ е толкова изгнило, че се учудвам на толерантността на управляващите.
13 Декември 2011 08:03
Федаин -
------------------------------------
Блогът на Генек
13 Декември 2011 08:37
Федаин
2011-12-13 07:56:04
и кво им беше смисленото на учителските стачки?
и не ти ли прави впечатление, че учителското съсловие в момента е може би единственото в което няма недоволство и това не се ли дължи на реформата извършена по времето на БСП против която беше смислената/според теб/ стачка
13 Декември 2011 08:58
Някой да пейстне статията у Форума-pls Иначе гадая по постингите
13 Декември 2011 09:00
Еди кой си,
Нагло, та нагло!
Досущ като Екатерина, дето при пътуванията си виждала само красиви села с танцуващи селяни.
Учителите са си все така мизерно платени. Просто загубиха надежда.
Иначе тия твои приказки ела да ги разправиш на жена ми, дето работи допълнително като домакин, за да си докарва 650 лева.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД