:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов се разхубави край погрознялата Унгария

България да прати благодарствена телеграма на Виктор Орбан, че вече има и по-лоша от нея в ЕС
Светослав Терзиев
Премиерът Бойко Борисов получи неочакван подарък за Нова година от унгарския си колега и европейски съпартиец Виктор Орбан - вече няма да е най-черната овца в ЕС. Благодарение на твърдоглавието на Будапеща да преправя демокрацията за свое удобство 2012 г. се очертава като Годината на Унгария. Брюксел трябва също да е доволен, защото за пет години се видя, че няма сили да се пребори с България за вкарването й в приемливи за Европа норми, и е време да отклони вниманието от провалената си мисия, като започне нова. Унгария все пак не е Ориент, има централноевропейски рефлекси и нищо чудно да се поправи по примера на историческата си сестра Австрия, която в началото на хилядолетието бе подложена на възпитателни мерки от ЕС заради залитане към крайната десница.

Обнадеждена е и европейската левица, която покрай Орбан си намери нова кауза, след като три години не се възползва от финансовата криза в ЕС, предизвикана от спекулатски либерализъм и дерегулация при управлението на доминиращо десни правителства. Левите партии допуснаха много лесно да им бъде прехвърлена отговорността за кризата, под предлог че парите били харчени на вересия за разточителни социални програми. Новият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев показа европейски рефлекс, като подкрепи митинга в Будапеща на 100 000 унгарци срещу еднопартийното и еднолично управление. Не се разбра дали унгарците го чуха, но посланието му прозвуча не лошо и за българска употреба, защото е ясно кой у нас се изкушава от подобни маниери на управление. По Коледа генералният секретар на ПЕС Филип Кордери заяви, че левицата има амбицията да направи 2012-а Година на европейската демокрация, което е камък в градината на десницата, продължаваща да се ослушва как да прикрие вироглавието на Орбан.

Актуалният лозунг



"Дръжте унгарците!"



устройва и европейските лидери, които миналата година си вкараха автогол, като фокусираха вниманието на света върху своето безсилие под лозунга "Дръжте гърците!".

Меркел и Саркози се видяха принудени да опростят 100 млрд. евро на Гърция, защото Атина им даде да разберат, че нейните дългове са вече техен проблем. Унгарците са много по-удобни за извиване на ръце, тъй като за разлика от гърците финансовото им потъване няма да повлече нито една от големите германски и френски банки. През ноември те поискаха "предпазна помощ" от ЕС и МВФ за 20 млрд. евро и сами поднесоха финансова тояга в ръцете на Меркел и Саркози, които след миналогодишното си лутане как да се държат в кризата сега могат да покажат принципност и да пооправят образа си преди президентските избори във Франция през април-май и преди задаващите се догодина общи избори в Германия.

Ето как годината се очертава добра от всяка гледна точка, включително и от... унгарска. Орбан наистина прекали с авторитарните си увлечения, с погазването на свободата на медиите, с намесата си в съдебната система, с бърникането в централната банка и с откровеното си кожодерство чрез въвеждането на ДДС от 27%. Унгарците имат нужда от европейска помощ, за да поправят грешката си от 2010 г., когато дадоха прекалено много власт в ръцете на неуправляем човек. Само външен натиск, съчетан с улични протести, може да го вразуми, защото в парламента опозицията няма никакви шансове срещу управляващо мнозинство от 2/3. Орбан се оказа над всякакви закони, включително и над конституцията, защото може да я преправя, както му хрумне.



Каква му е изгодата на Борисов,



освен че ще се избави от лидерство в срамната европейска класация на най-критикуваните държави? Досега той надвиваше и Румъния, която е осъждана само за корупция във висшите си управленски среди, а за България към същите критики се добавяше и безнаказаната организирана престъпност. Заслугата не е само негова, защото картината бе същата и при предишните правителства. Но той излъга доверието на приятелите си от Европейската народна партия, които му даваха силна подкрепа, за да покажат колко са влиятелни. Най-бедната държава в ЕС се изплъзна от контрола дори на мощната Германия, която чрез канцлера Меркел бабуваше на раждането на правителството на ГЕРБ. С извинението, че съдът му пречи - а той като демократ не може да се меси на съда, Борисов се изхлузи от европейския натиск и опази всички герои на прехода, заради които България е под специално наблюдение на Еврокомисията още отпреди влизането си в ЕС. Миналата година пролича колко слаби са инструментите за принуда, с които разполага Европа. Заинатяването на Холандия да пречи на България за приемането й в шенгенската зона, докато Брюксел не заяви, че се е преборила с висшата корупция и организираната престъпност, получи подходящ за стила на Борисов отговор: много важно, дори още по-добре - няма да харчим излишни пари за усилен контрол по границите. Което означава, че и контрабандата ще си върви все така безпроблемно.

Дошло е време ЕС да се заеме с колективна регулация не само на финансовата дисциплина, но и на правовия ред. Докладът на Еврокомисията през юли, който ще направи цялостен преглед на действието на Механизма за проверка и сътрудничество за всички години от приемането на България и Румъния в ЕС, ще е повод да се осмислят неговите слабости и да се потърси нов подход. Залогът не е само авторитета на Брюксел, който и без това пострада от избутването на втори план на европейските институции от кризисния щаб на Саркози и Меркел, но и самата концепция за европейско сближаване, заради която си струваше България да влезе в ЕС. Щом пет години след приемането ни продължаваме да се питаме какво се е променило и да си отговаряме, че все сме си същите, излиза, че европейското ни членство поне досега е провалено. И ние имаме нужда като унгарците от по-ефективна европейска намеса. Дано те събудят желание в Европа да погледне отвъд финансовата си залисия и да направи нещо повече за своите граждани, а не само за банките. Иначе ще имаме Европа на Меркел, Саркози и така нататък до Европа на Борисов и Орбан, каквато може да съществува и без Европейския съюз. С всички последици, познати от недалечната история.
Снимка: Министерски съвет
Душевните прилики между унгарския премиер Виктор Орбан и българския му колега и съпартиец Бойко Борисов проличаха на срещата им в София на 8 октомври 2010 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Унгарците излязоха по празниците да протестират срещу управленския произвол на премиера Виктор Орбан и неговата партия "Фидес", но без външен натиск не могат да поправят грешката си, че му дадоха прекалено много власт на изборите през 2010 г.
67
6761
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
05 Януари 2012 20:35
Терзиевпак кълве Борисов, като че ли нашия футболист на годината е натопил Унгария.
И въобще квото и да направи ББ Терзиев пак ще намери как да го клъвне.
Иначе като чета написаното и имам чувството, че автора контактува с по-висш разум ... от некое друго измерение ...
05 Януари 2012 20:50
Дори Орбан не ечак толкова тъп, като нашият Р апон.
05 Януари 2012 20:52

Терзиев, добро перо, адмирации!
05 Януари 2012 20:52
Терзиев.
На наш задник всичко!
05 Януари 2012 20:58
Унгарците имат нужда от европейска помощ, за да поправят грешката си от 2010 г., когато дадоха прекалено много власт в ръцете на неуправляем човек. Само външен натиск, съчетан с улични протести, може да го вразуми

Рецептата е предписана, остава преглъщането на горчивия сироп на екс.
Винаги съм знаела, че имаме нещо общо с Унгарците-не само циганите и червения месест пипер, ами и лудостта комаи.
Като Ви казвам, че сме лакмуса на Господ и както е тръгнало от България-първо в Унгария, а после по света и Луната.
05 Януари 2012 21:04
финансовата криза в ЕС, предизвикана от спекулатски либерализъм и дерегулация при управлението на доминиращо десни правителства.

Велико!!! Примери и аргументи няма, но то е защото тази причина е добре известна на всеки бандерлог, както и съпътстващата роля на империализъма, сушата, кишата, евреите, тамплиерите, масоните и световната конспирация
05 Януари 2012 21:21

Амбразура action.
05 Януари 2012 21:29
какво по дяволите е бандерлог - преди години имах БанДог (снимка: натиснете тук) куче красавец ако не броим че се опитваше да изяде всичко живо
А унгарците се мислят за мноо хитри тарикати, но номера им не би трябвало да мине
05 Януари 2012 21:37
На този хал унгарците ги докара българския зет - социалиста Дюрчани . Той и партията му са толкова социалисти - колкото нашата БСП и Станишев. Затова и унгарците дадоха конституционно мнозинство на Орбан - писна им. Ако нашия Станишев се меси в унгарските дела в подкрепа на тяхната социалдемократическа партия - втори мандат на Орбан му е в кърпа вързан.
Ако Орбан има за грях , че търси резервен вариант за унгарите при сътресение в ЕС - това да му е грехът.....
Тези още от времето на Янош Кадър са си по така, бам-башка .....За него унгарците една лоша дума не са казали.
05 Януари 2012 21:38
какво по дяволите е бандерлог

Бандерлог е Bandar-log, така както го произнася Владимир Владимирович Путин. Той така нарича опозиционерите-интеУектуалци, дето се пънат да го бутат и да берат дренки, когато им вика "елате да ме бутнете, де". В детството си бил чел една книга - Маугли - и много му харесала.
.
П.С. Че наименованието много подхожда и на нашите опозиционери и нашите интеУектуалци, си личи и по песничката на бандерлогите:
Here we sit in a branchy row,
Thinking of beautiful things we know;
Dreaming of deeds that we mean to do,
All complete, in a minute or two–
Something noble and wise and good,
Done by merely wishing we could.
05 Януари 2012 21:40
Съжалявам- унгарите са други, различни от унгарците , ама вълнение , комай, за социалистическия интернационализъм на наш Станишев .
05 Януари 2012 21:41

Кадар, скеле, КадАр.
05 Януари 2012 21:46
Пра си , Don. Тегли ми една - с право . Манджа с грозде направих - унгари, Кадър....
05 Януари 2012 21:50
СЕГА опозиционера-интеУектуалец, сравнен с крепителя "прост трудов народ" е една без съмнение много по стойностна и изпълнена със смисъл и съдържание личност.
Въобще време е да се осъзнае, че идеалът на работещия с ръцете Човек, е време да отстъпи на работещия с главата си.
Знам че има много объркване и лъжливи представи от време оно, но е време да узреем, че онзи модел умрЕ, някъде със закриването на стария държавен официоз с неговото знаменателно име, и още по патетично мото.
А Унгарците, както и голяма част от Българите, действат в разрез с интереса на ЕС, не учудващо, но със сигурност крайно късогледо и реално против собствения си дългосрочен интерес.
05 Януари 2012 21:51

Ти остави това граматиката, ама на мен нещо не ми е съвсем понятно - не знам защо ПЕС толкова силно кори Орбан. Верно, че е десен, даже въртоглаво десен, ама от друга страна - много популистко изглежда управлението му.
Та, ние за кого сме?
05 Януари 2012 21:51
добре написано, но наистина малко тенденциозно пак до бойко се стигна. и мен ме боли, че живея в страната на рапона, но съм на мнение, че народите трябва да си плащат грешките. т.е. да ядат сол, бой и т.н. не може само преди месеци да си дал на един фашист цялата власт и после да ревеш как боли. прилича на телефонна измама, когато бабичка дава 10 000 лева, за да спаси синчето, което горкото утепало човек с колата. и другото, че орбан е с класи над борисов. също гнусен комплексиран тип, но у нас по-скоро може да се направи аналог с късния костов.
05 Януари 2012 21:53
и другото, че орбан е с класи над борисов.

Абе той ако спечели Боко конституционно мнозинство, ще видите вие
05 Януари 2012 21:56
Абе той ако спечели Боко конституционно мнозинство, ще видите вие
аве, прав си. всички, които подцениха бойко сега си ядат ушите.
05 Януари 2012 21:57

Дано манерката е лош пророк, щото иначе дупе да ни е яко.
05 Януари 2012 21:57
Теноре, барем преведете какво ще рече на хинди Bandar-log =
05 Януари 2012 21:58
СЕГА опозиционера-интеУектуалец, сравнен с крепителя "прост трудов народ" е една без съмнение много по стойностна и изпълнена със смисъл и съдържание личност.

Разбира се, под интеУектуалец се разбира не просто интелигентен човек, учен, артист или бяла якичка, а безплоден импотент, който може много да мечтае и дудне, но не е способен за пет пари нещо реално да свърши, в частност да бутне Путин или Боко - виж песничката на бандерлогите, как хубаво ги е описал Киплинг.
05 Януари 2012 21:59
Мале-е-е, жив да не бях.... Манерко се позовава на програмни речи на подполковник Путин / 4 .30 часа интервю на живо в края на 2011 / . Путин казва : " Идите ко мне , бандерлоги ... " / по адрес на опозицията / .
Все подозирах Манерко , че е чекист с тънко обмислена линия на поведение във форума и ръководство от Центъра по някакъв либерален наръчник , ама , на - както казват старите чекисти : Винаги идва Его Величество случай - " все, промахнулся ...."
Сега Манерко , ако драсне нещо и от Юри Владимирович Андропов - на когото се стреми да подражава ВВП , направо вземам пушката и се гърмя у ногата.
Манерко, с най-добри чувства, на майтап , ама, верно все едно от крушовицата на OLDMAD на екс съм ударил чаша. Зашемeтен.
05 Януари 2012 22:02
Дано манерката е лош пророк, щото иначе дупе да ни е яко.

А, аз не съм от форумните пророци, провидци и обикновени аналитици, но да се снабдите с подходящи овлажняващо-обезболяващи кремове, винаги е добра идея.
05 Януари 2012 22:05
Брюксел трябва също да е доволен, защото за пет години се видя, че няма сили да се пребори с България за вкарването й в приемливи за Европа норми,

Това не звучи зле. Даже гордо звучи!
05 Януари 2012 22:07
Манерко се позовава на програмни речи на подполковник Путин

Ся, аз какво да направя, че и на Путин, и на Боко опозицията са от един дол дренки (или по-скоро дренкоберачи). В интерес на истината, някой друг форумец за първи път употреби думата и трябваше да търся по гугъля да видя какво значи и защо е употребена - и се оказа, че много пасва на нашенските бокоборци. Пък като прочетох и песничката, тя все едно за нашите интеУектуалци е писана.
05 Януари 2012 22:09
защо ПЕС толкова силно кори Орбан. Верно, че е десен, даже въртоглаво десен, ама от друга страна - много популистко изглежда управлението му.

Много слабо познавам Унгария въпреки че имам двама трима познати които работят там.
Достатъчен е факта че е популист - такива не са докарали добро на никого.
Популизъм съчетан с мераци за концентрация на власт - е това вече е кофти вариант и в интерес на всички подобни грешки на растежа да бъдат по бързо отстранявани (това е и по което си приличат с нашичкия).
което ми напомня да ги проверя моите хора в будапеща - ако не се лъжа едно време си подписаха договорите в Евро, ама кой знае
05 Януари 2012 22:09

А бе знам те, че си лозунгаджия, не обръщам дип внимание на приказките ти.
Но щом и ти усещаш какво ще стане, щом Боко спечели конституционно мнозинство - значи опасността е реална.
Не вярвам да си въодушевен от перспективата Боко да спуска параметрите на твоя модус вивенди.
05 Януари 2012 22:10
Don, елементарната граматика във форума е важно нещо. Особено във форума на "Сега", който се чете от широк спектър хора , до аналитични отдели на посолства - нещо в реда на нещата . Няма да излагаме форума на "Сега " , де ....Бързал, транскрипция ... - не прощават .
Лично за съм симпатизирам повече на десния популист Орбан - като че ли води по-здравословна и идентифицираща унгарците политика в ОФ-то ЕС.
05 Януари 2012 22:15
Не вярвам да си въодушевен от перспективата Боко да спуска параметрите на твоя модус вивенди.

Абе честно казано, не съм прекалено въодушевен, защото Боко си е популист и не го знаеш накъде ще му избие популизмът. Ако обаче като Орбан фиксира в конституцията плоска ставка и на данъка върху дохода, и на данък печалба, да прави после каквото ще. А освен това, каквото и да прави Боко, дори (да пази Господ!) да въведе прогресивни данъци, пак ще го предпочета пред троегъзите - най-малкото по емоционални причини.
05 Януари 2012 22:17
Мдам.
За момент си помислих, че тук нещо се майтапите с Унгария.
Не че ше му накривите капатата на Орбан, ама аре по-кротко с квалификациите, а?
05 Януари 2012 22:19
що не хвърлите едно око на курса на форинта - да не вземе да изпълни танца на българския лев от 96а>?
Само че Унгарците спекулират с това че дефакто вече приемането им в еврозоната е съгласувано - готови са да се пуснат в печатане с надеждата да ги спасят "по принуда" защото резил за Унгария би рефлектирал върху всички.
И кой има интерес от това?
05 Януари 2012 22:21

Само за сведение - плоската ставка ще става все повече дискутабелна.
Дано не е лавинообразно, че тогава е неуправляемо.
05 Януари 2012 22:26
Ся, не познавам добре унграската ситуация, но когато една държава се е разпростряла отвъд чергата си, ако има собствена валута, девалвацията заедно със съпътстващата инфлация е най-бързо действащото лекарство, стига да не се изпусне дозировката. Виж например известният "Аргумент на лятното време" на Милтън Фридман:
The argument for a flexible exchange rate is, strange to say, very nearly identical with the argument for daylight savings time. Isn't it absurd to change the clock in summer when exactly the same result could be achieved by having each individual change his habits? All that is required is that everyone decide to come to his office an hour earlier, have lunch an hour earlier, etc. But obviously it is much simpler to change the clock that guides all than to have each individual separately change his pattern of reaction to the clock, even though all want to do so. The situation is exactly the same in the exchange market. It is far simpler to allow one price to change, namely, the price of foreign exchange, than to rely upon changes in the multitude of prices that together constitute the internal price structure.
05 Януари 2012 22:32
пак ще го предпочета пред троегъзите - най-малкото по емоционални причини.
ти и половината "мъдър" бугарски народ. в такива случаи казвам "пада ви се". щото аз верно се повърнах в първи клас през 2011-та, ама все ще се оправя. за разлика от повечето боковисти, дето баш ще го играят матросовци.
05 Януари 2012 22:35
това лекарство с девалвация та сме го опитвали - не мислиш ли че точно в Бг да се говори по този начи е абсурдно?
Иначе плавната девалвация на долара - около 35% за 10 десет години какво я броим - лекарство за държава разполагаща се над чергата си?
И между другото Не Забравяй че Форинта изчезва - 2014,
На колко предлагаш да се обзаложим че стремежът да се лапне централната банка, до голяма степен включва и един по неофициален план за малко по усилено печатане и манипулиране на статистиката и инфлацията в "гръцки" стил.
Ако мине - може и да не могат да печатат евро, но може и да успеят да напечатат достатъчно необезпечени форинти при повече или по малко твърд ексчейндж рейт.
------
Иначе какви прогресивни данъци в държава където всички работят на помощи за безработни.
Кого ще облага че и прогресивно - има няма, 50те хиляди работещи които се осигуряват на официална заплата от 20-30к евро годишно?
Ранищата на заплащане в Бг по принцип са твърде ниски за да има диференцирана ставка.
05 Януари 2012 22:35
Те затова ли , Манерко, пустите гърци искали да станат унгарци - драхма, и то по-слабичка, девалвация, стимул на експорта ? През това време опрощаване на дълговете и сефте на следващите избори/ проле 2012 / комунисти в правителството , които , разбираш ли, ...... извивали ръцете за връщане на социалте придобивки на гърците . И пак наново .....
05 Януари 2012 23:14
Ноо хубав мат'рял като за Йордановден. Звучи съвсем пасторски.
05 Януари 2012 23:25
Ха, Орбан управлява от април 2011 г., а дотогава два мандата управляваха социалистите. И да, наследството му хич не е за завиждане след като социалистите с изкуственото вдигане на доходите (зле пресметнат популистки ход) докараха страната до фалит.
Така, че Орбан напълно логично има такова мнозинство в парламента. И ако сега се надига такъв рев срещу него, то е защото смята да прекара банките-кредиторки. И за разлика от Гърция може да го направи, тъй като Унгария не е в Еврозоната. И точно поради това стана черна овца.
А за Б.Б. никой в Европа не му пука особено. И не, не е чак толкова непопулярен, колкото се мъчат някои да го изкарат. Просто един от няколкото източноевропейски премиери, на които никой не обръща внимание докато не засегнат нечии интереси.
05 Януари 2012 23:28
Кого ще облага че и прогресивно - има няма, 50те хиляди работещи които се осигуряват на официална заплата от 20-30к евро годишно?

Ами това е! Като ги обложат и те ще скрият доходите си за да плащат колкото преди. Да не би това да са най-големите идиоти в държавата?
06 Януари 2012 00:02
Тъкмо поизплувахме, и сега пък Камерън............

http://neverojatno.wordpress.com/2012/01/03/cameran/
06 Януари 2012 00:11
Абе какво стана с оная песневка за Боку зад фикуса. Що замлъкна?
06 Януари 2012 00:37
Всъщост ако искаше да анализира проблемите пред които са изправени България и Унгария автора трябваше да сравни Станишев с Дюрчани. Доказани червени хитреци и шушумиги.
06 Януари 2012 06:58
откровеното си кожодерство чрез въвеждането на ДДС от 27%

Епитета е неоснователен, тъй, като това е съчетано с рязко смъкване на преките данъци и мерки за свиване на бюджетният дефицит до 2, 5 %.
---
А иначе в България има остра информационна празнина за Унгария. Коментарните тиради от епитети няма как да я запълнят.
---
Направих си труда да прегледам новата унгарска конституция. Това, което дразни критиците й е (дали излишно или не) деклариране на ценности - християнството, семейството (между мъж и жена), националната история и гордост, грижата за сънародниците, за развитието на унгарската култура, за природата, като общонационално достижение и т.н. и т.н. обичайни за конституцията на всяка уважаваща себе си национална държава неща. Неща, които ги има в повечето конституции на другите европейски страни.
-
Това, от което вероятно се дразнят, е че в тази конституция е заложен демократизъм, но и стабилност. Например важните закони се приемат, променят и отменят с 2/3 мнозинство, а вотът на недоверие на премиера продължава да е конструктивен, т.е. вот на недоверие към министър-председателя може да бъде предложен за гласуване само едновременно с предложение за избор на нов министър-председател.
-
Вероятно има прекалено залитане с дължината на мандатите на някои органи (9 години). Съществува риска това вместо към стабилност да доведе до нестабилност, поради отнета гъвкавост и възможност за обновление след изчерпване на доверието.
06 Януари 2012 07:02
Ето преамбюла на новата им Конституция, който много дразни някои:
Конституция на Унгария - Национално верую

Конституция на Унгария, приета от унгарския парламент на 25 април 2011.
Влиза в сила на 1 януари 2012.

КОНСТИТУЦИЯ НА УНГАРИЯ
Боже, благослови унгарците!
НАЦИОНАЛНО ВЕРУЮ

НИЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА УНГАРСКАТА НАЦИЯ, в началото на новото хилядолетие, с отговорност за всеки унгарец, заявяваме следното:

Горди сме, че преди хиляда години нашият крал Свети Ищван положи на здрави основи унгарската държава и направи родината ни част от християнска Европа.

Гордеем се със своите предтечи, воювали за просъществуването, свободата и независимостта на нашата страна.

Гордеем се с великолепните духовни постижения на унгарците.

Гордеем се, че нашият народ векове наред в битки е бранил Европа и с таланта и усърдието си е увеличавал общите ценности.

Признаваме ролята на хритиянството за съхраняването на нацията.

Уважаваме различните религиозни традиции в нашата страна.

Обещаваме да пазим духовното и душевно единство на нацията ни, разкъсана на части във вихрите на изминалото столетие. Съжителстващите с нас националности са част от унгарската политическа общност и фактор на държавността.

Заявяваме готовност да се грижим и опазваме своето наследство, уникалния си език, унгарската култура, езиците и културата на националните малцинства в Унгария, ценностите, дадени ни от природата и сътворени от хората в Карпатския басейн. Носим отговорност за своите потомци, затова използвайки грижливо материалните, духовни и природни източници, ще защитаваме условията на живот на идните поколения.

Вярваме, че националната ни култура е богат принос за многообразието на европейското единство.

Уважаваме свободата и културата на другите народи, стремим се към сътрудничество с всички народи по света.

Изповядваме, че човешкото достойнство е основа на човешкото съществувание.
Изповядваме, че свободата на личността може да се разгърне само в сътрудничество с останалите.

Изповядваме, че най-важните рамки на съвместното ни съжителство са семейството и нацията, основни ценности на сплотеността ни са верността, вярата и обичта.

Изповядваме, че основата на силата на общността и на честта на всеки човек е трудът, постижението на човешкия дух.

Изповядваме задължението за подпомагане на безпомощните и бедните.

Изповядваме, че общата цел на граждани и държава е добрият живот, гарантирането на сигурността, реда, справедливостта, свободата.

Изповядваме, че власт на народа съществува само там, където държавата служи на гражданите си, и решава проблемите им справедливо, без злоупотреби и пристрастия.

Почитаме завоеванията на историческата ни конституция и Свещената корона, която олицетворява конституционния държавен континуитет на Унгария и единството на нацията.

Не признаваме суспендирането на историческата ни конституция, настъпило в резултат на чужди окупации. Отричаме давността за нечовешките престъпления срещу унгарската нация и нейните граждани, извършени по време на господството на националсоциалистическата и комунистическата диктатури.

Не признаваме комунистическата конституция от 1949 г., защото беше основа на тиранична власт, поради което я обявяваме за невалидна.

Съгласни сме с депутатите от първото свободно Народно събрание, които в първото си решение обявяват, че днешната ни свобода е плод на революцията от 1956.

Загубеното на 19 март 1944 г. право на държавно самоопределение считаме за възстановено от 2 май 1990 г. със сформирането на първото свободно избрано народно представителство. Този ден приемаме за начало на новата демокрация и конституционно устройство на нашата родина.

Изповядваме, че след десетилетията, довели до моралното сътресение на двадесети век, неминуемо ще се нуждаем от душевно и духовно обновление.

Уверени сме в изгражданото с общи усилия бъдеще, в призванието на младите поколения. Вярваме, че децата и внуците ни със своя талант, издържливост и душевна сила ще възстановят величието на Унгария.

Нашата конституция е основа на правовия ни ред – договор между унгарците от минало, настояще и бъдеще. Жива рамка, която изразява волята на нацията, формата, в която бихме желали да живеем.

Ние, гражданите на Унгария, сме готови да изградим устройството на страната си върху взаимодействието на нацията.
06 Януари 2012 08:30
извинявам се на преждеписалите, че не съм чел форума, нямам време, пък искам да изкажа лични вчепетления. мой познат бан-аджия, работи по общ еу проект с унгарската ан, по време на соц правителството на дюрчани, направо изпадаше в умиление - как били вързани заплататите на служителите в академията на науките им със заплатата на министрите, как получавали пари за туй и онуй и тн. на моите коментари, че не редно и тн, бидох заливан със словесна помия за дивия капитализъм. за съжаление не поддържам вече връзка с тоз човек (бивш кандидат президент), но изпитвам морално удоволетворение, че съм бил прав относно политиката на социалистите в унгария. а иначе по темата - терзиев изказва ред верни мисли.
06 Януари 2012 08:40
Густо ми е Манрико:
Велико!!! Примери и аргументи няма, но то е защото тази причина е добре известна на всеки бандерлог, както и съпътстващата роля на империализъма, сушата, кишата, евреите, тамплиерите, масоните и световната конспирация

Ами какви по-силни аргументи от световната криза бе Манрико? Малко икономическа мисъл се иска за да се разбере от къде дойде тя. От неконтролирания пазар.
06 Януари 2012 09:08
Густо ми е Манрико
All that is required is that everyone decide to come to his office an hour earlier, have lunch an hour earlier, etc.

Не само, че не е лесно това, което М. Фрийман предлага, а даже невъзможно. По каква причина всеки един изведнъж ще реши да дойде един час бпо-рано, тъй от само себе си. Тук мистър Фриймън съвсем не е наясно с диалектиката на общото и частното. Когато зададеш целта на общото тогава тя се изпълнява. Когато дадеш пълна свобода на обществото, то тръгва по съвсем други закони на така наречения детерминистичен хаос (нелинейна динамика). При него малки изменения на началните условия водят до огромни неочаквании резултати (ефекта на пеперудата). Така се появи и сегашната криза, като следствие на теориите на Фриймън и други като него и тяхното приложение в практиката от Татчър и Рейгън. Сегашната криза е тържество на дясната фундаменталистко-либерална мисъл.
06 Януари 2012 09:31
Mrx +++++++++++++.Неолибералната теория, която някои форумци тук горещо защитават, сепровали тотално както преди това се провали и световната социалистическа революция.
06 Януари 2012 09:48
Brightman, благодаря за текста. доста е поучителен. ако това за теб изразява някакви демократични ценности, то тогава думата "демокрация" вече съвсем нищо не значи. а залитанията по "великото минало" (не очаквах чак толкова да се е олял) са си 100% шизофренен фашизъм. шизофренен, защото очевидно не може да се примири с настоящето на мижава централноевропейска държава.
06 Януари 2012 09:49
Борисов се разхубави край погрознялата Унгария


Колко мъчно ни става от това...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД