:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Владиците донесоха съчки за кладата на Джордано Бруно

Светият синод на БПЦ паразитира върху историческата инерция
Снимка: Велисалв Николов
През последните години владиците заклеймиха Ванга и Петър Дънов, Мадона и Хари Потър
Приемането на първо четене на закона за заместващото (сурогатното) майчинство в НС даде повод на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) да излезе в светлината на прожекторите. Владиците рядко говорят извън дебелите зидове на синодалната палата и по принцип изразяването на становище от тях по обществено значим въпрос е нещо, което заслужава уважение и адмирации.

Факт е, че заместващото майчинство е спорна процедура, която не е възприета в много страни. Но в позицията си по закона Светият синод заклейми и метода ин витро. Така владиците донесоха сноп съчки за кладата на Джордано Бруно - ученият, чието име векове наред е символ на борбата на науката срещу догматичното тесногръдие. "Св. Синод на БПЦ е крайно резервиран спрямо всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот", заявиха владиците. Така не стана ясно обаче защо те смятат модерните научни методи за противоречащи на Божията воля. Нима не е логично да се мисли, че овладяването на тези методи от човечеството е станало с Божия благословия? Нима не е ясно, че създаването на човешки живот винаги е било и ще бъде в най-голяма степен Божа работа?

"Св. Синод поощрява тези инициативи, които подпомагат истински онеправданите членове на нашето общество, между които на първо място са изоставените деца", заявиха още владиците. Трудно обаче е да се сетим за конкретни проявления на подобно поощрение. С изключение на дейността на отделни свещеници като отец Йоан в Нови хан. През последните няколко седмици той имаше сериозни проблеми с приюта си, но не се е чуло висшият клир да е подпомогнал благородните му усилия. Съветите на владиците към бездетните съпрузи "да надмогнат болката си като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа" едва ли са достатъчна грижа за тези деца. Не се е чуло владиците да са се ангажирали с някаква значима инициатива, която да е в полза на изоставените деца или на друга уязвима социална група.

Ловчанският митрополит Гавраил се опита да направи крачка назад, като заяви в сряда, че синодът не е против метода ин витро, а само срещу заместващото майчинство. По-вероятно е обаче владиците да не са направили грешка в становището си, както твърди Гавраил. Защото всички техни публични изявления в последно време са все в този дух. От тях лъха твърде много омраза. А основното послание на християнството - любовта - е скрито в багажника на някой "Линкълн".

Съвсем наскоро синодът заклейми Ванга и Петър Дънов като "лъжеикони и предтечи на антихриста". Все още е пресен споменът от реакцията им срещу концерта на Мадона в София на 29 август 2009 г., когато тя бе определена като Иродиада. Гневна реакция на църквата имаше и срещу детския любимец Хари Потър и неговите магически способности.

В заклеймяването на метода ин витро и заместващото майчинство обаче владиците бяха подкрепени и от интелектуалци. "Има православие, има България. Без Българската православна църква българският народ и българската държава нямат бъдеще... Днес повече отвсякога е необходимо да пазим единството на църквата, а също и чистотата и силата на Светото православие..." Едва ли има православен християнин у нас, който не би се съгласил с тези думи, написани в изявлението на интелектуалците. Те обаче трябва да бъдат чути най-вече от висшия клир, защото той прави твърде малко за чистотата и силата на православието. В момента църквата ни паразитира върху историческата инерция, набрана от времената, когато е била основен фактор за оцеляването ни като народ. Голяма част от свещениците въртят далавери с църковни имоти и вършат други, доста неблагочестиви дела, крайно неподходящи за хора, претендиращи да бъдат духовни водачи на народа.

Не може да се очаква от православната ни църква, в която не се е променило почти нищо, откакто е била създадена преди повече от 1100 години, да бъде носител на новото и модерното. Тя винаги ще бъде консервативна институция и това е част от нейната мисия. Има обаче и други части от тази мисия, към които владиците се отнасят нехайно, меко казано. Те няма как да си създадат авторитет единствено с изявления, в които отхвърлят и заклеймяват развитието на науката.
Снимка: "Сега"
Българите не са загубили вярата си в Бог въпреки обратните твърдения на леви интелектуалци
193
5518
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
193
 Видими 
05 Януари 2012 22:34
Дълбок, проникновен, експертен анализ! Не толкова поетичен и завладяващ като Петринското четиво, но безспорно достоен за достойната професия.
05 Януари 2012 22:40
Натисни тук
05 Януари 2012 22:49
Не може да се очаква от православната ни църква, в която не се е променило почти нищо, откакто е била създадена преди повече от 1100 години, да бъде носител на новото и модерното. Тя винаги ще бъде консервативна институция и това е част от нейната мисия.


Правилно, нека другите църкви да са носители на новото и модерното.
05 Януари 2012 23:08
Джордано Бруно (1548 - 1600) вярва, че Земята се върти около Слънцето, и че очевидно денонощното въртене на небето е една илюзия, причинена от въртенето на Земята около оста й. Той твърди, че след като Бог е необятен, то тогава и Вселената е необятна, следователно има и много други слънца. Според него звездите са именно такива слънца, около които обикалят много планети. Бруно твърди, че безкрайната Вселена е изпълнена с вещество "чист въздух", етер, или Дух, който позволява на небесните тела да се движат, а не да стоят на едно място, както твърди църквата. Така Вселената се състои от безкраен брой слънчеви системи, разделени от етър, като на тях е възможен и друг живот, като земния. Освен това, според Бруно, Земята не е най-важната планета, а е като всяко едно небесно тяло, каквото е и Слънцето, защото за Бог всички тела във Вселената са равнопоставени и той е навсякъде. Джордано Бруно също така развива схващането, че Вселената е хомогенна, състояща се навсякъде от четирите елемента - вода, земя, огън и въздух, следователно един и същ физически закон ще е в сила навсякъде, т.е. Божественото сътворение на човека и природата и Страшния съд са вселенско Божие дело.
Учението на Бруно е определено, разбира се, като ерес. Той е заловен и предаден на Инквизицията, която го осъжда на смърт. Изгорен е на клада през 1600 г.
Вива ла хуманизъм!!!
05 Януари 2012 23:22
От уебкафе: "Абе, аланкоолу! Като те удари инсулта, прие ли ти Божията воля, или веднага отиде да те лекуват?" статия
05 Януари 2012 23:30
Най-известното произведение на Джовани Пико дела Мирандола (1463 - 1494) е "Слово за човешкото достойнство". Той е един от най-четените философи на хуманизма и стига до глобалния извод, че Бог за всички е един и човекът е равностоен на него чрез свободната си воля. Хуманизмът не е атеистичен. Идеите му, развити на базата на напредъка на научното знание по-скоро слагат край на средновековното философско-църковно виждане за християнството. Хуманистите търсят мястото на Човека в божественото и отношението на човека към Бога. В този смисъл хуманизмът не е антирелигиозно, а просветно движение. Той търси синкретизма между християнската и езическите религии на Античността, поради което голямо място се обръща на античните философи, особено на Платон и Аристотел. Хуманистите искат да помирят класическата философия с християнството. Това, което отличава Мирандола е, че той се стреми да обедини цялото човешко знание в едно. Ако Вселената се разбира като едно цяло - Бог, как могат нейните съставни части да се свържат с това цяло - Бога? След като Вселената е създадена от Бог, то тогава според Мирандола всяко създание, всеки предмет, всеки човек, независимо от религията и езика му, всяка философия и научно откритие е проява на Бога. В този смисъл всяко нещо, което човекът мисли и създава е израз на божественото, на божествената воля. Така всяка човешка личност със своите мисли, ум и въображение представлява една малка божествена Вселена, малък Бог. Ако искаш да откриеш Бог, то разбери собствената си душа! Човекът притежава силата както да слезе надолу в развитието си до животинската си същност, така и да се извиси и изравни с Бог.Така човекът според Мирандола има пълната свобода да бъде това, което иска. От гледната точка на църквата съжденията му са ерес, защото човекът е създаден със свободна воля и със свободата да прави избор, но ги е загубил с първородния грях на Адам и Ева. На тази догма Мирандола противопоставя свободата. Той е първият сред хуманистите, който разглежда именно правото на свободна воля у човека. Затова и Пико дела Мирандола с основание защитава красотата на човешкото достойнство - човекът да определи своя образ по свое решение, по свое предпочитание, а не по Божие, защото Бог е в него. На тази база той развива и идеята си за безсмъртието на душата. То може да бъде постигнато на три етапа - морална трансформация, търсене на знанието и постигане на съвършенство в реалността. За него Бог е един, независимо как се нарича в различните религии.
05 Януари 2012 23:41
06 Януари 2012 00:03
Защо ли някои хора опитват да примирят наука и религия - това са противоположни неща. Всеки трябва да избере кое от двете ще следва. Църквата е съвсем права в мракобесните си идиотщини, това е част от нейната догматика. Който иска да целува ръка на дядо Максим, който не - да мисли рационално.
06 Януари 2012 00:17
Да се пише статия за Българската православна църква (БПЦ) и още в заглавието са се дава пример с инквизицията на Римо-католическата църква е:

1. недобронамерено
2. неграмотно
3. подвеждащо и манипулативно

Та като споменах Римо-католическата църква и инквизицията, защо в Западна Европа не се провеждат таква кампании както тука срещу католическата църква. Достатъчно е дори това което е извършила тази църква през годините на инквизицията.
06 Януари 2012 00:21
Кампанията , която подеха българските сорофски медии срещу БПЦ не е случайна и добронамерена.
Това е единствената институция в България на която Сорос не е сложил още дяволската си ръка.
06 Януари 2012 00:44
Та като споменах Римо-католическата църква и инквизицията, защо в Западна Европа не се провеждат таква кампании както тука срещу католическата църква. Достатъчно е дори това което е извършила тази църква през годините на инквизицията.


Бъркаш. Католицизмът е на прицел не само от атеистите на запад, но и от конкурентните вероизповедания. Натискът е много по-силен, а и скандалите са много
по-ярки. Какво е принадлежността към ДС и лимузините в сравнение с педофилията, например?
06 Януари 2012 00:50
бонго-бонго 06 Януари 2012 00:44

Бъркаш. Католицизмът е на прицел не само от атеистите на запад, но и от конкурентните вероизповедания. Натискът е много по-силен, а и скандалите са много
по-ярки. Какво е принадлежността към ДС и лимузините в сравнение с педофилията, например?

Бонго, ти кажи, като си толкова осведомен? Но не разтягай седерастки мантри и общи приказки, а ни дай конкретни примери.
Освен това, лимузините дойдоха с демокрацията.
06 Януари 2012 00:56
Какъв конкретен пример искаш да ти дам - че служител на вярата не бива да бъде аент на един богохулен режим ли? Че професор по богословие не бива да доносничи срещу студентите си ли?
06 Януари 2012 01:24
бонго 06 Януари 2012 00:56,
доказателства и конкретни примери имаш ли?
06 Януари 2012 01:28
Така не стана ясно обаче защо те смятат модерните научни методи за противоречащи на Божията воля.

Авторът прекалено опростява нещата. За религиозния човек дори е повече от ясно защо човек не може да решава сам въпросите на живота и смъртта. БПЦ не казва и няма как да каже нищо по-различно от това, което казва папа Йоан-Павел 2 в "Евангелие на живота", а това е едно от най-забележителните творения на човешкия дух през 20 век. Къде тогава е тесногръдието? Тесногръдието се изразява точно в обратното - че БПЦ непрекъснато е критикувана било че изказва, било че не изказва становище по някой проблем.
06 Януари 2012 01:37
доказателства и конкретни примери имаш ли?


Аз дадох доста конкретен случай. Всичко, което казах важи за един човек. Мога да добавя, че същият е писал и рапорти до ДС за Зографския манастир, щрионирал за слабите страни на участници в икуменическото движение. Т.е. шпионирал е братя во Христе в името на онези, които отричаха Христа.
06 Януари 2012 01:41
Това са думите на папа Йоан-Павел 2 и няма по-ясно обяснение защо християнството не може да приеме изкуственото оплождане.
When a new person is born of the conjugal union of the two, he brings with him into the world a particular image and likeness of God himself: the genealogy of the person is inscribed in the very biology of generation. In affirming that the spouses, as parents, cooperate with God the Creator in conceiving and giving birth to a new human being, we are not speaking merely with reference to the laws of biology. Instead, we wish to emphasize that God himself is present in human fatherhood and motherhood quite differently than he is present in all other instances of begetting on earth'. Indeed, God alone is the source of that image and likeness' which is proper to the human being, as it was received at Creation. Begetting is the continuation of Creation
06 Януари 2012 01:42
Васик 06 Януари 2012 01:28
Така не стана ясно обаче защо те смятат модерните научни методи за противоречащи на Божията воля.

Авторът прекалено опростява нещата. За религиозния човек дори е повече от ясно защо човек не може да решава сам въпросите на живота и смъртта. БПЦ не казва и няма как да каже нищо по-различно от това, което казва папа Йоан-Павел 2 в "Евангелие на живота", а това е едно от най-забележителните творения на човешкия дух през 20 век. Къде тогава е тесногръдието? Тесногръдието се изразява точно в обратното - че БПЦ непрекъснато е критикувана било че изказва, било че не изказва становище по някой проблем.


Васик, проблема на едни нечестиви "хора" е, че БПЦ въобще съществува. Те по силните църкви не могат да ударят, но по нас , които сме слаби в момента могат.
Тези нечестиви "хора" не успяха с разкола и заговора срещу БПЦ 1997-98г., когато на власт бяха СДС. Бяха много близко обаче, затова ще опитат пак сега, когато на власт е наместника губернатора от американското посолство.
06 Януари 2012 01:48


ИЗВЪНРЕДНИЯТ ЦЪРКОВНО-НАРОДЕН СЪБОР - ХАРАКТЕР И ПОСЛЕДСТВИЯ 1998 г.

В ежедневните бюлетини на "Омда" предложихме богата и обширна информация за събора, мнението на специалисти, архиереи, както и оценката в партийния и независим печат. Необходимо е да отбележим, че следващата сесия на Събора ще се проведе на 3 февруари 1999 г. Тогава ще бъде избран и наместник-председател на църквата, който ще я ръководи до избора на нов патриарх. Следващият събор, който ще избере новия партриарх, ще може да се проведе най-рано през януари 2000 г.
На всички е ясно, че Извънредният събор беше организиран и финансиран от правителството на СДС. Неговите представители на събора не скриха този факт, нито го опровергаха в медиите. По своя характер съборът представлява силов преврат в църквата и демонстрация на беззаконие и безумие. На него присъстваха една трета от българските епископи от обкръжението на дядо Пимен. Действащите български митрополити обаче ги нямаше. Не е тайна, че част от тях, въпреки че подкрепят Максим, са съгласни с неговото оттегляне. Няма никакво съмнение, че българската църква се нуждае от реформи и промени. Начинът, по който съборът се опита да ги направи обаче, буди възмущение и сериозни съмнения. Защото властта безцеремонно се намеси в дейността на църквата, а архиереите от събора грубо потъпкаха църковните канони. По този начин те бетонираха още повече позицията на патриарх Максим да стои на своя пост. Разколът в БПЦ се задълбочи и разшири.
Ясно се открои и жаждата за власт на съборяните и силното им желание за ново преразпределение на църковните имоти, средства и въобще на богатството на БПЦ. Разколниците на Пимен вместо да заемат назначените си места от Синода, да търсят диалог и на общо събрание, председателствано от партриарх Максим, да търсят промените и реформата, взеха друго решение. С болшевишки плам и сини бюлетини в ръка, те се опитаха да направят революция в църквата. Църквата обаче е такъв тип обществена институция, че е длъжна в името на Вярата да отхвърли от своето тяло полипите на всякаква революционност - червена, синя или другоцветна. Така архиереите и миряните, които с лекота детронираха Максим, всъщност се самообрекоха на непростим грях, а в очите на широката общественост, освен че се опозориха, заложиха бомба със закъснител под патриаршеския стол и самостоятелността на Българската православна църква.
Бяха "гласувани" абсурди. Според новия "демократичен устав" всеки следващ български партриарх ще стане заложник на интересите на следващите групировки от свещенници, които с лекота ще бъдат манипулирани от политическите партии, независимо от техния цвят.
След събора рязко нарасна опасността за схизма и поставяне на БПЦ в много особено и опасно положение в православния свят. Това веднага повдига въпроса, а не е ли това "голямата цел" на дребни хора, които в рамките на т. нар. "цивилизационен избор" желаят да се "преустрои" българското православие, без да си дават сметка за последствията върху целостта и единството на нацията. Но ние питаме: православна Гърция, православен Кипър по-малко европейски държави ли са от католическите страни?
Съборът се проведе на историческата дата 10 ноември, когато през 1989 г. беше извършен преврат, който изведе СДС на политическата авансцена. Става въпрос за СДС-89, което напълно се отрича от СДС-97. А "децата" на СДС-89 отдавна са изядени от "революционерите" от СДС-97.
На 10 ноември 1998 г. на Извънредния събор беше извоювана крупна победа на "здравите" сили над здравия разум.

Камен Минчев
Октомври, 1998 г.
06 Януари 2012 01:53
Естествено, Васик. Със всичките си недостатъци, Католическата църква не се поддава на натиска на модерността, а го използва , доколкото и е възможно. Затова устоява въпреки напора на ветровете. Това, за жалост не може да се каже за съвременното Православие
06 Януари 2012 01:55
Не е тайна, че част от тях, въпреки че подкрепят Максим, са съгласни с неговото оттегляне. Няма никакво съмнение, че българската църква се нуждае от реформи и промени. Начинът, по който съборът се опита да ги направи обаче, буди възмущение и сериозни съмнения.

Мацо, а защо не публикуваш нещо за събора в Рилския манастир, когато СДС вече не беше на власт, а Симеон реши църковния разкол по кесарски.
А ето, вече толкова време след края на СДС къде са промените?
06 Януари 2012 01:56
"Няма защо да се протестира срещу чл.11 от закона, там просто е казано че ... "СДС вече 10 г работи против Българската православна църква, ...
"Точно затова искането за експертиза в Страсбург беше направено от хората на СДС в комисията. В сряда вечерта след като законът беше приет от комисията, присъстващият на заседанието отец Анатолий Балачев от синода на Инокентий дори заплашил, че след тоя закон "кръв ще се лее". "Той вероятно имаше предвид убийството на отец Стефан", допуснаха депутати от комисията......"
http://www.pravoslavieto.com/news/z-n_veroizpovedanijata2.htm
06 Януари 2012 02:00
Коте, изместваш въпроса. Разколът беше симптом, а не причина за кризата в БПЦ.
06 Януари 2012 02:01
1. През 1998 година разколът в БПЦ завърши канонически – с решенията на Всеправославния надюрсдикционен събор;
2. през 2002 година завърши юридически – с приемането на Закона за вероизповеданията;
3. през 2004 година завърши фактически – с отстраняването на разколниците от храмовете;
4. през 2010 година приключи съдебно и международно-правно, когато Европейския съд за правата на човека в Страсбург плесна противоканоничния лъжесинод.
Разколниците поискаха 1 милиард и 400 милиона лева плюс 107 храма.
И не получиха нищо. По-точно – получиха, каквото заслужиха – забвение.
06 Януари 2012 02:14
Войната срещу Източната църква

Мълвина Господинова, историк

Западът първо подмени християнството, след което се опита да го затрие. Днес сме свидетели на последния етап от вековната битка...
В началото на 80-те години на вече отминалия ХХ век, един от най-видните стратези на американската политика – Збигнев Бжежински, поставя началото на откритата война срещу Православния свят: "След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието". Така, с едно изречение, полякът – католик обяви всички православни християни за врагове на демокрацията. До ден днешен г-н Бжежински нито е опровергал, нито се е извинил за безбожната си и дискриминационна политическа стратегия, която внушава абсурдната идея за тъждественост между комунизъм и Православие. Няколко години след обявяването на стратегически враг започва и подготовката за борбата с него. Колелото се задвижва през 1989 г. – с т.нар. "нежни революции" в Източна Европа.

http://www.pravoslavieto.com/2/prez_vekovete/protivTsarkvata.htm

06 Януари 2012 02:16
Коте, питам те за Шестия ЦЪРКОВНО- НАРОДЕН СЪБОР, който завърши на 15 декември 2008.
Не беше ли той, дето оформи бездната между митрополитите и паството им?
06 Януари 2012 02:22
Ит същия текст на Господинова:
"От печалната 1054 г. западната църква (наричаща се вече Римокатолическа) е изправена пред постоянен съдбовен избор – да се покае за страшния грях на гордостта, чрез който изпада в ерес и с това довежда до разкол в Църквата, или да продължи да упорства в гордостта си и така да се лиши от спасителната възможност за завръщане в лоното на Вселенската Църква. За съжаление на всички православни християни, римокатолиците и до сега избират второто.

Потвърждение за това са т.нар. "кръстоносни" походи. Истинската им цел е унищожаването на Византия, която от самото си създаване е държавническата опора на Православието. Поругаването на светини при опустошаването на превзетия Константинопол, опожаряването на манастири в Света Гора и избиването на монаси, грабежите и насилията над православното население на Балканите – всичко това недвусмислено доказва антиправославната същност на западните владетели, наричащи себе си "кръстоносци" и уж защитаващи християнската вяра. От кого?! Плячкосването на града на Св. имп. Константин, столицата на православния изток, е много по-голямо и страховито от това, което прави султан Мехмед ІІ Завоевател през 1453 г., когато, според ислямския военен закон, подлага града на тридневен грабеж (29 май – 1 юни 1453 г.). Кръстоносците вилнеят из Константинопол повече от месец от 13 април до 15 май 1204 година."

Господинова не е приятелка на истината. Западната църква няма нищо общо с превземането на Константинопол.
06 Януари 2012 02:28
А спомняте ли си шефа на Атлантическия клуб Соломон Паси с неговото "Майната му на православието", който беше номениран за генерален секретар на НАТО по късно?

Малко предистория!
Соломон Паси:
"Както през 1990 г. предвидих, че Югославия, СССР и Варшавският договор ще се разпаднат, а НАТО ще се разшири, сега заставам зад прогнозите си за Русия и Сърбия.
Така Соломон Паси защити вчера в Бургас тезата си, която огласи миналата година - че на Балканите ще се родят още две нови държави, а Русия ще престане да съществува.
Шефът на Атлантическия клуб публикува м. г. свой анализ, предвиждащ нови граници на Балканите. Неминуемо било оформянето в независими държави на населената предимно с мюсюлмани сръбска област Санджак и тази с етническите унгарци Воеводина.

В края на 2000 година пък в Бургас бе издадена брошурата "Краят на последната империя", която Паси е написал в съавторство с историк от БАН.
Основната теза в нея е, че за да се гарантира мирът в Европа, Русия трябва да бъде заличена от картата на света. На нейно място е нужно да се оформят три държави, а тази, която обхваща европейските територии, да стане член на НАТО, бе написал Паси.
В брошурата е посочено, че се издава с финансовата подкрепа на футболен клуб "Нефтохимик" на Христо Порточанов.
19.10.2001
boinaslava.net
06 Януари 2012 02:44
Най-страшното престъпление бе убийството на българския дух

Всички драматични събития от 1989 г. насам - разграбването на държавата, унищожаването на селското стопанство, появата на невиждана по размерите си престъпност, всичко това бледнее пред посегателството, извършено срещу душевността на българина, срещу неговата национална идентичност. Случайно ли е това, че преди още да сме се освободили напълно от съветската опека, първият ни президент заяви, че пътят на България минава през Вашингтон? (Неговият любимец Доган го поправи - че минавал през Босфора). Случайно ли е това, че вторият ни президент върна оригиналната Паисиева история и се замисли дали не трябва да пишем на латиница? Случайно ли е това, че третият ни президент даде мандат на една неконституционна, небългарска партия? Че бившият ни външнен министър Соломон Паси заяви: "Майната му на православието?" Че един скандален с перверзиите си изпълнител рекламира задните си части в центъра на София и оскверни православен храм, за което в Гърция би получил години затвор? И като награда български астрономи предлагат да наименуват астероид на негово име /?/. Навярно срещу добро заплащане.
Ерозията на българската душевност започна с "куку"-културата, с онези безобидни на пръв поглед предавания, в които се пееше: "Питат ли ме де зората - шат на патката главата!"

Доц. Д-р Боян Лалов
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=8596&edition_id=120&format=html
06 Януари 2012 02:47
Комунягите - най-истинските православни християни !
Агентите на ДеСе най-достойните в българския клир !
В този вид и състав по-добре да ги няма !
И да не забравим : "Анатема!"
06 Януари 2012 03:15
Angel Kandiloto 06 Януари 2012 02:47,
Евтините седерастки номера като: "Кой не скача е ченге" и "Комуняки", отдавна не минават. Смеят ви се даже кукловодите ви.
06 Януари 2012 05:07
Забелязва се перфидност в статията. Стаен яд. Желание за оплюване, препречено от величие. Опит да се "ваксинират" контратезите. Обида за интелигентния читател. Всеки има право на мнение. Изправи се смело и го кажи на глас. Опитите за подмолни внушения са гнусота. Ако човек не разбира нещо по-добре да си мълчи. Цялата тази кампания против Православната Църква се обърна срещу подбудителите си. Науката и Християнството са едно и също нещо, просто защото Бог е сътворил всичко което науката се опитва да разбере и обясни. Няма и никога не може да има друго обяснение за съществуването на вселената и живота в тяхната необозрима сложност освен Един Интелигентен Създател. Да вярваш, че нищото гръмнало и после всичко се е появило "случайно" е най-малкото несериозно.
06 Януари 2012 07:58
На Запада не му пука за България и православието - О'К, това е нормално.
На САЩ и губернатора им в София - тоже, естественно...би било странно ако е обратното
На евреина Паси...пък и на всички останали евреи - също...някой да е учуден.
На Висшия духовен клир му е все едно какво става с павството...от 150 години е така.
На Българското правителство му е все тая как и защо БПЦ харчи и своите и нашите пари, стига да благославя наред всяко негово начинание...или поне да не му пречи ефективно...т.е да е послушна - така е също от къде 150 години.
Нищо от по-горе казаното не би трябвало да учудва някого.
Учуден съм обаче защо ние...обикновенните българи, християните, които не сме осъдили нито дебелоочието на собствените си пастири, нито наглото вмешателство на враждебните нам наместници божи и техните протежета...ние, дето с действията и бездействията си допускаме да се случи и едното и другото - тук, когато иде реч за едно абсолютно ненормална и неморална процедура, като сурогатното майчинство...ние пак се крием зад одобрението или неодобрението на същите тези фактори.
Но ни е страх да кажем, че сурогатното майчинство си е една чиста проба продукция на индивиди (не деца)...етап от програмата за производство на мутанти...следващият след изкуственното оплождане. Остава клонирането и серийното производство.
Църквите не могат да го спрат.
Държавните ръководства - също.
А вие защо продължавате да блеете. Защо не се отдалечите малко от дърветата, белки видите гората...
Или Ви е по лесно да се плювате един друг тука?
06 Януари 2012 08:02


http://argumenti-bg.com/11732/besove-chast-ii/

http://argumenti-bg.com/11667/besove/
06 Януари 2012 08:08
Мдаааа...
Всички семейства, решили се на ин витро оплождане, са седерасти-герберасти, сорофчета и агенти на международния империализъм...
За сурогатните майки пък да не говорим - те са направо за разстрел!
06 Януари 2012 08:35
напълно съм съгласен с автора на статия.

между другото - в гърция, чиято правосл църква е основата на нашата, най-активни в помощта към хората (практическа - хосписи, храна за бедни/бездомни и тн) са католиците, докато правосл църква, въпреки че е неприлично богата, прави нищо. същото е и у нас - пари и имоти в бпц колко искаш, агне и вино сама зад зида да не чуят/помиришат миряните.

абе дошло е време за перестройка в бпц
06 Януари 2012 09:32
Случайно ли е това, че вторият ни президент върна оригиналната Паисиева история и се замисли дали не трябва да пишем на латиница?


Коте, усещаш ли колко объркани са мислите ти? Дай да защитим православието, ама ако можем и да краднем от манастирите в същото време....
06 Януари 2012 09:33
Трябва ясно да стане, че всяка религия е носител на консерватизъм и спънка за всяка нова свободбна мисъл, особено в науката Не може да бъде иначе, когато тя се опира на някакви си истини записани в Библията от преди 2000г. Самият Христос е бил прогресивен със своите идеи срещу консервативната юдейска вяра и християнството след създаването му от Павел и разпространението му в Римската империя. След установяването му, обаче, като официална религия от Константин то става консервативна сила, спъваща всяко развитие. Не случайно средните векове продължават толкова дълго. Разбира се западното християнство има своето развитие в посока протестанството. Но и католицизмаът и протестанството след това се явяват консервативни, спъващи прогреса течения, както всяка религия впрочем. Западът благодарение на кръстоносните походи, а след това на Великите географски открития успява да преодолее този консерватизъм, докато страни, където религията е много силна, като мюсюлманските страни, Испания, Южната част на Италия остават неразвити, докато северните протестански страни се развиват по-бурно. Въпреки, че САЩ са религиозна страна, то благодарение на Източните щати и Калифорния, където водещи са интелектуалци с не толкова религиозни чувства те се развиват. Това не важи за Южните щати и едва ли такова развитие щеше да се наблюдава, ако последните бяха победили през Гражданската война. Самите бащи-създатели на САЩ съвсем не са били много религиозни, а някои, като Джеферсън са клонели към атеизъм.
06 Януари 2012 09:33
За сведение на агитпропчиците - Джордано Бруно е изгорен не заради идейките си, така обилно и напоително цитирани тук във форума, а щото се е занимавал с черна магия и окултизъм. И не се е разкаял за тази си дейност. Има разлика...
06 Януари 2012 10:17
Владиците донесоха съчки за кладата на Джордано Бруно

Няма как да е иначе, щом спихнатите мозъци на нашите владици са още в средновековието, обогатени със специално ДС- лустро.
Добре поне, че нямат същата власт, иначе като нищо щяхме наблюдаваме аутодафе на живо.
06 Януари 2012 10:25
Mrx++
напълно съгласен с твърдението за вързката между религиозност и модерно развитие... само Иран незнам как може да се класифицира - очевидно залагат на наука (най-вече ядрена) но само защото се чувстват заплашени от друга технологично по-напеднала страна...
06 Януари 2012 10:28
В изказванията във форума няма ясно заемани позиции.
Става въпрос за няколко съвсем различни неща.
1. За вярата.
2. За църквата.
3. За сблъсъка на средновековната догматика с напредъка на знанието през Ренесанса и хуманизма и неговото развитие до ден днешен.
4. За ролята на Българската православна църква като национална институция в исторически и съвременен аспект, и нейното опазване като такава.
5. За ролята на българското духовенство като духовен водач и неговата хуманна функция.
Списъкът сигурно може да се разшири.
Това са различни теми и за всяка от тях трябва да се дискутира отделно.
Ама тази пуста политика!
Що и трябваше на БПЦ да се занимава с ин витрото баш сега! За да демонстрира дейност?! Ами тъпо е!!! Или може би целта е да се пренасочи общественото внимание в тази посока, а не в темата за досиетата. Пак ги омаскариха работите.
06 Януари 2012 10:29
За сведение на агитпропчиците - Джордано Бруно е изгорен не заради идейките си...


Това го каза Dante...
06 Януари 2012 10:37
За сведение на агитпропчиците - Джордано Бруно е изгорен не заради идейките си, така обилно и напоително цитирани тук във форума, а щото се е занимавал с черна магия и окултизъм. И не се е разкаял за тази си дейност. Има разлика...


Тц....Само за това не са се сетили да го обвинят навремето:
“Holding opinions contrary to the Catholic Faith and speaking against it and its ministers. Holding erroneous opinions about the Trinity, about Christ's divinity and Incarnation. Holding erroneous opinions about Christ. Holding erroneous opinions about Transubstantiation and Mass. Claiming the existence of a plurality of worlds and their eternity. Believing in metempsychosis and in the transmigration of the human soul into brutes. Dealing in magics and divination. Denying the Virginity of Mary.”
И прочее, Католическата църква с известни недомлъвки, вече призна, че това било "тъжен епизод":
http://www.vatican.va/roman_curia/secretariat_state/documents/rc_seg-st_doc_20000217_sodano-letter_it.html
06 Януари 2012 10:40
Това със съчките е от една друга клада ("Великият Иван Хус, братя...О, братя, Иван Хус е велик!"
А за Йордан Бруно не става ясно: Етър, Алтай или Швепс
06 Януари 2012 11:06
Що и трябваше на БПЦ да се занимава с ин витрото баш сега! За да демонстрира дейност?!

Заради закона на Калинка за сурогатството, ако не се лъжа.
От църковна гледна точка двете неща - сурогатство и ин витро са свързани.
Между другото, прецизираната позиция на БПЦ (както на другите Православни църкви) по въпроса за ин витро са
по-скоро плод на икономия - т.е. компромис с цел да бъде избегнато по-голямо зло.
06 Януари 2012 11:15
Котка

Натисни тук
06 Януари 2012 11:17
Днес е Богоявление! Смирете се бе, безбожници, най-малко уважавайте празниците, дори и да не вярвате в тях! Честит имен ден на всички Йордановци и Йорданки!
06 Януари 2012 11:25
И прочее, Католическата църква с известни недомлъвки, вече призна, че това било "тъжен епизод"


Което и прави чест. За разлика от БПЦ, която не показва ни капка разкаяние за обвързаността си с комунистическия атеистичен режим и за някои други свои .... хмммм.... спорни решения и действия от миналото. И тук не иде реч за отношението и към модерността.

Някои хора не могат или по-точно не искат да разберат, че Християнството не е против науката per se, а срещу безотговорното приложение на научни и технологични продукти без оглед за моралните и духовни последствия.
Честито Богоявление !
06 Януари 2012 11:56
бонго-бонго
Някои хора не могат или по-точно не искат да разберат, че Християнството не е против науката per se, а срещу безотговорното приложение на научни и технологични продукти без оглед за моралните и духовни последствия.

аз лично не съм останал с такова впечатление... макър да съм съгласен с позицията срещу безотговорността

mercury, прав си че позициите не са мнго ясни когато се дискутира религията и църквата във форума. но според мене е така защото вярата и нейното разбиране (=религия) са доста субективни и съответно всеки смята че неговото мнение е меродавно...
зарди това се вдига толкова шум когато църквата се присети че нещо не и пасва на догмата и реши да го анатемоса...

ама нищо де - нека да има спор че човек да научи/разбере нещо... стига да иска де, и да не е талибанизиран...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД