:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
пилотаж

У нас пилот се става и без самолет

Въпреки че получават 10 пъти повече пари от останалите, военните университети винаги са във финансова криза
снимка: Юлиян Савчев
Заради вечно недостигащи средства младите пилоти не могат да направят нужния брой летателни часове и често обучението им продължава повече от предвиденото.

Да имаш армия не е евтино. Поредно доказателство за това получиха наскоро всички български военнослужещи, които жертваха добавките към заплатите си в името на вертолетите. Известно е, че щом е свързано с армията, все е скъпо. Без значение дали е доставка на вертолети, храна, вилици и лъжици, униформи, обезщетения при пенсиониране или нещо друго. На данъкоплатеца му излиза солено да поддържа такава структура независимо дали тя е ефективна или тъкмо обратното.

Така стои въпросът и с военното образование у нас. Специалностите са дотирани от държавата с огромни суми, но парите все не стигат. Къде за летателни часове на пилотите, къде за друго. Според действащия в момента регламент сумата за издръжка на един студент се формира на базата на норматив, който се умножава по коефициент, определян от Министерския съвет. За тази година базовият норматив е 693 лв. И докато коефициентът, по който се умножава тази сума за специалности като педагогика и икономика, е 1, а за математика 2.30, този за военно дело е 10.57. На практика това означава, че обучението по една специалност във военен университет излиза почти 11 пъти по-скъпо, отколкото това в обикновено висше училище. Просто казано, на година държавата плаща за един курсант във военно училище по 7325 лв. Бъдещият военен не плаща нищо. Задължава се след завършване да работи за държавата. Военните пилоти например служат минимум 10 години. Предполага се, че за толкова време "връщат" инвестираното в тях. А то не е малко. Например един летателен час на учебен изтребител струва около 6 хил. лв. Това е и главната причина в момента да има курсанти, които дори веднъж не са летели. Разбира се, официално това не се казва, само се признава, че системата има големи проблеми.

В момента обучението на пилотите се провежда по следния начин - 9 месеца теория, 3 - практика, след това всичко се повтаря. На практика това означава, че между двете летателни подготовки има дупка от 9 месеца, през които бъдещите пилоти не се докосват до изтребител. "Това прекъсване оказва голямо влияние върху младия и неопитен летец, понеже той току-що се е научил да пилотира нещо, след това прекъсва за една година. След това пак идва, възстановяваме навиците, които е придобил, и тепърва почваме нова подготовка", казва подполковник Юлиян Радойски, началник център по летателна подготовка в Долна Митрополия. Това обаче не е всичко. Според приетите нормативи един пилот трябва да излезе от военното училище с актив от 200 летателни часа. Във втората година от обучението си младите кадри биват разпределяни по направление - бойни пилоти, транспортна авиация и т.н. След това отиват в базите, където обучението им продължава на съответните машини. "Събираме се всички в базата и планираме какви часове летателна подготовка можем да му дадем на младия пилот и обучението започва", обяснява майор Красимир Амбов от транспортната авиация, който е зам.-командир по летателната подготовка на базата "Враждебна". Оказва се обаче, че често пъти обучението на пилотите продължава



година-две повече от предвиденото



Причината е, че младите кадри нямат достъп до изтребител и накрая на обучението си излизат с 80-100 летателни часа, понякога и по-малко, т.е. за петте години, в които е стоял в университета, практическата му подготовка е изпълнена на 50%. "Получава се затруднение от гледна точка на това, че 5 години курсантите са в Националния военен университет. Оттам не могат да осигурят необходимото количество гориво поради финансови затруднения, както във ВВС, така и във Велико Търново. И вместо курсантите да завършат с 200 часа и да отидат в частите като лейтенанти, те продължават подготовката си по една-две години след завършването си, докато покрият норматива. Тези часове могат да бъдат направени и за 4 години, докато са курсанти, но не се получава, защото лимитът от гориво, което отпуска университетът, е недостатъчен. Например за един курсант между 2-и и 3-и курс трябва да има 50-60 часа, но реално прави по 15-20", обяснява подп. Радойски. Накрая става така, че завършилият млад пилот не може да отиде в база, защото няма какво друго да прави, освен да се мотае напред-назад, никой няма да го качи на машина. Затова просто остава още две години във военното училище и се надява, че ще може да изпълни норматива си.

Проблемите с квалификацията на младите кадри



обаче не свършват с дипломирането им във военното училище



Оказва се, че когато стигнат до базите, отново биват посрещани от недостиг. Този път - кадрови. "Напоследък е доста трудно, защото още преди кризата доста народ се премести по частните фирми и в един момент се получи така, че инструкторите останаха много малко. Преди за всеки самолет имаше по няколко човека, сега вече сме на границата, останали са по един-двама и е трудно", обяснява майор Амбов. Така вместо забавянето от университета да бъде компенсирано с усилена подготовка в базата, се получава точно обратното. Според майора ключовата дума в случая е "пари". Ако армията има достатъчно ресурси да задържи опитните си пилоти, те няма да бягат в гражданската авиация и няма да се налага останалите в базата няколко инструктори да се справят с обучението на всички млади кадри. "Проблемът е в системата, много пъти съм си мислел, че ако мога да вдигна малко заплатата на хора, които са перфектни пилоти, те няма да напуснат. Но при положение че не може да си плати сметката за ток, ще си търси начин и не можеш да се сърдиш на този човек", казва той.

"Бюджетирането на ВВС и университета е политика", казва подп. Радойски по повод вечно недостигащите учебни часове. Според Министерството на отбраната военните университети се финансират както всички останали - според броя на студентите. Числата обаче говорят друго. Според закона за държавния бюджет за 2011 г. бюджетът на Националния военен университет във Велико Търново е бил 11 млн. лв. Ако обаче се направи проста сметка според броя на студентите във всички направления, като се има предвид, че не всички са военни, т.е. има и по-евтини, излиза, че бюджетът трябва да е около 7 млн. лв. Къде се губят останалите е абсолютна загадка. По сходен начин стоят нещата и с бюджета на военноморското училище във Варна. Там през изминалата година МО е превело 4.8 млн. лв. Висшето училище обаче има 1922 студенти, като само 108 от тях са по направление "военно дело", където се отпускат най-високи издръжки. Ако парите бяха изчислени на база брой студенти, университетът трябваше да получи около 3.7 млн. лв.

От образователното министерство обясниха неофициално, че бюджетите на военните университети се формират на "исторически принцип", или иначе казано - дават се поне колкото миналата година, в никакъв случай по-малко. Накрая излиза, че въпреки че получават повече, отколкото им се полага, военните вузове пак нямат достатъчно пари. Остава въпросът за какво ли щяха да им стигнат парите, ако бяха колкото трябва да са.

Според действащия в момента регламент военните пилоти завършват висшето си образование с две специалности - военна и гражданска. Освен бакалавър по военно дело с професионална квалификация офицер, младият кадър е и бакалавър по "Авиационна техника и технологии". Целта е след като се уволнят от армията, да имат някакъв шанс за реализация. Един пилот може да напусне въоръжените сили след 10-годишна служба. Ако може да се вярва на работещите в системата, доста хора го предпочитат. "Реално се получава така - ние обучаваме хората и след това те отиват в гражданската авиация за десет пъти повече пари", казва майор Амбов. За тези, които остават, той твърди, че са идеалисти.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Военните пилоти имат право да се пенсионират след 10 години служба.
Снимка: Юлиян Савчев
След като излязат от университета, младите пилоти биват посрещани в базата от нов недостиг - от инструктори.
19
10215
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
05 Януари 2012 21:05
Спартан не са вертолети, а транспортен самолет. Ако не разбирате нещо - чукнете в търсачката, преди да сътворите бисер.
05 Януари 2012 21:08
***
05 Януари 2012 21:24
letec55 - казвай какво става ?
Не разбирам от тази достойна професия, но все си мисля , че тя е една от тези, които на българина просто им се лепи. Нашите пилоти в гражданската са с класи над прехвалените и със самочувствие западни колеги . Дори с авиопарка и поддръжката , с която разполагат . Военните имат специфика , ама къде по-изгодно е за младите да търкалят бус и баничарка и надуват чалгата , вместо да чакат за керосин , пък ред , дисциплина . Просто не си в крак с времето като военен пилот.
05 Януари 2012 21:34
skele мили ,
Иди сред тях и за два часа ще ти светне , че без Флот , до безкрай ще рупат ряпата ...
06 Януари 2012 00:18
и докторите стават доктори без трупове та се налага д а наваксват..
06 Януари 2012 08:31
Вертолетите са "Кугар", а не Спартан.
06 Януари 2012 09:20
Ей, пак някой настройва хората един срещу друг. Пилотите не се пенсионират след 10 години, а могат да напуснат армията след 10 години, без да дължат обезщетение/не че го платил някой рано напуснал/.
06 Януари 2012 10:05
Скоро не бях чел толкова тенденциозна и неграмотно написана статия!Аман от неграмотни журналя!!!
06 Януари 2012 10:53
Ааааа, , сакън!! И понеже са ме изтрили- браво на автораааа!!!! Смислено..компетентно..
06 Януари 2012 11:29
Навлизането на безпилотните изтребители ще стане много по-скоро, отколкото се очаква. Да не говорим за скъпото обучение и поддържане квалификацията на пилотите, но и самият самолет би бил в пъти по-ефективен и по-евтин. Изкуственият интелект е вече факт, а изтребителя няма да бъде претоварен с пилоти, кабини, дисплеи и уреди, катапулти, кислородни апарати и ред други усложнения, имащи за цел да поддържат животеца на пилота. При това претоварвания от порядъка на 9 G, няма да бъдат убийствени за пилотите по простата причина, че такива липсват.
06 Януари 2012 14:04
седерастка работа... пари нема, ученици нема, резултати нема ... и т.н.
Армия отдавна нема.
06 Януари 2012 18:44
Първо, като се прочете материала не може да се намери връзка със заглавието. Никъде не се споменава, че нямаме самолети за обучение – такива има и то от най-ново поколение. По-подходящо заглавие за тази статия би било: „У нас пилот се става много трудно в условията на икономическа криза”. И второ мисля, че някой журналист преди да публикува статия, трябва да се консултира с интервюирания и със специалист в областта, а също така да не се пишат неща, които не са казани. Преписва на лицата, споменати в статията думи, които не са казали.
06 Януари 2012 19:44
Аааааа...за афтура ....само убави неща тука!!!!
07 Януари 2012 02:37
Като прекарал повече от половината си живот в авиацията, и военна, и гражданска, да ви кажа, че авторът е напипал дамара. Може и да не е специалист, ама е на прав път. Както и много други неща, военната авиация не беше съсипана от кризата, а от лампазлиите, и предишни и сегашни. Нищонеправци, натягащи се пред политиците, това е сега генералитета на България! Най-много се страхуват от съкращения, ама не щото им пука за хората, ами защото като намалее бройката подчинени, пада и ранга на началника. Значи ако дивизията се съкрати до полк, то и командира вече не ще да е генерал, а полковник. А досегашния - в пенсия! О, ужас! Затова и бранят до последно щатовете, нищо че няма средства за издръжка и обучение, важното е да има щат, че да ме има и мен. Вместо малки, но добре оборудвани и обучени формирования, лампазлиите настояват за раздути щатове от учени-недоучени, че и неграмотни военни с мизерни заплати, за да им се запази ранга!
Обучението на пилотите е само малка част от бедата. То отдавна можеше да се реши, и то лесно. Долна Митрополия "произвежда" годишно 5-8 пилота, вместо предишните випуски от 60 - 100 души. Ама се поддържа огромен щат - преподаватели, обслужващ персонал, инструктори, техници и пр. Тези 5-8 младежа спокойно могат да бъдат пратени да изкарат първоначално военно обучение за няколко месеца във В. Търново и след това да си следват инженерство в ТУ например, като стипендианти на МО. Летателното им обучение да става в някой АУЦ (авиационен учебен център) където се обучават и гражданските пилоти. То струва към 30 000 евро до ниво CPL(Commercial Pilot License). Е, за тях ще е безплатно, ама срещу договор за 10 години служба. После в базите ще ги научат лесно на спецификата на военната авиация и бойното използване на конкретния самолет. Ама така трябва да съкратим маса народ от Долна Митрополия и някоя друга генералска звезда! Ах как боли, особено последното!
07 Януари 2012 09:18
Диян поне не бъркаше хеликоптери със самолети.
"Учебните изтребители" пък е съвсем объркано.
10 Януари 2012 22:02
Предложенията в някои от коментарите са потресаващи. Кадрите на Долна Митрополия особено летателните, никога не са ценили училището. Затова ВВВУ а сега факултет "Авиационен" ме съмнява да оцелее. Докато съществува мнението, че образованието се получава на полосата, ВВВУ никога няма да се доближи поне до Морското училище.Трябва да бъде ясно, че висшето образование е нещо много по- различно от даден курс пък бил той и за даден самолет. Авиацията може да бъде ликвидирана най-бързо, като се премахнат преподавателите! Гледайте Моряците г-да летци и се учете, как се милее за училището от където са излезли всички. ВВС не дава и пет пари за училището, но историята ще осъди всеки, който посегне на най-елитното военно училище в България! Наскоро един бивш генерал искаше да представи книгата си пред колеги от авиацията и хората са броеха на пръсти. Това е оценка за това, което надроби! Всеки, който повдигне въпрос за закриване на факултет "Авиационен" в Долна Митрополия и е учил там , за мен е ПРЕДАТЕЛ.
11 Януари 2012 08:47
Какво авиационно образование без авиационно училище?! "Факултет"! Смях в залата....Бях в един опреснителен курс с току-що завършил там "пилот", който не знаеше, че когато единият елерон се отклонява нагоре, другият е надолу!
11 Януари 2012 23:05
Аз пък имам един колега, пилот, възпитаник на Техническият университет инженер по Авиацонна техника и технологии и днес би обясняваше, че един двигател с 600 к.с означава, че е мощен колкото 600 коня. Аз го питах ако има един кон болен от шап какво ще стане и директно му казах да си върне дипломата в Техническият университет и да ходи да си доучи. Долна Митрополия си остава ковачницата на кадри в авиацията и масово мнението на по-възрастните авиатори във военната и гражданската авиация е , че все по-незнаещи хора влизат в авиацията!
12 Януари 2012 16:31

skele
„Военните имат специфика , ама къде по-изгодно е за младите...”

Да, има сериозна специфика.Имам много близък приятел от детството, летял и като изтребител и в пътническата гражданска авиация. Много съм говорил с него поради силният ми интерес към изтребителната авиация. Това е форум и споделянето е полезно. Дълго ще е казаното от мен, но всъщност е кратко и недостатъчно, заради спецификата Ще кажа неща споделени с мен от „първа ръка”.Има много неща, които са необходими за обучението и изграждането на бойния пилот, който е на първия ред по време на война.И за това е необходим специален вид образование и специфична подготовка.

kintata
„Докато съществува мнението, че образованието се получава на полосата, ВВВУ никога няма да се доближи поне до Морското училище.”

Нещо трябва да се доизкаже в тази оценка.Образованието си старите военни пилоти още от началото на 20 в. /когато България има военна авиация, която приключва до към 1992 г./ получават в аудиториите на ВВВУ, а на полосата и над нея се усвоява високият професионализъм.Това продължава непрекъснато и в бойните части.Първото е необходимо заради второто, а второто става с много, много летене.Това от което са лишени, за голямо съжаление, днешните български военни пилоти.За срам и позор. Чувал съм приказката, че който няма военна авиация, не е нация.Да не говорим, че някои имат страхотна военна авиация, дори без да са нация. Е, ние в днешно време и тук сме едно голямо НИЩО!Като резултат има в командването след 1992 г.генерали със сини лампази, които съсипаха военната авиация.Нямало пари.Като няма пари те трябваше да са тези, които да кажат, че няма нужда от фалшива и небоеспособна военна авиация с пилоти, които натискат бюра вместо да летят.Защото летенето прави пилота пилот!! А от летене до летене пък има огромна разлика. Летенето във военната изтребителна авиация създава бойни пилоти, а в гражданската авиация – „шофьори” на самолети.Това, летелият само в гражданската авиация, не може да го разбере защото му е почти непонятно, а и никога не може да го ИЗПИТА и ПОЧУВСТВА.Може само да си го представи, евентуално /ако има въображение/, докато превозва пътници по време на най-простия полет в авиацията – полет по маршрут. А получаваните пари за тези най-прости полети по разписание са огромни в сравнение с получаваните за далече, далече по тежката и много по-сложна летателна дейност в изтребителната авиация.Просто има разлика в необходимия икономически и финансов ресурс.Зависимостта е обратно пропорционална.Колкото и да се гони някакъв баланс, финансовите предимства са на страната на гражданската авиация и за там натискането е голямо, а и по-просто.Освен това медицинските изисквания за гражданската авиация са много по-ниски и по-достъпни.

„Гледайте Моряците г-да летци и се учете, как се милее за училището от където са излезли всички.ВВС не дава и пет пари за училището, но историята ще осъди всеки, който посегне на най-елитното военно училище в България! Наскоро един бивш генерал искаше да представи книгата си пред колеги от авиацията и хората са броеха на пръсти. Това е оценка за това, което надроби!”

Понеже става дума за оценка от историята и сравнение с Морското училище, трябва да се знаят някои важни неща за друг тип проявена безотговорност от Командването на ВВС по времето, когато България имаше най-силната си военна авиация.Тази безотговорност беше заради липсата на защита от това командване срещу безумно партийно-държавно решение инициирано и подкрепяно от търгаши-генерали /сред които за срам и позор има и генерали пилоти / мислещи за уреждане на синчетата си и генерали неразбиращи нищо от ВВС, но командващи ВВС.И така беше извършено огромно икономическо и финансово престъпление в България по времето на социализЪма, подкрепено и от невежеството на създалия подчертаната „дума” и агитката около него за което повечето хора в страни от проблема не знаят, а и не им е работа да знаят или пък не разбират. Други знаещи се правят по това време на тапи защото имат личен интерес.
За какво става дума?В края на 60-те години на миналия век за БГА „Балкан” се предвижда увеличение на самолетния парк.И съответно се повишава нуждата от летателен състав.Да припомня, че от 1962-63 г. до 1973 г.последователно Командващи на ПВО и ВВС са ген.Славчо Трънски и ген.Христо Добрев.И двамата си нямат хал-хабер понятие от авиация.В интерес на вярното, по това време някои ескадрили в бойната авиация също не са попълнени по щат и има недостиг на военни пилоти.70-те години на миналия век са най-тежките, с много местни и международни военни учения и с много летене по бойните части на авиацията. Поддържана е много висока степен на бойна готовност.Сега, като се замисли човек, резултатът е нищо и половина и явно е било безсмислица.В същото време обаче не е спирало естественото пенсиониране или напускане по медицински и други причини на пилоти от бойната авиация. Характерните медицински причини са проблем за бойната авиация, но не и за транспортната авиация. Естественото продължение на напускащите бойната авиация пилоти /когато те са на 38 г. – 48 г. и са амортизирани за бойните части/ е гражданската транспортна авиация, където те могат да преминат след дву-три месечен курс за самолета.До тогава целият летателен състав в гражданската авиация е от бивши военни пилоти. Правилото в авиацията е, че и на метла да летиш трябва курс за преминаване на новото, колкото и елементарно да е то.В гражданската авиация тези пилоти могат да бъдат използвани до 60 г. за командир на самолет и до 65 г. за втори пилот.Това са още ЦЕЛИ 22-27 г. използване на вложена скъпа държавна финансова инвестиция!! Към края на 60-те години разсъждаващите формират разумната идея да се насочват в бъдеще към гражданската авиация 3-5 млади пилоти от завършващите випуски, които са с по-слаба успеваемост както и пенсиониращите се или освободените поради медицинска забрана за бойната авиация.Така постепенно и по съвсем естествен път да се поддържа летателен състав за нуждите на гражданската авиация.Така прави и Франция при значително по-големия самолетен парк на AIRFRANCE .Кога обаче у нас е надделявал разумът при управленците?НИКОГА! Ген.Сл.Трънски от неразбиране или поради съглашателство с търгашите, геройски заявява, че няма да освободи по никакъв начин военни пилоти от завършващите випуски. Военният министър Д.Джуров също подкрепя глупавото решение.И така мъдрото партийно - държавно ръководство на народната република взима решение да харчи допълнително бюджетни народни пари и през 1972 г. започва да подготвя десетина граждански летци/випуск в Д.Митрополия - т.н. „бройлери”.Утвърдената глупост се поддържа след него от също нищо неразбиращия от авиация ген.Хр.Добрев, а и вече въпросът на търгашите е уреден.Победил е безотговорния тарикатлък.
Сравнението с Морското училище е друга тема.Морското училище подготвяше големи випуски от 130 – 150 души /не претендирам за абсолютна точност на бройката/ предимно моряци за търговския ни флот.Само около 20-тина души от випуск са отделно подготвяни /предварително одобрени и приети за това/ за малкят ни военен флот, които доколкото знам много рядко са отивали в търгонския флот. Наземната служба при тях има друг характер.Освен това традициите при флота са несравнимо по-дълготрайни и по-устойчиви.Както вече споменах, цели 10 г. българските ВВС се командват от непрофесионалисти и то след като са били командвани преди това от генерали военни пилоти?!При морските такава простотия не е допускана!Да се чудиш на безотговорната кадрова политика в специфичен сектор, като военната авиация?!След двамата неразбиращи, Командващ на ПВО и ВВС е интелигентен генерал пилот - Симеон Ст.Симеонов, който обаче внезапно почива от стара травма през 1975 г., а е бил само 2 г., като Командващ и не може да промени нищо.Наследилият го командващ вече не е толкова интелигентен генерал, макар че е пилот и отново дори пречи на военните пилоти да отиват в гражданската авиация след напускане на военната.А и вече подготвяните за БГА „Балкан” попълват регулярно нуждите на пътническата гражданска авиация.Някои бивши военни пилоти отиват в товарната авиация.Случилото се наистина е тежко икономическо престъпление извършено от управляващите тогава държавата.Нищо ново под небето българско.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД