:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,693,090
Активни 300
Страници 23,572
За един ден 1,302,066

Вместо да помпа инфлацията с акцизи, кабинетът да премахне ДДС за парното

Сега е моментът отново да преговаряме с Брюксел за III и IV блок в Козлодуй
Би било логично първият бюджет на така трудно конструираната коалиция да отчита, поне в някаква степен, предизборните обещания на участващите партии - по-високи доходи (БСП) и по-ниски данъци (НДСВ). Правителствените финансисти не би следвало да игнорират и енергийния шок, който се стовари върху България, заедно с незапомнените наводнения.

Оказва се обаче, че не това са приоритетите, залегнали в промъкващите се в печата идеи за промени във фискалната политика. Изненадващо експертите на кабинета посочват като цели на фиска подготовката за влизане в еврозоната, изпълнението на закъснели ангажименти към Международния валутен фонд (корекция на данъчните оценки на недвижимите имоти) и дежурното напътствие на МВФ за реализиране на фискални излишъци с оглед намаляване на дефицита по текущата сметка.

Конкретните промени в данъчната сфера, които се дискутират публично, се свеждат до намаляване на осигурителната тежест, прехвърляне на по-голяма част от осигуровките към осигуряващите се, увеличаване на акцизите върху алкохола и цигарите и вече споменатото увеличение на данъчните оценки. Тези промени, както и повишаването на цените, по оценки на Института за пазарна икономика ще доведат до леко увеличаване на данъчното бреме. Представители на управляващата коалиция дори предлагат увеличаване на преразпределението на БВП от държавата до 42%, вместо прокламираните както от БСП, така и от НДСВ 40%.

Ускореното повишаване на акцизите не беше приоритет в нито една предизборна програма.Появата на тази идея в условията на ценови шок е наистина абсурднаБюджетите на домакинствата, които практически няма как да се справят дори с поскъпването на парното, ще поемат допълнителни ценови и данъчни шокове.

Данъчните реакции на нашето правителство радикално се различават от тези на останалите европейски кабинети - както леви, така и десни, които се опитват да смекчат ценовия шок, породен от поскъпването на нефта. Това се постига с намаляване на акцизите или ДДС, както и с директни компенсации на всички слоеве на населението на тези негативни шокове, които не могат да бъдат избегнати.

Посоката на реакция на българското правителство е обратната - непротиводействие на шока и евентуална компенсация на част от населението чрез доходите.

Това е погрешна стратегия, особено за страна в паричен съвет.Подходът е проинфлационени при фиксиран валутен курс ще постави в затруднено положение българските производители и ще доведе до още по-голямо влошаване на дефицита по текущата сметка.

Премахването на ДДС от парното например би елиминирало практически изцяло нарастването на цените в този сектор. България би могла да помисли за намаляване на ДДС и върху други енергийни продукти. Това би забавило инфлацията и ще е друга форма за реализация на предизборните обещания на БСП за по-високи доходи. Подобно решение би позволило и на НДСВ да изпълни обещанието си за намаляване на данъците.Тази мярка няма да е по-тежка за бюджета от сериозното повишаване на заплатите и пенсиите, което е необходимо при висока инфлация.

Правителството би могло да подпомогне смекчаването на енергийния шок и индиректно, като се опита даограничи действията на монополистите и в частност на "Булгаргаз",който при това е държавно предприятие.

Правителството следва да помисли и за дългосрочни мерки за намаляване на енергийната зависимост на страната. Необходима е програма, подкрепена с държавни инвестиции, за подобряване на енергийната ефективност в производството и бита. Световната енергийна криза е подходящ фон България да поиска от Европейската комисия отлагане на затварянето на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй.

Всичко това изисква правилна ориентация в текущата световна икономическа конюнктура, познаване на структурните особености на българската икономика, отчитане на фундаменталните интереси на основните групи в българското общество и, далеч не на последно място, стриктно съобразяване с императивите на паричния съвет.

За съжаление обаче, съдейки по откъслечната информация наблюдаваме нещо друго - липса на консистентност и координация в реакцията на правителството.*Авторът е доктор по икономика, председател на Научния съвет на Института за икономика и международни отношения.
27
1130
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
06 Октомври 2005 22:48
Как да не споменеш всуе името Господне и да не го помолиш да си събере вересиите?
06 Октомври 2005 23:01
В сравнение с Ганчо Ганчев проф. Иван Ангелов изглежда направо като нобелов лауреат.
Покрай гласуването на бюджета са в ход лобистките акции за намала на ДДС-то и дори субсидия за разните му стоки. Естествено, че на всекиго собствената стока е най-необходимата, най-полезната, най-витаминозната и най-много социално слаби я ползват. Бе барем аз да попитам, не са ли София, Пловдив и Варна градовете с най-високи заплати? Защо тогава селянинът от Преславци, който се топли на дърва, трябва да им субсидира топлоенергията?
06 Октомври 2005 23:25
белчев
Не си много прав.Като пропуснем подробността че във Варна почти няма парно, а има и не малко градове с ниски заплати и висок % на топлофицирани жилища, стигаме и до другото, произтичащо от твоето твърдение за високите заплати.Ами те съответно плащат и по-високи данъци, така че няма нищо нередно във това да получат известно облекчение с оглед на галопиращите цени на енергоносителите.
06 Октомври 2005 23:34
Как е възможно в 2005та година още да се пишат такива щуротии, при това от хора минаващи за специалисти... При това напълно сериозно. Ако авторът се е пошегувал, а аз не съм разбрал, моля за извинение.
06 Октомври 2005 23:51
Оракъл, Нищо не се е променило в мозъците комунистически, като почнеш от "ломските ямки" та до ден днешен. То, за да бъдеш комунист изначало трябва да си с увреден мозък, което е видно и от този форум.
07 Октомври 2005 00:25
Популизма убива , ма както и да се каже пак ще си остане популизъм !
07 Октомври 2005 00:26
Би било логично...

Цялата тази сган, която систематично ни краде и съсипва в последните 15 години да я пратим пак на държавна хранилка, но в раирани екипи.
07 Октомври 2005 08:10
Не разбрах къде ги видя щуротиите Оракълче или за тебе е достатъчно да прочетеш: отлагане на затварянето на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй,
за да даваш окончателна оценка за статията и автора?
Какво имаш против ти и останалите, против премахването монопола на "Булгаргаз"? Акции ли имате там?
Доколкото разбирам, той критикува начина, по който е съставен бюджета на това правителство!
Вие, ако сте защитници на така съставения бюджет, обосновете се!
Празни дрънкания от рода "за да бъдеш комунист изначало трябва да си с увреден мозък, което е видно и от този форум" не са обосновка!
Както бе казал един художник: Обущарю, не по-горе от обувките!

Редактирано от - Чок觧 на 07/10/2005 г/ 08:15:55

07 Октомври 2005 09:00
Тоя д-р Ганчо и той е една начална учителка. Ще намалява енергийната зависимост чрез укрепване на монопола на Атомэнергоэкспорт, и ще смекчава енергийния шок чрез премахването на ДДС за парното...понеже 100% от българите се отопляваме на парно целогодишно. А това че акциза на течните горива остава непроменен, изобщо го отминава - това е маловажно, според него. Отгоре на всичко, д-р Ганчо коментира с ботьовски плам вестникарски интерпретации на резултатите от една политическа среща... преди проекта за бюджет дори да е сглобен, камо ли представен за коментари. Не си губете времето с начални учителки. Пазете барута сух за времето, когато сервират основното блюдо ...


ПП Темплар, винаги съм имал подозрението, че не си съвсем от мира сего, но сега се убедих окончателнто. Д-р Ганчо е пламенен седесар и правоверен десебар, а не мръсен долен кумуниз, ама ти няма как да го знаеш това в твоята Айовшчина.
07 Октомври 2005 09:38
От къде ги изкопават тези? До вчера плюхме по едно младоче 26 годишно от фондация "Институт за пазарна икономика", днес автора се позовава на тази фондация. Утре те на него.
Въпреки че текста на статията е доста тенденциозен (по-правилно би било - глуповат), там загатва за нещо много важно: правителството слушка МВФ и изпълнява поети ангажименти (от тези преди него). Какво се случи, когато България се опита да води самостоятелна политика през 1995-1996 година и спря да слушка МВФ все още се помни. Явно са си взели поука.


Нищо практически различно нама в намаляването на данъците(НДСВ) и повишаването на заплатите(БСП). Ако намалиш данъците, практически увеличаваш заплатите. Ако увеличиш заплатите, спокойно можеш да намалиш данъците.
07 Октомври 2005 09:40
Доста неясна статия. Така и не разбирам какво иска да каже автора. Освен за предсрочното спиране на 3 и 4 блок в Козлодуй. Тази темичка нещо изчезна. Като се има предивид, че отложените за пореден път поскъпвания на тока все още не са изконсумирали дори предсрочното спиране на 1 и 2 блок в Козлодуй, темата е много интересна. За намаляването на ДДС на подбрани стоки толкова се е говорило, че темата сигурно е брадясала и брадата е побеляла. Никой не е убедил никого защо едни а не други неща трябва да са с по-нисък ДДС.
Има си и веселите неща. Някой дали има идея как се ограничават действията на монополистите (в частност "Булгаргаз"?
07 Октомври 2005 09:41
Ако със спестените пари от ДДС на парното, селянинът инвестира в коневъдство например, то тогава:
Ще се повиши броя на конете в БГ.
Ще се повиши качеството на колбасите в БГ.
Ще се повиши паричната наличност в селянина.
Една част от селяните ще дадат парите за алкохол.
От етиловото опиянение ще порасне самочувствието на селянина.
Ще започне да МИСЛИ и УВАЖАВА.
......................................... .......
Накрая ще си купи едно кабриолетче (за по-новото поколение - това не е луксозен лек автомобил, а двуколка с една конска сила), и....
мамка им мръсна с тачанката.....

Ехали циганьй,
ехали домой, домой.
И останавилис...........
07 Октомври 2005 10:11
Няма нужда гражданите да плащат по-евтин ток, отколкото фирмите. Просто да не им се иска ДДС-то, защото те няма как да си възстановят. Същото важи и за парното, и за водата, и за телефонните сметки.
07 Октомври 2005 10:35
Умрела работа с това отпадане на ДДС за парното. На тецовете трябва тогава да им връщат платеното ДДС къде за газ, къде за въглища, къде за какви се сетят външни услуги и масрафи. Козлодуя трябва да си остане по причина че е най-евтината енергия - 2 цента квтч.
Смешката на деня не е в сия газета, а в 24 часа:
Съветът на коалицията - премиер, цар и Доган се договорили
Трупат пари за евроскок на заплати
Държавата почва да трупа пари, за да може при влизането ни в ЕС шоково да вдигне заплатите на държавни служители и пенсиите. Това решение било взето по-миналата вечер на Съвета на коалицията.
07 Октомври 2005 10:43
Това е ташака на месеца, пан Кракатау . Интересно, 24 саата скак са го научили, сигурно имат информатори сред мишките и хлебарките зад ламперията в рез. Лозенец... Я да не се помайвам, ами да се захвана да трупам такива евро-резерви в моята отделно взета стопанска единица, че 2007-а ей я де е...
07 Октомври 2005 10:53
Този пишман икономист Ганчо (Балканский лев) вероятно се топли на парно и се опитва да си компенсира увеличението на парното като иска да му махнат ДДС-то. Е%а ти малоумника. С какво някой, който се топли на ток - примерно с климатик, е по-лош, та ще плаща ДДС на тока, а наш Ганя за парното си - не ? А може би специално за топ-икономиста Ганя трябва да се запише в закона, че него персонално го освобождават от ДДС - така де, държавата е редно да се грижи и за малоумниците.
07 Октомври 2005 12:03
Чоки, виждам че е безмислено да ти отговарям. Просто погледни останалите коментари.
Бих си позволил само едно уточнение: Това правителство все-още няма съставен бюджет. Да ти кажа, туй за АЕЦ го бях пропуснал в статията. Е, една щуротия повече или по-малко не може да се отрази съществено на качеството на предложения материал.

Редактирано от - Oraсle на 07/10/2005 г/ 12:13:38

07 Октомври 2005 12:18

и на автора, и на редакцията, която предприе серия качествени икономически статии.
.
Абсолютна истина е, че като енергоносителите са с ниска цена, държавата може да цица повече и да се раздува от цицане.
Като се увеличи цената на суровината обаче, паразитът трябва да намали цицането и да позаслабне с цел да остави организма, от който цица, жив.
А с каква цел да го остави жив е ясно на всеки, който няма манталитета на ракова метастаза.

_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 12:30
... манталитета на ракова метастаза...
07 Октомври 2005 12:31
Не ползвам парно и топла вода не заради акциз ДДС и т.н., а поради произволно определяне на цени. Загряването на един кубик топла вода с ток, в най-обикновен бойлер от 20 до 80 С ми струва около 5 лв. Отоплението на един кубик вода от 20 до 50 С - 8 лв, без да броим данъка парно, плащан под формата на такса мощност, по единствената причина, че Топлофикация развива бизнес. Топля се на ток на почти два пъти по ниска цена. Всичко това е резултат от малоумието в енергийната стратегия на държавата, произвола на топлофикационните лобита и пълна липса на пазарна логика. Ами щом е толкова скъп продукта на топлофикациите, да си фалират както си му е реда, а не всичките им абонати и бюджета да им правят изкуствено дишане.
07 Октомври 2005 12:44
Консерваторе, ще фалира друг път. Докато има блокове и кооперации - никога.
07 Октомври 2005 13:28
Акцизи и данъци не "помпат инфлация" а водят към економическа стагнация и депресия!.....По лошо при тази безработица....
07 Октомври 2005 14:44
Пък аз се чудя защо днес една циганка кълнеше някого на улицата:”Да са разбулейш и доктур Ганчу Ганчеф да та ликува, ама след кат изликува бюджета” .
07 Октомври 2005 14:46
А що изобщо не махнем ДДС-то?
И да се откажем от ЕС?
И да върнем водещата роля на БКП, а?!

Аман от псевдоикономисти, всевдополитици и най- вече луди калинки!
07 Октомври 2005 16:04
За топлофикациите май важи един стар лозунг от перестройката в СССР- "Да обърнем икономиката (топлофикацията) с лице към народа." Щото и до сега топлофикацията е обърната с нещо друто! И няма ли прокуратура, която да се заеме с фалита на тези дружества?
07 Октомври 2005 18:11
Все пак кой ще поеме отговорността за закъснението в повишението на акцизите? Националното движение на бившия цар и турците сега пак са в властта, а те забавиха повишението и сега ни идва нанагорно, заедно с повишението на цените на горивата. Турци и царчета бавят, а псевдосоциалистите прехвърлят вината на Орешарски, демек на СДС и ДСБ, щото той е техен кадър.
07 Октомври 2005 18:28
Харутюн казва, че неговият съсед Моше му казал, че жена му викала за това , че всички сме били прекарани с това ДДС като физически лица. Редно било ДДС да се връща и на физическите лица, защото друго би било незаконно в световен мащаб. Аз си мисля, че ако това е редно, то тогава явно съм физически задник.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД