:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,717,658
Активни 262
Страници 17,322
За един ден 1,302,066
Минало несвършено

Разумният консерватизъм на просветния министър

В един от сократическите си диалози Платон показа, че тези, които не се решават една обувка сами да закърпят, а се обръщат към обущаря - сиреч специалиста - са готови и акъл да дават и решения смело да вземат в областта на политиката. Бихме добавили и в областта на образованието. Че от него всеки разбира. Най-малкото отъркал се е о него - и той самият, и децата му, та ясно вижда къде са слабостите му. Лошото е, че рядко вижда положителното.

Така и бай Големанов, ако се наложеше, и за министър на образованието бе готов да се прежали. Не че му се искаше, но ако трябваше народна повеля да изпълнява, щеше да го стори: Тъй де, като "...стар народен учител...". На него тогава не му се наложи да поеме "постното дробче". Наложи се на друг.

Ще извините, надявам се, интереса ми, продиктуван от това, че самият аз работя в тази сфера, към наддаването за поста министър на образованието в последните седмици преди формирането на правителство. През цялото време образованието, в чието име всички държавници се кълнат, вървеше в графата "и др." Дотам, че и не се споменаваше, че и портрети на мераклии да го оглавят нямаше. Като че функцията му е да запуши дупка в пазарлъците, да бъде предложено в комплект с нещо друго. Както в онези години преди 1989 г. ни предлагаха Александър Дюма или Айзък Азимов задължително в комплект със сборника "По партизанските пътеки" да речем. То така и стана. Министърът на образованието е и заместник министър-председател. Подсладен бе горчивият хап, с други думи.

Напомням, че до правителството на Тодор Живков от 1966 г. образованието винаги е било на трето място в номенклатурата на министерствата. Само че отпред назад. След външните и вътрешните работи. Живков тика пред него и Комитета за държавна сигурност. Прав е бил човекът. За какво вече му е било образование - сигурност му трябвала. В правителството на Филип Димитров образованието пък падна в дъното на таблицата и въпреки някои напъни при последвалите кабинети по-напред от средата не се е добирало.

Мястото, което държавата е отредила на образованието, рязко контрастира на мястото, което то винаги е заемало в съзнанието на избирателите. Защото е свързано с надеждите на хората, с мечтите им за добруване на децата им.

Засега новият екип на министерството показва едно похвално качество.

В изявленията на членовете му вее, както казваше дядо Славейков в пренията в Учредителното събрание, един "разумен консерватизъм".

Надявам се, че и в делата му ще е така. А министерството ще е подложено на безогледен натиск. От родители, от журналисти. За провеждане на експерименти, за маймуноподобно копиране на чужди образци. А образованието е относително консервативна сфера, която надгражда над вече постигнатото. И това е смисълът му - да запази достойнствата на миналото, като насочва взора на подрастващите към новото. Част от неблагополучията с преподаването на историята в училищата идват и от това, че в изискванията на поредни министерства пред авторите на учебници бяха поставени непосилни задачи. Продиктувани от Европа. То не бяха "места на паметта", то не бяха "джендър стадис", то не бе история на ежедневието - все проблеми, които у нас не са разработени и от най-добрите представители на академичната ни наука, а се вменяват в дълг на авторите на учебниците и оттук на учителите, които отчаяни не знаят как да ги втълпяват на децата и се придържат към изпитаното.

Та се надявам, че министърът ще издържи на натиска да бъдат вземани нови, примамливо изглеждащи, но неподготвени нито материално, нито интелектуално, нито духовно решения, внушени от чужди модели, които често нямат нищо общо с условията ни. Да не поставя воловете зад колата, да не се тръгва към прословутите матури, без за тях предварително да бъдат подготвени учителите, без да бъде създаден убедителен като състав национален изпитен център, без да бъде апробиран предварително цял един цял випуск гимназисти. Да не се бъркат интересите на политиката на държавата, която е вековна, с правителството, което е мимолетно, както за съжаление го стори наскоро в интервю един от заместник-министрите.

И накрая да успее да постави образованието и хората, работещи в него, поне наравно с армията и тези, които работят в нея. Щото, както съм казвал нееднократно досега, българските военни са независими - от тях в последните десетилетия не зависи нищо. Докато от младите образовани българи ще зависи бъдещето и обликът на България в Европа.
12
1368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
06 Октомври 2005 22:45
Сбит преразказ - образованието ни може да не е добро, но няма защо да го променяме. Може да виждаме различни работещи модели, но не трябва да ги прилагаме, да не би да развалим рахата на чиновниците и учителите-чиновници. Не искаме и матури и други изпити, за да не би да лъснат наяве резултатите от работата на всички тези чиновници. Но да налеем повечко пари в хранилката им, е жизнено необходимо.
06 Октомври 2005 22:55
Манрико, четеш, ама не виждаш... Иван Илчев не е хуманитар, затова го прочети още веднъж...
06 Октомври 2005 23:04
Ами не го знам човекът какъв е - може да не е уманитар. Но написаното ми звучи като защитаване на чиновнически интереси - явно Дайнов от вчера ме е накарал да се замисля за чиновниците - как приличат на хлебарки - навсякъде са и са неизтребими.
-------------
P.S. всъщност, след като се замислих, наистина нямам нещо против уманитарите, освен донякъде начина им на изказ. Против чиновническо-хрантутническите групички съм - просто по някакъв начин са се асоциирали с уманитарите.

Редактирано от - Manrico на 06/10/2005 г/ 23:07:29

07 Октомври 2005 00:16
Само за министъра, не за статията. Може да е консерватор, може и да е разумен - вярвам ги и двете, но явно и хабер си няма какво гочно представлява образователната система. Слушам му всяко изказване. Трябва да си бил в образованието, за да почнеш да разбираш.
07 Октомври 2005 09:28
юдомасонът Карлович вкара през 1990 г. "Отвореното общество" на циониста Сорос в България и преди всичко в МОН. Оттогава всички правителства слугуват на Сорос и по негова програма рушат българските образование и наука. Особено тежки удари им бяха нанесени от ционисткия зет Илчо Димитров и юдеина Атанасов. Много се постара и Веселин Методиев по времето на ревностния блюдолизец на "Отворено общество" Костаки.
До каквото се е дотпряла Сектата, все е погинало.
07 Октомври 2005 11:01
Да не забравяме международното положение! То, копелето гнъсно, активно подпомага подлия юдомасонски заговор!
И циганите са евреи, ма се крият!!!
07 Октомври 2005 12:14
Като беше на гости на форума на вестник Сега, настоящият министър рече: Умен човек е онзи, който може да излезе от всяка ситуация, а мъдър-който изобщо не влиза в нея.
Само не уточни разликата между мъдрост и хитрост, щото хитро това му беше последната реплика, преди да се омете.

_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 12:31
За разлика от Зомби смятам за полезно министърът на образованието да не е от образователната гилдия.
Даниел Вълчев е юрист, а не учител, преди да стане професионален политик преди 4 години също е бил "даскал" в правния факултет, но не си е изкарвал основно хляба с "даскалуване", както това беше с всички досегашни министри.
Поради тази причина се надявам Вълчев да има по-широк подход и идеите му за реформа да не се изразяват с това кой какви учебници да пише и издава.
07 Октомври 2005 12:47
юдомасонът Карлович вкара през 1990 г. "Отвореното общество" на циониста Сорос в България и преди всичко в МОН. Оттогава всички правителства слугуват на Сорос и по негова програма рушат българските образование и наука. Особено тежки удари им бяха нанесени от ционисткия зет Илчо Димитров и юдеина Атанасов. Много се постара и Веселин Методиев по времето на ревностния блюдолизец на "Отворено общество" Костаки.
Васуки, много си прав Но не си прав за министър Илчо Димитров. Когато беше министър, той беше издал ИЗРИЧНА заповед Сорос да не влиза в ържавните училища и никой от учителите в тях да не работи с неговата организация. Това го знам със сигурност, тъй като лично съм виждал тази заповед. Но тези след него му отвориха широко вратите - те бяха и негови кадри - Владимир Атанасов и зам. министъра му Юлиян Наков. Последният доведе до абсолютен провал средното образование. Сега, който и да дойде, ще му трябва много време, години, за да върне образованието в прилични граници, но е почти невъзможно да се върне доброто, което имаше. А по въпроса с матурите - от 2-3 години на завършилите се дават дипломи, в които пише "Успех от зрелостни изпити" и се записва ср. аритметичния успех от гимназиалния курс по предмета, без да се държат никакви изпити - това измисли "великия" Наков. Е, на всички форумци това как ви се струва - добре или зле е
07 Октомври 2005 12:50
Е па по-добре е... Те думите не могат да пишат правилно, а кво остава да ги мъчат и със запетайки
07 Октомври 2005 15:17
Сред "богоизбранниците" рижавите се срещат 8 пъти по-често, отколкото сред обикновените човеци..
07 Октомври 2005 16:24
Проф. д-р на ист.н. Иван Илчев Димитров е декан на историческия факултет. Ако не е хуманитарист, ще да е ... космонавт сигурно.
А за статията - нищо изненадващо от историк. Нали трябва да продължи досегашния прием в почти всички хуманитарни специалности на СУ с ТЕМИТЕ по История на България. Консерватизъм му е майката. (Той като декан от началото на 2005 г. заявява, че СУ няма да признае матурите). Само дето не ми е ясно кой според автора е РАЗУМНИЯТ и кой - НЕРАЗУМНИЯТ консерватизъм?! Абе, няма ли най-после да започне мониторинг на това нашето образование, щото е ясно - "академичните светила" няма тепърва да си нарушат спокойствието да променят начина обучение и проверка на знания.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД