:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Екстрасенси по време на слънчево затъмнение

От известно време думичката "професионализъм" като че излиза от мода. Все по-непопулярна става и самата й същност. А когато трябва да се заеме висока служба, да не говорим за министерски или кметски пост, тя бива публично инкриминирана. Оспорват я, отхвърлят я и я зачертават самите претенденти, техните партии, поддръжници и клакьори. Нищо, че дори най-близкият опит, дори вчерашните драми и неволи в държавата, които няма как да са вече забравени, жестоко показват как амбициозни лаици забъркват каши и недоразумения, които се превръщат в трагедия за цели отрасли, региони и човешки съдби. Тая самата дума от няколко дни е особено бурно оборвана в печата и по телевизията - почна битката за кметския стол в столицата и за повечето кандидати се твърди, че не е важно да имат опит и квалификация, а някакви неясни лични качества и мъдрост - както лична, така и партийна. То вярно, че в София да не си бил кмет вече само по себе си е препоръка, но когато отпадат простите критерии и правила как да се свърши работата, всичко се превръща в едно надприказване, в което всеки път побеждава по-устатият, а не онзи, който в действителност е прав и полезен. Особено изтъквано качество е енергията на кандидата - като че избираме екстрасенси, а не професионалисти. Впрочем, формулата за най-платените служби в отечеството от години е точно такава - не е доктор, но ще лекува. Енергиите, значи, ще свършат работа...

В моя занаят думата професионализъм не е чак толкова на почит. Професионален писател - това не звучи нито достатъчно гордо, нито достатъчно конкретно. В тази професия правилата са малко, установените технологии са противопоказни, дипломите са невалидни. Няма мерки, няма теглилки, няма норми и патенти. Но именно затова професията не ползва обществен ресурс, не се храни от данъкоплатците и получава възнаграждението си от читателя - повече морално и по-малко материално. Затова и в тази професия най-големите всъщност са се прехранвали от други професии - учители и учителки, банкови чиновници, един телеграфист, един машинист и един стенограф в Народното събрание. Затова и на писателството му викат свободна професия.

Днеспартиите искат да превърнат всички професии в свободниЗапознати твърдят, че те отиват на избори с готови списъци на работните места в държавата - от министъра до последната хигиенистка. И всичките тези места се разглеждат като свободни - "ваканции", където ще седнат "нашите" хора. Някои дори си знаят кабинетите, имат в джоба си резервации за случай на изборна победа.

В България това не се дължи на демокрацията, то е традиция - банална, карикатурна наистина, но и зловеща. През миналия век най-фрапантен е споменът за земеделското управление. Правителството на Стамболийски подменило чиновниците, общинарите и дори част от учителите в държавата със свои "кадри" без всякакъв ценз. След девети септември пък в Плевен най-голямо началство в културата бил някакъв шивач. След десети ноемврив Русе шефът на културата беше зъботехникТози последният, мир на праха му, беше мой приятел, възторжен и много пробивен човек, нелишен от попадения в многобройните жанрове, където опитваше. Но какво общо имаше това с огромните отговорности в една от най-могъщите крепости на българската култура - и то в години на унижение и разграбване?

Искат да ни убедят, че професия е онова, от което си вадиш хляба. Но днес точно то много често се постига, като вземеш хляба на някой истински професионалист. (Да не говорим, че в някои области с това пряко се посяга и на "хляба на народа"...) Загадка остава защо, като влизат в кампания, партиите тъй сочно ни уверяват какъв неизчерпаем ресурс и каква дълбока "банка" от кадри притежават, а на власт редят по върховете всевъзможни чучела, въздухари и просто негодници. Това, че по цял мандат в държавата се вихрят дружни класове от езикови гимназии, съвипускници от милиционерската академия, карета за бридж или компании от къмпингите "Градина" и "Арапя" (както и от някой пъбове в странство!), отдавна не смущава духовете във властта. Не е загадка и появата на невзрачни домакини, анонимни счетоводителки и начинаещи секретарки по върховете. Загадка е как, оставена в ръцете на легиона скъпоплатени самодейци, страната оцелява при тозиразгул на некомпетентносттаЗагадка е и доколко оцелява...

Преди години националната телевизия скри от нацията едно цяло слънчево затъмнение. Това не беше диверсия, не беше заговор, не беше саботаж - това просто беше нивото на компетентност и управление в медията. Партията, напук на професионалистите, назначи за директор страничен човек. Той първо прогони кадърните хора и въпреки че по време на небесното събитие, казват, седял досами камерите (бил на поста си, тоест) българите изпуснахме затъмнението, което, знае се, в нашия живот няма да се повтори. Партийният екстрасенс се провали. Така, без причина и без злоумисъл, се провали и друг високопоставен екстрасенс, който сипеше заклинания с механичен глас, но хвърли пет медицински сестри в устата на дракона и отвори рана в душата на нацията, която никой не може да излекува. Впрочем, това е нивото на екстрасенсите и в живота - в различно време най-тачени лечители са били кондуктори, бръснари, както и един влаков спирач. Мълвата обаче свършва цялата работа...

Така и сега мълвата обработва гражданството: за енергиите и прочее свръхестествени качества на кандидатите. Задават се слънчеви затъмнения. Каквото има да става - пак ще става на тъмно...
50
2980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
06 Октомври 2005 22:40
То е много просто - професионализмът е наистина необходим там, където се работи. А дали се работи, може да се разбере сравнително точно, само ако работата се оценява на свободен пазар. Ако си на хранилка като чиновник, директор на казионна телевизия или казионен "автор", няма как да знаеш що е то работа и що е то професионализъм - може само да си чувал нещо.
07 Октомври 2005 00:03
Това е тема, на която за съжаление не се обръща никакво внимание. По тези географски ширини професионализмът не се уважава, а се фокусира върху показността.

"Всяка година хиляди хора напускат селското стопанство и се вливат в политиката. Не ставай част от статистиката!"
07 Октомври 2005 00:04
>>><<<
За първи път някой да се застъпи за мен...Аз затова само у "Сега" светя...
07 Октомври 2005 00:06
По въпроса със слънчевото затъмнение и влиянието му върху политиката Кайли требе да се изкаже компетентно по въпроса
07 Октомври 2005 00:34
Браво г-н Донков, този път сте право в 100%.

За съжаление няма кой да спаси хортата от тази напаст....

.....Защо ли?
07 Октомври 2005 01:37
Е, вече има прецедент - АТАКА....
07 Октомври 2005 02:16
Ако говорим за партийните екстрасенси, магьосници и хипнотизатори, погледът на Виденов си остава еталон. Сега Станишев има по-мек изглед, но свръхестествените му заложби пак го направиха министър-председател, напреко всякакъв жизнен опит и професионализъм.


Тъй че, Донков, излишно се кахъриш. Ние сме обръгнали и на по-лошо. Та един кмет ли ще ни уплаши.
07 Октомври 2005 07:16
Така е - тия от "Градина" и "Арапя" се уредиха, а ние от "Веселие" все още само лапаме му'и!
07 Октомври 2005 09:36
Юдокомунистическото управление по съветски модел се смени с колониалното юдолиберално управление на USrael. Просто стана по-лошо, защото от българите вече хептен нищо не зависи. Е, как да стане по-добре, щом те управляват по напълно чужд модел, при това юдейчета и турци? До каквото се е добрала Сектата, все го е поразила.
07 Октомври 2005 09:37
И нестига това, ами от яд към предишните затриха и "Оазис"...
07 Октомври 2005 10:07
Е няма как да не е така, щом става дума за партийни квоти. При трипартийна коалиция ще гледаме три пъти повече недоразумения, далеч надхвърлили нивото си на некомпетентност (по Паркинсън). Още от самото начало си беше ясно, че такава коалиция е най-тъпият вариант обаче разни партийни и президентски сметки докараха на страната вместо ефективно бюрократично и некомпетентно управление.
Какъв е изходът? Да се въведе длъжностна характеристика за всички длъжности от министър председател надолу (няма да е лошо и за министър-председателя!): какви специалности да са завършили, колко трудов стаж да имат, колко езици владеят (със съответен документ!) и редица други допълнителни изисквания. Не може фирмите дори за длъжности със заплати от 250-300 лева да имат цял поменик с условия за кандидатите - висше образование, стаж по специалността, стаж като мениджър (за ръководните длъжности), езици, допълнителни квалификации и др., а най-висшите държавни длъжности да могат да се заемат едва ли не от всеки срещнат. Вместо тъпите партийни назначения да се въведът конкурси, които да осигурят достъп на по-широк кръг специалисти до управлението. Само така ще могат да се отсеят най-добрите и перспективни кандидати.
Признавам, идеята ми е доста утопична, но все пак това е някакъв начин за ограничаване на некомпетентността по държавните етажи.
07 Октомври 2005 10:12
Професионализъм - че какво друго е ако успееш да се наместиш сред правилната компания, па била и тя на хора с обратни наклонности? Тая последната като взе властта не съм сигурен, дали изобщо я е пускала от тогава.
Професионалисти - те са на изчезване, защото поизмряха от глад. Сега се търси друго - не да си вършиш професионално работата, а да си бизнесмен, да караш други да работят. Колкото до професионалисти по върховете - там такива почти няма, тази професия не се учи за ден-два, още повече, ако до вчера си бил с бухалка в ръка, или с поднос, или с чужд х.й или просто си бил барман или манекен. Е, има и някое и друго юристконсултче, адвокатче или нещо друго, но какво разбират и те от държавно управление?
07 Октомври 2005 10:15
Остави затъмнението - много важно. Тази година видяхме професионалистите при наводненията, особено от язовирите.
07 Октомври 2005 10:19
Политическите длъжности не подлежат на изискванията на обичайния кадрови подбор, те се заемат по формулата "личностни качества и политическа целесъобразност". Не става реч за професионализъм в общоприетия смисъл на понятието. Навсякъде е така, дори и фармално да са въведени някакви други изисквания, те се нарушават или заобикалят. Случаят с Лучано, например. Или с културната Чилова, или с неграмотния Стефан Данаилов.
Прочие, дали въпросът с осеменяването на кравите в Ирландата и последващото им издояване е решен успешно? Май не е...
07 Октомври 2005 10:30
XYZ, какво имаш против бизнесмените? Къде ще работят тези професионалисти като няма бизнесмени да организират работата?
Препилият с поморийска гроздова пак не е в час. Пък за Ирландата може да няма грижа - кравите са си наред (кравари не търсят, в случай че е решил да се кандидатира, иначе защо толкова често ще споменава кравите!), БВП пер капита вече е сред най-високите в Европа, по най-нови данни втори след Люксембург, а растежът е 5.2%.
07 Октомври 2005 10:45
В доста от случайте професионалиста е неудобен, тъй като за перфектното изпипване на дадена работа се изисква спазването на редица дадености, задължения, норми.Това не се харесва.Също така профито непрекъснато иска усъвършенстване на работата си, което е свързано със средства и други неудобства.Това не се харесва. Профито е със самочуствие. Това не се харесва.
07 Октомври 2005 11:11
Cruella de Vil,
какво имаш против професионалистите? На кого да организират работата тези бизнесмени, ако няма професионалисти да им работят?
07 Октомври 2005 11:20
XYZ,
Така си е. Истинският професионалист или работи за коректен бизнесмен (защото винаги може да си намери друга работа!) или за себе си.
07 Октомври 2005 11:33
Пак се сетих за:
Сам Васисуалий никогда и нигде не служил.

Служба помешала бы ему думать о значении русской интеллигенции, к каковой социальной прослойке он причислял и себя.
07 Октомври 2005 12:04
Абсолютно неуместна е тази статия в тази т.нар. държава. Когато цялото общество тежко боледува от бедност, корупция, престъпност и простотия, не може въобще да става въпрос за професионализъм. Няма база за подобен вид квалификации – този е професионалист, а онзи – не е. Как се прави такава оценка?
Ако базата е впечатляващо CV, нали тогава престъпното недоразумение Жан Виденов ще се представи като екс премиер министър? Има ли частен бизнесмен, който заради това да го наеме на работа? Нали след време и зомбито Станишев ще може да напише същото като професионална кариера ?
Ако базата за професионализъм е впечатляващо образование, тогава следват други изненади – дипломи от къде ли не, истински или фалшиви, заслужени с труд, или платени според тарифата.
По тези причини ВСИЧКИ западни компании като дойдат в BG-то катастрофират в един и същ момент – при подбор на персонала. Тук ние живеем в зоната на лъжата, документалната измама, имитацията и фалшификацията.
Стигаме до въпроса КАКВО ОЗНАЧАВА ПОНЯТИЕТО ПРОФЕСИОНАЛИСТ? Мисля, че авторът трябваше да тръгне оттам. Да ни светне малко за собственото си виждане по този въпрос. Аз лично си имам собствено мнение, но не искам да обременявам всички форумци с него.
07 Октомври 2005 12:14
Горния, като казa Виденов и Станишев, защо не изброи и останалите: Симо и компания, Командир и компания, Виденов и компания, Филип Димитров и компания, ... Така някак си непълнота се чувства. И аз познавам едни дето бяха министри, а сега не са. Ужас колко са кадърни, ние просто трябва да ги оставиме само те да си работят, а ние да бегаме кой накъде свари, кой в Китай, кой в САЩ, кой в Индия, кой в Русия, нали те държат първенството по мигрантите?

Редактирано от - XYZxyz на 07/10/2005 г/ 12:15:35

07 Октомври 2005 12:29
Солид,
Там е работата, че част от бившите министри не са подбирани по никакви подобни критерии. Та затова такива недоразумения са заемали и заемат високи държавни постове.
Без дипломи и сертификати няма как да се мине - все пак трябва да се докаже квалификация.
Е, ако приложим безкомпромисните критерии на западните работодатели може и да се подбере нещо читаво.
07 Октомври 2005 12:31
Тая статия е просто великолепна!
Най-точното, пряко и ясно попадение, което съм чела в този вестник.
Браво, Донков!
Сутринта имаше дебат по БТВ между Дончева и Борисов. След него имаше разговор и участваше и Гарелов-та той си го каза най-ясно.
Аз съм, вика, в Горна баня, и колкото и да е добре с реториката Дончева, колкото и да се надприказват останалите кандидати, ако никой не дойде в Горна баня да каже, че ще построи канализация, НЯМА ДА ГЛАСУВАМ.
Така рече.


_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 12:34
за Калин Донков
07 Октомври 2005 12:37
За мен има един критерий за професионализъм - постигането на (обективно измерими) резултати в професията.
А при назначаването на нови хора на работа не можеш да си 100% сигурен дали са професионалисти - работата на мениджъра и на специалиста по човешки ресурси е да преценят има ли шанс кандидатът да се окаже такъв - на база на цялата информация, включително и CV, и дипломи и сертификати. Ако те са професионалисти, преценката им в повечето случаи е вярна.
При избора на политици се разчита на мъдростта на избирателите - ако са мъдри, си избират професионалисти. Народите обаче помъдряват бавно.
07 Октомври 2005 12:38
Хайде стига плач, който не може да стане професионалист, става "специалист" .
А за добрия професионалист хляб винаги има.
07 Октомври 2005 12:43
Авторът не акцентира върху неволите на професионалиста, а върху неволите на обществото, управлявано не от професионалисти, а от възпроизвеждащи се тикви.

_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 12:48
XYZxyz, не съм изброил останалите, защото трябва да се върна много назад и писанието ще заприлича на Именник на българските некадърници. Уверявам те, че не бих пропуснал никого. Споменах само текущия премиер и този от бившите, който най-успешно катастрофира държавата. Важен е смисълът и той не се отнася само за висшите ръководни държавни постове, а до всички, които заемат някакви що-годе престижни местенца, но са сложени там по странни критерии.
Cruella de vil, безкомпромисните критерии на западните работодатели се заобикалят безпроблемно в BG-то. Обикновено минава време докато разберат, че са наели некадърник. За тях личността е папка с документи, а тук фабрикуваме (законно и незаконно) твърде добри (истински изглеждащи) такива.
07 Октомври 2005 12:48
Манрико,
07 Октомври 2005 12:53
Почнах да пиша нещо , ама листа ми извъднъж изчезна от екрна и се наложи да викна :" ДАЙ нов." Не спишат наново старите мисли и ще продължа от там дето стигнах. Разсъждавам от дълго време върху , проблема " ЯНКОВИЗМА и има ли той почва У НАС". В предното си непубликувано / поради злощастието/или може би щастието/ което ми се случи// изложение обеснявах защо кат малък съм искал да стана ЯНКО/ разбирайте ЯНКО силача, Заека Янко и прочие , щот по мое време шумкарите вече бяха кат динозаврите/. Каква е връзката между Янковизма и Дарвинизма , че връзката я има то ясно и за слепите , ама каква е ? Кое е първото "Кокошката или яйцето", и в техния сличай кое е кокошката и кое яйцето? Щото , ако са с последователна причинно следствена връзка , то те могат да заформят естествен човешки цикъл. Ако някой има отговори по тези теми, моля да обменим мисли.
P.S. Мисля че под тази статия най добре е да поставя тези редове.
07 Октомври 2005 12:58
Солид,
Документите и сертификатите са едно, но референциите могат да се проверят. Още повече ако тези, които провеждат интервютата са професионалисти и работят в България. Изявените специалисти, които могат да заемат министерски пост са малко и се познават един друг.
07 Октомври 2005 13:03
Браво бе, Kaily, как се сети да дадеш за пример такъв виден професионалист като Гарела? Ами то фъфлещ водещ на тъпо шоу е същото като куца балерина във сладникъв мюзикъл. Ами нали като не гласува, пак някой ще друг ще му избере кмет-талант и ще има да кара на помийна яма до пенсия.
07 Октомври 2005 13:04
Този път Донков ми хареса. И няма как да е другояч, когато статията повтаря неща, за които вчера писахме. Въпросът е друг-вижте колегата СОЛИД.
Понятията нямат покритие, защото нямат солидна основа-ценностите са сринати и неизградени, а съществуващите -девалвирани. Успехът не е рационално, а у нас е ирационално понятие. Мери се на приказки и по фалшиви критерии. Едно време по соца имаше приказка-не ме гледай кво върша, а кво говоря, т. е важното е да отчетеш несвършеното, да го декларираш. И ти вярват, защото са като теб-декларират думи, обговарват въздушни кули. Така дори екстрасенси станаха с декларирано, а не с реално познато-вж гледачката на оня с коня.
Костов, който срина партия за да гради държава, се помъчи да се опре на прагматизма и да гради с професионалисти-в резултат, пълна трагедия, ни държава, ни партия.
В градове със слаби и компрометирани партии т.н" професионалисти" се помъчиха да вземат нещата в ръцете си и да си излъчат собствени кандидати-на един успех следваха пет неуспеха. Можем статистически да отчетем ъгейн провал.
Слаби и компрометирани политици масово наемат за водачи на листи локомотиви-професионалисти-в резултат влакът дерайлира.
Що е то професионализъм и доколко седи нещо зад него? Има ли безпартийни професионалисти и къде да ги търсим.
На първият въпрос е достатъчно да се огледате. Когато вашите родители, или хората с повече соц в главата, не дай Боже им се наложи да се опрат у някой за здравна услуга-напр. лекар, зъболекар, ще видите, как те инстинктивно предпочитат някой с титли, някой, който е бил шеф.
"Еди кой си е голяма работа, беше шеф на отделение, или професор, или ръководител катедра-значи е най -добрия".
Да, ама не. Такава зависимост липсва. Гробищата са пълни с техни пациенти, а стотици хиляди левове са заровени в строшени зъбни мостове.
Големи фирми са пълни с некадърници, вземащи по хиляда евро заплата, носители на престижни кухи титли без покритие. И някой ги търпи, представете си, защото сам е като тях. Митьо Пищова има няколко висши.
Ако съм регионален мениджър за Балканите и им искам резултат, ще вдигат рамене-такава е конюктурата, пречат ни.
На втория въпрос-за безпартийните професионалисти, съм отговарял пространно-няма безпартиен професионалист, когато всичко е политика. Когато не е-може. Ама ся положението е друго.

Редактирано от - Наум на 07/10/2005 г/ 13:11:12

07 Октомври 2005 13:16
Cruella de vil, референциите са също документи. Съгласен съм, че „професионалистите” се познават. Вече беше казано от къде – къмпинги, бридж карета, приятелски кръгове, ученически компании и дори от кварталната кръчма, тениса и джогинга. Забравих ловните дружинки, или дори съвместни разходки на домашни любимци. Може да добавим някоя яхта, или дори скромна почивка в Кушадасъ. Те краставите магарета се надушват. Въпроса е далавера да има.
07 Октомври 2005 13:16
***** , свли ми постингите , че май сдраво сгазих лука , аз не искам да си търся велики врагове , не искам да предизвиквам феодалите , то аз съм глупав бе хора , моля Ви не ме убивайте, то от глупост и беднотия го правя всичко това .Сиромах съм и деца имам. Прости аго . гпупав съм.
МАЙТАП БЕ УЛИ.
P.S. Нямам охрана знаеш къде съм.

Редактирано от - bot на 07/10/2005 г/ 13:57:21

07 Октомври 2005 13:48
Точно така, Наум. Имам познат който казва:”Като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар”.От статията обаче не става ясно какво Донков разбира под „самата и същност” на думичката ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ. За това сигурно ще ни светни в друга статийка. Иска ми се също да разбера как да приемаме един друг тъпо звучащ и много модерен напоследък етикет – ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИСТ.
07 Октомври 2005 14:10
СОЛИД, важното е да си висок, и да можеш да се навеждаш, както казваше дядо ми:" Те високите , брулят орехите." Та аз кат расов представител на "ниските", ша ходя търся де има нешо необрулено. Щот деца требва да храня.
07 Октомври 2005 14:40
Струва ми се че има някакво недоразумение.
Трябва да се прави разлика между експерт /или специалист/ и политик. Задачата на политика е да определя направлението и да го отстоява. Професионарист-политик е който умее да върши това. За политици няма специалност дори и в НБУ. Няма дипломи за политици. За да реализира задачите си политикът ползва експерти. Те казват как да се направи исканото. Добрият политик умее да намира и ползва добри професионалисти.
А как си представяте обратното: Министър на икономиката задължително да има икономическо образование. Министърът на спорта да е олимпийски шампион?
07 Октомври 2005 14:42
От кого тва референции?
По плодовете им ги познаваме, дайте да видим у нас и по света кой върви изобщо надобре, кой народ е доволен от управляващите си и коя система е стабилна и в името на народа, а не на шепа върхушка?
.
Какво чини един вагон дипломи, като след края на управлението ти народът е готов да те замеря с камъни?
Къде е връзката между причината и следствието, защо не ги познавате по плодовете, ми по дипломите?
.
Гледах предаване за Каварна, четох за Велинград, знам как е в София, в Каварна цигани има и сред общинските съветници, някои и с дипломи.
.
Юпитата са фрашкани с дипломи до козирката и с чужди езици по два три под мишница и кво?
Що сътвори малкия Мук?
Какво творят в САЩ?
Бе вие сте тотално зомбирани бе!
Светът върви все по на е.ем страна и все повече очилати юпита се произвеждат и кво от това?!?
.
Кой ще пусне материали за страни, за които нищо не знаем, щото журналята са бавно сварени и хипнотизирани, та едно си знаят, едно си лаят?
07 Октомври 2005 14:44
Браво бе, Kaily, как се сети да дадеш за пример такъв виден професионалист като Гарела

Какъв пример, бе драги? Има ли нормално мислещ, който да не му е писнало от медийни хватки и безкрайно боботене на партии и кандидати и да не иска прости елементарни добри условия за живот, а вместо това да му се предлагат зрелища?
07 Октомври 2005 15:55
>>><<<
Кайло гениaлна си, па ако си и зла .....мааата му еее ана на онзи зъл гений..
07 Октомври 2005 16:29
Ти какво предлагаш, Kaily? Или просто само си плюеш. Не е важно само ПРОТИВ какво си, ами ЗА какво си ти? Така както описваш нещата, излиза че ще трябва да идем да се заселим в някакваси идеална държава, или да си основем нова - например Утопия. Защото то май никъде не е както трябва. Или просто мятаме всички с огнепръскачката. То и за туй професионализъм трябва. Нужен е експерт от калибъра на чичко Адолф. К'во беше - то злия гений ......
07 Октомври 2005 17:13
СОЛИД , кат каза , че имаш близък прияртел инжинер , веднага та разпознах , че си от ФАМИЛИЯТА , ама не от онази сицилиянската ами от ИЗМЕКЯРСКАТА ДИНАСТИЯ . Дет ва води един съвременен ЛЕВСКИ /АКО ЗАГУБИМ , ПЕЧЕЛЯ САМО АЗ/ , и в сунгапурский процес гордо ВИКНА /САМ СЪМ ДРУГИ НЕМА/.
P.S. "новите руски" не знам до кога ще ви подкрепят , щот коньоктурата се променя.
07 Октомври 2005 17:22
Браво, за г-н К.Донков, много актуално, право в 10-ката!
Браво и на Кайли! Успешни и ефективни са не пълните отличници с хилядо дипломи , а онези които мислят, анализират и знаят как да приложат наученото. Хубаво, е и един и два па и три езика, така шефа сам си чете конвенционалната и електронната преса, иии-и-и абе хубаво е , но на първо място е мисълта , анализа, идеите и да е женен с две деца, да каже къде са му родителите и тези на жена му/мъжа й/и колко често се виждат.!!!!!!!!!

07 Октомври 2005 18:19
Почти добре написано, но някак си не на място са тези екстрасенси, а и професионалистите. Екстрасенса е нещо съвсем друго и няма връзка с написаното. В момента професионалиста не е на почит, защото за него няма пари. Има и изключения, но не са достатъчни. Порфесионалист-политик - нали се сещате, че след 1989-та година това бяха само или номенклатурните кадри или децата им пратени в подходящите училища. Но минаха 15 години, а нищо свестно не се появи. Това вече навява тъжни мисли за това кой управлява България.
07 Октомври 2005 18:31

ВОДАЧИТЕ НА НАРОДНИТЕ МАСИ
В общи линии в наблюденията на Донков има известна доза истина. Материяла е написан професионално, достига до крайната точка и задействува сигналната мрежа на потребителя. И наистина, ако погледнем примери от най-новата ни история ще забележим изключително мърляшки, направо недобросъвестен подбор на кадри в най-сюблимните точки на онова на което сме свикнали да викаме ръководен апарат. И то не да речем, само във войската, да речем или в спорта, ами направо поголовно. В която и да е сфера на обществото да надникнем ще намерим тия нахални борсуци с тарикатския поглед, юпи униформичката и разбира се с КПД по-нисък и от този на"Хюндай Пони" от 1984 година, работещ на три цилиндъра.
Случайно ли е това, плод на някакъв сатанински заговор на юдеи, масони и вносители на китайски стоки или просто въпрос на bad luck, дето му викат.
Дайте, сега да дисектираме проблема. Дали наистина липсата на образование, тапии, навъртян стаж и всичките онези съпътствуващи нашето възприятие за термина ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ фактори липсват в картинката. Погледнете кадрите поединно, разчоплете тяхното минало, запретнете ръкави, запушете нос и бръкнете там в помията на "политигричките". След като повъртите известно време в ръце лигавите, плъзгащи се и постоянно връткащи се с изящност на фигурист екземпляри вие ще забележите много разлики между тях. Различни оцветявания, различни рефлексни отреагирания на едни и същи дразнители, дори и драстични поведенчески патерни. Въпреки това, обаче, ловкото око не може да не долови и онези обединителни белези, наблюдавани при повечето от екзеплярите:
1. Наглост и безочие
2. Властолюбие и болезнена амбициозност
3. Високо самочувствие
4. Безскруполност
5. Непоклатима увереност в собственните умения
6. Жажда за успех на всяка цена
7. Завидна мобилност и маневреност (и на преден и на заден ход)
8. Нетърпимост към хора с реални способности
9. Готовност за екстремно "пребоядисване" и следване на нов лидер.
10.Изключителната способност да говорят нищонезначещи неща подвързани в лъскави фрази с достолепно излъчване.
Дайте сега, да разгледаме едно по едно тези ми ти белези и на базата на нашите дървенофилософски дълбаенета да направим и съответните заключения:
1. Наглост и безочие: Забелязал съм, че колкото и да е насран даден висш функционер ( било то политик, спортен болярин или дори там някакъв си хазартен бос ) колкото и да е до гуша в лайна, той ще се държи сякаш абсолютно нищо не се е случило. Дигнал е брадичка нашия, сякаш онова около него не е смръдлива говнарияда, ами просто последния вик на модата - охрена кашичка, бе...не си ли виждал? Една такава която ако си запушиш носа дори изглежда авангардно и дадаистично. Ами така е сега из Европата. Не си ли чувал? Еба си...какво разбираш ти от модерно...и без това...а бе, какво да ти разправям...ти от тия работи, хич, ама хич си нямаш и хабер от понятие. Пфф.
2. Властолюбие и болезнена амбициозност: Само и само за да стъпят на следващото стъпало, тия нашите хубавци и хубавици са готови, ако трябва и да се надупят, ако трябва и да го духат...а бе изобщо...ти кажи каква е мизата и те ще видят какво могат да направят по въпроса. За тях властта е по-силна и от наркотик и целият им живот е бил, е и ще бъде един постоянен напън към следващия рид! Цената е без значение. Достойнство, истина, свян...казвай само кое от тях искаш и те ще го захвърлят само и само да са там - горе.
3. Високо самочувствие: Колкто и да е семпъл нашия герой, колкото и ограничени да са познанията му не само в подопечната му сфера, но и в останалите ниши на животознанието той се държи сякаш е най-малкото с умственния багаж на Платон, аналитичните способности на Бжежински, всестранността на Ломоносов, интуицията на Монтен и чаровната мекота на О'Хенри. Пъчи се изродът му с изрод и ти иде да му цапнеш една с опакото на ръката си по сериозната мутра, ама нали пусто сме възпитани и само тихичко казваме там нещичко под мустак и им гледаме сеира и "правенетата на кълбета" които те постоянно ни демонстрират.
4. Безскруполност - Ето едно от качествата за които, спокойно можем да кажем че всеки от тях притежава. Дали ще е някоя хрисима на пръв поглед Христинка, дали ще е някоя мятаща се хаотично наляво-надясно Надка, дали ще е някоя префърцунена Юлияна, гръмогласна Донка или пък социнтелигентно сериозна Жени... дали ще е някой оръфан Гошко, захилен до уши Стефчо, разголил венци Венци или пляскащ в лицето ти своя челичен гьонсуратлък Ахмед няма абсолютно никакво значение. Всеки от тях е готов да ти вземе одеалцето, да ти избоде очите и ако трябва даже да ти изяде черния дроб, само ако си по някаква случайност застанал на трасето им към успеха. Няма значи братовчеди, няма кумове, сватове там, баджанаци...а си застанал на пътя им ще те отнесат като Попандов слаломно колче. Нема значи това, онова. ТОЙ/ТЯ трябва да е на върха и туй то. Ами погледнете само какви ли пируети не прави бат' ви Ваньо, само и само да е БАШ-КОКОРБАШИЯТА. Ами бат' ви Симьончо? Ами Руменчо? Ако трябва, значи и ма'кя си че заколят тия ми ти амбициозни хора, ама трябва да изкласят над другите.
(следва)
07 Октомври 2005 18:35
Глуповата статия. Много рев за няма нищо. Нацията била загивала поради некомпетентност на чиновници и държавни служители. Дрън-дрън. Чиновниците и държавните служители са некометентни по цял свят. Застова тях никой не ги бръсне за слива. От тях нищо не зависи. Важното е компетентните професионалисти да бъдат в бизнеса и индустрията. Там лабаво няма. Или си компетентен или си аут. Ако не произвеждаш и не продаваш, загиваш. В нашия бизнес има много компетентни хора и нещата там вървят доста добре въпреки глупостите, които се пишат. Айде нема нужда от тия вайканици.
07 Октомври 2005 18:49
Грациан,
Постнали сме едновременно та ще коментирам на патерици. Обясни им, моля те, на нашите форумници какво става ако един чиновник в Канада, някъде там по федералните офиси, е зъл и нелюбезен с тези които му плащат заплатата и ги кара да висят като сополи пред гишето му с часове. Ако някой от плащащите заплата рече да се оплаче на локалния менъджър, чиновникът ще си получи чека за следващите две седмици и ще изхърча като парцал на улицата. Затова в Канада няма нелюбезни чиновници. Някой някога да е видял подобно нещо да стане у нас? Не, разбира се. Ние тука сме неуволнями. Уволняеми са само ония балъци, които бачкат по частните фирми и плащат заплатите на чиновниците. Я да изритат няколко чинвника за грубо държание или некомпететност да видиш ти каква стегната нация чиновническа ще станеме.
07 Октомври 2005 21:10
Грациане,
чак сега успях отново да включа компютъра, но мерси за четивото.
Добро е! Чакам продължението, но сигурно утре, щот ме чака едно виски с айс...
07 Октомври 2005 22:34
ВОДАЧИТЕ НА НАРОДНИТЕ МАСИ 2
продължение
5. Непоклатима увереност в собственните умения - тук вече става дума за онова, дето всички освен тях го знаят. Ти го гледаш, значи, че не става и за контрольор в градския транспорт, ама то като се петляви там, като се изтъпанчило с тая ми ти костюмара там, с вратовръзката "а ла Владимир Илич в Швейцария" и поглед на наскороабортирал добитък и си мисли че е динамото благодарание на което светът все още се върти. То, значи, и хабер си няма за какво става дума в отрасъла където е парашутиран, ама пък за сметка на това може да направи по-големи поразии дори и от специалист по поразиите. Не само обаче, че ще направи тия ми ти генерални забатачвания, ами и ще те гледа така сякаш ти си ги направил и гледаш да го натопиш. Всеки негов неуспех се прехвърля директно на някой под него, а той само върти пръсти и вика: А бе, казвах ви аз, ама кой да ме слуша мен. Ужас, направо.
6. Жажда за успех на всяка цена. Ако го питаш, тоя ми ти "аристократ", ей тъй на хипотетично: какво би дал с по-голямо желание? Своят пост или бъбрек? Сигурен съм че с ръцете си ще се разпори и извади там пикочопричиствателния си орган, само и само да не се хръзулне надолу по склона на пирамидката, която той със зъби и нокти е достигнал. Ако трябва значи и с Годзила да се борят ще се борят, ако трябва само и само да не напуснат заветния хълм.
7. Завидна мобилност и маневреност (и на преден и на заден ход) Чета вчера, едно интевю във "Всеки ден" с една от тежките червени гаубици - Красимир Райдовски...ами, за да не съм голословен ето ви връзка към това интервю и ми кажете какво точно иска да каже този човек. Натиснете тук За тези, от вас, които не щат да си губят времето в четене на контрадиктиращи се и изпълнени с небет шекер и рахат локум интервюта, ще цитирам само финалния акорд изцепен от този титан на мисълта:
Номерът е да се отклонява общественото внимание от наболелите въпроси и да се пречи на работата. Колкото по-демократично е едно общество, толкова по силни трябва да бъдат службите му за сигурност.
Бас държа, че ако бяха интервюирали някой от форумните смехотворци, като Султанчо, да речем...човек можеше да получи барем нещичко на което може да се посмее, ама това ми ти мятане насам-натам като гущер с настъпана опашка, направо си е за плач. ТРАГЕДИЯ, направо. ТРАГЕДИЯ ви викам!
8. Нетърпимост към хора с реални способности. Забелязали ли сте как появилите се, ей тъй, сякаш от небитието разни разумни копелета с ясна концепции в главата, бистър поглед и железобетонна вяра в непреходните ценности от периода на кръглите маси и в мъглявината около предаването на щафетата бяха изпепелени на бърза ръка и заменени от хор "Бодра смяна"? Всеки човек със субстанция, независима мисъл и неразклащаема принципност беше издухан и подменен във всичките отбори борещи се за купата на "Съветската армия". Е, разбира се, ще чуете мъдрия им глас от 4та страница на някой ежедневник с неособено атрактивен тираж, ще ги мернете някъде като "миманс" в някой следобеден диспут на малкия екран, ще ги срещнете из разни интернетни форуми и квартални кръчми и толкоз. The real politics is made by емилчовци, станиславчовци, емилии и даже недоклатени стели. Все разни сурогати от архивините дни на камсамола. Безлични и семпли бюрократи с вълчи апетит и извънгабаритно самочувствие. И ти си викаш: А бе, не може да бъде...кой па гласува тоя? За тоя ли си давах аз гласа, а? Тоя ще ме води към прогрес? Абсурд...абсурд, абсурд, ама ей ги на...гледай ги и им се радвай. Особенно красива е картинката в градинката на плевенския тарикат, дето се опита да направи реплика на музея на мадам Тисо...ама нещо, както виждате не му се отвори парашута и сега бие отбой: Ама, аз вика, само за малко, аз, вика, само главичката...така...да бе, да...на теб па най-вече може да ти се вярва...и ей ви на: стана тя каквато стана...гласуваш там, ходиш до урната, пускаш с трепереща кунка билютинката, мислейки си, че ей на - най-накрая си ударил, а бе ако не шестица, барем там некоя тройчица, та да не си пълно капо...ама - ядец: Тюфлеците са разгонили кадърното и си разиграват коня както си искат. Каквато и бюлетинка да пуснеш в цилиндъра, все заек вади магьосника, мама му да еба...как става тая работа, а? Ами става...както виждаш и хич и не им дреме на оная работа.
Забележите ли, случайно, че някой говори смислено, че действува рационално и е считан за "майстор" от подчинените си...знайте, че няма да е го бъде много дълго и подгответе панахида за политическата му кариера. Картела не търпи извънгабаритни величини. Не си ли отлят от калъпа - ще го духаш като лясковски флигорнист и толкоз...
9. Готовност за екстремно "пребоядисване" и следване на нов лидер. Погледнете още веднъж колодата и си направете там нещо като "генеологично дръвце" и проследете кариерите на ведущите в момента козове. Като се разточат там едни преплитащи се линии, като се оплетат ония ми ти корени...ха тоя наляво, ха оня надясно, ха тоя с червения фулмастер, ха оня с жълтия, па после със синия и накрая с черния (Атакааааа). Сменят нашите водачи, като Бил Уаймън сексуални партньорки. Ураааа за тоя, после като види, че нещо тоя позагуби инерция, скача се на другото
10.Изключителната способност да говорят нищонезначещи неща подвързани в лъскави фрази с достолепно излъчване. Сигурно не ми вярвате и затова ще ви накарам да си направите следния експеримент. Вземете от библиотеката куп стари вестници с интервюта на ведущи в миналото политически фигури...вземете си там моливче и подчертайте всички онези фрази които са разбираеми и ви казват и са в духа на: ЩЕ НАПРАВИМ ТОВА И ТОВА. ЩЕ СТРУВА ТОЛКОВА И ТОЛКОВА. ЕФЕКТЪТ ЩЕ Е ТАКЪВ. ЩЕ СПЕСТИМ ТОЛКОВА И ТОЛКОВА. Просто и ясно, бе...без ластици, дъвки и ластикотин. Или че се ебем, или че си четем книжки по телефона.
Всеки може (даже и Султана, както гледате ) може да ви дръпне доброполжелателни и изпълнени с небет-шекер бош лафове: Ние така, ние - иначе...ние благосъстоянието на народа, здравеопазването, издигането на престижа, националното самосъзнание, спортните успехи, културната самобитност, уникалния ни фолклор...а бе, ако ме оставиш и аз мога да напиша една такава лапнишаранщина без дори и да се спирам и замислям...е признавам че не мога като Султанчо да извадя такива красноречиви соцприлагателни, ама криво-ляво ще го докарам на тяхното ниво.
Дай сега да му треснем и една дървенофилософска теорема за финал, та да не ме питате после: Ама защо така говориш?
Дървенофилософска римувана теорема:
Гръбанака си щом може да превиваш
ти като политик ще се развиваш.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД