:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,359,872
Активни 142
Страници 3,640
За един ден 1,302,066
Интервю

Ангел Найденов: Военните обекти на САЩ у нас няма да са насочени срещу трети страни

Сегашният контингент иска да остане в Ирак до 31 декември и няма да наруши решението на парламента. Ще се изтегли след това, обяснява председателят на комисията по отбрана
Снимка: Велислав Николов
Визитка

Ангел Найденов е говорител на БСП и член на Изпълнителното бюро на партията, депутат в четири народни събрания. Роден е през 1958 г. в Кърджали. По професия е инженер-навигатор. О. р. капитан трети ранг. Бивш кмет на община Димитровград, бивш областен управител на Хасковска област. Председател е на парламентарната комисия по отбрана.- Г-н Найденов, започнаха преговорите за разполагане на американски бази на територията на страната ни. Каква е правната основа, на която ще стъпи парламентът, за да разреши пребиваването им у нас? Проектозаконът, който касае настаняването на чужди войски в страната ни, определя численост до 500 души. Този закон отнася ли се до базите?

- Има известна връзка, но са внесени два проектозакона и те са вследствие от членството ни в НАТО и необходимостта да бъдат намерени законовите решения във връзка с тълкувателните решения на Конституционния съд, свързани с изпращането и ползването на наши войски и с преминаването и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и чужди войски. Ясни са резултатите от тези решения и трябваше да се намери законовата рамка, която да не противоречи на конституцията. Двата законопроекта дават по-гъвкава и по-оперативна форма на вземане на решение тогава, когато целта не е свързана с военнополитически характер или имаме изпълнение на съюзнически или други задължения, произтичащи от ратифицирани от Народното събрание международни договори. Предвижда се промяна на правния режим, който вече ще позволява вземане на решения и от Министерски съвет, и от министъра на отбраната тогава, когато става въпрос за мисии, които не са от военнополитически характер - участие в учения, обучения, състезания, представителни функции и др. Досега те бяха в прерогативите на парламента.

- След като преговорите за американските бази приключат и се внесе предложение в парламента, на каква нормативна база ще се гласува такова решение?

- Нека първо да уточним, че не става въпрос за военни бази в класическия смисъл на думата. Става дума за разполагане на военни обекти.Разликата е съществена. В този случай се предвижда сключването на двустранни споразумения, които да уреждат начина, по който се предоставя съответният военен обект, както и начинът и регламентирането на статута на преминаване, пребиваване, наказателната отговорност, формалностите, митническия режим... Говорим за нормативно уреждане на двата въпроса.

- Наясно ли сме за какъв наем на базите може да преговаряме, тъй като до момента ние нямаме опит в тази област?

- Намеренията са свързани със сключване на поне две споразумения. Едното е споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, а другото е споразумение относно статута на войските на наша територия. По отношение на второто споразумение имаме основата и това е споразумението за статута по отношение на страните-членки на НАТО. Тук става дума за допълнение или договаряне на условия, които конкретно да засягат отношенията между България и САЩ. Аз мисля, че трябва да се придържаме към споразумението, което има между страните-членки на НАТО. Какви други допълнения ще бъдат направени е именно въпрос на предстоящите разговори. Според мен трябва да уточним някои неща, които се появяват като дискусионни.

Първото е по така наречената оперативна свобода - хипотезите на използването на американските военни обекти на наша територия. Да се очертае рамката на легитимност в случаите, в които могат да бъдат използвани тези обекти. Ние не трябва да излизаме от рамките на решенията на ООН, на НАТО или на съвместни операции. Би следвало да се уточни и възможността за контрол от българска страна. Трябва да бъдат постигнати и договорености по статута на войските. Ние не можем да влезем в противоречие с вече известните ограничения, които България има като страна, която кандидатства за член на Европейския съюз - например по отношение на митническия режим, на освобождаването от такси и облагането на стоки. Съответно не може да излезем и от рамките от договореностите като член на НАТО. Разбира се, че стои и въпросът по наказателната отговорност. Тук България не може да се отклонява от общата позиция на ЕС по отношение на Международния наказателен съд. Много е важно да се подчертае, че тези военни обекти няма да бъдат насочени срещу трети страни. Те не трябва да бъдат възприемани като заплаха, а като възможност за по-бързо реагиране на определени предизвикателства или опасности. Другата област за договаряне са всички въпроси, които са свързани с финансовите, икономическите и търговските отношения. Тук влизат и съответните наеми, такси или участие в изграждане на съответната инфраструктура във и около самите обекти. Една от опциите е за съвместни военни обекти, които едновременно да се ползват и от САЩ, и от нас, и от трети страни, които членуват в НАТО.

- Вие как гледате на предложението от страна на коалиционните ни партньори в Ирак да останем до изборите там, които са на 15 декември? Това ще наруши решението на парламента да се изтеглим до 31 декември, тъй като технически това може да стане най-малко за 2 месеца.

- Досега няма представено такова предложение в комисията по отбрана. Аз не бих искал да коментирам въпроса дали и в каква степен те са били обект на разглеждане на военнотехническо ниво. Мога да кажа, че има няколко предпоставки, в рамките на които следва да разглеждаме българското участие. Първо срокът за изпълнение на мандата за участието ни в сегашния му вид се регламентира от решение на парламента от 12 май 2005 г. При всичките си несъвършенства той определя 31 декември 2005 г. като крайна дата за изпълнение на мандата. Ние в това решение не поставяме въпроси за дезангажиране на България от процесите на следвоенно развитие на Ирак или за излизане на страната ни от коалицията. Това означава, че предстои да бъдат уточнени други форми за участие на България в следвоенното развитие на Ирак. Появява се проблемът с изтичането на срока за ротацията и решението на парламента. Ние си даваме сметка, че точно в този период от време има две важни събития в Ирак - провеждането на референдума за конституция и провеждането на избори. Трябва да бъде намерено решението с приключването на мисията и изтеглянето на нашия контингент по начин, който да не създава вакуум в сигурността в този период на важни политически събития в Ирак. Аз изключвам опцията за изпращането на нов български контингент. Това по никакъв начин не се включва в решението на Народното събрание и в предизборните политически ангажименти на БСП.

- Изключвате ли вариант този контингент, който в момента е там, да остане няколко месеца повече? 60% от личния му състав са дали уверение пред ГЩ, че нямат против да останат още известно време в Дивания.

- В периода от 31 октомври до 31 декември изпълнението на задачите на българския батальон може да стане единствено с изричното съгласие на военнослужещите.

Тълкуването на юристите е, че активното изпълнение на задачите и отговорностите е до края на 31 декември 2005 г. В този смисъл не се влиза в противоречие с възможността за изпълняването на тези функции до края на годината.

- Може ли да се тълкува, че самото изтегляне не влиза в тези отговорности и че самото то може да започне след Нова година?

- Формално да. Такова е тълкуването на юристите. Но аз мисля, че в рамките на декември трябва да се реализира изтеглянето на батальона. Т.е. ако приемем, че контингентът ни ще изпълнява конкретни задачи и функции и след 31 октомври, то през декември може да започне изтегляне в срокове, които предполага самата операция и които не противоречат на решението на Народното събрание и на поетите от нас политически ангажименти.

- Според вас по този начин няма да се наруши решението на Народното събрание?

- Не мисля, че се влиза в противоречие с решението на предишното Народното събрание. Струва ми се, че не се налага и взимането на ново решение по този повод от парламента. Ново решение би следвало да има при съответно уточняване за новите форми на участие на България във възстановяването на Ирак. Най-общо казано, тези форми могат да бъдат в участието на възстановяването на сектори от иракската икономика, на гражданската и техническата инфраструктура, създаване и функциониране на структури на новата иракска държава, участие в учебно-тренировъчна дейност на иракската армия и полицейските сили или участие в хуманитарно-охранителни дейности. Това са неща, които трябва да бъдат уточнени в разговори с партньорите и разбира се, с американската страна. Трябва да има и съответната военна и военнотехническа експертиза, която засяга ангажимента на военнослужещите. За всичко това подчертавам, че трябва да има отново решение на НС.

49
1698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
06 Октомври 2005 23:35
Да бе, те ще са тук да играят пинг-понг. Аман от демагози и лицемери!
06 Октомври 2005 23:37
Е, когато/ако базите станат факт, за утешение на демократите може да остане увереността им, че насочените към тях руски ракети, каквито безусловно ще има, са остарели, калпави и неточни, както те обичат да твърдят и ако все пак военен сблъсък се състои, нема сичките да попаднат баш у целта...
07 Октомври 2005 00:20
>>><<<
Значи базите не са насочени срещу трети страни. Остава да са насочени срещу онли двете - RB &USA.
07 Октомври 2005 00:23
То няма и нужда от трети страни. На мен ми е достатъчно, че САЩ си правят военни бази на територията на България. Иначе, сме независима държава ...
P.S. Дори СССР нямаше военни бази на наша територия!
07 Октомври 2005 00:30
Да, в тези райони са забелязани десанти от зелени човечета...и ще дислоцират специалисти от Men In Black .
07 Октомври 2005 00:34
Когато комуняга се опита да говори увъртяно става страшно:

1.Много е важно да се подчертае, че тези военни обекти няма да бъдат насочени срещу трети страни. 2.Те не трябва да бъдат възприемани като заплаха, а като възможност за по-бързо реагиране на определени предизвикателства или опасности.


От двете последователни изречения следва, че опасностите или предизвикателствата не идват отвън, ами са вътрешни. Титан на мисълта.


***
Пренебрегваме остатъка от торбата с умотворенията на др. Найденов, защото знаем, че социалистите много приказват преди нещо да се случи. Обещанията от последните избори бяха насметени за две седмици от грубата действителност. Така ще стане и с червените мераци за базите.

07 Октомври 2005 01:25
Не бе, sluncho6,
Те ще са срещу четвърти страни.
Третите ги пропускаме.
07 Октомври 2005 01:27
Ex, oIo, де го чукаш де се пука...
07 Октомври 2005 01:33
Служител от Пентагона призна, че е давал сведения на Израел
[ 2005-10-07 ] В. "НОВИНАР"
Бивш служител от Пентагона призна, че е предал класифицирана информация на служител на израелското посолство и на членове на произраелска лобистка група, предадоха Ройтерс и АП. 58-годишният Лорънс Франклин работел като анализатор в кабинета на министъра на отбраната.
На съдебно изслушване в сряда Франклин заяви, че бил недоволен от политиката на правителството и се надявал, че американско-израелската комисия по обществените работи ще повлияе чрез връзките си на Съвета по национална сигурност. Той призна също, че е предал класифицирана информация на служител на израелското посолство, но допълни, че сведенията, които е получил от дипломата, били далеч по-ценни.
Франклин се съгласи да сътрудничи на федералните прокурори, което може да включва даването на показания срещу другите двама обвиняеми по случая - бившите членове на американско-израелската комисия по обществените работи Стивън Роузън и Кийт Висман. Двамата не се признават за виновни...


07 Октомври 2005 04:51
Слхнчо, продхлгавам разсхгдението ти:
"Значи базите не са насочени срещу трети страни. Остава да са насочени срещу онли двете - РБ &УСА."

Очевидно, ако УСА Армъ иска да прави нещо срещу УСА, няма да идва чак в БГ, че оттук да действа срещу УСА. Значи остава само БГ. Но УСА Армъ няма да дейстава срещу правителството (то ги е приело на БГ територия), а срещу нещо, което не се подчинява и дразни правителството. Това не са бхлгарите (те са в правителството), не са и турците (те са в правителството). Остава само , че УСА Army ще действа срещу циганите. Ще има голям бой особено на циганките. Боят ще се осхщевява с уредите, които всеки морски пехотинец носи в панталона си. Мястото, което ще бхде обработвано по циганките, ще бхде мегду двата големи прхста на краката. По този начин циганите и циганките ще се учат на ум и разум.

Та такива изводи моге да се направи от тхпото изказване на Другаря от БКП/БСП.
07 Октомври 2005 04:56
А сега по-серйозно. Бази на УСА ще има. Тези бази няма да се подчиняват или контролират ПО НИКАКХВ начин от БГ правителство, БГ парламент и т.н. УСА Армъ ще си прави каквото си иска, а БГ парламентхт ще изменя спешно закони, за да узакони схс задна дата действията на УСА Армъ на БГ територия.

И особено ме кефи, че това ще го правят другарите комунисти.

И не се смейте на техните идйотски обяснения. Те хващат дикиш пред бабите и дядовците.
07 Октомври 2005 05:09
Абе пак ли изпуснаха лудите? Ало 4-ти километър, елате си го приберете!
07 Октомври 2005 07:04
Аха! Като каза 4-ти километър и ми просветна.


Планът на др. Найденов е да използва американските войски(не срещу трети и четвърти страни, а) вътре в страната за въвеждане на болшевишка диктатура. Нема да искат наем и контрол на базите при едно условие - БСП остава на власт за вечни времена. И сменят паметника на червената армия с морски пехотинец.

Далеко е отишла социалистическата мисъл, брей! Пък аз да си мисля, че червените само от садо-мазо разбират.
07 Октомври 2005 07:46
Параграфчо, хубаво си го постнал тоз материал, но да беше направил коментар и обяснил, каква е връзката му със статията!
А моя коментар към туй, дето си го цвъкнал е:
Щом израелците, най-добрите приятели и съюзници на САЩ им нямат вяра и ги шпионират, каква вяра трябва да им имаме ние, че да им разрешаваме да си строят у нас военни бази?!!
Твоят коментар?
07 Октомври 2005 08:10
Спокойно деца, няма да бъдат бази, а УС арми Барове и ще ни обучават на американски футбол и бейзбол и няма да си плащат. От цялата работа ще печелят момичетата с древни професии... Точка!
07 Октомври 2005 08:54
Б е й з б о л ? У а у у с у п е р я к о
07 Октомври 2005 09:06
Въвежда се диктатура, разбира се. Не болшевишка по юдокомунистически тип, а либерална по юдоглобалистичен модел. Диктатурата на СССР е по-добро издание от тази на USrael, която сега само започва да се налага у нас. Ще се налага, естествено, с активното съдействие на типове и типчета, чиито бащи и деди въвеждаха юдокомунистическата диктатура. От юдейчета като Зайков (Пирински) и други сер гейчета, от субекти като горния А. Найденов. В дълбочина процесите са същите, идеологията им е много близка, само формите и методите са различни в смисъл модернизирани с оглед НТ прогрес. Демагогията обаче си е същата, образец е интервюто на папуняка-социалист тук. Същата вечна дружба с Големия ционистки чичко, същото бойно братство, същият е и стилът в контекста на оруеловия роман "1984 -а" - свободата е робство, лъжата е истина. Същото по тембър и градус е радостното квичене на седерастите по подобие на ремсисткото отпреди 6 десетилетия. Я какви мирни военни бази ще ни построи чичката! Я как ще прокопсаме от което! Радуйтеся, блаженни борци за Свобода, Братство и Светло бъдеще!
07 Октомври 2005 09:15
Сътрудничеството на висмани, роузмъни и франклини на израелските тайни служби е интензивно и безотказно навсякъде по света, където висмани, розмъни, франклини, сер гейчовци и пиринчовци са допуснати до интересуваща тези служби информация в която и да било страна. Чрез натиск, осъществяван от висмани, франклини и др. "богоизбрани" в САЩ и други западни страни върху България и други малки и слаби страни се устройват на такива позиции всякакви туземни соломони, висмани, пиринчета, березовци, ходорковци и прочия и прочия. Затова такива страни се разболяват от тежки болести и се инвалидизират, а населенията им се скапват. До каквото и да се е допряла Сектата, все е погинало. Това е съдбата и на САЩ, ако до година-две не смачкат машинката за властване на висманите, соломоните, франклините и вся асталная.
07 Октомври 2005 09:21
Васуки, да допуснем, че това е факт, който мен лично не ме учудва, кво предлагаш обаче?
07 Октомври 2005 09:29
oLo
07 Октомври 2005 09:39
Ти предложения и проекти ли събираш? Какво ще ги правиш?
07 Октомври 2005 09:46
Васуки, ще направим антиюдомасонска партия, фракция на Атака, щото Боленчо преди да се яви на изборите основните му писания беха срещу юдомасоните, но сега дума и лаф не обелва, а плюе БСП, циганите, турците, чат пат НДСВ и нито дума за патрона си Костофф.
07 Октомври 2005 09:52
Изключително забавно е да четеш как този доморасъл титан на мисълта се опитва да замаже истинското положение на нещата и как все повече се оплита в надути и противоречащи си фрази. Много ми е интересно като как електоратът им приема тези брътвежи.Не ще да е с бурно рукоплещение, ако съдя по др.Т_Живков. Но той, според мен, е от интелитентната част на поддръжниците на "социалната столетница" и май наблюдава местните драми по-отдалече.
За "третите страни" по-горе е коментирано достатъчно, няма да повтарям оло и другите.
07 Октомври 2005 09:54
Освен това са виновни Костофф и евреите! И малко международното положение. БСП, НДСВ и ДПС нищо общо нямат, само ги клеветят, завалиите !!!
07 Октомври 2005 10:06
Ангел Найденов да не се прави на юрист. Сергейчо обеща да ИЗТЕГЛИ контингента ни от Ирак до края на годината, а не да прекрати мандата му.
07 Октомври 2005 11:04
А за чии ........ще бъдат тогава?????Да решават демографският проблем ли???? После - Защо Русия увеличава цената на природният газ???? - Те за това!
07 Октомври 2005 11:07
Коментар на заглавието: Значи ще са насочени срещу 2'те страни участнички - САЩ и България. И доколкото САЩ са далече от тези 3 бази в България значи ...

ИЗВОДА Е - Базите са насочени срещу населението на България. С тяхна помощ се очаква да се потушават бунтове в случай че вътрешните репресивни органи и армията НЕ могат или ОТКАЖАТ да се изправят срещу населението от което произлизат.
.
Забележка: този извод не е мой а на господина от интервюто. Той следва логически ПРЯКО от неговите изказвания. Другото е "алабаница ... турска паница ..."
07 Октомври 2005 11:07
Тоз о.р. ни взе за пълни балъци. Нямало да бъдат насочени към трети страни-че какъв военен обект е една база.Отправен пункт, стратигически.Защитена територия.Резерв и.т.н. И друго, как да определим п-ще Бургас, като военен обект? Ама хем търговско п-ще, хем обект. Няма такава риба. И друго , всеки един обект представлява интерес за противника, като при евентуални действия ще бъде отсвирен. И друго, НАТО само американци ли са?За пари да не си говорим а да помислим дали може от костинурка да вземеш вълна?
07 Октомври 2005 11:26
Горе-долу ми се изясни положението. Само два дребни въпроса ако може, да уточним:
1. Как е правилно да се казва - юдомасон или жидомасон?
2. Бунтовете веднага ли ще ги почваме или ще почакаме още малко? Предполагам, че организаторите ги подготвят много старателно, защото отдавна четем, че трябва да се излезе по улиците (по възможност въоръжени), а все не излизат, та и ние след тях да излезем.
07 Октомври 2005 11:35
Това ли бил Говорителят на БСП? Ми, много му слаби ватовете нещо...
Едно е да говориш, друго е да кажеш нещо свестно. То, инак - това да се говорят глупости- аз най-го мога, нали, пък и си ми отива, некак си...таковата.
Не били бази, ами обекти... (какво да му коментираш)
Обидно ми беше да го чета.
07 Октомври 2005 12:10
Ти му викаш, че не щеш баница, оно ти вика, че баницата ще бъде без спанак.

_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 12:42
Като говорител, не е по-добър от Пъпеша. Апропо, какво стана с него?
07 Октомври 2005 12:47
Кайле, а злият гей от кого мое да биде победен?
07 Октомври 2005 13:22
От добър манафин, Фидел
07 Октомври 2005 13:36
българите си канят поробители които да имат бази в бг и при необходимост да ги използват срещу местното население защото бг не може да живее свободно без да е под робство и да мрази некои си които не и е виновен
07 Октомври 2005 15:15
Па много риж тоя бе, с лунички. *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/10/2005 г/ 16:44:13

07 Октомври 2005 16:27
>>><<<
Вчера като постнах сие си мнение и продължих да се чудя, като сwе начудих и ми текна, че всичко е точно. Нацххи, първите и вторите страни се изключват по построение, третите по декларация, остават четвъртите, петите и шестите....маааама им гадна...
07 Октомври 2005 16:37
Top Gun, не може БГ да дава без пари бази на американци и да получава на аванта газ от Русия.Твоя въпрос в контекста на събитията е неуместен .Халявата приключи!Всичко има своя цена или я няма, който предлага себе си даром. В отличие от САШ, СССР плащал на БГ за лоялност с газ, нефт, целулоза и др.суровини и 600 млн. долара годишно безвъздмезни помощи , тоест имало правила на играта и уважение към нуждите на БГ по понятията на тези недалечни времена. Но сега явно нравите подивяха, правилата и приличието отсъстват. За какво церемонии? Срещу сервильността ли е? Има правило: уважават тези, които уважават себе си. САШ няма основание да зачита БГ, която доброволно ще плаща на чужда и богата държава със здравето и живота на електората си и със собствените интересите.Такова унижение не помня!
07 Октомври 2005 16:53
Как стоят нещата по точно

От Медиапуул

Волен Сидеров каза след срещата с Лофтис в петък, че не е станал ясен броят на базите. Според него се има предвид около 1000 американски военнослужещи на база.

Той допълни, че според него не става дума за преговори между България и САЩ, а за диктат.

На срещата посланик Лофтис каза, че ако нещо не стане по тяхно желание, няма да има преговори, посочи Сидеров. Според него Лофтис е казал, че САЩ няма да разполагат подобни съоръжения, ако не са сигурни, че имат пълна свобода на действие.

Това означава, че българската страна няма да може да контролира къде ще нападат и какви военни действия ще извършват американците, каза в заключение Сидеров и обеща да организират подписка за референдум и да организират протести срещу военно-техническите съоръжения.

07 Октомври 2005 16:56
Волен Сидеров обвини в лъжа Робърт Лофтис
7 октомври 2005 | 13:16
Агенция "Фокус"София. САЩ ще сключат споразумение с България за военно сътрудничество, само ако се постигне удовлетвореност за двете страни. Това заяви днес Робърт Лофтис, главният преговарящ от страна на САЩ за ползване на български военни бази, предаде репортер на Агенция “Фокус”. След среща на ръководствата на комисиите по отбрана и външна политика и американска делегация Лофтис каза още, че на този етап не са обсъждани детайли по споразумението и не отговори на журналистическите въпроси за статута на американските военнослужещи.
Докато вървеше срещата в стаята нахлул лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който не е член на нито една от двете комисии. По-късно докато Лофтис даваше брифинг, Сидеров си припомни амплоато на журналист и се провикна към госта, че статутът на военните от САЩ у нас ще бъде окупационен. "Какви са тези ползи? Защо лъжете обществото?", продължи да пита той.Националистът разказа, че по време на самото заседание Лофтис не е казал, че споразумение няма да се сключва, ако не се намерят варианти за удовлетворение на двете страни. Според него думите на американският представител са били, че договор няма да има само, ако САЩ не са доволни от условията.
Волен Сидеров добави, че Щатите са поискали "пълна свобода на действие в България", каквато им била практиката при подписване на подобни споразумения и с други страни. Освен това американците нямало да плащат за ползването на нашите бази, каза още Сидеров. Той припомни, че “Атака” ще иска референдум за разполагането на щатски бази у нас и че вече има недоволство в някои градове. Той призна обаче, че по време на срещата наистина не е ставало въпрос за конкретни параметри на евентуалното споразумение за военно сътрудничество. На въпрос на председателя на Комисията по отбрана Ангел Найденов обаче, за броя на американските военнослужещи, Лофтис е казал, че става въпрос за около 1000 човека в база.
НИКОЛА ЛАЛОВ
07 Октомври 2005 20:43
Като чета повечето мнения не мога да разбера - дали наистина българинът е толкова тъп и лишен от способноста да мисли, наистина?То бива малоумие, ама "Everthing has a limit!!!!!!".
Това с ползуването на наши бази от американците , дори не трябва да се коментира.Член сме на НАТО и НАТО решава какви воиски ще ползуват тези бази и за какви опреции.Не може да си член, а пък да не участваш в деиностите на пакта.Не съм чул нито един германец, и кото и да е било, в чиято държава има американски воиници да са против това.Не съм чел дори техмите медии да коментират това активно.
А тези, които не знаят защо в България, която беше наи-сервилна към СССР, нямаше съветски воиски в България/макар че граничихме с две страни членки на НАТО -Турция и Гърция/, моля да ми отговорят, ако искат. Искам да видя докъде ще стигне българското перверзно мислене.
07 Октомври 2005 20:57
Па ти мое и да си член, ма я не сум.
07 Октомври 2005 21:09
Освен това Волен Сидеров трябва да мине някакъв курс за депутат ли или нещо подобно, където да разбере , че американските воиски са съюзнически воиски , а не чужди.Какъв срам!?Тц, тц, тц...
07 Октомври 2005 21:19
..."който не храни своя армия , храни чужда"...
Това е положението . Тъй като от нашата БА нищо не остана съюзниците ни 'подсилват'. Все пак това са НАТОвски бази, а нашето военно участие в мисии е ...символично. Въпрос на време е да стане само ... политическо.
07 Октомври 2005 21:43
кайло, па никой не си мисли че си член ма, ти си ***** та дрънка
PS каде да натиснем та да се запознаем?
07 Октомври 2005 21:47
Базите няиа да бъдат насочени срещу трети страни - направо срещу четвърти...
Абе чудя се, нащите политици и дипломати имат ли представа от елементарна геополитика (за депутатите съм сигурен за какво имат представа и за какво нямат)
Пиша ви го с главни букви дано го прочетете:
ТОЗИ ТИП БАЗИ СЕ СЪЗДАВАТ ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНА - ЕДИНСТВЕНО И САМО. КОГАТО НЯМА ВОЙНА ЩЕ ИМА ОПРЕДЕЛЕН КОНТИГЕНТ ЗА ОХРАНА, КОГАТО СЕ УДРЯ ЩЕ ТРЯБВА МЕЖДИННИ ТЕРЕНИ ЗА ЛОГИСТИКА ( КАКВИТО СА ТЕЗИ БАЗИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ)
Ако се отнеме оперативната свобода, те губят смисъла си.Нашите мислят, че американците идват да ни правят оборотна нощните клубове и магазините по бургаско. Няма такова кино..
става дума за междинни плацдарми за удар по трети пети и осемнайсти страни ако искате...Това е - ако ви харесва.
Гледах и ви се чудех когато скачахте от радост министри, чиновници, дипломати и други слабомислещи същества, че в България ще има бази. Ами помислихте ли, че тези бази няма да са като онези в Западна Германия - огромен постоянен контигент от петстотин хиляди човека, който влияеше благопрятно на немската икономика.
А нашият случай следният - идва кризата Х - идват и американците у нас и се започва бомбене я в Афганистан, я в Иран, я не дай си Боже в Китай (Ха ха ха сещате ли се за какво ви говоря) и така идват и си отиват, идват и си отиват, а понеже базите се ползват само при кризи те няма да плащат, а ние ще се учим да играем на войници на тях, така че им излиза безплатно.
Сега да ударим чертата - във всеки огън запален от щатите, ние ще сме на дулото и за терористи и за велики сили с ядрена мощ...
Който не е разбрал какво съм казал, да ме пита, ще го повторя още един път!
07 Октомври 2005 21:53
Антибиотик, ма вече не сме във Варшавскя договор.Я, прочети Whashington Pact/ договора за НАТО/.Ти наистина ли си вярваш това, което пишеш и наистина ли мислиш американците за по-наивни от тебе?
07 Октомври 2005 22:19
Военните обекти на САЩ у нас няма да са насочени срещу трети страни
Вероятно ще са насочени срещу четвърти страни. А познайте кои са те?!
07 Октомври 2005 23:17
аре мноо здраве на сичкото пасифист, еба ти.
ако искате да знаете, к'ва е разликата между "страна" и сомалия (или афганистан), обадете се. яз ке ви обадим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД