:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,691,703
Активни 256
Страници 22,185
За един ден 1,302,066

Чиновническата хранилка пак заработи

Съдът отмени ограниченията за заплатите и участието на държавните служители в бордове на фирми. Правителството трябва бързо да вземе мерки срещу възстановяването на порочната практика
Чиновниците трябва банкет да дадат. Върховните съдии отмениха едно от завоевания на последните години - представителите на държавата в управителни и контролни органи на управление на държавните фирми да нямат право да вземат повече от две минимални заплати като възнаграждение. Това ограничение бе записано през 2003 г. от кабинета на Симеон Сакскобургготски в Правилника за реда за упражняване правата на държавно участие в капитала под силен обществен натиск и медийни разкрития за държавни чиновници, които участват в по няколко борда, взимат хиляди левове заплати, премии, ползват коли и други екстри. И всичко това се плаща от държавни фирми в не особено цветущо състояние.

Победата обаче се оказа кратка. Оказа се, че разпоредбата е атакувана в съда от абсолютно неизвестен човек. Не е ясно дали той е засегнат държавен чиновник или какъв друг интерес би могъл да има от отмяната на документа. Но Върховният административен съд (ВАС) уважи жалбата му. В решението си ВАС е извадил достатъчно солидни аргументи да отмени текста. Посочено е, че с ограничението е нарушена конституцията и е"допусната дискриминация, основаваща се на служебно положение"Според съда правителството е пренебрегнало обстоятелството, че за една и съща работа се полага еднакво възнаграждение и се носи еднаква отговорност. Аргумент за отмяната е открит дори в Международния пакт за икономически, социални и културни права. Там пише, че е задължително спазването на "правото на всяко лице да се ползва от справедливи и благоприятни условия на труд, които да му осигурят по-специално такова възнаграждение, което да обезпечи на всички работещи като минимум справедлива заплата и еднакво възнаграждение за равностойна работа". Дотук с правните мотиви. Да минем към последствията.

Очевидно е, че трябва навреме да се предотврати възможността чиновници да започнат пак да взимат колосални суми за това, че се водят в управителни, надзорни или контролни органи на управление в държавни фирми.

Преди приемането на отменените ограничителни разпоредби бяха извадени скандални данни какви суми са получавали от бордовете държавни служители. Някои си докарваха допълнителен доход от 20 000, 30 000 и дори 50 000 лв. годишно. При това от управите на няколко фирми. Дори се породи "притеснение" кога изобщо спят висшите държавни чиновници, след като освен ведомствата си надзираваха работата и на въпросните търговски дружества.

И точно тук идва проблемът. Държавният служител е в служебно правоотношение с длъжностна характеристика, в която определя какво работи в съответното ведомство. И тази работа изобщо не е малко. Напротив. И получава заплата от неколкостотин лева - обикновено повече от средната за страна. И изведнъж като някаква екстра му идва участието в борд на директорите. И започва да получава по няколко хиляди лева месечно. Повече от заплатата си от ведомството.Е, чии интереси ще защитава чиновникът?Дори само този абсурд стига, за да се прекрати тази практика. Очевиден конфликт на интереси има в това един чиновник хем да защитава интересите на държавата в съответното министерство, агенция и т. н., хем на търговския субект.

Едва ли и някой би хванал вяра на твърденията, че чиновникът може да е много полезен с участието си в управителен, надзорен или контролен орган на фирма, ако си върши съвестно задълженията и е достатъчно натоварен във ведомството. Това физически няма как да стане.

Но да приемем, че няма други подготвени хора освен въпросните чиновници и че те ще се дистанцират от възможното преплитане на интереси. Затова и бе приветстван опитът да се спре практиката с хилядарките от бордовете, като се предвиди всеки държавен служител, който е в управата на фирма, да не взема месечно възнаграждение повече от две минимални за страната заплати. Както и да не участва в повече от 1 борд, по изключение в два.

След решенията на ВАС това завоевание отпада. Защото сега по стар български обичай пак ще тръгне историята с многото пари, премиите, служебните коли, мобилните телефони. Затова ще е достойно сегашното управление бързо да вземе ново ограничително решение. Дано да се намерят неколцина кадърни юристи, които да го обосноват така, че да не бъде отменено от ВАС.
27
1320
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
06 Октомври 2005 22:52
Браво!!!! И ги нареждаме чиновник-комунист, само чиновник и голяма хранилка по средата, а на стената портрети: Живков, Виденов, Станишен и други отговорни другари за по - добро угояване!! И снимки с труженички пред хранилаката за спомен пред и след!!!!
06 Октомври 2005 22:53
Аз може да не съм юрист, но доколкото разбирам, там където държавата има участие, тя може да назначи като представител юридическо или физическо лице. Ако е юридическо, то се представлява в рамките на служебните му задължения от някой служител - без да му се плаща - това му е служебно задължение в рамките на основната му работа. Така че, ако държавата избира да бъде представлявана вместо от юридически, от физически лица, значи иска да им даде материалните привилегии. И хич да не се оправдават със съда - това си е форма на облагодетелстване на чиновници, която зависи единствено от волята на шефа им.
06 Октомври 2005 23:06
Който е влязъл блатото наречено администрация за нищо не става!! Не може 1 милион и половина в частня сектор да дърпат ДВА милиона чиновници, роми / мангасарян/ - още 750 хил., пенсионери, деца и безработни около три милиона.!!! В Германия процентно колко са въпросните дебелос..ци спрямо работещото гражданство???
06 Октомври 2005 23:09
Абе ромите, децата и пенсионерите все ще ги изхраним някак си. Ама чиновник, хеле пък с комунистическа закваска, насищане няма.
06 Октомври 2005 23:35
А пък аз ти пожелавам демократи да те дерат, че ти е по-леко...
07 Октомври 2005 00:32
Чиновник на държавна работа, не трябва да има никакви отношения с частни фирми. Да избира - или на частното или на държавното.......
07 Октомври 2005 00:44
Чиновническата хранилка пак заработи...
Мигар е спирала?
07 Октомври 2005 01:19
Дадохте им я с`я нема какво да се сърдите , ке плащате и че траете до следващите избори !
07 Октомври 2005 02:42
Ми, ти къде беше, бе бай х*й?!Нали пусна и ти бележка за бат Симо, а

07 Октомври 2005 03:10
Ленте , не можах да я пусна , защото нямах БГ-паспорта имах само лична карта ?!?

ПП- ма със мене и без мене - след като масата българи сте изоглавени и господ да слезе на земята нема да може да ви помогне !
07 Октомври 2005 07:48
nesnaecht,
Обясни ми като на прост човек какво общо има Станишев със ВАС? И какво общо имат комунистите дето взеха власта преди месец с батака оставен от 2 (две) правителства преди това? Е сега ще операт пешкира като не са се научили кога да идват на власт, ама това си е техен проблем. Да си му мислят те.
07 Октомври 2005 09:13
май и форумците четат статията, както съдебната система - законите?
какво общо има съда с правителството? решението е на съда!
много лесно е за всичко да са виновни комунистите и международното положение, но за началото на 90-те. сега сме 2005-та!
по логиката на съда следва да разрешат и на финансовите контрольори, на работещите в НОЙ /РУСО/, на митничарите и данъчните да разрешат да участват в управата на търговските дружества, които проверяват!
те и без това са с мижави заплати, държавата не им плаща осигуровките и т.н., но със закон е забранено да получават доходи от други източници,
и за това ни критикува ЕС - за калпави закони и още по калпаво, направо престъпно прилагане на тези закони!
07 Октомври 2005 09:15
бях потресен от новината
че в татковината, при разцвета на шуро-баджинащината можело да има
"абсолютно неизвестен човек".
07 Октомври 2005 09:28
Като какъв влиза дадения чиновник в един борд? Влиза точно защото работи нещо си някъде на държавна служба. Е, занчи това е част от служебните му задължения и не му се полага нищо в повече. Толкоз.
07 Октомври 2005 09:31
seterbg, ще се опитам да обясня по-бавно - съдът е казал, че назначаването на чиновници на хранилка е законно. Но от това не следва, че те автоматично трябва да бъдат назначени - това зависи от съответния министър. И ако министърът назначи някой чиновник в борда, за да получава доста пари срещу никаква работа, кой според теб е виновен?
07 Октомври 2005 09:38
Тук си спомних вчерашната статия на Евгений Дайнов. Защо чиновничеството било предпочитана кариера в България - ами ето защо! Защо трябва да рискуваш като предприемач, след като можеш да заложиш на сигурно. Затова и властта, а не предприемачеството е най-добрата хранилка.
Докато това е така едва ли ще видим някакъв забележим прогрес в България.
07 Октомври 2005 10:01
Светро Пиво, така е. Човек, като е кадърен, се отказва от чиновничество, държавна служба - дори и в МВР, кметство, депутатство. На своя отговорност.
07 Октомври 2005 10:16
стига с този популизъм, чиновниците взимали заплати хилядарки , да вземе автора първо да протече прословутото 112 ПМС, отделно съда отменя частта за заплащането , защото самото постановление противоречи със търговския закон, неможе членове на един и същи съвет за една и съща работа да взимат различно заплащане, а отговорноста за взетите решения да една съща.По този начин за ниско платния има предпоставки за корупция.Отделно автора да вземе да провери колко са държавните фирми , колко държавни служители са назначени, при положение, че 80% от икономиката е приватизирана че и повечее, отделно че към назначенията за борд има показатели, които като не са изпълнение ще вземе заплата нанай, за разлика от работниците. Показателите са печалба на дружеството или намалямване на загубата от предходна година , ликвидност и още няколко, които се изчисляват по резултатите от предходните тримесечия на дружеството. Сиреч членовете на съвета на директорите ако искат да вземат хубави заплати трябва добре да управляват дружеството , при лоши не вземат нищо дори дължат , при назначаване на борд първите три заплати се задържат като гаранция.Автора защо не пише, че в половината хора назначени по бордовете на са нито служители , а са приятели или бизнес партньори на дупутати които точат дружествата.
07 Октомври 2005 10:49
Mamut колко е заплатата на чиновник който си клати оная работа в борда примерно на РВД?
07 Октомври 2005 10:54
Мамут! Точно! Има чиновници и чиновници. Просперира ли предприятието , всички искат да са на хранилката . Има бордове в който членовете се чуват само по телефоните и то от чужбина.Работата се върши от изп.директори-те са на топа.
07 Октомври 2005 12:09
Че те законите се правят за наши хора, сега да дойде параграфа да обясни какво значи нарушение на закона, щото още малко и чиновниците ще станат повече от останалото население и тогава няма да има как 50%+1 да не ги спазват.
Спи спокойно, българино. Ако не ти, децата ти ще станат чиновници един ден и ще се закърмят и те от хранилката.

_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 12:12

А бе тези съдии от ВАС да не са "Панаойтки" щом така пишело в Международния пакт за икономически......... последвалото право на всяко лице.......... , къде е тогава правото на ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ПО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЩАТОВЕ КЪМ БЮДЖЕТНИТЕ ВЕДОМСТВА т. н. ПОСТАНОВЛЕНИЯ №№ 66, 212 и 351 ИМАТ ТАВАН НА ЗАПЛАТАТА ОТ 180.00 лв. БЕЗ ПРАВО НА ВСЯКАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАПЛАЩАНИЯ, "13" ЗАПЛАТА, БЕЗ ИНДЕКСИРАНЕ И АКТУАЛИЗИАЦИЯ НА СЪЩАТА ОТ 1996 год. А ТЕ ВЪРШАТ ВСИЧКАТА ТАЗИ РАБОТА НА ТЕЗИ "ДЪРВЕНЯЦИ" ЗА ДА СА СВОБОДНИ И ДА "КОНТРОЛИРАТ" ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ И ДА ТРУПАТ ПАРИЧКИ А ПЪК И НАХАЛНИ НЕ ИСКАТ И ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ. Ако си ги плащат както тези по тродов договор веднага от бюджета се освобождават 300 МИЛИОНА ЛЕВА. е то ти и пари за актуализиране на пенсиите. АМИ НЯМАГИ ВЕЧЕ "ПАРТИЗАНИТЕ"
07 Октомври 2005 12:28
НЕЗНАЙКО, здравей! Само в името на коректността: Върховните съдии, отменили решението по времето на коя партия са избрани? Питам по повод репликата ти "Дадохте им я с`я нема какво да се сърдите , ке плащате и че траете до следващите избори"
07 Октомври 2005 13:04
Корупция!
Държавен служител не трябва да участва в борда на никое предприятие!
Conflict of interests!
07 Октомври 2005 18:14
Би трябвало да се забрани на държавните служители да работят на повече от едно държавно място, както в случая. За втора работа - специални условия, за да няма това-онова. А тези държавни фирми - като ще им участват в управлението - то само там и да си вършат работата. Но това естествено няма да стане, такава ни е демокрацията и пазарната икономика.
07 Октомври 2005 18:49
ПИСНА МИ,
Икономиката ни НЕ е "Пазарна" , а е ПОЗОРНА !!!
07 Октомври 2005 21:08
България плаче за реформа и съкращение на бюрокрацията.На половина да съкратят тия лапачи, пак ще са много.Канцелариите са пълни с неграмотни (вкю.компютърна грамотност) чичковци и лелки получили топли местенца с връзки.Не носят никоква отговорност и само губят времето на клиента.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД