:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 560
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ревизия

Демонстрационно усвояване

Областите все още не са отчели как са похарчени парите за малките обекти, в Силистра и Благоевград вече погнаха фирми за нарушения
снимка: Юлиян Савчев
Редица своеволия при малките демонстрационни обекти на царското правителство лъснаха едва след като властта се смени. НДСВ успя да запази позиции в кабинета и в областните управи и това до голяма степен омекоти истината. Но похарчените пари са държавни, и всеки има право да знае как точно властта се е разпоредила с тях.

10-те милиона лева от третия транш все още не са отчетени, макар че вече минаха повече от четири месеца от старта на кампанията. Досега общо са изхарчени 32 млн. лв. Срокът за изпълнение на малките обекти е между 1 и 3 месеца. В регионалното министерство, което отговаря за инициативата, все още чакат две области да подадат отчетите си за малките проекти.

Интересното е, че когато стартира третата серия от т.нар. "царски чешмички" в началото на юни, вече бяха реализирани 125 обекта от общо одобрените 1258. Целта беше прозрачна - да се откриват ударно от жълтите министри и депутати по време на предизборната кампания. След това обаче интересът към тях е замрял, макар че парите са усвоени. Новите областни управители в момента с изненада установяват, че проектите още не са отчетени, а на места - и не са завършени. Регионалното министерство е пратило напомнящо писмо за това още на 13 септември.

Показателен е случаят в силистренското село Ситово. За него новият областен управител Светлана Великова била алармирана специално от кмета. Оказало се, че е одобрен проект за изграждане на параклис в гробището на селото,



взети са парите за него, а нищо не е направено



"Направихме проверка и се оказа, че обектът е отчетен като завършен, а изобщо не е започван", обясни Великова. Стойността на проекта за параклиса е 7896 лева. Останалото ще осигури общината. Фирмата обяснила пред екипа на областната управа, че взела парите просто защото трябвало да бъдат усвоени. Иначе щели да ги върнат в хазната. Тези дни фирмата беше принудена все пак да започне да копае основите на параклиса. Заради наводненията в селото обаче те са плувнали във вода и трудно се работи. Кметът на Ситово Николай Неделчев обясни пред "Сега", че бил изумен, когато новият областен управител му съобщил, че е в грешка, защото параклисът е отчетен като завършен. След това се разбрало за нарушението.

Подобен е случаят и с едно помощно училище в Силистра, което до началото на тази седмица също не беше завършено. Разликата тук е, че са платени авансово само 30% от стойността на ремонта, обясни зам.областният управител Иван Недев. До сряда фирмата все пак обещала да си изпълни ангажимента и да завърши ремонта. Тези дни областният управител Великова е сигнализирана и за трети случай в община Дулово. Там обектът също не е довършен. В област Силистра са одобрени 40 малки обекти на стойност 269 000 лева. Макар че Великова се беше заканила да направи проверка на всички, ако се появят още нередности, засега отлага ревизията.

За подобен случай с авансово взети пари и незавършени обекти съобщиха и от областната управа в Благоевград. Ако фирмите продължават да се бавят, ще си търсим дадените пари, казаха оттам, но отказаха подробности.

В община Петрич лъсна



още една слабост на царските проекти - изкуственото завишаване на цените.



Село Рупите е на хвърлей път от прочутия храм на Ванга, но изглежда като забравено от Бога. От третия транш тук е изградена детска площадка на стойност 7000 лева. 4000 от тях са дадени от областната управа, а другите 3000 са осигурени от общината. За толкова пари в подобно село може да се построи масивна къща. Тук обаче има ниска дървена оградка, две люлки, едната от които е счупена, и малка детска пързалка. 1035 лева струва 48-метровата декоративна ограда с крепежни елементи, а детските съоръжения са глътнали 2000 лева. Кметът Георги Атанасов смята, че това сигурно е можело да се направи и с по-малко пари, но тъй като всичко минавало през специално определена фирма, се оскъпявало. Той не знаеше коя е фирмата. Площадката е най-използваният обект в селото, още повече че и в детската градина с 40 деца няма такава.

Кметът на Рупите подготвил 5 проекта за финансиране от царските малки обекти, но координаторите на НДСВ му одобрили само този. Така остават да "висят" като проблеми уличното осветление, липсата на спортна площадка, ограждането на гробищния парк и нуждата от изграждане на автобусна спирка в центъра на селото.

В община Петрич са реализирани общо 20 малки обекта. Един от тях е изграждане на места за отдих по пешеходната алея над града, по-известна като пътят над Яворите. "Ей там нагоре правиха нещо, но пейките вече са изпочупени", казва възрастен мъж с чувал на гърба. След като се преодолее колебанието дали това наистина е алеята, защото от последния ресторант нататък тя прилича по-скоро на коларски път, не е трудно да се открият изпочупените царски пейки и смачканите кошчета за боклук.

Петричкото село Първомай е шампион с 3 реализирани проекта - ремонт на покрива на читалището и на шадравана на площада, както и изграждане на пешеходен мост. Според местни хора малките проекти са отивали там, където може да се осигури по-солиден електорат за царистите. Първомай е едно от най-големите и най-добре уредени села в района.

В Гоцеделчевско може да се открие подобна тенденция. Там едно от селата с повече царски проекти е прословутото Мосомище. То се прочу покрай изграждането на алея за запознанства. Сега пък е ремонтирано читалището, което грее с новата си дограма. Майстори работят и върху фасадата на училището, макар и ремонтирано по друга линия. Оказва се, че алеята всъщност е недълга отсечка, която свързва Гоце Делчев и близкото Мосомище, и хората обикновено по нея се прибират пешком. Тя е добре осветена, в момента общината се готви да направи и тротоар, за да избегне неприятните инциденти нощем.

Съвсем наблизо, на не повече от 3-4 километра е село Садово. Селото се прочу покрай проблемите си с пътя Гоце Делчев-Драма, който създаде неудобство за жителите на около 23 къщи, а една от тях - която остана без вход, в момента пустее и се руши. Кметът Янко Балабанов изобщо не беше чувал, че може да кандидатства по линия на демонстрационните проекти.



Селото е "жертва" на още един фонд, който отпуска пари за местни проекти



- този път за бедствия. Частна фирма взела пари да поправи и разшири дерето, което при обилни дъждове се пълни и залива дворовете на хората, но не е свършила работа. "През пролетта ни заля и сега треперим, че пак може да ни се случи, още повече че над селото имаме три микроязовира", обяснява кметът.

В община Гоце Делчев от третия транш са ремонтирани църкви в селата Делчево и Старо Ляски. "Общината подготви други три проекта, но нито един от тях не беше одобрен", каза Асан Имамов, служител в общината. Според него ограждането и почистването на гробищния парк в Гоце Делчев бил един от най-важните проекти. Той предвиждал да се изгради 200 м ограда, други 80 метра декоративна ограда от храсти, да се поставят 20 кошчета за смет и 3 контейнера, а на входа да се изгради чешма. Към проекта се предвиждало едноседмично почистване на гробищния парк от доброволци и отстраняване на нерегламентирано сметище. Вторият проект бил за изграждане на 180 м масивна зидана ограда на манастира "Св.Богородица" между Гоце Делчев и с. Делчево. Третият отхвърлен проект бил за укрепване и ремонт на старата Влашка църква, за което и Неврокопската митрополия обещала да осигури недостигащите средства.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов вече съобщи, че ще прекрати практиката за раздаване на пари за малки демонстрационни проекти. Най-големият порок в нея беше, че жълтите партийни секретари решаваха кой обект ще се изпълнява, а областните управители имаха пълната власт да се разпореждат с парите и да определят фирми-фаворити за изпълнение на обектите. Очевидните слабости и нарушения на досегашната практика обаче едва ли трябва да бъдат прикрити. Ето защо една ревизия на малките царски обекти само ще направи по-видимо това, срещу което всички в държавата се борят.
 
Пейките по алеята над Петрич глътнаха доста държавна пара, но вече са изпочупени и пригодени с груби дъски, завързани с тел.
 
Шадраванът в центъра на с. Първомай, пуснат като царски обект, временно е спрян за профилактика.
 
Кметът на с. Рупите не знае коя фирма е взела луди пари за тази малка детска площадка - хит в селото.
10
1607
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
07 Октомври 2005 01:16
Още в началото беше ясно, че тези парички са предназначени за свои хора. Защо не спряхте това харчене а сега лаете. Безсмислено е.......
07 Октомври 2005 01:19
Най-много ме кефи шадраванът.
Жалко, че секишът е в профилактика.
07 Октомври 2005 02:32
Бе, направо един бруст на бат Симо да изчукат и да не са занимават с глупости

07 Октомври 2005 08:03
Симо си напълни партийната каса и покрай предизвиканата от него патардия по неугледния вид на ГКПП-тата. Реално от отпуснатите 12 млн.лева са усвоени за ремонти около 2 млн. Трябва да се сещате, че където се появи Олимпи Кътев, оттам потичат и милионите към Царя. Впрочем най-голямата му заслуга беше връщането на царските имоти и рилските гори, за няколкостотин милиона лв. Сега Олимпи изчаква да отмине опасността с двойната защита на депутатски имунитет и на бандитския сговор- правителство. В по-малка степен това важи и за всичси губернатори, където има ГКПП.
07 Октомври 2005 09:20
Я, имало изненадани от мушиите на юдомасонското правителство на бай цар! Власт, упражнявана от пасита, аврамовсвиняров, чиловки и биджеранки-шулевки задължително е крадлива, лъжлива и злодейска спрямо населението където и да било, щом е била допусната. Тенк ю, бай цар, за юдейско-турското правителство, с което ни зарадва!
А при сер гей юдей хептен ще прокопсаме.
07 Октомври 2005 10:18
32 милиона лева, които не ме касаят. А БТВ събра над 1 милион лева за 2 милиона пострадали от наводненията, и ако се натискам, може и да си получа 50-те стотинки.
07 Октомври 2005 10:47
Много обичате думичката ПОГНА, ваща мама...
07 Октомври 2005 12:39
А в съседна статия други умници разсъждават как данъците не трябва да се намаляват, щото нямало как да се прокрият разходите на държавата.

_______________________
Злият гений може да бъде победен само от друг зъл гений.
07 Октомври 2005 12:40
Не знам за чешмичките, но за 7000 лева НИКЪДЕ в България не може да се построи къща.
07 Октомври 2005 15:52
Може в махалата!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД