:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МЗ пак проверява трансплантациите в Правителствена болница

Предишни одити не показаха нищо нередно в смъртта на 5 деца
Стефан Константинов
Здравното министерство е разпоредило на агенцията по трансплантациите проверка в Провителствена болница, обяви министър Стефан Константинов. Поводът е, че родителите на деца, починали след чернодробни трансплантации в болницата, се внесли жалби в прокуратурата.

Родителите твърдят, че успеваемостта при присаждане на черен дроб на деца в клиниката е 30%. От 2008 г. до 2011 г. там са направени 10 подобни трансплантации, като 5 от децата са починали, а други две са насочени за ретрансплантация в чужбина. Според семействата в Правителствената се правят трансплантации на черен дроб на деца в нарушение на нормативната уредба. Юристи твърдят, че директорът на болницата Любомир Спасов, който е и главен оператор при трансплантациите, изобщо няма право да присажда черен дроб и бъбреци, защото няма нужната специалност. Операциите са направени прибързано - без достатъчно предварителни изследвания, а лекарите не дооценили риска от интервенцията, твърдят родителите.

От МЗ обаче казват, че от 2007 г. досега в университетска болница "Лозенец" са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са 6 от тях, т.е. смъртността е 43%.

Родителите на починалите деца се жалват по институциите от 2010 г. По тяхно настояване здравното министерство нареди на агенцията по трансплантациите проверка на Правителствената и преди 2 години. Според хората обаче тя не беше обективна, тъй като по това време директор на агенцията беше Теодора Джалева - анестезиолог в Правителствената, когато са правени трансплантациите. По случаите с починалите деца работи и агенция "Медицински одит", но не откри нарушения. Децата са били с увредено здраве заради неработещия черен дроб и затова са починали, бяха заключенията на одита. От агенцията все пак препоръчаха решението кое дете е подходящо за операция и кое не да се взема от комисия, а не само от екипа на болница "Лозенец". Заради шума, който вдигнаха хората, Правителствена от февруари 2011 г. преустанови плановите чернодробни трансплантации на деца.

М.г. дела срещу Правителствената заведоха и близки на двама пациенти, претърпели неуспешни бъбречни трансплантации в болницата.
2
1489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Февруари 2012 20:24
При всяка операция има риск..Дори и при такива рутинни, като операция на сливиците
10 Февруари 2012 09:52
Така е, но риска става неимоверно голям, когато някой го прави, за да вземе паричките, въпреки че няма квалификацията за това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД