:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта трудно ще обори критиките на Брюксел за 6 месеца

Ключови ще са финансовите проверки на хората от властта, присъдите срещу магистрати и срещу организираната престъпност, както и конфискуването на престъпното имущество
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
ВСС посрещна с цветя новия правосъден министър Диана Ковачева. Сега обаче те заедно ще трябва да убедят Брюксел, че има някаква съдебна реформа.
Два дни след като Еврокомисията обяви в доклад острите си критики към правосъдието и вътрешните работи, продължават споровете дали документът е положителен или не е най-лошият, откакто Брюксел наблюдава България по тази тема. Всички са се съсредоточили върху политическите оценки, а не върху това какво е свършено и какво още трябва да се направи през следващите месеци. Механизмът за сътрудничество и проверка на напредъка бе създаден през декември 2006 г. по шест индикативни показателя. Оттогава с докладите - през февруари междинен и експертен, а през юли с политически оценки, ЕК казва своето мнение по направеното. Предстоящият юлски доклад ще има за цел и да обобщи свършеното през последните 5 г. на наблюдение.

Първият показател включва приемане на изменения в конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система. По него бяха направени няколко съществени поправки в основния закон. Сред тях са превръщането на Висшия съдебен съвет в постоянно действащ орган, създаването на инспекторат към него и намаляването на имунитета на магистратите. Оценките за смисъла, значението и резултатите от промените вероятно няма да са еднозначно положителни. Трудно могат да бъдат формулирани практически резултати от измененията - нито по отношение на постоянно действащия ВСС, нито по въпроса за проверките и разследванията срещу магистрати.

Вторият показател включва гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане на нов закон за съдебната власт и на нов граждански процесуален кодекс (ГПК). В него е и изискването "за докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс преди всичко върху досъдебната фаза". Технически всичко по този критерий е изпълнено. Показателят предвижда и създаването на система за мониторинг на всички нови кодекси и докладване на равни интервали за констатациите. Правосъдното министерство твърди, че го прави. Но и процесуалните кодекси, и новите правила в Закона за съдебната власт не дават очакваните резултати - да направят по-бърз и по-справедлив и гражданския, и наказателния процес. А ЕК продължава със силно критичните препоръки именно в тази област.

Властта трудно ще се справи и с третия показател за "продължаване на реформата на съдебната власт с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността". Тук се включва оценяване въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година. По този критерий основно се наблюдават дисциплинарните разследвания на ВСС, кадровата политика, етичните правила, обучението, произволното разпределяне на делата. Има разработен кодекс за етично поведение на магистратите, процедури за дисциплинарните разследвания и за произволно разпределяне на делата, заложено е и конкурсно начало. На практика обаче именно тук са най-сериозните възражения на Еврокомисията, включително и в последния междинен доклад, а най-острите забележки са по отношение на кадровата политика на Висшия съдебен съвет.

Проблемно е провеждането на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище и докладване за тях. По тази точка бяха създадени множество инспекторати към различните ведомства, привлечени са чужди експерти, които да помагат и обучават, Сметната палата и НАП бяха натоварени с проверки на имуществените декларации на представители от властта. Но трудно ще бъде доказано, че инспекторатите са напълно независими и че имат разследващи функции. Същото се отнася и до практическата защита на лицата, които подават сигнали за корупция, както и малките санкции за неверни и неточни декларации.

Петият показател предвижда "вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление". Тук са включени като подтеми "прилагане на дисциплинарни санкции и нулева толерантност, особено във Ветеринарната служба, митниците, Изпълнителна агенция "Пътища" и други служби". Както и провеждане на одити и проверки през редовни интервали и докладване за разследвания на необяснимо забогатяване. Интересно ще бъде какво ще отчете властта по този показател. Бяха сменени няколко шефове - например на пътната агенция, но всички те бяха изпращани с благодарности. Разследванията за необяснимо забогатяване пък само се загатват с твърдения, че се правят някакви проверки. Публично се облитаха някакви райони, но и до ден днешен няма голямо дело по тази линия. Именно тук са другите сериозни критики и в сегашния междинен доклад. Прокуратурата сама си призна вина, като обяви, че е подценила въпроса с финансовите проверки, макар че на практика те трябва да се извършват основно от НАП.

Сериозни проблеми при наваксването ще има и при отчитането на критерия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари и конфискация на престъпното имущество. Показателят изисква да се докладва за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и присъди. Стратегия има, сменен бе шефът на комисията за конфискуване на имущество Стоян Кушлев. Има постоянен доклад за образувани и приключени дела. Множество законодателни мерки бяха заложени и срещу прането на пари. Тук определено обаче ще има различен прочит на нещата. Не е сигурно, че Брюксел ще приеме като големи успехи присъдите за трафик на хора на Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, и Атанас Мъндев. Има проблем и с редица оправдателни присъди. Наблюдава се напрежение и в комисията за конфискация на имуществото - там ръководството е разделено на две и се разменят взаимни обвинения.

Критични остават и темите за даренията на МВР, както и взаимодействието на българските власти с ОЛАФ и разследванията за измами с евросредства.
9
2572
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
09 Февруари 2012 20:01
Не критиките - Брюксел ще обори...
-----------------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Февруари 2012 20:34
Мили Авторе ,
По тази Тема , само заглавието ти е вярно . Останалото си сторил на коляно и за Броя . Вестника , Моля елате на себе , вместо да си правите смешки с кучето !!! ...
09 Февруари 2012 22:25
Нито Брюксел ще ни одобри, нито ние ще се променим. Те ни лъжат, че ни се карат, ние ги лъжем, че си взимаме бележка.
10 Февруари 2012 10:20
Същото се отнася и до практическата защита на лицата, които подават сигнали за корупция,
Лицата, които подават сигнали за корупция, не само нямат никаква защита а са репресирани, унижавани, икономически занулявани, срещу тях се завеждат поръчкови дела ако са подали сигнал за корупция на съдии, прокурори, полицаи и други държавни бандитчета и още един куп гнусотии. Да се чуди човек как може да са толкова изобретателни да вършат мръсотии и толкова енергия и ресурс да изразходват за това, а една хобава работа да не могат да свършат като хората.
10 Февруари 2012 10:32
Нищо общо няма в това Брюксел: Ние сме майстори сами да се топим!!! Винаги ще има съдии, адвокати или прокурори, които да останат недоволни от осъжданията или по политически пристрастия и ще изпращат "сигнали" с цел да се злепоставя съдебната система.
10 Февруари 2012 10:48
"Властта трудно ще обори критиките на Брюксел за 6 месеца"
ВЪОБЩЕ НЕ Е ТРУДНО:
Б Борисов; Ц Цветанов; Емил Димитров; Ангел Антонов; Пламен Нунев; Андрей Иванов; Цветан Василев; Светлозар Костов; Роман Василев....."Винпром-Пещера"; "Инса ойл"; "Лукойл-Нефтохим"; "Лукойл-България" и още МНОГО "ЗНАЙНИ", за ДАНС лица и обекти - ПРОСТО Е ВРЕМЕ ЗА "Р Е А Л И З А Ц И Я"!!!
10 Февруари 2012 12:11
Сега и аз мога като Мишо Константинов да се хвана на бас, че и следващото правителство няма да може да се справи.
Системата е такава.
Тя не се променя.
Сменят се само правителства но не и тя.
10 Февруари 2012 12:50
Столичните заместник-кметове по екологията Мария Бояджийска, по строителството Ирина Савина, по транспорта Любомир Христов и за правните въпроси Юлия Ненкова са взели по около 30 хил. лева бонус през 2010 г. над заплатите си, пише по темата "Дневник" . Средствата дошли от участието им в Съвета за управление на Столичния общински приватизационен фонд и надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация.” Ей го на „Сребърния фронт (пардон) фонд” на ГРОБ, чрез който (глу)пак „антимафиотски” „Гра(д/б)им София!
10 Февруари 2012 15:04
"а най-острите забележки са по отношение на кадровата политика на Висшия съдебен съвет."
Такава шуробаджанащина в съдебната система няма никъде. ВСС си кадрува както му отърва и ако продължава това, няма да има никакъв напредък в съдебната област. Изборност на магистратите пряко от народа може и да промени нещата Но за това се иска воля за промяна от управляващите, а именно тя липсва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД