:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пълна бъркотия цари с помощите за бедстващите райони

Борисов смени самолет и хеликоптер, за да отиде на погребението в Бисер
СНИМКИ: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Със самолет и хеликоптер премиерът вчера пристигна в с. Бисер за погребението на четири от жертвите на наводнението. Там от понеделник са вицепремиерът Цветан Цветанов и земеделският министър Мирослав Найденов.
Над 10 тона храни и напитки се събраха в бедстващото село Бисер, което беше пометено от наводнение след скъсване на язовирна стена. Едва на четвъртия ден от старта на благотворителната акция обаче агенцията по храните се сети да уточни, че провизии не могат да даряват граждани, а само производители и търговци, тъй като при тях има ясен произход на продуктите. На хората им остана да даряват дрехи, обувки и одеяла, но пък шефът на БЧК Христо Григоров обяви, че бедстващите нямат нужда вече от подобна помощ. "Хората от село Бисер имат нужда от финансова помощ да възстановят къщите си и да закупят покъщнина", обяви Григоров пред "Фокус". Само за 3 дни и то само по сметките на БЧК са постъпили 300 000 лв.

Храните за бедстващите се трупат в склад с минусови температури в Хасково. В същото време шефът на агенцията по храните Йордан Войнов съобщи, че има обаждания от кметовете на Смолян, Шумен, Русе и Разград с искане и там да се насочат помощи. На много места проблемите идват не от наводнения, а от затворените в продължение на дни пътища и тежките снеговалежи. Войнов пренасочил исканията към Националния кризисен щаб, където аргументирано трябва да заявят къде от какво се нуждаят.

Координацията при бедствия и аварии е приоритет на вътрешния министър, но Цветан Цветанов заедно с Мирослав Найденов от понеделник се занимава само със ситуацията в Бисер. От пресцентъра на МВР не успяха да обяснят пред "Сега" следобед има ли национален щаб и да дадат обобщена информация за нуждите на хората в другите бедстващи региони. Същият пресцентър сутринта съобщи, че в 41 населени места на територията на областите София - Самоков, Своге и Костинброд, Смолян - Баните, Рудозем и Девин, Кърджали - Джебел, Момчилград и Крумовград, Пазарджик - Велинград, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Без да уточнява дали на тези населени места е помогнато.

Вчера ситуацията в страната най-сетне започна да се нормализира, като почти навсякъде в Североизточна България пътищата бяха отворени, вълнението на морето спадна, както и нивото на реките. Село Бисер се прости с четири от жертвите на водната стихия. За да присъства на поклонението, премиерът Бойко Борисов направи сложна и скъпоструваща логистика, като първо летя с правителствения самолет до Пловдив. После фалконът замина празен да го чака в Бургас, а той се качи отново на хеликоптер "Кругър" въпреки обвиненията по-рано, че те не са пригодени за летене в зимни условия, и пристигна в с. Бисер.

Селото изпрати Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов и Ангел Стоянов. Още се издирват съпрузите Кръстина и Жельо Николови. Вицепремиерът Цветан Цветанов съобщи, че в неизвестност са още трима души в Хасковско - семейство, пропаднало с джип в дере край село Бориславци заради срутен мост, и човек от село Иваново.

Премиерът успокоил загубили домовете си хора, че всичко ще им бъде възстановено. Договорени били и 15-20 млн. лв. с ЕК по линия на програмата за развитие на селските региони, с която ще се оправят училището, църквата и канализацията в Бисер, както и падналият мост край с. Иваново. От социалното започнаха да изплащат еднократната помощ от 325 лв. за покриване на нужди от първа необходимост. Такава ще получат над 100 семейства от Бисер и още толкова от други населени места, които са загубили къщите или цялата си покъщнина. Изплащат се и по 10 000 лв. на близките на четиримата загинали, тъй като техните документи са оформени. Щетите по 89 къщи вече са описани, още 42 трябваше да се проверят вчера. До 10 дни ще е ясно кои ще трябва напълно да се разрушават и да се строят отново.

От земеделието пък преброиха убитите животни, за които стопаните ще бъдат обезпечени. Свинете били 92, едрите животни (крави, коне) - 12, имало и малък брой овце, кози и зайци. Село Бисер има дърва за няколко седмици. В раздаването на помощите там от два дни участва и обществен комитет от местни хора, след като преди това тръгнаха обвинения, че непострадали се редят първи за помощи.

ГРИЖА

Надежда и на другите пострадали региони в страната вчера даде финансовият министър Симеон Дянков. Той обяви пред БНТ, че още поне седмица ще трябва да се смята на място, тъй като бедствието постоянно се мести. И даде пример за огромното вълнение по морето от сряда, което разби рибарски лодки и постройки покрай него. Дянков успокои, че заради добрата финансова дисциплина държавата може да плати обезщетения на пострадалите. "Не ни е необходима на този етап помощ от ЕС. Имаме достатъчно пари за това", отсече финансовият министър.
 ----

Започна оглед на щетите от бурното море

Невижданото морско вълнение причини сериозни щети по брегоукрепителните и пристанищните съоръжения по цялото Черноморие. В пристанищата с национално значение започват огледи за състоянието им, съобщи "Пристанищна инфраструктура". Комисиите трябва да преценят и има ли риск за съоръженията.

Обърнати лодки, нарушени настилки и залети заведения имаше почти по цялото крайбрежие. Възникна риск от свлачища. Според зам.-областния управител на Варна Славчо Славов засегнатите заведения са незаконни. 3 дамби на юг от Кранево се повредиха, пропука се на места и крайбрежната асфалтова настилка във Варна, известна като Алея първа. Водата подкопа основите на градските бани на плажа, които са архитектурен паметник. В курорта "Камчия" пък се повреди колекторът. В московския комплекс там има много деца.

Вчера преди обед на Рибарския плаж във Варна изплува труп на мъж. От полицията съобщиха, че тялото е на Антон Костадинов от Ловеч, обявен за издирване на 31 януари. Според властите той е разпознат от майка си, но преди аутопсията причини за смъртта не бяха оповестени. В Бургас пък около 18 часа в сряда младеж скочи във водната стихия. Преди това той бил забелязан от патрул на жандармерията. Наоколо случайно имало и момиче, което правело снимки. Униформените ги предупредили да се отдръпнат, но се подчинила единствено девойката. Младежът бил издирван безрезултатно с уреди за нощно виждане и от пожарната.

------НАХОДКА

В Сарафово морето изрови древна постройка, вероятно римска. Кметът на Бургас Димитър Николов видя следи от канализация, делви и грънци.

Около 2000 микроязовира са в окаяно състояние

Около 2000 малки язовира са в окаяно състояние и без надзор, предупреди Българската асоциация по мелиорации. Според хидроинженерите са опасни още ледоходът и дигите край Дунав заради очакваната вълна от Европа и отводнителните системи и канали. От асоциацията препоръчаха спешно да се направи преглед на съоръженията, които могат да доведат до аварии. Според инж. Маргарита Стефанова от БАМ микроязовирите трябва да имат технически паспорти, както и всички съществуващи строежи. Съгласно наредбата за техническите паспорти на строежите срокът за съставянето на книжата е изтекъл на 31 декември м.г. В паспорта се съдържа информация за основните характеристики на строежа, мерки за поддържане и срокове за ремонти и указания за безопасна експлоатация. Язовирите са строежи като всички други и трябва да се контролират като тях, смята инж. Стефанова. Държавата вече нареди проверка на състоянието на всички микроязовири, които са най-опасни, защото са бетонирани и не могат да бъдат контролирано изпускани. Спешните мерки се предприемат преди края на месеца, когато се очаква повишаване на температурите и снеготопене, за да може да бъде гарантирана сигурността.

ПАРАДОКС

В държавното дружество "Напоителни системи", което стопанисва 170 язовира, работят около 2000 души, но от тях едва 10-12 са хидроинженери, твърдят от БАМ. За поддръжката на 170 язовира и 3000 км корекции на реки се отделят 4-5 млн. лв. "Не че "Напоителни системи" не искат да ги експлоатират добре, просто не им дават пари", коментира зам.-председателят на асоциацията Георги Георгиев.
СНИМКА: БГНЕС/МО
Модулни групи от военнослужещи помагат в общините Стара Загора, Харманли, Хасково, Свиленград, съобщи МО.
12
3732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
09 Февруари 2012 20:16
Де само с тях да беше пълната бъркотия в държавата
09 Февруари 2012 20:30
как бъркотия?? много стройна система за кражби!
09 Февруари 2012 20:34
Премиерът успокоил загубили домовете си хора, че всичко ще им бъде възстановено.

та как от къде??
..и ще започне едно надписване...
09 Февруари 2012 20:44
По шапките-идиотки ще ги познаете.
09 Февруари 2012 22:50
Защо не видях нито плъх станишеФ,нито агент гоце да се засилят към бедстващите райони,да се заинтересуват нещо, да говорят с хората,да помогнат, да организират помощ?
Те явно са истинското лице на партията, която представляват.
Да не се чудят,когато хората ги поздравят на следващите избори с песента "Никакво уважение".....
09 Февруари 2012 23:18
Ти остави Станишев, ама аз и Симеон Сакскобурготски не видях.
За Волен Сидеров да не говорим пък изобще!!!
09 Февруари 2012 23:36
Мадридския и Воленчо са синоними на бити карти,безопасни игли,политически трупове......от тях не очаквам реакция като тая на ББ.
Но за водачите на столетницата това е непростимо.Абе не е лесно да лъжеш хората повече от сто години насам.....ама все някога се издаваш....
10 Февруари 2012 05:48
Какво повече да се каже?!То доказателствата са очевадни..Че и за капак разходите за височайшето съчувствие ще надхвърлят в пъти даденото за пострадалите.
10 Февруари 2012 07:09
Lyubo65, смяташ ли, че ако се струпат там всички държавни и партийни шефове ще има някаква полза. Само ще пречат.
10 Февруари 2012 09:47
от понеделник се занимава само със ситуацията в Бисер
...Ми така де. Там има журналисти-там помагат. Ще ги покажат по телевизора...
Моля журналистите от всички медии-да се разпределят по бедстващите райони-така може да се надяваме и до там да стигнат помощите/министрите.
Тоз цв-то ше земе да надмине лидера си: Той е вътр. мин, зам. премиер, шеф на предизборния щаб, шеф на кризисния щаб....... абе супер мин.
10 Февруари 2012 10:37
От БСП са обещали да изпратят 300,000 лв в помощ за пострадалите райони. Парите са от държавната субсидия на партията. Преди дни подобен жест направиха от ГЕРБ. На ход са и другите партии.
10 Февруари 2012 12:47
Дали това пътуване на Б.Б. е на цена колкото поне половин къща?
Е, не като Техните къщи, а малка селска, като тези отнесените?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД