:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Столичната община ще ни струва 17 млн. лв. по-малко

Бордовете продължават да носят по три заплати отгоре на зам.-кметовете
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Столичният общински съвет гласува трикратно завишение на приходите от таксата за домашни любимци три пъти - до 320 000 лв.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова изпълни заръката на финансовия министър Симеон Дянков и оряза административните разходи в общината. Намалението е със 17.1 млн. лв., съобщи пред "Сега" зам.-кметът Дончо Барбалов, след като Столичният общински съвет прие бюджета за 2012 г. Тази година издръжката на Столичната община ще струва 49.3 млн. лв., които се осигуряват от общински приходи и държавна субсидия. Икономиите са за сметка на общинските пари.

Тази година София ще похарчи близо 1.275 млрд. лв., като за първи път през последните 5 г. парите не растат, даже в много сектори има намаление. Единствено парите за транспорт, екология и образование запазват миналогодишните нива. Това означава, че качествено подобрение в услугите извън метрото и тази година няма да бъде постигнато. Капиталовите разходи са близо 614 млн. лв. От тях близо 438 млн. лв. идват от ЕС. Собствените приходи се очаква да бъдат с 40 млн. лв. по-малко, т.е. ще бъдат 521 млн. лв., след като миналогодишният предизборен бюджет бе сериозно раздут и съответно - неизпълнен.

Единствените корекции, направени вчера в зала, бяха завишаването на приходите от такса смет с 2 млн. лв., които да бъдат пренасочени към зимното чистене, 200 000 лв. повече от такса "куче" (320 000 лв. общо) и 50 000 лв., които вместо за интеграция на ромите ще са за медицински услуги на хора с увреждания. Бюджетът бе приет с 38 гласа - на ГЕРБ, "Синята коалиция", НДСВ, "Атака" и съветника на ВМРО. Против гласуваха 15-те съветници на БСП и петимата от ДСБ.

"Бюджетът е реалистичен, с ясни приоритети, поставя по-високи цели и изразява нашата отговорност пред софиянци и дългосрочното ни виждане за София", коментира Орлин Алексиев от ГЕРБ. Основните критики на опозицията бяха, че бюджетът не стъпва върху реалното изпълнение на капиталовата програма и че липсва анализ на състоянието на ключови области като общия устройствен план, анализ на състоянието на общинската икономика и очакваните приходи от нея, липсата на дългосрочна инвестиционна програма, както и каква ще е политиката по отношение на поемането на общински дълг и дългосрочната политика за местните налози.

"Инвестиционната програма е изпълнена на 78%. Капиталовата ни програма за м.г. е трагична. Защо определени средства не са изразходвани? Зад тези обекти стоят реални проблеми на града, които ние не сме решили", коментира Жельо Бойчев (БСП). Вили Лилков от ДСБ пък извади обещанията на ГЕРБ за първия му бюджет през 2008 г.: увеличение на събираемостта на местните данъци с 300%, редуциране на общинските фирми, изграждане на социални домове до 2011 г., изготвяне на общинска програма за ромската общност, 4 нови спортни зали, устройствени планове на парковете, програма за енергийна ефективност, пробиви, изграждане на канализация на кв. "Манастирски ливади" до 2010 г., две нови трамвайни линии, тролейбусни трасета в "Младост", приемане на закон за София и пр. "Нищо от това не е свършено, а бюджетът отново е copy/paste, обобщи Лилков.

ДОХОДИ

Зам.-кметовете са декларирали до над 33 000 лв. допълнителни доходи над основната си заплата за 2010 г. заради участието си в управителни фондове. Това стана ясно от питането на общинския съветник от ДСБ Атанас Атанасов. Основната заплата на кмета е 1860 лв., а на заместниците - 1661 лв. Заради участието в управата на Столичната агенция за приватизация и приватизационен фонд зам.-кметовете обаче си докарват допълнително по 3 заплати на месец над основното си възнаграждение. Зам.-кметът по строителството Ирина Савина е записала в декларацията си 33 750 лв., а колегата й Мария Бояджийска - 32 500 лв. над заплатата. За зам.-кмета Любомир Христов пък се разбра, че за 2011 г. не е декларирал 26 000 лв. допълнителни доходи. "Получените доходи имат ли връзка със заеманата от тях длъжност и не са ли им попречили. Как за осем часа и половина работен ден успяват да си изпълнят задълженията и да си докарат по три заплати над тях", попита Атанасов. "Не, нямат връзка. Не се срамувам от парите, които получаваме с екипа", отговори Фандъкова и подчерта, че тя не получава никакви допълнителни доходи освен заплатата си.
4
1507
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
09 Февруари 2012 20:19
Бе както съм пенсионер без работа, не може ли да ме включат в някой управителен съвет???
10 Февруари 2012 10:33
Все повече мотивират хората да си гледат кучетата като улични.
10 Февруари 2012 10:35
Комаре, може ама няма да ти е такова възнаграждението като на зам.кметовете - 2500 допълнително на месец.
Ако се съгласиш на половина одма съм те включил.
10 Февруари 2012 10:40
Aтанасе, съгласен съм
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД