:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,260,393
Активни 88
Страници 12,088
За един ден 1,302,066
Реплика

Наистина ли българите работят много, а получават малко

Петър Ганев
През последните седмици из родните печатни медии тръгна отново една позната теза - че българите получават два пъти по-малко, отколкото заслужават. Всички цитирани данни идват от Евростат, тоест могат лесно да бъдат намерени на сайта на европейската статистическа служба, и сами по себе си са верни. Проблемът по всичко личи е в неразбирането на самите данни, в подбора им и в съпоставянето на несъпоставими неща.

Ключовият индикатор е брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението по паритет на покупателна способност - с други думи, тук се взимат под внимание различията в цените. Този индикатор наистина показва, че страната ни се намира на 44% от средно европейското равнище за 2010 г. Тези данни могат да се видят и на сайта на Евростат, и в базата данни на българския Национален статистически институт, който работи по единна европейска методология.

Подвеждането идва при избора на другите показатели за сравнение - за равнището на доходите или на заплатите ни на фона на средноевропейските. Медиите цитират данни в номинално изражение, тоест те не взимат под внимание ценовите разлики. С други думи, сравнението между едното и другото е технически и логически неправилно. Но пък улеснява желаещите да "докажат", че в България капиталистите изцеждат заплатите на хората.

Всъщност статистиката ни позволява лесно да докажем колко бъркат. Трябва само да съпоставим сравними неща. Нека използваме данните за БВП на човек от населението в евро, без да отчитаме покупателната способност, тоест различията в цените. Както вече се досещате, това сравнение показва, че по този номинален показател България е точно на 20% от средноевропейските нива за 2010 г. С други думи, "двойната разлика" в съотношението производителност-доходи се получава само ако не отчетем ценовите разлики. Безпристрастните статистически данни съвсем ясно показват, че доходите ни не са "изкуствено занижени", а просто са съответни на възможностите на икономиката.

Тъй като медиите често споменават думата производителност, нека да погледнем какво показва статистиката за нея и как се представя България спрямо останалите държави от ЕС. За целта ще разгледаме два показателя - БВП на човек от населението по паритет на покупателна способност и производителност на труда, като също отчитаме равнището на цените. Който и от двата индикатора за производителност да вземем, на работещ или на отработен час, данните са сравними - при БВП на човек от населението вече изяснихме, че се намираме на 44% от средноевропейското равнище, докато при производителността на труда (и на работещ, и на отработен час) сме на 42%, тоест отново данните не показват някакви нелогични разминавания.

Всичко това говори не просто за допускане на технически грешки при сравненията и анализите, а за невярно и опасно налагане на схващането, че обикновеният българин бива системно мачкан от капитализма и експлоатиран от работодателя си. В същата посока биеха и твърденията, че намалените осигуровки в годините преди кризата са "оставили едни милиарди в бизнеса", без това да има някакъв положителен ефект за икономиката и за работниците. Това твърдение също е категорично опровергано от данните на НСИ за БВП по метода на доходите. В периода 2005-2009 г. брутната добавена стойност скача с над 20 млрд. лв., като тази сума, общо взето, се дели поравно между наетите и бизнеса. Казано по-просто, по-ниските данъци и осигуровки са оставили повече пари както у бизнеса, така и у работещите. Това е още една илюстрация как популисткото заклеймяване на експлоататорския капитализъм всъщност няма нищо общо с действителността.

Разбира се, всичко това съвсем не означава, че в страната няма необяснимо богати хора, които по някакъв начин са натрупали богатство на нечий друг гръб - образно казано, "за сметка на българския народ". Големият въпрос обаче е дали това се е случило заради наличието на пазарни правила или заради тяхното отсъствие?
 Графика
228
11249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
228
 Видими 
27 Февруари 2012 19:44
Петре пич велик, ти някога "работил" ли си въобще Само питам, де
27 Февруари 2012 19:53
Ловец, колкото в Г. Кирков едно време работиха, толкова и този хубавец работи нещо. Дава акъл на хората човечеца, гарантирано му публикуват всяка дивотия, а конкуренция няма никаква.
27 Февруари 2012 19:58
Божкеййй, къде е тръгнало това момче? С числа и данни ще си доказва тезите! Тук това не върви, мантри трябват, мрънкяне и интелектуалщини!
27 Февруари 2012 20:02
Няма да коментирам "техническите грешки", няма да коментирам ИПИ, всъщност имам въпрос.
От много време /още от соца/ съм работил и около мене са работили и с които съм разговарял - и те са работили за около 20-25% от "брутния доход" /-моля да не се хващат за определението ми икономистите/ на съответната фирма.С други думи - за моята заплата е отивала една пета, до една четвърт от печалбата, при не повече от 10% други разходи за администрация.
В същото време съм чел, казвали са ми, чувал съм...че на "запад" около 50% от дохода на една фирма отива за заплати на персонала.
Отчитам осигуровки, застраховки и т.н.
Въпросът ми е-защо "нашия" процент разходи за заплата е почти два пъти по нисък?
Моля, ако някой се похарчи да ми отговаря-да е с думи прозти, щото прифатям трудно.
Но пък се наточвам лесно.
27 Февруари 2012 20:03
Отказвам да чета статията - гусиновата теза не може да бъде валидна за всеки българин. А какво е положението със сиганите, турците, етц. БГ граждани? Коя е държавата, чиито ВСИЧКИ‌ граждани получават според колкото работят? Заглавието внушава алтернативната хипотеза, че българите работят малко, а получават много. С една дума десняшка каша с претенции за оригиналност!
27 Февруари 2012 20:04
А, ей гу!
Ду кът съ трудя - човека с числата и мантрите /дренките/ доприкал.
Навреме съм питал демек.
27 Февруари 2012 20:10
Бе това да не е наш Манерко ве?
27 Февруари 2012 20:11
Смях.
Тук няма пазарна икономика, но този словослагател получава пари от Институт за пазарна икономика.. Макар да е като морския министър на Унгария от вица..Мантрите и псевдоанализът му трудно могат да обяснят защо нараства групата на работещите бедни. Тяхната работна заплата е няколко пъти по-ниска от осигуровките за безработица в куп европейски държави. Докато не се въведе почасова ставка и не се изравнят критериите за оценка на труда с европейските, ние няма да вървим напред. И рано или късно ще пролеем кръв на улицата.


27 Февруари 2012 20:19
По принцип не чета статии и интервюта на "специалисти"от ИПИ и ОО. Но с голям интерес чета коментарите под тях.
За сведение: Председател на Консултативния съвет на т.н. Институт за пазарна икономика е добре познатия ни Ричард У. Ран.

27 Февруари 2012 20:23
Безпристрастните статистически данни съвсем ясно показват, че доходите ни не са "изкуствено занижени", а просто са съответни на възможностите на икономиката

А цените НИ на какви възможности са съответни?

27 Февруари 2012 20:39
С други думи, "двойната разлика" в съотношението производителност-доходи се получава само ако не отчетем ценовите разлики.

Какви ценови разлики бе Петърчо? Да не би случайно да имаш предвид това, че цените на храните и облеклото в БГ (заемащи рекорден процент от семейния бюджет) са на по-високо ниво от това в повечето европейски страни, дори отчасти и скандинавските.
Петърчо, не си търси работа в Западна Европа. Ще предизвикаш нова икономическа криза.
27 Февруари 2012 20:41
Организацията с гордо название "Институт за пазарна икономика" си е НПО на чуждестранна издръжка.
Въпрос - защо някой ще харчи пари отвън, за да спонсорира подобна организация? Защото вярва в демокрацията и иска и българите да се радват на благата й ?!
От тая гледна точка стават ясни и измъчените внушения на момъка. Надявам се, че не си вярва - така поне има шанса да бъде обикновен лицемер. Другата възможност е клиничен случай.
27 Февруари 2012 20:44
такъв вапрос
може да зададе българин
който яде
Немъчен хлеб
27 Февруари 2012 20:53
Очаквателно под подобни статии се излива поток от умствен продукт на хора, които някога са се разминали с икономиката на улицата.
В същото време съм чел, казвали са ми, чувал съм...че на "запад" около 50% от дохода на една фирма отива за заплати на персонала.
Отчитам осигуровки, застраховки и т.н.
Въпросът ми е-защо "нашия" процент разходи за заплата е почти два пъти по нисък?
Моля, ако някой се похарчи да ми отговаря-да е с думи прозти, щото прифатям трудно.
Но пък се наточвам лесно.

Ще се опитам да отговоря на олдбг, с презумпцията че това не е к*р-капан.
Не знам кой ти го е казвал това, но не е вярно. Какъв процент от доходът (т.е. продажбите) на една фирма отива за заплати на персонала, зависи от много неща, най-вече от това каква е дейността на фирмата. Най-общо казано, колкото по-висок е процента, толкова по-ниска е добавената стойност на продукта/услугата, който продава фирмата. 50% е страшно висок процент и подхожда за някой рудник или плантация.
Давам пример - предишната ми фирма реализираше годишен оборот Х (т.е. продажби, "доход", както го нарича олдбг) и бяхме персонал една дузина хора. Малък екип професионалисти менажирахме едни проекти за едни пари. Сегашната ми фирма има съизмерим оборот, но персоналът е 250 души. Секторът е съвсем друг - има производство, маркетинг, дистрибуция, логистика и т.н. Логично в първата фирма разходът за заплати на персонала като % от оборота е бил далеч по-нисък, отколкото във втората.
Та точно "на запад" за заплати да отива половината от оборота - някой те е излъгал.
27 Февруари 2012 20:54
Да не би случайно да имаш предвид това, че цените на храните и облеклото в БГ (заемащи рекорден процент от семейния бюджет) са на по-високо ниво от това в повечето европейски страни, дори отчасти и скандинавските.

Разбира се, че е така, а ние живеем на Марс и ти вярваме.
27 Февруари 2012 21:00
Дали българите......

Да, право в десятката, абс. верно! И да ти оставиме по-долните свободни съчинения след заглавието, без внимание!
27 Февруари 2012 21:04
За някои безумни бетонни фундаменталисти отново припомням дефиницията на СЗО за здраве (WHO definition of health): “Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благосъстояние, а не просто отсъствие на болест или недъг”.

27 Февруари 2012 21:05
Динаин - не си ме разбрал или не съм се изразил правилно - все едно.
Под "доход" разбирам не част от оборота а -за да няма грешки - купувам едно нещо за 100 лева и го продавам за 120 лева.В 100-те лева са включени транспортни, складови и др. преки разходи по покупкопродажбаета.20-те лева ги наричам "доход".Аз съм получавал от 3 до 5 лв.
За това говорех.
Хайде пак СЕГА, а?
27 Февруари 2012 21:10
де де Динка - ай посмали малко
доход, приход, печалба, оборот, ебита са коренно различни неща.
Значи пример - при нас - оборот с много нули, ама наистина много - дянкича ще получи сърцетуп ако може да го добара
та от цялото това приходите ни са под 3%, печалбата около 18% от тази сума.
те затова ти намекват хората - в Бг ако предложиш на някоя фирма да работи за такива марджини, ще ти се обидят, ще ти се разсърдят, ще настане една пернишка трагедия - стой та гледай филми .
те затова ти говорят колегите, преди да си тръгнал да се правиш на мъж.
=======
А иначе пича има от мен един дебел среден както и
тези тънки глупави манипулации от началото на демокрацията на тема БВП и производтелност, могат да си ги оставят за пенсионерите неграмотници.
Тънката истина е че знам много добре колко и какъв БВП създавам и че нито трудът ми, нито усилията ми, нито пък резултатите от тях се изменят на запад или изток от калотина.
Те така те за подобни наивно ентусиазирани статийки, ИПИ вместо студенти икономисти, да вземат да наемат някоя от златките - поне нещо благо да научим и да има реална полза от дописката.
27 Февруари 2012 21:14
В пресмятането на БВП пък изобщо не влизат резултатите на "сивата" и "черната" икономика. Тогава ще стане страшно.
27 Февруари 2012 21:18
доход, приход, печалба, оборот, ебитда са коренно различни неща.

Добре, че си ти да ми обясниш. Олдето искаше с прости думи, та му обясних.
Ама и на теб не ти е съвсем ясно кое как се превежда, иначе нямаше да пишеш за "приходи 3%". Нещо си се объркал, отвори едно ОПР и се ограмоти.
27 Февруари 2012 21:21
Гледам момчето е младо, та някои неща може и да не ги знае, та да му кажем! В България имаше предприятия с производителност съпоставима със западняците и многократно по-висока от гръцките, ама такива големи умове като тебе момче ги съсипаха за да напълнят джобовете на господарите си!
Всичко стана с мантрата, че сме натрупали грамаден дълг от 10 милиарда. Да попитам ли колко заем дават сега на Гърция или ще е срамно?!
27 Февруари 2012 21:24
Олде, хубу де, като казваш 'доход', аз мислех че имаш предвид "приход" (revenue), а ти явно имаш предвид нещо като gross profit. Всъщност няма значение - както казах, това зависи в голяма степен от сектора и дейността на фирмата.
27 Февруари 2012 21:24
ауууу проговори експерта
мойто момче,
дай да не си ги мерим щото когато аз съм правил някакви начални стъпки в счетоводството, ти още си се прехласвал по пушките на цахала и униформите на войничките
прочее на девойките оправиха ли им униформите или напротив ?
Easy с две думи,
Чупенето на стойки - в дискотеката. Тук не е нито мястото, нито времето
===
ПС не го приемай лично - Темата просто е малко по различна от "кой е по по най" и няма никакъв смисъл.
27 Февруари 2012 21:25
Божкеййй, къде е тръгнало това момче? С числа и данни ще си доказва тезите! Тук това не върви, мантри трябват, мрънкяне и интелектуалщини!


Онзи ден написах, че статистиката е много полезно нещо в производството, но и там зависи от това, колко кадърен е този, който оценява резутатите и взема решения в съответствие с тях. В социалната сфера, статистиката не е нищо друго, освен "научна" измама Всякакви социолози, пазарни икономисти от ИПИ или други манерки, вземат няколко отделни показателя, техните трендове за да докажат каквото си искат, т.е. каквото им поръчат и платят.

По този начин и аз мога да докажа някаква теза теза. През 1987 средният доход на българина(заплата, премия, ТНТМ, частно, привилегията да си купи карта за почивка за 14 дни на море във ведомствена или профсъюзна станция за 50 лв да речем и.т.н.) е бил 300 лв, примерно казано, не претендирам за точност. Взимайки няколко показателя от онова време: ток - 2 ст за квтч, бензин - 0.70лв, парно 12 - 14 лв на месец, билетче за гр. транспорт 6 ст. и карта за 5 лв., данък със такса смет 6 лв. сравнени със днешните ток 18 ст, бензин 2.60лв, парно 220 лв билетче 1лв карта 50 лв. то средният доход би трябвало да е над 2000 лв. Да ама не Същите статистици ще ти излязат насреща с други показатели, например - месото е увеличено 2 пъти, хлябът само 5 пъти, има сирене и на цените на 1987(то пък какво сирене е) кола на старо струва по евтино и от тогава, печките са само два пъти по-скъпи, а телевизорите далеч по-евтини и.т.н. И манерките ще ги аплодират, как добре боравят с числата тези хора и натриват носовете на мрънкащите.


Само че, показателите които посочих са задължителни, без бензина, поне за човек живеещ в голям град. Изплащайки тези задължителни неща със средния си доход от 600 лв примерно, не зная колко е, на него ще му останат пари да си купи хляб - 5 пъти по-скъп и сирене, което не е сирене и нищо друго. Та това е социалната и икономическата статистика драги зрители и радиослушатели. И Петърчовата статия, и поддакването на Фаринели са в унисон с нея.

Понеже съм сигурен, че ще бъда наплют, се оттеглям от темата. Лека нощ

ПП Терминът "научна измама" научих от един съветски професор на семинар през 1984 г. След като го пусна, той много ясно доказа, че в сферата на измерванията, статистиката е незаменим инструмент.

27 Февруари 2012 21:25
Манерко, нещо скромно го даваш по темата. Точно тук е силата на черпака ти.Сериозно.
Кога са наред мъдреците от Центъра за изследване на демокрацията , или кинтите на чичковците зад граница не стигат за абонамента им ?
27 Февруари 2012 21:27
в Бг ако предложиш на някоя фирма да работи за такива марджини, ще ти се обидят, ще ти се разсърдят, ще настане една пернишка трагедия - стой та гледай филми

Съжалявам. Уж си интелигентен човек, уж професионалист едно друго, а такива дивотии да пишеш. Това са глупости в стил "гроздето е кисело" или приказки на някой, който само е чувал за бизнес в България. В днешно време за 18% марж не ще работят, ами ще се избият фирмите в България.
27 Февруари 2012 21:28

Всичко това говори не просто за допускане на технически грешки при сравненията и анализите, а за невярно и опасно налагане на схващането, че обикновеният българин бива системно мачкан от капитализма и експлоатиран от работодателя си.


К`ъв работодател, бре? Благодетелю наш, бащицеее. В последните години не съм видял предприемач, ако ще да е на едно гаражно кафене собственик, да не запее от втората дума мантрата "Аз давам на ... души заплата ..." и прочее. Той давал заплата ... Не, те не си я изработват. Той я ДАВА, сайбията, чорбаджията, бащицата, шефчето ... Капиталисти ... Калтаци, това са те. Калташки, кокошкарски капитализъм, основан на хитрувания, измами, кражби, експлоатация. А тоя по-горе ми запял дитирамби. Ай сиктир, келеме!
27 Февруари 2012 21:29
Митя, вместо рой простотии, можеше да напишеш, че просто си се объркал. Трудно ли е?
27 Февруари 2012 21:29
статията е подигравка с читателите, които са си изхабили времето да я прочетат.
27 Февруари 2012 21:35
Олде, хубу де, като казваш 'доход', аз мислех че имаш предвид "приход" (revenue), а ти явно имаш предвид нещо като gross profit.

Аха, да!
И да си кажа честно, гледал съм насам-натам из нетя, доколкото може да се вярва.Наистина след като си получат грос профита, отиват там едни пари къде 50% за заплати на персонала и сетне -осигуровки, застраховки, комунални, дивиденти,инвестиции,данъци и т.н.Верно, че зависи от вида на фирмата, от бранша и т.н.
Все пак аз споделям числа от бранша в който съм работил - IT, но пък и съм гледал тези числа пак в този бранш.
Питах просто ей така - наистина не съм говорил с хора от "западни" компании, които са наясно с тези проценти, щото това освен друго си иска и съответната позиция.
Като казвам "западни" имам предвид - рабогещи на запад от нас.
Щото със вещи хора от "западни" компании опериращи в БГ - имам си точни сведения за числата.
Държа и това да уточня.
Както и да е - въпросите ми бяха свързани със статията.Момчето от ИПИ борави с числа от нашенската си стъкмистика и иска да получи верен резултат.
Няма начин - може да получи какъвто си иска "правилен резултат" но то е от оня тип - най уважавани били полиция и МО.
Аферим!
27 Февруари 2012 21:36
я пак прочети, кой какво сбъркал пък после ще го мислим
нейсе,
статията е кубик от простотии,
може би е време дека да трябва да сменят тинк-танка
27 Февруари 2012 21:38
Анализът е верен, но не е на момчето а е чист копи-пейст от коментари по темата в интернет. Щом и това вече може да мине за статия в Наблюдател, Лопе де Вега както се казва...
27 Февруари 2012 21:39
Що трябва да си говедо?
27 Февруари 2012 21:41
Доси
27 Фев 2012 20:10
Мнения: 3,199
От: 0 Бе това да не е наш Манерко ве?

Тц, ова е проф. Карпузян. Другийо е по-голем тюфлек.
27 Февруари 2012 21:41
Другийо е по-голем тюфлек.


27 Февруари 2012 21:45
Първо, браво на авторът за дързостта да пише по темата.
Всичко това говори не просто за допускане на технически грешки при сравненията и анализите, а за невярно и опасно налагане на схващането, че обикновеният българин бива системно мачкан от капитализма и експлоатиран от работодателя си.

Начи, обикновеният човек винаги е мачкан. Беше мачкан и при социализмът. Хората бачкаха за по 180 лв на месец с десетилетия, не можеха да си позволят да си купят хладилник. Всичко беше отгладувано. Държавата прибираше 80% от труда на хората за да могат каскетите да преразпределят.
Понеже някои ше кажат, че разпределянето беше справедливо, то нека се върнат и видят колко бяха пенсиите в селата. 70% от пенсионерите тогава взимаха между 25-55лв пенсии по селата. Ако беше самозадоволяването, то да са умрели от глад.

Разбира се, всичко това съвсем не означава, че в страната няма необяснимо богати хора, които по някакъв начин са натрупали богатство на нечий друг гръб - образно казано, "за сметка на българския народ". Големият въпрос обаче е дали това се е случило заради наличието на пазарни правила или заради тяхното отсъствие?

Е тука е разковничето.
В България има олигархия от бивши чиновници на тоталитарният режим която натрупа богатство по незаконни пътища, разполага с политически чадър и никога не е знаела как да управлява това богатство по пазарни принципи. Лесните пари рядко се управляват разумно, а заради това всички страдат.

***

Сега за производителността и заплащането.
В България има професии и хора които работят много и заслужават повече пари. Също, прави ми впечатление, че има голям процент хора които имат 20-25% производителност от тази в САЩ например и вече са се преуморили. Като цяло производителността в страната е на много ниско ниво и това се личи по БВП.
Можем да допуснем, че голяма част се дължи на недостатъчната автоматизация (цифровизация) и некомпетентни управленски практики, но от това което съм видят интензивността на работа също е на много ниско ниво.

За да се повиши продуктивността е нужно:
Повече Световни фирми да влизат в България. Те установяват стандартите.
Повече българи да завършват висше в Зап. Страни.
Повече управленски кадри да са работили на Запад.
27 Февруари 2012 21:45
Ето нещо по темата Натисни тук

Например разходите за храна в Белгия са 13%, а в България 31% от разходите на домакинството.
Комуналните разходи са съответно 25% и 34 %.
За развлечения и култура - 10% срещу 3%
27 Февруари 2012 21:48
Също, прави ми впечатление, че има голям процент хора които имат 20-25% производителност от тази в САЩ например и вече са се преуморили

Гарамел да дадеш някакъв пример?
27 Февруари 2012 21:51
Нашата икономика е досущ същата като на една бананова република, че и по-калпава. Колкото и таксиметрови шофьори, продавачи, чистачи, гумаджии, масажисти, педикюристи, дрънкулкаджии, сервитьори, производители на алкохол и т.н. на глава от населението да имаме, колкото и да се трудят те, не е възможно средната заплата да е повече от 350-400 евро. С тази структура на икономиката, това е максимумът. Оттам насетне всеки да си прави сметката и да се спасява както може.
27 Февруари 2012 21:51
Начи, другарчета, ако ще си говорим за фирмени показатели (което не е тема на статията), дайте да използваме общоприетите международни термини като revenue, EBITDA, EBIT, free cash flow и т.н., да не стават обърквания и да не влизаме в лафа на уманитарите, дето могат със седмици да си говорят за семантиката на дискурса и дискурса на семантиката.
Ако ще е за заплати и доходи/печалби, то идеята, че заплатата е резултативна и се дава от печалбата според колкото е справедливо, ако не се лъжа, беше някъде в края на "развития социализъм". Заплатите са си пазарна цена на труда, не напълно свободна, а донякъде ограничена от регулации. Резултативна е печалбата. За съотношението доходи/БВП/производителност са приведени данни в статията. В Евростат може да се намерят и други данни, например индекс на Джини, ако искате може тях да дискутираме. Ако е за кой какво чул и какво му казали, ще сме на нивото - "за миене на задници там дават по Е1500" и "ти знаеш ли, че в Румъния минималната пенсия е Е1200" - това последното го чух скоро в пенсионерски разговор в градския транспорт.
27 Февруари 2012 21:53
Докторът е прав. В България пазарна икономика няма. Има олигархия, която монополистично, с подкрепата на управляващите експлоатира българите. Икономиката ни е всичко друго, но не и пазарна. Всичко е изкуствено - цените, заплатите, данъчните оценки, самите данъци, плащани от обикновените хора, но не и от големите акули. Олигарсите контролират не само икономиката, но и съдебната система, изпълнителната власт, законодателната власт и четвъртата власт - медиите. Вече писах преди време за аномалиите между българските заплати и тези в други страни, но много се изкушавам пак да представя тези цифри, защото става дума за страни, които не са в клуба на богатите.
Ето какви са минималните заплати в България и някои икономически джуджета.
Mинималната работна заплата в България e около 138-145 евро.
Ирак - 146,91 евро.
Ливан (държава без петрол)- мин.запл. - 247,02 евро.
Босна и Херцеговина(не е част от ЕС) - мин.запл. -164,09 евро.
Икономическият гигант" остров Вануату - мин.запл. е 213,70 евро (да уточня, че този остров не е офшорна зона)
Тринидад и Тобаго - мин.заплата е 176,88 евро,
Сейнт Винсент и Гренадини - мин.запл. е 151,02 евро,
Сейнт Китс и Невис - мин.заплата е 387,20 евро,
Антигуа и Барбуда - мин.запл. е 337,92 евро.
27 Февруари 2012 21:54
Абе,пичове, кво ви става тази вечер , бе ? Като прочетете ИПИ, ЦИД , Отворено общество - пощръклявате. Ми, имат хората абонамент, плащат си авансово в началото на годината и гепват добра тарифа за еди колко си страници . На парче - по-скъпо. Много хула, много нещо . Като хизбулаци се нахвърляте на Динята и Манерко . Нали за това е форум - кой какво има да каже, ама без квалификации.
27 Февруари 2012 21:59
Гарамел да дадеш някакъв пример?

Говоря за интензивност на работа.
Размотаването, "сладките приказки", краденето на раб време са все още широко разпространено явление. Особено в по-малките фирми.
27 Февруари 2012 22:00
След местните кастрати, отношение по темата чекаме от Шикагските и Манчестерски миячи на чинии, и прочее "пазарници"!
27 Февруари 2012 22:03
Принципите на пазарната икономика работят само в няколко отрасъла, например в транспорта. В повечето отрасли властват монополите, чиито собственици прибират печалбите. Народът няма думата. Затова младите и интелигентните хора ще продължат да напускат България.
27 Февруари 2012 22:03
Личи си, че авторът добре борави с информацията.
Натисни тук Естествено дотолково, колкото да обслужи неговата теза. И, напълно естествено, като говори за съпоставимост на цените е пропуснал да съпостави и реалното потребление в обеми на основните стоки и услуги. Пропуснал е да сравни структурата на потреблението. Но се надявам това да бъде направено в друга статия на друг автор. И пак ще си дойдем на думата.
P.S. По-любопитните могат да се поразходят из сайта на НСИ... Да се подготвят за дебатите под следващата статия. Забелязал съм как редакцията противопоставя различни автори. Тази тук прави опит да обори една статия на Св. Терзиев. След седмица-две ще четем пак Терзиев по темата, предполагам...
27 Февруари 2012 22:04
Гарамел, това са общи приказки. Дай нещо конкретно, извън държавната администрация.
Например американска шивачка произвежда 4 пъти повече продукция от българската.
Или американски програмист пише по 100 реда код в минута, а Манерко само 25.

27 Февруари 2012 22:08
кой какво има да каже, ама без квалификации.

Тъй де, ама нали като се каже "чух" има такива дето си представят, че това е станало в банята с насапунисани очи, а като се спомене "говорих" си представят, че е станало с един дето излизал от нужника и се е протегнал - ...ооох, хубав е живота беее...!
Както и да е.
Може и по друг начин да си задам въпроса- въпреки "научните" изследвания на момчето и боравенето с "научна" информация от "некои алуминиеви форумци", аз продължавам да се чудя пък, що на глава от населението имаме май най много мерцедеси, беемвета и тук таме бугатита и др.т.
Сигурно щото съотношението печалба/заплата е най добре структурирано в наше селу, нали?
Мчи кво друго, колкото и да гледам статистиката - няма и няма такива данни!
27 Февруари 2012 22:09
Проблемът е в структурата на икономиката и в нейното тотално монополизиране. С изключение на малък брой професии, хората дори по 15 часа на ден да работят, няма как да спечелят повече.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД