:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,325,105
Активни 110
Страници 12,187
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

С яке и фас в ръка...

Бойко Ламбовски
Чаках на спирка автобус, спирка в центъра на столицата. Освен мен имаше трима ученици, господин на средна възраст с яке и младеж. Младежът пушеше. Когато автобусът се зададе, той си хвърли фаса. Онзи с якето се наведе, грабна го и смукна дълбоко. Щом возилото дойде, се качихме - младежът, учениците и моя милост. Другият остана да пуши. Младежът чевръсто взе оставено билетче и седна, учениците подхванаха активен разговор на тема: ако не върне кинтите, ше го ковнем, братле, с бокса, ше го успим, а аз се замислих. Този номер с билетчетата върви през последните двайсетина години нонстоп, оная приказка за бокса и борча също. Но този с фаса е все пак главно затворническа практика.За сиромашията се замислих, за пируетите йНаблюдавам я внимателно - тя е по-постоянно присъствие от това на БЗНС в отминалия политически конгломерат. Дойде изневиделица, в началото на 90-те... Помня много интересни случки с нея. Няма да досаждам сега с Лукановата зима и как нямало мляко - по-частни работи помня. Примерно: едни приятели развиха бизнес с книги, направиха издателство. Плащат права, плащат на печатница, плащат на преводач, издават книжка и я дават на още могъщата тогава държавна фирма "Книгоразпространение" да я продаде. После си чакат парите - за да живеят от това, да си хранят децата, да издадат други книжки. Но по едно време държавната фирма спря да плаща. Затруднения. Само че не връща и книжките. Отива единият приятел да хлопа по вратите на учреждението, а главният счетоводител му вика:

- Ами няма пари, бе! Ще чакате, като дойдат, ще платим!

- Ма колко да чакаме, нали чакаме вече няколко месеца - сърди се нашият бизнесмен.

- Когато има, тогава ще ви платим!

- А, не - проявява характер нашият, - върнете си ми тиражите в такъв случай.

- Че къде да ти ги търсим, продадени са - нервира се оня.

- Ами като са продадени, значи са дошли парите за тях, платете ми! - настоява нашият.

- Аа, та ние да стоим без заплати, това ли искаш бе, тарикат! - още повече се ядосва онзи.

- Как ще взимаш заплата, като си ме ограбил, бе? - налита вече на бой нашият.

Защо разказвам това ли? Защото са два типа мислене, единият от които ми се струваше тогава временно явление. Ще преодолеем тази криза, смятах тогава, и такива парадоксални диалози ще изчезнат. Работещите здраво ще печелят добре след 20 години, а неработещите ще са вече фалирали, ще са се преквалифицирали и също ще печелят добре.Минаха 20 години...И какво? Ами трънки и глогинки, дами и господа.

Между другото, не упреквам главния счетоводител на държавното предприятие априори, както си мислите. Той, човек на години, е застигнат от тогавашния колапс не по своя вина. Той си е вършел работата, предполагам сносно, и си е получавал заплатата, предполагам - достатъчна. Цялото му възпитание и практика са го карали да мисли, че ако работиш и нямаш нарушения, най-естественото нещо на света е да получаваш заплата. Най-естественото нещо е тя да ти стига да си гледаш децата. И ето - той работи, всеки ден. Пък парите изведнъж почват да не стигат. Логиката му е, че нещо и някои са виновни, но не и той. Той нали работи както преди. А щом работиш - заплата. И си я изплаща - първо на себе си и колегите по фирма. После - на разни претендиращи. Ако остане.

Така бяхме възпитани в тоталитарната държава, това беше общество на дефицити, но и на социална сигурност. Пазарната икономика обаче разби този модел, вкара нова логика. Губи ти предприятието - тогава фалира. Пък ти - на улицата. Впрочем държавното "Книгоразпространение" наистина фалира, предполагам - съвсем закономерно.

То фалира, както и много държавни фирми, заводи, фабрики. Само че ето - двайсет и кусур години нещата с плащанията май са си все така. Държава и общини дължат на частния бизнес близо петстотин милиона лева, твърдят от Стопанска камара. Дължат, но не плащат. Чакайте да дойдат пари - викат те. В същото време държавните служители си вземат заплатите - има си хас, нали работят. И бонуси си раздават, има се хас. Че и се сърдят, загдето ги зяпаме в бонусите, и ги крият - тайна било, лична данна...

Но само това да беше парадоксът след двайсет години,

с мед да го намажеш. Трагедията е в това, че работещите пак не печелят достатъчно, за да се издържат. И че неработещите се множат, вместо, преквалифицирани, да намаляват.

Т. нар. "средна класа" у нас все повече затъва в дългове. Все по-трудно си плаща дори комуналните месечни сметки. Поне това показа изследване на Асоциацията на колекторските агенции в България от началото на тази година. Също така България устойчиво продължава да е на опашката в Европейския съюз по минимална работна заплата, сочи Евростат. А за година - от февруари 2010 до 2011-а - бедността в България е нараснала с 2%. Обеднява градското население, средната класа - най-силно засегната от безработицата и намалените доходи. Това показва изследване на Световната банка и институт "Отворено общество".

Аз лично не съм я виждал никъде тази "средна класа". Ако не броим усещането, че май не се качи в автобуса. Остана си на спирката. С яке и фас в ръка.
54
7774
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
27 Февруари 2012 20:22
Примерът бойков противопоставя "честния" частен труженик на "покварения" държавен чиновник. Аз обаче си спомних една друга история, която демонстрира обратното. Накратко, един приятел "външен търговец" по комунистическо, след промените стана представител и дистрибутор на една от големите японски електронни компании. Добре, но кой тогава имаше пари в кеш да плаща за стоката. Та хъката-мъката принуди се той да дава потребителската електроника на кредит с надеждата частниците да се окажат честни. В резултат му се наложи да скъса няколко чифта обувки до магазините на най-способните, най-предприемчивите и най-успешните. До момента, в който пред магазина го причакали едни момчета с бухалки дето му уредили безплатен пансион в "Пирогов". С това неговата кариера в частния бизнес приключи. Сега пак е "покварен" държавен чиновник. А ония "честните" бизнесмени - ами не знам как са? Във всеки случай никога не платиха питото! Знам ли - може и комунизма да е виновен, може и генетиката...
27 Февруари 2012 20:39
Статията ми хареса. Мисля посланието й е за изначалната философия в България, че гражданинът съществува, за да обслужва държавата, а не обратното.
27 Февруари 2012 20:46
Този път Бойко е на ШЕС!
27 Февруари 2012 20:51
стара история е това с фаса, на повече от 20 години е, и не е затворническа.
Ама Бойко е трябвало повече да се оглежда ...
Или рядко пътува с градски транспорт?
27 Февруари 2012 20:59
"Нищо ново под слънцето", ще кажат някои, но написаното от г-н Ламбовски ЗАСЛУЖАВА повече внимание, защото наред с меланхоличното настроение лъхащо от публикацията и пируетът с фаса, авторът се докосва до реалността на една никому ненужна България.
27 Февруари 2012 21:02
Окурочек ... Михаил Гулько ... Следващата фаза в трансформацията на "средната класа" ...

27 Февруари 2012 21:32
Дааа, много силна, но много тъжна статия...
27 Февруари 2012 21:48
Ще употребя малко купешки думички. Не знам къде се позиционира авторът в социалната стратификация, но ако иска да види средната класа, нека да излезе на изходите от София в петък след обяд преди почивни дни и неделя вечер след почивни дни и да види задръстванията, да преброи лежащите, натъпкани като сардели в консервна кутия по плажовете на клоаката Черно море през лятото, да се вслуша на какви езици се говори на опашките на ски-лифтовете през зимата, да отиде да види на Околовръстното тракторите при поредния протест на зърнопроизводителите и, да не изреждам повече. Аман от сиромахомили !
27 Февруари 2012 21:51
тя реалността се наблюдава и изживява всеки ден, авторът дори е с доста смекчени нюанси в описанието.
Справка: едни идиоти скоро набили едно момче, което защитило момиче. И пак ... спортисти някакви били май ...
27 Февруари 2012 21:52"Стой стреляю возкликул конвойний, злобний пес разодрал мой бушлат"


Фирмине,това ли имаше предвид?
27 Февруари 2012 22:06

Из колымского белого ада
Шли мы в зону в морозном дыму,
Я заметил окурочек с красной помадой
И рванулся из строя к нему.


Точно ...
27 Февруари 2012 22:08
Здравков, аз също не живея в България от 20 години, но имам претенции, че говоря български без или с много лек акцент. Знаете ли тези българскоговорящи откъде идват, защото нито аз, нито моите приятели от САЩ, Великобритания, Франция, Холандия и т.н. пропускаме скишанците на Пампорово, но често ходим и до Боровец, за да разбера, че от "българските посетители" над 90% са ЖИВЕЕЩИ в ЧУЖБИНА - от средната класа на "дишуошърите", както обича да се изразява един наш колега във форума.
27 Февруари 2012 22:10
Скучно!
Колкото до фаса, къде е живял през последните 22 години, този, който пише за него?
27 Февруари 2012 22:10
Така бяхме възпитани в тоталитарната държава, това беше общество на дефицити, но и на социална сигурност.

Ако вземете да се преформатирате и да спрете да мислите за държавата на социалната сигурност в минало бешело, може и по-бързо да станем скандинавия.
Не знам как може интелигентни хора да виждат, че социалните капиталистически държави са най-добре в момента на земята, и в същото време да продължавата да отъждествяват социалната държава с тоталитарната и да се дърпат като дявол от тамян от идеята завой.
27 Февруари 2012 22:16
Колеги, когато ме критикувахте, че взех положително становище по отношение на руснак, искащ безплатна медицинска помощ, безплатни училища и университети, не можахте да схванете или не знаете, че тези неща на запад са БЕЗПЛАТНИ: който има - плаща, който няма - НЕ.

Лица с интелектуални данни и да нямат пари отиват да учат, защото се представят блестящо на някой изпит, дори и в САЩ. Познавам поне 15 души СПОНСОРИРАНИ щедро от разни фондации, дори и от самите университети и тези 15 души са БЪЛГАРИ, показали изключително висок интелект по време на абсолютните тестова, които "изкарват" 'целия мозък' на яве.

Явно "Желязната завеса" още дава поражения върху схващанията и познанията на българина.
27 Февруари 2012 22:27
The Spay уошвай си дишовете и не се бутай в А група. Километричните колони по Предела в петък следобед дип не са с чикагски номера. Все са С, СА и чат-пат СО. Някои могат да идат на ски и без да са измекярствали из метрополиите.
27 Февруари 2012 23:16
Що се касае до колите, до сега само двама трима от моите познати си идваха с щатските автомобили до България, а другите караха разни джипове и прочее, за да ги продават на лица от калибъра на Иво Карамански енд компания. Ние, дишуошърите вземаме под рента или наш авер ни кара насам-натам, за да сложи по някой кьорав лев в джоба.

Не се очудвам, ако НЯКОИ софиянци могат да си позволят това, но когато съм влизал навътре в България - Пазарджик, Пловдив, Чирпан, Стара Загора, Нова Загора, Бургас, ами то чиляк се не види или тук-там някоя бабичка или дядо събират дръвца по къра или умрели от гъдел граждАни се лутат като неуправляеми реактивни снаряди и не знаят какво правят и т.н.

Ситуацията ми навява спомени от "Пан Владиовски" на Хенри Сенкевич и за да не си развалям дишуошърското настроение, след смъртта на баща ми и майка ми, не се прибирам в България въобще. Неам нерви да гледам отново Пан Владиовски, но този път на живо.
27 Февруари 2012 23:18
=
27 Февруари 2012 23:22
Хаха, намират се тъдява доброволци секви.
Едни спасяват хора, други спасяват държави, трети дори банки

Държавата е създадена, за да могат хората чрез нея да живеят по-добре. Държавата това е набор от институции, предназначени да служат на хората в името на тяхното добруване.
Държавата няма никакви функции извън хората.
И когато една държава се изроди и започва само да смуче и да смуче и нищо да не връща, то тогава тази държава се превръща във вампир и требе да се действа като към вампир.
А за останалото бих цитирала дон Хуан: Никой не може да ме принуди да спазвам договор, който не съм подписвала.

Без обществен договор, прочее, повече не признавам вампира за мой господар.
27 Февруари 2012 23:47
Ivankin
Ха-ха, ще ти се, ние може да съществуваме и без държава, а държавата може ли без нас?
Нали е създадена от хората с някаква цел? Например - защита и опазване на общ интерес. И изхвърляния, че трябва някой да служи на държавата си са лишени от елементарно разбиране за нещата. Човек може да служи на своя народ (ако го има), на своята родина (ако я има), но не и на държавата. Хайде не бъркай държавата с отечеството.
Нали затова плащаме данъци, за да живеем по-добре, по-спокойно, по-сигурно, по-щастливо. някъде да си забелязал дори и мъничко от това?
И ако ще се мре за тази държава, няма да съм първият, който ще откаже такъв "героизъм".
28 Февруари 2012 00:12
"Колеги, когато ме критикувахте, че взех положително становище по отношение на руснак, искащ безплатна медицинска помощ, безплатни училища и университети, не можахте да схванете или не знаете, че тези неща на запад са БЕЗПЛАТНИ: който има - плаща, който няма - НЕ."
***
Spy, ти май нещо все за Америка хортуваш, ама явно нивга не си бил тъдява за да твърдиш за някаква безплатност на здравеопазване и образование. Иди до най-близката имърджънси и до най-близкия университет и ще разбереш, че не си там за където се представяш.

28 Февруари 2012 01:02
Въпреки "покъртителната" бизнесменска историйка от 90-те България вече не е това,което бе тогава и едва ли повече ще стане такава ( е, ако бъде допусната БСП в управлението,тогава и катастрофа можем да очакваме.....).
А данните за повишената с 2 % бедност за направо цвете с онова, което би ни очаквало след 2009 с тройната коалиция начело.....
Така ,че , Авторе, почит към прошарената ти брада, но не избързвай с изводите!
Моят извод е, че твоите (и на твоето поколение!) надежди за бърз и успешен преход след социализма са се провалили безвъзвратно - съжалявам за това!
Но си и спомни, че почти през целият този преход любимата ти БСП имаше водеща роля в държавното управление.....е, преживяхме го някак си....сега плащаме и за тази си глупост!
28 Февруари 2012 03:06
Spy, глаголът е "учудвам", а панът е "Володйовски" -- не помня със или без и-кратко го преведоха на български -- въпрос на преценка -- но със сигурност има "о" след първото "в".


28 Февруари 2012 04:24
Много добър Ламбовски .
Макар и тъжен та даже мрачен. Може би просто така вижда нещата от неговата си камбанария.
ПС
Пан Володиовски.
28 Февруари 2012 06:49
Точно така требва да се пише!
За страшните морални празноти на
местното население.
Народ се става с МОРАЛ!
28 Февруари 2012 08:45
Народ се образува по-скоро със Свобода...
А ние я нямаме.
Мутренската номенклатура, СЪЩО както преди, стиска за гушата крепостните жители на територията и отпуска по малко въздух, като почне жертвата да посинява.
Има едно различно от преди - свободата за ОТ-пътуване.
Т.е. - свободни сме да освободим терена. Така, че който много знае - бил българин, дедите му си ляли кръвта за държавата и др. такива поезии -
АУТ !
...
Трябва добре да видим, че нямаме свобода, и да си я поискаме.
28 Февруари 2012 09:07
Глупав текст на статията като цяло. Сякаш е писано от човек, който не е живял в България след 1989-та. Много по-подходящо би било краткото обобщение по познатия начин: така е при демокрацията и пазарната икономика в България.
-
От 22-23 години в България демократите са ни стиснали за гушата и даже не отпускат хватката, когато жертвите започнат да посиняват.То затова намаляваме като население с страшни темпове - от благинките на демокрацията. През 1989-1990 демократите ни обещаваха, че до 5-10 години средния българин ще си купува нова лека кола с три месечни заплати. Сега обещават други работи, като Бойко Борисов и демократите от ГЕРБ - няма да вдигаме ценета на горивата и горивата започнаха да скачат като луди и така и с останалите обещания на демократите .... този път от ГЕРБ.
28 Февруари 2012 09:25
Че къде виждаш демокрация,
къде виждаш пазарна икономика в България?
Само насилваш думите.
28 Февруари 2012 09:29
Народ се става с МОРАЛ!
28 Февруари 2012 09:31
Пожелавам на всички дишуошъри-шпиони да са живи и здрави, а специално на тези в УСА-то да са здрави докато са живи, защото иначе.... На мен си ми е добре в България вече 53 г. и, макар че цигарите станаха скъпички, купувам си ги, а не събирам фасове.
28 Февруари 2012 09:39
Тъжно и вярно. Всеки , който не го признава, си криви душата. Само вижте "иманярите", обикалящи и проверяващи кофите за боклук на всеки 5-10 минути. Все повече от тях не са клошари, склонна съм да вярвам, че дори работят.
28 Февруари 2012 09:40
Средната класа не е с фаса и якето...но натам върви..и ще стигне..с помощта на държавата...
28 Февруари 2012 09:49
Всъщност прехода беше сбъркан като подход, към което се добави и липсата на съответен манталитет на българина!
От съчетанието на тези две обстоятелства дойдоха и продължават проблемите.
1. Прехода беше сбъркан, защото държавата, която тогава държеше цялата икономика и власт, се отказа отведнъж и изцяло от тези неща, без да има създадени механизми които да запълнят празнината. И такива механизми се създадоха на механичен, първичен принцип - от най-силните и агресивните в този период - служителите на службите и партията и борците. Резултата го знаем - пълна липса на контрол (това е най-лошото), слободия, анархия, хаос. За различен преход - справка - Китай!
2. Липсата пък на манталитет - то и няма откъде да има наслоен - в Германия например е създаван с десетилетия (1870 - 1910, че и след това), в другите западни страни - също. У нас - две поколения преодоляване на наслагванията от турско (недостатъчни) и опити за европеизиране и хоп - те ти го комунизма, и нови промени в мисленето, и нови пропаганди. Две поколения при комунизма - и хоп, демокрация, а всъщност - анархокрация, която даже и модел на мислене не предлага, та да замени предишния.
Е, няма манталитет (сега едва, едва, на определени места и сред определени прослойки, се създава някакъв), няма и гражданско общество съответно, което да регулира отдолу нещата.
Ще стане, но за съжаление - бавно и трудно, по латиноамерикански модел.
Освен ако не се появи български Ататюрк или Пиночет!
28 Февруари 2012 10:20
Cruiser,

Стара история е това с фаса, на повече от 20 години е, и не е затворническа

Стара история - вярно
на повече от 20 години - вярно, но 20 години е неподходящо сравнение , защото годините са поне 75
не е затворническа - не е вярно, защото си е затворническа. И песен даже има от онова време :

Хасково, затвора ...
криминалните на двора
щом като видят някой да пуши
почват веднага ей така :
Фасът бе аркадаш,
не ми го хвърляй на земя,
дай ми го, бе адаш,
стори на мене, бир хаир...
Пееше я един кръчмарски акордионист в едновремешната бургаска кръчма "Тишина"
28 Февруари 2012 10:57
=
28 Февруари 2012 11:41
Еха, тва ми хареса. Средна класа в БГ няма да има. У назе ще има крайно бедни, живеещи в разпадащи се панелни гета. Слабо образовани, чалгазирани, идиотизирани и безхаберни - 80-85%. Ще има едни дето са много богати - 1 процент. Те са богати от това че взимат всичките пари, които тия бедните имат, като ги оставят да живеят на ръба ба мизерията./ Ще има една обслужваща-богатите-класа - 10тина процента - те ще правят всичко възможно да не станат като бедните, а бедните ще правят всичко възможно да станат като тях. Толкова е просто - бананова република на балканите :о)
28 Февруари 2012 11:47
Малко офтопик, ама не много. Че е сиромахомилска статия, такава е. В България има много богати, обикновено забогатели по съмнителен начин, има живеещи сносно, има и едвам свързващи двата края. Има и такива, дето не ги свързват даже. Навсякъде е така, бая свят съм видял и съм се убедил. И на запад, и на изток. Не е толкоз отчайващо положението, колкото го изкарва вечно мрънкащия средностатистически българин и пригласящите му автори. Като идете до някой мол, с каквито напоследък се сдобиха не само София, но и други градове, ами те всичките пълни бе! Че и паркингите пълни, и то не с Москвичи и Лади. То и голфовете на по 15 години станаха рядкост вече.
Но не за това ми беше думата, отплеснах се. Тоя с якето от статията явно живее трудно. Не му стигат парите за цигари. Ми то цигарите не са първа необходимост, извинете. Натоварени са с акцизи и са по 5 лева кутиято ИМЕННО за да е трудно да се купуват! Та да вземе да ги откаже тая мил човечец. 30 дни по 5 лв. са си 150 лв. на месец! Сигурно са му от значение тия пари на неговото положение. Преди 4 години и аз спрях да пуша, не по финансови причини, а просто така реших. Е, не е толкова трудно, бе хора! Не мисля, че съм направил някакво геройство. Щом аз мога, всеки ще може! Ако направиш нещо за себе си, ако спреш да се самосъжаляваш и се опиташ да върнеш самоуважението си, някак си, по някакъв начин и обществото ще направи нещо за теб и ще почне да те гледа по друг начин. Господ помага, ама в кошара не вкарва!
28 Февруари 2012 12:01
Spy, ти май нещо все за Америка хортуваш, ама явно нивга не си бил тъдява за да твърдиш за някаква безплатност на здравеопазване и образование. Иди до най-близката имърджънси и до най-близкия университет и ще разбереш, че не си там за където се представяш.


Тъй като бях, съм, и ще бъда в САЩ, но по стечение на обстоятелствата през последните няколко години ми се налага да пътувам често и дори да поживявам известно време в различни европейски държави, а не да правя туристически атракциони, съм длъжен да ви помоля, да избягвате четенето на червени таблоиди от сферата на "Работническо дело" /днешна "Чума"/, а да поприказвате с хора, които ДЕЙСТВИТЕЛНО са живели в САЩ, Канада и Западна Европа.

1. Двама души от Пловдив и един Софиянец - първите работят в Емпайър Стейт Билдинг в една консултанска фирма бяха щедро спонсорирани от Сорос, тъй като на изпита показаха блестящи резултати. Да уточня, че първите двама учиха в "неизвестния" Колумбия Юнивърсити, Ню Йорк, а вторият - в Ню Йорк Сити Юнивърсити Четирима наши класически музиканти тоже бяха спонсорирани от щатски милионери, други студенти получаваха стипендии от Пейчинов младши и завършиха Харвард и т.н. ... Не ми се изброяват.

2. Медицинската помощ, за която сте чували или чели (Медикеър или Медикейд) действително се заплаща, но ако нямаш пари и се разболееш, най-вероятно те оставят да умреш, нали така?! Уви, НЕ. Всяка болница има план на лечение за неплатежоспособни, вкл. и болницата "Свети Джонс" в Манхатън, където работи съпругата на д-р Тренчев, Кояна.
В Западна Европа е още по-либерално, ама като никой не пише нищо в българската преса, ще се появяват подобни становища.

Могат да ви дам СТОТИЦИ примери и покажа документи за БЕЗПЛАТНО лечение в цяла Западна Европа, без изключение, но това не е топикът на темата.
28 Февруари 2012 12:10
ivankin
28 Февруари 2012 10:57
Вие сте интелигентни хора не ще и дума - един призовава към морал, друг говори за обществен договор, трети се бори срещу държавата, която го смуче като вампир, а четвърти разделя държавата от отечеството. Много добре тогава. Дайте да анализираме. Самата държава е следствие на колективния морал. Държавата е следствие на колективния интелект и най-вече колективната воля. Откъде следва, че държавата (общото) трябва да обслужва всеки човек (индивидуалното)?
Това ме хвърли в тъча - държавата била следствие на колективния морал!!!! Държавата е "изобретение", чрез което по-силните държат в подчинение по-слабите. Демокрацията е частен случая на това. При нея по-силните са тези с повече пари или просто по-нагли да ги спечелят и те държат в подчинение по-слабите, т.е. хората без пари или с малко пари. Пари е условно казано, става дума за богатства, капитали и т.н. няма колективен интелект, няма колективна воля и държавата не обслужва всеки човек (индивидуалното), а обслужва силните, които и да са те: диктатори, партия, олигархия, богатите, мутрите, мафията, ...
28 Февруари 2012 12:13
Авторът е направил връзка между пушещия фасове и неуредените бизнес отношения - първо при младежите, а след това и при неговите познати книгоиздатели. Но между тях няма пряка връзка - това са две различни вселени...
28 Февруари 2012 12:18
"авторът дори е с доста смекчени нюанси в описанието".


Както и един колега малко по-нагоре, по-трагично от допушения фас (друг симптом на рухването на държавата) е, когато гледаш как хората ровят из кофите за боклук, и доста от тях са именно хора, изпаднали от недоносчето "средна класа", на което Системата не даде възможност да порасне и възмъжее, а го разболя с "паралич" (рекет), "полиомеолит" (данъци и неплащане на фактури) и други "болести на прехода", а кризата сега съвсем ще го довърши.

за дъртия реалист относно реалното развитие на събитията след 10.11.1989 г. !
28 Февруари 2012 12:21
Държавата е следствие на колективния интелект и най-вече колективната воля.

Да ти го кажа пак щото явно не разбираш - държавата е набор от институции, тотално откъснати в нашенския вариант отоня, що уж ги е създал.
Изродени в ракови метастази с цел плюскане на всяка цена, а цената е довеждане на организма до смърт.
28 Февруари 2012 12:58
=
28 Февруари 2012 13:08
За коя държава става реч? Да не бъркате със страна,територия и.т.н.?
28 Февруари 2012 13:23
Бойко Ламбовски
28 Февруари 2012 13:32
Аз лично не съм я виждал никъде тази "средна класа". Ако не броим усещането, че май не се качи в автобуса. Остана си на спирката. С яке и фас в ръка.

Ако държавата (управляващите) и всички правителства от 20 години насам работеха приоритетно за народа, а не за банките и небългарски или лични интереси, щяхме да имаме собствено производство и средна класа.
Може би, но не би!
28 Февруари 2012 13:44
"Ако държавата (управляващите)"

Точно казано:

У нас управляващите (=‌ Мафията) се отъждествяват с Държавата, която де-факто им принадлежи и която те използват само в собствен (личен, семеен, групово-кланов, партиен) интерес ...

"Ако" = вероятност 0,0001%, клоняща към нулата.
28 Февруари 2012 14:08
Sbur 70
Ти си слушал как някой пеел някаква песен, а трикът с фаса е измислен от онези, босоногите, бедните и гладните, които чакат някой да си хвърли недопушената цигара. Че и затворници са го правили, няма спор, но какво от това. И не това беше идеята на постинга ми. Но явно това се е разбрало
28 Февруари 2012 14:08
Mars Attack,
"Ако държавата (управляващите)..."

Вярно е, че погледът от горе и отстрани дава най-вярната картинка!
28 Февруари 2012 14:12
Айде, лек друм на всинца в колибата!

Айде леко четене на сериозни книжки и сос здраве.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД