:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нагъл, по-нагъл, бонусополучател

Материалното стимулиране в ремутризираща се България е гаранция за партийно дълголетие. И всеобща бедност
Петьо Цеков
По-периодичен скандал у нас няма. В българския ремутризиращ се свят има вечни ценности и "да краднеш от държавата", пардон: "да си дадеш бонус за заслужен труд", е един от тях.

За N-ти път т.нар. "държава", този път в лицето на deus ex machina Бойко Борисов, "обяви война" на бонусополучателите. "Безкомпромисно", "категорично", "ултимативно"! Да върнат благинките или да ги дарят в сметката за болните деца. Джихад срещу бонусите, който може да завърши с масови уволнения!



Това е маршируваща наглост!



Когато ръкопляскате на бойковата решителност, имайте предвид, че същата тази "държава" създава условия за кражбата през бонусите. Тази кражба, разбира се, е темелна, тя е в основата на съществуването на политическата класа у нас. Тя не е запазена марка на ГЕРБ.

Причината е проста. Масите вече не следват идеите (а може би и преди не правеха това), и за да съществуват, посттоталитарните политически партии трябваше да намерят друг начин да приобщят към себе си хора. Има един универсален начин и това са парите. Ако си близо до сърцето им - приобщават те, като те набутат в борд, като те зачислят към някоя агенция или друга "хранилка". Ако искат просто да попълнят състава - печелят те, като ти вдигат заплатата със 7% или ти сипват малко в паничка в края на годината. Така е при Бойко, така беше и преди него, и няма никакъв изглед нещата да се променят. Тук не става дума за работа.



Тук става дума за покупко-продажба на електорат



Примери - бол. Политическият кабинет на министерството на правосъдието например взема премии от Агенцията по вписванията - между 6 и 10 000 лв. за три месеца? Защо? С какво тези хора са заслужили тези пари? 5 зам.-министри и 1 министър папкат по равно от фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". По 18 000 лв. всеки или над 100 000 лв. годишно. По закон в този фонд постъпват отчисления, милиони лева, но на този етап от него нищо не се харчи. Каква работа вършат тогава тези хора? Кое ядрено съоръжения са извели точно те от експлоатация, че да са заслужили такава висока оценка на труда си? Тези примери доказват, че е абсолютен мит твърдението: "Бонусите се дават за свършена работа". Каква работа, за Бога - тези хора не са положили никакъв труд! Нула!

А има структури, където ситуацията е още по-зле. Тези дотук не работят и получават пари, а има едни, дето са твърдо на загуба, забатачват де що могат, хабят нерви и пари на стотици фирми, глобяват ни от Брюксел заради тяхната некадърност и пак получават бонуси. Фонд "Земеделие" какво е? Печеливша държавна структура? Колко директори се смениха там заради корупция или некадърност? Някой да е върнал бонусите си? А някой да им ги е потърсил? Не! Пито-платено! С наши пари! Същата работа е това удивително същество Валентина Николова, озовала се незнайно по какви пътеки шеф на Агенцията по вписванията. И с предшественичката й. Работата на агенцията е под всякаква критика, но те си раздавали гигантски бонуси за "достоен труд". А здравеопазването да не би да е цъфнала и вързала сфера, че управителката на здравната каса Нели Нешева, и други като нея, да си брои ДМС? При толкова много приказки за пари как е възможно някакви хора да ми се тупат в гърдите, че работили "на полза роду" срещу мизерно възнаграждение. Че откога 7000 на месец е мизерно?

Нека съм ясен -



не харесвам сиромахомилите



Смятам, че Нели Нешева трябваше да получава 10 бона заплата, бившата шефка на Агенцията по вписванията, дето взе 73 000 лева бонуси, да получава 15 бона, Бойко да взима 20, а аз и вие - колкото може да носим. Щото сме прекрасни професионалисти. Хората не трябва да се подравняват по мизерията, а да се стремят към благоденствието. Но срещу всяка цена трябва да съществува труд, включително и в бюджетната сфера. Доходите - заплати и премии, трябва да са ясно разписани и да подлежат на видим контрол. А не да са настолна книга за точене на пари. Как може в публичната сфера да съществува администратор, който сам да определя възнаграждението си?!!! Как тези хора сами решават колко заслужават? Щото техният труд не се измерва с видима печалба, с метър, хронометър или брой тухли. Просто в касата им останали едни пари и те си ги разпределили... На тъмно, щото било лична информация как си делкат нашите пари. Такова безхаберно отношение към държавните пари няма и в Гвинея Бисау, повярвайте ми. Щом сляпата "държава" разрешава подобен цинизъм, то поне ясно да въведе правилото: "Бонусите във всяка агенция достигат до размера на събраното в касата".

Сега ясно ли е



защо държавната администрация расте като гъба след дъжд



и напук на всички щедри обещания за нейното съкращение? Обяснявате ли си защо младите в България вече не драпат към Запада или да са Бил Гейтс, а мечтаят да работят в държавна структура? И защо въпреки всички писъци, че чиновниците са зле заплатени и отвсякъде ощетени, никой не напуска? Цялата тази работа ужасно прилича на вица, дето един получавал 2 бона заплата, но ужасно завиждал на тези, дето вземат 200 лв., защото те си изкарвали и нещо отстрани, за разлика от него.

Та, с две думи - нали знаете какво ще стане днес? Днес Бойко Борисов ще звънне по телефона и ще установи, че по сметката в БНБ са събрани Х на брой лева, че болните деца са щедро дарени. И ще обясни Бойко, че ще провери дали наистина всички бонуси са събрани, а в понеделник по икендия може и да уволни някой зам.-министър. И с това 5-ото преследване на облажили се големци ще се спихне окончателно.

Това е положение. И най-дразнещо са не бонусите на всички тези министри, зам.-министри, секретари, членове на политически кабинети, областни управители... Дразнещо е наглото им хленчене от рода на: "Ние заслужаваме", "Носим отговорности", "Доходите ни са ниски"...

Ми, като искате да правите пари, регистрирайте си фирма и продавайте къщички за птички, що крадете от нас?



----------------------------

Още статии от автора - http://www.tlaka.com
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кой иска бонуси?
112
14082
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
112
 Видими 
01 Март 2012 19:55
Това е положение. И най-дразнещо са не бонусите на всички тези министри, зам.-министри, секретари, членове на политически кабинети, областни управители... Дразнещо е наглото им хленчене от рода на: "Ние заслужаваме", "Носим отговорности", "Доходите ни са ниски"...

Ми, като искате да правите пари, регистрирайте си фирма и продавайте къщички за птички, що крадете от нас?





С една забележка, те са си регистрирали отдавна фирми за къщички за птички, кой на жената, кой на децата, кой на тъщата, кой на някой циганин
01 Март 2012 20:00
01 Март 2012 20:08
Заглавието и подзаглавието - неудачни и дразнещи, но изложението по същество -
01 Март 2012 20:19
Крайно време е заплащането на стоката труд да придобие официални пазарни измерения.
Онзи ден, с колегата Gozambo стигнахме до формулата: Незаинтересоваността (на заетите във всяка дейност) няма как да я пребориш, ако не им дадеш високо заплащане, отлично социално осигуряване и придобивки, заради които хората са готови по всякакъв начин да се държат на местата си до пенсия.
Само така логично ще отпадне необходимостта от ДМС (допълнително материално стимулиране), "бонуси" и тути-кванти "деривати" на заплащане.
И ще се изсветли плащането на данъци, социалното и здравното осигуряване, и другите елементи на псевдо-класифицирана информация.
01 Март 2012 20:23
Дебелата ще продължи да взема обезщетение от бюрото по труда заради бонусите, които сама си е определила. Честито на всички, които ще плащаме, че тя е управлявала агенцията по вписванията.
01 Март 2012 20:30
...но изложението по същество -

Уж е по-същество, но не е. Хем било лошо да има нагли бонусополучатели, хем било лошо наглите да бъдат задължени да си ги върнат. А бонуси има по цял свят и смисълът им е да се раздаде икономисаното в организацията или фирната.
01 Март 2012 20:40
Бонуси, премии, аванта - това е било и ще бъде, Но докато си чешите езиците с тази тема-----Цената на НАФТАТА отива към 3.00 ЛЕВА...а с нея и всички стоки отиват нагоре.....и притова свит опотребление......Тия са факири по завоалиране на грабежа на България!!!
01 Март 2012 20:59

Бонусите са синекура, с която текущите управляващи винаги са си купували политическа лоялност от държавните служители, и най-вече от висшето и средно ниво служители в администрацията.

01 Март 2012 22:09
Отвратителни хорица ни управляват
01 Март 2012 22:10
Всъщност ми е интересно едно нещо. Дебелата трътка от Агенцията по вписванията казва, че няма и стотинка в момента. Колко ли подкуп трябва да е обещала за това място, за да се наложи само за една година да "избива" 73000 лева, които тутакси изчезват? 200000? 300000? 500000?
01 Март 2012 22:28
Висшето чиновничество е социалнополитическото основание на Олигархията в България ...
01 Март 2012 22:28
Свежарков, къде го видя този извод - "...побеждава по-добрия, силния, почтения и пр." Ама моля ти се.... Всеки който поне малко следи политическите процеси в тази страна може да нареди 80 на сто от състава на бъдещия парламент месец преди изборите. С кого спориш?
Къде в текста видя и дума за "хитростта, гъвкавостта и харизмата" на Бойко?
И въобще - тоя голям пост само заради извода в края ли го написа?
01 Март 2012 22:29
А бонуси има по цял свят и смисълът им е да се раздаде икономисаното в организацията или фирната.


Да, ама ние не сме като "целия свят", ние сме най-бедната държава и на фона на тази бедност, разните чиновници да си раздават бонуси от нашите данъци е просто завършен цинизъм! Пък и много прав е Петьо Цеков, то поне да работеха, ама и не работят, пък и нагли отвсякъде. Агенцията по вписванията, дето я измислиха, да взема по цели 50 лева от всяка една фирма за регистрацията и за качване на отчетите в Интернет, и какво - ще си пишат огромни бонуси от тези пари, откъде накъде.? Здравеопазването под всякаква критика, но онази нагла жена ще твърди, че си заслужавала бонусите, защото видите ли много работела. Ами нещо не се види много да е работила като е на такъв безобразен хал здравеопазването. Нагли кръвопийци са всички тези!
01 Март 2012 22:31
beagle Чарли Дарвин

Maradona - айде стига си гледал на фиска като на социалистически склад, от който може и трябва да се крадне Не може с лека ръка да сложиш знак на равенство между "държавата" и "фирмата". Бизнесът изкарва парите си, а тези хора преразпределят чужди. Затова и не бива сами да определят нито заплатите, нито бонусите си.
01 Март 2012 22:52
Свежарков, къде го видя този извод ...
Съжалявам, сбърках статията, поправих се!
01 Март 2012 23:11
Този цирк дето го разиграват с бонусите е уникален! Едва ли има вече нормален човек в Бг на който да не е ясно, че сегашното правителство, както и предишните през целия 22 годишен криминален преход, имат единствена цел да хрантутят некадърници и да ги пращат да обират собствения си народ, като еничари а в същото време да прогонват от родината им най-кадърните и почтенни българи. Ако отказват да напуснат следва икономическо зануляване, или ги обявяват за престъпници чрез поръчкови дела с цел да ги вкарат в затвора, или ги обявяват за луди с цел да ги вкарат в лудница , само и само да не им пречат да си въртят далаверите и да не отварят очите на останалите, които според тях са стадо а не хора.
01 Март 2012 23:26
Миналата седмица бях в Будапеща на едно събитие на което пресъстваха хора от всички държави в Европа. Всичко беще страхотно, но през цялото време и сега все още не ме напуска чувството, което може би би изпитал един беден роднина поканен на сватба на богат роднина на който всички останали роднини също са богати. Да се чувстваш, като най-бедния роднина сред всички останали богати роднини. Преди това събитие изобщо не съм допускала, че в Бг сме толкова зле. Толкова сме зле, че гърци, румънци , казахтанци не можем да ги стигнем и за 100 години, а французи, германци и англичани, никога.
02 Март 2012 00:04
Бизнесът изкарва парите си, а тези хора преразпределят чужди.

Съвсем вярно твърдение, но защо ли ми се струва, че е казано в обратният на верният контекст.
-
Как Маркс формулира размера на работната заплата - средствата нужни за възстановяване и поддържане на способността на работната сила - на работника и семейството му. Храна, облекло, дом, топло, светло, семейство, деца, почивка, образование. Има едно ниво на цени, сбора от които дава и нужната сума. Ни повече, ни по-малко.
-
Какво се направи в България ? Умишлено заплатите се държат много под нивото, дори на физиологичните потребности. Това важи и за администрацията.
И докато при общият случай гласно се развива теорията, че ниската работна заплата е предимство за привличане на чужди инвеститори, чийто инвестиции евентуално създават растеж, (нещо, което бе опровергано от практиката), то при администрацията не се казва, но със сигурност се осъзнава - цели се податливостта им на корупция.
-
И именно, защото в контекста на модела на целият преход, бизнесът е пряк и почти винаги продукт на корупционно взаимодействие с държавата, (друг бизнес не остана, защото опитите за такъв бяха планомерно мачкани и смачкани), имаме хипертрофирала система на държавен контрол от органи и органчета, служби и службички, закони и закончета, постановления, наредби и наредбички, то податливостта на корупция е решаваща за нечии бизнеси.
-
Ако искаме да нямаме корупция, а честни условия за бизнес, то нивото на заплатите на администрацията трябва да е свързано не с работата, (щото в администрацията обикновено най-добре свършената работа е, когато няма работа, а не когато се създава хаос, чрез имитация на дейност), то заплатите трябва да тръгват от нужното по определението на Маркс и да растат с отговорността.
---
Що се отнася до бонусите сега, то това е начин на малко хора да си разпределят малко пари по много. Срамежливо да заобиколят общото ограничение. Правят същото, което вече официално се опитва да въведе Дянков но в по-голям мащаб - 30% от фонда за работна заплата да се разпределя между малко хора.
02 Март 2012 00:21
НЕ СМЕ НАРОД

Мнението на П.Р. Славейков за българския народ:

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875
02 Март 2012 00:41
Една сухота тука? Що ли така?
02 Март 2012 00:51
Защо сатанизирате държавната администрация? Ами кой ще свърши работата? Докога политическите кабинети ще яхат експертите?

Едно не мога за разбера как от 1. следва 2. и защо 3. да е доказано.

1. "И най-дразнещо са не бонусите на всички тези министри, зам.-министри, секретари, членове на политически кабинети, областни управители..."

2. "И защо въпреки всички писъци, че чиновниците са зле заплатени и отвсякъде ощетени, никой не напуска?"

3. "Сега ясно ли е защо държавната администрация расте като гъба след дъжд"

Ако държавната администрация се състои от Чиновници, то бонусополучателите са част от политическия кабинет и не са държавни служители (чиновници).
Средния живот (в рамките на институцията) на средното и ниско ниво експерти е 2-3 години. За какъв институционален капацитет може да се говори като на две три години се започва от кота нула. Ами вероятно това е целта - друго рационално обяснение няма. Ами кой да поддържа инфраструктурата? Ама тя не е само язовири има и други потенциално опасни за живота области за които се грижат експерти, може и с научно звание но ниско платени. За това хайде стига с манипулациите.

02 Март 2012 01:28
И най-дразнещо са не бонусите на всички тези министри, зам.-министри, секретари, членове на политически кабинети, областни управители... Дразнещо е наглото им хленчене от рода на: "Ние заслужаваме", "Носим отговорности", "Доходите ни са ниски"...

Ми, като искате да правите пари, регистрирайте си фирма и продавайте къщички за птички, що крадете от нас?
Браво на Цеков.
С други думи аз казах същото вчера.
02 Март 2012 02:20
Ето и още един наглец.Като ЦвЦв
Натисни тук
02 Март 2012 02:25
Прекрасно сте казали всичко! Само, че нищо няма да се промени и утре или вдруги ден пак ще има за какво да им се дърпат ушите...Може би трябва ние да го направим - времето наближава...
02 Март 2012 02:44
Джихад срещу бонусите, който може да завърши с масови уволнения!

Това е маршируваща наглост!

Гръмка фраза без стойност, за каква наглост става дума тук?

Изобщо статията гъмжи от очевидни и всеизвестни констатации без да се опита да посочи изход. Липса на идеи?
Бойко е както обикновено 1 ход напред - поне се опитва да направи нещо, пък било то и с популистки намерения. Популизмът е повсеместна практика в политиката днес по цял свят. Критикарите му само го обикалят и замерят със злобни определения, които отдавна са се превърнали в клишета от арсенала на хейтърите.

Приветствам участието на автора в дискусиите, това въздържа троловете да досаждат с мантрите си и тонът е по-сериозен, както би трябвало да бъде.
02 Март 2012 02:50
Съгласен.
Това е една добра практика която позволява да се доизбистрят позициите и даже да се доразвият идеи за които не е имало място на хартията.
02 Март 2012 03:34
Тия сами си ги раздават!Е,таквоз чудо другаде нема!Няма правила,няма ревизори!Това държава ли е?!Колко пъти на ден си задаваме този въпрос?Постоянно се оказва,че лявата ръка не знае какво прави дясната:за бонуси,язовири..Спете,граждани!Плюйте гърците,руснаците и Филанкишията,чакайте да падне тавана на лятното кино и някой да ви оправи!
02 Март 2012 03:38
Отврат е,че на тези постчета си слагат връзкари без опит,некадърници някакви и си позволяват да ни баламосват,че никой нямало да работи без бонуси?!Вчера Милен Цветков правилно предложи да има конкурс и всички желаещи да кандидатстват.При тази безработица и хора с по две висши стоят на борсата.
02 Март 2012 03:59
чакайте да падне тавана на лятното кино и някой да ви оправи!

Кои сме това ние и кои сте това вие? Вас кой ви оправя? Препоръчайте, не се стеснявайте.
От циврене, особено пък по форумите ползата е нула. Жалкото е, че хорица с лични проблеми избират да ги развяват тук, без някой да им ги иска. Смешен плач. И не по същество при това.
02 Март 2012 04:37
Предната нощ станах в един часа, за да потърся една последна административна услуга от едно българско министерство. Трябваше ми само информация. Обадих се на съответния телефон, даден ми от консулството в Лос Анджелис и от краткия разговор установих, че в България разбирането за административна услуга не е мръднало от тоталитарно време. Това е в министерството, какво останало по селата! Нито информация получих, нито услуга, нито някой пожела да ме изслуша. В краткия разговор се смениха три настроения на служителката. Може би е по-добре да предам разговора.
-Ало, министерството на еди какво си ли е?
-Кой?
-Обаждам се, за да получа информация по...
-О, добър ден, времето в София е прекрасно, с какво можем да помогнем.../това беше първото настроение, прекалено любезно и многообещаващо/
-Радвам се, че времето в София е прекрасно, а аз се обаждам от Америка и тук е един часа през нощта. Интересува ме....
-Кой ти трябва, директорката ли?
-Няма значение с кого говоря, просто искам да получа информация по...
-Чакай, чакай малко....тва кво е, хм..../говори с някой друг/...............Директорката ли ти трябва?
-Вижте какво, просто искам да попитам...
-Кво искаш бе, аз съм на петия етаж, директорката е на първия етаж? /тук служителката се ожесточи/
- Госпожо, просто ми трябва информация по еди какво си /успях да кажа за какво/.
-А, добре! /тук тонът стана служебен в български вариант, т.е. привидно учтиво държане, но вече дистанцирано, заинатено, с максимално неангажирана позиция по твоя проблем/ По този въпрос ще потърсиш уебсайта на министерството, там всичко пише. Министерство, еди кое си, дирекция, еди коя си, четеш и там всичко пише.
-Добре, благодаря, тази информация е ценна за мен. Всичко хубаво!
Трябва да си призная, че се нагърбвам да търся тази последна административна услуга от българската държава, с пълното съзнание, че ще бъда унижен, но и куража, че това ще бъде последната възможност да ме унижават.
02 Март 2012 05:05
Е така е щото грубиянството и некомпетентността на българските чиновници те унижава.
Ама има хора ( Мухи Фръкотевицата , например ) дето получават оргазми от таквоз отношение. И главътъ в таблата , в таблата....
02 Март 2012 05:07
Така е то - бълг. интелигенция вечно се мята между полюсите "не сме народ, а мърша" и "жестокостта ми се сломи". А и не само българската - прашинката малка няма достатъчно международен опит, за да знае, че всички източни и южни европейци мислят за себе си по абсолютно същия начин, а за казахите изобщо да не говорим. Унгарците сега например са също толкова нещастни и самоотрицаващи се като нас. Българите определено не са най-бедните роднини, а и сред тях има хора, които изобщо не са бедни, имам предвид не пари, а самочувствие и обноски. Това чувство на беден роднина се определя повече от личната бедност, не от националната.
02 Март 2012 05:10
А през същото това време на хорицата от с. Бисер, издавени или останали бездомни и безимотни по вина на правителството (дето беше "програмирало" бедствието) и чиновниците, по колко лева отпусна официално "държавата" и от чии пари ГЕРБ се затириха "да даряват"?
02 Март 2012 05:15
"Отвратителни хорица ни управляват"
Още по-отвратителни хорица ги избират за тази цел!
02 Март 2012 05:33
А най-отвратителни са подпискващите преструващи се на жертви на ситуацията.
02 Март 2012 06:11
-Кой ти трябва, директорката ли?
-Няма значение с кого говоря, просто искам да получа информация по...
-Чакай, чакай малко....тва кво е, хм..../говори с някой друг/...............Директорката ли ти трябва?
-Вижте какво, просто искам да попитам...
-Кво искаш бе, аз съм на петия етаж, директорката е на първия етаж? /тук служителката се ожесточи/

Gozambo,
тва опит за фейлетон ли е ? Щото иначе май си попаднал на чистачката и то не в министерство, а в селска обшина. Никой в нефейлетоната действителност няма да ти говори така и на ти. Даже и чистачката.
И след като я има информацията в сайта, защо първо не провери там преди да ставаш в 1 часа да се обаждаш ?
02 Март 2012 08:03
Постоянно се оказва,че лявата ръка не знае какво прави дясната:за бонуси,язовири..


Annetaz,
като имам предвид нещата, посочени в Натисни тук започвам понякога да се съмнявам дали наистина лявата ръка не знае какво прави дясната или двете заедно грабят. А става въпрос за милиони, много милиони левове, които се харчат по абсурден начин в условията на криза и недостиг на средства за жизнено важни сфери.
02 Март 2012 08:08
Афторе, не ръкопляскаме на Тиквата , а се смеем на тъпотиите му.
Афторе, тази кражба чрез бонуси не е запазена марка на ГЕРБ, но приноса на герберастите е съществен.
Ако награди, ДМС и т.н. се е раздавало преди, то това е ставало по някакви повече или по малко обективни критерии , например на база фонд работна заплата, реализирани приходи , спестени разходи и т.н.
Такова нещо гербераста не признава. При герберастията единствената оценка е оценката от началника за послушание и политкоректност.
02 Март 2012 09:08
Ми, като искате да правите пари, регистрирайте си фирма и продавайте къщички за птички, що крадете от нас?
Бъди спокоен те и фирми имат. Ама у нас бизнеса не върви, по-точно върви само там, където е подкрепян от държавните служби. Затова те са на хранилката. Сега видяхте ли, че държавното е най-хубаво.
Ей затова нещата преди 1989г. вървяха и в индустрията и в селското стопанство. Здрава държава, ниска корупция (и МВР и ДС яко следяха), почти никаква сива икономика, всички данъци се събират, заплатите и премиите си бяха определени и не приемаха такива драстични разлики. Аз работих 3 години в Нефтохим-млад инженер, след това, като аспирант около 3 години ме замеряха с някакви премии, за износ, за еди какво си, за еди що си. Получени са резултати, дават пари. Разбира се тогава не получавахме това, което се изработваше - голяма част от нашите заплати отиваха за инвестиране в нови производства, но въпреки това, като сравним спрямо цените на основните необходимости за нормален живот, тогава реалните заплати бяха 2-2.5 пъти по-високи от сегашните (парно, електроенергия, транспорт- около 20 пъти по-ниски цени, данъци - също, други цени - около 10 пъти по-ниски, само храните бяха около 3-4 пъти по-ниски).
Любимият на българския народ браво Ваньо браво Костов, като един Дядо Мраз направи подаръци-почти цялата индустрия и новите капиталисти я бастардисаха.
02 Март 2012 09:12
Афторе, тази кражба чрез бонуси не е запазена марка на ГЕРБ, но приноса на герберастите е съществен.

Най-гадното е, тиквариатът, начело с Дянков заяви, че няма да има никакви премии и 13-та заплата, защото било криза. Ама се оказа, че за всички няма, ама за някои избранници има и то доста слаки.
02 Март 2012 09:28
Споко мръкси.
По- гадно е като ги натиснаха да кихат обратно
Парите са похарчени а требе да се връщат.
Проклинат се че изобщо са ги вземали , вервай ми .
02 Март 2012 09:28
"Тази кражба, разбира се, е темелна, тя е в основата на съществуването на политическата класа у нас. Тя не е запазена марка на ГЕРБ."

Купуването на вярност към господаря е съществувала още по времето на прабългарските ханове, които са поддържали каста на т.нар. "хранени хора". В наше време обаче верността не е гарантирана. Чиновниците, особено от по-висшите нива, са добре информирани и много бързо усещат накъде духа вятъра и се преориентират, присламчват се към следващия победител и така, до следващите парламентарни избори. Проблемът е, че бюрокрацията има свойството да нараства като гъба след дъжд, съответно и сумите, които изсмуква.
02 Март 2012 09:43

Ми, като искате да правите пари, регистрирайте си фирма и продавайте къщички за птички, що крадете от нас?


Голубчик, ам`чи то вий сте наш`те птички. Хем добре се справяте. И снасяте, и чуруликате
02 Март 2012 09:46
Заглавието и под заглавието
Статията също
02 Март 2012 09:50
Mrx++
Смяташ, че тъна в невежество и нямам идея, че те имат фирми?
Ударението в това изречение
Ми, като искате да правите пари, регистрирайте си фирма и продавайте къщички за птички, що крадете от нас?
трябваше да падне върху призива тези хора да отидат в реалния бизнес и да произвеждат нещо. Щото те фирми имат, ама тези фирми нещо произвели ли са? "Къщичката за птички" е по Гриша Ганчев.

VOCI, колко пари смяташ, че ще се събират днес? Кажи, че да ревна и аз

Firmin - това мнение на член на политически кабинет ли беше?
02 Март 2012 09:55
Преди около два часа дадох линк към информация за източване на бюджета на държавата и общините чрез субсидии, компенсации и т.н. в полза на частни фирми превозвачи на базата на една абсурдна наредба. Примерът е от Пловдив, но можете да си представите в мащабите на страната за каква сума става дума, щом само за Пловдив за 2010 г. става въпрос за над 20 млн. лева. Извинявам се за това че таблиците се разместват и малко трудно се разбират. Ако се отвори линка могат да се видят нормално.

За четири години от 2007 до 2010 г. изплатените субсидии, компенсации, покриване на загуби и осигурена разумна печалба (ако е 5%) са нараснали от 12.915 на 20.469 млн. лв., т.е. налице е увеличение с повече от 60 %. Основна причина е нарастването на субсидирания пробег от 13.850 на 18.744 млн. км..

Същевременно поради чувствителното намаляване на броя на превозените пътници рязко спада ефективността на изразходваните средства за компенсации, субсидии, разумна печалба и за покриване загубите на фирмите.

Година Субсидиран пробег. Превозени пътници Брой пътници на 1 км.

млн. км. млн. бр. субсидиран пробег

2001 17.741 172.921 9.7

2007 13.850 39.005 2.8

2009 17.088 24.268 1.4



Припомням, че субсидираният пробег за 2010 и 2011 г. продължава да нараства и предвиденият от старото общинско ръководство за 2012 г. е вече 23.332 млн. км. От това следва, че даже ако броя на пътниците спре да намалява, показателят брой пътници на 1 км субсидиран пробег още повече ще се влоши. С други думи държавата и общината дават на фирмите –превозвачи все повече пари за да се превозват все по-малко пътници на всеки субсидиран километър и да изминават все повече километри. Абсурдно е, че това става в условията на продължаваща криза и остър недостиг на финансови средства за много жизнено важни сфери.

Абсурдът с увеличаването на пробега след 2007 г. става още по-голям като се вземе предвид, че разходите за изминаване на 1 км. непрекъснато нарастват. Ето динамиката на тези разходи: (отчетени разходи : субсидиран пробег)



Година: 2001 2002 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Разходи –км/лв 1,09 1,11 1,21 0,95 1,13 1,20 1,67 1,54 1,68 - -

Пробег млнкм.17.74 18.10 15.98 16.18 15.05 13.85 16.22 17.09 18.74 21.31 23.33


Вижда се, че до 2007 г. ръководството на община Пловдив се е стремило да намалява пробега в отговор на покачването на разходите за километър. Ръководството, поело властта през 2007 г. възприема обратната тактика – напук на растящите разходи на километър и намаляващия брой пътници възлага на превозвачите за изпълнение разписания , при които пробегът ежегодно и чувствително нараства.


За по-цялостна информация относно тази разновидност на бонусите, давани на оператори в масовия градски транспорт, както и за доказателство, че те могат да бъдат избегнати и спрени, а средствата насочени към жизнено важни сфери, за които "няма" средства Натисни тук

Проблемът е особено актуален в момента, когато се появяват съобщения за поредното увеличаване на цените на градския транспорт. Последното увеличение, за което чух, май беше за Шумен.

02 Март 2012 09:58
А, не знам. Не съм оторизиран от политически кабинет да давам изявления
Иначе положението отношенията на обществото с държавната администрация може да се онагледят с учебно филмче. На мен ми е любимо това

http://www.youtube.com/watch?v=aoNccwtxwwo&feature=related
target=_blank id=url>Натисни тук

You may run the risks, my friend, but I do the cutting. We cut down my percentage - uh, cigar? - liable to interfere with my aim - пак оттам
02 Март 2012 10:05
petyotsekov

Приветствам откритото участие на автора във форумната дискусия (не под псевдоним) -
Надявам се да се превърне в масова практика.
02 Март 2012 10:14
Петьо Цеков,
за неанонимното участие във форума.
Ползвам се от възможността да Ви запитам дали е възможно във в-к Сега да излезе публикация по темата, повдигната в Натисни тук

Защото по същество става дума за нецелесъобразни и обективно ненужни бонуси за превозвачите под формата на субсидии, компенсации, покриване на загуби и осигуряване на "разумна" печалба въз основа на Наредба на МФ от 2005., три пъти актуализирана при Тройната коалиция и за последно актуализирана от МФ при управлението на С. Дянков през 2010 г. Ще се радвам ако получа конкретен отговор.
02 Март 2012 10:17
Firmin Това с филмчето - хубаво. Само дето не разбрах какви го играем ние с теб - Blondie, Angel Eyes or Tuco?

Калки - абе все още не съм много сигурен дали е добра идея. Но мисля в тази посока, да.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД