:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 583
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЧЕЛЕН ОПИТ

Италия поведе война срещу данъчните измамници

Полицията спира водачи на луксозни коли и иска от тях последната данъчна декларация заедно с шофьорската книжка
СНИМКА: в. "Ню Йорк таймс"
Изложение на "Ламборгини" край Модена. В Италия вече се смята, че собствениците на луксозни возила са данъчни измамници - или поне значителна част от тях.
Когато преди две седмици петима служители от италианската агенция за приходите влязоха в ресторанта "Дал Дука" в римския квартал Трастевере, те нямаха намерение да вечерят. В продължение на три часа данъчните разговаряха със служителите на заведението, разглеждаха тефтерите, а в края на пълната с посетители вечер провериха какви постъпления е отчела касата. "Винаги сме били проверявани от различни служби, санитарни, социални, засрахователни, но такава проверка бе извършена за пръв път", призна собственичката на ресторанта Ана Лео.

Внезапната проверка в ресторанта е част от засилена борба срещу данъчните нарушители, която италианските власти водят агресивно на няколко фронта, надявайки се да намалят държавния дълг от 1.9 трилиона евро и да възродят крехката икономика, ударена от еврокризата. Вниманието им е фокусирано върху магазини, хотели и ресторанти в богаташки градове на страната. Отделно от това данъчните служители спират луксозни коли и искат водачите да им представят последната данъчна декларация наред с шофьорските книжки. Тези акции се отразяват широко от медиите, оставяйки след себе си намръщени предприемачи и раздразнителни шофьори. Критиците се оплакват, че Италия постепенно ще се превърне в държава на данъчната полиция.



Но е налице и нарастващо разбиране



сред много италианци, че правителството е решено да противодейства безкомпромисно срещу това, което се възприема като една от главните заплахи за италианското общество - недекларирането на данъци. Дори собственичката на ресторанта Ана Лео заяви на глас: "Мисля, че това, което правят, е правилно - ние всички трябва да плащаме данъци", казва тя, добавяйки, че данъчните са били "много учтиви" при проверката на нейното заведението и са гледали да не пречат на работата. Тя в същото време казва, че има "нарастващ страх" сред нейните колеги, поне сред тези, които явно не са плащали данъците. "Но дори и това е по-добре. Твърде много хора са се облагодетелствали за сметка на други, а това не е правилно", констатира г-жа Ана Лео.

Италианските власти са изчислили, че годишно държавата губи по 115 млрд. евро от укриване на данъци. Според националната агенция за статистика сивата икономика възлиза на около 17.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Държавният дълг пък достигна 120% от БВП. Откакто новото правителство на премиера Марио Монти обяви борбата с укриването на данъците за свой приоритет, данъчните служби се заловиха с жар с тази задача, окуражени от новото законодателство и с благословията на общественото мнение. Все повече се засилва чувството, "че данъчните измамници не са пример за подражание, а



непоносимо бреме и заплаха за обществото",



заяви на заседание на парламентарната комисия по бюджета през януари Нино ди Паоло, ръководител на финансовата полиция на Италия. Наскоро Монти обяви, че 12 млрд. евро са възстановени от укриване на данъци през 2011 година. Премиерът предложи също възстановените данъчни постъпления да се използват за намаляването на данъчните ставки за честните граждани.

Появяват се обаче и някои безпокойства и тревоги относно средствата за постигането на крайната цел. За някои истерията на медиите около новите мерки срещу данъчните измамници намирисва на лов на вещици, на отмъщение и обикновена завист. "Борбата с укриването на данъци е повече от добре дошла, но нека не се превръща в популистка атмосфера, която да наказва онези компании, които създават името на Италия по света", заяви на автомобилното изложение в Женева Лука Кордеро ди Монтедземоло, шефът на компанията, която произвежда "Ферари". Той добави, че собствениците на концерна са все по-загрижени от проверките на място, насочени срещу луксозните автомобили. "Не ми харесва, че някой собственик на "Ферари" автоматично се възприема като човек, който не си плаща данъците", твърди бизнесменът.

През 2011 г. агенцията за приходите установи след обстойни проверки, че 2806 собствениците на луксозни автомобили не се декларирали достатъчни доходи, за да си позволят купуването на скъпи коли. "Колите се регистрират и не е необходимо да се възприема агресивна тактика, за да се проверят собствениците им", възразява Андреа Николето, председател на 50-членния клуб на собствениците на марката "Ламборджини". Той също не харесва проверките на място, които са станали всекидневие през последните месеци. Неотдавна по време на серия от проверки финансовата полиция спря над 100 души, които караха луксозни коли в провинция Трентино Алто Адидже.

На следващото заседание на клуба "Ламборджини", планирано да се проведе през април в Болцано, също може да се извърши проверка, тъй като "много членове вече не искат се появяват с колите си на обществени места". Освен това, добави господин Николето, проверките са дискриминационни. "Хората, които събират скъпи произведения на изкуството, нямат същите проблеми, защото те не са пред очите на обществеността", изтъкна той в интервю по телефона.



Критиците изразяват и безпокойство



от гражданските инициативи, които се появиха през последните месеци - включително страницата на "Фейсбук", където недоволни клиенти може да разкрият за дейности, при които не се издават касови бележки или други финансови документи. А неиздаването на документ е незаконно, защото може да се използва за укриване на ДДС. Но ползвателите във "Фейсбук" са анонимни, което засилва опасенията, че хората могат да отправят фалшиви обвинения, защото не могат да бъдат държани отговорни. Хората известяват за укриване на данъци. Но понякога е трудно да разбереш дали става дума за гражданско чувство или за завист.

Италианските власти са открили също телефонен номер, на който могат да се оплачат граждани, които не са получили касови бележки или квитанции. В този случая обаче обаждането не е анонимно. Въпреки привидната обществена подкрепа "Екуиталия", данъчната служба на Националната агенция за приходите, се изправя пред атаки срещу нейни служители - 250 такива атаки е имало през 2011 г., включително със саморъчно направени бомби, изпратени по пощата. Твърде рано е да се каже дали сегашните проблясъци ще се превърнат в дългосрочна бариера срещу данъчните измами. Но според едно неотдавнашно проучване от изследователски институт "Демополис" над 80% от италианците считат борба срещу укриването на данъци за ключов момент за финансовото стабилизиране на Италия. Росана Виджевани, пенсионирана учителка от Милано, се обявява за всички форми на проверки срещу данъчните измами. "Мисля, че всички италианци са доволни, освен самите данъчни измамници", убедена е тя.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Италианци протестират в Рим за по-енергични действия срещу кризата. 80% от жителите на Апенините одобряват войната на властите срещу данъчните измамници.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Безпартийният премиер Марио Монти и експертното му правителство поведоха безкомпромисна битка срещу хората, които не си плащат данъците. Годишно Италия губи по 115 млрд. евро от укриване на данъци.
10
2695
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
15 Март 2012 20:51
А помните ли операцията "Комар" на Бонев?Същите действия и същият резултат. Шумим и тормозим хората.
15 Март 2012 22:23

Неверния Тома, не се чувствам тормозена след като всичко ми е наред. Платила съм си данъците, доходите ми минават през банка (значи са контролирани) и няма за какво да ме тормозят. Тормоза е за тези дето не искат да плащат данъци според доходите си.
15 Март 2012 22:43
Каро амико Берлускони как ли се забавлява?...
15 Март 2012 23:08
Нещо бутафорна ми се чини тая работа.
15 Март 2012 23:20
Берлускони не се забавлява, просто всички разчитат Монти да извади потъналият кораб и догодина да спечелят изборите.


fraxinus,, отвън може да ти се струва бутафорна, но тук хич не е. За три месеца са възтановени 12 милиарда евро, и ако това е бутафория, здраве му кажи.
15 Март 2012 23:22
Помощ! Инквизиция! Произвол! Средновековие! Мракобесие!!!!
и прочее
16 Март 2012 00:23
Това е операция "сплашване" на населението, нищо друго.Не им вярвайте за тези събрани данъци, това са пари които няма да съберът никога.Мой познат го хванаха да продава на пазара стока без да се е регистрирал по ДДС (ИВА), сметаха какво сметаха, та колко години се водил безработен, та колко време не подавал декларации...и накрая милион и половина да плати! Той си прехвърли каквото имаше на дъщеря му и продължава да продава на пазара, вече нищо не могат да му направят, ако искат и милиард могат да го глобат.
Проблема е че мързеливите южняци се намърдаха все във финансовата полиция, гуардия ди финанца, и отчитат дейност, все пак заплатите им са огромни, а и с големи пенсии се пенсионират, та отчитат дейност, уж имало полза от тях.
Никой не ти иска данъчна декларация на пътя, само фискалният номер им трябва, а всеки има такъв, те по него виждат кой какво е плащал и какво не.
16 Март 2012 03:30
Да пишеш "ЛамборДЖини" е голяма излагация дори и професията ти да не е журналист!
16 Март 2012 12:13
"Отделно от това данъчните служители спират луксозни коли и искат водачите да им представят последната данъчна декларация наред с шофьорските книжки. "
Това малко на българска простотия ми мяза. Как пък ще ме задължат да си нося последната данъчна декларация в колата . А бележка от последният профилактичен преглед.
16 Март 2012 17:02
Никой не ти иска декларацията , то това са едно 50 страници , никой не я носи, а и да я носеше е неизползваема на хартиен носител.Искат ти само фискалният номер, всеки има такъв, една пластмасова карта е , колкото книжката.Nе че е задължително да го носиш де, какъвто и документ да им дадеш ще го намерят по него, в колите има компютър свързан в мрежата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД