:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,317,023
Активни 88
Страници 29,820
За един ден 1,302,066

Държавата се натрапва като свръхродител на всички деца

Сериозен социален парадокс е, че минималното насилие в семейството ще бъде ограничавано с... минимално насилие
Снимка: Архив
Статуя на известния през XVII век лутерански свещеник Аугуст Херман Франке в Хале.
"Боят изгражда, той не е да разгражда" - твърдеше един знаменит персонаж на Камен Донев с опит в обучението. Думите му до голяма степен изразяват нагласите на българите по темата.

Поне така ни убеждава едно актуално проучване на НЦИОМ, според което 68% от сънародниците ни намират пошляпването за добра практика и макар процентът на хората, които са против силовите възпитателни методи, да е 83, в представите ни шамарът си остава основно средство за изграждане на авторитет. Имаме си дори чисто нов термин за това: "минимално насилие".

Изследването на социолозите, разбира се, не е самоцелно; то илюстрира социалните настроения в навечерието на обсъждането на проектозакона за детето. Щом две трети от родителите посягат на децата, значи държавата носи сериозна отговорност; тя трябва да се намеси ида ги санкционира с помощта на умерена строгостКоето на практика е повторение на същия порочен модел, само че на по-високо ниво. За да не възпитаваш децата си в силова субординация, ти самият ще бъдеш вкаран в нея. Това някак си трябва да научи подрастващите, че системата ги пази. Или иначе казано - с помощта на минимално насилие ще борим минималното насилие. Остава да го подкрепим и със социологическо изследване, в което 68% от запитаните ще подкрепят санкционирането на родители, докато 83% ще са против каквато и да е намеса в рамките на семейството. Ето ви сериозен социален парадокс.

Причината за него е, че на този етап държавата схваща ролята си на свръхродител по същия начин, по който смята, че не бива се процедира в семейството. Тя с голям ищах е готова благородно да наказва, защото се чувства в правото си, а и не се сеща за друг метод. В известен смисъл тя разглежда отношенията си директно с детето, не със семейството.

Според конституцията ни обаче детето е неразделна част от семейството. Новият закон е изключително важен документ, но уви, мнозина (включително и законодателите) забравят основната му задача. А тя е да осигури подходяща среда на хлапетата,като поощри и подпомогне семейството,а не го плаши с размахан пръст. Иначе излиза, че отговорността за децата е държавна, а на родителите остават само задълженията. Всъщност трябва да е обратното.

Уви, от изследването на НЦИОМ така и не става ясно каква част от семействата използват поощрението като възпитание. Това би бил интересен въпрос. Че умеем да шляпаме - в това спор няма, но дали притежаваме подкрепата и насърчението в учебния си арсенал на родители в достатъчна степен, или сме го оставили на по-заден план - ето тук е драмата.

Ако процентът е нисък, няма как да очакваме чудеса нито от държавата, нито от законите й. И ще си се въртим в омагьосания кръг на минималното насилие с надежда боят да ни изгради като общество.
10
2316
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
15 Март 2012 19:59
държавата си мисли че е родител на всички в държавата. но така наречената държава се оказва мащеха защото ни е....ва от всякъде
15 Март 2012 21:19
По въпроса: Смятам, че държавата следва първо да се погрижи да няма повече осеменители на 12-годишни "майки" извън затвора. Едва след това можем да си говорим за това дали разните там агенции за защита на децата въобще вършат някаква работа.
15 Март 2012 22:30
Първо родителите трябва да бъдат нашляпани, защото проблемните деца са плод на родителски грешки. Няма по - покъртителна гледка от едно разплакано дете.
16 Март 2012 01:25
Ами идете и забийте един шамар на дете в Канада тогаз, и после се обяснявайте ... възпитание, мимолентно насилие и тем подобни. Натисни тук
16 Март 2012 01:56
Понеже стана дума за Канада http://www.canlaw.com/rights/whokills.htm

"If I could push a magic button and choose either happiness or success for my children, I’d choose happiness in a second. But I don’t think it’s as simple as that; it can be a tough world out there, and true self-esteem has to be earned.

I genuinely believe that there are many ways of being a good parent." Amy Chua http://amychua.com/
16 Март 2012 06:35
Държавата не се грижи за никакви деца:няма детски градини,няма свестни добавки за семействата с деца!Нито пък се интересува дали родителите имат работа и с какво да ги нахранят.Ало,управниците,не се занимавайте с неща,които не са ви работа!Има си закони за насилието вече!
16 Март 2012 08:17
Когато държавата започне да се грижи за децата си , както за щастливите кокошки и прасета, тогава ще има право на глас при възпитанието им. То щото много се е загрижила за тях те затова при първа възможност я напускат при това с родителска благасловия(на насилниците си, де).
16 Март 2012 13:58
Държавата по никой начин не трябва да се грижи за децата. За децата трябва да се грижат родителите им, затова са им родители. Държавата трябва да се грижи за сигурността на улиците и в училищата. Например да не допуска да се продава дрога в района, а дилърите да не получават три години, а 30 или въже. Известна строгост винаги е от полза, т.е. че това може, а онова не. А либерастката идея, че всичко може и че децата и жените винаги са прави, просто щото са жени и деца е унищожителна както за тях така и за обществото, което я допуска.
16 Март 2012 15:24
Така ще е .. СЛед като толкова врема се опитва да ни направи деца, сега държавата е решила най после да си ги гледа.
18 Март 2012 15:28
Всяко насилие е отвратително и най-вече към деца. Обаче защо мислите че държавата е толкова добра, вярвате ли че е добра? Ако беше добронамерена можеше да пореже монополите и картелите на корпорациите-душмани, да намали цените на парното, можеше да плати лечението на болните деца, можеше да не гласува лобистки закони чрез които да ни изсмукват и последните пари. И тогава, с повече пари в джоба и не толкова изнервени щяхме да сме по-добри с децата си. Но не! Още ли вярвате че го правят от грижа за дечицата? Вижте какви закони предлагат и ще разберете че скритият мотив е да откъснат децата от традиционното семейно възпитание, да ги корумпират и развратят от малки, да ги противопоставят на родителите. Прегледайте какво пише в учебниците на вашите деца, там няма да видите дефинирани добро и зло, няма да видите разликата между тях, няма да откриете традиционния морал, какво е етично и какво не. В тази посока са предложенията за по-ранно задължително тръгване на училище, целодневни занимания, забраняване на домашното обучение. Накратко: създаване на покорна, незнаеща, лесно управляема маса безропотни роби.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД