:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фантазия

Такса по такса - милион печалба

Клиентите на банките често плащат необосновано високи или направо странни такси
Преброяването на монетите се плаща...
Откакто кредитирането замря, таксите станаха основно перо при формирането на печалбата на банките. Затова и не е чудно, че именно те се оказаха препъникамъкът в споровете между финансовия министър Симеон Дянков и трезорите по отношение на регулациите в системата. Не изненадва и фактът, че банките със зъби и нокти бранят приходите си. Само през 2011 г. постъпленията им от такси и комисиони са 875 млн. лв., като през миналата година 21 от общо 31 банки на пазара у нас са отбелязали ръст на тези печалби. Клиентите обаче често реагират остро, и то не само защото българинът не обича да му бъркат в джоба. Голяма част от таксите са необосновано високи, стойността им не отговаря на услугата, която се плаща чрез тях, а и има и такива, които са направо абсурдни.

Логично най-честото оплакване е за прекалено големите такси и комисиони. Оказва се например, че сериозен доход за банките осигуряватсумите за разглеждане на документиТе се плащат задължително, независимо от това дали после клиентът бива одобрен за взимане на заем. В случая проблемът не е дали изобщо трябва да има такса, а нейният размер - той варира между 20 и 40 лв. в различните банки. В СИБанк например тя е 30 лв. В Пощенска банка пък взимат 70 лв. за разглеждане на документите за потребителски кредит с обезпечение ипотека върху недвижим имот. Разглеждането на искане за предоговаряне на кредит пък върви от 20 лв. нагоре. Очевидно трудът на банковите служители се оценява различно.

Много често исканото заплащане за част от банковите услуги пък изобщо не отговаря на реалната им стойност. Пример за това е таксата за удостоверение. На практика услугата включва издаване на лист хартия с името на клиента и наличната по сметката му сума, като информацията се взема от системата на банката. В повечето банки това струва 10 лв. Но има банки, които събират за същата услуга по 40, че дори и 60 лв. За някои по-специални документи от този тип обаче таксата скача главоломно. В ДСК издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения, което да послужи пред друга банка, се прави срещу 45 лв. Удостоверение за състояние на портфейл в Уникредит е на цена от 40 лв. В СИБанк удостоверение за остатък по сметка по кредит пък струва 60 лв.

Има и такси, на които може би се обръща по-малко внимание, но те също носят доходи на банките. За мнозина българи кътането на пари вкъщи още е използван метод. Не става дума обаче за сериозни спестявания, които хората все пак предпочитат да държат в банките, а за събиране на монети от 1, 2 или 5 ст. Когато обаче решат да ги обменят за по-едри банкноти, те трябва да си платят за тази услуга. В Пощенска банка внасянето или обмяната на монети струва минимум 10 лв., в СИБанк - минимум 5 лв. В МКБ Юнионбанк, ако общо вноската е над 50 лв., удържат 3.5%.

Да речем пък, че сте изтеглили заплатата си кеш, но по невнимание я залеете с кафе. Тогава можете да отидете в банката и да поискатезамяна на повредените банкнотиЗа услугата се плаща по 1 лв. на банкнота. В СИБанк пък таксата е 1% от сумата и е минимум 10 лв.

Друга екзотична такса е за преброяване на пари - ако банкнотите не са подредени с холограмната нишка от една и съща страна. В Райфайзен банк например внасяне на банкноти, неоформени в пачки по 100 броя, по купюри еднопосочно с лицевата страна нагоре, се плаща 0.4% върху цялата сума.

И при банковите карти се срещат абсурди. Ако на клиент на Пощенска банка му се наложи да си издаде експресно кредитна карта Visa, то той ще трябва да се бръкне със 160 лв. В случай, че по невнимание картата бъде блокирана, таксата е от 15 лв. нагоре. Оригиналност лъха от тарифата на ПИБ, където пък се среща специална точка "Местни дебитни карти за скиори и сноубордисти", които явно се нуждаят от отделно обособяване на таксите.

Преди броени дни "Сега" информира, че път си е пробила още една банкова такса - тя се плаща, ако клиентът иска да получавамесечното извлечение по кредитната си карта на хартиен носителГоляма част от трезорите, сред които Пощенска банка, Прокредит и СИБанк, вече са въвели новото облагане, като то се движи между 1 и 2 лв. От 1 април и клиентите на ПИБ ще плащат по левче за листа банкова информация. А макар банките да рекламират електронните си услуги като безплатни, оказва се, че това не е съвсем вярно. В тарифата на Уникредит например пише, че в таксата от 2.50 лв. за поддържане на разплащателна сметка се включва месечното извлечение по електронна поща. Ако клиентът държи данните му да пристигат на хартия, то таксата става 5 лв. Въпреки че се представят като обвързани с екологичната идея, новите такси бяха посрещнати на нож от потребителите в интернет. Много от тях коментираха парадокса, според който банките искат да спасяват дървета, като вдигат парите за хартиено извлечение, а в същото време входовете на жилищните блокове се задръстват от реклами и флайъри на новите им предложения.

Необоснованите и понякога странни такси на банките са основна причина отношението на клиентите към трезорите да става все по-негативно. Последното проучване на "Алфа Рисърч" също доказва това. Според него 72% от хората искат държавата да се намеси в икономиката, като 67% подкрепят интервенция специално във финансовите институции. Близо 2/3 от българите пък са съгласни с идеите на министъра на финансите Симеон Дянков за регулация на лихвите и таксите на трезорите. В началото на годината вицепремиерът предложи част от облагането да отпадне, да се въведе административен контрол на кредитите до 400 лв., а определянето на лихвите да се съобрази с някой от международно признатите пазарни индекси, като Юрибор например.НА ПЕЧАЛБА

Големите разлики в пазарния дял и обема на банките в България предполага и големи вариации между техните такси. Всички обаче разчитат на приходи именно от тях, за да си осигурят не просто оцеляване, а и добра печалба. Средно за банковата система таксите и комисионите съставят 19.4% от приходите от текуща дейност. В Уникредит Булбанк облагането носи около 26% от всички приходи, в ПИБ - 25%, в Банка ДСК - 18%. В средните по големина банки, като БНП Париба, Инвестбанк и Сибанк, стойността е над 30%. По данни на БНБ през 2011 г. постъпленията на трезорите от такси и комисиони са с 30 млн. лв. повече, отколкото през 2010 г. Така общата сума за миналата година е достигнала 875 млн. лв.

40
5376
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
15 Март 2012 19:59
Най-зверски дере редкозъбият крадец (фамилията му завършва на ЯН) - 3 лева такса за вноска за погасяване на заем. Няма да уточнявам банката, щото съм зиморничав.
15 Март 2012 20:37
Близо 2/3 от българите пък са съгласни с идеите на министъра на финансите Симеон Дянков за регулация на лихвите и таксите на трезорите.

Дянко-о-о-в, не чакай - избори идват!...
15 Март 2012 20:50
Статията е слаба. Темата не е оригинална, но пък изпълнението куца. Ще посоча някои очевидни недоразумения.
Друга екзотична такса е за преброяване на пари - ако банкнотите не са подредени с холограмната нишка от една и съща страна. В Райфайзен банк например внасяне на банкноти, неоформени в пачки по 100 броя, по купюри еднопосочно с лицевата страна нагоре, се плаща 0.4% върху цялата сума.

Въобще не е екзотична и банките таксуват за услугата, за да накарат клиентите си да не носят шума. Хиляди фирми оперират в кеш и внасят оборота си всеки ден или на няколко дни в местен клон на банка. Представете си продавачи на сергия и търговци на дребно. В много случаи това ще са разнородни намачкани банкноти и стотинки, които същевременно трябва да се сортират, проверят за фалшиви, преброят и изчислят като стойност, за да се издаде съответния документ на клиента. Това заема време и работа на касиерки, което генерира разход за банката. А когато клиентът тегли пари от банка, той очаква да ги получи сортирани и в едри банкноти. За неудобството се таксува. Има и такса за попълване на документи в много банки.
15 Март 2012 20:52
още една банкова такса - тя се плаща, ако клиентът иска да получава
месечното извлечение по кредитната си карта на хартиен носител

Още едно недоразумение - както е посочено, целта е да се откаже клиенът от хартиеното извлечение и да гледа в интернет банкирането или да получава извлечението по имейл. Това е в цял свят, така процедират и мобилните оператори, и енергийните компании, и всички други, които имат огромен разход за изпращане на тонове хартия по пощата всеки месец.
15 Март 2012 21:02
Малко им е да ги напсуваме. Трябва бой да ядат!!!
15 Март 2012 21:15
Въобще не е екзотична и банките таксуват за услугата, за да накарат клиентите си да не носят шума
Сега остава и бакалите да таксуват клиентите за да си носят везничката у джоба. Няма да е лошо везничката да е "вързана" и с НАП . Тъй де, все пак ДДС-то се дължи от крайния потребител, а не от бакалина. Също и таксуването на касовата бележка - удостоверителен докумен , без който отнасяш глоба от данъчните за 5 лв. минимум.
Диньо, ти кажи колко требе да е комисионната за банката при плащането на държавна такса от 1 лв. (контролен талон към шофьорска книжка) по отделна банкова сметка на МВР. Аз като любител на банките платих 4 лв. като тайно се надах, че у талона 39-те точки ще се нарастнали поне с още пет, но не би.
А това с тоновете хартия е въпрос на вътрешнофирмена организация. Все пак банките търсят клиентите (до миналата година имаше и такса за предсрочно погасяване за да не им избягат клиентите) и се грижат за бизнеса си. А не клиентите да се грижат за бизнеса на банките. Като е вътрешнофирмена организация аз не поставям въпроса за безсмислено отпечатаните "прИмоции" за морално остарели стоки или с изтичащ срок на годност. Е, понякога ми се налага да обяснявам на щерката защо цената на "промоционалната" стока е по-висока от цената на стоката, която обикновено купуваме с доказано качество.
15 Март 2012 21:25
Левон, пардон - Dinain,

понеже се чудех тия дни, би ли бил така любезен да разясниш и следните такси:
- такса входящ валутен превод по фирмена сметка - независимо от, евентуално (според валутата на тукашната сметка), курса на обмяна и/или таксата за обслужване на самата сметка (ако е валутна), които си се начисляват отделно.
Та, тия 25 кинта, които кешира банката на всеки входящ валутен превод независимо от размера му, ограничението на какво трябва да стимулират или предотвратяват - работата с чуждестранни контрагенти ли?
- теглене на пари в брой в рамките на лимита, неподлежащ на предварително заявяване - 0,3 % (отскоро, допреди месеци нямаше такава)? С тази такса банките борят сивата икономика ли? А ако не държа на вида банкноти и да са ми подредени, ще ми я опростят ли? А ако никога не тегля в брой на каса и не ги насилвам злодейски да държат на работа излишни касиерки, тогава що взимат и за теглене от банкомат такса?

Всяко нещо трябва да е с мярка. Злоупотребите и картелите също.
Apolitichen
15 Март 2012 22:41
Цената за превод на сумата за талон беще 2 лв (останалите вноски по 3 или 3 и нещо, не помня) явно са я коригирали. За вноските в МВР е ясно, платили са си и избиват инвестицията, за това е и толкова идиотска организацията по плащането. Повечето от останалите такси обаче са смислени. Може и да има хора дето спестяват стотинки, но таксата е за тези с машините за кафе и подобни които ходят ежедневно с големи торби. Извлечението на хартия струва пари за материали и време (тоест пак пари), таксите за разглеждане на документи отсяват сульо и пульо които няма да вземат заеми но ако е безплатно могат да подават документи до безкрай във всички банки.... Трябва да се махнат само нещата които пречат на конкуренцията от сорта на единствена банка за плащане на КАТ, плащане за предсрочно погасяване (при промяна на договорените условия като лихви и такси) и пр. Останалото е просто една боза а не статия с простовати евтини манипулации. Точно в наблюдател някак нелепо изглежда да се пускат такива неща дето са преразказ с елементи на грешно разсъждение на тарифите на банките дадени в интернет.
15 Март 2012 23:40
Тази седмица ходих да си подновя шофьрската книжка и трябваше да платя такса 51 лв - 50 за книжката и 1 за талона. От клона на Си банк ми оформиха превода като две отделни плащания - едно от 50 лв и едно от 1 лв. И за "двата" превода си начилиха такса по 3 лв. Някой дали може да ми обясни защо трябва да се разделя плащането на две, след като парите отиват на едно и също място и основанието за плащане е едно? Защо го правят знам, но дали е редно?
16 Март 2012 00:06
Българските банки плачат за големи плесници, и ще си ги получат - и от европейското законодателство,и от недоволните си клиенти.
Дори част от таксите им да са обосновани като съществуване,то размерът им далеч не отговаря на действителните разходи, по които таксите са наречени.
Ама както е казано,лаком г.з глава затрива.....
В един скорошен ден ще можеш да оперираш свободно и от БГ с безплатната си европейска (не българска!) банкова сметка , по която таксите за обслужването по принуда ще са уеднаквени в цяла Европа, сиреч - никакви....
А който има сметка в БГ-банка,значи е изтеглил Черния Петър и ще има да плаща за щяло и за нещяло.....
16 Март 2012 00:10
и ще се увеличават защото се оказа, че няма кой да следи ценообразуването. Поне това ми стна ясно като слушах пресконференцията на КЗП по К2. а ето тук скивах едно доста смислено текстче http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14765:%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8&Itemid=106 target=_blank id=url>Натисни тук
16 Март 2012 08:49
Райфайзен банк например внасяне на банкноти, неоформени в пачки по 100 броя, по купюри еднопосочно с лицевата страна нагоре, се плаща 0.4% върху цялата сума.


Това е такса за прилежност ѝ казвам аз - естествено, че трябва да са направени на пачки! Иначе какво - намачкани, на камара да им ги дадете и да ви гледат като замаяни! 0.4 % не е много! Като цяло виждам от статията, че са се заяли с 5-6 определени банки! Хем говорят за 21 от 31 банки, а са споменали само една малка част - защо? Защо на определени банки правите журналистическа сянка, като нищо лошо не пишете за тях? Изобщо много тенденциозна статиия спрямо употребените банки - повечето от изброените такси я ти се наложи един път на много време, я не ти се наложи....
16 Март 2012 08:55
банките ви карат да бъдете по-организирани, а тази дума не може да вирее в едно изречение с думата българин! а и повечето услуги споменати в статията не се използват толкова често от редовия българин! колкото до това с прилежно подредените банкноти...може би не познавам човек, който да не си ги подрежда по този начин
16 Март 2012 08:56
А таксата за внасяне на пари по чужда сметка?
Отидох онзи ден да внеса пари по дебитната карта на жена ми в Райфайзен. Искаха ми 2 лева.
Вбесих се и отидх в ДСК, където и е другата дебитна карта.
Там ми искаха 5 лева!
16 Март 2012 09:08
Значи, доколкото разбирам от Динайн и изпълзелите нови никове, които пишат, милите добри банки ни дерат с такси за всичко, само за да ни научат на дисциплина. Е, хубаво, де, ама 850 милиона приход на година си остава у тях, нали така?
Значи може би не е само желанието да ни научат на дисциплина, ами май искат и да лапнат едни 850 милиона годишно.
Как мислите?
16 Март 2012 09:14
Това е ясно, мен ме интересува защо се отделя внимание на точно определени банки - 5 ли са, 6 или 7 - няма значение? И защо след като пишат 21 от 31 банки са отбелязали ръст - ами пишете тогава за таксите на всички тия 21, които са отбелязали ръст съответно, които ви дразнят или ви се струват нелогични, високи!
16 Март 2012 09:27
"А макар банките да рекламират електронните си услуги като безплатни, оказва се, че това не е съвсем вярно. В тарифата на Уникредит например пише, че в таксата от 2.50 лв. за поддържане на разплащателна сметка се включва месечното извлечение по електронна поща. ' За Уникредит знаме друга порочна практика, за която клиент на банката я осъди справедливо - главоломното вдигане на лихвата по кредита му. Явно в тази банка наиситна обичат да правят, какво си искат с клиентите си и не само. Имат наглостта после да излязаът и да кажат, че са прави. Безочието им е крайно, като започнем именно от подобен вид такса, та стигнем до кредити и влогове.
16 Март 2012 09:34
Преди месец имаше повече еднодневни никове от ПИБ. Може би защото все още е рано за банковите чиновници.
16 Март 2012 09:56
Дъщеря ми си прави миналата седмица нова лична карта и нов задграничен паспорт. Трябваше да внесе такса превод за двете услуги поотделно по 2 лева. Май, ако можеше, щяха да вземат по 2 лева такса за всеки внесен лев.
А иначе са си прави! Искат да живеят, интелигентно. На наш гръб. И циганинът, дето "иска" да ти "помогне" да си откараш количката след покупка на големите магазини, за да ти прибере монетата от 20 или 50 стотинки, и той си е прав. За себе си, разбира се. А ние? Аман от цигания във всякакви форми и на всякакви нива.
16 Март 2012 10:38
Интересна статия ни предлага авторката! Банките са двигателят на една икономика и без значение, че вземат такси - всички ние използваме услугите им, поправете ме ако греша! Или ще се връщаме в "бурканбанк", или както баба ми правеше навремето - да крие пари под дюшека. Статията е извадила едни от най-нетрадиционните и не често срещани такси доста избирателно при това. Експресното изваждане на VISA - какво ви учудва, че е по-скъпо? Нима като идем и искаме за 1-2 дни да ни извадят лична карта или паспорт не бъркаме по-надълбоко в джоба си? )
16 Март 2012 11:06
Dinainчо, като ни откажат от хартиените извлечения и след време нещо се скапе системата им (имаше такъв случай с един ТЕЛЕком), как ще докажа, че съм плащал, айвол?
16 Март 2012 11:26
Исках да си платя директно глобата в КАТ, но ми казаха да я платя в банковия клон там, при което ми поискаха 3 лв. такса. Така глобата ми нарастна с 3%. Питам защо банката удържа от мен тази такса, а не от държавата, след като обслужва нейно учреждение, а не мен. Защо не си събира таксата от държавния бюджет, в който аз внасям пари?
16 Март 2012 11:41
Интересна статия ни предлага авторката! Банките са двигателят на една икономика и без значение, че вземат такси - всички ние използваме услугите им, поправете ме ако греша!

Грешиш. Ползваме ги принудително. Няма как по друг начин да внесеш държавна такса, освен по банков път. Дълго време това беше дори незаконно, защото в Закона за държавните такси пишеше, че те се плащат в брой или чрез таксови марки, което автоматично задължаваше институциите да осигурят свое гише за плащане на място, което не би оскъпило държавната такса по никакъв начин. Понеже в страната се заведоха 2-3 дела по този повод, ГЕРБ побърза да поправи закона, като определи, че таксите се плащат по банков път /можеш да направиш справка в закона откога е тази поправка/, което си беше откровен банков лобизъм. Повечето работодатели също плащат по банков път, което автоматично задължава работниците да ползват банковите услуги, без дори да желаят това. А банките в България не са двигател на икономиката, а съсипници на същата. Дълго е да се обяснява защо, но сигурно и сам ще се досетиш.
16 Март 2012 12:03
Очевидно непознаване на нещата в статията.
Най-прост пример
Много често исканото заплащане за част от банковите услуги пък изобщо не отговаря на реалната им стойност. Пример за това е таксата за удостоверение. На практика услугата включва издаване на лист хартия с името на клиента и наличната по сметката му сума, като информацията се взема от системата на банката. В повечето банки това струва 10 лв. Но има банки, които събират за същата услуга по 40, че дори и 60 лв.

Освен този лист хартия, какво би трябвало да прибавим и което е пропуснато в статията? На пръв прочит трябва да прибавим и труда на банковия служител, издаващ този лист хартия, трябва да прибавим труда на хората поддържащи тази част от системата на банката, чрез която се издава този лист хартия, трябва да прибавим стойността на печатащото устройство за този лист хартия, трябва да прибавим и колко струва разработването и внедряването на тази система на банката, от която се вади информацията за този лист хартия, отделно да прибавим и разход за ток и т.н. Разбира се това са разходи, които се разпределят по много "листа хартия", но все пак ги има и те не са никак малки.
Каква е реалната стойност на този лист хартия е понятие доста неопределено и да се твърди, че заплащането на услугата не отговаряло на реалната стойност е безумие. В реалната стойност влиза ли печалбата? Реалната стойност какво отношение има към себестойността? Реалната стойност има ли връзка с стойността на същата услуга в другите банки в България? А с тези в чужбина?
За съжаление така е и с всичко останало в статията - красиви думи, но .... безмислени. Друг е проблемът - бедни сме и всичко ни се вижда скъпо.
16 Март 2012 12:39
Жана Дарк - права си за себе си! Аз имах предвид това, че бизнесът тегли кредити за да се развива и съществува, хората теглят потребелски и жилищни - знаеш по какви причини! Така, че не мисля, че греша! Без банките не можеш да съществуваме! Имало ги е още при рицарите тамплиери - тогава са ги измислили за удобство )) А относно плащането на заплати по банков път - черно на бяло да се види, иначе нещата заминават към сивата икономика - хората вземат едни пари - осигуряват ги на други и т.н.
16 Март 2012 12:58
Аз имах предвид това, че бизнесът тегли кредити за да се развива и съществува, хората теглят потребелски и жилищни - знаеш по какви причини!

Романе, аз твърдях, че банките в България, действащи при картелно споразумение държат високи лихвите по кредитирането, променят ги едностранно, оскъпяват ги с измислени такси, докарват до невъзможност за плащане длъжниците си и така сриват и бизнеса и жизнения стандарт на българите. Изсмуканите от банките пари, които после се изнасят в голямата си част извън България, са пари, които можеха да бъдат вкарани в потребление, което да стимулира икономиката, а не да я съсипва. Греша ли някъде?
16 Март 2012 13:34
жана д`арк,

Експоатацията никъде не е довела до развитие на икономика на експлоатираните. Точно това й е и целта!
16 Март 2012 15:58
Съвсем нормално е за експресна услуга да ти вземат повече пари, както правят Пощенска банка! Все пак се изискава впрягане на повече потенциал!
16 Март 2012 16:05
Не мога да разбера защо се пишат такива глупости, повечето от тези такси са широко разпространени!
16 Март 2012 16:14
Естествено че на пачки по 100 ще им ги занеса! Няма да са в буркани!
16 Март 2012 16:25
Райфайзен не искат пари за хартиено извлечение от кредитната карта! Клиент съм и знам, че със сигурност е така!
16 Март 2012 16:34
За екотаксите ги разбирам съвсем. На нас не ни ли бръкнеш в джоба не обръщаме внимание! Аз хартиени копия на извлечения не гледам. Нито за сметките за телефона, които получавам на хартия, нито за тока, така че не нормално да има такса за това!
16 Март 2012 16:40
Криза е вярно, но доста банки (Пощенска и Райфайзен ми идват на ум) свалиха лихвите по ипотечни кредити. Това не се отбелязва никъде в материала.
16 Март 2012 16:55
miles
16 Мар 2012 08:55
Мнения: 12
От: Bulgaria
dtpopov16
Мар 2012 09:14
Мнения: 7
От: Bulgaria
roman_jordanov16 Мар
2012 10:38
Мнения: 3
От: Andorrа
geneva_1980
16 Мар 2012 15:58
Мнения: 5
От: Bulgaria
jorkatatenev
16 Мар 2012 16:05
Мнения: 4
От: Bulgaria
margaritamih
16 Мар 2012 16:14
Мнения: 2
От: Bulgaria
pushit
16 Мар 2012 16:25
Мнения: 6
От: Bulgaria
ifihadagun
16 Мар 2012 16:34
Мнения: 2
От: Bulgaria
iamscientist
16 Мар 2012 16:40
Мнения: 1
От: Bulgaria

Зимата свърши, а нашите банкови приятели пак се пуснали шус у Форума!
По гол....
16 Март 2012 17:03
Рогатия,
Все пак се изискава впрягане на повече потенциал!

Така твърди geneva_1980
16 Март 2012 15:58
16 Март 2012 17:20
С тези такси освен, че се акумулират гарантирани за банките печалби, но май се изплащат и заплати.
Като гледам как са скокнали банковите служителки.
Единни като хор Бодра смяна.
16 Март 2012 17:28
Зимата свърши, а нашите банкови приятели пак се пуснали шус у Форума!
По гол....


пацул ти кого слагаш в списъка бе? платен ли ме наричаш? ти май не си видял от кога съм регистриран в тоя форум? както и да е! приятен уикенд ти желая все пак!
16 Март 2012 19:04
А, и тук се навървили пиарчиците.
И обясняват как банките са цнетъра на живота и ни учат да ставаме хора...Пфу!
-----------------------------------------------------
Блогът на Генек

17 Март 2012 01:21
Английският език е езикът с най-големия речников фонд - това е така и поради факта, че непрекъснато се обогатява с нови думи. Има една хубава нова думичка, която се отнася до господата собственици на банките, а именно: банкстери /съчетаване на думата "банкер" с "гангстер"/. Та банкстерите да не се обаждат много много.
01 Май 2012 01:03
Местни дебитни карти за скиори и сноубордисти


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД