:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 137
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Технологии

Има ли в българските училища визионери като Стив Джобс?

Чанта и лаптоп в едно, таблет, който напътства слепи хора, и миникомпютър, който сам си проектира клавиатура и екран, са част от нестандартните идеи на най-младите предприемачи у нас
Част от презентацията на учениците, която показва как би изглеждало устройството "Хемера".
Казват, че хората се делят на дигитални имигранти и дигитални кореняци - според това дали са от поколенията отпреди персоналния компютър или след това. Свикнали сме светът на технологиите да се крепи на опитни инженери от световноизвестни компании като Apple и Microsoft, но има и такива идеи, които се раждат в съзнанието на обикновени ученици. Хибрид между лаптоп и чанта например е концепция, която петима наши гимназисти създадоха за по-малко от денонощие. Въпреки че са едва на по 17 години, това не им пречи да действат и разсъждават като истински зрели професионалисти.

Андреа Петрова от Видин, Ивона Велкова от Враца, Ваня Христова от Велико Търново, Мехмед Кючуков от Русе и Цветан Миньовски от Враца успяха да си извоюват участие на международно съревнование в Брюксел, след като спечелиха националната бизнес надпревара



"Иновационен лагер"



Тя бе организирана от "Джуниър Ачийвмънт България". А за да стигнат до там, трябваше да преминат през първото препятствие - създаване на идеи, които могат да решат проблемите на големия индустриален град днес. Във втория съществен етап от предприемаческото състезание се бореха 100 амбициозни млади хора, разделени на 20 отбора.

Без да знаят предварително задачата на състезанието и как точно да се подготвят в него, учениците трябваше да импровизират, а крайният резултат от това да бъде уникална концепция за ефективно хай-тек устройство. То трябваше да бъде не само високотехнологично, но заедно с това и полезно за широк кръг от обществото.

Концепцията, която победителите създадоха, е за устройство две в едно - на чанта и лаптоп, наречено flex case. Първоначалното хрумване било за проектор, който може да се свързва със смартфони, таблети или лаптопи, а след това да проектира образа от тях. "В нашия отбор



всеки е много различен от останалите



и създаването на една обща добра идея бе изключително трудно. Идеята беше хубава, но не отговаряше на зададения казус, защото е по-скоро аксесоар, а не следващият хит на пазара", сподели Мехмед Кючуков. Печелившо за младежите след дълго мислене се оказало решението за комбинацията на чанта и лаптоп с гъвкав дисплей. Младите иноватори са на мнение, че за направата на устройство ще бъдат нужни пластичен материал и разтеглив екран. Него потребителите ще могат да поставят на различни места върху чантата. Като всеки лаптоп и този модел ще е оборудван с процесор, литиево-йонна батерия, както и антени за wi-fi и bluetooth. Те обаче ще бъдат вградени в самата чанта, а дисплеят ще е свързан безжично с компютърния хардуер, който се предвижда да бъде досущ като тези на таблетите - изключително лек и компактен.

Най-хубавото, според учениците, е, че тази техника би била чудесен начин за подобряване на екипната работа. "Днес работната площ на всеки един от нас е силно ограничена. Трудно се работи в екип, когато всеки е на отделен лаптоп и постоянно трябва да надничаме в този на колегата, за да видим каква идея му е хрумнала", споделиха пред "Сега" младежите. Те обаче са помислили за всичко. Така например, ако желаем да презентираме нещо пред колегите или просто да покажем снимки от лятната ни ваканция, ще трябва да вземем дисплея на flex case и да го поставим върху стената. По този начин той би могъл да се използва като проектор. Ако обаче искаме да обсъдим новия дизайн на някой продукт, статистически данни или прогнози, може просто да го поставим хоризонтално на масата. Гимназистите са помислили и за дейностите, които най-често правим в мрежата, защото тяхното устройство би могло да се ползва и като персонален компютър, с който безпроблемно да се ровите в сайтове, да гледате филми или пък снимки.

Следващото предизвикателство за гимназистите ще бъде през май в Брюксел, където ще се състезават с деца от 14 европейски държави. На това състезание членовете на отборите ще се избират случайно и ще бъдат представители на различни страни. По този начин първо ще трябва да се сработят един с друг, а след това ще се захванат с решението на задачата. За да се стимулира иновативното мислене и въображението, те ще трябва да обединят идеите си и да презентират интересно продукта, услугата или технологията, която са измислили. "Нашата задача е да представим България като държава, в която подрастващотo поколение носи в себе си креативността и духа на съвременното мислене. В Брюксел ще ни се предостави възможност да се запознаем с нови приятели, да създадем нови контакти и да преживеем нови положителни емоции", коментираха въодушевено младежите.

У българските ученици се раждат много и различни идеи за бизнес и иновации, спор няма. Технологичните концепции на останалите участници не бяха по-малко впечатляващи. Устройството "Хемера" например представлява мини компютър. Името му неслучайно е свързано с



гръцката богиня на светлината,



защото когато се постави върху гладка повърхност, "Хемера" проектира лазерна клавиатура, а от другата си страна изобразява виртуален дисплей. С помощта на пригоден за това датчик машината засича точно кои клавиши избираме и след това ги генерира върху екрана. Отборът, който създаде "Хемера", зае второ място на състезанието. Проектът е еко, предназначен за широк кръг от хора и е изключително компактен.

С истинска полза за хората с увреждания, и най-вече слепите, би била друга идея на младежите, която е наречена Tabset. Тя ще представлява ролтаблет, който е напълно пригоден за техните нужди. Устройството ще може да се управлява чрез гласови команди, които потребителят му задава. Освен това ще се разработи така, че технически глас да чете най-различни материали или статии от мрежата. Другото предназначение, което гимназистите са измислили, е напълно улесняващо придвижването на слепите хора. Те са предвидили в Tabset да бъдат поставени GPRS, парктроник и инфрачервена камера, които да засичат обектите около слепия човек и да го напътстват накъде да върви през всички часове на денонощието. Тази разработка зае трето място в иновационната надпревара.

Със специална награда на журито се сдоби също концепция за таблет. Тя обаче се оказала по-подходяща за образователната система и научните среди, тъй като може да възпроизвежда различни холограми. Съвети как да постигнат образователните и кариерните си идеи даде на учениците американският преподавател Марк Преснел от университета "Джон Хопкинс" в САЩ.

Създаването на идеите за новите технологии не е единственото нещо, с което бъдещите бизнесмени е трябвало да се справят. Те проектират цялостен бизнес модел и маркетингова стратегия на продукта. Досущ като истински предприемачи, учениците подготвиха ценова политика, анализ на конкуренцията и визуализация. За тези сложни задачи гимназистите се допитваха до деветнадесет бизнес консултанти, които участваха доброволно в начинанието. Така че макар и само концепции, всички тези технологии всъщност могат да бъдат на крачка от реализация.
 Учениците обсъдиха подробно своите идеи с професионални бизнес консултанти.
 Отборът победител в "Иновационeн лагер", който ще ни представи на международно бизнес състезание в Брюксел.
43
3629
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
03 Май 2012 20:29
Стив Джобс - это да! Не особено интелигентен, но богат! Мечтата на средношколци и прочее тийнейджъри и колумнистки.
03 Май 2012 20:42
И да има та кво?
На кой от 80% бизнесмени със средно и 10% с ВИФ му требе визионер? И за кво?
03 Май 2012 20:53
Визионер? Това човек с виза ли е?
--------------------------------------------------
Блогът на Генек

03 Май 2012 20:59
Не, скъпи, това е човек, който вижда 3 хода напред, когато всички останали виждат само следващия.
03 Май 2012 21:14
..това е човек, който вижда 3 хода напред..

Който вижда 3 хода назад какъв е? Вувузионер?
03 Май 2012 21:27
Ако са политици, на визионерите им викат държавници.

Който вижда 3 хода назад какъв е?
Историк.
03 Май 2012 22:05
Стив Джобс имаше едно качество, което нашите ученици нямат. Успяваше да претвори идеите в дела! Едва ли той е родил всички идеи на Епъл, но е факт, че тези идеи се внедряваха когато той беше начело.
03 Май 2012 22:26
И какво толкова визионерско е внедрил Джобс преди другите? Конкретно?

Броени дни след него почина един истински визионер с безкрайно по-голям принос за индустрията, потребителите, човечеството,... само единици разбраха за неговата кончина - Денис Ричи....
03 Май 2012 22:36
Не става ясно как нация от пенсионери ще роди визионери.
Учениците обсъдиха подробно своите идеи с професионални бизнес консултанти.

Това представители на бизнеса със средното образование ли са? Машала. Да им имам консултантите.
03 Май 2012 22:53
Визионерът има нужда от рисков капитал. Ама в България пари за рискови инвестиции няма, в училище не се учи за рисков капитал. Ни у ВИФ
03 Май 2012 23:09
Това представители на бизнеса със средното образование ли са? Машала. Да им имам консултантите.


Бизнес консултантите далеч не бяха пенсионери, а активни и амбициозни млади хора, които успешно се реализират в България, някои от тях и в чужбина. Професионалната им помощ бе от изключително значение, тъй като дори и в реални условия, при вземането на бизнес решения и правенето на иновации, работните екипи се обръщат до съветите на бизнес консултанти. Самият факт, че толкова ангажирани и натоварени хора се съгласяват доброволно да участват в подобна инициатива, говори за заинтересованост на бизнеса към училищата и младите хора въобще. А относно образованието им - бъдете сигурен, че богатият им опит и високите позиции които заемат не са въз основа на средно образование
03 Май 2012 23:56
Колега четете повечко, ве. И не само фантастика.
Над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование
Вместо цялата тая бутафория, която сте описали като в платен репортаж, да бяхте рекли че сте от останалите 20%. Или поне, че се чувствате от там.
ПС Ние тука сме се събрали са да си вярваме.
04 Май 2012 00:19
Писал съм не веднъж във форума, че българските деца и младежи са сред най-добрите ученици и студенти в чужбина, имам лични наблюдения. Поставени в нормални условия (= без чалга, мутри с ланци и подобна измет), се развиват прекрасно. Проблемът у нас е средата и системата от ценности (ценностният модел), който им се налага и те следват (или поне немалка част от тях). И тук не може да не се съгласим с марксовото "битието определя съзнанието" (а съзнането променя битието, когато стигне до определена степен на зрялост -> марсиански принос към марксизЪма ).

Здравей, Караваджо ("сколько лет, сколько зим" - в Сибири был ? )
04 Май 2012 01:15
Бизнес консултантите далеч не бяха пенсионери, а активни и амбициозни млади хора, които успешно се реализират в България, някои от тях и в чужбина. Професионалната им помощ бе от изключително значение
-Хахаха
04 Май 2012 01:50
Абе да ви имам "нововъведенията! Някоий някога наистина да се е инетерсувал какво се измисля по светя, ане само да пъчи космати гърди?
Конкретно:
Така например, ако желаем да презентираме нещо пред колегите или просто да покажем снимки от лятната ни ваканция, ще трябва да вземем дисплея на flex case и да го поставим върху стената. По този начин той би могъл да се използва като проектор. Ако обаче искаме да обсъдим новия дизайн на някой продукт, статистически данни или прогнози, може просто да го поставим хоризонтално на масата.

Вместо да ми предлагат глупости като flex екран - абсолютно същата роля може да изграе какъвто и да пико-прожектор - вграден в телефон, самостоятелен или част от лкаптоп/таблет. Примери бол, има ги от поне петилетка и вършат точно това, което "иниоваторите" описват. Аз лично позлвам такъв от 3 години буквално за играчка - гледам TV вечер на тъмно на 50 инча, а като сме на къмпинг или на екскурзия - за снимки, филмчета клипчета от тубват, скици, или за игрички на голям екран на децата наоколо от техните джобни игрови конзоли.
Изобщо не ми се пускат линкове - есеки може да си потърво джобен пропжектор по вкуса.
Устройството "Хемера" например представлява мини компютър. Името му неслучайно е свързано с гръцката богиня на светлината, защото когато се постави върху гладка повърхност, "Хемера" проектира лазерна клавиатура, а от другата си страна изобразява виртуален дисплей. С помощта на пригоден за това датчик машината засича точно кои клавиши избираме и след това ги генерира върху екрана.

"Гениалната" идея за съжаление няма шанс да се "реализира" от младежите, просто защото приципът на работа е измислен и ПАТЕНТОВАН точно преди... 20 (ДВАДЕСЕТ!) години в далечната 1992 от... IBM (Натисни тук Преди 10 години почнаха да се пускат на пазара и самите устройства с променлив успех.
За пройецторния екран - виж горните "идеи"...
Абе... иноввации, реновации... нагласации и плампанации! Копане трябва, не задължително с лопата. Става и с един вече позабравен аудио-визуален уред - нарича се КНИГА/УЧЕБНИК! Евтин е , с безкраен живот на батерията, с безплатна поддръжка доживот.
Само да има кой да чете...
04 Май 2012 04:15
Тия заблудени дишици нямат ли си един нормален учител, който да изиска съвсем малко средства от училищния бюджет, да им купи няколко микроконтролера (за десетина лева). Нека да започнат откъдето започват всички - с обикновената схема с мигащите диоди; нека да направят самостоятелно няколко проекта, а тогава да се пишат за тези мегаломански амбиции. Ако знаеха колко са далече от истината едва ли щяха да имат желание за тези пунликации.
04 Май 2012 05:49
Ами някой трябва да ги научи децата как да си търсят патентна информация, как да си търсят статии в нета, как се прави един проект и т.н. Децата са явно кадърни и иновативни, сега може и да повтарят известни решения, но като идат "оттатък" и ги обучат малко, изведнъж ще се окаже че дават ценни нови решения. Тук просто няма кой да ги поучи и да им покаже пътя.
Но това ще бъде "оттатък". А вие в БГ ще давате на учените си по 500 лева заплата и ще се прекланяте пред вашите полуграмотни "честни капиталисти". Мизерия.
04 Май 2012 07:44
WSP проблема не е в 10ната лева, а в учителите и в донякъде в учениците. Трябва много да се работи, дълго време да се учи.....а толкоз лесно и бързо е да станеш "визионер".
04 Май 2012 08:07
Стив Джобс не беше прост визионерин, а велик религиозен водач, който накара милиони откачени фанатици да се стичат в храмовете на Епъл и да си купуват оттам правилния хардуер, който вървеше единствено с правилния софтуер.

Имаше и гениален дизайнер, както и спонсор в лицето на някой си Б.Гейтс.

Този документален филм демонстрира някои от техниките на преподобния Джобс: Натисни тук
04 Май 2012 08:08
Още като видях името "Джуниър Ачийвмънт" ми стана смешно.
Над 60% от днешните български ученици си остават без никакви технически знания и умения - нивото на младежкото предприемачество в България го доказва. Училищата са на ниво от 80-те години на миналия век. И тръгнали да визионерстват.
04 Май 2012 08:57
емакс
04 Май 2012 09:51
Бих задал същия въпрос като Емакс - какво е, конкретно, визионерското нещо, дето е направил Джобс?
Защото славословия много, но нищо конкретно не се казва.
Питам сериозно, не се подигравам или нещо, тъй като не съм много навътре в областта.
04 Май 2012 10:35
"Създаването на идеите за новите технологии не е единственото нещо, с което бъдещите бизнесмени е трябвало да се справят. Те проектират цялостен бизнес модел и маркетингова стратегия на продукта".
Вижте сега, занимавам се с подобни неща. Нека децата да дерзаят! Но не бива нито те, нито родителите им да изпадат в заблуждение, че това съждение "създаването на идеите за новите технологии " е вярно. Става дума за идея за нов продукт и услуга. Не бива манипулативно да се сме смесват понятия.
Който иска да създава новите технологии (в тази област) да записва физика и математика. Къде? То е ясно.
04 Май 2012 11:00
Що не кажеш - човек с перспективно мислене? Виждащ в бъдещето? Или са някак си...обикновени...Пък визионер...О, циливилизационно!
------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
04 Май 2012 12:17
Има си резон в употребата на този елегантен термин, Генек...

Defined broadly, a visionary, is one who can envision the future. For some groups this can involve the supernatural.

The visionary state is achieved via meditation, drugs, lucid dreams, daydreams, or art. One example is Hildegard of Bingen, a 12th century artist/visionary and Catholic saint. Other visionaries in religion are Mohammed, St Bernadette and Joseph Smith (said to have had a vision of and communed with the Angel Gabriel, the Blessed Virgin, and the Angel Moroni respectively).


04 Май 2012 12:54
Визионери има.
И понеже паре за образование няма, разумно се евакуират от Терминал 1.
04 Май 2012 12:56
..daydreams..

А, методата на Кайли.
04 Май 2012 12:59
Че тя не работи ли via meditation?
04 Май 2012 13:15
Що не кажеш - човек с перспективно мислене? Виждащ в бъдещето? Или са някак си...обикновени...Пък визионер...О, циливилизационно!

просто казано ... триок...
04 Май 2012 13:16
..Че тя не работи ли via meditation?..

Да де...
04 Май 2012 13:17
хаха, първо положих бомбата, използвайки услужливо подадената от генек топка и чак после видях, че Дорис и Кара са ми го подали още по-високо.
04 Май 2012 13:21
..са ми го подали още по-високо..

По-дебело, искаш да кажеш...
04 Май 2012 13:22
От тук нататък виждам 1-2 виденови зими, беднотия ...

е тоя например провидец от под една друга гръцка тема визионер ли е или дейдриймер?
04 Май 2012 13:25
По-дебело, искаш да кажеш..

Що, тя дължината става височина, ако има дължина де.
Всеки използва прогнозирането, не всеки го може и не всеки си дава светка, че го прави.
Даже за да си планираш отпуската, ти е необходимо проникване в бъдещето.
04 Май 2012 14:20
или тоя

България ще се възстанови от кризата чак в края на 2013 г.


Драги ми при-смехурко, Караваджо, бас ловя, че никога не си се замислял, че всяка прогноза е дело или на лукавия, или на третото око.
А откъде съм толкова сигурна ли...ми...провидях...
04 Май 2012 18:08
На 14 години попаднах в една горичка под Галата - точно над таен евин плаж. За нула време ми изникнаха не три, ами 33 очи. Направо не знаех накъде да гледам...
Та се питам - абе, аз визионер ли съм?
---------------------------------------------------------
Блогът на Генек
04 Май 2012 18:53
Имаше една приказка от Андерсен, дето добрата фея дала на писателя вълшебни очила, като ги наденел и виждал какво си говорят мравките, изписвало му се с дребни букви под черта. После си взела очилата и човико престанал да вижда отново. Феята тогава му рекла, че от него визионер никога няма да стане, след като веднъж видял по волята на вълшебство после не можел сам да възстанови каквото му се показало в тайнствата.
Та и ти. Ако не си в състояние да виждаш Евите голи и без да си на евин плаж, не си визионер.
04 Май 2012 18:55
Та се питам - абе, аз визионер ли съм

На тез визионери им викат воайори...
04 Май 2012 19:03
Воайонери.
04 Май 2012 19:10
Да де - баш пионери си бяхме...
Ама с новите 33 очи какви работи видяяяяяяях...И сега никакво "Я..я...натюрлих" не може да ме смае...
-------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
04 Май 2012 19:26
Пионери-воайонери!
05 Май 2012 01:19
Абе, на народа му трябват не визионери като Намкойси Жоб, ами телевизионери като професор Вучков.
05 Май 2012 05:16
Доста провокативно заглавие, но работи, така че не може да имаме претенции. Съответно се е получила чудесна дискусия около 'визионер' и Стив Джобс, докато учениците и техните проекти са оставени на заден план.
Вие си знаете и без да ви казвам, но да напомня: идеята да демонстрирате високо самочувствие, като покажете интелектуално превъзходство над един посредствен /според вас/ Стив Джобс и ролята му страда от огромен недостатък - няма как да работи. Вие сте по-начетени и разбиращи и от самия Стив Джобс, щом като виждате проблема му? По-интелигентни от някой много така, нали това е идеята? Ама като го бутате надолу, пада и високата летва с която се сравнявате. Та така. Няма кой да оцени като важен и ценен този резултат - нито тези, които мислят като вас, нито опонентите. Евентуално може да хванете някой заблуден, който досега не е чувал за епъл, айпад, айпод и ... ама кво се размечтах, няма такива. Няма. Няма да ви казвам кой е причината, да не ви дразня. Визионерска му работа. Да влезеш в кожата на стандартния тъпак не е проста работа. Единия щял да псува и да се обяснява, кой колко бил интелигентен... Другия да зяпа с възторг... Обаче накрая и двамата си купили айпода. Или някакъв клонинг, който не бил точно айпод, само дето правел същото. И на децата си. И следващия модел. И така. Даа, знам, ние можем да си поставим далеч по-важни цели. И повече разбираме. И сме по-умни. Обаче, за разлика от нас, той неговата си по-нищожна и елементарна цел я е постигнал. От нищото. Пък ние още се борим да изглеждаме по-интелигентни, като коментираме Стив Джобс. Няма друг начин, за съжаление.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД