:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 137
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прогноза

Гръцкият вот ще е израз на безнадеждност

И гърците, и международните поддръжници на Атина подкрепят двете основни партии, които са отговорни за банкрута на страната
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
60-годишният бивш министър Андонис Самарас обича властта и иска да управлява сам, а не в коалиция след 6 май.
Група мъже с микрофони и камери си пробива път към подиума под купола на ротондата на двореца "Запион" в Атина. Множеството се изправя, ръкопляска и скандира: "Гърция, Гърция, Андонис Самарас". Но мургавият мъж, който влиза в залата с толкова много аплодисменти, не е лидерът на консервативната партия Нова демокрация.

"Караманлис", провиква се жената с тоалет на "Шанел" и развълнувано грабва ръката на човека, който стои до нея.

Появата е изненада за привържениците на тази партия. Като цяло обаче това е типична сцена в тази предизборна кампания, която е най-кратката в историята на гръцката република. Костас Караманлис, племенник на бившия президент и създател на партията Константинос Караманлис, ръководеше страната от 2004 до 2009 година. Най-хубавото нещо, което би могло да се каже за бившия премиер, е, че той допусна страната му да се срине пред широко отворените му очи. Той бе радетел за провеждането на Лятната олимпиада в Атина през 2004 г., но след това приносът му за държавата бе относително малък.

Характерното за сегашната кампания би трябвало да е чувството за съживяване и обновление. Местните и международни коментатори пишат, че гърците ще решават съдбата на Гърция, когато на 6 май се явят пред урните. Но предизборната кампания е на път да се превърне в още една моментна



снимка, илюстрираща липсата на перспективи за страната



Андонис Самарас е лидер на Нова демокрация, която все още води в социологическите проучвания, и той може да стане следващият премиер. Тази неделна сутрин той се стремеше да представи икономическата програма на партията си. "Едно нещо трябва да е ясно. Ние искаме да променим всичко", казва той. Но с появата на Караманлис рядко една предизборна кампания би могла да носи толкова противоречиви послания, колкото тази неделна среща. Самарас обяви ново начало, ала човекът, който го представи, бе неговият предшественик. Караманлис мълча две години и половина, откакто през есента на 2009 г. претърпя поражение от ПАСОК, партията на бившия премиер Георгиос Папандреу. През това време той не направи нито едно изявление - нито за кризата, нито за грешките по време на управлението си. И сега отново се появява на предизборна среща на партията си - сякаш нищо не се е случило. Сякаш кризата е забравена. Криза ли? Каква криза?

Когато на 6 май гърците се отправят към избирателните секции, вотът ще интересува значителна част от света. Дори самият ден на волеизлиянието стана политически въпрос, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле безцеремонно каза на гърците, че по-добре би било да изчакат до юни, когато трябва да бъде приет бюджетът на страната за следващите две години.

В сегашната кампания роля игра дори управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард, която открито изрази доверието си в двете основни партии. Само Нова демокрация или социалистическата партия ПАСОК могат да гарантират, че страната ще остане част от еврозоната, заяви Лагард, добавяйки, че "Гърция спешно се нуждае от сигурност и стабилност".

"Абсурдът е, че точно тези, които вкараха колата в пропастта, сега се очаква да я издърпат оттам", отбелязва политологът Серафим Сефериадес.



Самоуверена политическа класа



Анекдотът с Караманлис разкрива колко самоуверена продължава да е политическата класа в Гърция и днес. Въпреки всичко сред избирателите има дълбоко вкоренен рефлекс да търсят спасение чрез двете основни партии независимо от очевидните им грехове и неспособността им да управляват. През последните месеци анкетите показваха, че Нова демокрация и ПАСОК са загубили значителен дял от избирателите си, но проучванията от последните дни сочат, че те отново набират сили, като 26% от анкетираните подкрепят Нова демокрация, а 19 % - ПАСОК. През февруари социалистите бяха паднали едва до 8% одобрение. Само 37% ще са необходими за осигуряване на мнозинство в т.нар. "голяма коалиция" между консерваторите от Нова демокрация и социалистите от ПАСОК - предпочитаната конфигурация за международните поддръжници на Гърция.

Едва ли има по-ярко доказателство, че има още много какво да се желае за обновлението в Гърция от основните фигури в двете основни партии - консерватора Самарас и социалиста Евангелос Венизелос.

55-годишният Венизелос, финансов министър до неотдавна, бе сред най-близките приближени на бившия премиер Андреас Папандреу, баща на Георгиос Папандреу. С политическия си патронаж Папандреу-старши изигра ключова роля за създаване на дисфункционален, раздут правителствен апарат, срещу който сега Венизелос е повел невинно кръстоносен поход.

Опонентът му, 60-годишният Андонис Самарас, който е от семейство от висшата класа, също е бил министър - на финансите, на външните работи и на културата. Премиерът Костас Караманлис направи Самарас министър в правителството на Нова демокрация. Има известна ирония във факта, че сега точно Самарас твърди, че защитава европейската кауза. Месеци наред той отказваше да приеме мерките за затягане на коланите, изисквани от ЕС, и торпилираше всяко предложение за сътрудничество, отправяно от тогавашния премиер Папандреу.

Самарас има репутацията на властолюбив опортюнист. Противно на резултатите от всички предизборни сондажи, Самарас иска да управлява сам след 6 май. Той дава грандиозни обещания, сякаш Гърция е просперираща, а не банкрутирала страна. Той иска да се прекрати намаляването на заплатите, да увеличи пенсиите, да намали ДОД и да осигури повече социални помощи за бедните семейства и децата.

Как смята да плати за обещанията си? "Трябва да ограничим разхищенията", е един от отговорите му. Едва ли е най-състоятелният, но е най-често даваният от него. А иначе - винаги може да се разчита на субсидиите от ЕС, казва той.

 Евангелос Венизелос (вдясно) се радва на вниманието на поддръжници на ПАСОК на предизборен митинг в Солун. Популярността на ПАСОК, която се бе сринала до 8 на сто през февруари, през последните седмици значително нараства.
45
2768
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
03 Май 2012 21:24
ПАСОК, Нова демократия- едни и същи. Сиджир марка. Гърците да си ги чуват и да не мрънкат. Щом си ги избират.....
03 Май 2012 21:31
Наред с друго , в днешната си вътрешнополитическа кампания , гърците ще трябва да покажат колко са по-различни от нас . Едва ли , тъй като им предстои период на твърде неординарен размисъл . Какво ли да очакваме от балканци с надуваемо самочувствие , че и за себе , на тях да се надяваме ? ...
03 Май 2012 21:53
Самарас има репутацията на властолюбив опортюнист. Противно на резултатите от всички предизборни сондажи, Самарас иска да управлява сам след 6 май. Той дава грандиозни обещания, сякаш Гърция е просперираща, а не банкрутирала страна. Той иска да се прекрати намаляването на заплатите, да увеличи пенсиите, да намали ДОД и да осигури повече социални помощи за бедните семейства и децата.

Как смята да плати за обещанията си? "Трябва да ограничим разхищенията", е един от отговорите му. Едва ли е най-състоятелният, но е най-често даваният от него. А иначе - винаги може да се разчита на субсидиите от ЕС, казва той.

Кажи му "черпаклия" и не обяснявай повече
03 Май 2012 23:15
За южните ни съседи важи правилто, което често тук повтаряме за България: "На народите с къса памет преходите им ("през пустинята на кризата" ) са много дълги"...
04 Май 2012 02:06
От тук нататък виждам 1-2 виденови зими, беднотия (по европейски), простотия и редуване на политически клоуни начело на държавата. За къде ли ми напомня това... Тиквостан?
04 Май 2012 08:20
Само смяна на системата може да оправи нещата. До тогава ще се упражняваме в преливане от пусто в празно.
04 Май 2012 10:31
Да, да , ще сменяш системата.... Ай си опитал, ай идва демокрацията от въздуха.
04 Май 2012 10:35
Преобладаващата част от гърците ще накажат двете (бивши) големи партии, които носят основната политическа вина за днешната криза. Предвиждам, че ПАСОК и Нова Демокрация трудно ще съставят стабилно коалиционно правителство*. Въпреки грабителския бонус от 50 (петдесет) депутата, който получава първата партия, независимо от нейния електорален процент. Единствената им надежда е във възможността много малки партии да се окажат с резултати под електоралния праг от 3% - друга грабителска технология - та при преизчисляването депутатите им да надминат сумарно 150.

* Нова Демокрация категорично отрича този следизборен вариант, но ще бъде подложена на голям натиск от страна на ЕС и МВФ в тази посока.
04 Май 2012 10:47
* Нова Демокрация категорично отрича този следизборен вариант, но ще бъде подложена на голям натиск от страна на ЕС и МВФ в тази посока.


Пък много ще ми е интересно да видя как Неа Демократиа управлява в тази криза без парламентарно мнозинство
04 Май 2012 10:50
Когато на власт дойде безнадеждността, настава анархия, а когато анархията завземе властта, се намесват военните... В Гърция военните имат опит във вземането на властта. Дано да не става...
04 Май 2012 10:51
Само смяна на системата може да оправи нещата. До тогава ще се упражняваме в преливане от пусто в празно.
По какъв точно начин и в каква посока да се смени системата?
А иначе хапчето за Гърция е ясно на всички - излизане от еврозоната, връщане на драхмата, девалвация, реформи и оздравяване. При това гърците ще достигнат до оптималния си стандарт, който ще е малко по-висок от българския. Сегашният им доста висок стандарт, въпреки продължаващото намаляване на заплати, пенсии и социални разходи, се поддържа изкуствено от еврозоната, което не се знае колко дълго ще продължи, при условие, че Италия, Испания и Португалия са по-важни нейни членове, ако нещата опрат до кантар.
Пък много ще ми е интересно да видя как Неа Демократиа управлява в тази криза без парламентарно мнозинство
Няма по-добра ситуация от тази за Нова Демокрация - правителство на малцинството, при което мин.-председателя удобно си носи оставката винаги в джоба и излиза чист от всяка ситуация. Нещо подобно се случва и у нас и ББ вчера го потвърди.
04 Май 2012 11:39
Няма по-добра ситуация от тази за Нова Демокрация - правителство на малцинството, при което мин.-председателя удобно си носи оставката винаги в джоба и излиза чист от всяка ситуация. Нещо подобно се случва и у нас и ББ вчера го потвърди.

Ракита, на Бойко не му достигат малко депутати до 120, та може да я кара така. На Нова Демокрация не ще достигат 30-40 (до 150). Да се управлява с ЧАК такова малцинство е много трудно. По-вероятно е НД да се домогне до втори избори, при които да се надява на по-добър резултат. А още по-вероятно е двете партии, в резултат на силен международен натиск, да съставят коалиционно правителство с ПАСОК, на базата на бонуса, получен от отпадането на голям брой малки партии, получили под парламентарния праг от 3%. Ето една груба сметка, при това основана на доста лоши прогнози за двете партии:

Нова Демокрация: първа партия с 22%. Депутати: 0.22*250 + 50 бонус = 105 депутата
ПАСОК: 15%. Депутати: 0.15*250 = 38 депутата.
НД + ПАСОК: 143 депутата (при необходими 150).
НО: 10% от гласувалите не излъчват депутати, поради парламентарния праг от 3%.
Тогава тези 143 депутати стават 143/0.9 = 159!

Да пресметнем пладнешкия грабеж, в рамките на тъй "демократичния" ЕС... На 22%+15%=37% съответстват 0.37*300=111 депутата. А получават 159 - с 48 повече! И 37% решават за съдбата на всички 100% гласували + останалите...
04 Май 2012 12:32
И 37% решават за съдбата на всички 100% гласували + останалите...
Дори 37% да управляват 100%, гръцките политици от ПАСОК и Нова Демокрация ще са готови винаги да изклинчат, щом усетят дебелия (разбирай стачки или натиск от ЕС) и да предизвикат предсрочни избори, защото знаят, че в следващия парламент пак ще са те. Освен ако сегашните избори не поднесат някаква изненада с трета значима парламентарно представена партия...
04 Май 2012 13:26
Освен ако сегашните избори не поднесат някаква изненада с трета значима парламентарно представена партия...

Ракита, след два дена гърците се очаква да гласуват много по-различно от октомври 2009 г. Например:

За ПАСОК през 2009 г. са гласували 44%, а сега за тях може да гласуват около 16%.
За Нова Демокрация през 2009 г. са гласували 33%, а сега за тях може да гласуват около 24%.
Двете заедно: от 77% през 2009 г. може да паднат до 40% след 2 дена. Почти 2 пъти долу!

Що се касае до другите партии, никоя от тях не ще се окаже особено силна, но няколко от тях се очаква да получат доста високи проценти - около и над 10%. Между тях е лявата СИРИЗА, "Независимите гърци" (дясна популистка), ГКП (комунисти) и "Демократична левица" (социалдемократи). Ако изненадата с големите сумарни загуби на НД и ПАСОК не е достатъчна, може би ще бъде такава очакваното от някои второ място на СИРИЗА, което би означавало вече не силна загуба, а разгром за социалистите.
04 Май 2012 13:27
От тук нататък виждам 1-2 виденови зими, беднотия

те минаха вече и двете, миналата година и тая, та им свърши теглото според твоите провиждания...
04 Май 2012 14:05
те минаха вече и двете, миналата година и тая, та им свърши теглото според твоите провиждания...
Абе не е. Продължават да се бунтуват и да се самоубиват там, явно не е от добро и има още да теглят - самите гърци си го усещат най-добре.
04 Май 2012 15:04
Абе както и да се въртят, на където и да си врътнат задника все ще гризат дървото...
04 Май 2012 15:17
горките гърци...
нас кво ни е
04 Май 2012 15:28
горките гърци...
нас кво ни е
Не ги сравнявай с нас, сравнявай ги със самите тях преди две или преди пет години - това им е големият проблем на гърците.
04 Май 2012 15:34
добре че ние немаме грижи
04 Май 2012 15:51
А, гърците имат пари, не ги мислете. Тази сутрин по битивито казаха във връзка със скандала със серопозитивните проститутки, че нелегалната секс индустрия има поне един милиард оборот на година. Хем се оплакват, хем намират пари за проститутки.
04 Май 2012 15:55
За проститутки винаги има. Говорих в една българска проститутка. Тя вика - един дойде с касичката на детето си и я счупи пред мене за да си плати масрафа.
Апропо рейтингът на Гърция беше вчера повишен на ССС от S&P.
04 Май 2012 15:59
Онзи ден си купувах билети за Крит (HER) за след две седмици. Последните две места в самолета взех. Хотелите пълни от сега. Гърция не я мислете.
04 Май 2012 16:01
"Тя вика - един дойде с касичката на детето си и я счупи пред мене за да си плати масрафа. Апропо рейтингът на Гърция беше вчера повишен на ССС от S&P".

Вероятно от S&P смятат, че именно така Гърция е по-вероятно да си плати дълговете ... !
04 Май 2012 16:07
Този с касичката е германец. Проститутката е свободно практикуваща в Германия.
А за С&П Натисни тук
04 Май 2012 16:07
Вие не разбирате ли, че търците живяха, живеят и ще живеят, а вие ще живуркате и оцелявате и че така е справедливо и кой за какво е роден.
Ако не сте толкова слепи, щехте да виете денонощно като върколак при пълнолуние окайвайки съдбата си злощастна.
04 Май 2012 16:10
Търците търски ли говорят или тръцки.
04 Май 2012 16:15
даже буква е в състояние да те отклони от смисъла
04 Май 2012 16:16
Ако не сте толкова слепи, щехте да виете денонощно като върколак при пълнолуние окайвайки съдбата си злощастна.
Кайленце, какви са тия прокоби?!... Ти, впрочем, по кои ширини оцеляваш?
04 Май 2012 16:20
По безнадеждните шири оцелявам, по безнадеждните...и аз не исках десетилетия наред да видя, че българите сме слепци, обречени на затриване от лицето на земята, ама наскоро прогледнах и съм изпаднала в дълбока депресия.
04 Май 2012 16:24
Нова Демокрация 22%, ПАСОК 15% и 10% от гласувалите не излъчват депутати.

До тук са 47% и остават още едни 53% които също излъчват депутати. Има някаква аритметика, но нещо доста съществено се губи в размер на още едно парламентарно мнозинство.
04 Май 2012 16:30
Кайли,
Какво те кара да мислиш, че ние не живеем или пък завиждаме на гърците? Обаче да се правят на много бедни и изстрадали след като не са? Плочата за гръцките "страдания" доста поомръзна.
Пък и нека всеки говори от свое има, така е най-коректно.
04 Май 2012 16:44
Напротив, много ми хареса това с търците!
04 Май 2012 16:46
Какво те кара да мислиш, че ние не живеем или пък завиждаме на гърците?

04 Май 2012 16:51
Гръцкият вот ще е израз на безнадеждност
И гърците, и международните поддръжници на Атина подкрепят двете основни партии, които са отговорни за банкрута на страната
"Шпигел онлайн"
Все пак, нека се върнем на статията и да отбележим, че не е написана от българи. Ако допуснем, че нашата преценка за гърците е плод на балканска злоба и завист (каквато по мое мнение, не е), то други хора явно имат по-трезва преценка, която не емного по-различна от нашата. Всъщност, почти никъде в пресата и интернет не може да се срещнат позитивни отзиви за Гърция.
04 Май 2012 17:03
За сметка на това цел фейсбук ги жали колко са бедни и окаяни сега.
А мен ме е срам и страх да си кажем доходите, щото просто нема ги разберат, след като окайват гърците за техните.
Имам секви приятели из фейсбука и най-малко българи, от цял свят са, така напипвам някакъв световен пулс, българи си имам предостатъчно в сия форум.
04 Май 2012 17:09
А мен ме е срам и страх да си кажем доходите, щото просто нема ги разберат, след като окайват гърците за техните.
Ти не искаш или не можеш да разбереш, че падащите доходи могат да са по-голям проблем от ниските. С ниските си свикнал, но от високо се пада по-болезнено, нали? Гърците сега това усещат и затова повече ги окайват.
04 Май 2012 17:14
Ти не искаш или не можеш да разбереш да престанеш да дириш под вола теле, само за да ме манипулираш, че имало и по-зле от мен и аз да си наляам парцалите да не стане по-зле...
04 Май 2012 18:37
Шпигел е сериозно списание, ама е хубаво да не му се връзва човек. Защото ако човек чете Шпигел всяка седмица, още от 1949 година щеше да е обръгнал на вечните оплаквания на Германия и останалия свят. Те дори не са и леви вече! Дайте да плачем сега за Гърция! Изборите ще минат и ще заминат. Ще има леви, десни, тия двете партии и кой знае кой още. Каквото и да правят - ако не намерят кой да им финансира мъргъзлъка, няма да постигнат нищо и ще трябва да се примирят. Гърция няма да се промени, макар че миналата седмица в едно интервю Папандреу каза, че едва ли не сега Гърция вече била съвсем друга. Това да го видя няма да го повярвам. Преди няколко дена си договарях колата под наем в Крит. Пак както винаги. Цената по телефона, а после с мейлове само датите и номерата на полетите. Никой не се е засилил да плаща данъци още. Явно. Така беше и с хотела.
После? Какво може да излезе от държава, в която не се плащат данъци.
04 Май 2012 18:50
Там имаше и една малка партийка,"17 ноември".На гръцки май звучеше -декасепта ноебриу.Не я забравяйте.
04 Май 2012 18:59
Чичко Гугъл всичко знае.Оказва се,че 17 ноември е паметна дата и за България,но най-вече за Франция.Извинявам се за спаменето,ама е много готин коментарът на френски.Някой да го пусне и на български.Ойла-ла..Натисни тук.
05 Май 2012 04:52
Кога ще е готова станцията на Лъвов мост ?
Нема да ги оставим да мръзнат зимъска.
05 Май 2012 06:37
„Файненшъл таймс”: Крайно-дясна партия набира популярност в Гърция
05 май 2012
Пред църква в занемарен район на центъра на Атина се чете изписано с бяла и синя боя на тротоара недвусмислено послание „Чужденците вън от Гърция”. Кварталът около църквата „Агиос Пантелеймонос” е сборище на „Златната зора”, крайно-дясна партия с неонацистски наклонности, и район, където групата се очаква да получи значителна подкрепа в парламентарните избори в неделя. Кварталът също е и дом на голяма имигрантска общност, пише "Файненшъл таймс".
„Тези момчета от „Златната зора” разчистиха площада. Преди не можеше да се идва през вечерта, тъй като бе пълно с имигранти, продаващи наркотици, понякога ставаха разправии”, казва Рена, 75-годишна пенсионерка, живееща сама близо до църквата. „Аз съм им благодарна и ще гласувам за тях”.
Подкрепата за крайни групировки в Гърция рязко е нараснала по време на триседмичната предизборна кампания, като изследвания на общественото мнение показват, че гласоподавателите възнамеряват да накажат основните партии, които обществото държи отговорни за безпрецедентната икономическа криза.
Дясната партия „Нова демокрация”, чиито лидер е Антонис Самарас, се надява да събере 30% от гласовете и да оглави нова коалиция. Неговият потенциален партньор в правителството ще бъде Панелинското социалистическо движение (ПАСОК), оглавено от бившия финансов министър Евангелос Венизелос, който се надява да събере поне 20% от вота.
На изборите през 2009 г. „Златната зора” получи 0.23% от гласовете, но сега изглежда ще спечели 4-5% и за пръв път ще влезе в парламента. Новооткритият ентусиазъм за партията представлява шок за много гърци.
05 Май 2012 10:09
Кога ще е готова станцията на Лъвов мост ?
Септември месец Боко реже лентата.
От Ломско Шосе до Лозенец.
Воцко, наздраве!
05 Май 2012 17:04
Прави впечатление гръкоманията без граници на колегата Николас, уважаван и много интелигентен форумец, с когото съм имал контакти и знам, че разбира отлично гръцкия проблем. Но все пак това "не ги мислете гърците", "всички самолети за Крит са пълни (с немци)" иде от много старо време и напълно заслужава Паисиевото "О, неразумни". Има и нещо от комунистическо време, когато и за некомунистите беше примамлив "стилът" на Л. Живкова да ходи на пазар в Атина - най-близката заграница.

Нашият новобългарски етнос се формира в борба - за оцеляване - с гърцизма и с вредата от фанариотството в/у националната ни душа, борба с безбожието и безхаберието, чуждопоклонството и корупцията, насаждани от "непоринатата византийска воня" (Ботев). Гръцкият стопански и общонационален колапс сега според мене е непосредствен резултат на онова, което фанариотите вградиха в основата на новогръцкия етнически проект, и с това е едно закъсняло историческо възмездие als ob. Както и отцепването на Косово беше закъсняло историческо възмездие за Сърбия за отцепването и отродяването й на западните бълг. земи.

Като се добави и колапсът на македонизма, и проблемите пред социално-инженерните роекти на Румъния и Турция, какво друго и тряббваше на България, освен да се обзаведе с приматско правителство?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД