:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 204
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Станишев и Първанов - кой е по-, по-, най-широк социалист

Ако битката между двамата не заглъхне с конгреса на БСП, това ще лиши партията от възможността дори за достойна загуба на вота догодина
Снимка: Велислав Николов
А бяха млади и гледаха в една посока...
Социалистите са поставени пред труден избор - кого да изберат за лидер: Сергей Станишев или Георги Първанов? И ако решат да подходят прагматично, а не емоционално към него, ще им е доста трудно - двамата не са се изправяли в пряк двубой на идеи, а предпочитат да разменят реплики задочно при обиколките си из страната. Дори на директно зададен въпрос: Знаете ли позицията на опонента си, искаме да сравним платформите ви?, конкретен отговор не се дава. Едно от обясненията за подобно поведение е, че съществена разлика в платформите на двамата кандидати за лидер няма. И то е вярно, що се отнася до икономическите им виждания за развитието на страната. Различията стават очевидни, когато се погледнат международните позиции и идеите им за партийното развитие на БСП.

Интересното е, че в основата на сегашните им икономически виждания е



отрицание на основните неща, които двамата въведоха,



докато управляваха държавата. Например - плоския данък. На пленума на БСП преди два месеца се заговори за първи път официално за преосмислянето на този налог, както и за въвеждане на данък богатство. Това дори е записано в управленския проект на левицата, одобрен от Националния съвет под ръководството на Станишев. На същата позиция е застанал Първанов, даже и по-рано - той заговаря за отмяната на данъка още от 2009 г. А по-късно допълва: "Богатите да поемат своя дял от данъците, особено в условията на криза". В четвъртия годишен президентски доклад от септември 2009 г., изготвен от икономисти и сериозно критикуващ кабинета "Станишев", е записана следната скала на данъчно облагане: забележителен необлагаем минимум от 1000 лв., 10% данък за доходи от 1000 до 3000 лв., 20% - за тези, които получават над 3000 лв. В БСП не са уточнили конкретна скала, но една от идеите, представена от бившия икономически министър Петър Димитров, изглежда така: не се облагат само минималните доходи, на най-заможните българи се удържа 20-30% данък, а на останалите - 10%.

Ситуацията става още по-шизофренична, след като на фона на тези намерения и Първанов, и Станишев уверяват, че всъщност не трябва да има никакво увеличаване на данъците. Още през 2009 г. доскорошният президент твърди, че "в условията на българската криза задачата на деня трябва да бъде насочена към подобряване събираемостта на данъците, а не към тяхната промяна". Същата позиция изразяват и от БСП, макар че миналата година покрай приемането на бюджета заговориха за увеличаване на вноските за пенсия и здраве.

Няма съществени разлики и във вижданията на Първанов и Станишев, че



е необходима повече държава в икономиката



БСП го записа в управленската си програма, а през април 2011 г. Първанов също зове: "Държавата да се намеси в икономиката. Държавата трябва да има регулираща роля в икономическите механизми и Западът ни го показа. Смятам, че кризата няма да се реши само с административни средства". Тогава той го казва все пак в контекста на това държавата да изплати задълженията си към бизнеса, за което също непрекъснато говорят и от "Позитано" 20.

Съвпадат вижданията им и за това, че трябва да има повече държава и в здравеопазването. В централата на БСП в момента се разработва проект по темата, който предвижда болниците вече да не са търговски дружества, а държавата да има по-съществена роля. В позицията си, публикувана на неговия сайт, Първанов пише: "Държавата трябва да се превърне в реална опора и гаранция за ефективното и пълноценно функциониране на здравната система". Не уточнява дали болниците да са търговски дружества и занапред, но пък смята, че във всяка от сегашните области трябва да има една държавна болница, която да е съобразена с конкретните условия и реалности в района. И двамата говорят за увеличаване на дела от БВП за двата сектора, за иновациите, за реформи. "Заделеното в България за наука и образование е убийствено малко. Българската икономика не е наукоемка", смята Първанов. Според него през последните 20 години не са създадени достатъчно стимули бизнесът да инвестира в наука. От БСП също пишат, че трябва да се увеличат разходите за наука от БВП, както и да се стимулират иновациите. Говорят и за подкрепа за новите технологии в индустрията.

Съвпадение се наблюдава и по други въпроси като ускоряване на големите инфраструктурни проекти, увеличаване на доходите - пенсиите, заплатите и социалните помощи, както и в отношението към малкия и средния бизнес. В областта на енергетиката, която Първанов рекламира като един от най-големите си успехи, макар да не е много ясно какви са му заслугите, също не се откриват отлики. От проектите от т.нар. Голям шлем остана само "Южен поток", след като наскоро кабинетът отказа и строителството на АЕЦ "Белене" след излизане от петролопровода "Бургас-Александруполис". И Станишев, и Първанов обявиха, че ако БСП се върне на власт, ще рестартират проекта за втора атомна централа, и двамата харесаха и идеята за референдум по темата, която стана и пореден мотив за вот на недоверие към кабинета, който обаче се провали. Единомислие показаха и по темата за проучванията и евентуалния добив на шистов газ в България, като се обявиха "против".

С приликите дотук.



По-сериозни отлики могат да се открият във вижданията им за партията



- като например за това дали председателят да се избира пряко от социалистите (както предлага Първанов, а Станишев смята за неуместно), и по коалиционната политика. Сегашният председател вече обяви, че след конгреса ще се ревизира партньорството от формата "Коалиция за България", докато Първанов не крие амбициите си да го разшири до нещо като български вариант на ПАСОК. В това число са и намеците на Станишев, че опонентът му работи за коалиция с ГЕРБ, което пък Първанов яростно отрече, поиска доказателства и извинение.

Тези чисто партийни позиции обаче надали биха били решаващи при избора за редовия социалист, макар в соцсредите да не могат да простят на Първанов неговия неуспешен опит за еманципация от партията, поетично озаглавен АБВ. Според повечето активисти това беше не само пътят на Първанов да подготви почвата за българския ПАСОК, но и да конкурира БСП и дори да направи нова лява партия, въпреки че претенциите на автора уж не бяха такива.

Може би най-същественото различие между двамата обаче е как гледат на всеки от тях извън България. За два мандата Първанов не успя да се пребори за симпатиите на западните партньори и на САЩ, а Станишев стана първият голям шеф, макар и и.д., на европейско ниво - оглави Партията на европейските социалисти. Косвено за липсата на интерес към Първанов говори и статистиката на официалните му визити зад граница, които за последните две години от втория му мандат намаляват драстично и през 2011-а са в едва четири държави. Широко рекламираните от него връзки с Русия са доста съмнителна автореклама. Русия очевидно преследва икономическите си интереси и е готова да работи с всеки, който е на власт.

В графата на различията може да причислим и бизнес връзките им.



Първанов се свързва с най-разнообразни олигархични кръгове



и има, меко казано, опасни връзки. Например - с разследвания за злоупотреби по САПАРД и по други обвинения бизнесмен Людмил Стойков, който е спонсор на предизборната му кампания. Или доста дразнещото му и скъпо ловно хоби, при което го придружават видни петролни босове. За разлика от него Станишев няма толкова ярки връзки с олигарси, а по-скоро оставя отделните икономически лобита в БСП да си поделят и защитават завоюваните територии. Което му донесе доста главоболия като премиер - за да не наруши баланса, той на няколко пъти забавяше отстраняването на компрометирани шефове на агенции и обираше негативите. И още една малка отлика - за разлика от бившия президент, за Станишев няма данни да разполага със собствен псевдоним в архивите на бившите тайни служби.

За социалистите остават и други аргументи - първият е кой има по-голям шанс да спечели, другият - стари познанства, шансове за кариерно израстване, във и извън партията. Това е и още едно обяснение за все по-засилващите призиви да си ходят и двамата. Преди време социалисти от Перник сравниха избора, пред който са изправени, с историята за магаре, което умряло от глад, докато трябвало да избира между две еднакви купи сено. Колкото повече наближава заветният конгрес, толкова по-мършаво става това магаре, и дори да не загине от недохранване, ще бъде толкова слабо, че до парламентарните избори не е сигурно дали ще е в кондиция дори и за достойна загуба. Дали те ще се окажат лоши пророци зависи от това как ще реагира загубилият вота на конгреса. Ако той продължи да атакува опонента си, БСП ще продължи да хаби сили във вътрешнопартийни разправии и без бой ще подари следващите избори на ГЕРБ. Справка - възходът и падението на СДС.

25
2812
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
03 Май 2012 19:57
"Ако битката между двамата не заглъхне с конгреса на БСП, това ще лиши партията от възможността дори за достойна загуба на вота догодин"

Дай Боже, точно така да стане - най-доброто за България !
03 Май 2012 20:25
Аман !
Пак ще дъвчат краката на БСП-то и ще прогнозират скорошната гибел на столетницата.

'Що не взмете да обсъдите лидерските проблеми в "синята" коалиция, а ? Или там няма такива ? Там всичко е спокойно, потъването е ясно, планомерно и неизбежно, затова какво да му мислим ?
03 Май 2012 21:00
Калки,
Едва ли някой щеше да се интересува от проблемите на БСП, ако тя беше маргинална като ДСБ и нямаше претенции отново да управлява.
Но и това ще стане...
03 Май 2012 21:33
Ми, то за да имаш собствен псевдоним в архивите на бившите служби трябвало е да си имал качества - особено за разузнаването, какъвто е случая с Първанов. С тъпанари никое разузнаване не работи.
Какъв архив да има за Станишев ? За това се искат данни, качества. А не само с едното Кунино "Yes" , с което Станишев си изкарва хляба от години след изследването на красноармейските униформи и прекарване младежките си години в номенклатурните почивни станции и при разкладка на УБО.
БСП със Станишев начело уверено върви по пътя на СДС с Мартинчо Алелуята.
Ако Станишев и менторите му зад граница успеят да го съхранят на конгреса, на следващите избори 30- 35 мандата ще са исторически успех за БСП. И то в най-добрия случай.
03 Май 2012 21:37
Според както са я подкарали , да ...
03 Май 2012 23:59
Ако битката между двамата не заглъхне с конгреса на БСП, това ще лиши партията от възможността дори за достойна загуба на вота догодина

Всъщост е точно обратното. Ако сеира застине в долна мъртва точка, до изборите никой няма да помни "кои беа тия от бесепе".
04 Май 2012 00:00
Колкото повече тия двамата убавци се надборват с удари под кръста и мръсни игрички в стремежа си да покорят "столетницата", при това успешно отслабвайки я, толкова по-добре за България!
04 Май 2012 09:09
В началото си мислех, че Гоцэ ще отстреля Дмитриевич "в движение", обаче последните събития показаха, че докато Гоцэ смело се е борил къде с нечифтокопитни, къде с грам-отрицателни вредители, Дмитриевич си е оплел кошничката. Май единственият шанс на експрезидента да яхне Столетницата остава класическият вътрешнопартиен комплот на конгреса, сценрий за който даде Фирмин преди известно време.
04 Май 2012 09:13
Чудя се,що ли председателя на Европейския парламент подкрепя Станишев,а не другаря Първанов-Гоце??? Иначе вярно,че трябват сериозни качества да си доносник на Държавна сигурност,трябва да си отличен лицемер,интригант,подлизурко и най-вече да си тотален егоист и родоотстъпник!!! Но те всичките тия качества са му изписани на лицето на другаря Първанов и само като му чуеш мазния изказ и всичко ти става ясно.
04 Май 2012 10:03
Отдавна е време тая партия да си стане дясна социалдемокрация. И да си направят хората лява - комунистическа.
Обърнете внимание как се осмиват комунистите и идеите им - някои се страхуват от тях предварително.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
04 Май 2012 10:48
Най-просто е БСП и коя да е дясна партия (напр ДСБ) да си разменят имената. Тогава всичко ще си дойде на мястото.
04 Май 2012 11:08
Важното е, че и двамата имат добри качества и колкото и да "плачат" някои за бъдещето на БСП, нея ще я има, защото лявата идея, не е като синята - "син балон", който бързо се спука...
04 Май 2012 11:37
Никога не съм бил привърженик, дори и симпатизант на БСП. Дори напротив, с техните рефлекси и навици от миналото дори ме отблъсваха. Но от както в политическия спектър се появи партията на европейското развитие, неприязънта ми към социалистите сякаш малко намаля.
04 Май 2012 11:49
Обърнете внимание как се осмиват комунистите и идеите им - някои се страхуват от тях предварително.

Генек,
Винаги ме е изумявала тази ненавист към комунистите от страна на така наречените социалисти.
04 Май 2012 12:08
ако тя беше маргинална като ДСБ и нямаше претенции отново да управлява.
Но и това ще стане...


Патента за дренките и мудете се държи от други щото.
Това ми е коментара и за статията.
04 Май 2012 12:33
Товарете дренките в бъчви.
Подпис: Братя Галеви
04 Май 2012 12:35
Другари, да не позволяваме такива стати да позорят любимата ни партия! Другари, от СЕГА започват опитите на всички видове седерасти - вие ги знаете кои - да манипулират работническата класа за предстоящата изборна битка. Да дадем отпор другари. Да се мобилизираме за достоен резултат на изборите!Или те, или ние. Днес му е времето! Утре ще бъде късно!
04 Май 2012 12:41
ДУМА,
Слагай емотикони че да те разберем!
04 Май 2012 12:47
Че кога ги опъндизиха, кога им стана говорител!
04 Май 2012 15:29
Всяка дума - куршум!
Всяко изречение - откос, в сърцето на герберизма :о)
04 Май 2012 16:21
Бе що не вземат да изберат Янаки Стоилов, та да имаме истинска лява партия, а не некъв червен бизнес със синьо-сиви памперси?
04 Май 2012 16:52
Вестник "Дума"
Кой се бил загрижил за работническата класа? Катраниците на каруцата на капитала?
Дрънкат, закачени на ритлата и ги ползват да смажат колелата /чрез 10% плосък данък/.
Нужна е истинска лява партия, а не тия съглашатели. Да не мислиш, че тоя театър между
Станишев и Първанов е случаен? И двамата работят за ГЕРБ.
04 Май 2012 17:14
Ако битката между двамата не заглъхне с конгреса на БСП

Това е теоретически невъзможно.
Ако съществото от Сирищник не приеме поражението и не се оттегли,
ще има отново интервю с др.Лилов и ще се спомене думата "разкол" -
както и при опита "АБВ-Нова Сила".
След това ще бъдат извадени матрялите...
04 Май 2012 19:04
май по-добре е да се види кой от двамата е с по-широка банкова сметка, че много са се ояли и загладили бръчки, косъм ... наляли са маса ... това от зарзават не става
05 Май 2012 21:22
Do Danibus: И аз съм като теб. Никога не бях симпатизирал на БСП до появата на ГЕРБ. Познавам няколко нищожества от най-тъмночервените среди, които първи се записаха в ГЕРБ, а и колко ли подобни има, които нямам "щастието" да познавам. На фона на ГЕРБ всяка друга партия, включително и БСП изглежда приемлива.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД