:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 202
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
анализ

Общата данъчна основа за фирмите е европейска безсмислица

ЕК прави анализите си върху осреднени данни, в резултат едни държави ще загубят, а други ще спечелят
Докато всички си мислим, че Европейският парламент е тромава институция, която не е способна да взема бързи решения, той за пореден път ни изненада, при това неприятно. Преди малко повече от година беше приет Пакта "Евро плюс", в който се говори основно за стабилност и конкурентоспособност, но накрая, съвсем бегло, се споменава нещо и за данъчните системи на страните членки. Подписалите го страни поемат ангажимент за "водене на структуриран диалог по въпросите на данъчната политика, по-специално с цел обмен на добри практики, избягване на вредни практики, както и предложения за борба с данъчните измами и избягването на данъци". Съвсем между другото на стр. 20 се споменава и за законодателно предложение за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД). Не щеш ли, година по-късно законодателното предложение на Европейската комисия е прието от Европейския парламент.
Всъщност инициативата започва още през 2004 г. със създаването на работна група, която да помага на Комисията. Оттогава са направени много анализи, които така и не могат еднозначно да демонстрират дали ефектите от подобна хармонизация са положителни или отрицателни. За изминалите седем години първоначалните предложения търпят редица изменения, докато стигнат до сегашния вариант, който най-общо предвижда следното: Първоначално ОКООКД се въвежда за европейски корпоративни фирми; След пет години се въвежда за всички останали компании; Малките и средните предприятия имат възможността да останат извън хармонизираната данъчна основа; Консолидиране на данъчните основи във всички страни на дейност на компанията, което ще позволи облекчаването с евентуални загуби в отделни страни членки; общата данъчна основа се разпределя в страните членки, в които компанията оперира, на база формула от елементи с равно тегло - работна сила, активи и оборот.
Дори и някои анализи за общите ефекти от въвеждането на ОКООКД да показват положително влияние за икономиката, те са правени на ниво Европейски съюз, а не на национално ниво, и като такива са осреднени. А проблемът с осредняването е, че докато едни страни печелят, други губят.
Вместо да обясняваме всички проблеми, свързани с това предложение, нека разгледаме един силно опростен и напълно произволен пример с две компании - майка и дъщерна, които оперират в две страни:

ТАБЛИЦА
Дъщерна компания
Компания майка
Бр. заети
1200
1500
Разходи за заплати
10
30
Активи
200
1000
Оборот
50
200
Данъчна основа
0,5
0
Данъчна ставка
16%
26%
Данъчни задължения
0,08
0

(Данните са в млн. евро, с изключение на броя заети)
В сегашната ситуация дъщерната компания дължи данък в размер на 80 хил. евро, а компанията майка не дължи данъци, тъй като данъчната й основа е 0. Ако се въведе ОКООКД обаче, нещата изглеждат по различен начин. Тогава данъчната основа на компанията майка ще се окаже 382 хил. евро, а на дъщерната компания - 119 хиляди.
Тогава компанията майка ще дължи данък в размер на 0.382*26% = 99 320 евро, а дъщерната компания - 0.119*16% = 19040 евро. Така общо ще бъдат платени 118 360 евро данъци в двете страни. В сравнение със сегашното състояние излиза, че с въвеждането на ОКООКД двете компании ще плащат с 38 360 евро повече данъци. Заедно с това в страната, в която оперира дъщерната компания, приходите от данъци ще намалеят с близо 61 000 евро. С две думи общото данъчно бреме за някои компании изглежда ще се увеличи на фона на значителен ръст на данъчните приходи в страната, в която оперира едната компания, и значителен спад в страната, в която оперира другата.
Заедно с това се нарушават залегналите в Лисабонския договор принципи на субсидиарност (чл. 5, параграф 3) и пропорционалност (чл. 5, параграф 4). Облекчаването на данъчните и бюрократичните тежести пред бизнеса несъмнено може да бъде постигнато в достатъчна степен от отделните държави членки (субсидиарност). Това ясно личи от класацията Doing Business, в която 6 страни от ЕС са в топ 20. За сметка на това въвеждането на ОКООКД само за някои компании в ЕС ще доведе до въвеждането на две различни данъчни законодателства в отделни страни членки, а това води със себе си и нови административни и финансови тежести (пропорционалност).
Категорично против предложението се изказа Народното събрание на България още през април 2011 г. Тази му позиция беше допълнително потвърдена в началото на тази година, когато парламентът гласува присъединяването на България към Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и валутен съюз, въпреки че в него не ставаше въпрос за хармонизиране на данъчни основи.
Крайно време е Европейската комисия да осъзнае, че осредняването на данни и ефекти, на базата на които се взимат решения, е грешен подход, когато става въпрос за страни с голямо различие в степента на развитие. Докато общият ефект за ЕС може да е положителен от гледна точка на икономически растеж и данъчни приходи, това може да е за сметка на загуби за отделни страни. При това положение излиза, че ЕС с едната ръка помага за икономическото и социалното сближаване на страните членки, а с другата го ограничава.




11
2458
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
03 Май 2012 21:54
Един руснак беше казал, че ако преди сме ревали от СИВ, след време ще си спомняме с умиление за него заради влизането ни в Евросъюза...
03 Май 2012 22:03
....пазарна икономика...
до ушите в л...а, ама устата му е те такава...
03 Май 2012 22:10
Водещ: Какво правим?

Ив. Костов: ...на някакво ниво. Това е огромният проблем на страната. Тези неща, които говорим тук - HSBC, нарушения и прочие - те могат да останат все пак с по-нисък приоритет. Най-важният приоритет е какво прави правителството при тази ситуация, защото това, което се вижда в последните две години, е, че Европейският съюз е с толкова тежки проблеми, че, зает да решава тези тежки проблеми, практически оголва периферията, а ние сме в периферията на Европейския съюз, и периферията ще пострада най-силно от трудностите, които има Европейският съюз в преодоляване на кризата на еврото и на дълговия си проблем. Това поставя по нов начин предизвикателствата и изисква нови решения от нашето правителство, защото едно е важно да се разбере от това правителство, че от Европейския съюз не може да дойде... и от европейската интеграция в момента, в този период не могат да дойдат положителни импулси за развитие на българската икономика.

Водещ: Защо да не може, нали има едни пари, които трябва да бъдат усвоени от нашата държава?

Ив. Костов: Да, тези пари...

Водещ: Това не са ли положителните импулси?

Ив. Костов: Дори като се прибавят тези пари и като се сложи цялата сметка, накрая се вижда, че периферията... от периферията евро се отлива, не се влива, а се отлива.

Водещ: И какво може да направим...

Ив. Костов: Тоест намалява се икономическата активност. И от тази гледна точка аз днес ще поискам от правителството, отчитайки новите условия, да предложи специални мерки. Трябва да има специални мерки за защита на българския бизнес например, от съвършено конкретно естество...

Водещ:Искам да ви помоля много кратко.

Ив. Костов: За да бъде защитен малкият и средният бизнес, ето, ние сме подписали с Мартин Димитров предложение, искаме да се вземе решение правителството да се задължи да каже не на опита да се вдигнат акцизите на дизеловото гориво, защото това...

Водещ: Опита на Европейската комисия, да уточним.

Ив. Костов: На Европейската комисия, да. Да се каже не твърдо, да му се даде мандат да откаже на Европейската комисия...

Водещ: Ние сме от периферията, г-н Костов.

Ив. Костов: Въпреки това ние сме членове на Европейския съюз. Да откаже да се консолидира общата данъчна основа, т.е. да се повишат данъците...

Водещ: Да се вдигне корпоративният данък например.

Ив. Костов: ...върху българските фирми. Защото това, което твърдят високоразвитите страни, че ние трябва сега да изравним данъчните си нива, при положение че ние сме все пак периферия на Европейския съюз, от която се отливат финансови ресурси, ние нямаме.
03 Май 2012 22:58
Крайно време е Европейската комисия да осъзнае, че осредняването на данни и ефекти, на базата на които се взимат решения, е грешен подход
К'во? Европейската комисия да го кара на умозрения (кривата на Лафер) и видения (частното осигуряване вдига пенсиите, щото е частно, ако и да е с отрицателна доходност) кат въпросната фондация "Инситут за пазарна икономика"? Боже, доживях да видя шаманите да викат за статистиците "пазете се от шамани"!
04 Май 2012 03:55
Като видя кой е писал статията и ми става ясно предварително какво пише вътре!Според мен общата данъчна основа не е безсмислица,а е решение!Защо ли?Защото тези цифри,дето са ги написали като пример,въобще не са верни!Според тях излиза,че компаниите майки нямат данъчна основа и не плащат данъци,а дъщерните фирми плащат,което е една опашата лъжа!Айде да ми каже тоз тарикат какви данъци плаща Лукойл и как се изкарва на загуба в Бг?!А онез врътки на ЕРП-тата,които плащаха на консултантите от компанията майка как се случват?!Защо вече втора година печалбите на чуждите компании изтичат под предлог,че имат да връщат заеми на компаниите майки и инвестициите са на минус?!Гледайте филма Let's make money & Да правим пари!Светът си отвори очите и манипулациите не минават толкова лесно!
04 Май 2012 04:07
А онез врътки на ЕРП-тата,които плащаха на консултантите от компанията майка как се случват?!

Ми те компенсират парите, вложени от майката при приватизацията на ЕРП, които са разсрочени във времето - счетоводни връктки, колкото искаш
04 Май 2012 07:23
Мдам.
Европейската комисия е голяма работа ше знаете!
От вчера е започнала обсъждането на още една уникална простотия - "Всяка нива с водомер"!
Всяка нива ще трябва да бъде оборудвана с водомер, за да се контролира колко вода се ползва за напояване. Земеделците, които не поставят такива измервателни устройства, няма да могат да получават преки плащания за обработвана земя от държавата и еврофондовете.
Натисни тук
Като се има предвид, че мрежата за напояване на земеделските ни земи е съставена от канали и каналчета в плачевно състояние, а на повечето места я няма никаква(повечето земи се напояват директно от реките), явно основната цел на ЕК е да отреже България от еврофондовете!
Поне докато "Напоителни системи" не възстановят съществуващите мрежи, и не изградят още толкова, за да се изпълни условието "всяка нива с водомер".
04 Май 2012 08:01
Олдмад,благодаря ти за линка.Жив бях да видя и такава простотия.
04 Май 2012 09:12
Като видя кой е писал статията и ми става ясно предварително какво пише вътре!

Пък аз като видя какво е заглавието и ми е ясно кой е писал вътре.
04 Май 2012 15:10
Разрушиха всички нпоителни системи, изкрадоха ги циганите, а сега ...
04 Май 2012 18:16
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД