:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Принцовете на китайската комунистическа номенклатура

Неравенството между бедни и богати в Китай расте така бързо, както никъде другаде в Азия
В китайския парламент има повече милионери от американския Конгрес.
Когато през февруари Уинстън Уен беше избран за председател на китайския държавен телеком China Satellite Communicatiоns, акциите на компанията скочиха с 40% на борсата в Хонконг. Инвеститорите се избиха да купуват акции на концерна не само заради качествата на новия му шеф, а и заради отличните му връзки и тлъстите договори, които следват от това. Всъщност зад името Уинстън Уен се крие синът на китайския премиер Вън Цзябао, Вън Юнсон - един от "принцовете", както в Китай наричат децата на влиятелните партийни функционери. Наричат ги така, защото са привилегировани, следват в елитни западни университети и харчат ударно пари. Става дума за децата на китайската "номенклатура", които могат да си позволят абсолютно всичко. Друг такъв "принц" също се е сдобил с престижен пост. Ху Хайфен, син на президента Ху Цзинтао, е вицепрезидент на реномирания Пекински университет. Като шеф на партийната организация на висшето учебно заведение той отговаря и за фирмите на университета. На една от тях Ху-младши е бил преди време шеф. Става дума за компанията Nuctech, която произвежда уреди за контрол на багаж по летищата и на контейнери по пристанищата.



Богатството на червените кланове



Кариерата на такива деца обикновено е стремглава и много успешна. От една страна, родителите им могат да им осигурят отлично образование. Децата на китайския елит учат във водещи американски и европейски училища и университети, живеят в скъпи и комфортни жилища, разполагат със служебна кола и получават медицинско обслужване в специални военни болници. Така децата на номенклатурата получават и много по-добри шансове за успешна кариера в сравнение с "обикновените" си връстници. В нередки случаи те имат и американско гражданство или най-малкото американска "зелена карта". По правило "принцовете" са желани кадри от много китайски и западни фирми, които чрез тях си осигуряват вътрешна информация от най-високите етажи на властта в Пекин и не на последно място се сдобиват с контакти и връзки, важни за развитието на бизнеса им.

Около скандала с разжалвания партиен функционер Бо Силай излязоха на бял свят много подробности за облагите, които предлага властта. Така например в хода на разследването срещу съпругата на бившето партийно величие, обвинена в убийството на британски гражданин, стана ясно, че тя и сестра й са ръководели цяла фирмена империя, натрупала богатство в размер на 126 млн. долара. Според сп. "Шпигел" това е по-скоро скромна сума в сравнение с реалните средства, контролирани от богатите китайски фамилии - пари, които те никога не биха могли да натрупат без партийните си връзки и политическото си влияние. Само който принадлежи към семейния клан на даден партиен функционер, може да се надява да получи тлъста държавна поръчка или висок ръководен пост. Затова и "принцовете" днес са едни от най-богатите хора в Китай, казва бившият студентски водач и дисидент Ванг Дан.



Галеници на съдбата



Никой не може да каже със сигурност колко точно пари и злато притежават червените фамилии в Китай (по сметки в страната или зад граница). Това трудно може да бъде установено, тъй като за прикриване на следите се използват сложни фирмени конструкции и променени имена. Преди години обаче китайски социолози бяха установили, че 90% от всички китайски милиардери са деца на висши партийни функционери. Около 2900 от тях, с дейност предимно във финансовия сектор, външната търговия или пазара на имоти, имат натрупано богатство в размер на над 2 трилиона китайски юана (240 млрд. евро). А от общо 3220 души, притежаващи повече от 100 млн. юана, само 288 не са деца на партийни величия. В същото време 70-те най-заможни делегати на Общонационалния народен конгрес(китайският парламент) се радват на богатство в размер на 90 млрд. долара. Във връзка с това американският изследовател Кенет Либертал казва, че в Китай е особено силно изразена връзката между парите и политиката. Това обяснява защо толкова много китайци се оплакват от огромните разлики в благосъстоянието на хората, допълва ученият.

В китайския парламент е пълно с милионери, показаха последните данни. Растящата пропаст между бедни и богати в Китай се откроява особено отчетливо в Народния конгрес. Сред непряко избраните "народни представители" са 75 от най-богатите китайци. Всеки от състоятелните депутати разполага средно със 7.7 милиарда юана, което се равнява приблизително на 920 милиона евро. Депутатът Ма Шангинг, представител на северозападната провинция Гансу, не крие съмненията си и твърди, че народните представители дори и себе си не биха могли да представляват. "Те би трябвало да извадят пари и да помогнат на бедните", препоръчва Ма Шангинг. Колегата му д-р Шин Инги пък се вълнува от произхода на големите състояния: "Всичко зависи от това дали са натрупали богатството си със законни средства или не."

Докато комунистическата пропаганда за пореден път апелира към скромност и социалистическа любов към ближния, състоянието на богаташите расте буквално скокообразно. Богатите депутати в Пекин са дори по-богати от депутатите във Вашингтон: това, което са натрупали 75-те богати народни представители в Китай през миналата година, надхвърля цялата собственост на всички членове на американския Конгрес, изчисли агенция Блумбърг. Най-заможният депутат е Дзон Чинхоу, шеф на империята за безалкохолни напитки Wahaha. Семейното богатство, възлизащо на 68 милиарда юана (8 милиарда евро), му отрежда второ място сред най-богатите китайци. Типичен представител на китайските богаташи (които обичайно се замогват покрай сделки с недвижими имоти) е втората в списъка на състоятелните депутати - Ву Яджун, която ръководи фирмата за сделки с недвижими имоти Longfor. Нейното семейно състояние е около 42 милиарда юана, или 5 милиарда евро. Контрастът е повече от рязък: на вниманието на милиардерите и мултимилионерите се предоставят работни доклади, съгласно които китайците, живеещи в градовете, получават средно 2640 евро на година. Още по-зле е положението в провинцията - там средният годишен доход е 840 евро. Дори според официалните данни, които със сигурност поразкрасяват реалността, бедните китайци днес са 128 милиона души.

Когато през 80-те години бащата на китайските реформи Дън Сяопин казва, че "в началото някои ще забогатеят", едва ли си е представял тази ножица толкова широко разтворена.



Неравенството в Китай расте така бързо,



както никъде другаде в Азия, казва представителят на Международния валутен фонд в Пекин Муртаза Сид. "Богатството в Китай не е разпределено равномерно и това трябва да се промени", е неговата препоръка. Още повече, че коефициентът Джини, който характеризира разпределението на благата в едно общество, в Китай е 0.47, тоест значително над границата от 0.4, от която нататък социалните вълнения не са изключени. "Тревожа се от големите различия между бедни и богати", казва и депутатът Нан Женжонг. "Като законодатели богатите би трябвало да познават положението в страната и интересите на населението. В противен случай не биха били народни представители". Затова мнозина се опасяват, че супербогатите могат да съсипят и без това ограничената легитимност на парламента. (По материали на чужди медии)
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Китайският премиер Вън Цзябао отговаря на въпрос на журналисти след закриването на сесията на парламента. Той предупреди, че т. нар. културна революция от 60-те години може да се повтори, ако не бъдат извършени политически реформи в страната.
СНИМКА: в."Дейли телеграф"
Бившият партиен функционер Бо Силай (в средата) със сина си Бо Гуагуа, който учи в Оксфорд, и съпругата му Гу Кайлай, която е обвинена в убийството на британски предприемач в Китай.
49
4462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
20 Май 2012 19:43
"принцовете", както в Китай наричат децата на влиятелните партийни функционери.

Какъв Китай, глей Сер Гей какво прави.
20 Май 2012 19:43



Много им е домъчняло за китайския народ ?Ами! Драпат за нов Тянанмън-и ще го получат.
20 Май 2012 19:47




Ти що не погледнеш Бориславова бе чифтокопитен?
20 Май 2012 19:58
Преди години обаче китайски социолози бяха установили, че 90% от всички китайски милиардери са деца на висши партийни функционери.

Интересно, у нас има ли 10% от българските милионери, които да не са деца на висши партийни функционери?...
20 Май 2012 21:14
Неравенството в Китай расте така бързо,както никъде другаде в Азия, казва представителят на Международния валутен фонд в Пекин Муртаза Сид. "Богатството в Китай не е разпределено равномерно и това трябва да се промени", е неговата препоръка.


Нищо не казва за Алабама. 200 години демокрация, и .... Poverty in America likely to get worse, report finds

20 Май 2012 22:24
Затова и "принцовете" днес са едни от най-богатите хора в Китай,

Китайските принцове може и да са едни от най-богатите хора в Китай, но за разлика от останалите принцове по света са прогресивни. Питайте и ще видите, че някой по-добре информирани колеги от Форума ще го потвърдят. На всичко отгоре те са истински принцове, а не менте като американските, които скоро ще бъдат изхвърлени на бунището на историята. Не е необходимо състоянието им да бъде преизчислявано в долари или евро, защото скоро юанът ще стане световна валута. Колкото до опасенията от нова културна революция, то това са само слухове разпространявани от остатъците на реакцията. На Китай и на не по-малко прогресивната Русия им е предопределено да управляват света. Душе, подкрепи ме бе и кажи, че съм прав, защото ми се свърши ракията и се налага да напусна форума за малко.
20 Май 2012 22:31
Бившият партиен функционер Бо Силай (в средата на снимката) със сина си Бо Гуагуа, който учи в Оксфорд, и съпругата му Гу Кайлай, която е обвинена в убийството на британски предприемач в Китай

Пътьом само ще отбележа, че приликата между имената на Гу Кайлай и нашата Кайли е случайна.
20 Май 2012 22:32
ЕЕЕйййй, най-сетне една полезна статия, която да щракне с пръсти пред вторачените с телешки възторг очи на форумците към Китай.
Фичо
20 Май 2012 23:10
Принцовете на китайската комунистическа номенклатура

По-добре комунистическа номенклатура отколкото банково-корпоративен фашизъм.
20 Май 2012 23:17
Интересно какво е станало със състоянието на Бо Силай, след като са го свалили? Партийно назначени милионери, парите са твои, докато си на върха, а след това изчезват, а ти се връщаш в оризището или под него. Мерси ще кажа на тоз източен капитализъм.
20 Май 2012 23:35
Мирише, ама много и то, тази статия, на износ на "синя идея" към Китай.
Принцовете на българската ренегат'олигархокрация - тях ще ни стиска ли да ги изброим.
Май ще са повече от тези на целия Китай.
Пък и нищо не произвеждат - само потребяват.
ПП
В габровско има едно село - Сърбогъзите. Всички антикомунисти изглежда са от там.
Има и село Дупените. Ако и от там са такива - да му мислят като дойдат китайците..
21 Май 2012 00:11
Работата в Китай отива много на зле, а бълг. преса загадъчно мълчи и хората нищо не знаят, съдейки по форума. Тази публикация е първата птичка.
21 Май 2012 00:16
Принцовете на китайската комунистическа номенклатура
са прекият резултат от симбиозата между развитите демокрации с много права, потребление и всевъзмни екстри и робският труд в т.н. "развиващи се пазари", на който се гради западното "благополучие".
Както е нормално на робовладелците и надзирателите се плаща обилно за да цъвти демокрацията на Запада.

Криви сметки, де, но за сега е така.

Писах и другаде, че левите движения служат единствено на международния финансов и индустриален капитал.

Връзката между бърза индустриализация и необходимостта от робски труд е отдавна известна, макар и не коментирана.
21 Май 2012 00:20
Тази публикация е първата птичка.

По скоро отрепана сврака.
Не може да бъде на зле работлив и талантлив народ, който при това не е глобален терорист
нито е глобален диктатор. В Китай колкото и да и се отразява глобализма, икономиката не е оръжие за масово поразяване.
Нито пъТази публикация е първата птичка.к ще стане - след пльосването на евроатлантическото корупционно изобретение "дерегулация".
21 Май 2012 00:23
Вярно е Чичо Фичо.

Чакаме да пукне и китайския балон, надут от огромната емитирана парична маса от страна на ФЕД-а и други централни "банки" и разпилени по целия свят, и които пари просто преливат от балон в балон.

Освен това огрмният "прогрес" на Китай е свързан с драконови демографски политики и това ще ги изправи в скоро време пред пълна невъзможност да поддържат икономическия "прогрес".

Поради крайно неравномерното развитие съществува драстична разлика между приокенаските индустриализирани зони и вътешността на страната, което и в миналото е водело до сривове и цели епохи на изолация.

Сега като бумне китайския балон да видим накъде ще тръгне симбитичната полвинка - САЩ и ЕС.

Най-много да науят индийски ли африкански балон.
21 Май 2012 00:25
По-добре комунистическа номенклатура отколкото банково-корпоративен фашизъм.


Ама те тия двете са в симбиоза бе Езопе!
21 Май 2012 00:51
Естествено е принцовете да са най-умни и най-богати. Когато българите го разберат и кандисат, че е естествено Станишев и Цветелинка да са елит, тогава и ний ще цъфнем като братски Китай. Е те това е вижън за 21 век.
21 Май 2012 01:12
По-добре комунистическа номенклатура отколкото банково-корпоративен фашизъм.


21 Май 2012 04:02
Ама те тия двете са в симбиоза бе Езопе!

А-ха, как пък не.
Банково-корпоративният тоталитаризъм ( глобализъм) е наддържавен,
мултинационален дерегулиран. Което го прави фашизъм.

Докато комунизмът в Китай е държавен (национален) и освен това регулиращ.
Пак ще си говорим до края на годината кой ще спечели студената война с Китай.
Дали лудостта към парите или мъдростта вав властта?
21 Май 2012 05:55
Банково-корпоративният тоталитаризъм ( глобализъм) е наддържавен,
мултинационален дерегулиран. Което го прави фашизъм.

Докато комунизмът в Китай е държавен (национален) и освен това регулиращ.

Ама не, наистина понякога глупоста е повече смешна, отколкото жалка...Сполай ти езоп-маркс+, наистина ме разсмя...
21 Май 2012 06:28
Тази публикация е първата птичка.


Чиче,има и други ,но трябва да се ровиш из нета.Истина е,че Китай не отива на добро: Натисни тук
21 Май 2012 08:55
Не знам дали отива на добро или на лошо, но по американски статистически данни сега Китай е най-голямата икономика в света.
Добавете към това и как Китай, Русия, Бразилия, Индия и някои други страни си направиха собствена икономическа система и си плащат директно в национални валути, а не в долари или евро - ами само силните могат така да се изправят срещу американците.
Добавете и натиска от америка върху китай да се отвърже от долара (йоанът сега е завързан към долара), защото това силно подтискало американския износ - ами нещата стават малко страшни за държава като америка, която има много трилионен дълг.
А за това как се управлява такава маса от хора - дайте да не ги учим. Ние сме вагон хора спрямо тях (като вица, дето китаецът попитал в кой хотел са ни настанили българите), а и имаме доста по-малко време от тях държава. Америка направи основната си грешка да повтаря историята - всеки силен, завладял Китай и позволил 'омешването' с месните е бил изяждан (претопявн), но в управлението на Китай са оставали силните неща, които с които ги е завладял в началото.
21 Май 2012 09:30
наистина ме разсмя...

Има смях без хумор - т.н. нервен смях.
Все пак е нещо, защото някога доносниците стисваха зъби и сядаха да пишат.
Та т.н. нервен смях е остарял рефлекс ... особено при интереси към отвъд океана.
"Смехът" от нерви или просто от конюнктурност, също е от някаква полза, но не е смях.
Върши работа колкото да се разпишем и да ни забележат.
Корпорация - The Corporation
Натисни тук
21 Май 2012 09:34
Където има крепостни има и принцове, това е толкоз просто и логично....
21 Май 2012 09:45
Въх, сега нашите "принцове" трябва да си изгризат... хм ноктите от яд, че трябваше да минават през лупинги, като Перестройка, нежна революция, масова и касова приватизация, евлоатлантически ценности и т.н., за да стигнат до същото положение, в което сега се намират техните китайски колеги, като нашите оставиха след себе си една опоскана и западаща страна, с един отчаян и обезверен народ, след 20 години убийствен посткомунистически преход.
21 Май 2012 10:22
Досега беднотията и кървавите битки в ККП
пазеха КНР от наследствени принцове.
Лигльовците не са кадърни за кървави битки.
Сега вече става страшно.
В СССР и соцлагера тъкмо второто поколение коминоменклатура
разтури куманизъма.
Същото ще стане и в КНР.
Дано да е без много кръв!
21 Май 2012 10:52
В СССР и соцлагера тъкмо второто поколение коминоменклатура
разтури куманизъма.
Същото ще стане и в КНР.
Дано да е без много кръв!
Защо й е на китайската номенклатура да разбутва статуквото в Китай, след като тя постигна целта си да живее в пазарни условия (с произтичащите от това привилегии - частна собственост, милионери, банки, акции, имоти, лимузини, компаньонки, екскурзии по цял свят и т.н.), докато останалата част от китайския народ си живее още при социализъма с 1000-2000 $ годишен доход. Онова, което може да гътне сегашния китайски модел е сpедната класа, но тя като че ли не е толкова силна в момента.
21 Май 2012 11:17
Китай не е Европа, това е друга култура и то не само на думи. При ях има касти, няма класи. А това е коренно различно. Затова и никой не ги е променил. Една хилядолетна кастова система е много по-стабилно спрямо всяка класова система. Сякаш великата английска империя не се препъна в Индия - там пак си има касти, не класи.
Държава с кастова система можеш да превземеш, но не и да промениш за по-малко от 1-2 века. Поне така показва историята. Затова и там за някои неща ни прилича на феодализъм - ами кастите са им от тогава.

P.S. Преди много време един американски президент поиска като първа стъпка от демократични промени в Китай да бъдат пуснати който иска да напусне. Дън Сея Пин тогава е попитал само колко хора да напуснат (200 -300 млн. или повече) и дали американците сами ще си ги превозят или Китай да им ги закара. Отговорът е бил, че на америка и стига готовността това да стане, а не държи да се реализира веднага.
21 Май 2012 12:30
След КПСС /периода Брежнев-Горбачов/ и ККП ще докаже, че когато социалистическите идеи обслужват интересите на една политическа върхушка неизбежно се стига до общество, подчинено на партийния финансово-икономически олигархизъм. Социализмът, изпразнен от автентичната си същност, преминава през стадия на Вулгарния социализъм и неизбежно се превръща в своя антипод - държавен авторитарен капитализъм. Възстановява се с целия си блясък основното противоречие на капиталиизма: все по обобществено производство и все по-частен /кастов/ начин на присвояване на обществения продукт. Силното социално разслоение е първият белег за това. Китайците имат поговорка: "Който сее вятър, жъне бури!" ККП вероятно усеща, че се надигат бури, но едва ли ще намерят противодействие на алчността на червения капитализъм. Червенният цвят на знамето, както и псевдо комунистическата реторика няма да им осигурят завет от надигащата се социална буря.....
21 Май 2012 12:38
Червенният цвят на знамето, както и псевдо комунистическата реторика няма да им осигурят завет от надигащата се социална буря.....
Няма да има социална буря в Китай (най-много да има спорадични и неорганизирани протести тук-там), защото в Китай си нямат перестройчици и там никой не иска да прави Перестройка - те вече си я направиха, без да разбиват политическия си модел, до каквото доведе Горбачовата Перестройка в СССР и Изт. Европа. Всички революции по света, пък били те и "нежни", са предварително и старателно организирани и спонсорирани процеси.
21 Май 2012 12:45
...ние дето не знаем какво става в Китай - лесна работа, Фичо ще ни научи
Ние не знаем какво става при съседите ни - Сърбия, Румъния и Гърция. За Турция не говоря, защото освен това, че турците надали някога ще влязат в ЕС, друго не ме интересува.
А това наше "незнание" е грижливо поддържано и подхранване по какви ли не начини, но а съм го споменал, а са ме баннали! Бая народ вече не се среща във форума...
21 Май 2012 13:18
Нищо ново под слънцето. Винаги и навсякъде синовете (в последните столетия и дъщерите) на управляващите се ползват с привилегии като принцове и принцеси. Така че, статията не казва нищо неочаквано.
21 Май 2012 13:46
Чичо Фичо:Работата в Китай отива много на зле, а бълг. преса загадъчно мълчи и хората нищо не знаят, съдейки по форума.

Това е така, и не само българска преса мълчи. Затова човек трябва да чете между редовете. Очевидно в Китай нещата не вървят на добре както в икономически, така и политически план. Защо иначе премиерът Вън Цзябао трябваше да предупреждава, че има опасност от нова Културна революция. Кучето вероятно е заровено в Шонгинг, най-големия град в света с 28 милиона население, обособен като самостоятелна административна и икономическа единица. Секретар на ККП в града доскоро бе Бо Ксилай (2007-2012), харизматичен лидер - популист, представител на т.н. Китайска нова левица (смесица от Маоизъм и социалдемокрация). Под неговото ръководство БВП на града нарасна с двуцифрено число. Освен това Бо Ксилай стана известен с борбата срещу организираната престъпност, след което започна да проявява явни аспирации за поста на държавен ръководител. И с това срещна яростната съпротива от страна на сегашните ръководители Вън Цзябао и Ху Дзинтао. За да им даде отпор, Бо Ксилай започна политика на сближаване на ККП с народа и заговори за необходимостта от нова Културна революция, позовавайки се на крещящите диспропорции между доходите на бедни и богати. И когато беше направен успешен опит за свалянето му от власт, последва спектакулярното бягство на шефа на полицията му Ван Ли Ун в американското консулство в Шенгду, където той предаде някакви документи и потърси политическо убежище. Какво стана с двамата не е известно. При всички случаи те не са в затвора, нито има съобщения, че ще бъдат съдени. Очевидно между двете враждуващи групи има баланс и всичко ще бъде решено на предстоящия 18-ти конгрес на ККП през август тази година. Според международните наблюдатели Вън Цзябао и Ху Дзинтао ще бъдат свалени от власт. В противен случай няма да е учудващо, ако противниците им се опитат да предизвикат нова Културна революция, подобна на тази, която отпуши Мао, когато почувства, че губи контрол над властта.
21 Май 2012 14:01
Китай не е Европа, това е друга култура и то не само на думи.

Именно - касае се типична източна деспотия, в която "комунизмът" е просто поредната идеология на тоталната държава.
Т.нар. "Китайски път" на Дън е просто вариант на "отварянето" на Китай след опиумните войни. Доста по-умен вариант и по-изгоден за Китай, което разбираемо - все пак "отварянето" сега не е резултат от изгубени войни.
Зад икономическите промени и "китайския растеж" се крие безсрамното обогатяване на една номенклатурна олигархия. При евентуална подмяна на управляващата върхушка на някой от идните конгреси, тази номенклатурна олигархия ще бъде подменена от "здравите сили", ще има кратко и насилствено прерарзпределяне (конфискации с осъдителни присъди) и историята ще се повтори отново - ще се формира нова номенклатурна олигархия, която на свой ред ще се обогатява, докато не бъде пак свалена.
21 Май 2012 14:03
Господин Стасев, вероятно говорите за град Чунцин?
21 Май 2012 14:03
се опитат да предизвикат нова Културна революция, подобна на тази, която отпуши Мао, когато почувства, че губи контрол над властта.

Сега не сме 20-ти век. Няма никаква заплаха за китайския икономически модел.
Никой няма да тръгне да "сваля Кадафи" или "Садам" в Китай.
Който и да тръгне да го дестабилизира ще се самоубие.
Думата вече си казва общността от интереси на БРИКС.
А да не говорим, че външно вмешателство в името на саморазрушаване на страната е невъзможно.
За предимствата на икономическия модел в Китай може да се направи извод като се съпостави
с Натисни тук - "Корпорацията"
От този документален филм се вижда, че ние сме били с единия крак в бъдещето,
а "синята идея" на червената буржоазия ренегатски ни върна в средата на 20-ти век.
Ако беше ни върнала поне в началото на петдесетте сега нямаше да имаме проблеми с глада от кризата.
Защото тогава народът е бил вкопчен в земята си.
Сега се вкопчва единствено в имиграцията .
21 Май 2012 14:08
В Китай преобладава дървавно-монополистическият капитализъм, който не бива да се ограничава. Нужно е все пак, според мен, малка редукция на тези огромни състояния, влезли в ръцете на партийни другари и другарки.128 милиона бедни блиха могли да бъдат ощастливени чрез едно преразпределение на богатствата на партийните принцове.
21 Май 2012 14:19
"Неравенството между бедни и богати в Китай расте така бързо, както никъде другаде в Азия" А в България как е?
21 Май 2012 14:47
Djok , според неотдавнашното писание на ИПИ-тутките, при нас е обратното на Китай. При нас най-богатите обеднявали, за сметка на наглите бедни слоеве от народа, които съвсем неоснователно искали да живеят и те като европейци.
21 Май 2012 14:56
В Китай преобладава дървавно-монополистическият капитализъм, който не бива да се ограничава.


Държавният монополизъм = добър монополизъм.
21 Май 2012 15:12
Значи тъпите китайци обичат монополизма?
Тогава как направиха най-големият в историята пазарен бум?
Той с монополи - просто е невъзможен.
21 Май 2012 15:18
Значи тъпите китайци обичат монополизма?
Тогава как направиха най-големият в историята пазарен бум?
Той с монополи - просто е невъзможен.
Възможен е, възможен е - с чужди технологии, инвестиции и осигурени външни пазари.
21 Май 2012 17:16
При обществено-частна смесена ПАЗАРНА икономика може да има монополи -.
Това е предимството им. Ни ги интересува цвета на котката, а дали лови мишки.
-
Нас ни интересуваше единствено отрицанието и анти-комунизма на разграбването.
Тоест нас ни интересуваше мишките да ловят котки....
И земята обезателно в частни граници - защото сме "по-правоверни" от Чехия и Израел, например.
Когато са я колективизирали са се водили от същото - завинаги да победи социализма.
Анти-комунизмът направи същото, но с обратен знак - за да няма трудови КОЛЕКТИВИ на село.
Че току-виж върнали, за ужас на обсебения филоССоф, отново омразният му социализъм.
Омръзнало им беше да мимикрират на дребно като "комунисти" -
пък и бяха вкусили вече от лакомията си - кръстили я "демократизация".
ПП
Бедата на България е, че не е имало културна революция хумбейвински тип.
Иначе всичките днешни хитреци - мародери, нямаше да ги има сега.
Просто щяха да бъдат избесени навреме. ВЕЛИК Е МАО.
21 Май 2012 17:22
При обществено-частна смесена ПАЗАРНА икономика
Малиии! Не беше ли по-лесно да кажеш "държавен капитализъм"?
21 Май 2012 17:45
Patriot1965:Господин Стасев, вероятно говорите за град Чунцин?

Не, не греша. Става дума наистина за мегаполиса Шонгин (Chongquing), разположен в югозападен Китай.
Тук можете да намерите една голяма част от това, за което съм писал:
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
21 Май 2012 17:56
Не беше ли по-лесно да кажеш "държавен капитализъм"?

Много разширено е понятието ти "държавен капитализъм" - такава риба всъщност няма, освен в Югславия.
Пълна глупост е, че съветският тип икономика е държавен капитализъм.
Разликата между югославски тип и съветски тип икономика е много голяма.
Държавен капитализъм няма и в Северна Корея. Там е икономика съветски тип..
21 Май 2012 20:56
Благодаря за поясненията. Учих малко китайски, но вероятно по стара транслитерация.
Става дума за един и същ град. Но сега виждам и предпратка за Чънду.
Наистина Китай се развива забележително. Една нова Америка на 21 век.
23 Май 2012 05:24
A picture worth a thousand words: (снимка: натиснете тук)
23 Май 2012 14:12
такава риба всъщност няма, освен в Югславия


Сиреч на оня свят?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД