:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Инфраструктура

Гордостта на Борисов порасна с 2 км бутиково метро

Ако не друго, отварят се работни места за чистачки, които усърдно да бършат калта в станцията в "Младост" 3, защото до нея няма път
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Излизайки от метростанцията в "Младост" 3, гражданите се озовават насред кална поляна.


Софийското метро е любимият проект на Европейската комисия, който тя дава за пример навред. Това твърдят не само нашите управници, но и чиновниците в Брюксел. На национално ниво метрото е най-успешният проект с европейско финансиране. След последното откриване на участъка от "Младост" до бул. "Цариградско шосе" обаче у част от столичани остана горчив вкус, който шампанското на официалната церемония не можа да отмие.

------

"Днес мечтите са реалност", не се сдържа да се похвали премиерът Бойко Борисов при рязането на лентичката. Мечтите на софиянци наистина се сбъдват, но само за хората, които живеят в абсолютна близост до двете станции - в "Младост" 3 и при "Интер Експо Център". И за онези, които обичат да ходят из града с ботуши за риболов. За останалите новата придобивка изглежда далечна. В буквален смисъл.

Сигнали за отношението на софиянци към сбъднатата мечта имаше още на откриването. Хора опитаха да объркат тържествата с протест заради липсата на път от кв."Дружба" до метростанцията пред "Интер Експо център". Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов опита да ги успокои с обяснения какъв път и допълнителни автобуси ще им бъдат осигурени съвсем скоро. Но гостите отдавна си заминаха, а за лош късмет напоследък в София все вали. Очевидци разправят, че най-новите ползватели на метрото носят толкова кал из новите станции, та се налага час през час лелки с парцали да бършат плочките. Общината, по всичко личи, не се e разбързала да улеснява достъпа до метростанцията - почти месец след откриването промените бяха обсъдени веднъж и толкоз.

За хората в "Младост" 3 даже нямаше тържествена церемония. Няма го и булеварда, който трябва да води хората от квартала до станцията. Има



временни пътеки,



на които трудно могат да се разминат двама души.

Общината сама разби на пух и прах основната си хвалба - за интегрирания подход при изграждането на метро и наземна инфраструктура. С подземната железница паралелно се изгражда чисто новото шосе отгоре, с тротоари, велоалеи, осветление, чешмичка... Случи се на бул. "Ломско шосе" с цялата условност (булевардът бе откриван на два пъти, по-малко от година след това се появиха първите дупки и т.н.). Затова обяснението на кмета Йорданка Фандъкова, че едва ли някой столичанин би простил да има изградено метро, но то да бъде затворено три месеца, докато се направи пътят отгоре, се пропуква. Няма да прости, естествено. Но няма да прости също, че изобщо е изправен пред такава алтернатива - метро+кална пътека или нищо.

С новата отсечка столичани ще прекосяват града от "Люлин" до бул. "Цариградско шосе" за 22-23 мин. За живеещите на 300 м от новата станция на "Цариградско шосе" обаче ще е необходимо повече време да стигнат до нея, отколкото ще им отнеме придвижването с метрото до центъра. Около 70 000 жители на "Дружба" 1 и 2 се оплакаха, че няма как да стигнат до метрото, защото няма път до станцията с изключение на една кална пътека. Другият вариант е да вървят пеша до "Цариградски комплекс" и оттам по булеварда към метростанцията. Което би сторил единствено човек с много свободно време. Разбира се, от "Московска" 33 оправдаха липсата на път със



скъпите отчуждителни процедури - 10 млн. лв.



струвало на общината да изгради пешеходен достъп до станцията, защото те минават през няколко частни имота.

Проблемът с тази станция е заровен още през 2006 г., когато е трябвало да се избере маршрутът от "Младост" 3 до летището. Тогава Столичният общински съвет избира станцията, която да обслужва кв. "Дружба" да е на "Цариградско шосе" при "Интер Експо център". Първоначалният вариант е метрото да минава през квартала по бул. "Копенхаген", но според изчисленията той струва с цели 32 млн. лв. повече. Затова се решава по 5-те км метростанциите да са в "Дружба", "Искърско шосе", в производствената зона и на аерогарата. Мотивите - "минава през сравнително по-свободни зони от застройки и под съществуващи пътни платна, което изисква по-малко на брой отчуждителни процедури". Всъщност са спестени не 32 млн. лв., а половината, защото сега се плащат около 4 млн. лв. за отчуждаването на 100-те частни имота. Към тях обаче се прибавят и 10 млн. лв. за пътя от метростанцията на "Цариградско шосе" до вътрешността на "Дружба". Които нямаше да се плащат, ако станцията бе навътре в квартала, а не на булеварда. Така излиза, че са спестени колосалните 18 млн. лв. на фона на огромната инвестиция "метро". Не е спестено обаче неудобството на живеещите в "Дружба", които днес трябва да вървят по калната пътека, за да стигнат до заветното метро. Впрочем, след като общината не предприе нищо, разтропани граждани си направиха импровизирана пътека през гората.

Именно заради съмнения в ефективността на трасето ЕК отначало не отпусна пари. Днес разчетите за пътниците, правени при проектирането през 2006 г., изглеждат леко фантастични. 460 000 души на ден трябва да пътуват от станцията в "Младост" 3 до летището. Живеещите в "Дружба" трябва да се надяват, че общината ще е изградила навреме продължението на бул. "Копенхаген", защото иначе ситуацията с "Младост" 3 ще се повтори. Намеренията са дори по-големи - със строителството на метрото ще се направи жп гара на пресичането на "Искърско шосе" с жп линията. Засега само на хартия. Ако общината не приложи интегрирания подход за инфраструктурата, то новата придобивка отново ще е трудна за преглъщане.

Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев обясни, че ситуацията се преекспонира, защото една от бъдещите спирки по пътя към летището ще е на... 800 метра в квартала и не е проблем на хората да ходят до нея. Смята се, че спирките на градския транспорт трябва да са на разстояние около 400-500 метра, за да са максимално ефективни и удобни за хората. Но при метрото явно това не важи.

Кога ще се възвърнат парите от метростанцията - също не се знае, а от "Метрополитен" обясниха, че дори



няма такова понятие като възвръщаемост



на милионната инвестиция. "Няма такова нещо като изплащане, има икономическа ефективност, която е определена в срок от 12 до 14 г. Такава инвестиция обаче не може да не се измерва и с показател на рентабилност и възвръщаемост", категоричен бе Братоев. Според прогнозите отпреди 6 г. на час от "Младост" 1 до "Цариградско шосе" трябва да пътуват 9000 души. При сметките им обаче е взето предвид развитието на зоната около "Цариградско шосе" след 7-и километър до разклона за "Самоковско шосе", както и новите комплекси в района на "Младост" 1А, но не и наличието на метро и реорганизацията на наземния транспорт. Което, така казано, е абсурдно, защото се прави анализ на пътникопотока след пускането на метрото, а то не е предвидено като вече съществуващо. Месец след като пуснаха новите станции пътниците, които пътуват по новия маршрут, са далече от прогнозираните. За да се види колко хора ще пътуват с метрото, трябва да мине известно време, докато пътниците свикнат. Така се случи и с метрото до "Младост" 1, когато броят на пътниците в първите месеци се увеличаваше постоянно.

До края на август трябва да се изгради продължението на бул. "Андрей Сахаров" покрай магазин "Билла" . Булевардът ще пресича бул. "Ал. Малинов", за да стигне до станцията на "Младост" 3. Далечните планове на общината са да продължи "Сахаров" до бул. "Цариградско шосе", а след това да се включи в ул. "Обиколна" и бул. "Копенхаген". Не е ясно дали догодина общината ще успее да осигури средства за продължението. "Сега" се опита да открие схема откъде точно ще минава продължението на "Сахаров", но от "Метрополитен" отказаха да я предоставят с абсурдното обяснение, че в момента вървели тръжните процедури и не можело схемата да е публична. В обществената поръчка също липсва детайлно описание на проекта.

"Нашият ангажимент свършва на 10 метра от метростанцията", коментира създалото се неудобство шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Странно защо продължението на бул. "Сахаров" тогава се строи именно от "Метрополитен". Дружеството се е забавило с пускането на обществената поръчка, призна зам.-кметът Любомир Христов. Ако в края на август булевардът е готов, най-вероятно ще бъде пусната допълнителна автобусна линия, която да стига до метростанцията в "Младост" 3. В момента Центърът за градска мобилност чертае възможни трасета за довеждащия автобус, като вариантите е да се измени някоя от настоящите линии или да се пусне изцяло нова, която да е само във вътрешността на квартала. "Сложно е, защото там няма много подходящи улици", призна зам.-кметът по транспорта. Също така в неясно бъдеще ще има още една придобивка - трамвай, който да свързва "Младост" с "Дружба". Обръщалото ще е на поляната пред метростанцията в "Младост" 3. Но ако не друго, отварят се работни места за чистачки, които усърдно бършат калта в станцията в "Младост" 3, защото до нея няма път.

Абсурдите около малко над 2-километровата отсечка не свършват дотук. След като затъкна поредната прерязана лента в джоба, премиерът се похвали, че е сбъднал мечтите на софиянци, но и на другите партии - цяла София да е опасана с метро. Софиянци знаят и две, и двеста покрай всички бляскави личности, управлявали града. Но едва ли са се научили да мечтаят тъй половинчато.



СЮРПРИЗ

Пътниците, които хващат метрото от центъра в посока "Младост" 3, трябва да са много бдителни. Много вероятно е да не стигнат директно там. Заради липсата на достатъчно мотриси не всички влакчета стигат до новите две станции. В пиковите часове, за да се запази интервалът им от 3 мин., някои от влаковете няма да свързват "Обеля" с "Цариградско шосе", а ще стигат само до спирката на "Младост" 1. Колкото и да бързат, софиянци трябва да си отварят очите - ако на влакчето пише "Цариградско шосе", могат да са спокойни. Но на повечето ще пише само "Младост 1", затова ще трябва да се изчака следващото. Тази транспортна схема е замислена само за най-натоварените часове в делничните дни - сутрин от 7.30 ч. до 9 ч. и след обяд от 16.30 ч. до 18.30 ч. От есента влаковете вече няма да стигат всеки път директно и до другата крайна станция - "Обеля". Всичко това се прави, за да могат мотрисите да се движат по-начесто - през 3, а не през 4 минути, в отсечката от "Младост 1" до "Сливница", обясниха от "Метрополитен".



ЗА ШОФЬОРИТЕ



Покрай метрото софиянци се сдобиха и с още една придобивка, която се "инатят" да ползват. Заради недоволството на хората, но и заради това, че все още не е ефективен, буферният паркинг при "Интер Експо център" ще е безплатен една седмица, рекоха първо от общината, но после се поправиха - до края на август. В подземния гараж за 1300 коли там паркират не повече от 50-100, и то предимно от бизнес сградите около станцията. Всъщност този паркинг е по-удобен за пловдивчани, отколкото за софиянци. Ако идващите от Пловдив предпочетат да паркират на входа на София и да се качат на метрото.

На станцията в "Младост" 3 няма подземен паркинг. За сметка на това пък в калната площадка около метростанцията, призвана да обслужва многолюдния квартал, могат да спрат не повече от 20 коли.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Тази пътека води към най-добрия европейски транспортен проект...
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Въпреки че е безплатен до август, буферният паркинг на бул. "Цариградско шосе" не се радва на популярност сред софиянци.
СНИМКA: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой не видя жителите на кв. "Дружба 2", които се чудеха как да стигнат до новата придобивка, защото полицаите чевръсто ги изгониха.
39
8576
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
20 Май 2012 18:56
Излизайки от метростанцията в "Младост" 3, гражданите се озовават насред кална поляна.


Основното към момента
20 Май 2012 19:06
Снимката с бабите ми хареса. Европейски пейзаж. Екологична пътека.
20 Май 2012 19:49
Аз обаче от 30-40 и кусур години се чудя и се мая, защо след като ж.п. линията за Пловдив минава на 1-2 км от аерограта досега не наптравиха едно отклонение (допълнителна линия) за връзка централна гара-аерогара. Сега ще обикалят през Дружба, Младост, Центъра за ж.п.гарата.
20 Май 2012 19:52
Всичките тези гдето се оплават са червени бабички, които не искат да оценят усилията н наш Бойко-барамбойко. Аз имам една блондинка, дето постоянно се сърди, че не оценявам огромните усилия на наш боко.
20 Май 2012 20:15
>(снимка: натиснете тук) Работни места за чистачки.Браво Боко,бащице наш.Ете това е икономика и разтеж,та дрънка,КАТО ПРАЗНАТА ТИ МАНЕРКА НЕКАДЪРНИКО.
20 Май 2012 20:25
Предлагам да организираме конкурс за име на "калния" булевард .... Убеден съм, че ще бъде проявено учудващо единомислие
20 Май 2012 21:09
Онези дни се ошашавих с тези нови спирки на метрото. Наложи ми се да ходя до Карфур. Реших да ползвам метрото.
Първо, качих се на влакчето, и си пуснах музика на слушалките. По едно време през музиката чувам - "Последна спирка". Слизам - Младост 1.
Питах хората, обясниха ми, че влакчетата ходели през едно до "Гордостта на Боко" - спирка "Цариградско шосе".
Качих се на такова влакче и разбрах защо са през едно - във вагона имаше само трима души, заедно с мен в час пик - 18,30.
Слязох на Цариградско шосе и разбрах защо във вагона има трима души.
Спирката е в средата на нищото!!!
Наблизо е Метро и някакъв Експо център, ама няма нито офиси, нито жилищни сгради. Ама никой не каза, че се строи метро за да бъде обслужено Метро, нали?
Няма и почти никакъв градски транспорт!
Минават няколко селски автобуса от Панчарево и това е - няма трамваи, няма тролеи, няма автобуси към центъра - нищо!
Няма дори спирка с навес! А само една табела на тротоара на Цариградско!
Като се сетих колко милиона са потрошени за тази дивотия реших да се върна една спирка назад и да видя и другата спирка. Така или иначе автобусите от Панчарево са през 20 минути, та време имах.
Слязох на спирката, излязох и онемях!
Озовах се насред едно кално поле!
Няма лъжа, няма измама - кално поле!
Как го измислиха така и защо търчаха да го откриват предсрочно, като никой не иска да се вози до средата на нищото и до кално поле, убий ме не мога да разбера!
20 Май 2012 21:11
Пък аз прочетох 'Гордостта на Борисов порасна с 2 мм'
20 Май 2012 21:11
"Гордостта на Борисов порасна с 2 км бутиково метро4

Хахха, много фройдистко заглавие. Ако можеше да го разбере......
20 Май 2012 21:16
Да живеее бате Бойко! Метрото е великолепно. На който не му харесва, да си ходи на село. Нещастници тъпи.
20 Май 2012 21:41
Аз продължавам да нямам отговор на въпроса защо метрото зави в тази посока? Ако беше завило към Младост 4, дори само две спирки да бяха направили пак щяха да се обслужват не стотици, а хиляди пъти повече пътници. Поне моята логика е, че метро се прави в урбанизирани територии, а не в такива, в които искаме да насърчим те първа урбанизацията...
20 Май 2012 21:43
Нищо ненормално няма в описаното в статията. Виж, ако всичко беше "ток и жици", щеше да е учудващо.
Все пак няма друг народ с речева конструкция "да направим еди-кое си като хората". И това не е случайно.
Така че да стиснем зъби и да потърпим, всичко ще се нареди
Действително в този му вид последната му спирка е in the middle of Nowhere, т. е. може да обслужва само и единствено Courage the Cowardly Dog, Юстъс и Мюриъл.
Но така или иначе има предвидени още три спирки из Дружба преди крайната на Летище София.
Можем само да гадаем дали Бат Бойко Откривателя и Строителя на Археологии ще реже ленти на всяка една от тях или ще ги групира "по двойки". Аз лично мисля, че това зависи от времевото отстояние до някакви избори.
20 Май 2012 22:52
В пиковите часове, за да се запази интервалът им от 3 мин., някои от влаковете няма да свързват "Обеля" с "Цариградско шосе", а ще стигат само до спирката на "Младост" 1. Колкото и да бързат, софиянци трябва да си отварят очите - ако на влакчето пише "Цариградско шосе", могат да са спокойни. Но на повечето ще пише само "Младост 1", затова ще трябва да се изчака следващото.

Мали-и-и! Какво неудобство за столичанете! Трябвало да чакат цели три минути повече, за да стигнат до крайната спирка! Ами пътувайте си с маршрутките, бе, джанъм. Хем бързо, хем удобно. А това с движението до междинни станции не е новост в световен мащаб. Идете до Лондон, Париж, па ако щете и до Венеция (упс, там метро нямаше, май), за да видите как се движат влакчетата в час пик. Не само пътуват през едно до крайна станция, ами и не спират на някои междинни.
Статията разкрива нередности, но е пълна и с неточности. Надявам се, не са направени тенденциозно. Колкото до завоя - защо е към Цариградско, а не към бизнес парка - ами всичко е въпрос на проекти и финансиране. През Цариградско най-накрая ще има възможност да се свържат ж.п. гарата на София и аерогарата, като за този маршрут е договорено финансиране по не знам какви си програми. Освен това, когато започне да се строи до Младост 4, ще настане такъв транспортен хаос, че направо не ми се мисли. Пък и повечето парцели са застроени с едни ми ти сгради, дето трябва да копаеш на сто метра дълбочина. А ние нали сме по бързите работи.
20 Май 2012 22:55
Аааа, Попангелов, и автобусчето от Гернан минава оттам Пък и автобусчето от Националния стадион до Ескпо центъра, дето дублира метрото,ама нейсе
20 Май 2012 23:32
Та колко му е май автобус 114 май вместо да дублира метрото да се врътка из "Дружбите" и да кара хората до метрото.Ама за това трябва пипееее
21 Май 2012 05:05
Aвторките очевидно не са пътували в чужбина.
Не са ходили в градове с голямо метро - Москва. Париж, Лондон, НюЙорк.
Прекачването е нещо СЪВСЕМ обикновено.
НЕВНИМАНИЕТО може спокойно да те откара към ДРУГИЯ край на града
особено в Париж с тия буквени комбинации.
Когато стане разклонението за Младост 4 ще е по-страшно -
вместо в Мл4 може да се окажеш на Аерогарата.
Такъв е модерният свят - сложен и изискващ внимание...
21 Май 2012 05:08
защо метрото зави в тази посока

Защото така става ИНТЕРМОДАЛНА‌ ВРЪЗКА и
получаваме ПОМОЩ от ЕС.
Иначе всичко требваше да си плащаме сами...
21 Май 2012 05:54
Доста зле скалъпена статия.
21 Май 2012 07:10
Наистина е доста зле скалъпена статията. Като зачнем от това с прекачването и стигнем до нивите. Предлагам на вестник Сега да пишат само за проблемите с руската газ. Там поне могат да чепрят информация от извора.
21 Май 2012 07:44
Метрото е страхотно, чисто, модерно, красиво и удобно, ползвам го всеки ден (както и много други хора от Младостите 1А и 3).
Улиците ще са готови до есента и картината на района ще се оправи. Ще преживеем 2-3 месеца с тясни пътечки.
Статията е тъп пасквил.

Аз продължавам да нямам отговор на въпроса защо метрото зави в тази посока? Ако беше завило към Младост 4, дори само две спирки да бяха направили пак щяха да се обслужват не стотици, а хиляди пъти повече пътници.

елементарно. Влез в google и ще си отговориш. Ще има и в тази посока

Натисни тук

Натисни тук
21 Май 2012 08:37
Малей, матросовците пак са на барикадите и гола гръд защитават основната ценност на страната - нашият вожд Б.Б.
Хора, ама поне не говорете като плановици в държавно учреждение: "След 2-3 месеца и улиците ще се оправят, ще се пуснат булевардите...". Е написали и едно по-така народному ".. ще преживеем".
Метрото е хубаво нещо, като го има. Нашето наистина изглежда доста добре спрямо някои от европейските столици. А и вози доста хора. Но това не пречи да се правят безумия в стил "късен соц с лек примес на комсомолски патос". Но нейсе ! Както казват братушките 'Преживяхме комунизма, ще преживеем и демокрацията !".
21 Май 2012 09:12
Е вие пък - в Люлин до метростанцията от 1998 г. живеещите в 4ти, 5ти и т.н ходят през полето, защото е по-пряко с километър, но никой не се сети да направи пътека с асфалт или плочки през тоя пущинак. И си ходят хората, какво да правят...
21 Май 2012 10:50
Метрото в София винаги се прокарва там, където има най-малко хора, но има някакви криворазбрани бизнесинтереси. Реално в 100-150 хилядния ж.к.Младост няма нито една станция на метрото - сегашните две станции са практически до ж.к.Младост, а не в комплекса. Станцията дето уж е в Младост 1 е в единия край на Младост 1, а новата станция е между единия край на Младост 3 и пак един край на Младост 1А, там където до скоро беше Панчаревския канал и до него имаше един неизползван стар асфалтов път, отпреди построяването на Младостите. Всяка една от 5-те части на ж.к. Младост си заслужаваше поне по една станция на метрото горе-долу в средата на съответната част. В всяка част на Младост живеят около 20-30 хиляди човека, като най-голяма е Младост 1, но станцията в единия й край едва ли може да обслужва повече от 20-30% от Младост 1. Не става ясно защо станциите на метрото не са там, където са хората, а някъде на полето далеч от тях?!
21 Май 2012 11:00
На пОжаникаря цялата работа му е такава, то и за това държавата ни е в това окаяно положение. Човечеца освен да мрази и да се дуе, комай нищо друго не може ...
21 Май 2012 11:16
Хареса ми, имам чувството, че масово журналистиката възхвалява творенията на ББ, та дори за идеята да посмееш да го критикуваш си струва !
Иначе - реално погледнато имаме едно метро в нищото, но пък порядъчно открито, сега чакаме и пътя да направят, за да го открият и него, след това може още нещо в района около спирката да пооправят (зелени площи, велоалеи, тротоари и т.н.), та пак да се открива и така бавно и полека ще имаме няколко откривания на принципно едно и също място
в крайна сметка важно е да има PR, активност да се демонстрира (Зала за волейбол ви направих, ако трябва и волейболисти ще направя... и все в тоя дух)
21 Май 2012 11:23
Всяка една от 5-те части на ж.к. Младост си заслужаваше поне по една станция на метрото горе-долу в средата на съответната част.

Вярно, така е. Но с цялото това застрояване, практически е невъзможно да има метростанции в центровете на кварталите, особено по открития способ на строеж, масово практикуван у нас. Ако пък беше започнало копането на основния булевард (не му знам името), който свързва Цариградско шосе и Младост-ите, и то преди да е завършен околовръстния път, може ли да се опише какъв хаос щеше да последва?
21 Май 2012 11:49
Когато се отнасяме към фактите и проблемите преднамерено, винаги истината страда!
Метрото не е на Бойко, както не беше на Софиянски. Ако не беше нужно, нямаше да почне строителството му още при Т. Живков. Тунелът от Радио София до Интерпред беш готов преди промените. Както и железната мостова конструкция над "Въртопо". Когато нещата не се правят за примитивен политически Пи-аР, стават по-добре. Но такъв е манталитетът на тези, които ни обслужват и обгрижват. Не ги харесвам, но не аз съм ги избирал!
Метрото е великолепно нещо, при всичките му кусури. И това е главното! Проблемите вярно са отразени от авторката, но обичайно си имат своята емоционална окраска, в съответствие с вектора "Харесвам - Не харесвам" съответния "главен" политик. Последните три години ни управляват общо взето по-примитивни и нискоинтелигентни хора - в София и в страната. Както сами се хвалят "Те са прости- простите хора ги харесват". И простоватите резултати задоволяват и двете страни. Ето и във форумните коментари - един от простите фенове на ББ е категоричен: "Като не ви харесва, /Бойко или нещото, което е открил/, отивайте си на село!" Очевидно на този "баш гражданин" му допадат калните пътеки и лъжичката лайна в меда на новите придобивки. Бъдете сигурни, този "гражданин" убедено ще продължава даи избира себеподобни "прости" да го управлват. И така - възпроизводството на мърлящината и балканският ни манталитет ще са ни гарантирани. Дилектика!
Иначе, добре е, че вече го има метрото. Питам се как щяха да се возят хилядите негови ползватели на друг градски транспорт!?
21 Май 2012 11:51
Ситуацията наистина е неприятна, но дори аз с цялата си антипатия към Борисов смятам, че в случая "Сега" малко преувеличава и се заяжда.
1. По отношение на станцията в Младост-3: ако булевардът бъде готов през август, това не е чак толкова страшно. Разбира се, редно беше да се открие едновременно с метростанцията, но четири месеца могат да се преглътнат.
2. По отношение на станцията на Цариградско шосе: тя е замислена не да обслужва Дружба, а да бъде буферна станция. Дали това е разумно решение, ще проличи в следващите месеци, да кажем до една година.
3. Братоев е прав, че при подобна инвестиция не можем да говорим за пряка възвръщаемост, а за цялостна ефективност, която включва много компоненти.
4. Това, че не всички мотриси ще стигат до края на маршрута, е напълно в реда на нещата и така е на немалко други места по света: в частност мога да говоря с пълна сигурност за лондонското метро. Наистина няма особен смисъл всички мотриси да се движат по целия маршрут, ако пътникопотокът не го налага.
21 Май 2012 14:48
Една добавка към Руританец:
5. Борисов има много кусури, но не той е човекът, който определя правилата за движение на метровлаковете, нито пък е човекът (слава Богу), който е начертал трасето му.
21 Май 2012 15:17
Може B.B. и да не е виновен за всички кусури, но поне да не си приписва всички успехи! Омръзна ми да гледам огромната клатеща се фигура с ръце в джобовете.
21 Май 2012 15:57
Що ми се струва че цяла БГ глези софиянци и те пак са недоволни?
21 Май 2012 16:10
За това пък Сергей Дмитриевич ,колко метра настрои момчугата Другияг титан каманистически - позабравения блед юноша Жан В. и той що неща на/д/гради-ум да ти зайде. То не бяха свинари събудили се ВИП милионери,мицифайци стават Ротшилди-бе въобще живот
21 Май 2012 16:56
тупан темно 21 Май 2012 11:23
Вярно, така е. Но с цялото това застрояване, практически е невъзможно да има метростанции в центровете на кварталите, особено по открития способ на строеж, масово практикуван у нас. Ако пък беше започнало копането на основния булевард (не му знам името), който свързва Цариградско шосе и Младост-ите, и то преди да е завършен околовръстния път, може ли да се опише какъв хаос щеше да последва?

Този основен булевард, на който не си спомняш името, също минава между Младостите и метрото няма работа там, т.е. там няма нужда да се копае. Можеше спокойно да се копае по някои булеварди, като това нямаше да засяга всички Младости, а само там, където се копае и на практика винаги има обходни маршрути без някаква голяма разлика в разстоянията. Тук има и още нещо - защо като правиха метрото до Цариградското не направиха над метрото втори основен излаз с детелина на Цариградското шосе?!
--
Метрото можеше спокойно да мине през Младост 3 в частта около Деница и Кауфланд, да има спирка там някъде сред блоковете и детските градини и да продължи към Дружба и летището. Там имаше преди време военно поделение и доста нечастна собственост. Другия лъч дето го предвиждат да заобиколи Младостите през ХИТ, също можеше да мине през Младост 3 и 4 и да стигне накъде около Технополис, а не да заобикаля както е предвидено. Място има и даже и да разкопаят някой основен булевард там, то това не е толкова страшно. Даже този лъч можеха да го отделят още от Дървеница и да мине и през Младост 2, която сега също няма да има станция на метрото. Както ГЕРБ направиха метрото в Младост, то метрото има станции възможно най-далеч от живещите в Младост. Проекта за разклонението е пак същия - възможно най-далеч. Е, на някой който живее накрая на комплекса, на 200-300 метра от станцията може и да му върши работа, но това са по около 10-20% от живеещите в съответната част на Младост. А за паркингите до метрото, по-добре да не говорим.
21 Май 2012 16:58
А пък сега в Младост градят и кръгово на място, което е най-неналежащото... ама да се усвоят пусти комисионни се строи ей така- за спорта....
Тъща ми живее на т.н. "Посолства" в Младост, та почти всяка вечер избирах да мина през това кръстовище, т.к. бе най- ненатовареното. И бях изумен, когато разбрах, че именно там ще "облекчават" трафика, а не да речем на Шел или Макдоналдс, откъдето ще минава и прословутия булевард свързащ метро с Цариградско и където в следствие на това и сега грамадното задръстване в пиковете ще се умножи...
21 Май 2012 17:07
Mind the gap! Pleace, mind the gap!
21 Май 2012 17:46
Абе нали имате метро като слънце! Какво сте се заоплаквали?
21 Май 2012 18:57
Както ГЕРБ направиха метрото в Младост, то метрото има станции възможно най-далеч от живещите в Младост. Проекта за разклонението е пак същия - възможно най-далеч.

ГЕРБ използваха готовия проект за метрото, който е още от преди 30 години. Може и повече. Тогава нито студентския град е приличал на Лас Вегас, нито Младост е станала петия по брой население град в България. А за по-тесните младостки булеварди, които нямало да натоварят движението, ако бъдат затворени за три години, нали трасето трябва по някакъв начин да стигне до там? Има ли проектант, който да почне да копае дупка под осем етажен блок? А други инженерни съоръжения дали има под земята, как да се пресекат, на какво ниво са подпочвените води, и пр? На каква дълбочина трябва да се копае това нещо?
Пък и щом 200-300 метра е максималното разстояние, което си определяте като далечина от спирка на метрото... По-скоро имате нужда от трамвай.
21 Май 2012 19:15
Най-хубаво се строи инфраструктура у равно поле, пък то после да си се урбанизира; демек вместо да строиш планина при Мохамед, по-арно е Мохамед да дойде при планината. През всичките години софийското метро се строи в духа на именно тези принципи: трасето - където няма застрояване и може да се копае по открит способ; спирките - където има много място и по-раздалечени, че да не пада средната скорост, защото средната скорост е важен експлоатационен показател, а е добре известно, че пътниците са основна пречка за надеждната експлоатация.
21 Май 2012 23:58
Mrx++

20 Май 2012 19:49

Аз обаче от 30-40 и кусур години се чудя и се мая, защо след като ж.п. линията за Пловдив минава на 1-2 км от аерограта досега не наптравиха едно отклонение (допълнителна линия) за връзка централна гара-аерогара. Сега ще обикалят през Дружба, Младост, Центъра за ж.п.гарата.


Драги Марксе,
проблемът е, че Летище София отдавна трябваше да е някъде извън София. И с това са били напълно ясно специалистите-урбанисти преди 89 г. Затова към него не са подведени никакви инфрастурктурни връзки. Обаче.... 89 г. на власт в България дойдоха порстаците и... нещата придобиха сексуален характер. Сега и с Метрото ще стане така, ще го закарат до летището, когато летището няма да го има там... смях в кулуарите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД