:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Как си представяте Цветанов да остави БСП да купува гласове?!

В партията употребихме маса време да си изясняваме отношенията, казва депутатът Мая Манолова
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Мая Манолова
- Как оценявате конгреса и развръзката на лидерския двубой?

- Важното е, че конгресът във всяка сфера очерта по няколко ясни послания, които трябва да стигнат до хората, така че те да ни повярват. И като ни повярват, да спечелим, а не да се извиняваме с коалиции или с международното положение. Първанов каза, че няма да участва, за да може партията да е единна и разделителните линии да не станат пробойни. Каза и нещо още по-важно - че след като бъде избран лидерът, цялата партия трябва да застане зад него. От това имаме нужда - да изградим силен отбор, който да побеждава. Употребихме маса време да изясняваме отношенията си, сега трябва да се захванем за работа, за да си върнем доверието на хората.

- Какви изводи могат да се направят от протичането на изборите в Кюстендил, където Вие бяхте главното действащо лице на БСП?

- Това е началото на края - и на ГЕРБ, и на политическото в изборите. Вече няма значение каква политика правиш, какви послания отправяш, как печелиш доверието на хората. Има значение колко пари имаш, разполагаш ли с власт, колко си безскрупулен и каква организация си създал, за да приложиш тези три елемента. Това е моят извод от изборите в Кюстендил. Защото това, че ГЕРБ се срина, е факт, но нямат обяснение други факти - как ЛИДЕР и РЗС събраха почти толкова гласа, колкото ГЕРБ, при положение че нямат никакво влияние в местния обществено-политически живот. Вотът за кметската коалиция също е нереален като краен резултат. Кметът си допълни 32-та процента с минимум 14% контролирани гласове. Моделът на ГЕРБ за правене на избори в национален мащаб се оказа печеливш и на местно ниво. И това е обяснението за победата на кметската коалиция в Кюстендил. Защото, съзнателно или не, кметът Паунов имитира Бойко Борисов. И по тоталния контрол върху местните медии, през които продава мечти на хората, светло бъдеще, красиви перспективи. И по натиска, който оказва върху хората. Всеки кметски наместник има норма колко гласа да подсигури и за това не се жалят средства. Кюстендил има своя менте-Борисов.

- За какво ви беше да купувате гласове, както твърди премиерът, като останахте втори?

- Това звучи като виц. Защото как си представяте г-н Цветанов да остави БСП да купува гласове?! Гласове могат да бъдат купени, ако една политическа формация има пари и власт. Ние нямаме нито финансов, нито властови ресурс в Кюстендил. Трети мандат сме без кмет. Но и без резултатите от смесените секции БСП бие ГЕРБ в Кюстендил. ГЕРБ си търсят оправдание за драстичната загуба, защото, откъдето и да го погледнем, 10% за управляващата партия е срив, разгром.

- Означава ли това, че на местна почва са се намерили партии с по-голям ресурс и власт дори от тези на ГЕРБ?

- Да. Всъщност това, което авторите на Изборния кодекс упорито отказват да разберат, е, че оръдието, което са създали, може да работи в ръцете на всеки, стига да има на местно ниво власт, пари и липса на скрупули. Натискът на кметската коалиция върху хората беше безпрецедентен и, бих казала, срамен. И тук ще ви дам един конкретен пример. На събрание на членове и симпатизанти на БСП в едно кюстендилско село, в което назначеният кметски наместник е хлебар, става един човек и казва, че в селото за БСП ще гласуват 8 души, колкото са членовете на местната червена организация. Питат го - "ама защо точно 8, като тук присъстват много повече"? Защото кметският наместник казал, че ако не гласуват за кмета Паунов, няма да им дава хляб на вересия, което означава да умрат от глад. Но понеже ние сме членове на БСП - продължил човекът - му казахме, че 8 души няма как да не гласуват за левицата. Един вид те са си издействали позволение БСП да има 8 гласа, но ако са повече от 8, ще е проблем. След изборите проверих резултатите от изборите там. Един от нашите членове не беше издържал на натиска и имаме 7 гласа. Тук става дума за притискане на хора и това е масово. А да притискаш хора, като залагаш на карта физическото им оцеляване, издава липса на всякакъв морал и човещина. Това наистина е долно.

Самият Изборен кодекс дава възможност за законно купуване на гласове. МВР тук е напълно безсилно. Това е предупреждение и към министър Цветанов. Защото купуването на гласове през застъпници и през политически пълномощници на партиите се разрешава от Изборния кодекс. Което означава, че партия, която има пари, може да купи неограничен брой граждани. А в условията на мизерия и на обедняване за 50 лв. хората са готови на всичко.

- Как ви се струват предложенията на ГЕРБ в изборното законодателство и ще спрат ли изборните безобразия?

- ГЕРБ имат намерение да променят само две неща, и двете в техен партийно-политически интерес: създаването на постоянна изборна администрация и употребата на СРС в изборния процес. Ако изхождаме от това как досега ГЕРБ си назначава кадрите, нискокомпетентни, послушни служители, които няма да работят за честността на изборите, а ще изпълняват политически поръчки. А СРС в изборите са допълнително средство на министър Цветанов за тотална информация и контрол върху неговите политически опоненти. Веднага ще дам пример с изборите в Кюстендил. Там имаше мащабна полицейска акция в деня преди изборите, в която бяха задържани няколко души. В част от тях бяха намерени избирателни списъци, лични карти, пари. МВР има пълната възможност, ако иска, да стигне докрай и да разбере кой е дал парите.

- Вие какво ограничение предлагате?

- Ето, казвам конкретно - трябва да се сложи ясно ограничение на броя застъпници и политически пълномощници на партиите, за да се избегне легалното купуване на гласове. Не повече от двама застъпници и пълномощници в една изборна секция. Освен това трябва да се въведе задължение и политическите пълномощници да бъдат регистрирани в избирателните комисии, защото сега ГЕРБ например, в отговор на предупрежденията ми в медиите, нямаха застъпници, но използваха политически пълномощници, които дори не се регистрираха. Не по врат, а по шия.

- Опишете схемата за купуване на гласове чрез застъпници и пълномощници, понеже хората не знаят как става?

- В Кюстендил например имаше партии, които си регистрираха по 1000 застъпници още на предишните избори. Те имат резервни застъпници, изписани с три имена, адрес и телефон. И под тази форма генералният застъпник и неговите резерви като хора, които имат ангажимент в изборите, получават заплащане. То варира между 30 и 100 лв. Това е легална форма за купуване на гласове. Ако всеки от застъпниците има по пет резервни, това прави 5000 гласа. За малък град като Кюстендил това е много.

15
4085
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
20 Май 2012 19:37
Горката, сигурно е чупила врат по конгреса.
20 Май 2012 19:58


Ти какво счупи ма Еленке? С най добро чувство...
20 Май 2012 21:00
Ние нямаме нито финансов, нито властови ресурс в Кюстендил.

А по другите градове как е положението?
20 Май 2012 21:40
А по другите градове как е положението?

Ми ето:
Избори за кмет: БСП печели Съединение
По данни на предварителното преброяване БСП печели кметското място в община Съединение. Новината оповести по БНТ и лидерът на БСП Сергей Станишев.
По данни от паралелното преброяване при 100 % обработени избирателни протоколи БСП получава 52,5 % от гласовете на избирателите, а ГЕРБ - 47,5 %. За БСП са гласували 2951 души, а за ГЕРБ – 2675.
На балотаж за кмет на община Съединение се явиха кандидатът на ГЕРБ Сашо Динчийски и на БСП Георги Руменов.

Натисни тук
20 Май 2012 21:53
Чак пък такова отношение към кмета Паунов, с когото сте делили едни пантофи, тъй де....
Поне малко коректност. Верно , че причината за раздялата е поне 10 години разлика , ама ...... Закони на природата.
Пепи Паунов е кмет , който създава работа на хората, преобразява града, подкрепя бизнеса , търси и намира финансиране , а не каканиджи като някои от трибуната на НС, които се замозабравиха,а не знаеха пътя от Кюстендил до жълтите павета.
Такива като др. Манолова са една от причините хора да се дистанцират от БСП и тази партия да губи избор след избор в Костендилския край.Където по принцип има много потенциален ляв вот.
Пепи Паунов ви бие като тъпани всички партии на всякакви избори - мажоритарно като кмет и на общински.
Менте не е кмета Паунов , а самоизбиращото се с апаратни хватки ръководство на БСП.
Видно от резултатите на изборите в Кюстендил.
20 Май 2012 22:18
Пепи Паунов е кмет , който създава работа на хората, преобразява града, подкрепя бизнеса , търси и намира финансиране , а не каканиджи като някои от трибуната на НС, които се замозабравиха,а не знаеха пътя от Кюстендил до жълтите павета.

За пореден път те питам, кога за последен път си бил в Кюстендил?
20 Май 2012 22:42
Той, ако ви беше оставил, като нищо щяхте да спечелите изборите с 99,99%. После сами щяхте да си пуснете компроматите, за да ви разберат всички що за стока сте.
20 Май 2012 23:22
Петър Паунов е отговорен кмет, търчи, работи. На фона на немотията и разсипията в България - крепи Кюстендил.
Със сигурност добрите резултати от работата му ще му гарантират следващ мандат , а вероятно и политическа кариера в СДС.
Ако все още СДС го има , де...
Провала на тов. Манолова поставя въпроса за решителна промяна в ръководството на БСП - но тя май е и избрана за шеф на контролно-ревизионна комисия .
Да им имам комисията ......
Всъщност те Станишев си избраха за лидер, дето в 5 национални избора не е помирисвал победа , та за един Кюстендил ли е въпроса ?
Първанов ще се окаже прав - така са затапили партията си, че саде един въздух под налягане е останал в бутилката.
21 Май 2012 01:04
Таа на всичко отгоре е и грозна. К'о въобще и се обръща внимание
(Да обърна внимание на модератора - сексистки коментар)
21 Май 2012 09:22
Хем загуби изборите в Кюстендил, хем говори, че другите са по-зле... Нещо тотално сбъркано има в тази жена! Благодаря ти Господи, че не беше моя жена!
21 Май 2012 11:03
Ей, да не съм чул че Манолова била грозна - ше се разпра'аме, ей ...
Иначе, направо съм влюбен в начина и на артикулация и тембъра и, всичко което каже е толкова вярно и правдиво, струи интелект и харизма ... Това е най-доброто, с което бесепето разполага, в нежния диапазон ... Малеййййй :о) (без да споменавам вигенин, де)
21 Май 2012 11:30
В общ линии съм абсолютно съгласен с казаното от Манолова(като изключим някои малки противоречия). Нещата са точно толкова грозни, колкото ги е описала тя. За мен есенциален е последния въпрос от интервюто за ограничения брой застъпници и пълномощници. Остава обаче висящ въпроса - в случай, че социалистите управляват, ще променят ли изборния кодекс (особено за ограничаване на броя на застъпниците и пълномощниците) и ще се откажат ли те от тези предизборни методи и прийоми, с които в момента си служат управляващите и в частност вътрешния министър. Аз лично се съмнявам.
21 Май 2012 11:31
не е интересно как изглежда дамата, нито от коя партия е, сигурно не е безпристрастна и за кмета, по-важното, което казва като непосредствен
свидетел в т.н. "избори", за съжаление, изглежда твърде достоверно:

В Кюстендил например имаше партии, които си регистрираха по 1000 застъпници още на предишните избори. Те имат резервни застъпници, изписани с три имена, адрес и телефон. И под тази форма генералният застъпник и неговите резерви като хора, които имат ангажимент в изборите, получават заплащане. То варира между 30 и 100 лв. Това е легална форма за купуване на гласове. Ако всеки от застъпниците има по пет резервни, това прави 5000 гласа. За малък град като Кюстендил това е много.



Вече няма значение каква политика правиш, какви послания отправяш, как печелиш доверието на хората. Има значение колко пари имаш, разполагаш ли с власт, колко си безскрупулен и каква организация си създал, за да приложиш тези три елемента. Това е моят извод от изборите в Кюстендил. Защото това, че ГЕРБ се срина, е факт, но нямат обяснение други факти - как ЛИДЕР и РЗС събраха почти толкова гласа, колкото ГЕРБ, при положение че нямат никакво влияние в местния обществено-политически живот.
21 Май 2012 16:26
''Защото как си представяте г-н Цветанов да остави БСП да купува гласове?! Гласове могат да бъдат купени, ако една политическа формация има пари и власт. Ние нямаме нито финансов, нито властови ресурс в Кюстендил.'' Та...ако имахте, бихте купили...Гласоже, г-жо, могат да бъдат купени , ако една политическа формация няма морал. А там сте същите като ГЕРБ- нямате никакъв.
21 Май 2012 17:33
Резултате от тези избори според мен заслужават повече от насмешката или дори от отказа на политическите анализатори да бъдат коментирани.Г-н Борисов коментира кратко-БСП купи изборите.По този начин потвърди мнението на бивш посланик на велика сила у нас,че „Партия ГЕРБ. е всъщност шоу от един човек - нейния основател и лидер Бойко Борисов“ и поради тази причина нищо „шоуменско“ не му е чуждо.Не трябва да се подминава факта защо ГЕРБ се съгласи на този политически компромис в период на пълна доминация в политическия живот.Защо позволи редом до неиндитифицираният политически обект на кмета Паунов да се появи още едно политическо НЛО – партията „Лидер“.И замириса на политически и икономически договорки,които нищо не подозиращите граждани от черешовата градина на България ще изпитат скоро на гърба си.Може би това е опит на ГЕРБ да покаже,че е готов да сподели властта и с други субекти,привнасяйки ново разбиране за политическа коалиция и пренасяйки я на местно ниво.В този аспект добре се вписват думите и действията на г-н Дянков за готовността на централната власт да сподели с местната част от досегашните привилегии и да премести централни учреждения и органи/без видима логика/ в провинцията.Нали не се съмнявате,че и при този изборен казус,вместо да качва г-н Цветанов на червен камион в циганската махала,ГЕРБ можеше да постъпи,така както постъпи например в Бургас на последните избори.Просто изхвърли местните микеевци и реализира чиста победа и в тази община.Не мисля,че кюстендилци имат „зъб“ на ГЕРБ или са зомбирани от агитацията на г-жа Мая Манолова. Затова тези избори са показателни в едно - независимо от подбудите за ниската избирателна активност, резултатът е еднозначен – 1:0 за политическото статукво против гражданите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД