:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
vox populi

Зад странните ходове на Първанов прозира Борисов

Форумът на "Сега" тълкува случващото се в БСП


Firmin

Кадиев остана в "съревнованието", за да се закичи с негативния вот срещу Станишев. За капак се напърчи след вота - аз ще искам да си говоря с тези, които ме подкрепиха, след конгреса за това какво и как ще става в БСП. Брей, не думай! Ще си говориш с тези 200 човека за бъдещето на БСП? А с останалите 600 няма ли да си говориш бе, Георги? И всичко това при ясното (надявам се!) съзнание, че тези хора в мнозинството си не са гласували за Георги Кадиев (и пет пари не дават за него), а срещу Сергей Станишев.



Forza NATO

"Време е да дойде българската пролет" (Вигенин) Време е другарят Вагинин да разголи гръдта си като Свободата и да поведе народа.

Но тук и сега, а не в пролетарските коптори на Брюксел и Страсбург, белгийските и френските трудещи се могат да се оправят сами, неспа?



wreckage

Бунтовните дрънканици на Вигенин са меко казано идиотски, при положение че прекарва по-голямата част от времето си в доста по-луксозна от българската реалност.

В сравнение с него Калфин показва класа, приличие и прагматизъм.



Чичо Фичо

Отказът на Първанов пред лицето на неизбежното бламиране едва ли ще му помогне да остане в БСП. А преди две седмици Станишев му предложи синекурата почетен председател на БСП. А аз още преди година предлагах нещо подобно. Но егото му изигра много лоша шега.



Свежарков

Видя, че губи с много, и се измъкна. А за какво два месеца мъти водата, прави се на спасител, подведе доста хора да го подкрепят, създаде траен смут в партията? За да помага на Мухобойко и Поган, да си опита късмета чрез единствения му достъпен начин - предателството. Отврат!



генек

С две думи - става ясно, че Първанов играе заедно с Борисов за принизяване на БСП преди изборите. Какво му е обещано, какъв ще го получи - това е друга тема.



Firmin

Ако трябва да сме сериозни, Първанов бе обективно обречен на конгреса. По една проста причина - видимо противоречие между основната му партийнополитическа теза и невъзможността да я ... олицетвори. Тезата на Първанов, според собствените му думи, бе "Промяна! Необходима ни е промяна!". Проблемът му идва от това, че няма как той да е носител на промяната в БСП. Неразрешим проблем.

Да допълня. Самоотводът му бе единствено възможният изход, който да запази поне някаква привидна ... последователност. Съгласете се, не може десет години да си имал публичната функция да олицетворяваш единството на нацията и месеци след това да олицетвориш ... разделението на партията си. Първанов не успя да обедини партията зад себе си. За да запази лице и да има някаква приемственост в политическата си кариера, Първанов трябваше да се положи смирен пред олтара на партийното единство. Без да го олицетворява. След като го направи, той бе приет обратно от партията си и другарите си и те прославиха "БСП!".

От месеци се опитвам да ви го обясня и не успявам. БСП е особена партия. Като нея няма друга такава в момента. БСП е като мравуняк, като пчелен рой. Царицата в нея не е началник на мравуняка или на роя и не го ръководи. Тя е само мравка или пък пчела с особена функция.

бонго-бонго

В изказването на Първанов особено ми хареса фигурата за "добавената стойност". А също и призива БСП да бъде партията на "предприемчивите и активните", макар да "не забравяла за старите, бедните и пенсионерите". И като прибавим възхищението от стила на Борисов, виждам пълно наслагване между Гоце и Боце.



Чичо Фичо

БСП и Станишев, уви, са единствената алтернатива на ГЕРБ и Борисов. Затова е и небивалият интерес към конгреса. Червените и сините комунисти не приемат по принцип социалдемокрацията. Но тя е по-скоро партия на "левите" ценности на цялото общество, отколкото само на наемния труд или сиромасите. В бълг. условия и във времето на магията на пазарния фундаментализъм и в левите партии БСП-Станишев доби и черти на християндемократите в католическите страни след войната - бизнес партия, партия на развитието със сърце. Но с преориентацията на Европа наляво и соц. партиите се преориентират и дори ще трябва да водят промяната. Станишев го разбира и БСП е вече органична част от ПЕС, единствената бълг. партия с "еврорелевантност" и с идейно движение.

До средата на 2009 г. БСП защитаваше интереса на обикновените хора с политиката си на развитие, създаването на работа и доходи, с грижите си според възможностите за публичния сектор, за услугите, от които зависят обикновените хора и за общото благо на нацията. И сега също ще ги защитава като единствена алтернатива на ГЕРБ след катастрофата, докарана от него с фалити, безработица, стръмно обедняване и поляризация на доходите, разрушаване на публичния сектор, обществените услуги, администрацията, културата и самия "проект цивилизована България" - по израза на един ляв колега.
27
3076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
20 Май 2012 18:54
форума
20 Май 2012 20:43
Всъщност форуът в огромното си мнозинство определи преизбирането на Станишев като път към тласкането на БСП към съдбата ма СДС и следваща шеста поредна загуба на БСП на национални избори.
Извадките от форума може и да устройват някого , но не и да тушират преобладаващите мнения , в това число и в собствената му партия / естествено не и в апарата / , че изборът на Станишев предопределя безличността й .
20 Май 2012 21:02
ББ си отдъхна - изборната победа е осигурена. За награда поздрави Станишев.
Станишев си отдъхна - осигури сочната службе = председател на ПЕС.
Първанов си отдъхна - "що ми трябваше на баир лозе".
БСП си осигури освободеното място на РЗС.
Остава и "хората" да се радваме...
20 Май 2012 21:12
Форумът на "Сега" тълкува преизбирането на безхаберния Сергей Станишев като предизвестие на изборната победа на Бойко Борисов , защото със Станишев БСП ще продължава да бъде беззъба и безидейна опозиция.
Изглежда има два форума на "Сега"....... ?
20 Май 2012 22:16
Чичо Фичо,чичо Фичо!!!БСП единствената алтернатива на ГЕРБ! С тия безхаберници начело БСП си е една котерийна партия,която не става ни за управляваща,ни за опозиция или накратко казано-НКС/имаше една такава абревиатура в армията, ако си спомняш/.Не смятам,че Борисов стои зад ходовете на Първанов.Просто Гоце си прави сметката да отмъкне малко мръвки /електорални единици и партийни организации/ от дъртофелницата и да си направи партийка,с която да живурка покрай Снахата...
20 Май 2012 22:35
Firmin: От месеци се опитвам да ви го обясня и не успявам. БСП е особена партия. Като нея няма друга такава в момента. БСП е като мравуняк, като пчелен рой. Царицата в нея не е началник на мравуняка или на роя и не го ръководи. Тя е само мравка или пък пчела с особена функция.

И аз се опитвам да обясня същото, но форумът си дудне каквото си знае - лидерът, та лидерът.
20 Май 2012 22:39
Зад странните ходове на Първанов прозира Борисов

Мисля (нямам доказателства, но все пак), че зад ходовете на Първанов прозира подкрепа или намек за такава от маса Ворлик.
На всички що-годе мислещи им беше ясно, че Първанов няма шансове срещу кандидата на ПЕС. Освен ако няма подкрепа от САЩ.
20 Май 2012 22:58
На снахата работата никак не е сигурна. Според мен тя сгреши, че се опитва да играе соло. За президентски избори да, но парламентарните са нещо съвсем друго. Възможно е все пак като резултат да се получи нещо що годе сносно: коалиция ГЕРБ - СДС+НДСВ - Кунева.
20 Май 2012 23:24
В реалния свят зад обърканите ходове на Първанов прозира неумното му его и нищо друго.

Първанов е вече затворена страница. Сега е никой - никога вече няма да има шанс да повтори сегашния си относителен успех да бъде за известно време и в някаква степен сериозен кандидат за лидер.

А Станишев има потенциално голямо бъдеще. С или без него Борисов ще бъде пометен от катастрофата, която сам забърка като чирак магесник. Четете най-сетне световната преса, бре, гледайте какво става около нас. И след това ще възникне въпросът за ново ръководство. И естествено то ще е противоположност на Борисовото. И то ще има изгледи за успех, защото с Борисов ще стигнем дъното. А и Европа и светът завиват наляво, към Кейнс, индустриалната политика на пълна заетост и към компресия на доходите (намаляване икономическото неравенство).
20 Май 2012 23:31
Най съм доволен, че със Станишко пак ще има обилен мат'рял за рубриката После, първата позиция!!
20 Май 2012 23:52
Станишев доказа вече "потенциала" си- серия от загуби в пет национални избора.....
Последен ще цака Първанов, с трети играч, след поредната загуба на водената от Станишев БСП на следващите парламентарни избори. Да загубиш при спадащо доверие в ГЕРБ - си е диагноза за политическа импотентност , независимо каква биография ти пишат чичковците в Брюксел.
21 Май 2012 03:25
А Борисов ще падне само веднъж и няма да стане. (Някой даже показа снимка каква дупка ще остави в земната кора.)
21 Май 2012 08:32
Че Бате Бойко все някога ще падне е сигурно - всички сме смъртни. Въпросът е кой ще го замести. Поне на следващите избори няма кой. Станишевата БСП все повече ще запада. "Политическата отговорност" на Станишев ще продължи да се състои в героично и упорито носене на бой. Важно е апаратът на загиващата партия да оцелява.
21 Май 2012 08:58
С или без него Борисов ще бъде пометен от катастрофата, която сам забърка като чирак магесник.




Чиче Фиче, то аз Дянков привиждах в таз роля на неук магесник, ама нейсе. Бойчето е по-скоро мелез между панаирджийски пехливанин и карагьозчия.
21 Май 2012 09:13
Според мен няма връзка между Парванов и Борисов, а битката в БСП е само проформа - при трудности партията се сплотява както знаем.Към края на годината Станишев и Парванов ще се сдобрят "в името на партията" като пример към масите и с цел помпане на самочувствие за изборите.
21 Май 2012 09:32
Първанов реши да се съхрани за следващите избори. Такива са възможни през есента, ако евентуално Станишев бъде избран за шеф на ПЕС. По вероятно е размяната да стане догодина след парламентарните избори, които БСП ще загуби. Това се предсказва от сериозните аналитици, но не всички го признават гласно, за да не загубят сегашните си позиции.
Догодина очакваме напрежението в БСП да се повтори 3-4 месеца преди изборите. Задължително!!!
21 Май 2012 09:46

]Зад странните ходове на Първанов прозира Борисов

Дрън, дрън..И зад Първанов.. и зад Борисов..И зад цялата плеяда от гении на прехода прозира първообраза на номенклатурната матрица. Но поради многото щанцоване се е поизхабила и за това дава несъществени за основните параметри отклонения
21 Май 2012 09:48
Според мен в разсъжденията на Чичо Фичо има много логика...
21 Май 2012 10:07
Да се надяваме, че Българите наистина гледат и чуват какво се случва в Европа и да не смятат, че една снимка с Б.Б. е върхът на сладоледа. Ако карат без да мислят, както досега, скоро ще забравят дори и вкуса му(на сладоледа).
21 Май 2012 10:30
Верни са повечето от оценки и прогнози. Но все пак визията леко се измества от основните тенденции. Те определят поведението на т.н.политически сили в България, а не собствените им възгледи и ориентации.
Тенденцията, която спечели тук преди 22 години е - България да се отдели от руското влияние. А това значи преди всичко пълното отстраняване на проруските сили в елита, при това не само политически, но и стопански, културен, интелектуален. Този процес протече бавно, но, според мен, сигурно. Точно този процес на отделянето изкривява електоралната динамика - оставя електората винаги на втори позиции. Противоречието на българската ситуация е точно в това, че тук проруският електорален потенциал и досега все още остава проруски, а не прозападен. Въпреки натиска и тоталното промиване на мозъците.ББ въпреки своята "многостранност" и "нвесигурност" (биографията си и стила на поведението по основните проблеми, в т.ч. и колебливостта в процеса на отделянето от руското влияние) спечели в немалка степен точно поради готовността си да завърши процеса - да отстрани проруския елит от власт. Прави го както може. Трудно.
Ето тук трябва да се види ролята на СС - подстрахова ББ в процеса на дерусификация. Колкото и да е парадоксална тази основна мисия на един съветски възпитаник. Но всещност няма парадокс Станишев както и много като него "принцове" на комунистическата номенклатура не само в постсъветските страни и общества, но и в самата Русия са прозападно настроени и активирани точно в тази посока.
Първанов беше обречен въпреки че, както точно отбелязва форумът, беше близък до ББ в основните си виждания за българското развитие.
Обречен и политически, и биографически.
21 Май 2012 12:32
Всъщност форуът в огромното си мнозинство определи преизбирането на Станишев като път към тласкането на БСП към съдбата ма СДС и следваща шеста поредна загуба на БСП на национални избори.
А може целта на упражнението да е точно тази - след следващите избори никоя партия да няма мнозинство, за да може да се сформира лесно манипулируема тройна коалиция и в същото време никоя партия или личност да не носи негативите от управлението на тази коалиция - досущ, както се случи след управлението на предишната тройна коалиция.
21 Май 2012 12:45
Никак не е лесно да бъде манипулирана тройната коалиция съставена по принципа -лебед рак и щука. затова стремежът е да бъде разчистен терена за една партия, която наистина се манипулбира лесно-виж ГЕРБ
21 Май 2012 13:15
Никак не е лесно да бъде манипулирана тройната коалиция съставена по принципа -лебед рак и щука. затова стремежът е да бъде разчистен терена за една партия, която наистина се манипулбира лесно-виж ГЕРБ
Може и така да се каже, но ГЕРБ не съумяха да се задържат на върха на вълната и в следващия парламент няма да имат мнозинство - как да останат на власт самостоятелно? По този начин махалото се връща към нова тройна коалиция.
21 Май 2012 13:18
Едва ли, защото при сегашното състояние на нещата електоралните групи ще се фрагментират и по този начин няма да бъде възможно състовяне на тройната коалиция без ГЕРБ или без БСП. Миосията не е възможна Затова може би в ГЕРБ мислят за предсрочните излори, което се потвърждава от поредното отричане на ББ.

21 Май 2012 13:33
Може и така да се каже, но ГЕРБ не съумяха да се задържат на върха на вълната и в следващия парламент няма да имат мнозинство - как да останат на власт самостоятелно? По този начин махалото се връща към нова тройна коалиция.


Те и в този парламент бяха захлупени от вълната - нямаха мнозинство. Определени политически сили в него, обаче, имаха глупостта да им спечелят време с подкрепата си. Време, необходимо да овладеят и се възползват от лостовете на властта за оказване на политически натиск. После им беше вече лесно.

В този ред от мисли, в следващия парламент, в който, най-вероятно, никоя политическа сила няма да има мнозинство, кой знае, може да се появи някой, който да спечели необходимото време на ... миноритарния фаворит.

Този пазарлък по-горе още не се е състоял. Като се случи, ще им дойде времето и на изборите. ЗаСЕГА валят ... заявки. Доган направи своята. Бойчето му даде ишмар, че го е чул.

Иширети и ишмари - това ни чака оттук до намазания пехливанлък (изборите, демек).
21 Май 2012 14:46
Твърде рано е да се правят прогнози за резултати от избори през следващата година. Парите свършиха и Герб зациклиха, видно е от изборите в Кнежа, Кюстендил и Съединение. Икономиката затъва ежедневно, безработицата расте, три години доходите са замръзнали, основните разходи (ток, газ, храни) растат и т.н. Тенденцията е да има извънредни избори през есента. В противен случай Герб рискува да получи нокаут в последния рунд, подобно на Бсп през 2009г.
21 Май 2012 15:16
Тенденцията е да има извънредни избори през есента. В противен случай Герб рискува да получи нокаут в последния рунд, подобно на Бсп през 2009г.
Герб НЕ искат повече да управляват самостоятелно - твърде нанагорно им идва и твърде много негативи отнасят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД