:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сметки

По кривата клинична пътека

В спора за цените на лечението в болниците никой не е прав, но има един губещ. Пациентите естествено
В здравеопазването от няколко години преходът от лято към есен е белязан от шумни дискусии по въпроса да намали ли здравната каса цените, по които плаща за лечение в болниците, с колко, защо и естествено кой ще поеме разликата. Този сезон решението е следното: за октомври и ноември НЗОК оряза цените на всички 120 клинични пътеки с 10%. То беше предшествано от традиционния спор между касата и лекарския съюз - задължителен партньор на НЗОК при вземането на повечето решения - за и против корекцията. Както обикновено, се намесиха здравното министерство, парламентът и потърпевшите болници.

От гласовете в общия хор едно става ясно - прав няма, нито облагодетелстван, а ако някой наистина ще пострада, това ще е единствено и само пациентът.

Заради очертаващия се дефицит от около 100 млн. лв. (за сравнение целият бюджет на касата за болници е 380 млн. лв.) НЗОК от лятото настоява за корекция. Касата както обикновено обвини болниците, че надписват и отчитат неизвършена дейност. Извади на показ фрапиращи данни, според които например по отчети броят на мъжете, лекувани оперативно от болести на тестисите, е скочил с 1400% от прогнозата.

Лекарският съюз се обяви против корекцията. Никой не може да прогнозира броя на очакваните през годината болни и болниците няма как да отчитат нелекувани пациенти, особено по хирургични пътеки, смятат от съсловната организация. Обадиха се и депутатите. Според Атанас Щерев от НДСВ намалението с 10% на цените означава, че на пациентите ще им искат 10% повече пари за лекарства и консумативи. Според шефа на здравната комисия в НС Борислав Китов корекцията ще увеличи пропорционално и без това големите дългове на лечебниците. Подобно е мнението и на директорите на самите болници, и на лекарския съюз.



Кой е прав?



Истината е някъде съвсем встрани. В началото на всяка година лекарският съюз и здравната каса се събират и подписват рамков договор. В него пише за какво лечение на какви цени и при какви условия ще плаща НЗОК на медици и болници. Тъй като разполагат с определени от парламента и правителството бюджет и брой болести, които трябва да се плащат, касата и съсловната организация могат само да договарят цени и брой лекувани болни. Ако цените са по-високи, касата ще плати за по-малко преминали случаи - и обратното. От касата твърдят, че за очакваната заболеваемост от дадена болест се допитват до републиканските специалисти в областта и до националната статистика. И че затова при сериозен скок в отчетите на болниците явно става дума за източване, защото това не е реална заболеваемост.

Тия дни шефът на управата на касата и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев обаче обяви, че тази година по настояване на лекарския съюз е бил договорен по-нисък прогнозен брой лекувани болни, за да има по-високи цени за болниците. По данни на касата парите са предвидени за 643 000 случая, но реално ще се платят 780 000. Хем болните ще са повече, хем на по-високи цени. Излиза обаче, че болниците не надписват чак толкова много, след като първоначално е решено да им се плати за по-малко болни, отколкото се очаква да бъдат приети. Просто лечебниците си



вършат работата, нищо, че касата и лекарският съюз не са предвидили да я плащат



Според шефа на лекарския съюз Андрей Кехайов това е игра на думи и че всъщност касата е платила около 700 000 случая, което е завишение спрямо реалния брой, но заради ограниченията на бюджета са договорени по-малко. Свръхотчетността на лечебниците не е кражба, нито увеличена заболеваемост, просто хората са си платили здравните вноски и затова повече влизат в болница, смята същевременно той.

Само две неща са ясни. Никой не може да каже докъде стига реалната заболеваемост и откъде нататък болниците наистина надписват. Да, абсурдно е броят на болните тестиси да скочи с 1400% за една година. Но пък има и диагнози, които са далеч от очакваната прогноза. Затова и взет като цяло броят на реалните случаи далеч не е толкова нисък, колкото касата твърди. И тъй като болниците дават едни и същи отчети на НЗОК и на националната статистика, за адекватен отговор не може да се разчита и на втората, камо ли касата да ползва данните й за прогнози за плащанията за следващи години. За капак на всичко същата тази изопачена статистика говори лошо за страната и извън границите ни.

От друга страна, и лекарският съюз, и касата знаят много добре каква ежегодна бомба залагат, играейки на прогнози и цени. И вместо да заложат в бюджета по-реална прогноза с адекватните й цени и последващ контрол, всяко лято стигат до грозни скандали. Защото целият този сеир, продължаващ с месеци, е



за 10-15 млн. лв., на фона на 1.6 млрд. лв. бюджет



на здравеопазването и над 700 млн. лв. резерв на касата в БНБ.

Да, парите за болниците са недостатъчни. Директорите им обичат да повтарят, че клиничните пътеки покриват между 60% и 80% от стойността на лечението. Затова изглежда логично да отчитат неизвършена дейност, за да вземат нужните им средства, макар да отричат да го правят. В големите държавни болници обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Парите не са много, но биха стигнали или поне покрили по-сериозната част от лечението, ако разходите за него не бяха излишно раздути. И всичко това е възможно, защото болниците са свикнали ежегодно здравно министерство да покрива дълговете, натрупани в резултат от "недофинансираното" лечение. За всеки случай към края на годината директорите на най-големите болници се събират на пресконференция и обявяват, че ще спрат да приемат пациенти, защото са пред фалит. Никой досега обаче не е фалирал. Напротив - вижте част от колите, паркирани пред бедстващите клиники.

Колкото до болните - те единствени плащат всичко това - с данъци, осигуровки и накрая - кеш, защото "касата не покрива" това или "няма пари" за онова. Логично е разходите на ръка за пациентите да се увеличат пропорционално с намалението на парите от касата. Поне все още има ако не цели болници, то отделения, където на хората не искат пари. Въпрос на управление.
3
1249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
04 Октомври 2005 23:00
А бе, оня хомо сахофонист с деветките, кои ти е банковя номер да ти преведем здравната осигуровка от 85-та година, че сегqа 4е изревеш на умрело
05 Октомври 2005 09:32
губещите са хората, които ходят по български доктори.
не им завиждам.
05 Октомври 2005 12:59
Не, които не могат да си платят.Нали за това скачахте?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД