:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кураж

Турция и ЕС - среща вместо сблъсък на цивилизациите

Европейският политически елит с огромни усилия взе историческото решение за южната ни съседка въпреки недоволството на избирателите
СНИМКА РОЙТЕРС
В 12-ия час срещата се състоя - Турция прекрачи прага на обединена Европа. След близо 30-часови преговори в последния момент Европейският съюз постигна съгласие със себе си в лицето на една от своите членки - Австрия, и изпрати депеша до госта от Босфора да се яви на бала. Турският външен министър Абдулах Гюл се качи на самолета от Анкара за Люксембург след неколкочасовите консултации на управляващите в Турция, които детайлно проучиха поканата от ЕС. Така в малките часове съюзът спази дългогодишното си обещание - покани Турция "да започне преговори, чиято крайна цел е пълноправното членство в съюза".

Тъкмо тази формулировка бе използвана от Австрия, за да се възпротиви срещу преговори с Турция за пълноправно членство. Аргументът на Виена бе, че след кризите, които преживя с отхвърлянето на Евроконституцията от французи и холандци и със споровете около финансирането и бюджетната рамка до 2013 г., ЕС трябва сериозно да прецени капацитета си за приемане на нови членове. Особено когато става дума за Турция с население от около 70 млн. души с преобладаващо ниски доходи. Освен тези аргументи австрийският политически елит даде още няколко сигнала като обяснение за позицията си. Виена не крие предпочитанията си към хърватите. Освен това настояваше освен Загреб покани за преговори и членство да получат и останалите столици на Западните Балкани, преди това да се случи с Турция.

Всъщност основният проблем рядко се изговаряше на глас, но има неколцина доста гласовити и упорити защитници. Става дума за това, че



Турция е мюсюлманска държава



и въпреки светския характер на републиката населението й изповядва исляма, а на власт е партия, легитимирала се като проислямистка през годините. Бившият френски президент и донеотдавна шеф на Конвента, който подготви Конституцията на ЕС и водеше дебата за бъдещето на обединена Европа - Валери Жискар Д''Естен, - отдавна не крие мнението си, че мястото на мюсюлманска Турция не е в ЕС.

Всички проучвания на общественото мнение в европейските страни дават едни и същи резултати - европейците не искат Турция в ЕС. Политиците много лесно можеха да си измият ръцете с този аргумент и години наред не се свеняха да го правят. Проблемът обаче е точно в тяхното поле. Както преди време отбеляза бившият еврокомисар Крис Патън, отрицателното отношение на европейците към турците и мюсюлманите до голяма степен е резултат от погрешна политика и популистки послания.

Най-лесно минава оправданието за нарастващата безработица в Западна Европа, че имигрантите гълтат социалните помощи, а от друга страна, парите от еврофондовете се изливат към държави-кандидатки и бедни новоприети. Факт е обаче, че десетилетия наред една от най-мощните икономики в ЕС - германската, се движи от труда на милионите турски гастарбайтери. И когато просперитетът бе налице, никой не роптаеше срещу турската наемна работна сила. По подобен начин през последните години стоят нещата и в останалите европейски страни, населени с големи турски общности.

Стартът на преговорите с Турция става



факт повече от 40 години след първата крачка



на сближаване на Анкара и ЕС с подписването на митническото споразумение. Още 10-15 г. ще минат в преговори, преди евентуалното членство да стане факт. През това време само от ЕС зависи дали европейската икономика ще се стабилизира и ще успее да поеме Турция. И щеше да бъде доста недостойно от сериозни партньори като европейските столици да се опитват да излъжат за пореден път Анкара, като я изпратят в десета глуха да чака евентуално ново решение.

Великобритания, която е най-енергичният застъпник на турското членство в ЕС, прозря и не се посвени да изкаже на глас и друга истина - приобщаването на Турция към обединена Европа е важно тъкмо заради мюсюлманското й население. Защото ще помогне да се спре радикализирането на исляма не само в съседните на Европа региони, но и в самото сърце на ЕС - сред мащабните ислямски общности в държавите-членки.

Затова съвсем не звучат високопарно думите на турския премиер Ердоган от неделя, че Европа не бива да пропуска шанса си да стане глобална сила, като осъществи на практика съюз на цивилизациите, вместо да се капсулира като "християнски клуб". И така да работи за реализирането на пророчеството за сблъсък на цивилизациите. Европа успя да се вслуша в препоръката на Ердоган. И това е важно не заради доброто на Турция, а заради собственото й бъдеще.
85
1434
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
85
 Видими 
04 Октомври 2005 21:39

"Европа успя да се вслуша в препоръката на Ердоган. И това е важно не заради доброто на Турция, а заради собственото й бъдеще."

Не е много сигурно, дали така стоят нещата.На 26 юни 2004 в рамките на официалната среща на високо равнище в Дъблин м/у ЕС-САЩ, в присъствието на Буш, Проди и ирландския министър е бил представен нов план от президента на ТABD(Transatlantic Business Dialogue) и неговия американски колега, президента на фирмата на Unilever, президента на UPS , отнасящ се до трансатлантическия пазар, който би трябвало да се приложи до края на 2015, включващ и...Турция.TABD е изразила задоволството си по общата декларация, публикувана в края на тази среща, на която са били направени определени препоръки- “да се отстранят пречките в трансатлантическия пазар”.
В заключение:любимата идея на Америка е да направи от Европа една зона за свободна търговия-лишена от правото си да разполага със собствена вътрешна и външна политика.
04 Октомври 2005 22:13
Това е най–важното политическо събитие след падането на берлинската стена и терористичният акт в Ню Йорк. Ефектът му може да надмине и първите две, но може и да се удави в ислямското море на невежеството ако Турция не използва фантастичния си шанс.
04 Октомври 2005 22:34
И като приключат преговорите след поне 10 години, Турция пак не ще влезе в ЕС, по простата причина, че най-малко Гърция никога, ама никога, няма да ратифицира договора й за членство. Ако има умни политици в България тогава, ние трябва да направим същото - без граница с тази НЕпринадлежаща към европейската цивилизиция страна, не бива да оставаме. На островитяните британци им е лесно да се прегръщат лицемерно с тези азиатци. Но ние не живеем в крайния запад на Европа като тях. Всъщност след 20-ина години би било разумно да се работи за общоевропейска територия от двете страни на Босфора, управлявана пряко от Европейската Комисия - ето това би бил прекрасен символ на Обединена Европа. Турция тогава нека е отвъд Константинопол, а в Анадола да има свободна Кюрдска държава - това е най-справедливото.

Редактирано от - Vitalius на 04/10/2005 г/ 23:51:52

04 Октомври 2005 22:47
Като се вземе впредвид кой се радва най-много на новината
следва да се предположи, че започването на преговори с Турция е
лошо. Американците се радват а също и Британците двете глобални сили
които са заинтересовани от слаба Европа. Британците са в Европата
само за да мътят водата и е крайно време да се повдига въпроса за
тяхното излизане от ЕС като не принадлежаща на ценностите на
континентална Европа държава.
Лошо , много лошо Седларов!
04 Октомври 2005 22:56
Добра и обективна статия.
Да е честито и на Европа и на Турция. Въпреки безпочвените коментари, по горе а и съм сигурен че ще ги има и по долу а и в другите статии относно темата в броя, основани не на разум, знание и анализ а върху емоции, първични чувства, омраза и ксенофобия, оптимист съм че в България разумните, толерантните, мислещи а не водени от злоба и омраза хора са в мнозинство. Със здраве...
04 Октомври 2005 23:43
Deliorman, а дали "толерантните, мислещи а не водени от злоба и омраза хора са в мнозинство" в Турция (за политиците им говоря)? Все пак в тази страна имаше някакви моменти, когато по същество радикални ислямисти, взимаха много проценти на парламентарни избори. Факт са и изказванията от 80-те години на Демирел, в които бленува за Турция от Балканите до бившите тюркски републики на СССР. При все, че между Турция и Азербайджан например, е Армения. Факт е и нахлуването на Турция в Кипър. Факт е и потъпкването на кюрдите. Къде са тогава "толерантните, мислещи а не водени от злоба и омраза" турски политици?!
Това на британците, или е лицемерие, или е глупост - точно "прегърнали" европейския начин на живот мюсюлмани, им спретнаха атентатите в метрото. И това беше съвсем неотдавна. Как си представят британците Европа със 70 милиона такива поевропейчени мюсюлмани?! А и кюрдите имат право на своя държава - Турция само зло е творила в Европа. В най-ново време същото прави с кюрдите. Казах, Европа най-добре е да работи за влизане на някои настоящи турски територии в ЕС. Ще е страхотно ако след двайсетина години има област около проливите, със столица Константинопол, пряко управлявана от Европейската Комисия - чудесен символ на държавните институции на Обединена Европа. Турция нека бъде при Анкара, а по-натам е справедливо да се изгради свободна кюрдска държава. Кюрдистан би бил много по-добър радетел за мирното съществуане на цивилизациите, отколкото Турция. Просто защото Европа би могла сама да го създаде - тогава кюрдите-мюсюлмани, ще са вечно благодарни на Европа и ревностно ще пазят подстъпите към нея. А турците нека се каят за обсадата на Виена и откъсването за векове на Балканите, от мястото, което им се полага по право в Европа.





Редактирано от - Vitalius на 05/10/2005 г/ 00:16:39

04 Октомври 2005 23:57
само така виталиус!!! мноого умни неща си казал чак ме е яд че си ме изпреварил
05 Октомври 2005 00:17
Честито на Турция!
Обречени сме да живеем заедно.
Нека нашите продажни политици се учат от дипломацията на съседите.
Дано и някои форумци, предричащи с емоционално-налудничави изказвания, отказа на Европа, да успеят да преглътнат новината и хапчетата си безпроблемно.
Сега е време и нашите политици да помислят каква може да е изгодата ни от тези преговори и евентуално присъединяване. Очевидно Европа вижда изгода за себе си. Разбира се, мислейки Vitaliusno, по нашенски, на прибежки с припълзявания и омраза, най-вероятно е да пропуснем и този шанс.
*
Делиорман, добре си го казал. Жив и здрав да си.
05 Октомври 2005 00:30
Виталиус, не беше нужно да ме подкрепяш и то всяка моя дума. И все пак съм оптимист... за България
Небол и ти да си жив и здрав,
Всъщност не виждам смисъл да се мъча да дам отговори на хора с така истерично състояние. Със здраве...
05 Октомври 2005 00:40
Днес Черното Негро е щастлив. Сутринта се събуди със шум на море в телефонната слушалка.
На обяд почна слънчевото затъмнение
А до вечерта цялата покъщнина потъна в мрак, прахоляк и сдаде багажа. От това на негрото му стана още по-кеф щото нит можеше някаква работа по кухнята да свърши, нит по градината, а за писането на пощенски картички /за което се беше цанил в близката бакалница срещу 3 пени на парче/, не можеше и дума да става.
Отдаде се на ум и разум, подпря лакти и се размечта...
Ееех, колко си му беше хубаво навремето в София писането на съчинения на ръка - те ти хартия, те ти писалка, ако се счупи - сменяш ги с нови от книжарничката на ъгъла. Струваха парчето 15 стотинки...Сега иди търси техници, уговаряй часове, срещи, поставяй диагнози, бъркай се надъ-ъ-ъ-ълбоко в джоба, а съседите ти гледат сеира, чешат се по главите и викат - таз е безпомощна жена, дайте да и намеривм помагач
Така Негрото се беше размечтал и разнежил, докато звънеца на кухненската печка не обяви, че и тя е сдала багажа. Е писна ми вече, от туй къща не става. Тъкмо да почне да сбира багажа и да звъни на една дружка в Йоркшир за подслон и хоп - хазяинът цъфна цел целеничък, оборудван от глава до пети с куфарчета, чантета, перодръжки и хомикалки и разбира се начаса извади 11 -тото джобче във вътрешния ръкав на десния крачол сгъната на четири домовата книга.
Негрото не си беше плащал от април и турнатото и на шега име "негърът на света" заплашваше да се превърне в самата действителност. Какво ви дължа, рече и понечи да отвори хладилника да почерпи една бира неканения. Вмиг се чу оглушителен трясък и след секунди на пода не беше останала и следа от тавана. Хазяинът лежеше в несвяст, а телефонът даваше глуха линия. Полиция и линейки нямаше скоро да им стъпи крака тук и негрото се хвана за багажа.
До вечерта се докопа криво-ляво до гарата, взе назаем пет лири от продавачката на цигари под предлог че банковата й карта стартира на другия ден и хвана влака за северната провинция. Във влака пътниците спяха, ядяха и пускаха газове. Р адиото предаваше новини, а след тях щеше да има музика. Щеше, ама влакът влезе в тунел и Негрото се унесе в дрямка. К ато сне събуди вече беше на гарата в Йорк.
Алън Бенет - исполинът на английската литература седеше върху дървеното си куфарче и четеше вестник през роговите си очила. Негрото веднага го разпозна! Кой не би разпознал Алън Бенет - еквивалентът на българския Чудомир, Радичков и Стратиев взети поотделно и всички ведно? Кой не би искал да има автограф от него....Затичасе Негрото и аха да стигне куфара с писателя върху него, раздаде се оглушителен гръм. Назад не беше останала и следа от влака.
Някой ходеше по краката на Негрото.
Събуди се
Котката Мокси точеше нокти по чаршафите, а радиото предаваше новини за приемането на Турция в ЕС. Беше 2007г. Навън имаше фойерверки.
Едно време им викаме салюти.
Едно време.
Когато писалката струваше 15 стотинки
Сега компютри
Трябва ти...
05 Октомври 2005 00:47
Deliorman, ти не можеш да дадеш никакви отговори. Логиката, фактите и справедливостта са на моя страна. Или може би Демирел не е говорил такива неща, нахлуването в Кипър, потъпкването на кюрдите, са все неистини?! Като пожелаваш на хората да са живи и здрави, какво за кюрдите - на тях какво пожелаваш? Можеш да говориш едно, но делата на турските политици, сочат друго. Егати и подмазвачеството проявява Турция пред Европа. Нима си мислиш, че делата не говорят достатъчно що за политика възнамерява да води Турция в бъдеще? Да, на Европа й е необходим мюсюлмански буфер, но идеален за това би бил Свободен Кюрдистан, а не Турция. Най-разумно е ЕС да работи върху осъществяването на такава една идея. Както и за зона, управлявана пряко от Европейската Комисия около проливите, със столица Константинопол. Те така аз виждам Турция в Евросъюза .

Редактирано от - Vitalius на 05/10/2005 г/ 00:50:26

05 Октомври 2005 01:06
Нека да не бързат да се радват толкова Турчулята!!!рРферендуми ще бъдат задължителни от 1 януари 2007 година в всички страни членки на ЕС и ще се допитват всички Граждани Референдум за присъденяването на всички нови членки в ЕС и няма повече да се ратифицира договорите за присъденяване нанови страни членки в ЕС в повече в националните парламенти а ще бъдат референдуми навсякъде в ЕС!!!Този закон е Гласуван от Европейския Парламент и е задължителен за всички страни членки на ЕС и влиза в сила от 1 януари 2007 година!!!Тогава сега да видим шалварите и фереджета кога ще влезнат в ЕС!!!Глас народен глас божи!!!Тогава сами разбирате след тази дата гражданите на ЕС завинаги ще хлопнат вратат пред самонадеяните Турчета!!!
05 Октомври 2005 01:10
англичаните не са ЕВРОПЕЙЦИ!
05 Октомври 2005 01:38
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 05/10/2005 г/ 10:05:15

05 Октомври 2005 01:43
Много шум за нищо! Турция и след 10, ако ще и след 100 години преговори няма да стане пълноправен член на ЕС, помнете ми думата... поне не в ЕС в сегашната му формация. В крайна сметка ще се стигне до нещо като привилегировано членство, както Меркел и Шюсел предлагаха, но види се вместо прагматизъм, предпочете се пак дърдорене в стил брюкселска еврокрация. Великобритания още няклоко месеца ще председателства ЕС, а после щафетата се поема, ха, познайте от кого?? От Австрия... отсега ми е кеф как австрийците ще размотават турците по всички правила на играта, но майтапа тепърва предстои, когато се състоят референдумите във Франция и Австрия и около 90% ще са против членството на Турция. Тогава ни Америка, ни Англия ще могат да "упражняват натиск"... най-добре да си ги направят я щат, я част от Обединеното Кралство, та да им се радват до насита - явно не поумняли от последните атентати в метрото...
05 Октомври 2005 01:46
>>><<<
Еми това си е вид цивилизация бе Куро, вид култура различна от твойта. Ако тази цивилизация не ти се натриса насила, кво ти пречи? Кво ти пречи ако правилата на EU не допускат културните елементи на тази цивилизация и ги ограничаватг за домашна употртеба?
05 Октомври 2005 01:52
При първия прочит съм пропуснал безценен бисер:

Факт е обаче, че десетилетия наред една от най-мощните икономики в ЕС - германската, се движи от труда на милионите турски гастарбайтери.

Ще се пукна от смях:-))) Разбира се, закъде е Германия без всичкте тези продавачи на дюнер кебапи, зарзават и халал месо.. aми за никъде, според г-жата Маркова, която явно черпи икономическата си информация за Германия от транзитно преминавщи през БГ гастарбайтери....
05 Октомври 2005 03:41
Много хора се опитват да си обяснят защо ЕУ се съгласи да започне преговори с Турция и защо тази страна се подкрепя от Англия и УСА бих казал по типично балкански начин. Баи Иван е казал "секретната дума".Ако някои може да я разкодира, би си обяснил много неща.
Започването на преговорите на ЕУ с Турция е политически акт. За Запада, Турция е по-желана и полезна за Европа от псевдодемократичните държави от Източна Европа, в които още си деистват комунистическо-терористичните специялни служби, които са били обучавани да търсят врага на Запада. В източноевропеиските страни бившите комунисти заемат всички отговорни постове/икономически и политически/.Преди падането на Берлинската стена Турция винаги е била лоялна и точна към Запада , та чак до днес.Турция заслужава много повече от България да бъде член на ЕУ, но няма да стане сега поради политически причини.
Преди да падне Берлинската стена имаше среща между Реигън , Тачър и Горбачов.Тогава руснаците дадоха "царицата"/Източна Германия/, но искаха да спечелят "играта"/да подчинят Европа на руските интереси/.Това е причината за ГОЛЯМОТО ЖЕЛАНИЕ на източноевропеиските страни да искат да станат членки на НАТО и ЕУ.Комунистите, ръководени от Мосва, искаха да ИНФИЛТРИРАТ В НАТО И ЕУ източноеврпеиските държави.Манипулираха населението чрез медиите, че това е волята на Запада и УСА.Ама Запада и УСА са много по-умни от повечето български лумпени и нема да допуснат това да стане.Това, че под прожекторите се "карат" Франция, Англия, УСА, Германия е за "радикалите" и такива като Иванов.Тези западни страни продължават да работят заедно и сплотено.Граденото с години между тях не може да изчезне за един ден.Съществува също и Западно Европеиски съюс с шеф сър Дъдлеи Смит.
Националистическите карти ще продължават да се вадят на Балканите, защото както викат сърбите "Сите сме ебани у главо".
Комунисти, нема да бъде вашата.Ако искате България да успее-досиетата, закон за лустрацията, спиране на икономически връзки с Русия за 5 години.А иначе ми е през к ..... Те , заради това подкрепям Симеон.Тои ги знае тия неща.Тои знае как България трябва да стане успешна.
И за първосигмалните българи НИКАКЪВ референдум не трябва да има , докато не се научат да мислят. Виждате как Западневропеиските страни също не се допитват до населениетo си по тези важни въпроси.Това е политика, която не е за всеки.

05 Октомври 2005 03:45
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 05/10/2005 г/ 10:00:52

05 Октомври 2005 03:55
Абе много нов народ във вестника напоследък.
Да ви призная, доста съм разочарована, че по толкова важна тема като започването на преговори, се налага да чета толкова постна статия. Можем да си го обясним с неопитността (евентуалната) на авторката, но пък, пак ще кажа, при такова събитие и то в "Наблюдател", некак си ми седи ........ кофти.
05 Октомври 2005 04:46
Ша ма извините, че са намесвам във високоинтелигентния ви разговор.
Браво, Тони! Отдавна не бях чел толкова задълбочен и верен анализ! Крайно време беше да пропишеш! Давай все така!
05 Октомври 2005 04:53
И това е важно не заради доброто на Турция, а заради собственото й бъдеще.

Това последно изречение ме потресе.
05 Октомври 2005 05:13
Има се предвид бъдещето на Европа, ако не сте разбрали.
05 Октомври 2005 05:27
И от мене поздравления за авторката. Турция в ЕС е много важна за Европа, запада, изтока и за България.
05 Октомври 2005 05:30
Верно е важно Турция да е в ЕС. Така средствата за България по-свободно ще се преливат чрез Догановата партия направо в турските банки. Джамийките ще действат здраво по ислямизацията на Европата. Честито. Приемайте новата религия с добро, иначе.......
05 Октомври 2005 05:59
В статията пише защо е важно Турция да е в ЕС, но за неразбралите що обясня и аз популярно. Турция е ислямска страна, в момента - единствената, която вече 80 години се мъчи да се европеизира/модернизира. Републиканска Турция премахна халифата (османският султан беше и халиф - повелител на правоверните в цял свят), забрани религиозните носии в държавните учреждения и обществени места, смени азбуката, създаде комисия за заменяне на стотици арабски и персийски думи с тюркски, имената на месеците, посоките на света и геометричните фигури. Днешния турски език и османския от началото на 20 в. са почти взаимно неразбираеми. Даже собствените имена на днешните турци са съвсем различни от имената на дедите им, а пък фамилиите - дедите им нямали фамилии.
*
Известния със "сблъсъка на цивилизациите" (иначе наивна и доста погрешна книга) С. Хънтингтън разглежда Турция (и Русия) като cleft countries, с единия крак в Европа, с другия - в Азия, разкъсвани между миналото си и амбициите си. В момент, в който политическия ислям е най-голямата заплаха за запада нима не е важно Турция да бъде утвърдена като част от запада? Това лято бяхме в Истанбул и видяхме (освен европейските квартали по Нишанташъ, от каквито в София няма помен) и нарасналия брой черни покривала по улиците. Казват, религиозни фондации от залива давали пенсии на жените по 100 долара месечно да ги носят. Какво ще спечелят Европа и запада, ако на Турция й се хлопне пред носа вратата на ЕС и дойде на власт някой анадолски Хомейни или Заркауи с трескав поглед?
*
България няма основание да се плаши от турците като Австрия, Германия и Франция. Турция ни е добър съсед, имаме много общи неща, там има десетки или стотици хиляди хора, говорещи български, у нас също стотици хиляди, говорещи турски. Няма опасност от конкуренция на по-евтина турска работна сила, турските капитали, ако искат да дойдат (понеже няма излишни капитали), са добре дошли у нас, турските стоки, ако са хубави и по-евтини, са добре дошли за българския потребител, турския пазар е добре дошъл за българския търговец. Всеки българин може да отиде в Истанбул, билета с автобус от Пловдив е 15 евро или по-малко и може да изкара няколко дни почти на българските цени. Добър повод да сравни и качеството на пътя Пловдив - Кап. Андреево с другата част до Истанбул и вида на новите квартали покрай пътя, може и на автогарите.
05 Октомври 2005 06:01
Вчера вметнах на бозичката, че никой не рачи да пита вторични суровини кат него и человека-партия дъл Турцията да влезе или не в Аврупата, а се оказа, че и по-болни от тех е имало.Наш Vitalius си разтега локумите за свободен Кюрдистан и Константинопол.Хем си ги разтега, хем си верва.
Молодци, ни мойте ги руча жабетата, че сте за смех.Щото комшиите па доказаха, че имат ПОЛИТИЦИ, а не матросовци кат наще, де не само се борят за "свободен" Ирак, но и с лека ръка опрощават заеми.
А дали Турция ще влезе у Европа-зависи от нея, а не от злобното грачене на гаргите.Като тези от форумо.
Приятен ден.
05 Октомври 2005 06:22

В статията не пише, че начина по-който се разширява Европа е твърде опасен за нейното бъдеще.Критериите за успеха на нейното изграждане имат своята логика. Но, уви-както много пъти сме споменавали в този Форум-отделни страни се оказаха непоследователни и поеха рискования път на отслабването на Европа.Видяхме колко трудно бе на европейците да дефинират една обща позиция против американската агресия в Ирак.Ще има ли още подобни изяви на разединение?

Отсега нататък дебатът е ясен и предупреждението доста ясно: европейските народи трябва да избират бъдещето на Европа м/у, размиването си в една зона за свободна търговия, лишена от всякакво политическо съществувание на международната сцена или да се утвърди като една истинска сила, придобила всички основни атрибути на независимостта, което ще й позволи да бъде един от основните актьори на международната сцена.
Едновременно с Европа на икономическите и финансови интереси- трябва да се създава и Европа на нейните граждани:с нейните здрави, демократични институции и с добре обмислена социална политика.

Естествено, на някои предпочитанията се ограничават единствено в/у икономическия аспект-създаване на твърде либерално икономическо сътрудничество, под формата на обширна зона за свободна търговия-което, уви, напълно ги удовлетворява.Аз нямам намерение да изяснявам смисъла на това”уви”, защото съм сигурен, че веднага ще бъде интерпретиран в погрешна посока.
Защо трябва да се поема риска да се обезличава ЕС, интегрирайки страни, които имат различна културата, географското разположение, и неподходящи интереси?За да се направи удоволствие на тези, които се страхуват от установяването на една нова политическа сила в международен план?В това отношение, настойчивостта, с която САЩ оказват натиск в/у ЕС, трябва да ни наведе до размисъл и предизвика безпокойство.
Бъдещето ще покаже в какво ще се превърне Европа:
-в обширна зона за свободна търговия
-в разсадник за генномодифицирани организми
-в атракционен парк за задокеански туристи....или едно от действащите лица на международната сцена.

05 Октомври 2005 07:13
Мето, и си прав и не си прав:
"В това отношение, настойчивостта, с която САЩ оказват натиск в/у ЕС, трябва да ни наведе до размисъл и предизвика безпокойство. "

Това е клучхт - интересите на УСА. А не си прав, понеге могеш да мислиш и да се безпокоиш - никой не те пита, не персонално тебе, а БГ.
05 Октомври 2005 07:21
Чичо Фичо в грешка си. Това което виждаш ти, го виждат и останалите, щото то се демонстрира, парадира и декларира. Другото, скритото е по важно. А то е, че Турция си е и си остава ислямска държава. Не заблуждавай хората. Само посмятай колко джамийки са вдигнати в българия. Помни какво казва Доган. А той си е прост човек. Само прости хора могат да се хвалят с обръчите си..... Подумай немножко.....
Асанчо де си забърши сополките и тогава думай........
05 Октомври 2005 07:30
"Американската агресия в Ирак" беше опит да се спре настъплението на близкоизточния радикализъм (в неговата панарабистка националистическа форма), като се провокират реформи в сърцевината му. По принцип похвална стратегическа идея. Въпреки многото грешки някои положителни резултати са налице (да вземем и Газа, Ливан, Сирия) и други ще последват. Приемането на Турция в ЕС също няма да е лесно, но е стратегически важно.
*
Различията между Европа и Америка са само по степен - Америка действа от позиция на силата, Европа - на слабостта. Но това са обективни условия, не че така им харесва. В момента курса на еврото спомага щото повече европейци да идват на пазар до Ню Йорк, отколкото американци до ходят на тематичен парк в Европа. Съвременна Европа след 1945 е рожба на Америка и самото й съществуване като просперираща демокрация все още е гарантирано от Америка.
05 Октомври 2005 07:40
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "...Съвременна Европа след 1945 е рожба на Америка и самото й съществуване като просперираща демокрация все още е гарантирано от Америка."
...............
Съвременната Европа е рожба на ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ в Русия-1917 г., а НЕ на Америка/на САЩ, искаш да кажеш, нали?!/ !!! А също е рожба и на бившия Солиалистически Лагер!!!
Без ЗАПЛАХАТА, че и в Европа може да стане същото, каквото стана в Русия през 1917 г. и в Източна Европа след 1944-1945 г. ,"Старата Европа"/властимащите там/ НЯМАШЕ да бъде ПРИНУДЕНА да става СОЦИАЛНА и СЪЮЗЕНА !!!
Така че, тези държави, на които западноевропейците трябва да са БЛАГОДАРНИ и ЗАДЪЛЖЕНИ, са Русия и бившите соцдържави, а НЕ САЩ !!!
05 Октомври 2005 07:44
С това решение ЕС печели време и то не 10, а поне 20 години.Толкова ще е необходимо за променяне на институционалната рамка на Съюза, която в момента е такава, че при вземането на важни решения се зачитат интересите на страните с най-голямо население (които в момента са и най-силните икономически, с изкл.на Испания, разбира се).Тези страни никога няма да допуснат Турция да има същата тежест при вземането на решения като Германия, и по-голяма от Франция.Великите сили затова са велики, за да не допускат всеки манаф да им се качва.Сегашната институционална рамка беше приета след тежки пазарлъци в продължение на 13 години, от Маастрихт (1992), та до днес.За да бъде променена напълно ще е необходимо много повече време и пазарлъци между големите играчи.Освен това Ес трябвада се съвземе икономически от приемането на 12-те си най-мързеливи участници.Така че по-вероятно е през тези 20 г., в които турците ще се потят като прилежни ученици, ЕС да ги подпомага чрез фондовете за развитие до толкова, колкото ще трябва, за да се живее добре в страната и тя да се демократизира напълно.Веднъж постигнато това, на самите турци ще им е все тая дали ще членуват или не.
В сегашният вид и състояние на ЕС да се говори за членство на Турция е несериозно и политиците на срещата в Люксембург прекрасно знаят това.
05 Октомври 2005 07:49
С какво ще ни помогнат турците,
бе, те нищо не са дали на света!
05 Октомври 2005 07:50
Бай Хасан е пак насран!
05 Октомври 2005 08:09
Параграфе, ако имаш предвид, че Европа се е съюзила и обединила (в смисъла на бъдещия ЕС) поради комунистическата заплаха, то тогава за пореден път ставаш смешен.Ако си направиш труда да се поразровиш малко ще откриеш, че Европейската Общност за Въглища и Стомана (ЕОВС - първото обединение, поставило началото на бъдещия ЕС) е създадена между Франция, Бенелюкс, Италия и ФРГ, за да предотврати вазможно ново немско надигане.Затова ключовите отрасли (тежката металургия и въгледобивът) на отбранителната промишленост на тези държави се поставят под управлението на един Върховен наднационален орган.Това става естествено по френска инициатива по проекта на Робер Шуман.
05 Октомври 2005 08:15
А ако все пак нямаш това предвид, извинявай
05 Октомври 2005 08:25
факта, че в Европа още няма нация по шалвари и потури, прави тази идея на практика неосъществима
05 Октомври 2005 08:35
STARSHI,
"Ако си направиш труда да поразровиш малко, ще откриеш", че първото "Обединение" на Европа" е с цел РЕГУЛИРАНЕ на производството, търговята, митата и цените на СТОМАНАТА и ВЪГЛИЩАТА- за да предотвратят негативните последици за страните-учстнички в "Обединението" от СВРЪХПРОИЗВОДСТВО- което, обикновено, води до фалити, а оттам и до МАСОВА Безработица и до остри СОЦИАЛНИ ВЪЛНЕНИЯ/ които могат да породят и Революции!/ !!!
П.П. : ВПРОЧЕМ немко "надигане" в областта на военното производство НЕ е било възможно по онова време, когато е създадено първото "Обединение" на Европа, тъй като Германия/ Западна/ е била ПОД ОКУПАЦИЯ и КОНТРОЛ на САЩ, Великобритания и Франция !!!

Редактирано от - paragraph39 на 05/10/2005 г/ 08:40:10

05 Октомври 2005 09:06
Ех, Фиче, Фиче, да ти се изпикам на положителните резултати и на мисленето...Ако панарабистите и религията беха проблем-требеше да бастисаме Пакистан и Саудитска Арабия.Ако не са сяташ що, нека ти кажем-Пакистан е една от най-диктаторските страни и С.Арабия е страна, дето жените немат не само право на гласуване, ами и на шофиране.
Та, сяташ ли са, Фичо, що се готвиме за ИраН...И сяташ ли са ква си подметка, а?
05 Октомври 2005 09:30
"англичаните не са европейци", казва един съфорумник. да разбирам ли, че българите сме повече европейци от англичаните? я ходи изпуши една цигара или прасни една чекия некъде и се събуди, бараточка, и спри да плямпаш глупости. а колкото за турция -- кое е по-добре за нас? Да сме на границата на ЕС и до нас да има държава, антагонизирана към съюза, или границата с ЕС да е на 1000 километра оттук?
05 Октомври 2005 09:40
Турция и ЕС - среща на цивилизациите
Логиката взе връх над емоцията. Честито на комшиите!
Пък и на нас да ни е честито - вековните ни усилия да ги цивилизоваме
най накрая дадоха резултат!
05 Октомври 2005 10:02
"сблъсък на цивилизациите"?! Старата стратегия по теорията на Хегел - теза, антитеза, синтез.
05 Октомври 2005 10:16
simo , границата разделя 2 неща. Но не е длъжна да ги противопоставя. Има граница меджу Софийски и Пловдивски окръг, но тя е само за административно удобство. Всеки Пловдивчанин може да стане студент в София и обратното. Всеки софиянец , да си купи вила в пловдивско.

Ти сигурно не знаеш, ама между страните в Съюза има свободен приток на хора, стоки и капитали.

Ще дам един пример - Сега Австрия има Голям проблем със студентите например. Тука матурите са много трудни за вземане. Но ако си вземеш матура , можеш автоматично да се запишеш тсудент. В Германия матура ти дава всяко селско килийно училище. А във ВУЗ се влиза с изпит. И сега огромни маси немци - матуранти се записват в Австрийски вузове. До 80 % от студентите са немци. Същото е и в Белгийските Университети - пълни са с французи, които НЕ са си взели изпита във Франция.

simo , когато границата на Съюза през 2015 год. стане ""на на 1000 километра оттук "", тогава 80 Милиона които живеят до тая граница могат свободно, без да питат никого да се преселват навътре в Съюза. Те и сега го правят, но в много по- малки темпове.

Ясно е, че бурно растящото население на Мала Азия трябва да намери прехрана и място за живеене някъде. Ако един селянин в Анадола баща има 5 тима сина, не може да раздели нивичката си на 5 части и да храни 5 нови семейства. Поне 3-4 от синовете му ще отидат отатък Босфора, където населението все едно намалява.
05 Октомври 2005 10:23
(снимка: натиснете тук)
05 Октомври 2005 10:26
Ми по гръцката митология, Зевс се превърнал на бик и откраднал красивата Европа и... преплувал босфора... Ха на берекет Гюл баба ефенди...
05 Октомври 2005 10:32
преплувал дарданелите .не босфора
05 Октомври 2005 11:03
Хасан, кажи сега, ще има ли свободен Кюрдистан или не?
05 Октомври 2005 11:03
Кара, в митологията пиши че, Зевс се е "превърнал" в бик или е пратил бик и след като Европа се качва на гърба му, бика навлиза в морето и плува, до остров Крит, където Зевс се "оженва" за Европа и има от нея трима сина и прочие, никъде не се говори за протоци, камо ли за дарданелите, но това са подробности, а тъй като Босфор или Боспор се превежда като волски брод, използвах тази метафора..., а идеята ми е беше друга, но дребнавостта не ми е присъща затова бъди здрав...
05 Октомври 2005 11:13
Бай Хасан, честит праздник бе, Рамазан. До колкото знам, по време на пости правоверния не бива да върши скверни дела, а особено да говори за политика...Апропо снощи слушах внимателно поздравленията към правоверните сунитите и шиитите?, в България. Когато говориха на български споменаха българския народ, обаче в продължението на турски никъде не казаха булгистан миллет... Защо така бе кардашим...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД