:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НДСВ затъна в популизъм

Царската партия забрави, че влезе във властта, за да не се отклони България от реформаторската посока и тръгна да защитава правата на най-бедните
снимка: Велислав Николов
Очертаващият се ценови шок обърка не само обикновените граждани, но и част от управляващата коалиция. Изненадващо най-критични се оказаха депутатите от НДСВ, които, изглежда, никак не харесват второстепенната си роля във властта и затова се изживяват като яростна опозиция. При това с твърде странни аргументи.

"Защо ще увеличаваме предсрочно акцизите на цигари и алкохол, след като чрез тях може да смекчим удара от по-скъпите ток, парно и горива", възмути се бившият социален министър Христина Христова. Но не обясни как и непушачите да бъдат компенсирани. "Не можеше ли поне природният газ да не поскъпва толкова", изплака колежката й Марияна Костадинова и извади "пазарния" аргумент, че за разлика от електроразпределителните предприятия, които вече са частни, "Булгаргаз" продължава да е държавен. Т. е. макар че енергоносителите поскъпват, в признатата от ЕС за пазарна българска икономика държавните фирми трябва да продължат да изпълняват социални функции.

Едва ли някой е учуден на приглушеното засега недоволство сред БСП депутатите срещу случващото се, макар че парното няма как да "избяга" от поскъпването на природния газ, а битовите потребители на електроенергия отново бяха пощадени за сметка на бизнеса. Странна е обаче реакцията на НДСВ, което в предизборната кампания се самообяви за дясната алтернатива на социалистите, а след 25 юни влезе в коалиция с БСП само "за да не се отклони България от реформаторската посока", която ще отведе страната в европейската общност. А в момента



реагира като левичарска опозиция в битка за правата на най-бедните



На практика представителите на НДСВ критикуват стъпки на партньорите си, които по презумпция самите царисти би трябвало да предложат или поне да подкрепят. Едва ли някой вярва само на официалния мотив за по-драстичното увеличаване на ставките за цигари и алкохол - да удържим през 2007 г. инфлацията в границите на валутната еврозона. Ясно е, че става дума за попълване на финансовата дупка, която се отваря от предложеното намаляване на пенсионната осигуровка от 29 на 23%. И за търсене на средства за изпълнение на поне малка част от щедрите предизборни социални обещания на левицата.

Правителството е на път да предложи още с първия си самостоятелен бюджет по-голямо намаление на осигуровките, отколкото бяха предизборните намерения на БСП или на НДСВ. В същото време, поне засега, няма намерение да спре следващата стъпка от постепенното изравняване на осигурителната тежест на работодателите и на работниците, което ще увеличи още разполагаемите средства за бизнеса. Няма намерение да увеличи ДОД за богатите, а го облекчава за най-нискодоходните групи, не смята да вдига драстично минималната заплата, както направи НДСВ предизборно, обмисля и ускорена амортизация на активите. Част от мерките ще оставят повече средства в предприемачите, други - в джоба на всички работещи.

По-високите от планираните акцизи за алкохол и цигари пък ще пълнят републиканския бюджет. Сметките на общините се "връзват" с увеличение на данъчната оценка на имотите. Аргументът тук е, че по закон и по договореност с МВФ тя трябва да следва пазарните цени при промяната им с повече от 20%, а не е пипана от няколко години, докато реалните сделки поскъпнаха повече от 100 процента.

Според част от анализаторите крайният ефект ще е данъчно облекчение само с половин процент от БВП. Според други общата сметка ще натовари българските данъкоплатци с над 80 млн. лв. догодина.

Логично е дясната опозиция да пледира за по-големи данъчни и осигурителни облекчения на фона на отчитания излишък през последните години. Те обаче може да се случат, ако се комбинират с по-рестриктивна разходна политика на управляващите. Защото тревожното увеличение на дупката в текущата сметка и стремглавият ръст на частния външен дълг, съчетани с прогнозата за стагнация на световната икономика, принуждава всяко трезво мислещо правителство да следва консервативна политика, ако не възприема държавата само в перспективата на следващия бюджет.

При доминиращата роля на БСП и ДПС във властта обаче



рестрикции в разходите не се задават



Единственото притеснение от по-драстичното поскъпване на цигарите и алкохола би следвало да идва от вероятността то да подпре по-сериозно инфлацията догодина. Засега сметките на финансовото министерство му отреждат влияние от 1 процент, но още не е представена общата макрорамка, която ще включи и комбинацията между планираното увеличение на ставките за горивата плюс прогнозните цени на петрола за 2006-а. Иначе акцизните стоки в цял свят са сравнително скъпо удоволствие и е логично те да компенсират осигурителното облекчение, което би трябвало да засегне всички.

Миналата седмица бизнесът еднозначно оцени предложенията на финансовото министерство като макар и малка, но стъпка в правилната посока. В края на седмицата НДСВ, което се обяви за правителството с най-голям принос за икономическия ръст и свободата на предприемачите,



артикулира притесненията на най-твърдия електорат на БСП



А от включването му в общо управление със социалистите се очакваше поне да е източник на постоянен натиск за по-смели фискални стъпки и пропазарни реформи.

Дори и публичните изявления на царистите да останат само неудачна PR-акция, сигналът им е еднозначен - докато НДСВ се чуди дали е центристка или десноцентристка, е на път да стане поредната популистка партия в България.
41
1166
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
04 Октомври 2005 23:13
Акордеони, Макордеони...
Политическа чалга!
04 Октомври 2005 23:31
А дали бедната възрастна жена ще стане по-богата ако и дигнат БМВ-то на таз госпожа?
Едно време ни давеха в пропаганда, давят ни и сега. Язък за барута. Най-силните социални държави в света едно време ни ги даваха за пример като диверсантски и империалистически! Де бре хора, дайте да се поучим от тях, вместо само да щракаме с фотокамерите и да правим и без туй бедната Българийка още по-бедна та да става само за резил пред чужденците. Здраво законодателство, як камшик и компетентно управление на бюджета – така само можем да изплуваме. А иначе и да си пишем и да бришем сълзи и сополи, от туй бялото костюмче на министърката няма да се измачка...Нито на нея ще и дойде на ум да поздрави бабката и да и рече няколко думи за утеха
05 Октомври 2005 00:47
ЩЕШЕ да бъде нормално, ако РАЗМЕРЪТ на повишаването на цените на СУРОВИЯ петрол бъде последван от същия или ПО-МАЛЪК размер на повишаване на Печалбата на Продавачите на горива- като ПРЯКО следствие от повишаването на цените на сурови петрол! ДА, ама НЕ !!!
05 Октомври 2005 01:19
И все пак защо увеличават акцизите година по-рано от евентуалното ни членство в ЕС ?

Тая статия се конкурира по наглост прокарване на бизнес и партийни интереси с една друга от преди около година, дето обяви отлагането на увеличаването на цените на тока за популизъм, щото те рано или късно щели да се увеличат Помня к'ъв голем рев беше за предсрочното затваряне на аец-а, а като се замисля, увеличените акцизи ще ми бръкнат къде по-дълбоко в джоба.
05 Октомври 2005 01:44
Не разбирам как се " освобождават цените" чрез " вдигане на акциза"?
За мен освобождаване на цени означава да се спрат да се дотират определени производства, ако държавата е определяла цените- да ги остави на свободния пазар и подобни. Но цени, които досега са се определяли от свободния пазар, просто са си били освободени. Друг е въпросът, че ако на държавните мъже цените им се виждат ниски и искат да ги вдигнат по някакъв начин, те могат да го направят чрез вдигане на акциза. Или най-точно е да се каже, че държавата се нуждае от по-големи постъпления в бюджета и затова ще вдигне акциза на цигари, алкохол и т.н. стоки, които нямат заместители и без които хората не могат.
05 Октомври 2005 01:45
Тъкмо Настрадин Ходжа научил магарето си да не яде и то взело че пукнало. Това важи абсолютно точно и за нашия преход, за шоковата терапия и за мераците ни за европейско съжителство. Чехите узряха, че бизнес ще става на Балканите, не и в западна Европа. Ние узряхме , че можем да оцелеем само като неразделна част от Турската държава. Що пък да не се федерираме на първо време, хем Американците ще ни станат още по- близки. За преходния период ще ползуваме английския , после ще си отворим турски езикови училища.

05 Октомври 2005 02:01
Настрадин ходжа е тъп!
Хитър Петър научил неговото не да не яде а да яде камани.
Е, и то тамън прояло камъни и взело че умряло
А на просеци не вярвайте, от тях има и милионери!
Както е и тука.
Един се прави на светло пиво но не става за пиене - вони!
Друг се прави на тъмно същото дори вони повече
Трети се прави на незнаещ но знае повече от всички
Пети до десети се фукляват с екзотични чужди имена а са си ганчовци посрани
и още и още.....
05 Октомври 2005 02:39
Бъркаш много! Азсъм тоя дето вони и смърди, те са си добре. Мирувай, щото ще ти скроят шапката, нищо че си сложил партизански адрес, ясен си им че не си от техния отбор
05 Октомври 2005 05:15
НДСВ никога не е била реална партия с идеология. Това е хаотичен сбор от юпита, недоучили специалисти, крадливи "икономически" образувания и разни хора взимащи се насериозно. Капата на всички капи е дедото. Той дирижира далаверата. . Не се учудвам че си връткат дупетата насам, натам.....
05 Октомври 2005 09:03
Ще има да го търсите царя със свещ. Тия социалисти освен дърти лъжци са и некадърници.
05 Октомври 2005 09:16
смех в залата ...

некой да се учудва изобщо? така си е открай време - тея на власт правят золуми, а тея в опозиция пищят за да си дигат "рейтинга". дайте нещо ново.
05 Октомври 2005 09:19
НДСВ = поличитеска чалга = политически кич.
05 Октомври 2005 09:43
Нема чета статията, стига ми подзаглавието.
Да питам гусподжата авторка как се нарича защитата на правата на бедните и тая защита не е популизъм?
Зомбирани, бавно сварени журналисти.
05 Октомври 2005 09:49
Миранда, Пепси, Севън ъп = тъпо костовистко недоразумение...
05 Октомври 2005 10:16
Преди изборите социалистите обещаваха повишение на доходите, но не обяснявха, че всъщност първо ще повишават цени. Аргументите, че трябва да се съобразяваме с реалностите, ги изтъкват сега - преди се опитваха да ги кажат управляващите, но нямаше кой да ги чуе.
05 Октомври 2005 11:35
Коалицията да се разберат социална държава ли сме или либерална.
Ако сме либерална, като либерализират цените на парното, например, да либерализират правото на потребителя да ползва услугата. Който иска на пълна мощност, който иска да не ползва. В тово число и измислени такси и неадекватни преразпределитени проценти. Същото важи за цигари, алкохол, коли, пък ако щете и за каки, и т.н.
Ако сме социална държава, да си правят там преразпределенията, ако щат с пари, при положение че намерят, ако щат с купони, ако има нещо срещу тях.
Обаче най - накрая да ни уведомят, че който може да се спасява поединично /либерално/, който не да плаче силно, че иначе социално преразпределение в негова полза - някой друг път.
05 Октомври 2005 11:41
Съре, що да го търсим, нЕли управлява с БСП-ту и ДПС-ту, или сте го произвели вече испански наблюдател отблизУ...
05 Октомври 2005 11:44
Нищо ново под слънцето - от 15 години всички партии се правят на опозиция и действат като такава, поне по отношение работата на НС. Иначе по отношение на облагите и привилегиите на властта всичките се правят на управляващи. СДС какво викаше много години - Долу БКП, даже и когато те бяха сами горе, а всички останали бяха долу. Сега НДСВ - ами ще се правят на опозиция, защото такива ги надробиха през тези 4 години. Да си мълчат означава да признаят некадърността си и да бъдат изритани окончателно на следващите избори.
05 Октомври 2005 11:53
не мога да се светна докога народа ще търпи, ще го мачкат и ще яде само ла...на.моля ОТВОРЕТЕ МЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС
05 Октомври 2005 11:55
Правата на бедните се защитават по различни начини.
Един от тях, много ефективен и силно разпространен в България от време оно, е като стане някой министър /депутат, директор и т.н./ да хванеш някой беден братовчед /приятел, кум, сват и др./ и да му осигури условия да стане богат. Естествено част от това богатство се връща, така че и министъра /.../ не го мислим.
За съжаление други методи, които правят хората богати в богатите държави, за сега нямат почва у нас.
05 Октомври 2005 11:56
Oт собсвен опит знам че като не ми стигат приходите ограничавам разходите. Ако намалят държавните служители двойно могат да си увеличат заплатите без да увеличават данъците и цените. Вземете за пример Швеция с население колкото България а служителите 10 пъти по-малко. У нас уж частната собственост станала 90% а дърцавните служители се удвоили. А пък сега на един министър 5-6 заместника. Великият приватизатор Костов пък утрои областите!
05 Октомври 2005 11:56
Всъщност Христина Христова с призива си да не се вдига акциза за алкохола и цигарите практически призовава към увеличаване на данъчната тежест и то за всички. Цигарите - току-що писаха, че за загубите от тютюнопушенето са по-гоялми от бюджета на здравната каса. Какво по-просто нещо от яко вдигане на акциза на цигарите, драстично намаляване на потреблението и, общата сума на събрания акциз може би ще остане приблизително същата, но тя ще се плаща точно от тези, на които после се дължат загубите от тютюнопушенето, а тези загуби също драстично ще намалеят, което би могло да доведе до по-ниски данъци.
05 Октомври 2005 12:31
Ще се издърпат за косите...нали си имат собствен Мюнхаузен...
05 Октомври 2005 12:45
МАРКОНИ,
Сумата за заплати в бюджета е някъде около 4.3% от БВП, като се добавят и осигурителните вноски 1.5% стават 5.8% от БВП или някъде общо към 1.35 млрд. лева. Като ги съкратиш двойно много ли ще спечелиш - ще увеличиш безработицата, ще плащаш помощи, не е ясно дали като отидеш да си свършиш някаква работа в държавно учреждение вместо да чакаш примерно 3 седимици, няма да чакаш три месеца и то при условие, че изобщо се доредиш до служител. После тези служби много лесно се оправят с бройката на персонала - примерно съкращават 30 чистачки, които са на ниска заплата и наемат фирма да им чисти. Те ти намаление на персонала, но на фирмата се плаща десет пъти повече, отколкото за чистачките. А така може да направят с повечето персонал. Остават държавните служители, които колко са? Според мен са доста мало и даже всичките да ги махнеш почти нищо няма да се почувства в финансово отношение.

Редактирано от - XYZxyz на 05/10/2005 г/ 12:53:55

05 Октомври 2005 13:34
..........
защото
си е друго
да има кой
да ти държи палтото
в Бюрото...

/Валери Петров “Поема за пазача на фара” (по памет)/
05 Октомври 2005 14:03
Акцизи=контрабанда=пари:
1.За бюджет
2. За партии и" обръчи от фирми"
А Кайшков опъва кайша !
05 Октомври 2005 14:45
Абе Хиксе, в Италия що си съкратиха 10% от зарплатите, като е толку па малък дела им в БВП?
.
И стига с тоя БВП!!! Какъв % от БВП е принадения продукт, да не излезне, че заплатите на държавните служители са 90% от произведения принаден продукт....
05 Октомври 2005 15:23
Абе апострофна,
какво им завиждаш на бюджетните служители? Те ти малко инфо не за бюджетните, а за общшествения сектор.
По предварителни данни на НСИ за юни 2005 година в обществения сектор са заети 715 хиляди от общо 2191 хиляди заети за България, т.е. под 1/3. Най-много са в:

448261 /3688/ - Бюджетни организации и фондове управлявани от държавата
266753 /4687/ - Търговски дружества, предприятия и организации с приходи от стопанска дейност
189348 /3544/ - Образование
135962 /5182/ - Държавно управление; задължително обществено осигуряване
110962 /3766/ - Здравеопазване и социални дейности
74872 /4631/ - Транспорт, складиране и съобщения
Има и още в отрасли, които произвеждат нещо някъде около 130 хиляди.


Числата в скобките са средната годишна работна заплата за 2003-та.


http://www.nsi.bg/Labour/Empls05.htm
05 Октомври 2005 15:24
Абе апострофна,
в Италия може да си съкратят и наполовина заплатите, защото ги има. А в България как да съкратиш нещо дето го няма? И апострофна - кое е първичното - да ядеш, за да работиш или да работиш, за да ядеш или по-просто казано, за да произведеш принаден продукт не трябва ли първо и да се нахраниш? Конкретно за държавните служители, макар че май имаш предвид нещо по-различно - служители, които са на бюджетна издръжка, ако искаш да има държава не трябва ли и да ги храниш тези дето си ги турнал да ти вършат държавната работа?
05 Октомври 2005 16:34
ООо, Хиксе, егати популизма ти към бюджетните служители.
.
Ми ако от това ще се опраим, да земем сички да станем бюджетни служители, та да ни рани държавата и да произвеждаме...още повече хаос и корупция.
Нали това ти е логиката
05 Октомври 2005 16:36
апострофна,
ставаш за политик, аз казвам едно,
ти ми обясняваш, че съм казал съвсем друго.
05 Октомври 2005 16:38
апострофна,
твойта логика е: дайте да манеме таз държава, щото толкоз хрантутниц има там на нашио бюджет. Нали се сещаш кой има интерес от хаоса, който предлагаш?
05 Октомври 2005 16:48
Първо не ти ща заплатите от 2003-а, дай от по-ново време.
Второ от оная горната схема стана така:
448261 - Бюджетни организации и фондове управлявани от държавата
135962 - Държавно управление; задължително обществено осигуряване
====================
ОБЩО: 584223
чиляка
на държавна ясла
изживяващи се като управляващи
на 2191-584=1607 работещи, изкарващи принаден продукт па било то и под формата на здраве и образование
=============================
На секи 2, 7 работещи чиляка се пада по 1 пръч-тунеядец, де да ги управлява.

И ти викаш, че е нормално ората да са толку прости, че на трима да е назначена по една тиква или хрантутник!?
05 Октомври 2005 16:51
Неее, Хиксе, ти си политика.
Що като обяснявам, че народът трябва да има повече пари и по-високи заплати, за да може, нахранвайки се, да произвежда, ти ми въртиш през девет села да доказваш, че паре нема.
Ма кат стане въпрос за бюджетните служители и точно обратна песен пееш.
Бе що си не напраиш партия на бюджетните служители, като писано яйце ще те гледат.
05 Октомври 2005 16:54
Тц
Мойта логика е не е нормално на 2, 7 работещи да се пада по един търтей и на това да му се вика държавност.
Ем разпродадохте сичко и има се по-малко държавна собственост, ем 1 търтей на нема и три пчелички.
Къде пише, кой го е писал, че държава има като се пада по един надзирател на две пчелички и половина?
Да не си издал некоя повела напоследък?
05 Октомври 2005 17:13
апострофна,
много неща си написала, повечето невярни, но ще карам наред:
1/ Аз не давам данни за заплатите, а НСИ, там намерих за 2003-та като последна година.
2/ 1:2.7, първо е 2.75, останалото написано беше моя грешка, но въпреки това тези 584 хиляди са много разнородни по състав и не може да ги туриш заедно
3/ Бюджетни организации има много МВР, МО, ... пиши конкретно кого да махаме
4/ Задължителното обществено осигуряване е турено при държавното управление, за да скрие колко са тези в държавното управление
5/ Много фриволно определяш кой е тиква/хрантутник и кой не. Ако приложиш към себе си това фриволно определение, да не се окаже, че си още по-голяма хрантутница?
6/ Досега почти нищо не си обяснявала какво искаш, а само даваш определения за мненията на другите. Това за доходи, заплати, произвеждане - нищо конкретно.
7/ Какво аз съм доказвал изобщо не си вденала.
8/ Партия на бюджетните да правиш в общи линии по ти приляга, имаш опит вече в правенето на партии, като ти гледам писанията май си на бюджет и за това ти плащат - да пишеш, докато аз не съм не бюджетна издръжка и някак си не върви аз да правя партия, а и не искам.

Редактирано от - XYZxyz на 05/10/2005 г/ 17:19:59

05 Октомври 2005 17:24
Патриарх Никифор - тъп и злобен форумец !!!


Жалко, че си млад човек ...


Редактирано от - Miranda на 05/10/2005 г/ 17:25:01

05 Октомври 2005 17:30
Задължителното обществено осигуряване е турено при държавното управление, за да скрие колко са тези в държавното управление
Сега се пази да некажеш, че аз съм го турила.
От дърветата не виждаш гората, скрил си се зад една бука и си решил-Тука та тука.
И като са ти непълни и неясни данните, чопнати оттук оттам, от таа година, от онаа, от тия общи сметки, от ония...та какво точно се опитваш да докажеш тамо иззад буката?
А, да, че се пада едно гуведо не на 2, 7 работещи, а на 2, 75.... дадено
05 Октомври 2005 17:36
апострофна,
Всичко това ти го казваш, аз си позволих да посоча някои дребни или не толоква дребни неточности. То се хвана с най-дребното - точно както политиците.
Та очаквам все пак да обясниш ти за какво си, ако можеш?
05 Октомври 2005 19:13
Кайли разбира се е права, че държавните служители са твърде много, но пропуска факта, че много от тях са хора в напреднала възраст, неконкурентноспособни, няма да могат да си намерят друга работа, така че заплатите им са един вид социални помощи. Ако ги освободят така ли иначе ще увиснат на врата на данъкоплатеца, само че от скука може и да почнат да крадат като циганите . Освен това всички те си плащат данъци осигуровки редовно, та се създава измамното усещане, че има все пак някакъв ред в тая държава.
05 Октомври 2005 21:40
Е така де, ма понеже работодателят храни държавните служители да не останат на улицата, на улицата остават недържавни служители, та съотношението в безработицата се запазва.
Освен това ако беха наети безработните днес в производството, а изхвърлени дължавните чиновници на улицата, ония щеха барем да произвеждат нещо, а не само да намаляват статистиката за безработицата и да увеличават хаоса.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД