:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Политическата ни сцена прилича на мол в ромски квартал

Има многотия от партии, а няма платежоспособно политическо търсене, в което разменна монета е доверието, казва социологът Живко Георгиев
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Живко Георгиев


- Да започнем от злободневието. НЦИОМ изнесе данни, че само за последния месец електоралната подкрепа за ГЕРБ се е сринала с 4.5%. И то по причини, които няма да се променят скоро - скокът на цената на тока и лобисткото законодателство на сегашната власт. За какво е индикация този срив?

- Този срив прави политически видими някои от процесите, които до голяма степен ще обусловят изборите догодина. Истината е, че безспорната финансова стабилност на страната - едно често посочвано достойнство на управляващите, и видими постижения като строежа на магистрали, не могат да компенсират негативните тенденции в реалната икономика и най-вече в малката икономика на българските домакинства. Там тенденцията отдавна е негативна. Ефектите на кризата се натрупват с времето и обричат мнозинството от българите на невротично всекидневно съществувание, депресия, които, естествено, водят до гневни реакции спрямо управляващите. И то гневни реакции, които се усилват не само от конкретните им действия, каквото беше увеличаването на тока (защото то се приписва на властта, а не на някакъв си там орган), така и от опитите им да форсират публичната презентация на успехите си. Съчетанието на тези две неща - реално удряне по джоба на българските домакинства с нов залп от фукнявене с успехи в някои области, само ядосва хората и създава предпоставки за ръст на т.нар. наказателен или протестен вот. Просто хладилникът е на път да вземе връх над телевизора. Съвсем по друга логика се развива гневът на младите хора. Аз не бих казал, че всички тези, които бяха ядро на протестите, са непременно и само българският еквивалент на зелените движения. Това беше просто гняв. Не толкова от заплахата върху околната среда, колкото гняв срещу откровения и явен лобизъм на управляващите.

- Ако тази тенденция се запази, гневът се усили и ГЕРБ продължи да губи избиратели, засилва ли се вероятността за предсрочни избори наесен?

- Вече няма технологично време. Това можеше да се случи, ако беше взет курс към предсрочни парламентарни избори през януари-февруари. Летните месеци не са подходящи, за да се изиграе пълноценно цялата онази схема със служебно правителство, каквото предполага един предсрочен вот. Необходими са и законодателни промени в Изборния кодекс. Просто не остана време. Декември не се правят предсрочни избори, освен ако няма икономически и политически колапс.

- Протестният вот изглежда налива вода в мелницата на Меглена Кунева, чиято партия вече излиза на трета позиция в социологическите сондажи. Има ли опасност недоволните, които гласуват за Кунева, да се озоват в коалиция с ГЕРБ след изборите? Готви ли се подобен капан?

- Това е абсолютно възможно. Не знам дали се готви. Но дори сега е ясно, че при цялата мобилизация на финансов, организационен, административен и полицейски капацитет, ГЕРБ трудно може да има мнозинство. Дори само БСП и ДПС заедно биха имали повече, да не говорим, че сигурно ще има и други партии - някоя националистическа например. Така че на ГЕРБ навярно ще им се наложи, ако искат да оцелеят в коридорите на властта, да разчитат на партньори. А повече от ясно е, че най-благоприятният за тях партньор е Кунева - и от политическа гледна точка, и от гледна точка на някои минали родства. Но това е рискова игра за ГЕРБ. Подозирам, че сигурно някой някъде разработва подобни сценарии. Но е прекалено тънка игра за ГЕРБ да прецени още сега какъв партньор й е нужен - дали по-силен, или по-слаб, подходящ за мачкане. Шансът на Кунева да спечели повече зависи от две обстоятелства. Първо - дали в оставащото до изборите време тя няма да бъде подложена на откровена атака с черен пиар, което ще я тласне към по-опозиционно говорене и ще затормози бъдеща коалиция с ГЕРБ. Или ГЕРБ ще й помогне да вземе повече, за да бъде спечелена за бъдещо коалиране. Кунева може да вземе толкова повече, колкото по-убедително играе ролята на алтернатива, опонент, критик, за да акумулира повече наказателен вот. "България на гражданите" поне засега не изглежда да има огромен потенциал да събере вот "за". Тя може да разчита главно на протестен вот.

- Нямате ли чувството, че политическите алтернативи на прехода са вече изчерпани и се връщаме в изходно положение, в което Кунева играе ролята на ново СДС, а историята започва да се повтаря като фарс?

- Политическото говорене, политическите субекти засега не представят нито един достатъчно нов политически продукт като визия, послания и стил на поведение. Няма никаква нова идея. И при най-добронамерено вглеждане наблюдаваме рециклиране на идеи, които вече сме чували 90-те години, при това по-убедително. Имаше някакво освежаване с Бойко Борисов, но то е в сферата на масовия политически фолклор. Не в правенето на политика. Така че политическата картина не е обнадеждаваща. Тя е толкова унила, колкото е унила и реалната икономика.

- Защо никой не пробва да пробие отляво, където има само една БСП със спорно лява идентичност, а всички се гъчкат в дясното? Още повече че в Европа тръгна лява вълна, а и у нас има глад за социални идеи.

- От гледна точка на хала на обществото най-голям потенциал в момента има някакво ново ляво. Аз дори усещам емоционално родеене с този тип ляво, към което се числят и много от младежите, които бяха ядро на протестите. Само че БСП, доминирайки вляво, до голяма степен обезкръвява подобен тип левица, създава символно поле, в което веднага ще попадне това ново ляво. Ще му дойде със сигурност времето. Може би и в БСП нещо ще се смени дотогава, но по-скоро това ще е нова партия. Сегашната БСП очевидно е доста доволна от себе си, излъчва удовлетвореност и няма порив за радикална промяна. Това, което я крепи - електоралният корпус, стереотипи, думички, структури, й пречи да се промени, гипсира я.

- Само по еволюционен път ли могат да се разбият порочните схеми на политическото инженерство на прехода? Или трябват по-радикални промени, конституционни например?

- Не толкова чрез конституционни промени. На пръв поглед имаме ужасно плуралистична ситуация. Многотия от партии. Свръхпредлагане на политически продукти. Но цялото това политическо тяло няма зад себе си, под себе си, около себе си едно витално гражданско общество. Няма гражданска енергия. Цялата наша политическа сцена ми прилича на мол в ромски квартал. Няма платежоспособно търсене. Еквивалентът на платежоспособното търсене в политиката е търсенето, облечено в доверие. Тук няма търсене и не се вярва. Политическата класа е стигматизирана. Може да се появи някой атрактивен комуникатор в политическото, но не и човек, комуто вярваш. Няма истински лидери. Такива, които биха предложили нова визия за ново бъдеще. Сегашното бъдеще не се харесва на никого. Ние не само миналото и настоящето не си харесваме, не си харесваме и бъдещето, което изглежда предзададено. Нас ни е нужно ново бъдеще. Но няма такива пасионарни личности. А това става при по-голяма виталност на гражданското общество. Без натиск отдолу нищо не може да се случи. Трябва да се постави в по-тежък режим на работа машинарията, набираща политическия елит. Трябва да се вкара малко социалдарвинизъм там. Т.е. позитивен, естествен подбор. Цялата сегашна машинария е антиподбор. Така няма да се върне качественият политически живот и усещането на гражданите, че овластяват. Но нито демографската ни ситуация е благоприятна за по-голяма гражданска активност, нито политическата ни история и масовата политическа култура, нито социално-икономическият хал - прословутата средна класа, която създава хора, мислещи със собствените си глави, трудно управляеми, капризни и изискващи.

- След 22-годишен преход излиза ли отново на дневен ред въпросът за по-справедливо преразпределение на богатствата. Подобно на всички предишни управления ГЕРБ дораздаде публичната собственост в частни ръце и запази привилегиите на богатите за сметка на социално слабите.

- Преразпределение непрекъснато има, но то е между върховете. Там непрекъснато нещо се преразпределя. Иначе нямаше да е интересна политиката. Продължава и преразпределението в посока от бедни към богати. Неравенствата растат. Целият български преход мина в някакъв смисъл под знака на солидарността, но една много особена солидарност - на бедните с богатите. Би трябвало тази солидарност да спре. Не апелирам към някакъв прудонизъм - "всяка собственост е кражба", нито за стигматизация на богатите. Има заслужили и успели хора, които са състоятелни. Но това е тежкият печат на прехода. Той не създаде легитимни икономически елити и продължава да ни убеждава, че дори онези, които до вчера са изглеждали прилично, не са това, което са. Това е приятно зрелище за бедняка. В едно общество, в което масовата психология разсъждава по логиката" или си добър, или си добре", една от малкото утехи на губещите е всеки ден да научават, че някой успял е лош. Ние сме в толкова депресирана ситуация, че на огромна част от хората ще им стане още по-тежко, ако някакви много добри хора станат богати и преуспяващи. Тогава няма да имат оправданието, че са зле, защото са добри.

- То и бездруго няма такава опасност.

- Слава Богу, взети са достатъчно мерки това да не се случва масово. Само по изключение. (Смее се.)
27
3852
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
16 Юли 2012 20:08
Хубаво е когато интервюираният и интервюиращият са достойни един за друг. Според личната ми рейтингова агенция Живко Георгиев е точно толкова авторитет в ментологията (вери сори, исках да кажа - социологията), колкото Галя Горанова - в публицистиката. (Тук публицистика по изключение не е от "публичен .... каквото там беше. Да не си помислите лошо, ей! Днеска не ми се ходи до фризера!) Ашколсун, машалла, големи да порастнат и двамата!
16 Юли 2012 20:33
Ако правилно съм разбрал основните идеи на големия социолог Живко Георгиев, то: 1. Политическите субекти трябва да представят поне един един достатъчно нов политически продукт като визия, послания и стил на поведение. (Това си е направо откровение! Нова лъжа требе, значи, на старите и в сиганската маала вече не вярват. Абе... направо си е откровение!) 2. От предходния текст става ясно и какъв трябва да бъде този продукт: "политическите субекти" трябва да предлагат хладилници, при това - пълни. (Тук обаче съзирам известен технически проблем, свързан с: а) производството на хладилници, б) напълването им. Защото след като ГЕРБ обещаят по един пълен хладилник на всеки "гласоподавател"(!!!), то веднага БСП ще обещае по два, а Кунева, естествено, по три. След което ГЕРБ ще качат на четири и - давай отново!) 3. Изключително впечатляващи са метафорите на интервюирания виден социолог. Но, струва ми се, те изискват детайлен анализ и специално внимание, затова засега - само основната им идея: отгоре додолу сме го напълнили с лъжи тоя мол в ромски квартал, ама никой не идва да си ги купи. Не ни ли вярват, що ли? Поизносили сме се, значи. И едните, и другите. И тия, дето чакат за келепир, и тия, дето както д-р Терзиев пише, пак чакат за келепир, ама са повече по ибрикчийството... Няма платежоспособни купувачи, няма! Цигани всичките! И келепир няма, значи, ама няма и да има... Абе - цигани!
16 Юли 2012 21:24
На нищо не прилича гадаенето. Няма такова нещо ГЕРБ или БСП извън продължаващата неопределеност в основите на обществото. Размахват с тези "знамена" фокусниците, които по недоразумение са самоназовават социолози или политолози. Това им е работа.
Но представете, че изборите е минал факт и конфигурацията с процентите и местата е налице. Нещо ново ?
Това е времеви червей, който подяжда "прогнозите".
16 Юли 2012 21:46
Пропуснах колегата за нов продукт. Това, което Валерстайн определя като призрак на комунизЪма в третата му фаза е ли такъв. Какъв нов продукт може да предложи тази занаятчийска организация-поритици, политолози, социолози, като работи както свикна? Каква нова политическа класа може да произлезе от това създание?
Никаква. Но не това е проблем, това е констатация. Проблемът е стандартен- на всяка една машина. Липсват не детайлите, липсва ...машината. Имитациите въпреки че свършиха работата си не са машини, ментета са, а ла франги. А петрола струва, струва и тока. Като няма машини но има фотоволтаци ... струва неизплатимо

16 Юли 2012 22:39
Сегашното бъдеще не се харесва на никого.


Супер лаф. Напомни ми за "Бъдещето не е това, което беше" на Пол Валери'.
17 Юли 2012 06:19
Ха! Това не го очаквах. Като рентгенова снимка до фотошоп е.
17 Юли 2012 06:21
"Липсват не детайлите, липсва ...машината."

17 Юли 2012 08:21
Само по еволюционен път ли могат да се разбият порочните схеми на политическото инженерство на прехода?

Браво, Галя, за въпроса.
Но отговора е хем опит за оригиналност, ала ЖГ, хем нищоказване.
Защото - трябвало социалдарвинизъм, обаче политическата машинария давала отрицателен подбор.
Е, а защо?
Там искам аз да се порови...
17 Юли 2012 09:05
Много е странно, когато представители на Галъп започнат сами да опровергават официално публикуваните си собствени данни. Преди няколко седмици бяха публикувани данни на агенцията за електоралните предпочитания за БСП и ГЕРБ от януари 2007 г. до миналия месец. Анализът на тази подкрепа показва недвусмислено стабилни тенденции в покрепата и на ГЕРБ и на БСП. Има впрочем направен математически модел (коинтеграционен тест), който доста точно показва механизмите на тези зависимости. Или с други думи поне до сега няма как да се очаква "срив" в подкрепата за ГЕРБ. Моделът може да се види на https://sites.google.com/site/cuttingedgebg/politologia/kointegracia .

И тъй като данните на Галъп са може би едни от най-добрата емпирика у нас (за разлика от опитите за доста абсурдни тези на тяхна база от няки представители на Галъп) доста е странно безкритичното възприемане на данните на конкуренцията НЦИОМ. Става въпрос за това, че НЦИОМ има различна методология на интевюиране (това хората на Галъп го знаят много добре). И това е една от причините, защо при последните две проучвания НЦИОМ дава доста странно завишаване (впрочен през юни никой не се втурна да говори за скок на одобрението при ГЕРБ) и последвало занижаване на подкрепата на управляващата партия. Един по-дълбочинен анализ на струкурата на данните на НЦИОМ показва, че тази агенция дава много стабилни замервания в две направления: едното е БСП и негласуващи, а другата е ДПС . При другите партии динамиката е доста нестабилна, което означава, че при последните данни, където има замръзване около тези три групи, преразпределението на дяловете ще падне на ГЕРБ. В случая не става въпрос за критика на методите на агенциите - та са си такива, каквито са се научили да прилагат, а за безкритичното попагандиране на несъстоятелни интерпретации на публикувани данни.

Парадигмата за опазаряване на политиката (предлагане от партиите и търсене от избирателите) е доста елементарен интелектуален конструкт, който по идеологически съображения бе лансиран доста десетилетия през XX век. От 1990те години обаче се видя, че такава динамика никога не е имало. Като цяло в момента партиите от миналия век оцеляват като автономни организции по отношение на държавната власт и изобщо не се интересуват от набиране на властов ресурс през електората. В този смисъл и нищо "продаваемо" не му предлагат - е пускат му амигдално някоя секира или физиономия, кото не вианги дава желания резулта (зане го и спин докторът на Бш младши Роув). За тях е по-изгодно да имат достлук с мощните икономически и финансови групировки (корпорации), които също така са заинтересовани съвсем по бизнесменски от достлук с намиращите се на власт партии. Так че голямото социално-икономическо и политическо пространство, където възникват реалните проблеми и се търсят решения, е предоставено/изоставено на гражданските инициативи.
17 Юли 2012 10:41
Що не вземеш да прочетеш какво пише Минаващия, ами се силиш да бълваш фалшификации? Иначе - много наукообразно изглежда наистина, ама то, като си помислиш, при всичките ментологии (астрология, метереология, политология, социология и т.н.) си е така наукообразно. Проблемът на ментологиите не е толкова в това, че са ментологии, нито даже в това, че са безполезни, а в това, че са БЕЗСМИСЛЕНИ отгоре додолу.
-----------
В България се продават три типа запалки Zippo. Първите са оригинални, и цената им тръгва някъде от около 130 лева нагоре. Другите са фалшификат и могат да бъдат намерени за от 39 до към 80-90 лева. Третите са ИМИТАЦИЯ НА ФАЛШИФИКАТА и цената им варира между два и шест лева. Във функционално отношение разликата е следната: оригиналите палят винаги, фалшификатите понякога не палят, имитациите на фалшификата понякога палят. При последните съществува и още един проблем: докато запалят, вече ти се е отщяло да пушиш. Та, ако за щуротии каго горната ти дават повече от шест лева на парче, голям мошенник си, значи! Цар на пазарната икономика! Сичкото сигане ще ти вика "бате!!!".
17 Юли 2012 13:15
Интересно интервю. Само се чудя този човек защо не говори изцяло на български. В по-голямата част го прави, според мен, добре. Освен ако не го избива на "да впечатли, не да информира (за добрия си анализ в случая).
В помощ на тези, като мен, затруднили се с някои изрази.
стигма - позорен печат, петно, дамга, стигматизиране - опозоряване, заклеймяване.
пасионирани личности - страстни в некоja деjност (употребява се в сръбския език) - avid, passionate (докъде стигнахме - да си превеждаме български писания на английски и сръбски, ако искаме да ги разберем, поне аз). Долорес Ибарури.
17 Юли 2012 14:13
- Защо никой не пробва да пробие отляво, където има само една БСП със спорно лява идентичност, а всички се гъчкат в дясното?

На този въпрос може и иначе да се отговори, без да намесваме БСП. Никой не пробва да пробие отляво, защото в България политика се прави за пари, а - естествено - никой не иска да плаща за ляво. И аз да съм олигарх, и аз няма да искам да ми се мотаят някакви левичари наоколо и да ми застрашават комфорта. А произходът на българските партии през прехода е неизменно свързан с една или друга част от олигархията. (БСП е специален случай, тя по силата на историята можа да каже: Да биде олигархия!)
Иначе казано, автентична лява партия няма как да възникне от статуквото, тя може да възникне само отдолу. А процесът на възникване отдолу е дълъг, труден, сложен, и изисква както продължителни качествени натрупвания, така и кризисен момент.
Нещо подобно бях писал на блога по повод очакванията за някакво политическо развитие на енергията от юнските протести:
Натисни тук
17 Юли 2012 14:49
Мдаааааа, след горчивия опит миналия век държавата ни да бъде управлявана от неуки и прости некадърници- милиционери + Тато и ко, сега го повтаряме - управляват ни неуки, прости и некадърни милиционери + мутра и ко.
Сгромолясването сега върви в съкратени срокове- все пак тогава България бе на 29 място в света по БВП, сега сме след 70-то място, тогава имаше и някаква идеология и цел, сега - само и единствено груб материализъм.
Две такива управления за половин век са твъде много, за да оцелее България.
17 Юли 2012 15:46
Липсата на атаки по левия фланг говори за недвусмислено за липса на доверие в политическата система сред населението.
17 Юли 2012 16:02
Галето много добре зададе въпроса защо никой не се опитва да пробие през левия фланг ...? Ами, защото там бият през ръчичките - не мое да има алтернатива на "лявата" бесепе , хахаха.
Мнооооого ше ми е интересно, ако запеоцнат нещата при герп и се представят зле на бъдещите избори, колко доволни форумци ще има при една коалиция в управлението бесепе-депесе? (плюс пръмова?)
17 Юли 2012 16:18
Жената е избрала да се казва Кунева. Все едно към "на_казан" да се обръщат с "на_цукало". Все с чирпака ще стане работата, но съдържанието е важно.
17 Юли 2012 18:43
Е, ти съдържанието вече си го описал - като преименува наказания....
17 Юли 2012 19:03
Вие май сте едно? Имаше такава форма на организация и заплащане на труда едно време - бригадна. O tempora, o money! (заб. докато ви дойде преводача - това е на латински и частично на английски езици. За "б" елате утре. )
17 Юли 2012 19:12
"Сегашното бъдеще не се харесва на никого."

Супер лаф. Напомни ми за "Бъдещето не е това, което беше" на Пол Валери'.


Уместно! Също и под статията на Ламбовски. Казано честно, уж всичко ми е наред, но Пол Валери не ми е в багажния вагон...

Нищо, де, ще наваксваме бавно, неусетно почти. За любителите на пънка намерих нелош [итат на същото в некои си също неизвестни ми The King Blues, не знам от коя година.

..................

Chorus:
Singing now, woah the future's not what it used to be
So will the last one out please turn off the light, turn off the light
Woah the future's not what it used to be
So will the last one out please turn off the light, turn off the light.

Bridge:
Killing and drilling, well it's all they understand,
In the Middle East and Afghanistan,
They fight over turf, they fight over land,
If you give them a ting-a-ling,
While their trigger finger lingers,
With the second gun slingers,
They fight over that,
There's no unity, just to you and and me
Trying to keep our head above the lunacy,
It's just the way we're living,
And we will never give in,
To this -ism schism prison
That all men and women live in.
They war over guns, they war over god,
War over land and they war over drugs,
They war, they war, they war over love,
War over which god watches from above,
They war over oil, they war over race,
Some of them are warring just to save face,
They war, they war, they war over debt,
If it's a war they want, it's a war they'll get.

Chorus (x2)
Singing now, woah the future's not what it used to be
So will the last one out please turn off the light, turn off the light...
17 Юли 2012 19:27
The Future's Not What it Used to Be - King Blues Натисни тук

В интерес на истината аз си мислех, че изразът е The Future's Not What it Once Was и че аз съм го измислил, докато не видях, че е цитат, приписван на Yogi Berra. Както половината лафове, приписвани на Йоги Бера и този се оказа на друг човек. Но този човек не бях аз.
17 Юли 2012 19:51
Аха! Изтепвам се да търся оригинала, но френският ми език е - хайде не ембрионален, но фетус на не повече от 5 месеца.

Хареса ми музичката - непретенциозна и не се натрапва над поезията. Ще се запънкаря, май!

Йоги Бера бе за мен темна вода во облацех, ама като го проверих... Брррррррр. Пак добре, че не е Шри Пандит Гуру Махатман.

Да гасим ли лампите, май натам отива работата?
17 Юли 2012 20:39
А, ше ги гасим, ерепетата да ги гасят ако искат. Аз искам да догледам мача.
17 Юли 2012 20:40
Не бойте се, деца. Замонаших се още когато провидях настоящето бъдеще, малко късно, но още не е никога.

Орденът ми е толерантен. Можем да пънкареем в извънмолитвено или мавзолейно-поклонно време.
17 Юли 2012 20:51
Можем да пънкареем в извънмолитвено или мавзолейно-поклонно време.


Ето едно велико парче с много подходящ текст Натисни тук
17 Юли 2012 21:08
Тц, рок и роци - мойто твърдо нье.

Verba volant.

Scripta manent.

17 Юли 2012 22:04
Пак наплаших дечурлигата?

Реки, едно таквоз, блюз по-русски...

Натисни тук





18 Юли 2012 15:07
Paul Valéry


"L’avenir m’intéresse puisque je suis condammé à y passer le reste de mes jours."
"L’avenir n’est plus ce qu’il était."
"On entre dans l’avenir à reculons."

Последното не е зле: "Встъпваме в бъдещето заднишком."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД