:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,004,207
Активни 404
Страници 2,130
За един ден 1,302,066

Египетският президент махна военните от властта

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Хиляди египтяни излязоха по улиците на Кайро, Александрия и други градове, за да приветстват отстраняването на военните от властта.
Египетският президент Мохамед Морси сложи край на двувластието и извади военните от управлението на държавата. Президентът отмени приетите от военните през юни промени във временната конституция, които даваха на Висшия военен съвет големи правомощия, включително законодателни.

Той пенсионира военния министър и председателя на влиятелния Висш военен съвет маршал Хюсейн Тантауи, а също началника на Генщаба на армията Дами Анан. Двамата стават негови съветници, уточни Би Би Си. За военен министър е назначен ген. Саид ас Сеси, досегашен ръководител на разузнаването, а за началник на Генщаба - Сидки Ахмед. В съобщение на президентската канцелария се казва, че смяната е направена "за доброто на нацията" и влиза в сила незабавно. Тантауи бе член на правителството на Мубарак в продължение на 20 години и ръководеше страната след неговото отстраняване миналата година.

Мохамед Морси назначил още за вицепрезидент съдията Махмуд Меки. Той е вторият вицепрезидент в историята на Египет. Като президент Мубарак в продължение на 30 години не назначаваше свой заместник.

Зам. военният министър Мохаммед ал Ассар заяви, че президентът предварително е съгласувал решенията си с Висшия военен съвет, затова действията "не може да се разглеждат като преврат".

Правителственият в. "Ал Ахбар" пише, че отстраняването на маршал Тантауи и на други висши военни е "революционно решение". Политическият наблюдател Мухтар ал Ашари заяви пред ИТАР-ТАСС, че тези стъпки на новия президент "се очакваха отдавна и са насочени към укрепване на гражданското управление в страната". По думите му Мурси сложил край на двувластието и 60-годишното доминиране на военните в политиката.





807
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД