:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 524
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Испания отказва здравна помощ на нелегалните имигранти

Лекарите скочиха срещу новия закон, който влиза в сила от есента, и отказват да го спазват
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Заловени нелегални африкански имигранти от Сахара чакат на плаж край град Кадис, Южна Испания. Испанското правителство нареди нелегалните имигранти без разрешение за престой в страната да нямат право на безплатна помощ.
Нелегалните имигранти в Испания, които не разполагат с разрешително за пребиваване в страната, нямат да могат да ползват безплатна медицинска помощ в обществените болници от 1 септември т.г., предвижда наскоро приет от правителството в Мадрид закон. Документът налага големи ограничения на незаконните емигранти до общественото здравно осигуряване, писаха местните медии. Безплатна ще остане само спешната помощ, проследяването на бременност, раждането и следродилните грижи, както и здравната помощ за непълнолетните.

Лекарите обаче се обявиха против новите разпоредби, които трябва да влязат в сила от тази есен. Медиците са категорични, че ще продължат да оказват безплатна медицинска помощ на нелегалните имигранти. Почти 900 лекари са се подписали под манифест, в който се ангажират да "продължат да лекуват своите пациенти, които нямат установен статут". "Лоялността ми към моите пациенти не ми позволява да не изпълня етичния и професионалния си дълг,и да ги изоставя", се казва в текста на декларацията. По този начин те влизат в т.нар. "Движение на несъгласните", създадено преди месец от испанската Асоциация за семейна и обща медицина, в която членуват 19 500 души.

В отговор на притесненията, изразени от лекарската общност, Министерството на здравеопазването заяви, че работи по създаването на "платени спогодби", които да позволят на неевропейските граждани да бъдат включени в публичното здравеопазване. Според вестник "Ел Паис" таксата, която ще трябва да плащат хората под 65 г., е около 710 евро на година, а за по-възрастните тя е дори още по-висока - около 865 евро годишно. Обмисля се система, подобна на тази, по която в Испания се лекуват временно пребиваващите. Сметките за лечението на временно пребиваващите в Испания се изпращани в родните страни на имигрантите, ако има подобни договорености с Мадрид. Това важи за европейските страни, Испания има и двустранни споразумения със страни като Еквадор и Мароко.

Правителството на премиера Мариано Рахой преди месеци обяви намерението си да ограничи и т.нар. медицински туризъм от страна на европейци, притежаващи частна здравна осигуровка или осигурени в своята родина. Според управляващите чрез тези мерки ще се спестяват около 1 млрд. евро годишно от държавния бюджет. Испания се стреми по всякакви начини да намали бюджетния си дефицит под 3% от БВП до 2014 г.

50
2416
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
13 Август 2012 21:10
Ами да,лекарите са лекари ,докато не трябва да мислят за сметки! В България ги направиха търговци и даже на туземците отказват лекарска помощ,ако не се плаща.
13 Август 2012 21:21
Безплатна ще остане само спешната помощ, проследяването на бременност,
раждането
и следродилните грижи, както и здравната помощ за непълнолетните.

В недоразумението Булгаристан проследяването на бременност,
раждането
и следродилните грижи струват няколко месечни заплати, независимо, че си плащал
здравни вноски.По-изгодно е за българските семейства да идат в Испания за раждането
на децата си и по възможност да не се връщат повече.
13 Август 2012 21:25
Мравке тихо,недей да се изпускаш ,че и епидорала е безплатен за родилките! Няма да се отърват от български родилки.
13 Август 2012 22:37
Лекарите обаче се обявиха против новите разпоредби, които трябва да влязат в сила от тази есен. Медиците са категорични, че ще продължат да оказват безплатна медицинска помощ на нелегалните имигранти. Почти 900 лекари са се подписали под манифест, в който се ангажират да "продължат да лекуват своите пациенти, които нямат установен статут".

Ето, манерку, хора, които имат от новите ценности, за разлика от нашите лекари, които имат само твоите ценности.
14 Август 2012 00:30
НЕ трябва- НЕчовешко е!- да се отказва безплатна медицинска помощ на нелегалните емигранти, ако нямат пари в момента да си платят!
Но трябва те да бъдат задължени да си платят за оказаната им "безплатна" медицинска помощ - чрез полагане на "общественополезен труд", например! Или разни фондации и хелзински комитети по Правата на човека, или Църквата(Господ, Аллах, Авраам, Буда и т.н.), да платят за оказаната на нелегалните емигранти медицинска помощ!
Но НЕ е редно и НЕ е справедливо едни да плащат солидарни здравни осигуровки, а други да ги ползват безвъзмездно, като "дарения"!
Отделно, че НЕ трябва да бъде допускано да има нелегални емигранти!
14 Август 2012 04:29
Параграфе,
стига с тоя обществено полезен труд, бе братко!
Така си ги плещиш некои работи ...

В Испания всички сектори са заети и на заплати.
Какъвто и труд да се полага, то той се ЗАПЛАЩА.
Как ще стане тоя филм, нелегален имигрант да се разплати чрез труд?
Ми нали за да го накараш да работи, то трябва първо да го легализираш, контратисаш (намериш работа), осигуриш (медицински+пенсионно) , 13-та и 14-та заплата, годишен платен отпуск, работно облекло за сметка на тоя дето ще му даде работа и т.н.

Така ли е Черен Бик? ... обясни му на Парата, че неам нерви да му разяснявам ...


14 Август 2012 08:13
Лекарите ще оказват безплатни грижи за нелегалните имигранти!
На вид звучи хубаво, хуманно, но на практика точно с тези безплатни грижи /безплатни за имигранта, но плащани от държавата на лекарите и болниците/ лекарите товарят страшно държавния бюджет. Просто сметката я поднасят на държавата, вместо на имигранта. А тези сметки са надписвани с пъти.
14 Август 2012 09:27
Ми да построят газови камери и директно да ги горят бе, а Гозамбо?
Като са болни и не ги лекуват, а те умрат, гробища ще им осигуряват ли обществени да ги копат или директно на улицата ще се разлагат?
14 Август 2012 11:07
Браво на испанските лекари - ще работят без заплащане, даже ще поемат разходите за медицински консумативи от собственият си джоб... хуманисти, ехе...

Ама друг път.
14 Август 2012 11:39
В недоразумението Булгаристан проследяването на бременност,
раждането
и следродилните грижи струват няколко месечни заплати, независимо, че си плащал
здравни вноски.
Раждал ли си напоследък?
14 Август 2012 12:14
Hateras14 Август 2012 11:07
Браво на испанските лекари - ще работят без заплащане, даже ще поемат разходите за медицински консумативи от собственият си джоб... хуманисти, ехе...
Ама друг път.

Заплатете му ги даваме аз и другите данъкоплатци.И според всички допитвания до нас,данъкоплатците става ясно,че повечето нямаме нищо напротив да се лекуват ХОРА в нужда,но правителството да изисква от тяхните държави,особено от Великобритания заплащането на лечението на поданиците им.
14 Август 2012 12:16
.. хуманисти, ехе...

Ама друг път.


Не са хуманисти бе, хейтъри са, спи спокойно.
14 Август 2012 12:35
Черен бико, към момента вие, испанските данъкоплатци, имате проблем да покриете разходите по вашето си лечение, камоли да претендирате да плащате за нелегални емигранти. То е хубаво да искаш, но е добре и да можеш.

Доколкото става ясно от текста, спешната и неотложна помощ, както и детското и майчино здравеопазване остават за сметка на бюджета /така е и в България/.
14 Август 2012 14:10
Хатерас, в момента в Испания помощите за трайно безработни хора(демек, такива, дето няма и надежда да си намерят работа) са 400 евро.
Това е повече, отколкото средната работна заплата у нас.
Айде да не им даваме много акъл точно ние на испанците, а?
14 Август 2012 14:20
Хатерас, в момента в Испания помощите за трайно безработни хора(демек, такива, дето няма и надежда да си намерят работа) са 400 евро.
Това е повече, отколкото средната работна заплата у нас.
Айде да не им даваме много акъл точно ние на испанците, а?
А какво може да се купи с тези пари там?
14 Август 2012 14:51
Когато гръмнаха бомбите на Аточа (Мадрид), минимум 1/3 от населението на столицата се юрна доброволно да дава кръв. Шефовете на фирми пускаха работниците си в работно време за тази необявена, от никого не организирана, но същевременно животоспасяваща акция.
Радиостанциите приканваха непрекъснато шоферите да освободят основните пътни артерии за по-бързото преминаване/транспортиране на линейките с пострадали от ужасният терористичен акт до близките болници.

В Бургас гръмна автобус, а шоферите на таксита избягаха и се изпокриха.
Никъде в новините не се чу, че някой иска да дари кръв.

Откриите разликите.

14 Август 2012 14:56
430 май са.
Храните са по-ниски от тук. Моята приятелка, която работи в Испания и отвреме на време спира да работи, та стои на помощи, ми казва, че с тия пари може преспокойно да се плаща наема на едната стая, която държи, и да се живее прилично. Но не остават пари да праща на децата и майка си тук. Затова иска да работи.
14 Август 2012 15:05
Кайли,
приятелката ти се е осигурявала на минималната раб.заплата.
Ако е получавала 1 500 (средната за страната), ще получава в продължение на 1 година, 1090 евро на месец. Това всъщност е и “тавана“, наложен още от времето на Сапатеро.
Но в интерес на истината, някои продукти са по-евтини. Кило св.ребра от “меркадото“ струват 2 евро.

14 Август 2012 15:22
Но в интерес на истината, някои продукти са по-евтини. Кило св.ребра от “меркадото“ струват 2 евро.
Тук пък свинските котлетни пържоли са на 3,50 евро в Лидл Натисни тук и свински бут без кост на 2,99 евро в Т-маркет Натисни тук
Няма как в Испания кято цяло да е по-евтино оттук. Да не говорим за транспорт, електроенергия, развлечения и т.н. (ако изобщо можеш да си ги позволиш с 400 евро)
14 Август 2012 16:19
Испания е в дефицит от 3-4 години(горе -долу и оттогава натрупа дълга от около 80% БВП,преди бе 30%).Обаче социалната структура на държавата е толкова тлъста,че дори след орязването сега пак е в десетки пъти по "дебела" от българската.Дори бих казал,че спокойно би издържала на още малко диета-дори отслабването ще се окаже здравословно върху системата.
14 Август 2012 16:33
Обаче социалната структура на държавата е толкова тлъста,че дори след орязването сега пак е в десетки пъти по "дебела" от българската. Дори бих казал,че спокойно би издържала на още малко диета-дори отслабването ще се окаже здравословно върху системата.
И на какво отгоре прежививат испанците, след като заплатите намаляват, кредитите намаляват, ипотеките падат, безработицата расте, орязват социалните помощи и т.н. (нямам представа как са с депозитите, но едва ли разчита на тях, за да преживяват)
14 Август 2012 16:33
Ракита за теб само един пример.
Цените на тока се покачиха с около 40% за три-четири години.И сега плащам в една фактура ток и газ(нямам други енергийни разходи) -за една година на 75 кв.м.(обитаеми,чисти),2 телевизора,2 компа,+съдомиялна и сушилня,къпане всеки ден(лятото и по два пъти) - 1200-1300 евро.
Та това е по-малко от една от 15те заплати,които изработвам.Възможно ли е в България работник(не на високо ниво) с 3/4 от заплатата си да си плати енергиините разходи за година?А-а, пък нафтата последно около 1,25 евро.
14 Август 2012 16:36
Та това е по-малко от една от 15те заплати,които изработвам.Възможно ли е в България работник(не на високо ниво) с 3/4 от заплатата си да си плати енергиините разходи за година?А-а, пък нафтата последно около 1,25 евро.
Ми защо реват испанците тогава?
14 Август 2012 16:42
Ами малките деца що реват???
Ами разберете един път за винаги-на запад средната класа и надолу винаги реват,дори и в най-хубавите години за икономиката.Тогава искат по-големи заплати,а при криза за по-малко съкращения.Но...ако имат сега това,което имат то е от "реването"-даром никой не дава.
На всеки живял поне някоя година на запад му прави силно впечатление "спокойствието" от протести в България и който не познава българите би помислил:На тия всичко им е наред!
14 Август 2012 17:02
Но...ако имат сега това,което имат то е от "реването"-даром никой не дава.
Бог дал, Бог взел
Да живеш, за да протестираш Незнам, за някои може би е нормално и идеал в живота.
По-лесно обаче се протестира за увеличаване на доходите, а по-трудно за това, да не бъдат намалявани. Факт - и в Гърция, и в Испания.
14 Август 2012 17:07
Та понеже не ми идва следобедната дрямка,ще разкажа една случка от първите ми години работник.
Синдикатите и ръководството на фабриката преговаряха за новите условия.Подписват договор примерно за 3 години.Един ден синдикатите направиха събрание и ни казаха,че не могат да се спорузумеят за заплатите(разликата от изканите от нас и даваните от фирмата беше ..250 евро за година!!!! ) и изкаха да гласуваме за стачка.Тогава аз бях на годинка и полувина имигрант и като всеки българин-"умник" и всезнайко",та станах и им казвам:
-Ако излезнем дори само 2 дена в стачка(не се заплаща) вече сме на загуба,по добре да приемем каквото ни дават и мир.
Тогава босът на синдикатите най-спокойно,но настоятелно ми поясни:
-Не се борим за 15 евро на месец,а затова че трябва да покажем на ръководството ,че ние(работниците) също сме част от тази фирма и че без нас тя не може да прогресира.Те трябва да ни имат респект,затова трябва да наложим нашето условие и то по никакъв начин не застрашава финансовата стабилност на фирмата.
Е до стачка не се стигна,на другия ден шефовете приеха условията и измънкаха,че за да покрият разликата от 250 евро на работник за година нямало да инвестират в незнам какво си(напълно маловажни неща,по скоро оправдание за да не паднат по гръб).
Та този урок от колегите никога няма да го забравя.Без колективна борба (а не всеки за себе си) винаги ще си със свалени панталони готов за да те... минат от зад.
14 Август 2012 17:09
Тогава искат по-големи заплати,а при криза за по-малко съкращения.Но...ако имат сега това,което имат то е от "реването"-даром никой не дава.

Ако ставаше само с реване, то и в Африка да са се оправили. Реването помага когато се произвежда и фирмите имат пари да увеличават заплатите или държавата е събрала достатъчно от данъци за да дава на държавните служители и безработните.
14 Август 2012 17:13
Но не си мислете ,че само се взема.Ако произвеждаме Х продукт на час,то след време вече произвеждаме с няколко процента повече и така до края на живот на този продукт.С усилията на работници и инженери производителността расте правопропорционално(та и повече) на увеличението на заплатите.
14 Август 2012 17:16
Патагонец,мисля че от следващия ми постинг става ясно,че цикъла е работя-искам-работя повече или по-добре-и пак искам .
14 Август 2012 17:24
Няма как в Испания кято цяло да е по-евтино оттук. Да не говорим за транспорт, електроенергия, развлечения и т.н. (ако изобщо можеш да си ги позволиш с 400 евро)

Има как, но щом не вярваш, ще променим реалността и няма да има как.
Миналото лято на една комшийка си дойде дърщерята с две малки деца на почивка тук.
И си замина след 10 дена, защото каза, че не може да ги издържа децата с тукашните цени. Примерно детските и пюрета били на цена 2 до 3 пъти по-висока цена тук.
14 Август 2012 18:00
Да, бе! Колко плаща комшийката ти за наем на една самостоятелна стая? Сигурно в България за същата сума ще си наеме малък апартамент.
14 Август 2012 19:49
БОБЪРЧЕ,
бМб ЧПараграфе,
стига с тоя обществено полезен труд, бе братко!
Така си ги плещиш некои работи ...
В Испания всички сектори са заети и на заплати.
Какъвто и труд да се полага, то той се ЗАПЛАЩА...
.............................................................................
"Общественополезният труд" е принудителен и се заплаща! (виж чл.41 от НК)
Ерго, от заплатеното за положен "общественополезен труд" от НЕлегалните емигранти, могат да удържат суми за заплащането на медицинското обслужване на НЕосигурените НЕлегални емигранти!
Схвана ли!
14 Август 2012 20:47
Да, бе! Колко плаща комшийката ти за наем на една самостоятелна стая? Сигурно в България за същата сума ще си наеме малък апартамент.

Комшийката ми със социалната помощ там може спокойно да живее и да плащша наем за една стая.
Българите в родината си, демек тук, със социалната помощ не могат да си купят карта за градския транспорт.
14 Август 2012 23:51
С 430 евро месечно е голяма мизерия. Поне така съм чувал. Ако си плати квартирата с разноските стигат само за храна и то от най-евтината. Мои познати - той 1500, тя 800 и бяха доволни, но това беше преди няколко години. Казваха ми, че ако вземаш 800 хич не са много, живее се, ама скромно.
15 Август 2012 09:14
Патагонец,мисля че от следващия ми постинг става ясно,че цикъла е работя-искам-работя повече или по-добре-и пак искам .
А в момента какъв е цикълът?
Казваха ми, че ако вземаш 800 хич не са много, живее се, ама скромно.
800 евро в Зап. Европа са като 800 лв. тук, т.е. малко над средната заплата, а това е все по-масова заплата в страните от ПИГС, както и сам Панайотис призна преди 1 седмица тук.
15 Август 2012 09:22
С 430 евро месечно е голяма мизерия. Поне така съм чувал.

А какво си чувал, колко е социалната помощ тук?
Нали правим сравнение, а не просто ковем по Испания.
Там с 430 евро е мизерия, но се живее, тук с 50 лева социална помощ добре ли е?
15 Август 2012 10:01
Там с 430 евро е мизерия, но се живее, тук с 50 лева социална помощ добре ли е?
Доколкото знам, социалната помощ за безработица тук започва от 140 лв. и стига до 90% от заплатата, в зависимост от това по какъв параграф си уволнен. Все пак, у нас е възприет модел, който не стимулира безработните да разчитат дълго време на помощи. Въпос на политика.
15 Август 2012 10:33
800 евро в Зап. Европа са като 800 лв. тук, т.е. малко над средната заплата, а това е все по-масова заплата в страните от ПИГС, както и сам Панайотис призна преди 1 седмица тук.

Не става дума за цяла Западна Европа, а за Гърция, Испания и Португалия. За Италия в южната част също е така. В другата Западне Европа заплатите са по-високи. Жилищата (квартирите) са доста по-скъпи от България ако сравняваме София с някоя от столиците. Храната може и да не е, но другите разходи са по-високи. С 430 евро като се плати ток, вода, мобилен или друг телефон, транспорт - то нищо не остава. В супермаркета се купуват намалени стоки, на които срокът на годност изтича същия ден. Ако ще мизерствам в Западна Европа, то по-добре да си мизерствам в България, където поне няма да съм сврян в една миниатюрна стаичка.

15 Август 2012 11:38
Ако ще мизерствам в Западна Европа, то по-добре да си мизерствам в България, където поне няма да съм сврян в една миниатюрна стаичка.
Лошото е, че в България икономиката е замръзнала и безработицата се покачва, което дърпа заплатите надолу. Това принуждава българите, заминали в чужбина да предпочитат да стоят там, па макар и да работят за относително ниски заплати и да живеят по няколко човека , сврени в една стаичка, както казваш. Наскоро чух, че си заслужава да заминеш на запад, ако там получаваш минимум четири пъти повече, отколкото си получавал в България дотогава. Т.е. една заплата от 700-1000 лв. тук трябва да отговаря поне на 1400-2000 евро там, което е непосилна заплата за голяма част от нашенските гастарбайтери (отличавам ги от трайно установилите се емигранти, които може и да получават такива или по-високи заплати, но и това не е много сигурно).
15 Август 2012 13:37
Доколкото знам, социалната помощ за безработица тук започва от 140 лв. и стига до 90% от заплатата,

Не, нищо не знаеш, това не е социална помощ, социалната помощ тук, аз пък доколкото знам, е под 50 лева на месец и се дава при такива изчанчени условия, че ако имаш съборетина на село с отдавна починали родители, няма да получиш социална помощ.

Лошото е, че в България икономиката е замръзнала и безработицата се покачва, което дърпа заплатите надолу. Това принуждава българите, заминали в чужбина да предпочитат да стоят там


А освен това българите стоят там, защото получават първо помощи за безработни в размер на до 90% от заплатата 1 или две години, а после започват да получават социални помощи от 430 евро и нагоре.

Докато тук не получават нищо.
15 Август 2012 14:22
А освен това българите стоят там, защото получават първо помощи за безработни в размер на до 90% от заплатата 1 или две години, а после започват да получават социални помощи от 430 евро и нагоре.

Едва ли такава система може да продължи вечно след като държавните финанси са в колапс.
15 Август 2012 14:58
Едва ли, не едва ли, така е, задника си съдери, в другите държави държавата се грижи за хората.
Затова си стой тук, защото тук ти е мястото с твоите теории и нагласи. И когато хората напуснат тая територия, си играй на жмичка с циганите, щото от години вече децата в училище са 50 на 50, а циганетата по-бързо възмажават и дават плод, ако ти е известно.
Та казвам как е там, така е и във Франция, така е и в скандинавските, така е в цяла западна европа, ако има малки изключения, нека ги съобщят.
И след година и 4 месеца като отворя тотално вратите за българите, току виж от 6 милиона българи тук останали 3 - пенсии, цигани и ти.
Никой не е луд да виси в злонамерена държава, когато са му отворили вратите към социалните държави.
А там, колкото и да се влоши положението, тук, колкото и да се подобри, в близкото столетие нивата няма да се засрещнат.
Принципа на скачените съдове - ние там, тук - циганите, ти и манерку. А и Хърсев.
15 Август 2012 15:43
Никой не е луд да виси в злонамерена държава, когато са му отворили вратите към социалните държави.
Кайли, аз така и не разбрах, каква е твоята рецепта? Доскоро говореше за бунт, сега говориш за емиграция?
15 Август 2012 15:46
Принципа на скачените съдове - ние там, тук - циганите, ти и манерку.

Хайде де, само се каниш! Иди и пробвай как е там, но без да си работила и да си се осигурявала май социал не дават вече. Някои са успели да се закачат за социалните системи, ама онези там се усетиха, та вече не щат да дават толкова лесно. Тепърва ще изменят закони да затворят вратичките за "социалните" туристи.
Циганите са делеч по-хитри от останалите как да се уредят някъде без да работят. Всички чалъми са научили да се закачат като пиявици някъде, където ги устройва. Ще обиколят няколко държави и ще пробват навсякъде докато стане.
Да работя на Запад нискоквалифициран труд за 1000 евро нямам никаква сметка. Тука съм по-добре, защо да ходя там?
15 Август 2012 16:03
Кайле, хората са ти казали, както сме ти казвали много пъти. Сериозни пречки за хора с професия и квалификация да си намерят работа и да се установят в ЕС, няма. Който наистина е искал и е могъл да отиде, го е направил. След 2013 няма да се променят съществено нещата, освен че ще може и човек без квалификация да кандидатства свободно за чистач в Германия.
15 Август 2012 16:10
Да работя на Запад нискоквалифициран труд за 1000 евро нямам никаква сметка. Тука съм по-добре, защо да ходя там?
Еййй, доживяхме да чуем и такива изявления В които има голяма доза истина. Допреди няколко години беше немислимо да допускаме такива неща, но още една такава криза и стандартите на живот в Изт. и Зап. Европа почти ще се изравнят
15 Август 2012 18:43
Тепърва ще изменят закони да затворят вратичките за "социалните" туристи.

Айде и ти като Хърсев, почакайте и ще видите колко лошо ще стане там.
Ми 25 години чакаме, а преди това още 45.
Само дето тук става по-лошо, събудете се бе!
Социална държава не значи да си на социал, а значи като работиш, да ти дават достатъчно за живот и после да ти дават и пенсия, достатъчна за живот.
5 години работа в Италия са равни на 40 години работа тук - същата пенсия. Айде, да се промени нещо, 10 да станат, ама къде са 10, къде са 40...
И като и младите не са с широко затворени очи и не искат да работят тук за без пари и за евентуална пенсия след 40 години трудов стаж - то се вижда с просто око накъде вървят нещата, ама окото трябва да е просто, мозъкът не трябва да е прост.
То човек предупреждава, че иде буря, предупреждава, обаче вечно има идиоти на полето с изплезен език, който се кълнат - не вали бе, е даже не капе.

Сериозни пречки за хора с професия и квалификация да си намерят работа и да се установят в ЕС, няма

И на теб ми писна да повтарям, се едно си говорим с Ърсев - ама там и хората без квалификация, представи си живеят! Аз говоря за обществото, ти тесногръдо говориш за себе си. Колко пъти да го повтаряме това бе манерку, ти живееш с цялото общество и ако то е болно, необразовано и разпуснато, и на теб няма да ти е добре, рано или късно ще го усетиш.
Като ти падне гръм от ясно небе. От такъв край съм, че там 2/3 от населението вече го няма, дъртите измреха, младите се изнесоха в чужбина. Виждам там какво се случва, това е предизвестена смърт, процесът е същия за цялата страна и най-накрая и в София. Там вече тайфуни вилнеят, а ти плезиш език и викаш - епа, не вали.
15 Август 2012 20:23
5 години работа в Италия са равни на 40 години работа тук - същата пенсия. Айде, да се промени нещо, 10 да станат, ама къде са 10, къде са 40...

То затова клонът се скърши, не може за 5 години да си заработил за 20-25 години пенсия. Гърците, а след тях и испанците ще се усетят, че социална пенсия се дава не някой да живее с нея в чужбина, а само ако живее в страната.
Тепърва започват промените и то не защото някой ги иска или много им се радва, а защото една система трябва да бъде стабилна, а не да затъва в дългове, което неминуемо ще я доведе до фалит. А то сега какво? Яли, пили и се веселили, а децата и внуците да плащат.
15 Август 2012 20:30
То затова клонът се скърши,

Къде го видя да се скърши? Ти не разбра ли, че светът се върти по свои собствени закони, не по бръмбарите у нечии глави?
Клонът се скърши в България, на Испания нищо и няма, българите в Испания си седят там и не се връщат, а испанци и гърци не са дошли да работят насам.
Ако се е скършило там, хората щяха да се върнат.
Назобал си много талаш.
15 Август 2012 20:47
Клонът се скърши в България, на Испания нищо и няма, българите в Испания си седят там и не се връщат, а испанци и гърци не са дошли да работят насам.

Насам не са дошли да работят, но ходят в други държави.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД