:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 492
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Трудов стаж се трупа дори когато не се работи

Може ли да ми кажете как се изчислява и събира трудов стаж? Отпуските и различните обучения и курсове включват ли се в този трудов стаж?



М.Ч, София



Според Кодекса на труда (КТ) трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години. В чл. 355, ал. 2 от същия нормативен акт е записано, че "за 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения". За 1 месец трудов стаж пък се зачита календарният месец, през който са изработени най-малко 21 дни при петдневна работна седмица. 1 година трудов стаж пък има при 12 месеца трудов стаж, изчислени по начина, предвиден за едномесечния трудов стаж.

Изрично е записано, че за трудов стаж по КТ не се признава времето в повече от действително изслуженото по трудово правоотношение, което се признава за пенсия. Същото е с времето в повече при превръщане на труда от една категория в друга при пенсиониране на работника или служителя.

Иначе за трудов стаж се смята времето, през което работникът или служителят е работил по трудово правоотношение, както и времето, през което лицето е работило като държавен служител. Такъв стаж е и времето, през което е изпълнявана държавна служба или работа по трудово правоотношение според законодателството на друга държава - членка на ЕС, в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария. Трудов стаж по българския КТ е и времето на заемане на длъжност в институция на Европейския съюз, удостоверено с акт за възникване и за прекратяване на правоотношението.

Действително са предвидени норми, които признават за трудов стаж време, през което работникът или служителят не е работил. Такива са например почивните и празничните дни, както и ползваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащането им. Те се признават за трудов стаж. Същото се отнася и до ползваните неплатени отпуски. Те обаче трябва да са установени в КТ или в други нормативни актове, когато това изрично е предвидено.

За трудов стаж се признават и ползваните неплатени отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане. Така е с времето, прекарано в курсове, школи и други форми за професионална квалификация и преквалификация с откъсване от производството. По същия начин се процедира и с времето, през което работникът или служителят не е работил поради неправилно недопускане на работа.

КТ дори определя и "време, което се признава за трудов стаж, без да е съществувало трудово правоотношение". Такъв случай е например този, при който работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването му на работа. Същото се отнася и за случаите, в които уволнен поради задържане от органите на властта е останал без работа в резултат на това уволнение. Това е в случаите, в които той не е бил привлечен като обвиняем, бил е оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление. Пак за трудов стаж се изчислява и времето, през което лице е изтърпявало наказание "лишаване от свобода", което впоследствие е признато по съответния ред за неоснователно наложено. Същото се отнася и ако трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, защото не е била предоставена подходяща работа от работодателя съобразно предписанието на здравните органи. За трудов стаж се признава и времето, в което работник или служител е останал без работа поради незаконно задържане на трудовата книжка. Такъв стаж има и за майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижи за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст. Същото е и положението и с хората, които са останали без работа и са получавали обезщетения за безработица, както и тези, включени в школи и курсове за преквалификация.



1
4210
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Октомври 2012 08:35
Защо ли ми се струва, че вече никой не се интересува от трудов стаж, а само от ОСИГУРИТЕЛЕН стаж??!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД