:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,002,112
Активни 418
Страници 35
За един ден 1,302,066
Дисекция

Болезнената липса на авторитети създава псевдогерои

Мнозинството от тези, които могат да навият пружините на часовниците за нова промяна, нямат желание да поемат кръста на своето време
Снимка: БГНЕС
Никой нямаше да чуе за Мишо Шамара в национален план, ако скуката на прокурори с тоталитарни рефлекси, не бе изпрала нафталина от кецовете му.
Обвинението срещу Мишо Шамара - за поругаване на знамето на Републиката - породи масово недоволство, достигащо до възхита в социалните мрежи. За тези социални амплитуди ще пиша. Другото е спиране на времето - процес, който захранва всяка авторитарна система, защото времето носи промени.

Уточнявам: За мен Биг Ша (Мишо Шамара) не е дисидент или жертва. Никой нямаше да чуе за него в национален план, ако скуката на прокурори с тоталитарни рефлекси, не бе изпрала нафталина от кецовете му. В България няма културно дисидентство, каквито разкази звучат в западните медии за Русия и момичетата от Pussy Riots. Или пък напевът на Би Би Си, които направиха препратки между Биг Ша и "пуситата". Дисидентското движение увлича заради своите ценности и идеи за спазване свободата на словото и човешките права. Човешко право ли е обругаването на национален флаг? Ако е така, значи Биг Ша е дисидент.

Наскоро мой другар, когото ползвам като морален компас, ми писа за движението на анонимните. Движението на анонимните е толкова по-масово, колкото по-настойчива е претенцията на управляващите за цялостен, всеобхватен контрол.



Активист на анонимните е принуденият човек



Това е една масова терапия без правила, но с потенциала на световен протест, насочва ме компасът. Принуденият е същинският дисидент в България. Защото той се съпротивлява срещу тоталния контрол, партията-държава и диктатурата на низките страсти. Макар че тази съпротива често се случва пасивно - чрез удавена в алкохол мъка, псувни в кръчмата или вечер под одеялото.

Авторитаризмът (принудата) на днешна България се изразява в тоталността на образа, медийното възпроизвеждане на едно лице, с неговите лентички за рязане, жестове, дразнещата увереност и безпардонност в изказа. Липсата на изход, която създават всичките политически субекти, завършва тази авторитарна система. Наподобява рефрен на безизходицата, който звучи като задължителна молитва на деня.

Това са условията, в които вирее анонимният дисидент. Той пише по форуми, участва в групи на недоволството в социалните мрежи. Там принуденият намира своята свобода, без да има претенции за задължаващо минало или бъдеще с нови очаквания.

На пръв поглед в интернет се случват тектонични размествания на социални пластове. Сгъстено напрежение, което се изразява в появата на "групи на омразата", "на задруга срещу статуквото", на културното или етническото различие. Високата температура и налягане избухват като исландски гейзер в социалните мрежи. Именно създаването на групи и каузи - това са видимите ефекти.

Анонимното дисидентство има нужда от време, за да узрее. Интернет е само подиум за упражнения. Истинската социална гимнастика е на улицата и тя се случва, но спорадично. Преминава през самоорганизацията на недоволни, които решават, че трябва да върнат общото благо и да се опълчат срещу принудата. Ако се съмнявате, питайте орлите от моста.

Един цитат от полския журналист Ришард Капушчински (работил със службите, но приятел с истински дисиденти): "Априорните, авторитарните системи: в тях хората могат да съществуват благодарение на това, че спонтанно изработват подсистема на разнообразно патологично приспособяване. Така светът на неформалното позволява авторитарните системи да се запазят".



Въпреки всичко принуденият човек има нужда от водачи



За момента часовниците са спрени. Стрелките сочат към два проблема. Единият е, че част от движението на принудените припознава лица, безопасни за авторитарната система - носители на безразличие, удоволствие, култ към голия бедър и безкритичния цинизъм.

Вторият съществен проблем - болезнената липса на смелост на публичните лидери в българското общество. Мнозинството от тези, които могат да навият пружините на часовниците за нова промяна, нямат желание да поемат кръста на своето време. Тези, които могат да бъдат припознати като такива, са със сепсис, причинен от всеобщото омерзение. На никой не му се занимава с морални масовки. Ето как принудата довежда псевдогероите.
11
3849
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Октомври 2012 19:50
Тези, които могат да бъдат припознати като такива, са със сепсис, причинен от всеобщото омерзение.

В България, лидерството се достига винаги с група. Или истинският лидер прави собствена група, с която достига върха, или някоя група - може и външна, небългарска - избутва някое чучело на лидерско място. Болестта "липса на авторитети" е хронична и ще става все по- болезнена. Карма
09 Октомври 2012 20:49
Илия Вълков
09 Октомври 2012 21:25
След "Не пей ми се" следва "Жестокостта ми се сломи". Така върви светът.
09 Октомври 2012 21:57
Отчайващо плъзгане по повърхността. Истинският анализ липсва.
09 Октомври 2012 22:39
Внимателния,
липсата на авторитети може да е болест за теб самия, но за щастие повечето хора не приличат на теб.
10 Октомври 2012 00:13
Ако някой си мисли, че Вълков говори за Шамара, се лъже. Той говори за Витков.
"За момента часовниците са спрени. Стрелките сочат към два проблема. Единият е, че част от движението на принудените припознава лица, безопасни за авторитарната система - носители на безразличие, удоволствие, култ към голия бедър и безкритичния цинизъм. "


Тези етикети напомнят твърде много на табелите, с които навремето "разобличаваха" хипи движението.
10 Октомври 2012 04:20
Сократе, точно това си помислих и аз докато го четох.
10 Октомври 2012 09:20
В никакъв случай не искам да защитавам Мишо Шамара, за мен той си остава един простак и нищо повече. Това че не пее чалга не го извинява. Но аз гледах прокурорчето, което повдигна обвинението за поругаването на националните символи в предаването "Всяка неделя". Впечатлението с което останах от този плазмодий беше, за една мазна изтривалка, която иска да расте в съдебната кариера. Кокинов го бил подкрепил, баси аргумента, той бил задължен по закон видите ли да го направи. Разбира се, че е длъжен, тогава защо не се самосезира за нещо къде-къде по-важно от това да се занимава с простаци и тяхното творчество? Защото така е най-лесно. И безопасно. Пък и току-виж пораснал в кариерата...
10 Октомври 2012 09:21
...
Вторият съществен проблем - болезнената липса на смелост на публичните лидери в българското общество. ...

Интересно, когато в България има грандиозни системни проблеми от конституционен, корпоративен и друг характер, Вие обяснявате липсата на жизнеспособни алтернативи с индивидуални категории и то не у онези като Костов, Доган, сега пак Даниел Вълчев и т.н., които са затапили системата и очевидно продължават да си прокарват интересите, морала, безотговорността и изобщо всичко, на което са носители, а с липса на смелост у по-младите. И това следва да го възприемаме за смело начинание на журналистически анализ с усвоения съответно хонорар, така ли
10 Октомври 2012 15:28
Няма нищо чудно,че в страната, която няма нито своята унгарска есен, нито пражка пролет, нито своята полска солидарност, нито своята румънска революция, нито югославската гражданска война, а само един гладен бунт през зимата на 96/97-а, няма кандидати за мъченици. У нас всеки лидер на недоволството на дадена класа или гилдия бива много бързо изоставен от последователите си в момента, в който властта почне да фабрикува компромати срещу него, и да настройва другите класи и гилдии срещу тази, която роптае, по баналната, но страшно ефективна у нас тактика "разделяй и владей"

Много е покорна българската главица, и се надига да се бори не за свобода, а за салам. Свободата на словото не вълнува никой, важни са свободата да вариш ракия и да правиш бахур.

Затова българина не се надигна масово през трите изминали години милиционерщина и бай-ганьовщина, а чак сега, когато колабиращата икономика и ескалиращите цени свалят все повече хора под границата на бедността, и салама става все по-оскъден.
10 Октомври 2012 19:05
Внимателния,
липсата на авторитети може да е болест за теб самия, но за щастие повечето хора не приличат на теб.

Васик, сигурно е, че повечето хора не приличат на мен
но за авторитетите грешиш.
Без тях не може да има нито духовна, нито материална, нито политическа култура. Какво говоря, без авторитети едно бебе не може да се роди
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД