:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 485
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данък върху лихвите? Ще е скъпа грешка

Облагането на доходите от депозити влезе в дневния ред на управляващите. ГЕРБ явно не си дава сметка, че може да предизвика оскъпяване на банковите кредити
Любомир Дацов
Вече е ясно, че управляващите обмислят нов данък върху доходите от лихви на гражданите. Според медиите идеята е така да се осигурят около 200 млн. лева от необходимите 600-800 милиона за предизборно увеличение на пенсиите. Според министъра на финансите Симеон Дянков такава промяна не е залегнала в проектобюджета за 2013 г., подготвен от МФ, но можело да се приеме на някакъв етап в парламента.

Всичко това изглежда като поредното тестване на случайно хрумнала някому идея, защото много бързо бе официално отречено. Но с оглед на това, че само седмица по-късно в България пристигна мисия на МВФ за редовните разговори за бюджета, може би идеята не е била толкова случайна. Особено като се подсетим, че през 2013 г. предстоят парламентарни избори и все отнякъде ще трябва да се намери храна за пропагандната машина на властта - особено на фона на ниската трудова заетост в последните години. При всички случаи ще е интересно как управляващите ще напълнят паничката на бюджета, която изпразниха през мандата си. Така че идеята за данък върху лихвите по депозитите може пак да се появи на дневен ред.

Аз лично виждам няколко дребни аргумента в полза на такъв данък и много повече и по-солидни съображения против него. Хубавото е, че икономистите в България в пристъп на необичайно единодушие се обявиха против тази идея.



Три малки "за"



Правителството ще може да вдигне предизборно пенсиите, без да увеличава дефицита. В очите на Брюксел и на рейтинговите агенции ще изглеждаме като надежден партньор. Това би имало смисъл, ако в увеличението можеше да се открие някаква друга логика освен предизборната. В същото време такава мярка противоречи на две основни тези на управляващите: първо, че икономиката се възстановява и през 2013-а това възстановяване ще бъде усетено по-значително (ако е така, защо тогава е нужен нов данък?); и второ, че събираемостта на приходите, която беше откровено пробита след 2010-а, коренно се е подобрила. За незапознатия читател ще припомня, че БВП се е повишил заради инфлацията с около 10 млрд. лева за последните три години, тоест в бюджета би трябвало да влизат поне 3 млрд. лева допълнителни приходи. Да не говорим, че повечето данъци и такси бяха реално повишени - въпреки твърдението на правителството, че не се пипат данъците.

Ще се разшири базата за облагане на доходите - у нас освен лихвите сега не се облагат също доходите от инвестиционни инструменти и капиталовите печалби на борсата. Това е сериозен довод, защото българската данъчна система е изградена на принципа на широка основа и ниски ставки, което й позволи да бъде толкова ефективна през кризата.

Данъкът ще е лесно събираем. Независимо каква схема ще се приложи данъчните власти относително лесно могат да проверяват информацията. Банковият сектор е високо компютризиран. Принципът е обикновено доходите да се облагат при източника, което ще рече, че гражданите са задължени да декларират приходите си от лихви. Другата възможност е самите банки да подават тази информация по служебен път, което би осигурило почти 100% събираемост на тези приходи, и то при много ниски административни разходи.

Има обаче



три големи "против"



Идеята, че могат да бъдат обложени големите депозити, или най-общо "богатите", за да се дадат после тези пари на "бедните" пенсионери, е отявлен пролетарски популизъм. Винаги съм се съмнявал, че увеличаването само на пенсиите е достатъчно за подпомагане на вътрешното потребление. Тази мярка е давала резултат само когато и останалите доходи са се увеличавали, т.е. частният сектор е работил. Дори третокурсниците знаят, че при силно отворени икономики като българската това не може да стане. Освен това как ще вземеш от "богатите" спестители, щом, както споменах, две трети от депозитите са под 1000 лв.? Сигурно самите пенсионери са сред тези дребни вложители - отделящи по някой лев от пенсиите за внучето. Безочливо ще е да обложиш тези им пари, за да им увеличиш пенсиите.

Впрочем безумие е да се вярва, че големите депозити ще се задържат в банките при такава мярка. Те са собственост по правило на хора с добро образование и добра финансова култура, които държат парите си в банките, защото в момента това е изгодно. Ако престане да бъде толкова изгодно, те лесно ще намерят други инвестиционни възможности - в страната или по-вероятно извън нея. Какво ще спечели от това системата?



А какъв ще е ефектът върху лихвите по кредитите?



Поне в краткосрочен аспект (независимо че в момента българските банки не страдат от ликвидни проблеми) едно облагане на лихвите по депозитите би довело до естествена преоценка от страна на вложителите къде да си държат парите. Част от тях биха се преориентирали към банки с по-високи лихви, които до момента са изглеждали по-рискови. Това неминуемо би накарало останалите банки да опитат да запазят клиентите си. Дали ще вдигнат лихвите, или ще предложат някакви други бонуси, няма значение - крайният ефект е еднакъв. Цената на ресурса ще се повиши, а това еднозначно ще доведе до повишаване или поне натиск за повишаване на лихвите по кредитите. Ето ви още една пречка за дългосрочното възстановяване на икономиката.

България трябва да осигури бърз растеж на икономиката и на инвестициите. Чисто емпирично това означава делът на инвестициите в БВП да бъде около 35%, за да има икономически растеж над 5%. Но при всички трикове на статистиката в последните две години този дял е едва около 22 %.

За целите на дългосрочния растеж трябват значителни инвестиции - като се почне от базисната инфраструктура и енергийно ефективните производства и се свърши с университетите и науката. Тъкмо привличането на такива инвестиции бе в основата на голямата данъчна реформа след 2001 г. Силно бе намален делът на преките данъци, стимулирани бяха предприемаческата активност и формирането на вътрешни спестявания. България поради някои свои специфики си прилича с азиатските икономики по склонността на населението да държи спестяванията си в банкови депозити, макар нивото на консолидираните спестявания да е европейско, а не азиатско. Фактически, каквото и да се говори,



реална инвестиционна алтернатива на депозитите в България няма



По различни причини нито борсата, нито инвестиционните дружества могат да предложат такава алтернатива. Най-доброто доказателство е, че около две трети от всички депозити са до 1000 лева.

Проблемът е, че вътрешното ниво на спестявания не може да осигури необходимите инвестиции, за да се гарантира икономически растеж над 1-1.5 % на година (и то при една подобрена бизнес среда). Това го показваха математическите модели преди 2009-а, а в последните години се убедихме и на практика, че е вярно. Дори само по тази причина идеята за облагане на лихвите изглежда, меко казано, странна.

Всяка мярка, водеща до ерозиране на икономическия растеж, рано или късно води до спад в трудовата заетост и икономическата активност. България има изградена икономическа система, която те кара да работиш повече и да спестяваш повече. Облагането на лихвите не е невъзможно, но то означава политическо решение за приемане на съвсем друг икономически модел.

Накратко, смятам тази идея за политическа недомислица - поредната, демонстрираща твърде късия хоризонт на повечето управленски решения напоследък. Сегашното управление имаше добър комфорт благодарение на кризата - едно удобно оправдание при евентуален неуспех, което даваше възможност да се предприемат редица реформи. По много от тях бе работено и дори имаше започнала подготовка. За съжаление чисто консуматорският подход взе връх и нито една значителна реформа не бе стартирана. Опасявам се, че негативните ефекти от това ще проличат с пълна сила през 2013-а - една трудна година не само заради факта, че е изборна в българския политически календар.

------

* Авторът е икономист, бивш зам.-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Мнението е изказано пред BULGARIA ON AIR

 Как ще вземеш от "богатите" спестители, щом две трети от депозитите са под 1000 лв.? Сигурно самите пенсионери са сред тези дребни вложители - отделящи по някой лев от пенсиите за внучето. Безочливо ще е да обложиш тези им пари, за да им увеличиш пенсиите. Впрочем безумие е да се вярва, че големите депозити ще се задържат в банките при такава мярка. Дребните суми ще се върнат в бурканбанк, а едрите в чужбина.
69
6002
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
69
 Видими 
09 Октомври 2012 20:27
В Америка доходите от лихви по депозити се облагат.
Освен това данъците и таксите, платени с по-големи покупки (като автомобил например), или лихвите по жилищни кредити се приспадат от дължимите данъци.
Имам чувството, че в България финансовите експерти никога не са чували как се работи в развитите страни. Опитват се да откриват топлата вода отново и отново.
Просто е: вижте как се прави по света, вземете най-рационалното и работещо, и го приложете в България.
09 Октомври 2012 20:46
Кокошката, която снасяла златни яйца

Един селянин имал кокошка, чиито яйца били със златен цвят. Покрай тях той добил голяма слава, всеки давал мило и драго да се сдобие поне с по едно златно яйце. От него пак щяло да се излюпи обикновено пиле, но хората пазили златното яйце в гостната стая, за да им краси покъщнината.

Така човекът забогатял, а всяко забогатяване води до алчни мисли: „Я да заколя кокошката, белки открия в нея някакъв голям къс злато или поне някаква машинка за позлатяване. Тогава ще стана бижутер и богатството ще тече през пръстите ми.“ Колко му е да се приведе в изпълнение едно подобно хрумване?

Само че когато заклал кокошката, тя била съвсем обикновена кокошка, от която не ставало нищо друго освен една хубава каварма, при положение че готвачът също се случи добър!

Когато искаш са правиш каквито и да било експерименти, поне не коли.

Селянчето Дянков първо ще заколи кокошката и ще каже яяя!
09 Октомври 2012 21:11
По принцип, може да се обложи разликата между лихвата и инфлацията, при положение, че лихвата е по- голяма. Но какво ще се прави, ако инфлацията е по- голяма? В такъв случай би следвало държавата да компенсира загубите на вложителите.
09 Октомври 2012 21:34
По принцип, може да се обложи разликата между лихвата и инфлацията
Може да се започне направо от лихвата ... по кредит. Ако се въведе данък върху лихвите, Гърция направо ще забогатее с нейните лихви с "отрицателна доходност".
никога не са чували как се работи в развитите страни
Има едни, дето дават "на кредит" и "печат шума"; има други, които вземат "на кредит" и се разпродават; има трети, които считат, че платежната система е държавна собственост и никой посредник/концесионер/наемател-банкер не може да печели повече от държавата, сиреч повече от законната лихва (до премахване на "златния стандарт" всички развити са имали законна лихва, дори и България). Има и още едни страни, но там с лихвата се разпорежда Аллах.
Та какво предлагате, г-н Боев, да "печатаме" с най-голямата печатница на Балканите и с нашия капацитет да повторим историята от 1995-1997 г.? Е, тогава няма да казваме "нов български лев", а сигурно "модерен лев" или абсурден български лев с абривиатура ABG. И на десет години ще я сменяме дорде стане ААА+++ и инвеститорите ще луднат по нас.
09 Октомври 2012 21:43
Има разнопосочни мнения как е в другите страни. Но възприеме ли се банковите лихви да се облагат - това ще е двойно данъчно облагане. Защото веднъж ще си облаган при получаване на доходите си и втори път след като ги сложиш на влог.
09 Октомври 2012 21:43
Аз съм против данък върху лихвите. Хеле при нашите заплати и инфлация. Все пак друго е да го каже грамотен човек. Не е проблем да се сринат банките. И не виждам кой ще спечели.
09 Октомври 2012 22:07
Това преля чашата и аз смятам да не гласувам за ГЕРБ
Ще препоръчам на всички близки роднини, които финансово зависят от мен съшо да не гласуват за ГЕРБ
Сори.
09 Октомври 2012 23:29
Чакайте, там дет съм си вложил парата в банката де, тя не плаща ли данък върху привлечените средства,няма ли данък печалба или всите са на загуба,че посягат и там?Колко пари са заделени в БНБ за обезпечаване на депозитите?И що "моята" държавна банка иска от мене още пари за да ми ги обезпечи.....
09 Октомври 2012 23:32
Не знам защо всеки разбира САМО това, което му отърва....
Разумно е да се облагат доходи от лихвите по влог, а не самите влогове.
За да съм ясен, ще дам един опростен пример.
Депозираш 1000 долара в банката за 1 година при лихва 5%.
На края на годината лихвата от 50 долара се облага при ставка 10% (колкото е плоският данък). Притежателят на влога дължи на хазната 5 долара.

Същевременно ако същият този (или друг) щастлив гражданин си купи автомобил за 10 000 долара, и плати ДДС 20%, това ще намали задълженията му към хазната с данъка върху тези 2000 долара. Всеки може да изчисли, че при плосък данък това е 200 долара. Тоест този щастлив гражданин ще дължи с 200 долара по-малко данъци.

Кое не е ясно?
09 Октомври 2012 23:32
Любо Дацов
От както бе ликвидирана Агенциятя за икономически анализи и прогнози, често се появяват в пространството недопечени идеи. Лошото е, че много от тях се реализират...
10 Октомври 2012 00:08
Boev, к'во ДДС те гони?
10 Октомври 2012 00:17
Иска да каже, че ако си харчим парите вместо да дремят в банките, ше си спестим този разход.
10 Октомври 2012 00:18
Boev
09 Октомври 2012 23:32
ти какво смяташ? Или може би останалите държат парите си в банката само за кеф и нямат намерение по някое време да купят кола или нещо друго?
10 Октомври 2012 00:43
Текстът под снимката нагледно демонстрира нивото на българската журналистика. Остава да гадаем дали наистина авторът вярва, че бабите и дядовците сериозно са се загрижили за петте лева годишен данък върху лихвите на 1000 лева депозит, или пък не е разбрал какво точно ще се облага.
10 Октомври 2012 01:11
От тясното изложение на въпроса повечето неща са верни. Прави неприятно впечатление, обаче отнасянето на микроикономически аргументи към макроикономиката, което си личи, че не е просто грешка, а умишлена спекулация.
-
Ако погледнем от друга гледна точка, обаче - простота и неутралност на данъчната система, облагане на всички приходи, независимо от источника им, то тогава картинката става много по различна. Тогава няма значение, дали един приход е от изровено гърненце с жълтици при изкопа на основите на новият хотел на Милен Велчев, дали е от продажба на семки или от лихви. Имаш приход - плащаш данък, нямаш приход - не плащаш.
-
И банките не бива да бъдат замесвани. Щото най-лесното е тези 1% от населенето, които държат спестяванията над 1000 лв. да ги пратят в Кипър или на остров Ман. Особено, ако са по на сметка.
10 Октомври 2012 01:18
това ще е двойно данъчно облагане. Защото веднъж ще си облаган при получаване на доходите си и втори път след като ги сложиш на влог.

Не е двойно. Ти си платил за кокошката, а при облагане на лихвите ще платиш и за яйцето, което е снесла.
10 Октомври 2012 01:23
И до там може да я докараме. Да отидат влоговете в чужбина. Дянков хората за малоумни ли ги има? Да хване изкъсо банкерите, хазарта. На пазара не можеш да се разминеш от цигани предлагащи ачик цигари. И това е нон стоп от години. Няма да говоря за вноса на всякакви джунджурии от Турция. Какво е това? Държава ли сме? Или вилает? За какво са тези министри, да дремят по бюрата ли? Един пък нямал време да се ожени. Ако ще бе. Скоро никой няма да се интересува от него. Животът е кратък, но късно го разбираме.
10 Октомври 2012 01:27
Това преля чашата и аз смятам да не гласувам за ГЕРБ

Айде да сметнем. Карам числата по памет, че ме мързи да търся, ако има грешки ще ме коригирате.
-
В България само 17 % от населението имат някакви спестявания, като огромната част от тях са до 100 лв..
В България само 1 % от населението имат спестявания над 1000, като огромната част от тях са до 5000 лв..
В България има 42 милиарда лева спестявания и те постоянно растат, но те са само на 0.0001% от населението.
-
Та, ако разсъждаваме само електорално, то можем не само да ги обложим, а направо да ги конфискуваме тези спестявания и от това нищо отрицателно в електорален план няма да се случи. Точно обратното - който го направи ще има електорален бум.
---
За това дайте по въпроса да не разсъждаваме електорално, а чисто икономически.
10 Октомври 2012 01:37
А диш хакъ ще има ли?
10 Октомври 2012 01:44
Да, няма начин. Зъболекарските "услуги" са скъпи. За сега.
10 Октомври 2012 04:24
Лихвите по депозити не носят печалба.На книга има такава,но тъй като те са 3-5%,най много да ги изяде инфлацията,тъй като за 2013-та се предвижда да е 3,5%,но вътре са включени и яхтите,чиято цена пада!Така е скочил 13%,а всъщност е 15%!А свинското до момента 30%,очаква се скок на млякото и сиренето според Найденов,за доматите няма да ви говоря!Та какво печелят вложителите се питам?!От тези пари печелят само банките,които ги раздават срещу лихва от 10-18% и си слагат разни таксички!Защо не обложат финансовите транзакции?!
10 Октомври 2012 04:54
Да така е в САЩ 28% данак на печалбата от лихви.
10 Октомври 2012 08:41
Значи като облагаме лихвите от депозити , нека обложим и доходите в натура щото са много много повече и досега не се облагат реално - това са доходите от имоти. Обикновено това е включено в данък имоти във всички европейски страни, че и САЩ, Канада и не знам си кои още - средно 1 ПРОЦЕНТ от данъчна оценка близка до пазарната цена. Та тоя един процент данък всъщност е 10% от годишния наем на такъв имот, който пък средно е 1/10 част от цената на имота. Та може да се каже, че данък имоти е данък върху доходите, парични и натурални върху дохода от имота. Отделно такъв един данък пречи на създаването на големи балони при имотите. Нищо, че в САЩ имаха такъв балон, но беше заради евтините кредити. Преставяте ли си какво би станало ако там тоя данък беше като при нас 1 промил, че и по-малко???

Та в момента държавата пропуска да обложи дохода от имоти на стойност 150-200 милиарда/не знам дали тук се включват и земеделските земи/ .. та ако нямаше балон доходът би бил 15-20 милиарда. Та тук е скрито кучето. Лихвите от депозитите са направо смешна сума спрямо тази.

Направо се чудя как ЕС ни дава еврофондове за да си оправяме инфраструктурата, при положение, че имаме толкова нисък данък имоти - който реално би трябвало да отива точно затова, т.е. сме се отказали сами да си я поддържаме. Та е време да започне да се вдига данък имоти - например на година с един промилен пункт. Така от една страна ще започне да се балансира данъчното облагане - щото имаме данък върху трудовите доходи, но нямаме данък върху доходите в натура/данък имоти, тъй като цената на имота е средно 10 пъти дохода от имота за година, обърнат или не в пари. Един имот винаги създава доход на година, равен на средния наем за такъв имот в съответния район. Т.е. когато живееш в собствено жилище, то ти генерира доход, равен на наема за такова жилище в района и ти го изяждаш тоя доход, даже и жилището да е заключено, отделно една земеделска земя, цената и пак се определя на принципа годишната рента по 10/. И няма да залежават имоти, ще има пари и за инфраструктура, ще има и работа за фирмите по поддръжката, ще се нормализират и цените на имотите. Така и цените на стоките и услугите ще паднат, щото всяка икономическа дейност изисква имот.

Та като ще слагаме данък върху лихвите е време и да започнем да увеличаваме данък сгради с 1 промилен пункт на година + да се сложи данък върху земеделската земя от 1%. Само така ще имаме балансирано данъчно облагане. А не както досега, само тези които имат трудови доходи, или тези които имат доходи в пари, да плащат данъците, а другите да живеят на техен гръб.

Така, че като ще се облагат всички доходи, нека са всички. Иначе хората вместо да работят и държат пари в банките, ще ги харчат за вносни стоки или ще ги държат в неизползвани имоти.


10 Октомври 2012 08:48
mick-чо, кат чуеш за имоти и ти избива чивията а теем у брокеро нефелен
10 Октомври 2012 08:58
Не трябва да се облагат лихвите от депозити! Това ще бъде грешка.
Намесата на Държавата трябва да бъде ограничавана, а не разширявана!!!
В крайна сметка трябва да стане ясно че кризата в Европа е следствие от прекомерната намеса на Държавата и произтичащите от това регулации, санкции и данъци за щяло и не щяло. Това не е криза предизвикана от алчността и глупостта (както бе кризата в САЩ от '08) - това е криза предизвикана от фундаментални противоречия в принципите на пазара и тази криза ще свърши или с кюртиране на социализма от Европа или с тотален срив на Европейската икономика която се задъхва все повече и повече .....
10 Октомври 2012 09:38
Ей този mick като чуе за имоти и подивява...твърди, че не е брокер, значи е клошар и нбяма къде да живее на там ми отиват нещата.


Ако пицко направи дивотията да обложи с данък доходите от депозити ще има такъв отлив на капитал от банките, който не си е представял с всичките му последици. Тя при него идиотията е родова черта.
10 Октомври 2012 09:43
Както става ясно от структурата на спестяванията "Данък лихви" е малкия "електорален" проблем. Лошото ,че той води НЕИЗБЕЖНО до големия:"Данък пенсия",който след изборите ГЕРБ ще наложи,ако спечели де... Приходоизточниците в бюджета са малко, и се изискват сериозни усилия за борба с контрабандата и кражбите на ДДС и акцизи, срещу най-мощните групи в обществото,които едновременно с това са и политически спонсори. Политическата класа с този проблем трябва да се пребори ,ако иска народеца да се поизправи малко, и в крайна сметка да настъпят по сериозни структурни изменения при спестяванията.
10 Октомври 2012 09:54
mick ?!?!
10 Октомври 2012 11:27
А защо се приема насериозно, всяко нещо казано от властта ?
На следващият ден те сами се отказват от идеята си.
Ето, минаха два дни и Дянков се отказа от диференцираните заплати.
Четете в съседната статия.
10 Октомври 2012 11:29
До Mick,
Малко са пообъркани данните, всъщност около 2 пъти. Но това не е най-големият проблем! Проблемът е, че имотите в България носят значително по-малко доходи от онези в Канада, напр. и това се дължи на ниската покупателна способност у нас, като цяло. А повечето имоти не носят нищо, понеже няма кой да ги наеме, на каквато и да е цена! Да обясняваш как заключен апартамент "генерира" доход е като едновремешните алабалистики на покойния Ал. Божков(лека му пръст!). Той викаше(по памет цитирам), че през 1999г., инфлацията била 15%, а през 2000г. - само 10%. Та можело да се каже, че имаме 5% дефлация! То може да се каже, ама не е вярно! Щото, ако си имал 100 лв. през 1998г., през 1999г. са станали 85, а през 2000г. - 76,50лв.! Пазарът на имоти(вкл. наемите) у нас е толкова смачкан, че такова увеличение на облагането би било напълно непосилно. Много хора имат "ваканционни" имоти(някои на "груб строеж", а още повече имат по някаква идеална част от една или повече селски къщи, ниви и пр. За такива притежания и сегашните данъци и такси са бреме. По-високи данъци не означават автоматично по-висока събираемост. Накратко, тези 15 - 20 милиарда, дето "стоят" и чакат облагане, та да цъфне и върже икономиката ни мигом, просто ги няма! И няма сила, която да ги събере, колкото и полиция да имаме.
10 Октомври 2012 12:11
Редно е Дянков(и други, които дават за пример САЩ) да посочи каква е лихвата там. И по депозити и по кредити. Да сравним с БГ реалноста.......
10 Октомври 2012 12:55
Руди 10 Октомври 2012 11:29 - Всеки един имот генерира доход, т.е. наем - е в някои случаи е по-малък от очаквания. Особено когато имотите са надценени в пъти. Нормалната ситуация е имотът да се изплаща от наем за 10 години. При нас заради липсата на нормален данък имоти - цените хвръкнаха до небесата. И се получава - скъпи жилища, около тях мизерия щото няма пари държавата за инфраструктура, оксиморон някакъв. Отделно много неизползвани имоти. Защо това не е добре за икономиката според мен: Цените на имотите влизат в ценообразуването на всички стоки и услуги в България. Т.е. имаме много по-скъпи стоки и услуги, отколкото ако всички имоти се използваха и се спазваше съотношението 10 години наем да изплащат имот. Даже и в момента сегашният данък сгради е доста по-нисък от 10% върху средния наем за такъв имот. Особено като се сложи и 50% намаляване на данъка за основно жилище. Получава се данък 50-100 лева за имот 100 хил. лева при среден доход от наем за такова жилище поне 3000 лева на година.

Даже мисля има голяма връзка между ниския данък имоти и ниските ни заплати вече 22 години - разбира се не е само това причината, но: ако имаше нормален данък имоти - поне върху средния наем, общините биха имали пари да поправят инфраструктурата, т.е. ще има повече работа, повече пари ще има в обръщение и по-големи заплати. Всъщност поддръжката на инфраструктурта е голяма част в една икономика. Само в нашата не е. Отделно по-ниските цени на имотите биха привлекли пари и отвън, както и отвътре/вместо да стоят в банките/ - ще се раздвижат покупките на имоти. Отделно стоките и услугите ще струват по-малко. И самите бизнеси ще станат по-ефективни и конкурентноспособни, щото вместо да дават пари за имоти ще ги дават за друго, даже и за заплати.

Според мен, неизползваните имоти са пагубни за икономиката ни. А пазарът на имоти е зле, предполагам, защото имотите са надценени, както за нашите доходи, така и за инфраструктурата около тях.

А, че заключен имот - генерира доход - според мен е така, просто собственикът го взима и хвърля тоя доход на вятъра, даже без да се усети. Лошо няма - всеки собственик може да прави каквото си иска с имота си, но доходът си го има/питайте някой който няма имот, колко пари дава за наем/. А когато много хора си държат заключени имотите. Отделно, че пари отиват на вятъра, ами и на малкото използвани имоти им хвръкват цените и блокират икономиката.
10 Октомври 2012 13:09
Във Франция се облагат лихвите от влогове над 18,000 евро
(те пък едни лихви...)
10 Октомври 2012 13:13
Абе, Мик, ти наред ли си?
Откъде измисли, че доходите от имоти не се облагат?
Я пак помисли!!!!!!!!
10 Октомври 2012 13:17
@Boev
За да съм ясен, ще дам един опростен пример.
Депозираш 1000 долара в банката за 1 година при лихва 5%.
На края на годината лихвата от 50 долара се облага при ставка 10% (колкото е плоският данък). Притежателят на влога дължи на хазната 5 долара.

Същевременно ако същият този (или друг) щастлив гражданин си купи автомобил за 10 000 долара, и плати ДДС 20%, това ще намали задълженията му към хазната с данъка върху тези 2000 долара. Всеки може да изчисли, че при плосък данък това е 200 долара. Тоест този щастлив гражданин ще дължи с 200 долара по-малко данъци.

Кое не е ясно?

Ами не е ясно защо този щастлив гражданин ще дължи с 200 $ по-малко. По-вашата логика той трябва да дължи на хазната 200 - 5 = 195 $, тоест само 5 $ по-малко. Друг въпрос е, ако щастливият гражданин може да включи в тази операция и ДДС, който плаща при всяка покупка, стига да си пази касовите бележки.
10 Октомври 2012 13:23
@mick
Та в момента държавата пропуска да обложи дохода от имоти на стойност 150-200 милиарда/не знам дали тук се включват и земеделските земи/ .. та ако нямаше балон доходът би бил 15-20 милиарда. Та тук е скрито кучето. Лихвите от депозитите са направо смешна сума спрямо тази.

Стига глупости -- в момента доходът от наем на недвижим имот подлежи на деклариране и на 10% данък върху него.
10 Октомври 2012 13:38
Даже и в момента сегашният данък сгради е доста по-нисък от 10% върху средния наем за такъв имот. Особено като се сложи и 50% намаляване на данъка за основно жилище. Получава се данък 50-100 лева за имот 100 хил. лева при среден доход от наем за такова жилище поне 3000 лева на година.

Доход от наем се облага с 10%.
Сетне, не мислиш ли, че дължимият данък имоти , че и таксата смет, следва да бъдат отчетени като разход за собственика при облагане на дохода му от наем.
Да не говорим, че пък формирането на данък имоти изобщо не отчита амортизацията на съответния имот.
Физическите лица, пък нямат сметка да влагат средства в подобряването на имота, както и за поддръжката на общите части, не само защото тези средства не се отчитат като разход, но и защото често, така подобреният имот вдига данъчната си оценка и съответно това вдига данъка за имота.
10 Октомври 2012 13:49
Тоя не е брокер, просто гроздето му е кисело и страда от обсесии по темата
Иначе като въведат данък върху лихвите, одма тегля каквото съм поспестил и купувам златце.
10 Октомври 2012 13:57
Mr.Self-Destruct
Златцето в дюшека ли ще го дърциш или в банката. Щото ако е в дюшека - абе знаеш, ако обаче е в банката - това е скъпо удоволствие което евентуално ще се компенсира от повишаване на цената ......
Иначе, ако се въведе подобно безумие - най лесно е човек да си изнсе легално, по банков път собствените си пари в юрисдикция, където нищо ще му броят лихвите, нито пък ще информират местните нещастници от НАП .....
10 Октомври 2012 14:11
ddantgwyn10 Октомври 2012 13:23 - Облага се обявеният наем и то ако е в пари. Ако кажеш, че наемателят ти плаща в зеленчуци - не плащаш. Отделно като живееш в собствено жилище, на което наемът е 1000 лева да речем. Пак си правиш този доход само, че го харчиш за да живееш в него. Но в момента не плащаш данък върху него. А е доста голям тоя доход. Сравнете човек който живее под наем и такъв който живее в собствено жилище.

А по света, за да няма двойно облагане, от данъка на обявените наеми се приспада и данък имоти.

Отделно най-разпространеното е да се обяви малка сума за наем. Макар, че със зеленчуците е по-яко.
10 Октомври 2012 14:14
Моля някой от колегите есперти по щатската данъчна политика да каже и колко е ДДС-то там.
И после пак за посмятаме.
10 Октомври 2012 14:53
Златцето го копам на село у двора някъде и ше ме фанат за фантофките апашите
10 Октомври 2012 15:09
Най-добре ще бъде, ако се промени цялата система на законадателна власт-да се въведат профхилирани състави на НС.така ще се премахне горната голяма граница за заплати на депутатите.
10 Октомври 2012 15:31
Започвам да си мисля че: 1. Народния съд не бил безсмислено начинание;2. Харакирито за управляващите е направено; 3. Последните социологически проучвания и десетте частични избора в различни селища доказват само едно: необходимост от предсрочна метла и то голяма за прахосалите фискалния резерв и резерва на Здравната каса,увеличили задълженията на държавата,довели народа до крайна нищета чрез поддържането на монополните цени за всичко, увеличението на данъчната тежест,намерение за облагане и на пенсиите. Какво друго остава на народа?
10 Октомври 2012 15:39
Догодина ГЕРБ ще ги бият с камъни и полицията няма да ги пази!
10 Октомври 2012 15:43
Чудя се защо не напишат на каква сума възлизат не внесените осигуровки и данъци. Защо толерират некорктните данъкоплатци и ги чакат да си фалират фирмите и дълговете им да да изчезнат някъде? Вероятно са техни хора. А търсят пари за пенсии и здраве, ами тези пари се събират от осигуровки.
10 Октомври 2012 15:44
nespokoen - в САЩ понятието ДДС не съществува. Там ползват друга система - Данък продажби / Sale Tax : принципите коренно различни но в крайна сметка и двете се плащат от крайния потребител. Също така е различна ставката както в различните щати така и за различните стоки, но не надвишава 10%.
10 Октомври 2012 15:45
Ако кажеш, че наемателят ти плаща в зеленчуци - не плащаш.


Аман от корифеи на правото в този форум:

Чл. 130. (1) Когато е налице доставка, по която възнаграждението (изцяло или частично) е определено в стоки или услуги, приема се, че са налице две насрещни доставки, като всеки от доставчиците се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава.
(2) Данъчното събитие и за двете доставки по ал. 1 възниква на датата на възникване на данъчното събитие на по-ранната от тях ....
10 Октомври 2012 15:52
Pasi :
- чакаме поредният Абракадабарчо,
- закачваме по дърветата сегашните ....., Абр-човци и банкери...
Избора е наш!
10 Октомври 2012 16:03
BOLGAR

Благодаря , знам .
Исках само да видя колегите които смятат задълбочено данъчната тежест дали са в час.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД