:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,002,046
Активни 401
Страници 39,055
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Съпротива по руски - несигурността ражда спонтанни бунтове

След като руски казаци заплашиха да се откажат от гражданство заради корумпираната власт, а младежи поведоха война с МВР в Приморието, сега жителите на московското предградие Домодедово поискаха автономия
СНИМКИ: Архив на в."Сега"
Преди време десетки казаци бяха готови да се откажат от руското си гражданство заради корупцията и местните велможи в Ставропол.
Неизтребимата корупция и безнаказаните действия на олигарсите в Русия раждат все по-голяма съпротива от страна на обикновените руснаци. През лятото страната беше залята от масовите протести на противниците на управлението на президента Владимир Путин, сред които голяма част са представители на средната класа. Това, заедно с тежката присъда срещу Pussy Riot, отново вкара Русия в международните новини. Но тази съпротива всъщност тлее от много години, само дето властите доскоро постоянно си позволяваха да я игнорират.



Преди време малкото градче Новоалександровск бе разтърсено от убийство,



което предизвика сериозни последици. Градът с 25 000 жители се намира в южния Ставрополски край, който граничи с размирната Чечения. Именно в Ставропол се възроди казашкото движение през 90-те години и е всъщност родното място на казачеството. Атаманите им управляват общност от около 150 000 души. Те са известни със старите си военни униформи от царско време, конете, привързаността към църквата и патриотичния дълг към Русия. През февруари 2008 г. спокойният Новоалександровск бе разтърсен от убийството на местния популярен атаман Андрей Ханин, който бе застрелян с пет куршума от упор и всички решиха, че това е отмъщение срещу местните кавказци. 34-годишният патриот, уважаван от по-голямата част от населението, дълго време се бореше за екологичното благополучие на града. Главният "враг" бе местният комбинат за обработка на меса на предприемача Тимур Гулуа, който е етнически грузинец. Комбинатът открито изхвърлял тонове местни боклуци в реката Расшеватка. А Ханин предприемал партизански акции на територията на комбината и заснел голям брой снимки и видеоматериал за нарушенията. Той дори смятал да ги обнародва, но неговото разследване било прекъснато от петте изстрела в упор.



Именно заради това казаците от областта заплашиха,



че ще се откажат от гражданството си заради ужасяващата корупция в Ставрополския край. Степните воини, както често ги наричат, били отчаяни от безхаберието на местните власти в борбата срещу ширещата се корупция и дори написаха писмо до федералните власти в Москва. Казаците се обърнаха за помощ и към бившия директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Николай Патрушев в борбата си срещу корупцията. Те се оплакаха, че не е открит убиецът на Ханин и не са наказани чиновниците, които са извършили доказани длъжностни престъпления. Като например бившият областен управител на Новоалександровския район Николай Герасимов, който бил уволнен за нецелесъобразно използване на пари от бюджета и после отново бил назначен на висока длъжност. Властите в областта също така си затваряли очите за нарушенията на чиновниците, които трябва да осъществяват контрол за екологичните и санитарните норми в областта. Едва след радикалните действия на казаците били предприети действия срещу местната корумпирана власт, но убийците на атамана така и не са открити.

Две години по-късно нов скандал разтърси страната, който продължава и досега. В неспокойния руски регион Приморие органите на реда съобщиха за специална операция за ликвидирането на банда, която нападала и убивала сътрудници на местното МВР. По време на акцията двама от заподозрените - Андрей Сухорада и Александър Сладких, се самоубиха, а други двама - Владимир Илютиков и Александър Ковтун, се предадоха. Всички младежи са от неизвестното доскоро селце Кировский на възраст между 20 и 24 години.



Тази история буквално взриви руското общество,



което изнемогва от продължаващия произвол на руските органи на реда, независимо от многогодишните опити на МВР да се изчисти от корумпираните служители. През 2008 г. буквално нямаше седмица, през която медиите в Русия да не разкриват страшни престъпления на униформените, като в много случаи се стига до убийства на невинни граждани, схеми за изнудване с големи суми пари и цели организирани банди от хората в пагони, които понякога действат по-брутално и от руската мафия. Така от Приморския край започнаха да постъпват съобщения за нападения срещу милиционери (сега полицаи) от страна на група младежи, при което бе намерен застрелян местният квартален Александър Карасев. Два дни по-късно в съседния Яковлевски район неизвестни открили огън по патрулна кола на милицията, при което бе ранен един от органите на реда. През нощта на 8 юни в село Хвалинка била направена на решето друга кола на КАТ, при което бяха ранени двама милиционери. По-късно от МВР заявиха, че групата била отговорна за нападения срещу униформени във Владивосток през февруари същата година, когато бе убит един милиционер, а друг - тежко ранен.

Представители на МВР подчертават, че "тези хора са извършили престъпленията си не заради някаква идея, а просто, за да навлекат ужас на обществото". "Те искаха да се почувстват господари на живота и при това да не изпуснат своя користен интерес", заяви говорителката на милицията в региона Аврора Римская. Тя разкри, че са били задържани още двама младежи - Роман Савченко и Максим Кирилов, които помагали на своите приятели с храна и информация. В момента младежите, които са по-известни като "Приморските партизани", очакват вече втора година да бъдат съдени, но това все не се случва, защото съдът не може да намери 12 съдебни заседатели, тъй като случаят е разделил местното общество. Едни смятат младежите за герои, борци с корупцията и произвола на полицията. Други обаче ги обвиняват за връзки с организираната престъпност и ги смятат за обикновени бандити.



Преди дни пък се стигна до още по-фрапиращ протест



на обикновени хора. Инициативен комитет от жители на московското предградие Домодедово обявиха намеренията си за създаване на автономна република, която все пак ще влиза в състава на Русия. Те дори вече са се обърнали към официалните власти на Европейския съюз за признание на правото им на самоопределение. Жителите на градчето, разположено на около 37 км от Москва, твърдят в заявлението си, че руските власти "са нарушили принципите на демократичното общество", игнорирайки резултатите от референдума от 2007 г., когато почти 100% от местните хора са гласували против изграждането на платена магистрала в района. В резултат на започналия през 2009 г. строеж цялото село е заплашено от събаряне, за да мине пътят. Искът цитира и жителите на две села в региона, едното от които е напълно лишено от водоснабдяване "заради корумпирани чиновници", продали местната водонапорна кула. Жителите на другото село пък са напълно "лишени от правото да посещават околните гори, да събират гъби или да се къпят в езерото, защото всичко принадлежи на олигарсите, които искат пари за преминаване".

Нови проучвания сочат, че над 60% от руснаците одобряват управлението на президента Владимир Путин на фона на анархията от времената на неговия предшественик Борис Елцин. Социолозите обаче отчитат, че все повече хора в Русия искат радикални мерки срещу корупцията и привилегированите богаташи - казано с прости дума, искат "промяна". Ако това не се случи скоро, съпротивата срещу апатията на властите ще расте и случаите на "взимане на нещата в свои ръце" може да доведе до сериозен граждански трус.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Бившият майор от милицията Денис Евсюков (в средата) бе осъден на доживотен затвор, след като влезе пиян в супермаркет в Москва и откри огън, уби двама души и рани седем. Това предизвика рокади по върховете на МВР, при което бяха уволнени двама зам.-министри на вътрешните работи и 16 генерали от милицията.
 Преди да бъдат разкрити и част от тях заловени, "Приморските партизани" направиха запис, в който обясниха, че са се надигнали с оръжие срещу властите заради корупцията и извращенията от страна на органите на реда.
18
3304
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
09 Октомври 2012 21:06
Путлер е главата на окупационната властнаречена "Вертикаля".
От всяка рубля една копейка отива при него.
10 Октомври 2012 03:18
Партизани в Путлерайх!

От средновековието насам нищо не се е променило в Русия. Отива си еди сатрап - на негово място идва друг... Тъмен феодализъм!
10 Октомври 2012 04:15
Първият абзац залага теза, която се предполага, че ще бъде развита и защитена с примери в изложението. Е, това не става. Напротив, последният абзац опровергава тезата. Автора, автора!
10 Октомври 2012 09:28
През лятото страната беше залята от масовите протести на противниците на управлението на президента Владимир Путин, сред които голяма част са представители на средната класа - най-корумпираната част*.

-------
*забележката моя
10 Октомври 2012 09:33
Извинявай, водопроводчик, обаче на какво уповаваш тази твоя забележка ?
10 Октомври 2012 10:21
Две години по-късно нов скандал разтърси страната, който продължава и досега. В неспокойния руски регион Приморие органите на реда съобщиха за специална операция за ликвидирането на банда, която нападала и убивала сътрудници на местното МВР. По време на акцията двама от заподозрените - Андрей Сухорада и Александър Сладких, се самоубиха, а други двама - Владимир Илютиков и Александър Ковтун, се предадоха. Всички младежи са от неизвестното доскоро селце Кировский на възраст между 20 и 24 години.



Тази история буквално взриви руското общество,



което изнемогва от продължаващия произвол на руските органи на реда, независимо от многогодишните опити на МВР да се изчисти от корумпираните служители.


Тая глупост не я разбирам в контекста.
Банда ликвидирала милиционери, имало акция с/у тях, двама се предали, другите двама - "Suicidal Tendencies" и това взривило обществото.
Шо е требвало, да ги оставят да си беснуват на воля?!
Абросимов е най-слабиот журналист, пишещ у вестнико...
10 Октомври 2012 10:38
Стартира нов сезон на риалитито "Русия търси Стенка Разин"
10 Октомври 2012 11:43
Познавам руснаци, тука в Германия са много ..
...и чета редовно руски сайтове ...
... според мене никой, от руските патриоти не е забравил ,че Путин е либераст-толераст-демосрат .. ами той дойде във властта от подкрепяното от Елцин "демократично крило"..
Либераст си е по произход .. либераст си е и останал .. е, не е като Елцин .. и това все пак е плюс ... е, не е и от най оголтелите либерасти.. и това е плюс, в очите на обикновенните хора.
Да се смята, обаче, че обикновенните руснаци са недоволни от Путин,щото не е напълно либераст е огромна грешка ..!
ТЕ СА НЕДОВОЛНИ ОТ НЕГО, ЗАЩОТО ВСЕ ПАК СИ Е ЛИБЕРАСТ .. И НЕ Е РУСКИ ВОДАЧ. .. затова, и на така картинно описаните шествия срещу него, проведени миналата година .. либерастката сган бяха няколко десетки души, а масовата част от хората, излезнали срещу Путин, бяха леви и националисти ...
10 Октомври 2012 11:46
.. затова, и на така картинно описаните шествия срещу него, проведени миналата година .. либерастката сган бяха няколко десетки души, а масовата част от хората, излезнали срещу Путин, бяха леви и националисти ...
Което съвсем простичко се вижда, ако човек погледне какви знамена се развяват над демонстрациите .. ами червени, господа толерасти ... а вие що ги подкрепихте, па и реклама такава направихте на тези митинги - не ви знам??! ..
10 Октомври 2012 15:07
.. И НЕ Е РУСКИ ВОДАЧ

А какъв трябва да е "руският водач"? Кого и накъде да води? Защо?
Руският народ не трябва да бъде "воден", той не е стадо. Не е важен въобще "руският народ", важен е "руският човек" - да не живее в комуналки и "изби" без комини, не рупа просо, кара "Москвич"(в най-добрия случай), ама инак голем го вади, богатирски, с гооолеми заводи, дет произвеждат голеееми танкове и ракети. И мечтите му и те голеееми - да наложат модела си на живот на целия свят.
10 Октомври 2012 19:07
Не разбираш ти руския човек. Восток - дело тонкое, Лебовски. А водопроводчикът - читал Ленина, воевал за Сталина.
10 Октомври 2012 19:19
Бонго. А ты читал К. Леонтьева, что ли, и воевал чуть ли не за Буша?
10 Октомври 2012 19:58
Сим4о е прав .
Путин мое да е много грешен, ама тези които идват след него ( червено-кафявата маса ) ще еб@т мамата на Русия окончателно. От патриотизъм , разбира се.
10 Октомври 2012 20:11
VOCI, ако беше изложил тезата си
"царь плохой, да где найти хорошего"
на кораба на Стенка Разин -
щеха да те хвърлят на волжките сомове со се арийската княгиня.
Тази глупотевина се повтаря на руския народ от 300 години...
10 Октомври 2012 21:34
L'Aiglon, сарынь на кичку! Фролка, где ты, пес? Зажигай со всех концов — да в топоры их, белоручек!

10 Октомври 2012 21:43
либерастката сган бяха няколко десетки души, а масовата част от хората, излезнали срещу Путин

Туй не бяха ли едни хора, дето ги бяха снимали как излизат от US-посолството? За едни и същи хора май говорим
11 Октомври 2012 06:50
Страйки , имаш идеализирано мнение за руската политическа действителност.
При едни ЧЕСТНИ избори най-много гласове биха набрали националистите ( при положение че руснаците по природа са наистина толерантни и гостопрриемни - просто им е накипяло от беззаконието).
На второ място идват комунистоте ( при положение че руснаците са им сърбали попарата и не им вярват ни на една дума - просто видяха как ги ограбиха олигарсите ).
Чак на трето място идва пропутинската партия ЕР.
Десните реформаторски сили едвам събират 5-10% и в никакъв случай не могат да управляват страната при това положение.
За създалата се ситуация Путин има голям принос с късогледата си политика .
Сега изразходва практически целият си политически , интелектуален и времеви ресурс да държи противниците си разединени и с компрометирани лидери.
А проблемите на Русия кой ще ги решава?
Алла Пугачова ?
11 Октомври 2012 07:22
Ми това са резултатите от ЦЕЛИ 12 години безразделна власт.
Руските ВВС и руският флот са докарани до нулата.
Чеченците гепят от руския бюджет колкото за пет руски губернии и
гърмят из Москва с калашници на сватбите си.
Измислиха думата русиянин и внасят всичко при положение че
Руската империя е била НАЙ-ГОЛЕМИЯ износител в света на пшеница и краве масло и т.н..
Земята все още е калхозная, а
автоваз се опитва да прави дачии под зоркото око на румънците...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД