:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,780
Активни 218
Страници 24,414
За един ден 1,302,066

Парламентът бетонира Симеон

Трикът, с който "господарят на мълчанието" запуши устите на опозицията по въпроса АЕЦ-ЕС, след време може да попадне в учебниците
Колаж: "СЕГА"
Депутатите до един (и той също, макар и да гласува против) скочиха в сряда да бранят АЕЦ "Козлодуй" и доказаха поне две неща. Първо, че прякото посегателство върху централата е самоубийствено за всяка политическа сила. И второ, че правителството на Симеон може да доизкара мандата си без особени притеснения от опозицията.

Капанът, който й заложи потомъкът на Кобургготите, след време може да се изучава в часовете по политическо изкуство. Точно когато изглеждаше, че правителството е открило непредпазливо най-уязвимото си място, депутатите от всички цветове се видяха принудени да се сплотят зад него - и нещо повече: написаха му такава индулгенция за бъдещите му провали, че да нямат думи, когато им я размаха под носа. Сега могат само да цъкат с език как "господарят на мълчанието" им е приложил хватка за затваряне на устата.

Когато на среща с гръцкия си колега Костас Симитис през януари Симеон Сакскобургготски "се изпусна", че ще закриваме 3-и и 4-и реактор през 2006 година, мнозина решиха, че дошлият от емиграция премиер просто не е в час. Едва седмица по-късно той отиде в Козлодуй, за да види за коя централа става дума. В действителност Симеон само бе показал шапката си от бункера в Министерския съвет,



за да провери посоката и точността на стрелбата



на опозицията. Още тогава той разпали дебат за датите и отговорностите, който даде възможност да се види, че никоя политическа сила не е чиста по темата за АЕЦ. Постепенно лъсна истината, че всички правителства от 1989 г. насам са си уреждали текущи сметки чрез отстъпление от националните интереси под външен натиск. Първоначално за укротяване на политеколози, после за получаване на някой друг милион за скърпване на бюджета, сетне за лъскане на политическия образ на кабинета чрез жестове отвън (падане на визите, покана за преговори с ЕС). Всеки е рязал от живота на централата, която се оказа единствената ни конвертируема стока в отношенията с Европа. Нещо като златния резерв на държавата, но в много по-големи размери. Разбра се, че никой не е съвсем чист.

Дойде ред и Симеон да си уреди за нейна сметка някои проблеми. Те се изостриха през лятото, когато в стремежа си да бъде максимално удобна за САЩ заради амбицията си за НАТО България започна да свири заедно с Румъния фалшиво в общия европейски оркестър. Реакцията не закъсня и дуетът бе пратен зад кулисите, когато на срещата в Елсинор, Дания, 15-те решиха в началото на септември да не обещават никаква дата за приемането на двете страни в Евросъюза.



Очерта се първият голям провал във външната политика



на Симеон, която иначе създаваше впечатление, че лети от успех към успех. Даже при евентуална покана за НАТО през ноември в Прага сетнешният отказ на "пътна карта" за ЕС през декември в Копенхаген щеше да помрачи общата равносметка за управлението на Симеон. Тъй като във вътрешнополитически и икономически план той не смее много да се хвали, надеждата бе изцяло във външната политика (като по времето на Костов).

Седмица преди огласяването на годишния доклад за България на Европейската комисия Симеон даде картбланш на външния си министър да приложи "стила Паси" за смайване на Европа. Както "Сега" прогнозира още в началото на август, колоритният дипломат нямаше задръжки по адрес на АЕЦ "Козлодуй" и предложи два реактора за скоропостижно закриване. От радостно вълнение евроначалниците забравиха да дочетат цялото изречение за предлаганата саможертва, което съдържало и някакви условия за експертизи, и спонтанно благодариха на гостуващия им по друг повод президент Георги Първанов, който също като тях зина от изненада.

В този театър на абсурда, когато изглеждаше, че Паси ще обере всички пасиви, Симеон



изигра най-ловкия си ход



Занесе на депутатите скандалното си становище за "Козлодуй" и ги остави да го ръфат на воля. Като се наситиха и видяха, че от него не е останало и парченце, трябваше вкупом да кажат пред народа какво да правим с централата и кандидатурата за ЕС. И всички се обединиха за бартерна сделка - защото народът е както за АЕЦ, така и за ЕС.

Оттук нататък усложняването на преговорите с ЕС няма да е по вина на правителството, а ще е колективно дело на всички политически сили. И тъй като европейската перспектива отива в неясното бъдеще, продължителността на мандата на Симеон няма да има как да се обвързва с нея.



941007 НАКРАТКО





Йоджалан избегна бесилото



Снимка: Ройтерс



Смъртната присъдата на кюрдския бунтовнически лидер Мустафа Йоджалан (на снимката) бе отменена вчера официално от турският Съд за държавна сигурност, предаде Ройтерс. Сега той ще лежи в затвора доживот. Йоджалан бе заловен през 1999 г. и осъден през август т.г.



Изтребители приземиха боинг



Британски военни самолети приземиха принудително вчера самолет на "Бритиш Еъруейз" след сигнал за възможни действия на терористи, съобщи Ройтерс. Паниката предизвикала пътничка, която подслушала разговор между двама пътници, който й се сторил подозрителен. След приземяването на "Хийтроу" се оказало, че става дума за лъжлива тревога.



Метеорит падна в Сибир



Голям метеорит е паднал край гр. Бодайбо, Иркутска област през нощта срещу четвъртък, предаде БТА. Свидетели твърдят, че в небето се появила светеща точка, която бързо се увеличила. Когато небесното тяло достигнало земята, се разнесъл мощен взрив, усетен бил трус и се видяло зарево. За района заминава научна експедиция.



Спасителен екип от роботи



В Университета в Тампа, Флорида, е създаден спасителен екип от 7 робота, които могат да проникнат във всякакви развалини, в горящи сгради и в токсична среда, съобщи сп. "Ню сайънтист". Изпитанията на екипа започнали по време на спасителните операции след терористичните атаки в Ню Йорк миналата година.
1040
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД