:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Разкрасяваща се България

180 църкви, училища, градинки, детски площадки и обществени сгради в 51 общини се боядисват, реставрират и озеленяват по известния проект на ПРООН и общините
Събитието: пътуващ семинар

Темата: "Създаване на условия за устойчива заетост в сферата на туризма"

Организаторът: проект "Красива България III"

Маршрутът: София-Клисура-Карлово-Габрово-Трявна-Боженци-Балчик-Каварна-София

Участниците: ентусиазирани представители на проекта, шепа журналисти и туроператори, решени да преоткрият красотите на България и да ги предоставят на клиентите си

-------------------

В България има какво да се види, но всичко се руши, защото не се стопанисва - кога поради липса на средства, кога поради немарливост и неинициативност. От пет години обаче амбициозният проект "Красива България" разкрасява страната ни с цел привличане на туристи.

Парите до миналата година идваха главно от Европейския съюз, сега обаче проектът се финансира от Програмата за развитие на ООН и общините. В общините, през които минаваме, кипи усилен труд - върви заключителният етап от ремонта на одобрените обекти по проекта "Красива България" III. 180 църкви, училища, градинки, детски площадки и обществени сгради в 51 общини трябва да бъдат боядисани, реставрирани, озеленени и разкрасени до края на годината.



В живописната Клисура



над която бди статуята на Боримечката, намесата на проекта е повече от очевидна. Площадът е чистичък, зелен и красив - изцяло обновен с пътна настилка, градинка и малък фонтан. Въпреки това възрожденската атмосфера е напълно запазена. Основно изискване към инженерите ни е да запазят стила на сградите, обяснява представителка на проекта. Освен с черешовото топче по време на Априлското въстание, Клисура е известна и като първия български град, в който се е произвеждало розово масло. От години тук рози няма. Реставрирана е обаче Павурджиевата къща, където могат да се видят пещи, казани, колби и прочее атрибути за производство на ценните мускали. За туристите пък са построени десетина бунгала в типичен възрожденски стил, които ще бъдат отворени за ежегодния Празник на картофа на 18 октомври. За разкрасяването на Клисура са похарчени 101 000 лева и са били наети временно 45 безработни.



В община Карлово работят комай най-ентусиазирано,



споделят хората от "Красива България". Над 1 млн. лева са изразходваните средства за ремонта на повече от 10 обекта в града. Над 600 души са намерили работа по строителните площадки. Местните предприемачи също са особено активни. В града никнат китни хотелчета и кръчми, организират се сафарита, зелени и бели ваканции за ученици, индиански лагери, разходки с каракачански коне, дегустации на вино. Кметът на общината Ганчо Караджов развежда групата ни из центъра на Карлово и разказва, че повечето обновени сгради са дело на "Красива България". В Карлово има условия за целогодишен туризъм, организираме си празник на розата, пък сме и географски център на България, хвали се зам.кметът. Туроператорите са доволни и ентусиазирано събират брошури за местните хотели.

С финансовата подкрепа на "Красива България" III



Габрово е на път да се превърне в истински европейски град



По проекта са ремонтирани фасадите на библиотеката, Историческия музей, халите и часовниковата кула. Отдалече се виждат жълтите каски на работниците, които довършват озеленяването на площите около Дома на хумора и сатирата. Още се ремонтира и пътят до Боженци. Макар и само за 3-4 месеца, над 400 души се трудят по обектите. Бюджетът на общината по проекта е 880 000 лв.



В Трявна старите занаяти още са живи



В малки дюкянчета по калдъръмените улички изкусни майстори правят чудна дърворезба, сякаш не са спирали от векове. Изящни фигурки, рамки за картини и икони се раждат пред погледа на възхитени туристи. Безработицата в града обаче е голяма - 1280 души са регистрираните в местната трудова борса, едва 400 от тях са наетите по проекта. "Сега има работа, ама след четири месеца - пак на борсата", унило коментира млад мъж в работни дрехи. Друг работник ни спира, за да се оплаче: "Не искат да ни плащат отпуските, за три месеца ни се полагат поне 4 дни". Николай е майстор бояджия и взима 135 лв. на месец. "Колегата, той е бригадир, писа писмо до Шулева, всеки ден сме в бюрото и пак нищо. Обещаха да ни дадат дрехи, а не дадоха, заплатите - от дъжд на вятър", не спира той. В този момент покрай нас минава служителка от Агенцията по заетостта. Бояджията се опитва да се оплаче и на нея, но тя само казва "Винаги когато е имало проблем, той е бил решаван" и отминава забързано. Хората от "Красива България" го съветват да напише за проблема си и да го прати в местния им център. Не казват дали той има право на платен отпуск или не.

В Трявна "Красива България III" реставрира повече от десет обекта. Няколко административни сгради са преустроени в жилищни. В отпуснатите 800 000 лв. са се вместили и разходи за озеленяване.



Балчик също ни посреща с табелата на проекта



"Красива България". Той винаги се е радвал на много туристи. Не само защото се намира на брега на морето. То и без това не му е останал бряг от свлачищата. Белият град е културно средище още от древността. Получавал е различни имена - Круни, Дионисополис, Карвуна. Той е морски курорт, крепост, главно пристанище, културна твърдина. В момента там тече ремонтът на 5 сгради и 3 стари чешми - всичките са паметници на културата от 19 век. Строителните работи по тях и новата пътна настилка в центъра струват на ПРООН и общината 196 000 лв.



Дивата красота на Каварна не подлежи на ремонт



Неповторимият нос Калиакра, природният резерват Яйлата, където и царят ходи, Камен бряг, където се събират положителните енергии и птиците - все места, където човешката ръка нищо не може да направи.

В града Каварна обаче има нужда "Красива България" да се намеси. Центърът е още по социалистически сив и мрачен, само едно фонтанче се опитва да разведри пейзажа. До края на годината ще бъдат поставени основите на една чисто нова Каварна - красива и гостоприемна. Градският парк ще светне и през 2003 ще отпразнува 100-годишнината си, обещават от местната община. Предстои изграждането на детски площадки, алеи и паркинги и реставрирането на градската баня.

Както казва собственикът на хотел "Югоагент" обаче "Амбицие - много, паре - мало".



-------------------------

Историята

Началото на разкрасяването на България беше през юли 1997 г. Тогава започна пилотният проект "Красива София" с пари на Програмата за развитие на ООН и Столична община. В ремонта на архитектурни паметници, озеленяването на паркове и боядисването на фасади са били ангажирани 566 безработни. Следващата година започна разкрасяването на още четири града - Пловдив, Русе, Варна и Велико Търново по проект "Красива България I". Основен донор на ремонтите беше ЕС с 3 300 000 долара, 414 710 долара предоставиха от ПРООН, а 590 827 - самите общини. Общо 210 обекта светнаха след намесата на бояджии, озеленители и строителни работници. 3 715 бяха временно заетите безработни. През 1999г. проектът продължи в още 6 общини - Видин, Стара загора, Силистра, Враца, Ямбол и Разград. 4 500 000 евро даде ЕС за "Красива България II", общините се включиха с 1 млн. Ремонтираните обекти са общо 221. Заетите безработни вече са 5 080, от тях 22% от малцинствата. Статистиката на проекта сочи, че 15% от тях са останали на работа в строителните фирми. "Красива България III" започна миналата година и е най-мащабният проект досега. Обхваща 51 общини в цялата страна. От одобрените за ремонт 180 обекта 95 са вече напълно завършени, останалите се довършват в момента. Инициатор на третия етап от разкрасяването на България е Министерството на труда и социалната политика, средства са отпуснати и от ПРООН. Досега са похарчени 22 000 000 лева за строителни работи, а наетите безработни са над 6 000. Последният етап от "Красива България III" предвижда монтиране на информационна система във всеки град с карта и указателни табели към по-интересните туристически обекти.

Всяка община може да кандидатства за субсидия от "Красива България" с обекти, които прецени, че имат нужда от ремонт. 50% от разходите се поемат от проекта, останалите общината сама трябва да осигури. Строителните фирми, които се наемат с конкурс, са задължени да вземат на работа безработни от местните бюра по труда. Безработните са 80% от общия брой на работещите по проектите. Преди това те минават по желание през безплатни квалификационни курсове.
 
Един колега писа писмо на Шулева, не искат да ни плащат отпуските, оплаква се бояджията Николай.
 
В Павурджиевата къща в Клисура туристите могат да видят как се приготвя розово масло. В града рози обаче няма.
 
Зам.-кметът на Карлово с гордост показва центъра, изцяло ремонтиран по проекта.
 
Паметникът на Левски и сградите на карловския площад са ремонтирани по проект "Красива България".
1113
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД